Utorak, 18. Februar 2020

 

 

 

06:03:12
HDM

HDM

POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU; Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 890;  21. decembar 2014.

1. UKIDAJU SE DRZAVNE INSTITUCIJE, OSTAJU ENTITETSKE I KANOTNALNE?!

2. DAYTONCIMA SU SKUPE DRZAVNE INSTITUCIJE, A NISU ENTITETSKE I KANTONALNE KOJIH IMA 12 PUTA VISE

2.1 ZASTO NEKE DRZAVNE INSTITUCIJE "NISTA NE RADE"
2.2 KAKO BI DAYTONSKI POLITICARI MOGLI SACUVATI OBRAZ I ISTINSKI USTEDITI NA ADMINISTRACIJI
2.3 JOS JEDAN DOKAZ DA JE BiH U KANDZAMA PROTAGONISTA VELIKE SRBIJE

3. RE: JA BIH DAO VISE SARAJEVA SRBIMA ZA NEKE TERITORIJE UZ DRINU
4. SILOVANJA PONOVO U SLUZBI GENOCIDA

5. JAVNA TRIBINA U TUZLI: SLUCAJ KOSOVO

POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU; Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 889;
4. decembar 2014.

1. KAKO SADIK AHMETOVIC PROVODI CETNICKU POLITIKU "ZAVADI PA VLADAJ" MEDJU ZRTVAMA GENOCIDA

2. ŽELJKO KOMSIC - VEOMA TALENTOVAN ALIJIN UCENIK

3. IZETBEGOVIC ZA CD: JA BIH DAO VISE SARAJEVA SRBIMA, ZA NEKE TERITORIJE UZ DRINU

Dejtonska žuta krpa je zastav izdaje i ponizenja i ratni cilj smrtnih neprijatelja Bosne. Na njoj piše dejtonska ustavna smrtna  pesuda koja glasi ¨Ovom zasavom prestaje postojati Republika Bosna i Hercegovina a nastaje Republika srska ¨. Ono što nepiše ali se pdrazumjeva glasi: Vesterdonpova  zastava  jeste nezakonita i nametnuta i znaci veto na  drzavu BiH od RS, a time i na sve zahtjeve demonstranata od strane RS, sto je najgore , znaci zakoniti pristanak zrtava na nezakonitu I za genocide osudjenu RS .

POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU;

Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 863;

7. februar 2014.

1. REDAKCIJSKI UVODNIK: SVI POD ZASTAVU REPUBLIKE BOSNE I HRECEGOVINE - ZLATNE LJILJANE

1.1 IZBORIMO SE ZA ONO OD CEGA SE ZIVI - ZA USTAV REPUBLIKE BiH

1.2 BITNA SU SUVERENA PRAVA DRZAVLJANA, A LJUDSKA PRAVA SU SARENA LAZA ZA DOMORODCE

2. SNIMAK SA DEMONSTRACIJA U TUZLI - NA METI ZASTAVNIK REPUBLIKE BiH

3. Lagumdžija i Dacic dogovorali zajednicku sjednicu Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije

4. BRADARIC SE NE BORI ZA INETERESE BOSNJAKA, NEGO ZA SRBE - TRAZIMO NJEGOVU SMJENU

5. Poceo ispis bošnjacke djece iz Konjevic Polja, ministar porucio da više nisu njihov problem

6. SULJAGIC O SDP-u

BOSNA I HERCEGOVINA I SUSJEDNE DRZAVE

7. VEKARIC SLUCAJNO OTKRIVA TRIK LAGUMDZIJA-DACICEVOG PROTOKOLA O SARADNJI TUZILASTAVA SRBIJE I BiH

8. NASTAVLJA SE VELIKOSRPSKI SOVINIZAM IZ HRVATSKE I TO IZ KABINETA PREDSJEDNIKA JOSIPOVICA

===============================

Ovaj broj Glasnika se distribuira na preko 62,942 ispravnih adresa.

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line.

________________________________________

1. REDAKCIJSKI UVIODNIK: SVI POD ZASTAVU REPUBLIKE BOSNE I HRECEGOVINE - ZLATNE LJILJANE

Ko nema Zastavu Republike BiH, "Zlatne ljiljane", onda neka na demonstracije ide bez ikakve zastave.

1.1 IZBORIMO SE ZA ONO OD CEGA SE ZIVI - ZA USTAV REPUBLIKE BiH

Mozda nije ocigledno svima, ali znajmo da na zutom daytonskom trokutu pise: "Ova Zastava simbolizira dejtonski ustav koji kaže da prestaje postojati Republika BiH i nastaje Republika srpska koja ima veto na BiH, na njenu ekonomiju, zaposljavanje, zakone i veto na sve zahtjeve demonstranata."

Dvije stotine zakona je blokirano u parlamentu daytonske BiH jer RS trazi i ucjenjuje da se u tim zakonima tretira kao drzava. Dejtonska zastava kaze da BiH nema pravo ni na ministarstvo privrede na drzavnom nivou?! Pa kako onda moze biti izgradnje, razvoja i zaposljavanja, kad nema ni drzave potpisnice za eventualne medjudrzavne ugovore kojima se osiguravaju investicije ili prometne dozvole. A RS nece dati saglasnost za ministarstvo niti ce davati saglasnosti za medjudrzavne ugovore ukoliko ona, a ne BiH, ne bude diktirala uslove tih ugovora, a to prakticno znaci vecu korist za RS nego za iscrpljene privrednike Federacije, ako uopste i dobiju izvozne dozvole da mogu proci kroz RS.

Zastava sa zutim trokutom znaci da nece biti ni gasovoda, ni elektrodisribucije, ni koridora C5 sve dok se ne odreknemo za RS opasnog zahtjevanja pravde na osnovu presude za genocid Svjetskog suda pravde i dok ne prihvatimo da nam se ustavi i zastave prave nožem. i sve te zelje RS-a postaju legalna stvarnost ako mi sami nosamo zastavu sa zutim trokutom, zastavom koja simbolizira "Dyton" koji je pravni osnov RS-a.

Bosnjacki bijednici u dejtonskim parlamentima, koji su u stvari na meti ovih demonstacija, rugaju nam se i traze da bude "sve po zakonu tj. po "Daytonu", odnosno da se i dalje nose dejtonske krpe umjsto nase zastave Republike BiH. Dok god mi nosimo dejtonsku krpu umjesto nase zastave bice sigurne njihove plate od 7000 KM - koje su dobili da bi poslusno sproveli dejtonske izmjene zakona RBiH u korist RS i ozakonili, u nase ime, odvratnu zuto-plavu krpu, simbol veleizdaje u stranoj vojnoj bazi daleko od ociju i institucija baroda.

1.2 BITNA SU SUVERENA PRAVA DRZAVLJANA, A LJUDSKA PRAVA SU SARENA LAZA ZA DOMORODCE

Svaki onaj "legalista" koji nosi zuti trokut sijece granu na kojoj sjedi. Ta zastava mu daje samo daytonska "ljudska prava", a oduzima ona mnogo vaznija prava suverenog drzavljanina, koja su simbolisana zastavom sa ljiljanima koja je priznata od UN.

A koja je razlika izmedju suverenih prava i ljudskih prava? Pa na primjer, ako se usvoji Zakon o prebivalistu Republika srpska ce imati (suvereno) pravo da salje svoje policajce na vrata povratnicima i da provjerava jesu li doticni Bosnjaci u kuci, pa ako nisu RS ce imati pravo da im oduzima papire stanovanja I aktivnog I pasivnog biracko prava. E tada ce ti ljudi, zrtve suverenog prava RS-a, ( jer j opci interes iznad ljudskih prava) imati ljudska prava, ali svako za sebe kao jedinka, da se zali na sudovima RS-a, ( kao zrtva genocida da prizna RS jer se obracanjem za genocide presudjenim institucijama u stvari priznao te institucije i ogradio se "dobrovoljno" od presude Svjetskog suda o genocidnim institucijama RS ) i kada tu ne uspije imace pravo da se zali na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasburgu. A sta se dogadja kada neko i dobije presudu na sudu u Strazburgu? Bas nista, jer su suverena prava svake drazve pa i RS-a, jaca od suda u Strazburgu. Ako ne vjerujete da su toliko slaba ljudska prava sjetite se dosadasnjih presuda suda u Strazburgu protiv RS-a u korist opljackanih Bosnjaka tokom rata, a koje RS nije ispostovala, ili sjetite se npr. presude Finci-Sejdic, koju BiH (hvala Bogu) jos nije ispostovala i NE MORA ni ispostovati. (Druga, tuznija prica je koliko ce se uposte zrtava cetnickog terora upustiti u neizvjesnu i skupu avanturu borbe za svoja prava po sudovima Republike Srpske i ganjati to do Strasburga.) . Ova praaksa Strazbura da vraca slucajeve da se rjesavaju u RS u stvair je dokaz da je u Dejtonu RS a ne BiH spasena, a sa zakonom o boravistu s trazi da taj ilegalni I nezakoniti akt private I vlasnoci prava , zrtve te RS koko ju je oznacio Svjetski sud prave u svojoj presudi 2007.

