Petak, 5 Juni 2020

 

 

 

17:56:33

Glasnici

Izdanja iz 2007/2 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 32991  | Srijeda, 21 Avgust 2013 15:16

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Dakle "kriza" koje ja nastala tako sto je Evropa pokusala da od Bosne i Hercegovine napravi normalnu drzavu rijesena je tako sto su predstavnici Bosanaca i Hercegovaca slozno stali iza Dodika. Ponovili su istu stvar kao i sa reformom policije, dogovorili su se sa Dodikom, naravno onako kako Republici srpskoj odgovara, i tako ukinuli pritisak Evrope na RS.

Vjerovatno ce izdajnici na Dodikov prijedlog vec u cetvrtak u Skupstini BiH, u svom pobjedonosnom naletu, definitivno legalizovati (cementirati) i Daytonski ustav. Uzalud su Bosnjaci masovno glasali za Silajdzica da se to nebi dogodilo i uzalud je 70% Bosanaca i Hercegovaca bilio za Lajcakove mjere. Nazalost vlast je 100% u rukama Jugoslovenskih tajnih sluzbi koje nisu umrle sa smrcu Jugoslavije nego su ostale vjerne velikosrpskom gospodaru.

Ovaj put su se lideri Silajdziceve prcije koja se zove "SBiH" isprsili i ne osvrcuci se sto ce biti proglaseni izdajnicima, dogovorili sa Dodikom kako da stave Evropu pred svrsen cin. Naime, kako moze Evropa dalje insistirati da nam dade nesto sto necemo, nesto sto sve strane u BiH slozno odbijaju, a to je normalnu drzavu?

Nije pomoglo ni to sto je odmah poslije Silajdziceve insinuacije, da su ga u Americi pitali "Sto se Bosna ne bi podijelila?" javno istupio podsekretar SAD-a za politicka pitanja Nicholas Burns i dao direktnu Americku podrsku Lajcaku i jos jednom po ko zna koji put rekao da Kosovo nije ni u kakvoj vezi sa BiH. Nazalost, cetnistvo tece bosnjackim venama, i kakav Burns, kakva Amerika, kakva Evropa, vazna je "Srpska"?!

Nemojmo se nadati da su Tihic i Lagumdjija iskreno protiv dogovora u kolegiju Skupstine, kako se trenutno predstvljaju. To je samo njihova dobro uhodana igra "konstruktivne opozicije", koja uvijek na kraju legne na rudu, gdje izdajnici samo glume opoziciju, da bi i nju kontorlisali, da se nebi slucajno pojavila istinska opozicija. To je ona ista taktika koju su Alija i Silajdzic odigrali kada su potpisali Dayton. Tada se Silajdzic stavio na celo protivnika Daytona, da bi ih iskontrolisao, tako da tada nije bilo nikakvog ozbiljnog otpora Daytonu. Iz istog razloga se Silajdzic stavio i na celo proslogodinjeg patriotskog bloka, kojega je tako potpuno razbio.

U isto vrijeme dok definitivno ubijaju BH drzavu, izdajnici su se skupili i na velika zvona "slave" Dan drzavnosti RBiH. U stvari to je samo dimna zavjesa i praskava patriotska petarda cime skrecu paznju naroda sa izdaje drzave koja se upravo odvija u skupstinskim klupama. Njihova deviza je: "Djela cetnicima, lijepe rijeci "glupim Bosancima"."

Samo u svrhu varanja "glupih Bosanaca" sluzilo je i ovo sinhronizovano zveckanje oruzjem, stvaranje ratne psihoze. NI U JEDNOM TRENUTKU NIJE BILO NIKAVE OPASNOSTI OD BILO KAKVOG RATA. RAZLOG ZA TO JE JEDNOSTAVAN - RAT NE BI MOGAO NISTA NOVO DONIJETI REPUBLICI SRPSKOJ. Rat je devedesetih vodjen samo zato da se naprave "etnicki ciste srpske" teritorije da bi se mogla podijeliti drzava. SADA SE VODI BORBA ZA INTERNACIONALNO PRIZNANJE REPUBLIKE SRPSKE, TJ. ZA DOVRSETAK PODJELE, A ZA TO SE BORI DRUGIM SREDSTVIMA - PREGOVORIMA SA BALIJAMA KOJI AMINUJU SVE STO IM GAZDE IZ BANJA LUKE KAZU.

Postoji jedino mala nada da ce se naci neki posteni ljudi medju poslanicima Skupstine BiH koji ce odbiti dogovor koegija Skupstine.

DAKLE, BOSNA I HERCEGOVINA JE DRZAVA KOJA ZELI DA NESTANE I NE POSTOJI NIKO KO TO MOZE SPRIJECITI. OD 1992. SVIJET POKUSVA DA NAM DADE DRZAVU, ALI MI ODBIJAMO DA PRIMIMO SVE TE DRAGOCJENE POKLONE, OD INTERNACIONALNOG PRIZNANJA, BEZBROJNIH REZOLUCIJA SAVJETA SIGURNOSTI, ULTIMATUMA CETNICIMA, BEZBROJNIH REZOLUCIJA AMERICKOG KONGRESA I EVROPSKEOG PARAMENTA, DO NEDAVNIH POKUSAJA REFORME POLICIJE I EVO SADA LAJCAKOVIH REFORMI. Ni jedan taj dragocjeni poklon svijeta nismo prihvatili, svaki smo odmah razbili da bi Velika Srbija zazivila makar u BiH.

