Petak, 5 Juni 2020

 

 

 

19:53:42

Glasnici

Izdanja iz 2007/2 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 33004  | Srijeda, 21 Avgust 2013 15:16

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 - br. 483

SADRŽAJ:

1. MALKIĆ SE SJETIO SREBRENICA DISTRIKTA TEK SADA, ZBOG IZBORA

2. POZIV SREBRENIČANIMA DA SE REGISTRUJU ZA OPŠTINSKE IZBORE

3. ZAŠTO MEĐJUNARODNA ZAJEDNICA NE ELIMIŠE REZULTATE AGRESIJE I GENOCIDA U BIH

4. BRANITELJI ¨DEJTONA¨ UZALUD LAJU NA LAJČAKA

5. U POVODU 15. GODIŠNJICE PODMUKLOG, SVIREPOG UBOJSTVA GENERALA BLAŽA KRALJEVIĆA

6. HAMDIJIN "SLUČAJ" JE TREBAO BITI ZNAK BOŠNJACIMA ŠTA IM SE SPREMA

7. PISMO KBSA LAJČEKU POVODOM PROBLEMA ISTJERIVANJA RASELJENIH GRADJANA BiH IZ BH DRŽAVLJANSTVA

8. RAMIĆ ZNA NAPISATI DOBAR PROGLAS KADA JE LIČNO ZAISNTERESOVAN

9. MALO DRUKČIJI SNIMCI DŽENAZE U SREBRENICI 2007
-------------------------------------------------------------------------

1. MALKIĆ SE SJETIO SREBRENICA DISTRIKTA TEK SADA, ZBOG IZBORA

Gradonačelnik Srebrenice Abdurahman Malkić se ponovo sjetio deklaracije o nezavisnosti Srebrenice, te sada daje obećanja da će to ispuniti u SLIJEDECEM mandatu. Medjutim, postavlja se pitanje: "Ako mu je zaista stalo do Srebrenice distrikta, zašto to onda ne uradi u ovom mandatu?!"

On ima bošnjačku većinu u Skupštini opštine Srebrenica i u sadašnjem mandatu, a to je i najbolje vrijeme, kada je donesena presuda o genocidu i kada je advokat prof. Boyle tačno rekao šta treba Srebrenički političari da urade, a to je da donesu odluku sa pravnom snagom da se stavljaju pod jurisdikciju države BiH, da više ne priznaju jurisdikciju RS.

Medjutim, Malkić i ostali sadašnji političari iz Srebrenice su radije gledali da zadovolje Dodika, nego da se pomuče i povuku taj neophodan potez za narod Srebrenice i cijele BiH.

Malkić i sadašnji Srebrenički odbornici imaju pobjedu na slijedećim opštinskim izborima u džepu. Dovoljno je da proglase Srebrenica distrikt i tada bi oduševljeni Srebreničani masovno krenuli u borbu za svoj grad, tada bi se masovno, sa elanom, registrovali u svom gradu, svi oni kojima se gadi da to urade danas, je im se gadi da žive u četničkoj državi.

Neka srebrenički političari povuku sada, dok još imaju vlast, konkretan potez u pravcu Srebrenica distrikta kao ulog da govore istinu, da se istinski planiraju boriti za distrikt. Ovako, bez tog konkretnog poteza, oni su veoma prozirni, tj. stalo im je samo do ponovnog izbora na njihove opštinske funkcije. Bez tog konkretnog koraka kojim bi Srebrenički političari dokazali da su zaista okrenuli list i da će ubuduće voditi računa šta želi narod Srebrenice, a ne kako da udovolje Dodiku, nema ništa od njihove akcije vadjenja ličnih karata u Srebrenici.

Dr. Muhamed Borogovac

Slijedi taj Malkićev poziv Srebreničanima.
________________________________________

2. POZIV SREBRENIČANIMA DA SE REGISTRUJU ZA OPŠTINSKE IZBORE

Svjedoci ste, u posljednje vrijeme velikih pritisaka na općinsko rukovodstvo pa čak i građane a sve zbog legalnih zahtjeva da se Srebrenica dobije poseban status. Naime, nakon najnovije presude Međunarodnog Suda Pravde u Hagu, jasno je utvrđeno da su genocid u Srebrenici napravile institucije (Vojska i policija RS) entiteta kojem Srebrenica danas pripada. Najmanje što Srebrenica treba i zaslužuje jeste da ne bude u RS. Sadašnje rukovodstvo općine je odlučno da uz Vašu i podršku drugih osiguramo Srebrenici poseban status. Da su naše namjere ozbiljne i legitimne pokazali su i posljednji događaji. Međunarodna zajednica se zainteresovala za dešavanja u našoj općini pa je iz tog razloga imenovala i posebnog izaslanika, američkog diplomatu Kliforda Bonda.

S druge strane, rukovodstvo i političari RS čini sve kako bi nas spriječilo u našoj namjeri. Namjera im je da na slijedećim općinskim izborima koji se održavaju u jesen 2008. godine, onemoguće našu izbornu pobjedu i time otupe naše namjere.