U dejtonskom procesu se Bosnjaci polako odricu svojih suverenih prava kao drzavljani Republike BiH, da bi za uzvrat dobili ljudska prava da se po salterima Republike srpske zale na nepravde koje im nanosi ta ista Republika srpska. U dejtonskom procesu, Bosnjaci bas kao indijanci trampe svoje vjekovne teritorije, za bizuteriju, tj. za sarene laze i ogledalca iluzija koje se zovu "ljudska prava" porobljenog naroda.

Nije slucajno jucer na sastanku stranaka u Banjaluci receno da se niposto ne smiju napustati institucije DEJTONSKE BiH, a i ova plavo zuta krpa je takodjer dejtonska institucija i pravni osnov RS-a, uslov opstanka te genocidne tvorevine. Njihov najveci strah je zastava sa ljiljanima jer je jos uvijek legalna i simbolise normalnu drzavu koja bi obezbjedila i posao i pristojan zivot onih koji hoce Bosnu i Hercegovinu, a kraj iluzija za one koji je nece. Dovoljno je nositi ispravnu zastavu sa Ljiljanima da ta ilegalna dejtonska tvorevina padne i da ovi mladici koji probudjeni marsiraju po gradovima Bosne i Hercegovine dobiju normlanu drzavu i u njoj normalan posao.

Ako je ovo nekome komplikovano, kaze da ne razumije ove stvari, trebalo bi da bude bar toliko posten da ne nosi plavo-zutu krpu kojom se legalizira genocid i ekonomska i politicka blokada Bosne i Hercegovine iznutra, od strane RS-a. I - za ime svjeta – da se, cineci taj zlocin bar ne naziva "legalista".

________________________________

2. SNIMAK SA DEMONSTRACIJA U TUZLI - NA METI ZASTAVNIK REPUBLIKE BiH

Pogledajte kako su fasisti izdvojili momka za zastavom Republiek BiH, da bas njega napadnu i uhapse. Pozna li ko ovu dvojicu policajaca koji su ga tukli i izdovjili?

https://www.youtube.com/watch?v=Ua1kJ8t_55M

Sada kada znamo sta nasim neprijateljima najteze pada, tj. sta je nase najjace oruzje zakljucak je jasan - TREBA NASTUPATI POD ZASTAVOM SA LJILJANIMA i tako traziti suverena prava Republike BiH umjesto milostinje koja se zove "ljudska prava" , posao umjesto "javnih kuhinja" i sadake koje nude oni raskrinkani i uspaniceni clanovi Predsjednistva. .

_____________________________________

3. Lagumdžija i Dacic dogovorali zajednicku sjednicu Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije

Na marginama jubilarne 50. Minhenske sigurnosne konferencije zamjenik predsjedavajuceg Savjeta ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa predsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dacicem.

Lagumdžija i premijer Dacic su razgovarali o mogucem datumu održavanja prve zajednicke sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, te saradnji dviju država na projektu Srednja Drina.

Konstatovano je da se potpisani Protokol izmedu Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zlocine Republike Srbije o saradnji u progonu pocinilaca krivicnih djela ratnih zlocina, zlocina protiv covjecnosti i genocida mora poštovati kako se više nikada ne bi dogodilo da se gradani obje zemlje osjecaju nezašticeno od strane vlastitih država.

Ocijenjeno je da je izuzetno važno da se Protokol u potpunosti provodi kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i politizacija kao u slucaju koji je trenutno aktuelan.

- Gradanima BiH osim medunarodnih sudova nema pravo niko suditi osim sudova BiH. Ukoliko se to ne poštuje, tada bi institucije BiH morale postupati po principu reciprociteta, cime bi se otvorio novi ciklus nesigurnosti cijelog regiona - istaknuo je Lagumdžija.

Konstatirano je da bi zajednicka sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije bio prvi skup te vrste od nezavisnosti dvije države i ona se treba održati samo ukoliko ce do nje doci u pozitivnoj atmosferi.

- Rješavanje pitanja saradnje, zasnovanih na ravnopravnim odnosima i poštivanju svih gradjana u skladu sa Protokolom izmedju dva tužilaštva je preduvjet za nastavak dobre saradnje. Reciprocitet i u dobru i u zlu je osnov svih naših buducih odnosa - istaknuo je Lagumdžija.

-----

KOMENTAR: Ovolika inferiornost jedne drzave u odnosu na drugu, tj. inferiornost Bosne i Hercegovine u odinosu na Srbiju, je zaista necuvena u istoriji diplomatije. Ko je ikada cuo da dvije drzave imaju zajedincke sjednice njihovih vlada?! Pa to je necuveno i za republike u slozenoj drzavi! Na primjer, nikada nije odrzana zajednicka sjednica Vlade RBiH i Vlade R. Srbije za vijeme Jugoslavije, mada smo tada bili u zajednickoj drzavi, niti je ikada odrzana zajednicka sjednica vlada bilo koje druge dvije Republike. Ovo je nespojivo sa pojmom nezavisnosti.

I ne radi se tu o obicnoj stranoj drzavi. Srbija je drzava koja je (po udskoj presudi pomagala) a i pocinila genocid u RBiH, koja ima teritorijalne pretenzije i koja upravo sada izdaje potjernice za braniteljima Republike BiH i od branitelja pravi ratne zlocince, a od zlocinaca koji pocinise genocid pravi drzavnike na okupiranom dijelu Bosne i Hercegovine?

Mozda neki mladji ljudi ne znaju da su cetnici tesko ranili Lagumdziju u straznjicu, ali dzaba je, Srbija je njemu svetinja.

Sta drugo zakljuciti nego: Zlatko Lagumdzija je cetnicko kopile - niko drugi ne bi mogao toliko Srbe ljubiti u straznjicu.

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________

4. BRADARIC SE NE BORI ZA INETERESE BOSNJAKA, NEGO ZA SRBE - TRAZIMO NJEGOVU SMJENU

Prijatelji, sunarodnjaci, patriote pokrenimo akciju, peticiju opoziva iz Parlamenta BiH u ime Bošnjaka, Mehmeda Brdarica iz Maglaja, samo po imenu muslimana-Bošnjaka. On je pogazio i socijaldemokratiju i sve civilizacijske ljudske humane norme.

Izdajnik i zlo od covjeka, dno ljudskoga dna, opskurni i degutantni Mehmed Bradaric se drsko, bezobrazno, kvislinški bez i jednog valjanog argumenta i cinjenice stavio u odbranu legalizacije genocidne tvorevine RS-a po pitanju Zakona o prebivalištu veceras uživo u emisiji Pošteno FTV-a voditeljice Duške Jurišic. Po HITNOJ proceduri pokrenimo inicijativu skupljanja potpisa za njegov opoziv iz Parlamenta BiH. Izjavljuejmo, da nas od danas 03.01.2014. godine on ne predstvlja jer nema naš glas za Zakon koji legalizuje genocidnu tvorevinu i nastavlja teror i diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u RS-u.

Sa ovim veceras istupom SDP je zaista prošlost, jer npr. imao sam preko 20 poziva telefonom prijatelja i pitali su me ko je ovaj po imenu Mehmed? Pa Emir Kusturica je mila majka za njega!

Osim toga, kao cetnik se odnosio prema gospodinu Suljagicu iz Srebrenice.

Promptno trebamo djelovati i bandu rastjerati.

Šakir Dž.

-----

KOMENTAR: Postovani prijatelju Sakire, Bradaric moze biti tako hrabar i otvoren u svome cetnistvu jer zna da mu ladja stiti Zlatko Lagumdzija. Izdajnici su napravili takav Izborni zakon da samo lideri stranaka odlucuju ko ce biti izabran u neku od skupstina, tako sto odluciju ko ce dobiti povoljan redni broj na izbornoj listi. Tako su postigli apsolutnu poslusnost poslanika. To sto Bradaric govori, to je ono sto Lagumdzija zeli da cuje.