Zatko klicemo: "Zivjela Republika Kosova". Drzavu treba da ima onaj ko je zasluzuje. Ne moraju svi narodi biti drzavotvorni. Evo, na primjer, Romi nisu drzavotvorni. Sto bi mi bili drukciji?

Slijede clanci iz BH stampe o "krizi". U clanima 4, 5, 6 cete se upoznati sta je dogovoreno na kolegiju skupstine BiH i procitati kako Srbi likuju sto su pobijedili i Lajcaka tj. Evropu.

___________________________________________

2. SILAJDZIC ZA DODIKALIZACIJU BiH

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=44419

_______________________________________

Objavljeno 18.11.2007. u 18:38

3. Silajdžicev ured: Dodikove izjave ne doprinose smirivanju napetosti

Povodom izjava Milorada Dodika da bi u slucaju nezavisnosti Kosova mnogi rado vidjeli entitet Republiku Srpsku izvan Bosne i Hercegovine iz Ureda clana Predsjedništva Harisa Silajdžica podsjecaju da ovakve tvrdnje "ne doprinose smirivanju politickih tenzija i nastavku dijaloga".

Bosna i Hercegovina je dovoljno velika za sve njene narode i gradane i svaki pedalj bh. teritorija pripada svima nama, bez obzira gdje ko trenutno živi. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i garantirani su od 1992. godine medunarodnim pravom i poveljom UN-a, navodi se u saopcenju dostavljenom medijima u nedjelju.

"Ovakve izjave stoga samo dovode u pitanje Dejtonski sporazum, a nikako ne mogu utjecati na teritorijalni integritet BiH. Tim faktorom se ne može licitirati i on nikada nece biti predmet bilo kakvih pregovora", dodaje se u saopcenju.

(FENA)
---

KOMENTAR: Kakva licemjernost, kakav dribling. Sta sve nece Silajdzic i njegova sluzincad ucinit za "Srpsku"?!

___________________________________

4. SLAVLJE U "SRPSKOJ"

N. Dušanic

BANJA LUKA, 20.11.2007 20:01: "Smatram da treba da se nadu odredeni mehanizmi zaštite, ali ne na nacin da se suštinski mijenja odluka visokog predstavnika. Za dogovor smo, ali nismo za suštinsko mijenjanje odluka visokog predstavnika, a na ovaj nacin ona je izmijenjena", naglasio je Tihic.

Branko Dokic, clan Glavnog odbora PDP-a, smatra da je ovo dobar korak ka prevazilaženju trenutne krize.

Drago Kalabic, predsjedavajuci Kluba poslanika SNSD-a, kazao je da bi svi trebali prihvatiti usaglašeni stav Kolegijuma Predstavnickog doma.

"Mislim da je ovo prvi pravi ozbiljniji korak ka izlasku iz krize i mislim da ovo niko ne bi trebao narušiti. Ovo je potvrda onoga što smo mi ranije govorili, a to je da domace vlasti, domaci politicari, treba da medusobno ureduju odnose", rekao je Kalabic.

Naglasio je da do usaglašavanja Poslovnika nije bilo lako doci, te da je plod kompromisa.

Momcilo Novakovic, predsjedavajuci Kluba poslanika SDS-a, kazao je da ga ohrabruje usaglašeni dio Poslovnika koji se odnosi na kvorum kojeg cini vecina prisutnih.

"To je ono što ohrabruje i što u principu onemogucava bilo kakvo preglasavanje", rekao je Novakovic.

On smatra da se drugi dio koji govori o djelovanju Kolegija može smatrati necim cime se želi sprijeciti opstrukcija ili neodržavanje sjednica ukoliko neko od kolegija to ne želi.

Jozo Križanovic, predsjedavajuci Kluba poslanika SDP BiH, kazao je da je ovo usaglašavanje Poslovnika protivno onome što je bila namjera OHR-a, te da predstavlja vracanje na prethodno stanje Poslovnika.

Iz SDP BiH juce je saopšteno da je "dogovorom SBiH i SNSD da se odbaci i derogira odluka visokog predstavnika u vezi s izmjenom Poslovnika parlamenta BiH apsolutno demaskirana uloga SBiH kao zagovornika BiH uredene na svim normalnim i demokratskim principima".

Naveli su da "sramni prijedlog" troclanog kolegija otvara mogucnost da se parlament rasturi.

__________________________________

5. JOS O SLAVLJU U "SRPSKOJ"

Usaglašen Poslovnik Predstavnickog doma parlamenta BiH

M. Cubro

20.11.2007 19:59

SARAJEVO - Celnici Predstavnickog doma parlamenta BiH usaglasili su jucer izmjene Poslovnika o radu ovog doma, kojim je za usvajanje zakona i odluka potrebna prosta vecina, što ukljucuje najmanje po jednu trecinu izabranih iz oba entiteta.

Potvrdio je ovo Niko Lozancic, prvi zamjenik predsjedavajuceg Predstavnickog doma parlamenta BiH. On je naglasio kako je i ovaj usaglašeni prijedlog dostavljen OHR-u, iz kojeg su "dobiveni pozitivni signali da može da zadovolji njihove zahtjeve".