Naime, naša općina je jedina u RS gdje je načelnik Bošnjak i gdje probosanske Stranke; SDA, S BiH i SDP imaju većinu odbornika u općinskoj Skupštini.

Da bismo nastavili naše aktivnosti na povratku i rekonstrukciji te uspostavi povjerenja kao i dobijanja posebnog statusa u okviru države Bosne i Hercegovine, potrebno je da nas u tome podržite.

Na koji način Vi možete tome doprinijeti?

To možete učiniti ako izađete na izbore u jesen iduće godine i date podršku snagama koje se bore za ravnopravnost, mir, suživot i toleranciju, prava povratnika kao i sva druga osobna i kolektivna prava.

Da biste glasali na idućim izborima MORATE izvaditi ličnu kartu u MUP Srebrenica. Zato je potrebno da najkasnije ovog ljeta ili do kraja ove godine izvadite ličnu kartu u Srebrenici i na taj način se po principu automatizma upišete na birački spisak u našoj općini. Od kada su uvedene nove CIPS lične karte princip je slijedeći: svako glasa u općini u kojoj je izvadio ličnu kartu.

Svi oni koji eventualno imaju imovinu u nekom drugom gradu BiH npr. Sarajevu ili Tuzli, ništa ih ne sprječava da se odjave iz tih mjesta i ponovo prijave u svoje staro mjesto boravka u Srebrenici. Njihova imovinska prava u Sarajevu, Tuzli itd. su zagarantovana.

Također Vaša djeca koja su napunila 18 godina, Vaše supruge/muževi koju nisu porijeklom iz Srebrenice, imaju pravo da izvade lične karte u Srebrenici i na taj način dobiju pravo glasa.

Ukoliko želite saznati više informacija o našoj općini preporučujemo vam www.srebrenica-opstina.org. Preko te stranice ćemo vas obavještavati o svemu aktuelnom.

NE PROPUSTITE OVO LJETO DA IZVADITE LIČNU KARTU U SVOM GRADU.

S poštovanjem,

Abdurahman Malkić,
načelnik opčine Srebrenica

+387 65 881 183
________________________________________

3. ZAŠTO MEĐJUNARODNA ZAJEDNICA NE ELIMIŠE REZULTATE AGRESIJE I GENOCIDA U BIH

Piše: Mr. Nurija Omerbašić, Direktor

Jednog od uvaženih BiH profesora koji misli da je ipak bilo bolje usvojiti ustavni paket iz 2006, na pitanje: da je usvojen ustavni paket iz Aprila 2006., kako bi razriješio nastali problem ako Predsjedništvo BiH ne bi bilo izabrano iz 3 kruga glasanja, pa se ponove izbori, pa opet nema saglasnosti oko izbora. I tako u nedogled. Praktično bi se moglo stvoriti dirigovano neizglasavanje sa ciljem razbijanja BiH države, jer na nivou države BiH ne bi postojao ni Parlament, ni Predsjedništvo ni Vijeće ministara, pa bi medjunarodnoj zajednici ostalo samo da proglasi postojanje dvije odvojene države RS i FBiH. Odgovor uvaženog profesora bio je zastrašujući. Odgovorio je: „Pa to Amerika ne bi dozvolila"! On, profesor prava, bježi sa pravnog terena i ide na politički teren. On, pravnik, se slaže da država BiH ispusti iz ruku pravne adute, pravne poluge, (zarad nekakvih inostranih službenika koji unaprijed peru ruke i govoreći da smo mi usvojili promjene), a kasnije bi postali totalno zavisni od Amerike da nas brani kod svakog budućeg glasanja. Takva BiH nije nikom cilj. Svima treba samoodrživa BiH, pa i Americi. Samo su dječja nadanja da će Američki ambasador htjeti da se za sva buduća vremena ponižava i da čući i čeka svako buduće glasanje, pa da Amerika interveniše, kako bi opstala BiH kao država.

Ovo je dokaz zloupotrebe struke od rukovodstava političkih stranaka, jer sudbonosne poteze za opstanak države temelje na tvrdnjama da su amandmani dobri, umjesto da se oslone na dokaze. Odgovor uvaženog profesora je dokaz nepostojanja pravnog temelja opravdanosti podržavanja propalog ustavnog paketa iz Aprila 2006. Zbog toga taj paket podržavaju prvenstveno stranke iz RS, koje žele kraj države BiH. Eto, za takvim se stavovima povode rukovodstva SDA i SDP, pa odustaju od regula i normi: Internacionalnog prava, Internacionalnog ugovornog prava i Ustavnog prava Republike Bosne i Hercegovine i u startu uništavaju svaku akciju koja bi mogla voditi ka cilju, a to je poništenju rezultata agresije i genocida.

