Petak, 5 Mart 2021

 

 

 

16:37:58
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 625
Uncategorised

Uncategorised (2)

Utorak, 25 Juni 2013 15:14

Dvojno drzavljanstvo-nastavak akcije

Napisao

Na ovoj web stranici mozete naci sacuvane informacije o nekim znacajnijim akcijama Nacionalnog kongresa Republike BiH, od najranijih, kao sto su Optuznica protiv Alije Izetbegovica za veleizdaju Republike BiH iz maja 1995, preko nase podrske Peticiji za dvojno drzavljanstvo, do arhive posljednjih osam godina Online glasnika Nacionalnog kongresa Republike BiH.

Vecina citalaca pretrazuje arhivirane Online Glasnike NKR BiH, koji su skupljeni po godinama u linkovima lijevo. Formirali smo dva linka do Glasnika iz 2006te godine, jedan za prvih 6 mjeseci, a drugi za drugu polvinu 2006te godine. To je zato sto je u prvoj polovini 2006te godine bio pokusaj izdajnickih snaga da legalizuju Republiku Srpsku kroz "Ustavne amandmane", pa smo mi u zelji da ih onemogucimo u toj namjeri bili pojacali nasu aktivnost i izdali mnostvo vanrednih izdanja Glasnika, sto je kreiralo preveliki fajl za 2006tu godinu, te smo ga morali podijeliti u dva dijela.

Zbog nase pojacane aktivnosti koja se odvijala u drugoj polovini 2007. godine u vezi sa "Reformom policije" smo pojacali aktivnost pa smo zato podijelili i Glasnike iz 2007 godine.

Buduci da se velikom brzinom priblizava 2010 godina do koje nam je Gosp. Ashdown produzio pravo na dvojno drzavljanstvo, da bi podsjetili BH gradjane u zemlji i inostranstvu na opasnost gubljenja BH drzavljanstva u 2010toj godini izdvajamo Izvjestaj staba Peticije i Dvojnom drzavljanstvu na ovoj naslovnoj stranici.

Webmaster NKR BiH

--------------------------

IZVJESTAJ "STABA PETICIJE O DVOJNOM DRZAVLJANSTVU" - DOSTIGNUCA I PREDSTOJECE AKCIJE

Postovani gradjani BiH,

kao sto vjerovatno do sada vec znate zahvaljujuci Peticiji o dvojnom drzavljanstvu postigli smo djelimicnu, ali znacajnu pobjedu.

Kako smo vas ranije obavijestili, Gosp. Ashdown ce produziti na 10 godina rok za sklapanje bilateralnih sporazuma sa drzavama u kojima se nalaze izbjeglice iz BiH.

Iskljucivo na intervenciju nase delegacije, gosp. Ashdown je eksplicitno stavio u svoju zvanicnu odluku da se njegovom intervencijom ne ratifikuje sporazum BiH sa Srbijom o dvojnom drzavljanstvu. Napomenimo da je Predstavnicki dom Skupstine BiH trazio od gosp. Ashdowna da u paketu produzi i rok za 10 godina i proglasi bilateralni sporazum sa Jugoslavijom punovaznim.

Ashdownovo neratifikovanje sporazuma sa Srbijom omogucava bosnjackim poslanicima u Domu naroda Skupstine BiH da i oni ne ratifikuju taj bilateralni sporazum, dok se ne sklope i ostali bilateralni sporazumi. Sve bilateralne sporazume sa najvaznijm "izbjeglickim" drzavama, ukljucujuci Srbiju i Hrvartsku, treba ratifikovati u paketu, da bi se izbjegle ucjene i veta Republike srpske, sto ce se neminovno dogoditi ako se prvo ratifikuje bilateralni sporazum sa Srbijom.

Nazalost, gosp. Ashdown nije mogao ici dalje i donijeti jedinu ispravnu odluku koja bi zadovoljila nas zahtjev "da BiH ne uslovljava dvojno drzavljanstvo potpisivanjem bilateralnih sporazuma, sa onim drzavama koje ne traze ispis iz BiH drzavljanstva".

Gosp. Ashdown se slozio da to sto trazimo jeste logicno, ali da on ne moze za sada donijeti odluku koja je u suprotnosti za Ustavom. Dakle, potvrdilo se jos jednom da je Daytonski Ustav prepreka ravnopravnosti gradjana i naroda u Bosni i Hercegovini.

Nasa delegacija je insistirala "da Ustav postoji zbog ljudi, i da zato trazimo izmjene Daytonskog Ustava".

Gosp Ashdown je na konferenciji za stampu objavio da ce dati rok od 6 mjeseci BH vlastima da pokrenu izmjenu Daytonskog Ustava. To je izuzetno znacajna stvar, jer kada se jednom Ustav stavi na dnevni red, mozemo traziti da se i druge nelogicnosti toga Ustava isprave.

Daytonski Ustav nije donesen u legalnoj proceduri predvidjenoj tadasnjim Ustavom Republike BiH, nego je donesen u vojnoj bazi u Daytonu daleko od ociju naroda. Narod Bosne i Hercegovine se nikada nije izjasnio o tom Ustavu, i zato ga nije duzan ni postovati.