"Kvorum cini vecina prisutnih izabranih poslanika. Odluke se donose vecinom glasova. Kolegij ce nastojati da osigura da prosta vecina ukljucuje najmanje po trecinu izabranih iz oba entiteta", kazao je Lozancic.

Dodao je da je dogovoreno i da zakoni i odluke koje ne dobiju potrebnu vecinu idu na usaglašavanje u Kolegij, kojeg cine predsjedavajuci Doma i njegova dva zamjenika.

"Ako Kolegij postigne saglasnost o zakonu ili odluci, onda samo Dom obavještava o toj odluci. Ukoliko nema saglasnosti u Kolegiju, onda ide ponovljena procedura glasanja u kojoj za prihvatanje zakona ili odluke ne smiju biti više od dvije trecine iz oba entiteta protiv", istakao je Lozancic, koji je u ime rukovodstva Predstavnickog doma napisao izmjene Poslovnika.

"Svjedoci smo stanja u kome živimo i u kome ocekujemo da nam neko drugi donosi odluke, a onda, kada to ucini, nije nam pravo. Vodeni tim razmišljanjem, mi u Kolegiju smo odlucili preuzeti inicijativu da Poslovnik Zastupnickog doma pokušamo donijeti sami, tj. sa svima onima koji sudjeluju", kazao je Lozancic i dodao da je cilj bio iznaci rješenja koja su prihvatljiva i koja ce osigurati normalan rad Zastupnickog doma, a osigurati prohodnost svih dokumenata i pokazati da u BiH postoji mogucnost dogovora koji nije ni protiv koga, koji je za funkcioniranje, za institucije BiH i za dobro sva tri naroda, svakog gradanina BiH.

Milorad Živkovic, predsjedavajuci Predstavnickog doma parlamenta BiH, istakao je da usaglašeni poslovnik sadrži 95 odsto zahtjeva visokog predstavnika Miroslava Lajcaka, koji je od parlamenta zatražio da do 1.
decembra pojednostavi proceduru odlucivanja.

"Usaglašeni prijedlog izmjena Poslovnika osigurava da nema poraženih i pobjednika. Važno je da ovaj poslovnik zadržava mehanizme koji su u skladu s pravnim tumacenjem OHR-a iz 2000. godine, a odnosi se na zaštitu od preglasavanja. Unaprijedili smo rad, ali nacin odlucivanja se ne mijenja", rekao je Živkovic i dodao da mu je žao što prezentaciji nije prisustvovao i drugi zamjenik predsjedavajuceg Beriz Belkic, koji je na službenom putovanju u Cetinju.

Predstavnicki dom parlamenta BiH izmjene i dopune Poslovnika trebalo bi da razmatra 28. novembra. Živkovic je pojasnio da ce i Poslovnik Doma naroda parlamenta BiH biti izmijenjen, ali da ga je mnogo lakše usaglasiti jer su kvorum i nacin odlucivanja u ovom domu regulirani Ustavom.

Mostarsku deklaraciju pretociti u dokument Kolegiji oba doma parlamenta BiH pozvali su lidere parlamentarnih stranaka da Mostarsku deklaraciju najkasnije do kraja godine pretoce u dokument koji bi zadovoljio uslove EU za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji s BiH. Ovo piše u usaglašenim zakljuccima celnika bh.
parlamenta, proisteklim iz trodnevne rasprave poslanika i delegata parlamenta BiH o trenutnoj politickoj krizi u BiH.

"Poznato je da je nakon prošlosedmicne rasprave bilo nekoliko desetina predloženih zakljucaka. Mi smo usaglasili cetiri i poslat cemo ih parlamentu na usvajanje" rekao je Živkovic. Uz poziv politickim liderima da pretoce Mostarsku deklaraciju u dokument prihvatljiv EU, celnici parlamenta sugeriraju Predsjedništvu BiH da ubrza konsultacije o sastavu Vijeca ministara BiH.

_______________________________________

Objavljeno 20.11.2007. u 13:41

6. Dodik: Ne prihvatamo Lajcakove mjere, u cetvrtak prijedlog izlaska iz krize

Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da nece provesti nametnute odluke visokog predstavnika, bez obzira na to što imaju podršku Evropske unije, te potvrdio da ce na sastanku politickih lidera u cetvrtak u Sarajevu predložiti paket mjera za izlazak iz krize, medu kojima i da se dejtonski ustav konacno ratificfira u državnom parlamentu.

Komentirajuci stav ministara vanjskih poslova Evropske unije u kojem se izražava zabrinutost zbog pogoršanja politicke situacije u Bosni i Hercegovini te daje puna podrška visokom predstavniku Miroslavu Lajcaku i njegovim mjerama, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da odluke visokog predstavnika ne mogu biti primijenjene i ponovio da se Lajcakovim mjerama promovira preglasavanje u BiH.

"Neka ih primijeni Evropska komisija", rekao je Dodik na pres-konferenciji i ponovio da ukoliko odluka visokog predstavnika ne bude promijenjena kako bi se onemogucilo preglasavanje, nece biti primijenjena i SNSD ce otici u opoziciju.