Vise ces se bandi osvetiti ako uzmes Ljiljanku i pridruzis se demonstrantima, nego da pisemo peticije.

M. B.

____________________________________

5. Poceo ispis bošnjacke djece iz Konjevic Polja, ministar porucio da više nisu njihov problem

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija potvrdio je da je jutros informiran od nadležnih u Osnovnoj školi u Konjevic Polju da su poceli izdavati prevodnice (ispisnice) za bošnjacku djecu, a za njihovo školovanje u Osnovnoj školi "Vladislav Skaric" u Sarajevu.

Poceo ispis bošnjacke djece iz Konjevic Polja, ministar porucio da više nisu njihov problem "Na taj nacin bošnjacka djeca, koja pohadaju nastavu u Novoj Kasabi više nece biti predmet naših opservacija", rekao je Mutabdžija.

Ti ucenici, precizirao je, postaju dio nastavnog procesa u Osnovnoj školi "Vladislav Skaric" u Sarajevu.

"Mi smo rekli šta mislimo o svemu tome", rekao je Mutabdžija.

Ranije je Osnovna škola "Petar Kocic" Kravica kod Bratunca, u cijem sastavu se nalazi Podrucno odjeljenje Konjevic-Polje, zaprimila zahtjev Osnovne škole "Vladislav Skaric" iz Sarajeva za prevodnice bošnjace djece koja ne pohadaju nastavu u Konjevic-Polju od pocetka školske godine.

Kada je u pitanju problem u Vrbanjcima kod Kotor-Varoš, resorni ministar je kazao da nisu imali nove kontakte i ponovio da ocekuje da bošnjacka djeca u tom naselju krenu u školu i prihvate, kako kaže, dobronamjerne sugestije da se taj problem zajednicki riješi.

Reagirajuci na današnju izjavu potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Ramiza Salkica, Mutabdžija je ponovio tvdnju da je RS u pravu u svojim stavovima kada su u pitanju bošnjacka djeca koja ne pohadaju nastavu u školama u RS-u, jer bi u suprotnom uslijedile brojne reakcije medjunarodnih institucija i organizacija koja se bave zaštitom ljudskih prava i prava djeteta.

S druge strane, Salkic je u obracanju Narodnoj skupštini RS-a, tokom rasprave o Strategiji razvoja obrazovanja RS-a, naglasio da se u RS-u u javnim institucijama krše konvencije o ljudskim pravima, ustavna prava, zakonski propisi i Pravilnik o izboru i radu školskog odbora. Istakao je zahtjeve roditelja bošnjacke djece u Vrbanjcima i Kotor-Varošu, te potcrtao kako su danas aktuelna samo ova dva problema.

"Od septembra ove godine, kada pocinje nova školska godina, moglo bi se desiti da bošnjacki daci ne krenu na nastavu u još 15 škola u RS-u, jer im nije omogucena nacionalna grupa predmeta. Prema informacijama koje dobijam u svakodnevnim kontaktima s roditeljima bošnjacke djece širom RS-a, realno bi bilo ocekivati više zahtjeva za uvodenje nacionalne grupe predmeta za bošnjacku djecu, jer postoje svi preduslovi za to", istakao je Salkic.

Potpredsjendik Narodne skupštine RS-a je rekao i kako je resorno ministarstvo izigralo vecinu dogovora i izazvalo bijes i ogorcenje roditelja.

Naglasio je u svojoj diskusiji i ostale probleme u obrazovanju isticuci da je katastrofalno loša situacija u broju zaposlenih Bošnjaka u obrazovnom procesu i podsjetio kako je u osnovnom obrazovanju zaposleno tek oko 4,5 posto, a u srednjem obrazovanju oko 1,8 posto Bošnjaka, a na biroima za zapošljavanje ima desetine kvalifikovanih nezaposlenih nastavnika raznih profila.

"Naša je obaveza da se u institucijama vlasti borimo za naš identitet, jezik i nacionalne interese. Što otpor bude veci, naši zahtjevi ce biti jasniji i direktniji. Uvjerevam vas da cemo pobijediti u borbi za naša prava", porucio je Salkic.

"Svi ovi i mnogi drugi problemi jasan su dokaz kako nadležno ministarstvo, Vlada RS-a i druge institucije krše ustavna prava konstitutivnog naroda, zakone i akte kojima su propisana prava i Bošnjaka u ovom entitetu. Podsjecam vas kako nisu održivi sistemi u kojima se krše elementarna ljudska prava. Pravo na obrazovanje djece, u skladu sa zahtjevima njihovih roditelja, spada u temeljna ljudska prava", upozorio je u svojoj diskusiji Ramiz Salkic.

-----

KOMENTAR: Koji god Bosnjak je dogovorifo ovakvo rjesenje, on zajedno sa Srbima radi na daljem etnickom ciscenju RS-a od Bosnjaka. A ti Ramize, jases na mrtvom konju "ljudskim pravima". To nista ne vrijedi. Moramo se izboriti za Republiku BiH, to je jedini put do ravnopravnosti.

M. B.

_____________________________________

6. SULJAGIC O SDP-u

Odlaganje sjednice Doma naroda prošle sedmice krajnja je mjera koju je proizveo iskljucivo pritisak civilnog društva sa ciljem da se sprijeci usvajanje zakona. O sadržaju zakona se zna mnogo, ali njegova pogubnost je višestruka. Po sadržaju taj zakon je uistinu zlocinacki, ali podjednako poguban je i nacin na koji je on usvojen, odnosno kako je došao u ovu tacku u zakonodavnoj proceduri.

Da bi došao pred Dom naroda, zakon je morao biti usvojen u Predstavnickom domu. Tamo je, izmedu ostalih, usvojen i rukama SDP-ovih poslanika. Za taj zakon digli su ruke i Ante Domazet, Danijela Martinovic i Saša Magazinovic. Sve troje su iz Sarajeva. Sve troje su u Parlament izabrani iz izborne jedinice 3, u kojoj dominantan dio biraca cine oni koji se deklariraju kao Bošnjaci. I sve troje su glasali za zakon koji omogucava MUP-u RS-a da po vlastitom nahodenju i represijom odreduje prihvatljiv broj bošnjackih - ali i onu šacicu Hrvata - povratnika u RS.

Izvor: Oslobodjenje / Cik ba

----

KOMENTAR: Gledajuci imena Lagumdzijinih prvih violina Svetozara Pudarica, Sashe Magazinovica ... vidi se da ono SDP znaci Srpska Demokratska Partija.

M. B.

_____________________________________

BOSNA I HERCEGOVINA I SUSJEDNE DRZAVE

7. VEKARIC SLUCAJNO OTKRIVA TRIK LAGUMDZIJA-DACICEVOG PROTOKOLA O SARADNJI TUZILASTAVA SRBIJE I BiH

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Mediji su prenijeli izjavu Zamjenika srbijanskog tužioca za ratne zlocine Bruna Vekarica datu povodom izdavanje potjernica Srbije za Naserom Oricem i Hakijom Meholjicem. Rekao je da ga ne raduje što je podatak o raspisivanju Interpolove potjernice za ratnim komandantom nekadašnje Armije BiH Naserom Oricem izašao u javnost, jer je kako kaže, bilo šanse da dodje u Srbiju i bude dostupan pravosudnim organima.

On je istaknuo da postoji službeni odgovor direkcije koja se bavi potjernicama da on ne može biti izrucen Srbiji, kao i da sada ostaje mogucnost, na temelju Protokola o saradnji s BiH, da se s tamošnjim kolegama nastave razgovori o ovom slucaju.

Ono što se službeno može reci jeste da je moguce razgovarati o ustupanju dokaza bosanskoj strani, ali je protokol zasnovan na dobrovoljnosti i pitanje je hoce li BiH upotrijebiti te dokaze, istaknuo je Vekaric.

Sjetimo se, cim je Lagumdzija dosao na vlast poslije izborne pobjede SDP-a, on je otrcao u Beograd i potpisao pomenuti Protokol o saradnji tuzilastava. Mi smo u Glasnicima kritikovali taj sporazum jer znamo da je Srbija imala hiljade svojih gradjana koji su cinili zlocine u Bosni i da su zlocini Bosnjaka nesrazmjerno manji. Pretpostavljali smo da ce Srbijanski tuzioci gledati kroz prste srbijanskim zlocincima, da ih nece nagaziti kako zasluzuju kada im Bosna i Hercegovna preda dokaze. Lagumdzijini ljudi su se branili da su takvi sporazumi normalna pojava medju drzavama itd.. Sada iz izjave Bruna Vekarica sazanjemo da se radi o amnestija u pravom smislu.