Neka nasi politicari, shvate ovu Peticiju, koju je do sada potpisalo oko 33000 ljudi na internetu, kao jedan test sta narod misli o Daytonskom Ustavu, i neka hitno pristupe njegovim izmjenama. Pri tome
neka imaju na umu da problem dvojnog drzavljanstva nije jedini problem toga Ustava.

Vec ranije su primjecene bezbrojne druge manjkvosti toga Ustava koje su potpuno paralisale zivot Bosne i Hercegovine kao drzave. Ukratko navedimo neke najvaznije manjkavosti.

Daytonskim Ustavom je kreirana nova drzava Republika srpska na 49% teritorije BiH u kojoj Bosnjaci i Hrvati nisu ravnoparvni, to je nezamislivo u savremenom svijetu. Po Daytonskom Ustavu Republika srpska jeste drzava, jer ima sve atribute drzavnosti, Skupstunu, Vladu, Predsjendika, zastavu, grb itd.

Od Daytonskog sporazuma Bosna i Hercegovina nije drzava, nego je samo unija jedne drzave, Republike srpske i deset kantona koji sacinjavaju Federaciju. Unija drzava, po definiciji, nije drzava. Dokaz da je BiH samo labava unija, je i to sto nemamo Vladu, nego Vijece ministara. U drzavama se odlucuje vecinom glasova, u unijama se odlucuje usaglasavanjem clanica unije, tj. clanice unije imaju pravo veta.

Znamo da Republika srpska ima pravo veta. Samostalnost Republike srpske u odnosu na ostatak BiH je mnogo veca nego sto je bila samostalnost Bosne i Hercegovine u odnosu na Jugoslaviju.
Ako Republika srpska za nekoliko godina, kada se slegne prasina oko genocida, zatrazi osamostaljenje dobice ga bez problema po istim principima internacionalnog prava po kojima ga je Bosna i Hercegovina dobila u odnosu na Jugoslaviju. Jedino zato sto jos uvijek postoji Tuzba za genocid Republika srpska nije potpuno legalizovana i ne moze se osamostaliti od Bosne i Hercegovine.

Zato je nasa obaveza da ne dozvolimo da nasi politicari ukinu Tuzbu za genocid. Ako se to dogodi onda su nasi dusmani postigli potpunu pobjedu. Onda su sve zrtve rata, ukljucujuci i najboplje sinove Bosne i Hercegovine, nase borce, pale uzalud.

I POBJEDA KOJU SMO NEDAVNO IZVOJEVALI OVOM PETICIJOM POSTACE UZALUDNA, JER VISE NECE BITI DRZAVE ZA CIJE DRZAVLJANSTVO SMO SE TAKO ODLUCNO
BORILI I U VELIKOJ MJERI IZBORILI.

Plan akcije je slijedci:

1. Svi slozno sirimo istinu medju drzavljanima Bosne i Hercegovine o opasnosti koja se nadvija nad nasom domovinom ako se ukine Tuzba za genocid.

2. Vrsimo pritisak na POLITICARE U BIH A POSEBNO NA SDA stranku i Sulejmana Tihica da stavi veto na svaki pokusaj da se o Tuzbi diskutuje na Predsjednistvu. MI MORAMO PRISILITI gosp. Tihica da stavi veto na svaki pokusaj ukidanja Tuzbe.

3. Zahtijevajmo od SVIH politicara, a narocito od SDA stranke, da na celo tima pravnika koji zastupa Tuzbu za genocid POSTAVE Prof. Boylea, koji JE INICIRAO TUZBU I USPJESNO JE VODIO SVE DOK GA TADASNJI LIDER SDA STRANKE NIJE IZBACIO IZ TIMA SA CILJEM DA UKINE TUZBU.

4. SRAMOTA JE DA OSIROMASENI DRZAVLJANI BOSNE I HERCEGOVINE SKUPLJAJUNOVCE ZA TUZBU KADA BI SE SA MALIM PROCENTOM NOVACA KOJE IMA SDA, ILI
IZETBEGOVIC, ILI ISLAMSKA ZAJEDNICA TUZBA KAO OD SALE MOGLA FINANCIRATI. OSTAVLJAMO POMENUTIM POLITICATIMA MJESEC DANA DA OBEZBIJEDE SREDSTVA ZA TUZBU. UKOLIKO TO NE UCINE, SKUPLJANJU NOVACA CE PRISTUPITI NAROD BOSNE I HERCEGOVINE.

STAB PETICIJE O DVOJNNOM DRZAVLJANSTVU

Na linkovima ispod mozete naci Analizu Prof. Boylea o Daytonskom sporazumu, tj. o Daytonskom ustavu koji nam je podvaljen kao Mirovni sporazum.

Boyle o Daytonu na Bosanskom:
http://www.hdmagazine.com/bosnia/legal/boyle-2b.html

Boyle o Daytonu na Engleskom:
http://www.hdmagazine.com/bosnia/legal/boyle-2e.html

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 1117 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2021 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.