Istaknuo je da ako OHR i dalje nastavi s nametanjem to ce biti put da se dalje devastira BiH.

On je precizirao da ce kao lider SNSD-a na sastanku u cetvratak izaci s planom izlaska iz krize u BiH, koji ce podrazumijevati da se na dnevni red državnog parlamenta stavi dejtonski ustav da bi i konacno bio potvrden u parlamentu.

Dodik je precizirao da njegov plan izlaska iz krize podrazumijeva osim potvrdivanja Ustava BiH i da se podrže napori kolegija Parlamentarne skupštine BiH o usaglašavanju poslovnika oba doma državnog parlamenta, da se podrže izmjene i dopune Zakona o Vijecu ministara u kojem ce se jasno precizirati da nema preglasavanja u radu.

Takoder, predlaže se i stav da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU predstavlja moment prestanka bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

Dodik je kazao da ce predložiti u ime RS-a i da se na nivou BiH usvoji zakon koji ce predvidjeti formiranje direkcije vezano za policiju, agencije koja ce se baviti obrazovanjem kadrova i da se formira forenzicki odjel, a da se sva druga pitanja o reformi policije rješavaju nakon donošenja novog Ustava BiH.

_______________________________________

Objavljeno 17.11.2007. u 10:42

7. Dodik: Proglašenje Kosova nezavisnim utjecat ce na politiku u RS

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi jednostrano proglašenje Kosova nezavisnom državom sigurno utjecalo na formiranje novog politickog javnog mnijenja u Republici Srpskoj i dodao da to niko nece moci da zaustavi.

"Kako ce se ono izraziti, to je pitanje, ali ono mora da se izrazi politicki, nikako nasilno", kazao je Dodik gostujuci sinoc na TV Enter. On je dodao da bi vecina ljudi željela da se to desi, a da Republika Srpska bude videna u nekom obliku izvan Bosne i Hercegovine.

Odgovarajuci na pitanje novinara u kom roku se može ocekivati da Republika Srpska postane nezavisna ako Kosovo postane nezavisno, Dodik je rekao da ne može pretpostaviti kad bi se to moglo dogoditi, ali da ce biti teško reci ljudima u Republici Srpskoj zašto se slicne situacije rješavaju na razlicit nacin.

"Bilo kakva nasilna reakcija u Republici Srpskoj može trajno da našteti interesima Republike Srpske imajuci u vidu znacajno prisustvo medunarodne zajednice", naglasio je Dodik.

Govoreci o izmjenama zakona o Vijecu ministara BiH, koje je predložio visoki predstavnik Miroslav Lajcak, Dodik je kazao da je Lajcak zloupotrijebio položaj visokog predstavnika, prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum i narušio balans koji je pažljivo uspostavljen u Dejtonu vezano za nemogucnost preglasavanja u BiH.

Dodik je istakao da su visoki predstavnici u BiH do sada nametnuli ukupno 840 odluka, mjera, zakona i drugih akata, iako nemaju pravo da donose zakone, ali iza sebe imaju SAD i Evropsku uniju koji kažu "uvijek je on u pravu, a mi smo ti koji ništa ne razumijemo".

Lajcak je, prema rijecima Dodika, ušao u taj "balans" na nacin suprotan onome koji je primijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown.

(FENA)
--------------------------

KOMENTAR: Kosovo koje je uvijek bilo legalna autonomija, i RS koja je napravljena genocidom su "slicne situacije"?!

__________________________________________

Objavljeno 16.11.2007. u 17:31

8. Lajcak - Burns: Lideri u BiH moraju ispunjavati svoje obaveze

Bosanskohercegovacki politicki lideri trebaju napraviti konkretne korake koji ce odrediti da li BiH ide dalje u izolaciju ili ka evropskim integracijama, rekao je danas u Washingtonu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajcak u razgovoru s podsekretarom SAD-a za politicka pitanja Nicholasom Burnsom.

Nakon obracanja Vijecu sigurnosti UN-a u cetvrtak visoki predstavnik se susreo s visokim dužnosnicima State Departmenta kako bi ih upoznao s trenutnom situacijom u BiH.

U razgovorima s dužnosnicima SAD-a Lajcak je izjavio kako cijeni snažnu podršku koju je americka administracija pružila mirovnom procesu i pozdravio nastavak angažmana americke vlade u BiH.

- Clanstvo u EU je kljucni strateški cilj BiH ali angažman SAD-a i dalje je od prevashodnog znacaja, rekao je visoki predstavnik naglasivši da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU zbog nepostizanja sporazuma o reformi policije odloženo.

Nicholas Burns je izrazio punu podršku americke vlade aktivnostima koje poduzima visoki predstavnik i pozvao politicke lidere BiH da ispunjavaju svoje obaveze i bez odlaganja provode odluke visokog predstavnika.

Doticuci se situacije u širem podrucju Balkana Miroslav Lajcak i Nicholas Burns su odbacili postojanje bilo kakve veze izmedju buduceg statusa Kosova i teritorijalnog integriteta BiH.