Naime, Vekaric kaze: "Ono što se službeno može reci jeste da je moguce razgovarati o ustupanju dokaza bosanskoj strani, ali je protokol zasnovan na dobrovoljnosti i pitanje je hoce li BiH upotrijebiti te dokaze."

Znaci, ni Srbija zbog ovog lagumdzijinog Protokola (BiH-Srbija) ne mora izruciti zlocinca kojeg bi BiH trazila, nego prema Protokolu BiH moze samo predati dokaze Srbiji, a onda se radi o potpunoj doborvljnosti, prakticno o amnestiji, jer srbijanski tuzioci nemaju nikakvu obavezu, da ista urade protiv doticnog zlocinca.

U ovom konkretnom slucaju izgleda da Protokol pomaze Oricu i Meholjicu, medjutim, to nije tacno. Oni nisu pocinili nikakve zlocine u Srbiji niti nad gradjanima Srbije, pa Srbija nije imala nikakvog pravnog osnova da trazi njihovo izrucenje, cak i da nije potpisan Protokol. S druge strane, prije potpisivanja Protokola BiH je imala pravo da trazi izrucenje srbijanskih zlocinaca jer su oni pocinili zlocine u BiH. Sa potpisivanjem Protokola Bosna i Hercegovina se odrekla toga prava, a da, kao i obicno, nije ni trazila ni dobila bas nista za uzvrat.

___________________________________

8. NASTAVLJA SE VELIKOSRPSKI SOVINIZAM IZ HRVATSKE I TO IZ KABINETA PREDSJEDNIKA JOSIPOVICA

6. januar, 2014

Javni odgovor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada gospodinu Dejanu Jovicu, savjetniku predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovica

Povodom našeg pisma upucenog predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Ivi Josipovicu, a u kojem smo izrazili našu zabrinutost što za svoga glavnog analiticara i savjetnika ima gospodina Dejana Jovica, covjeka koji svojim stavovima relativizira karakter rata na prostoru bivše Jugoslavije i piše pozitivne recenzije knjige koja pod plaštom kritike americke spoljne politike relativizira genocid u Bosni i Hercegovini i svodi ga na nivo "odgovora" na "provokacije", svojim autorskim tekstom na portalu Autorgaf.hr oglasio se licno gospodin Jovic.

Kao nosiocu nekoliko akademskih titula nije mu smetalo da metodom ad hominem, a ne argumentum brani svoje stajalište. Tako smo mi po gospodinu Jovicu "marginalne i potpuno nevažne udruge iz bošnjacke dijaspore", "ekstremisti kojima nije u interesu ocuvanje mira".

Pitamo gospodina Jovica da li njegov "akademski" um može prihvatiti cinjenicu da ne samo da nismo ništa od ovog iz prethodne recenice, vec jednostavno žrtve i potomci žrtava agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim gradjanima, koje su zabrinuti da bi njegovi savjeti predsjedniku Josipovicu mogli u suprotnom pravcu okrenuti uzlaznu liniju dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koji imaju pravo da reaguju na bilo kakvo relativiziranje agresije i genocida koji su nad njima izvršeni.

Pitamo gospodina Jovica da li se zapitao kada je odgovarao na naše pismo da li se njegova recenica: "Uostalom, sudovi su presudili da u Bosni i Hercegovini nije bilo genocida {osim u Srebrenici}....", imalo razlikuje od tvrdnji srpskih nacionalista o "izoliranim incidentima" i "neodgovornim pojedincima" iako presude internacionalnih i nacionalnih sudova eksplicitno kažu da su to ucinile institucije - vojska i policija entiteta Republika Srpska.

Tražimo od vas da nama i javnosti predocite presudu suda kojom je utvrdjeno "... da u Bosni i Hercegovini nije bilo genocida...".Ne podupire li ova recenica tezu ekstremnih srpskih nacionalista da je Bosna i Hercegovina samo "zemljopis", " reljef" a ne država, jer i samu Srebrenicu stavljate u zagrade kao da nije dio države Bosne i Hercegovine.

Imajuci u vidu sve vaše titule, a i poziciju savjetnika predsjednika susjedne države ne možemo vjerovati da vam nije poznato da je pred Medjunarodnim krivicnim tribunalom za podrucije bivše Jugoslavije u Hagu još uvjek aktuelna optužnica za genocid u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine. Vas mnogo više brine cinjenca upotrebe "..te teške rijeci {genocid}..." vec negiranje ili neprihvatanje sudski utvrdenih cinjenica, pa vas pitamo da li je brisanje rijeci "genocid" sa spomenika u Višegradu doprinjelo da gradani istog žive mirnije i da li ce vaše insistiranje da protekli rat "bude zaboravljen" doprinjeti miru i razvoju historije "kao nauke" u istom onom smislu u kome u svome odgovoru pominjete razvoj pravne nauke.

Pitamo vas gospodine Jovicu šta ce studenti koji su zainteresovani za protekli rat na prostoru Bosne i Hercegovine nauciti iz tvrdnje koju vi, a i mnogi drugi koristite o "zlocinima i manipulacijama koje su cinile sve tri strane" ako im se pri tome ne ukaže na razliku izmedu onih koji su cinjeni planirano, organizirano i institucionalno sa ciljem da "jednog naroda nestane" i onih pojedinacnih, incidentalnih i daleko malobrojnijih. Izjednacavanjem krivice ne doprinosite niti miru, niti istini, a bez istine nema katarze onih koji su ih cinili niti prevencije opetovanja istih u buducnosti.

Isto tražimo od vas da nam sa akademskog stanovišta odgovorite na pitanja:

Kakva bi sudbina bila onih ljudi koji su "putem spasa" napustili Srebrenicu da su Mladiceve snage docekali pod zaštitom holandskog bataljona u Srebrenici? Kakava bi bila sudbina stanovnika Sarajeva, Goražda, Bihaca, Prijedora i mnogih drugih gradova da nije bilo intervencije Amerike i pomoci Hrvatske vojske?

Da li bi pogubljenje još 2 miliona Bošnjaka {ipak je manje od 4 miliona stanovnika Konga} bio dovoljno jak argument da se prestane promovirati one koji genocid u Bosni i Hercegovini smatraju upitnim?

Na kraju, obzirom da nas smatrate "nebitnim" "ekstremistima", jasno nam je da vaše reagiranje nije odgovor nama vec pokušaj bacanja prašine u oci hrvatskoj javnosti, a nas ste uvjerili da smo imali i te kakav razlog za pismo predsjedniku Josipovicu.

Vjerujemo da ce hrvatska javnost tražiti od vas da im objasnite koje su to "domace, unutrašnje snage" koje su dovele do raspada Jugoslavije.

Ne vjerujemo da ce argument "da ste predsjednikov glavni analiticar" biti dovoljan da vam se vjeruje. To nije argument vec manipulacija.

Magistar Hamdija Custovic

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Profesor Emir Ramic

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

-----

KOMENTAR: Kazati da u BiH nije bilo genocida osim u Srebrenici, je isto kao kazati da u Njemackoj nije bilo holokausta, osim na izolovanim tackama Ausvicu, Dahau, ...., da na 99% teritorije Njemacke nije bilo holkausta.

Objavili smo ovo reagovanje jer se u sustini slazemo, mada se u njemu nalazi i jedna netacna propozicija. Naime, cetnici su vec i prije mijesanja Amerike i HV dozivjeli rasulo, i mijesanje Amerike i HV-a je samo posluzilo kao opravdanje nasim izdajnicima da od naroda sakriju pobjedu Armije RBiH i obezbjede izgovor za vec dogovorenu podjelu drzave u stilu: Kako mozemo odbiti "amercki plan" (a u stvari vec dogovoreni Karadzicev-Izetbegovicev plan) plan, kada su Amerikanci nasi saveznici.

M. B.

_________________________

--

This message was scanned by ESVA and is believed to be clean.