(FENA)
_______________________________________________

9. Nakon razgovora u americkom Državnom tajništvu Miroslav Lajcak je dao izjavu za Glas Amerike.

"Naši su stavovi identicni, kao i ocjena situacije u BiH. Za mene je jako bitno da sam cuo od g. Burnsa da su Sjedinjene Države vrlo odgovorne prema BiH, da ce nastaviti svoj aktivni angažman s ciljem da se politicka situacija stabilizira, te da BiH funkcionira kao jedna uspješna država", kazao je Lajcak.

Miroslav Lajcak je stanovnicima Bosne i Hercegovine, koji su sve više uplašeni da bi moglo doci do novih oružanih sukoba, porucio kako "ne postoji razlog za paniku".

"Politicku situaciju brzo cemo riješiti. Nemojte slušati nikoga ko govori o tome da se zemlja sprema za rat... bilo ko da govori da je ova situacija slicna onoj iz '91. ili '92. godine, taj ne zna o cemu govori... situacija nije slicna, te godine se nece vratiti i ne postoji nikakav razlog da gradani brinu za svoju sigurnost i svoju buducnost. Apsolutno nikakav" – kategorican je visoki predstavnik.

Govoreci o širem podrucju Balkana, Miroslav Lajcak i Nicholas Burns su odbacili postojanje bilo kakve veze izmedu buduceg statusa Kosova i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

(FENA)
______________________________

10. LAJCAK DOBIO PODRSKU AMERICKE ADMINISTRACIJE, DOK SILAJDZICA NIKO IZ ADMINSTRACIJE NIJE NI PRIMIO

Visoki predstavnik Miroslav Lajcak, njegov ured (OHR) je ORGAN (!) Dejtonskog mirovnog ugovora; funkcija mu je da ugovor tumaci, revidira, korigira i sprovodi u ime i uz podršku Internacionalne zajednice. Ako je Internacionalna zajednica, sponzor i garantor ugovora, odlucila ga revidirati, dopuniti, poboljšati – kako je najavila 2006. godine Rezolucijom 400 Americkog Kongresa, preporukama Venecijanske komisije i Rezolucijom EU -- onda je upravo Visoki predstavnik instrument, egzekutivni i nadzorni organ koji to provodi u BiH. Ne pije vode ona cetnicka: ¨Hocemo Dejton, necemo Visokog predstavnika¨.

Kako vidimo Dodik ce uskoro traziti, mozda vec u cetvrtak 22, novembra, da se to promjeni da se na Skusptini BiH legalizuje Dejton BEZ OHRa i BEZ Bonskih ovlastenja. Vidjecemo da li ce poslanici biti spremni na toliku otvorenu izdaju drzave.

Govoreci u množini o liderima u dejtonskoj BiH kada spominje ¨da ne prave konkretne korake ka evropskim integracijama¨, Lajcak implicira ne samo ocigledne krivce iz Republike srpske, nego i one iz Federacije. Dakle, Internacionalna zajednica smatra da su Milorad Dodik i Haris Silajdžic partneri u slabljenju države BiH i njenog puta u Evropu; od reforme policije do ostalih kljucnih pitanja.

Nadalje, imponira, a iznad svega ohrabruje sve branitelje države BiH, kao i sve dobronamjerne ljude širom svijeta, da je najviši funkcioner u SAD za ova pitanja, Nicholas Burns, zvanicno i obvezujuce od Americke Administracije dao snažnu i kristalno jasnu podršku obrani, opstanku i jacanju države Bosne i Hercegovine, te njenom putu ka evroatlantskim integracijama. Izjava Nicholasa Burnsa je u totalnoj suprotnosti sa podvalom koju je po povratku iz SAD lansirao Haris Silajdžic, ¨da su ga dva puta u Americi pitali: Zašto se Bosna ne podijeli?¨. Dakle, ovom Burnsovom izjavom americka Administracija je sa najvišeg nivoa direktno dmantirala Silajdziceve insinuacije o ameickoj politici prema BiH.

Uslijedio je još jedan dragocjeni demanti. Iako Beograd, lideri RS i Haris Silajdžic stalno forsiraju vezu BiH i Kosova, još jednom, po ko zna koji put, iz Evrope i SAD dolazi demanti te cetnicke konstrukcije: ¨Doticuci se situacije u širem podrucju Balkana Miroslav Lajcak i Nicholas Burns su odbacili postojanje bilo kakve veze izmedju buduceg statusa Kosova i teritorijalnog integriteta BiH.¨

Sven Rustempašic

________________________________

11. DODIK OKOM – MALI "HARE" SKOKOM

1. Dodik: Razgovore o reformi policije nastaviti na Mostarskoj deklaraciji, objavljeno 11.2007. u 08:27 (FENA u 08:12)

2. Silajdžic uputio poziv za sastanak politickim strankama potpisnicama Mostarske deklaracije, objavljeno 15.11.2007 . u 20:19 (FENA u 20:03)

Znaci, cim Dodik nešto predloži, slugan Silajdžic trci da mu realizuje inicijativu JOŠ U TOKU DANA. A kad padne B-H Vlada, Predsjedništvu treba 11 DANA da razmotre ostavku PREMIJERA DRŽAVE (izvjestilac je bio Silajdžic, što znaci da su inicijativa i njeno traljavo kašnjenje bili uglavnom - njegovom "zaslugom")!

Iz ovoga je i malom djetetu jasno koliko je Silajdžicu stalo do Bosne i Hercegovine, a koliko do iskrene saradnje sa njenim najvecim dušmaninom - cuvarom rezultata GENOCIDA!

Amar Delic, Sarajevo
________________________________

12. SPREMA SE PRISAJEDINJENJE BRCKOG REPUBLICI SRPSKOJ

U posljednje vrijeme se pozivaju Bosnjaci Brcko Distrikta da se opredjele za glasanje unutar RS sto mislim da je podvala. Glasanjem unutar tog entiteta Bosnjaci ne mogu odlucujuce uticati na izbor predsjednika RS, niti biranje ostalih kandidata, gdje su svi aspiranti jednako losi (antibosanski opredjeljeni), ima ikakva smisla.

Bojim se da je to pokusaj da se na valu najnovijih rastakanja Bosne i Hercegovine dobije odlucujuci argument za prisajedinjenje Brcko Distrikta srpskom entitetu. Jer ako se gradjani Bosnjaci unutar Brcko Distrikta opredjele za glasanje unutar tog entiteta onda ce medjunarodni grobari BiH s pravom reci da su se i gradjani Bosnjaci opredjelili za RS entitet samim tim sto glasaju unutar njega. Mislim da bi Bosanski kongres najbolje upoznao javnost o toj zamci.

Seid M.
----------------------------

KOMENTAR: Evo upozorili smo javnost objavljuci ovaj vas clanak. Jedna primjedba. Nije medjunarodna zajednica problem, nego nasi izdajnici, procitajte ponovo danasnji uvodnik.
______________________________

13. GDJE SU NESTALI BOSNJACI O KOJIMA JE KRLEZA PISAO?

Neka oprosti gospodja Europa,
ona nema spomenike kulture.
Pleme Inka u Americi ima spomenike,
Egipat ima prave spomenike kulture.
Neka oprosti gospodja Europa
samo Bosna ima spomenike.
Stecke.
Sta je stecak?
Olicenje gorstaka Bosanca!
Sta radi Bosanac na stecku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak
na kome Bosanac kleci ili moli.
Na kome je prikazan
Na kome je prikazan kao suzanj...

Miroslav Krleza, 1960.

___________________________

14. ZASTO NAM SALJETE GLASNIK NA ENGLESKOM?

Mnogi su nam postavili gornje pitanje i mi smo nekima od njih ovako odgovrili.

Nazalost ima veoma mnogo nase djece po svijetu koji bolje razumiju Engleski nego Bosanski. Mnoga od te djece jesu patriotski orijentisana, cak mnogo vise od njihovih roditelja, jer su skolovani u drzavama gdje je patriotizam na veoma visokom mjestu u nizu covjekovih vrijednosti.

Zato smo odlucili da i njih uvedemo u BH politiku i to na nas nacin. Zato u posljednje vrijeme objavljuejmo nase Glasnike na Engleskom i u nasoj listi za Bosansko govorno podrucje.

______________________________

15. POSLJEDNJI GLASNICI NKR BiH

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

National Congress of the Republic of Bosnia-Herzegovina

ONLINE NEWSLETTER - International

No. 507

November 18, 2007

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

CONTENT

1. Why did Silajdzic go to USA?

2. Why the Whistle-blower Has Been Killed in the "Serbian Entity" of Bosnia-Herzegovina

1. Why did Silajdzic go to USA?

Last week the ethnic Bosniak member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina (BiH, or Bosnia, for short), Haris Silajdzic, in the middle of a political crisis that brought the resignation of Premier Nikola Spiric, unexpectedly went on an "official" visit to the capital of the US, Washington DC. His trip completely surprised the Bosnian people as it was unscheduled and unpublicized beforehand, and it caused him miss a scheduled Presidency meeting about the pressing business of Mr. Spiric's resignation, which had to be postponed. In addition, the true nature of his business in the U.S. capital was not revealed either before he left or after he returned.

Indeed, upon his return to the Sarajevo airport, he was asked by reporters exactly that - what the purpose of his visit was? He answered that he had to lobby on behalf of Bosnia, because we, the Bosnian people, have neglected to do so in the past. He implied that, as a result, the U.S. is now conspired against our country, and the consequences are dire. He actually said, with a grave tone in his voice, that he "was asked, twice, why not divide Bosnia?" He neglected to mention who exactly asked him that preposterous question. Perhaps two of the U.S. lawmakers that he reportedly met with:

U.S. Rep. Steve Chabot, OH
U.S. Rep. Ben Chandler, KY
U.S. Sen. Bob Dole, KS (Retired)
U.S. Rep. Eliot Engel, NY
U.S. Rep. Mark Kirk, IL
U.S. Rep. George Radanovich, CA
U.S. Rep. Dana Rohrabacher, CA
U.S. Rep. Mike Ross, AK
U.S. Rep. Jan Schakowsky, IL
U.S. Rep. Chris Smith, NJ
U.S. Rep. Robert Wexler, FL
U.S. Rep. Frank Wolf, VA

It is simply not plausible that it was any of them who asked that ridiculous question. Most of the people on the list above are members of the Bosnian Congressional Caucus, which means that they consider themselves to be friends of our country, and have acted in the Congress on resolutions in the past that were and are very helpful in the Bosnian people's struggle toward nullifying effects of genocide and aggression in our country. For example, Congressman Smith recently introduced a resolution into procedure in the House that calls for a new constitution for our country to strengthen the state, and to do away with the territorial division based on results of ethnic cleansing contained in the Dayton constitution (H. Res. 679).