Click here to report this message as spam.

http://mta.hs-hkb.ba/cgi-bin/learn-msg.cgi?id=88B0F27E01.AA0D5

Given that the genocide was recognized by the International Court of Justice and keeping in mind the imperative nature of the Jus-Cogens norms in relation to such a court verdict, no Bosnian or the foreign individuals or institutions can be allowed to accept,respect or enforce the results of genocide

Cero: "Dodik trazi uknjizavanje drzavna imovina na entitete, a Hrvati  traze indirektno biranje u predsjednistvo."Hadzifejzovic: "Pa sta tu Bosnjaci dobijaju: RS-u daju drzavnu imovinu, tj. pravo na disoluciju BiH, a Hrvatima daju da biraju clana Predsjednistva?  Cero: "Pa Bosnjaci dobijaju da nema treceg entiteta" Osim ove greske, ostalo je izuzetno kavalitetno i edukativno.

saljem vam peticiju za pokretanje revizije procesa protiv generala Perisica. Pozivam Vas da je potpisete (ukoliko je moguce i u ime organizacije uz napomenu u komentarima koliko clanova predstavljate), a i da je proslijidite Vasim prijateljima.

Hvala unaprijed

U ime grupe Cuvari Omarske i Udruzenja zrtava i svjedoka genocida

Satko Mujagic

http://www.ipetitions.com/petition/appeal-to-the-icty-prosecutor-serge-brammertz-to

 

Po Ustavu Jugoslavije iz 1974 republike su imale pravo na referendume i samooporedjeljenja, a sto nam je potvrdila i Badinterova  komisija evropskih pravnika, dok pravo na samoopredjeljenje entiteta ne postoji ni po Daytonskom ustavu. U stvari Dodik se uplasio od blokade daytonskih institucija, jer  tada prestaje daytonsko  pravno stanje, ali imamo prethodno pravno stanje, Ustav Republike BiH.

OD NJIH SVE OVISI! Hasan Becirovic, Halid Genjac, Sulejman Tihic, Mehmed Bradaric, Nermina Kapetanovic - Ukoliko 3 ili više bošnjackih delegata bude ucestvovalo na sjednici Doma naroda PS BiH, moci ce se usvojiti Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, cak i ako budu glasali protiv. Pozovimo ih na bojkot! Od njih ovisi!

POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU;
Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 862;

26. januar 2014.

1. NAPOKON JEDNA DOBRA VIJEST OD NASIH POLITICARA - NISU SE DOGOVORILI

1.1. PREGOVORI O SUDBINI NARODA IZA LEDJA NARODU. HADZIFEJZOVIC-CERINO OBJASNJENJE

1.2 Sastanak bh. lidera s Fuleom bez dogovora

2. DODIK PRIJETI IZ PRAZNE PUSKE

2.1 AKO DODJE DO BLOKADE ISTITUCIJA DAYTONSKE BiH ONDA VRIJEDI PRETHODNO PRAVNO STANJE - USTAV REPUBLIKE BiH

2.2 Dodik: ZA BIH JE NAJBOLJE DA NESTANE

3. REAKCIJE POVODOM BLOKADE DOMA NARODA PS BiH

4. NE RADI SE O "PRIJETNJAMA" NEGO O DEMOKRATSKOM PRAVU NARODA DA KONTORLISE SVOJE PREDSTAVNIKE

5. IZVOD IZ INTERVJUA ARMINA POHARE ZA KLIKER INFO

6. HALO CETNICI: NE MOZETE SE STEMANJEM MEZAREVA OPRATI OD GENOCIDA

7. DA BI SAKRILI UCESCE SRBIJE U GENOCIDU, OSLOBADJAJU PERISICA. NE DOZVOLIMO TO!

=========================================
Ovaj broj Glasnika se distribuira na preko 62,910 ispravnih adresa.
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE"
in the subject line.
_____________________________________

1. NAPOKON JEDNA DOBRA VIJEST OD NASIH POLITICARA - NISU SE DOGOVORILI

1.1. PREGOVORI O SUDBINI NARODA IZA LEDJA NARODU. HADZIFEJZOVIC-CERINO OBJASNJENJE

pise Dr. Muhamed Borogovac

Sastanak BiH "lidera" sa Fuleom o implementaciji presude Finci-Sejdic zavrsio je povoljno za gradjane BiH - polticari se nisu dogovorili kako dalje da rasturaju drzavu. Bolji je i stasus qvo od bilo kakvog njihovog dogovora o promjeni ustava.

Ono sto sokira je cinjenica da su BiH politicari otisli na te pregovore, a da nisu nasli za potrebno da upoznaju narod sa njihovim vlastitim pozicijama. I ne samo to, nego i mediji, a koji zive od informisanja, ne traze od politicara tacnu informaciju o pozicijama pojedinih BiH politicara na pregovorima o Ustavu?! To moze samo jos u Bosni i Hercegovini.

Oni koji predstavljaju narod duzni su da ga obavjestavaju o svojim namjerama. Ovo sto rade BiH politicari pokazuje da su oni samo jedna zavjerenicka skupina izrasla iz komunisticog sistema gdje se narod nista ne pita, sve se oducuje u uskom krugu "vaznih drugova".

U nedostatku tacnih informacija, Sanad Hadzifejzovic i Mehmed Cero, diskutujuci u CD-u o drzavnoj imovini, upustili su se i u analiziranje problematike pregovora o Ustavnom preuredjenju. U jednom trenutku, Cero objasnjava u kojem pravcu se ide na tim pregovorima i kaze: "Dodik trazi da se drzavna imovina uknjizi na entitete, a Bosnjaci traze indirektno biranje clana predsjednistva."

Njemu Hadzifejzovic fino kaze, parafraziram: "Pa sta tu Bosnjaci dobijaju: RS-u daju drzavnu imovinu, tj. pravo na disoluciju BiH, a Hrvatima daju da biraju clana Predsjednistva?"

Na to Cero odgovara: "Pa Bosnjaci dobijaju da nema treceg entiteta."

HALOOOOO! Pa ni sada nema treceg entiteta. Po cemu je to neki dobitak za Bosnjake? Zasto bi Bosnjaci ista dali da ne bude treceg entiteta, AKO NI SADA NEMA TRECEG ENTITETA? Nama je dovoljno da drzimo status qvo, da ne idemo u goru katastorfu drzave BiH. A ako dodje do blokade daytonske BiH onda vrijedi prethodno pravno stanje, tj. drzava RBiH, jer jos nije uknjizena drzavna imovina na entitete. Zar je te jednostavne pravne cinjenice tako tesko prihvatiti? Zato, Bosnjaci nemaju potrebe da prave bilo kakve ustupke. Bosnjaci su napravili i previse ustupaka, vec u Daytonu. Dovoljno je npr. da cekamo da za Drzavnog Pravobranioca umjesto Mandica dodje pravnik profesionalac koji ce izvrsiti ispravno "prvo" knjizenje na drzavu BiH.

Donji clanak je dragocjen bas zbog toga jer je iz njega jasno da samo BiH politicari odluciju o sudbini BiH, i to je oduvijek tako i bilo. Nazalsot, medju sociloloski nepismenim ljudima, npr. i Alijinim sljedbencima, je jos uvijek uvrijezen mit po kojem ne vrijedi internacionalno pravo, nego "svijet odlucuje o nama, a svijet mrzi muslimane, pa dijeli Bosnu". Samo zahvaljujci takvoj inferiornoj i netacnoj slici svijeta, Bosnjaci misle da im neko moze nametnuti "treci entitet". NE MOZE NIKO, i zato ne smijemo dati nikakave dalje ustupke ako zelimo da prezivimo na ovim prostorima. Drzavnu imovinu trebamo knjiziti iskljucivo na Bosnu i Hercegovinu, ne odstupati od toga, makar nikada ne bilo dogovora sa RS-om i HDZ-om, jer svaki drukciji dogovor je sunovrat u nestanak drzave.

Za posebnu osudu su oni "intelektulaci" koji svjesno pothranjuju prevaru da Fule odlucije o BiH da bi se dodvorili "raji" koja jos vjeruje u te podvale izdajnika. Intelektualci bi trebali da vuku naprijed, a ne da se dodvoravaju primitivnom srednjevjekovnom mentalitetu, po kojem zavjere "kurve Evrope" odredjuju sudbinu "muslimana".

Slijedi clanak iz Oslobodjenja o pomenutom sastanku a Fule-om.

1.2 Sastanak bh. lidera s Fuleom bez dogovora

Oslobodenje 18. januara 2014.

Lagumdžija: Problem je Dragan Covic

Sastanak bh. politickih lidera s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fueleom u Sarajevu nakon 13 sati završen je jutros bez konkretnog dogovora, javila je Fena.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija nakon sastanka je zahvalio Fueleovom timu na uloženoj energiji i znanju te istakao da se vidjela iskrena volja kod najveceg broja ucesnika da se stvari pomaknu s mrtve tacke, ali da je "postojao problem koji se zove Dragan Covic".