Also, none of the people on that list could have possibly asked Silajdzic that question because none of those people are stupid.

No, no, Silajdzic's dire warnings to the Bosnian public simply follow a well rehearsed pattern of deflecting own culpability immediately prior to, or immediately following, a catastrophic subversion of the country or its people in favor of its enemies - the Serb ultra-nationalists. Former President Alija Izetbegovic invented the technique to explain his Dayton signature: he was forced to sign that occupied and ethnically cleansed parts of our country would become a "Republic of the Serbs" (RS), because "the world" decided that Serbs deserve a part of Bosnia for themselves. The second common excuse involves some cooperation from Serb politicians, who would make threats in the media, and then the catastrophic deals would be sold to the people as being rather good, compared to total annihilation.

We are getting a heavy dose of both of these excuses in this crisis. At a time when Europe and its High Representative Lajcak are actually pressuring the RS with the intent of abolishing its criminal and genocidal police, and forcing it to respect the institutions of the state BiH, Silajdzic helps the RS by creating agreements with it that undermine Europe. When that leads to loss of support from the Bosniak people whom he is supposed to represent, he needs to make a show to prove that despite whatever the U.S. says about supporting the High Representative, the U.S. really wants to support the RS and it wants to allow Bosnia to fall apart. Furthermore, because of Lajcak's measures to enforce attendance in the BiH Parliament, which has the effect of forcing RS politicians to actively sabotage the legislative process in BiH, instead of just declining to show up as in the past, the RS has started to saber-rattle again. They are threatening to collectively resign from state institutions; there is talk of an independence referendum; Premier Spiric, who is a Serb, has already taken down the government with his resignation in protest, etc. This provides Silajdzic with the right conditions to invoke the second excuse - we have to make a bad deal again, in order to avoid a bloody war.

Silajdzic has already done much to help the RS in its conflict against Europe. Notably, he recently made two agreements with the RS, both of which we discussed previously. The first was the agreement on police structures, which sought to preserve the RS police, but was accordingly rejected by Europe as insufficient to allow Bosnia to continue along the path to integration. The second was aimed to hold off any further measures by Mr. Lajcak to unblock the functioning of BiH at the expense of the RS entity, and also to preempt and undermine the aforementioned U.S. Congress resolution. Namely, they agreed that police and the constitution would be reformed, at some later time but only by consensus of the parties in BiH, and that the new formulation would respect Dayton. Both of those are simply the exact opposite from what he promised to the Bosnian people at election time, and he has to blame those actions on someone else. In this case, given the clear position of Europe and the High Representative, he chose to imply that it is the U.S.

However, his show for the Bosnian public was likely not the primary reason for his trip to Washington. One possibility is that he wanted to undermine Congressman Smith's resolution. The resolution in question, although obviously non-binding to Bosnia, would still give a huge boost to the Bosnian people. It would be another message, and strongest yet, that the U.S. does not actually favor the RS, and the ethnic division of our country. In fact, a failure to pass that resolution will surely be publicized by the Bosnian media as "proof" of the conspiracy theory that Silajdzic is using right now. (This is very similar to the way that Izetbegovic had used the wartime arms embargo on Bosnia as proof that the U.S. wanted Bosnia to lose the war, neglecting to mention that initiatives for removal of the arms embargo, such as Sen. Dole's resolution, were directly undermined by Izetbegovic's own insistence on perpetually negotiating with Karadzic and Milosevic.) So Silajdzic supposedly meets with a group of congressmen that originated and are very likely to support this very helpful resolution, with the explanation that he is lobbying for Bosnia. Is he fixing something that isn't broken? Or did he want to communicate to them to hold off on pushing this resolution, perhaps for the sake of "stability" of Bosnia? If his message to them really was along these lines, we counter with a plea to the Congressmen to continue pushing for this resolution, as drafted, because it is the best thing that they can do for Bosnia and its people at the moment.

Another possibility for the true purpose of Silajdzic's visit to Washington is to undermine High Representative Lajcak's current efforts. Perhaps coincidentally, but possibly in anticipation of such subterfuge by Silajdzic, Deputy High Representative Raffi Gregorian testified last Friday at the U.S. Congress Helsinki Commission that Silajdzic as well as RS Premier Milorad Dodik seem to prefer isolation for Bosnia by not allowing reforms that can advance the state toward European integration. He noted that over 70 percent of the people of Bosnia want to join Europe. So Mr. Gregorian clearly communicated to Congress that Silajdzic and Dodik belong in the same category of people who are hindering Bosnia. Dodik does not hide it - it is his job as the Premier of the RS. Silajdzic does it covertly, claiming to work in the best interest of Bosnia, but joining the RS in thwarting Europe's intentions to help Bosnia.

Perhaps in the long run nobody can help a person who is truly determined to commit suicide. However, that is not the case with Bosnia. Silajdzic's very election victory last year actually proves that the people of Bosnia want to save their country. Namely, Silajdzic was the candidate who promised to strengthen Bosnia at the expense of the entities, to abolish the genocidal RS police, to lead Bosnia as a unified country into European membership. He promised not to compromise on these most important points. The Bosnian people chose him for those promises, and their only fault is that they did not know that he was insincere. We ask the friends of Bosnia in the U.S.