Naglasio je da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) "ocigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja, jer cim smo neki od kompromisa pokušali da postignemo ispostavilo se da Covic ima još zahtjeva".

- Bilo je dosta prijedloga koji su suštinski išli ili ka podjeli Federacije prije svega ili u najmanju ruku ka necem što je uvod u dalji proces rastakanja Federacije pa samim tim i BiH - kazao je Lagumdžija.

To su, istice, stvari oko cega su se bh. lideri najviše sporili.

- Zahtjevi koji su se pojavljivali su išli ka tome da se zaista vidi jedno potpuno nerazumijevanje i neshvatanje potrebe da dodemo do rješenja tim više što je Fuele izašao s konsolidovanim prijedlogom nakon Praga, koji je formulirao u 14 jasnih tacaka, a koji je otišao cak u susret nekim zahtjevima koje je Covic imao u Pragu, a koji nisu nailazili na naše nerazumijevanje - rekao je Lagumdžija.

- Nažalost, 18 godina poslije Dejtona smo zaglavljeni, ali treba naci snage da se krene u smjeru ka Briselu. Neki današnji prijedlozi su bili povratak ispod Dejtonskih principa i dalja razgradnja zemlje. Dobro je da smo otvoreno o tome razgovarali i da se zna tacno šta nece moci - istakao je Lagumdžija.

Dodao je da su svi bili svjesni da treba pronaci rješenje, isticuci aktivnu ulogu i predstavnika SNSD-a i SDS-a.

Navodeci da ne misli da je izravan nacin izbora clana Predsjedništva "potrošen nacin izbora" konstatovao je da "kad se pocelo razgovarati o neizravnom nacinu izbora tek se onda vidjelo koliko smo udaljeni".

Takoder, predsjednik SDP-a nakon sastanka izrazio je zadovoljstvo zbog stavova evropskih predstavnika, jer su po njegovom mišljenju ucinili sve da se dodje do nekog pozitivnog rješenja.

- Fuele je završio sastanak sa recenicom: „Ja sam na kraju svega ohrabren". To je i mene ohrabrilo da posmatram stvari malo drugacije - kazao je Lagumdžija.

Izetbegovic: Nažalost nema pomaka

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegovic nakon sastanka bh. politickih lidera s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom izjavio je da "nažalost nema pomaka", ali da je "ocekivao više od predstavnika Evropske unije da budu striktniji medijatori".

- Stalno se dizala ta ljestvica od HDZ-a. Ovo je vec izašlo iz tracnica implementacije presude Sejdic-Finci. Bili smo spremni izaci u susret opravdanim frustracijama od Hrvata, ali ovo vec izlazi iz tih okvira - kazao je Izetbegovic, dodajuci da se tražio "poseban zakon koji bi bio striktniji od Ustava, da se u Ustav unosu etnicka podrucja..."

- Desetak sati smo se vrtili u krugu. Mislim da su predstavnici Evropske unije mogli da budu odlucniji da neke stvari presjecaju kada krenu u krivom smjeru. To sam ocekivao od njih, a to nisam dobio - istakao je Izetbegovic.

_________________________

2. DODIK PRIJETI IZ PRAZNE PUSKE

2.1 AKO DODJE DO BLOKADE ISTITUCIJA DAYTONSKE BiH ONDA VRIJEDI PRETHODNO PRAVNO STANJE - USTAV REPUBLIKE BiH

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Masovnim pritiskom naroda, a u kojem smo ucestvovali i mi akcijom: SPRIJECIMO DOM NARODA PS BiH DA POCINI ZLOCIN PROTIV COVJECNOSTI, Glasnik br. 861, nije odrzana sjednica Doma naroda i nije usvojen fasisticki Zakon o prebivalistu i boravistu. Dodik pjeni i prijeti, ali iz prazne puske, jer BiH se ne moze raspasti kao Jugoslavija ni po Daytonskom ustavu, dok ga ne izmjene. Zato je Dodiku stalo da se promjeni nelegalno usvojeni daytonski ustav, toboze radi Fincija i Sejdica, a u stvari radi legalizacije RS-a i potom mogucnosti disolucije BiH, kao sto je Jugoslavija zavrsila.

Usput zele da nacrtaju i granice "hrvatskog entiteta", da bi se dogodila i disolucija Federacije. Na tom osnovu je kreiran savez izmedju oba HDZ-a i RS-a gdje se HDZ odrice predstavljanja Hrvata iz RS-a i ogranicava svoj zahtjev za trecim entitetom na teritoriju Federacije, a RS podrzava HDZ u tom zahtjevu za trecim entitetom (zasto i ne bi kada RS nista ne daje u toj varijanti).

Medjutim, napokon je jedna slozna akcija gradjana BiH zaustavila zavjerenike protiv Bosne i Hercegovine. (Svaka cast vama koji ste se odazvali pozivu i poslali svoj email poslancima). Vidjecemo da li je to novi pravac SDA ili samo privremeni ustupak narodu. Naime, bosnjackim politicarima ne treba vjerovati. Oni su ovisni o izdaji, kao narkomani o drogi. Dok ih posmatras, oni su cisti, ali cim im se ukaze prilika oni ce ponovo izdati. Ovom prilikom su oci bile uprte u njih, a dokle ce ostati cisti vidjecemo.

Sto se tice Dodikove prijetnje da ce blokada Doma naroda dovesti do disolucije BiH kao sto je blokada Vijeca naroda dovela do disolucije Jugoslavije, to je cita laz. Naime, po Ustavu Jugoslavije iz 1974 republike su imale pravo na referendume i samooporedjeljenja, a sto nam je potvrdila i Badinterova ekspertna (a ne politicka) komisija evropskih pravnika, dok pravo na samoopredjeljenje entiteta ne postoji ni po Daytonskom ustavu. U stvari Dodik se uplasio od blokade daytonskih institucija, jer u slucaju da se to dogodi, tada prestaje daytonsko (prelazno) pravno stanje, ali imamo prethodno pravno stanje, Ustav Republike BiH. Zato se neki drugi politicari iz RS-a, upravo poslije ove blokade pocinju zaklinjati u Dayton, znaju da blokada parlamenta ugrozava RS, a ne BiH.

Znaci, bosnjacki politicari, ako su iskreni da ne zele vise da usvajaju nove zakone koji rasturaju BiH, NE MORAJU POPUSTATI RS-u, NEGO UPRAVO RS MORA POPUSTATI AKO ZELI DA SACUVA DAYTON, tj. RS.

Slijedi cijela Dodikova izjava povodom neodrzavanja sjednice Doma naroda, kako ju je prenijela FENA:

-----
2.2 Dodik: ZA BIH JE NAJBOLJE DA NESTANE

- Jednog dana predstavnici RS-a nece otici u organe BiH - tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik navodeci da ce BiH zavšiti kao i bivša Jugoslavija u kojoj u jednom momentu nisu funkcionirali savezni organi -...

Ponovio je da je u BiH problem nemogucnost postizanja konsenzusa, pa i o pitanju "Sejdic-Finci", te da "zna šta se radi u FBiH, posebno u bošnjackoj populaciji i zna koliko zla žele da nam nanesu ovdje".

To što danas nije održana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je bilo predvideno izjašnjavanje o zahtjevu Vijeca ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Dodik vidi kao odnos prema pitanju koje je snažno ispolitizirano, u FBiH.

I bolje je, kaže, da se ne donosi taj zakon i da BiH "nestane, kada se ne može da uradi nešto što je logicno i zakonito".

- Samo neka se oni igraju - poruka je koju je uputio bošnjackim politicarima.

On navodi da RS ima svoje zakone, koji reguliraju tu oblast, a pokazuje se da sve što se donosi na nivou BiH ne može da funkcionira.

-Tu se vidi i ambicija da se razgradi BiH predvidena "Dejtonom" i pravi neka druga BiH - ustvrdio je on i dodao da je dejtonska BiH "vec urušena silnim nametanjima odluka visokog predstavnika koji su navikli Bošnjake da traže više nego što piše u Ustavu BiH".

- To je najbolji nacin da uruše BiH i u tome ih samo mogu podržati. To je nemoguce mjesto za bilo kakve odluke, za donošenje odluka - naveo je on i dodao da ne funkcionira prica o odluci "Sejdic i Finci".

Dodik tvrdi da se nece desiti indirektan izbor clana Predsjedništva BiH i RS na to nece pristati, te da se nece desiti razgradnja Predsjedništva BiH niti ce se Vijece ministara BiH pretvoriti u vladu.

On je danas u izjavi novinarima kategoricno izjavio da je rješenje koje je ponudila RS u skladu s odlukom o pitanju "Sejdic i Finci".

- Kada se federalni partneri dogovore neka nas pozovu - kazao je entitetski predsjednik.

_________________________

3. REAKCIJE POVODOM BLOKADE DOMA NARODA PS BiH

BN TV: Sjednica Vijeca naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer su od pet delegata bošnjackog naroda sjednici prisustvovala samo dva.

Da li se radi o opravdanim izostancima ili je u pitanju pokušaj blokade rada Parlamentarne skupštine BiH?

Uzrok svih nesporazuma je predloženi Zakon o boravištu i prebivalištu državljana BiH, koji se trebao naci na dnevnim redu Vijeca naroda, a za koji bošnjacke nevladine organizacije tvrde da je pokušaj legalizacije navodnog etnickog cišcenja u Republici Srpskoj i sprecavanja povratka izbjeglica u Srpsku.

Bošnjacka udruženja zahjevala su da bošnjacki delegati ne dolaze na sjednicu i tako blokiraju donošenje zakona. Da li zbog toga ili ne troje Bošnjaka nije se pojavilo u skupštinskoj sali. Lider SDA Sulejman Tihic bolestan je vec duže vrijeme, kao i SDP-ovac Hasan Becirovic, medutim danas zdravstvenih problema ima i delegat SDA Nermina Kapetanovic.

Dragan Covic predjednik HDZ-a BiH smatra da nije u pitanju blokada, a hoce li je biti vidjece se za 10-ak dana.

Delgatu SDS-a Ognjenu Tadicu jasno je da je u pitanju politicka blokada rada Parlamentarne skupštine BiH, ali mu nije jasno zašto to ne priznaju SDA i HDZ. ,,O kavim politickim igrama se sada radi?" pita se Tadic.

Da li se radi o pokušaju blokade Parlamentarne skupštine ne zna ni delegat Bošnjaka Mehmed Bradaric, ali on ce, kada se sjednica ponovo zakaže glasati za sporni zakon, bez obzira na zahtjeve bošnjackih nevladinih udruženja.
,,Ustavni sud BiH je rekao da Zakon nije štetan za Bošnjake i njihov nacionalni interes", kaže Bradaric.

Predloženi Zakon o boravištu i prebivalištu državljana BiH u skladu je sa svim evropskim konvencijama i mnogo blaži od zakona koji je Hrvatska morala usvojiti prije ulaska u Evropku uniju, tvrdi predlagac zakona ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Sredoje Novic. Upitan da prokomentariše prekidanjE sjednice zbog nedostaka kvoruma kaže: ,,Nisam iznenadJen, ali sam razocaran. Ovo sam ocekivao i ocekujem da ce i dalje trajati".

Novic dodaje da je blic provjerom Agencija za identifikaciona dokumenta BiH utvrdila da je 28 osoba prijavljeno da živi na adresi Predsjedništva BiH, preko 100 ljudi zvanicno stanuje u zgrdi Vlade Brcko Distrikta, a više stotina osoba kao adresu stanovanja navodi objekte vjerskih zajednica.

Tome se mora stati u kraj, smatra Novic, ali bošnjacka udruženja smatraju da je u pitanju nešto drugo. U cilju sprecavanja usvajanja zakona pokrenuli su akciju pod nazivom ,,Sprijecimo Dom naroda BiH da pocini zlocin".
Svim delegatima upucene su prijetnje da ce ukoliko usvoje zakon biti proglašeni zlocincima i da ce oni, ali i njihov narod, snositi posljedice.

,,To je pritisak na parlamet. Nece koalicija 1.mart otkazivati niti zakazivati sjednice Vijeca naroda", kaže predsjedavajuci Vijeca naroda Staša Košarac.

Prijetnjama upucenim delegatima Vjeca naroda parlamentarne skupštine BiH bavice se nadležne policijske agencije, ali to bošnjacka udruženja puno ne brine.

,,Nakon što me je saslušavao MUP Republike Srpke bice mi zadovoljstvo da se pojavim u prostorijama SIPE", porucio je Emir Suljagic iz koalicije 1.mart.

Dešavanja u Vijecu naroda Parlamentarne skupštine BiH komentarisao je i predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik rekavši da je ocito da se radi o politickim manipulacijama.

,,Zakon o boravištu i prebilavištu državljana BiH je dobar i potreban, ali ako se ne može usvojiti na nivou BiH, Srpska ima rješenje. Stvari stoje tako da ce se sve stvari morati rješavati zakonima
na nivou Republike Srpke. Sve što je na nivou BiH ili ne radi ili ne funkcioniše ili ne može", kaže Dodik.

On istice da je ovo još jedan pokušaj da se sruši Dejtonska BiH, ali upozorava da Republika Srpska nikada nece odustati od Dejtona i nadležnosti koje po Dejtonu ima.

KOMENTAR: Ovim je Bradaric dokazao da predstavlja RS, a ne Bosnjake. Neka se ne krije iza "Ustavnog suda" u kojem takodje Bosnjake predstvljaju isti ako i on, poslusnici RS-a (Mirsad Ceman i Suada Paravlic). Uostalom, kada bi god Ustavni sud donio neku presudu cija provedba nije odgovarala RS-u, RS je nije ni postovao, nego se o njoj ponovo pregovaralo. Sjetimo se npr. presuda o JMBG, o drzavnoj imovini itd.. Dakle, nemamo nikavu obavezu ni mi da poslusamo Ustavni Sud.

Sto se tice primjera koje navodi Sredoje Novic, radi se o cistoj demagogiji. Naime, kakav god da je zakon, bice kriminalaca koji ce ga zloupotrebljavati, i to je drzava mogla i bila duzna na druge nacine rijesiti, a ne iskoristiti za nastavak genocida nad nesrpskim stanovnistvom RS-a.

Dr. Muhamed Borogovac

______________________________

4. NE RADI SE O "PRIJETNJAMA" NEGO O DEMOKRATSKOM PRAVU NARODA DA KONTROLISE SVOJE PREDSTAVNIKE

Oslobodjenje javlja: "Zbog nedostatka kvoruma na sjednici Doma naroda PS BiH OSA ispituje prijetnje delegatima. Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) BiH bit ce po zahtjevu Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH pozvana da hitno ispita ko stoji iza prijetecih poruka koje su upucene elektronskom poštom (e-mailom) na adrese vecine delegata i izaslanika."

Ovaj i ovakav komentar cak i u Oslobodjenju govori jasno da su odnosi izmedju vlasti i naroda dovedeni do usijanja u BiH. Sudeci po ovom dramaticnom bojkotovanju sjednice Doma naroda od 24 jan. 2014. je jasno iskazano da ne postoji volja u narodu ni medju delegatima Skupstine da se usvoji novi zakon o prebivalistu. Ovim novim zakonom se predvidja ispisivanje i ponistavanje dokumenata svim onim ljudima koji privremeno nisu prisutni na prijavljenoj adresi u BiH.

Time se vrse direktne pripreme za "preciscavanje" glasackih spiskova koji bi bili dio priprema za novi zakon o glasanju u BiH. Novoformirana komisija Parlamentarne Skupstine na celu sa Halidom Genjcem bi trebala da nacini taj novi prijedlog zakona o glasanju po kojem bi se glasalo po principu zatvorenih stranackih listi izjavio je Genjac. Time bi se jos vise umanjila gradjanska dimenzija glasanja i pojacao bi se jos vise stranacko-nacionalisticki princip glasanja.

Ponovo se po ko zna koji puta ovim novim zakonima ponistavaju sva prava izbjeglicama, povratnicima koja su im data anexom 7 daytonskog sporazuma. Ovi novi zakoni su direktan udar na slobodu i prava gradjana BiH a pogotovo na prava izbjeglica, prognanih i dijaspore Bosne i Hercegovine. Zahtjev Kolegija Doma Naroda da OSA ispita "prijetece poruke" dokazuje da BiH postaje sve vise policijska drzava u kojoj se protesti i nezadovoljstvo naroda i delegata skupstine proglasavaju prijetecim i uvredljivim. Time se ocito zeli ublaziti efekat bojkotovanja od strane delegata u parlamentarnoj skupstini te to proglasiti formalnim nedostatkom kvoruma. Ocito je da se radi o politickim insinuacijama kojim se pokusava zataskati kriza vlasti u Bosni i Hercegovini. Narod se neistinito informise i koriste se prijetnje policijskim intervencijama protiv onih koji koriste svoje demokratsko pravo da govore istinu i koriste slobodu misljenja i govora.