Congress and elsewhere to see past the lies of this snake-oil salesman, and to trust their own instincts when they think about what is best for Bosnia.

Sahin Pasic

National Congress of the Republic of Bosnia-Herzegovina

2. Why the Whistle-blower Has Been Killed in the "Serbian Entity" of Bosnia-Herzegovina

Certainly all of our readers are aware that the police of the Republic of the Serbs (RS) was judged by the International Court of Justice at the Hague to have organized and carried out genocide in Bosnia and Herzegovina (BiH), specifically in the UN safe haven of Srebrenica in July 1995, when, within only a few days, 8,000 captive non-Serb men and boys were executed. Following that massacre and through the subsequent signing of the Dayton agreement, the self proclaimed state "Republic of the Serbs" became a legal "entity" on the ethnically cleansed half of Bosnia and Herzegovina, including Srebrenica The police of the Republic of the Serbs thus became the organization officially charged with upholding law and order within the RS entity borders, which means that one of its tasks became protecting those surviving non-Serbs who wished to return to their homes. Indeed, in Bosnian newspapers we often read about examples, some very recent, of the RS police either attacking and abusing returnees, or declining to protect them when they are attacked by other parties.

(As an aside, note that both the RS and the Dayton constitution are still not actually legal, because Dayton was never accepted by the parliament of the Republic of BiH, either as an international agreement, or as a new constitution. Dayton was simply implemented against the existing laws of the Republic of BiH, and against the objections of many elected officials.)

BiH is in the early stages of the process of joining the EU, which the vast majority of the people in BiH support. However, Europe certainly cannot allow the RS police to be granted the label of a "European" police force when BiH does join the EU. As described in our previous posts, the EU has therefore set three conditions for police reform which must be carried out before BiH can continue on its integration path, and those conditions leave no room for the survival of the entity police forces, only a single police for all of BiH. Yet it is unclear whether the genocide is even the main reason for such demands from Europe. Namely, the police of the Republic of the Serbs is not only an enforcer of ethnic politics, but it is also corrupt and deeply connected with organized crime. Of this also, the Bosnian media have documented many examples, and the following two are recent.

The first is the story of Radenko Momic, a former RS policeman, and one of the very few sent to prison for corruption. He was sent there for having falsified an accident report so that some friend of his could collect insurance money, of which he is guilty, by own admission. He was caught when a colleague snitched on him. However, from behind bars he revealed, to reporters from the Center for Investigative Journalism (CIN) the shocking extent, and the sophisticated mechanisms of corruption of police in the RS. By his estimation the RS police is "responsible for 70 percent of the criminal activity in the city [of Banja Luka]". He brags that he has become rather wealthy over the years, and that he has started his own company with a large investment of cash from his exploits as a policeman. Punishment for those who get caught, if any, is almost always handled internally, and almost never involves prison time. He says: "Cases are covered up, because policemen protect each other". He describes that one needs to gain the trust of superiors, because the superiors can give more lucrative assignments, such as traffic control. Of course, the superiors expect a share of the money, which he says is thirty percent.

The other news we cite from AFP, (via Southeast European Times):

BANJA LUKA, Bosnia and Herzegovina (BiH) -- A man who accused Republika Srpska officials of corruption died when his car blew up on Wednesday (November 7th). Milan Vukelic, an employee of the town planning authority, accused his boss of taking bribes and the police of threatening him. Police have refused to comment on the accusations, but revealed they had been investigating the bombing of another car owned by the victim and an arson attack on his mother's home. Two people were seriously injured when Vukelic's car exploded on Banja Luka's main street, near the interior ministry building.

end citation.

At the same time, the RS government and parliament are furiously resisting police reform mandated by the three principles, which would give BiH police oversight and control. Milorad Dodik, RS Premier, recently stated that the RS will never give up its police, even at the cost of isolation from the EU. Such insistence by Premier Dodik and other officials in the RS, likely has two reasons. The first, which is stated publicly as if it is something to be proud of, is that they want to preserve the RS as a Serbian entity with all the attributes of statehood, including police, that were given to it in Dayton. That firmly puts Premier Dodik on the same line with war criminals Radovan Karadzic and Slobodan Milosevic who created the RS through ethnic cleansing. (Curious, isn't it, that both are known as war criminals, yet the Republic of the Serbs, the creation of which was the very reason for those crimes, still exists, and is vouched for by all the nations that are signers of the Dayton Agreement.)

The second possible reason for such a firm stand by the RS politicians like Dodik to protect that corrupt police from reform may be precisely that the corruption that Mr. Momic describes goes up to not only his former superiors, but to the superiors of his superiors. The two news stories above, and countless others, indicate that the RS police functions as an organized crime syndicate, with layers of corrupt bosses. We can only speculate how high that corruption goes, but certainly there does not seem to be any effective oversight from the top. Perhaps Dodik does not fear isolation from the EU, because perhaps he will live comfortably as long as he can protect the RS police.

S. P.
NCRBiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. novembar 2007.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 196 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.