Hajka je pocela prijetnjama policijskim mjerama protiv nezadovoljnih koji su slali masovno poruke nezadovoljstva elektronskom postom. U Bosni i Hercegovini smo evo svjedoci da se ponovo zabranjuje sloboda misljenja i sloboda govora. Za ocekivati je, ako se ovako nastavi, da ce uskoro doci i do hapsenja pod optuzbom sprjecavanja odrzavanja skupstine na koju u stvari sami delegati nisu htjeli doci zbog neslaganja sa predlozenim zakonskim rjesenjem. Ocito je da se pokusava nekim delegatima i narodu nametnuti novi zakon o prebivalistu pod krinkom ugrozavanja toboznjeg javnog reda i mira koji je za obicne gradjane Bosne i Hercegovine vec decenijama ranije narusen i bez ovog zakona o prebivalistu.

Masovna diskiminacija i prijetnje policijskim mjerama postaju vec svakodnevna pojava u BiH. Pitanje vise nije dali, nego koliko dugo ce jos moci ovaj BiH narod sve to da da izdrzi i otrpi. Uzurpatori vlasti u Bosni pokazuju sve vise svoje pravo lice pod krinkom laznog i licemjernog legalizma.

Dr. Ervin Sendijarevic,

Preuzeto sa FB Grupe Gradjanski ustav RBiH
_________________________

5. IZVOD IZ INTERVJUA ARMINA POHARE ZA KLIKER INFO

Kontraverzni Armin Pohara nakon 18 godina za Kliker info prvi put govori i otkriva neke istine o dogadjajima tokom agresije na BiH. Zelimo razjasniti jedno pitanje i odgovor.

Kliker.info: Da li su tacni navodi Muhameda Borogovca u knjizi "Rat u BiH 1992. – 1995." da ste u svojstvu specijalnog izaslanika Alije Izetbegovica u maju 1992. godine boravili u Tuzli kako bi stvorili uslove da "crvena Tuzla" postane
"zelena"?

Pohara: Nisam procitao cijelu knjigu, mada Muhameda izuzetno cijenim kao analiticara situacije u Bosni. Problem naših strucnjaka je što se uvijek pozivaju na neprovjerene ili površne izvore. Uvijek je dobro saslušati sve izvore kako bi se donijela što jasnija slika i došlo do objektivnih zakljucaka. Što se tice moga kratkog boravka u Tuzli, koju izrazito volim i cijenim kao grad, žao mi je da je dr. Borogovac stekao takvo mišljenje, ali i sam sam vjerovatno djelomicno kriv za to. Morate znati da sam ja tada zastupao interese onoga što sam ja smatrao da jesu država i legalne vlasti.

KOMENTAR: Izjavom "...žao mi je da je dr. Borogovac stekao takvo mišljenje, ali i sam sam vjerovatno djelomicno kriv za to." Pohara prekticno priznaje da je moja karakterizacija njegove misije u Tuzli bila osnovana. To opisao na stranci 39. u pomenutoj knjizi koju mozete naci na linku

http://republic-bosnia-herzegovina.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=826:rat-u-bih-politicki-aspekti&Itemid=517

Citiram taj pasus, moj opis prvog sastanka Armina Pohare sa rukodostvom Tuzle, na kojem sam prisustvovao ispred stranke SDA:

Pohara je pokušao još jednu stvar da pokrene u Tuzli. U jednom trenutku poceo je slijedecu pricu: "Vidite ovo, u Banja Luci su Srbi vecina pa je Banja Luka srpska. U Mostaru su Hrvati vecina pa je Mostar hrvatski. U Tuzli su Muslimani vecina, a Tuzla nije muslimanska nego gradjanska. U Armiji BiH su Muslimani 90%, a Armija nije muslimanska nego gradjanska. Ko je za to kriv i šta treba uciniti da se to promijeni?"

Na to sam mu ja odgovorio: "Ako bi mi u Tuzli pristali daje Tuzla muslimanska samo zato što su Muslimani vecina, onda bi mi pristali da je Banja Luka srpska zato što su Srbi vecina i da je Mostar hrvatski itd. To znaci da bi mi pristali na Karadžicevu i Bobanovu logiku podjele Bosne i Hercegovine."

Zahvaljujuci mom upornom insistiranju na tom stavu poništen je Poharin autoritet heroja iz Bosankog Broda i specijalnog Izetbegovicevog savjetnika tako da tada nije uspio dobiti podršku SDA Tuzle za "svoje" stavove o muslimanskoj Tuzli.

- kraj citata iz knjige

Ovaj pasus sam citirao da opovrgnem tvrdnju, sadrzanu u pitanju novinara, da sam se ja borio da Tuzla ostane "crvena", da ne "pozeleni". Ja ni jednoga dana u zivotu nisam bio komunista, a na tom sastanku sam cak ucestvovao ispred SDA. Vjerovatno se radi o nenamjernoj gresci intervjuera, jer stranacka optika je ona kroz koju BiH novinari prelamaju sliku svijeta, dok je drzavotvornost izvan njihovog dometa. A ja sam tada samo branio Ustav Republike BiH i morali smo ga tada sacuvati u Tuzli da bi ga nekada mogli vratiti u Banja Luku i u Mostar. Ja sam i u SDA dosao da bih ucestovao u odbrani Republike BiH, jer uoci rata nije bilo drugog mjesta gdje si mogao organizovati odbranu RBiH.

Ovdje bih jos napomenuo da je vjerovatno Pohara tada od Izetbegovica poslan u Tuzlu da bi bio potrosen kao eventualni branitelj RBiH. Vjerovanto je Izetbegovic vidio u Pohari, heroju odbrane Posavine, moguceg protivnika podjeli Bosne i Hercegovine, te ga je naveo da u Tuzli zastupa ono sto Izetbegovic zeli, podjelu BiH, i tako ga je jednokratno upotrijebio i "potrosio". Pohari je bilo vaznije da se druzi sa vaznim ljudima, nego da ostane u odbrani Ustava RBiH. Izetbegovic, tj. Udba je eliminisala na slican nacin i druge moguce borce za RBiH, stavljauci im "putera na glavu".

Usput da kazem da ja nisam napravio istu gresku kao Pohara, direktno sam se suprotstavljao Izetbegovicu i dok sam bio u SDA u korist odbrane ustava RBiH.

Ono sto nije uspio Pohara u Tuzli, da podrije Ustav RBiH, uspio je Izetbegovicev kljucni covjek od povjerenja, Mirsad Ceman, "reorganizacijom" tuzlanske regije. On i danas sistematski unistava Bosnu i Hercegovinu kao sudija ustavnog suda BiH.

Dr. Muhamed Borogovac

_________________________

6. HALO CETNICI: NE MOZETE SE STEMANJEM MEZAREVA OPRATI OD GENOCIDA

Kao da se genocid moze izbrisati stemanjem. Imaju presude i ima odlucnost Bosnjaka da to zapamte. Dovoljno je da nasi Visegradjani samo napisu obicnom masnom farbom rijec "genocid" na mjesto izbrisne rijeci i efekat je jos jaci, jer je i brisanje te rijeci novi zlocin i ujedno priznanje zlocina genocida. Jer kada te neko optuzi za nesto sto nisi kriv, ti se ne sekiras na tu budalastinju, ali kada te optuze za nesto sto je istina, onda se sekiras i nastojis to sakriti, u ovom slucaju stemanjem kamena.

Evo zahvaljujuci cetnickoj akciji brisanja rijeci "genocid" citav svijet se jos jednom podsjetio sta je "Republika srpska", a to je genocidna tvorevina:

http://www.ibtimes.co.uk/bosnian-serbs-remove-genocide-bosniaks-visegrad-memorial-video-1433658

________________________

7. DA BI SAKRILI UCESCE SRBIJE U GENOCIDU, OSLOBADJAJU PERISICA. NE DOZVOLIMO TO!

Pozdrav,

saljem vam peticiju za pokretanje revizije procesa protiv generala Perisica. Pozivam Vas da je potpisete (ukoliko je moguce i u ime organizacije uz napomenu u komentarima koliko clanova predstavljate), a i da je proslijidite Vasim prijateljima.

Hvala unaprijed

U ime grupe Cuvari Omarske i Udruzenja zrtava i svjedoka genocida

Satko Mujagic

http://www.ipetitions.com/petition/appeal-to-the-icty-prosecutor-serge-brammertz-to

 

Stranica 10 od 13

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 90 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.