Pogubnost Daytonskog mirovnog sporazuma, a posebno daytonskog „ustava", koji je uzrok svih zala i glavni razlog nefunkcionalnosti države BiH, ne može se otkloniti zahtjevima da se mijenja Dayton, ali se može otkloniti zahtjevima da se uklone iz „ustava", one ugradjene odredbe koje nisu u skladu sa Poveljom UN o ljudskim pravima i koje nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i nisu u skladu sa Članovima 7 i 8 Dokumenta OESCE iz Kopenhagena iz 1990. godine. Zapamtimo, legitimnost angažmana međunarodne zajednice može se temeljiti samo na koncepciji ljudskih prava, koja imaju univerzalno značenje i čine temelj države.

Zašto medjunarodna zajednica ne otklanja rezultate genocida, pa ni ugradjeno kršenje ljudskih prava u daytonski „ustav"? Odgovor je samo jedan, a to je zato što već 12 godina od Daytona u BiH ne postoji kvalificirana većina koja bi mogla tražiti, pa nikad nije bilo zahtjeva da se ponište rezultati agresije i genocida. Jedno su priče, govori, a drugo je zahtjev, napisan potpisan i odaslat na pravu adresu, a toga nije bilo.

Prvo, izbjegnuta je istorijska šansa da se traži poništenje rezultata genocida u tužbi protiv Srbije i CG, zašto Prof. Dr. Francis A. Boyle predlaže da se sudi gosp. Tihiću.

Jedino su tek u Junu 2007. godine, Dr. Haris Silajdžić i gosp. Željko Komšić, kao članovi Predsjedništva BiH napisali dopis sa zahtjevom da se provede presuda Svjetskog suda i uputili Generalnom sekretaru UN. Sad su na odstrelu Bošnjaka koji rade protiv interesa BiH i Bošnjačkog naroda. Osim tog zahtjeva drugih pisanih zahtjeva o ukidanju rezultata agresije i genocida nije bilo.

Podsjetimo se na izreku francuskog predsjednika Šarl De Gola kad je rekao: „Umro je Ruzvelt, umro je Staljin, umro je Čerčil, nemam više s kim razgovarati". Sada je realna situacija u BiH da niko značajan u svijetu nema s kim u BiH govoriti o poništenju rezultata agresije i genocida.

Ovo zato što ni sada ne postoji respektabilna većina Bošnjaka, žrtava genocida koji bi pristali da traže poništenje rezultata genocida. Jedino Stranka za BiH o tome priča, ali SDA odmah ide sa kontra akcijama i rezultat te dvije najveće stranke sa većinskim bošnjačkim članstvom, je nula, pošto se potiru medjusobno suprotni stavovi. Ostaje na sceni Dodik sa strankama iz RS koje se suprotstavlja vraćanju oduzetog, opljačkanog i SDP, koja slijedi Dodika i SDA. Tako je većina snaga koje se suprotstavljaju poništenju agresije i genocida nego onih koje bi tražile poništenje rezultata agresije i genocida.

U gornjem navodjenju subjekata nisu navedeni HRVATI i SRBI (koji nisu sljedbenici ratnih zločinaca). Strašnu grešku koju prave SDA i SDP od početka, a uvukle su dijelom i S BiH jeste potpuno zapostavljanje Srba koji su bili pripadnici Armije BiH, živote dali za jedinstvenu RBiH, zdravlje dali za jedinstvenu RBiH, preživjeli torturu i ponižavanje od onih Srba koji su sljedbenici agresije i genocida, a sad su ih ponizili, zaobišli i potpuno zanemarila rukovodstva SDA, SDP i dijelom SBiH, jer ne traže za sagovornika te i takve Srbe, već su im draži sljedbenici ratnih zločinaca. Pored toga, Srbi koji žive u FBiH su gradjani drugog reda i zbog samog daytonskog „ustava", koji im oduzima pravo da budu birani i da biraju u najznačajnije strukture.

Sad se pravi sljedeća krupna greška, pa se pored zaobilaženja Srba, koji su se na djelu dokazali da su za državu BiH, sad zaobilaze i Hrvati koji su više za državu BiH nešto što su sami Bošnjaci.

Dolazimo do logičnog zaključka da su glavni krivci zašto medjunarodna zajednica ne pristupa otklanjanju rezultata agresije i genocida, Bošnjaci, tačnije rukovodstva SDA i SDP, tačnije sam vrh SDA i SDP.

I zbog toga se morao napraviti front obespravljenih, opljačkanih stradalih i jedinstveno tražiti otklanjanje iz „ustava" ugradjeno kršenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno poništenje rezultata agresije i genocida. ( Više o ugradjenom kršenju ljudskih prava i osnovnih sloboda u Ustav BiH vidjeti na www.ipacc.ba )

Mora se postići visok nivo homogenizacije svih probosanskih snaga kojima je stalo do opstanka Bosne i Hercegovine kao nukleusa tolerancije, suživota, multi-religioznosti, multi-kultura i multi-civilizacijskog suživota.

Zašto i kako su bošnjački političari izgubili osjećaj za samopoštovanje svoje nacije, svoje vjere, svoje kulture, svoje rijeci, svoga ponosa, svoje časti, to je tema za dublja istraživanja. osjećaj je da su mnogi postali otpadnici od svega, gore nabrojanog, a što ih je krasilo. Mnogi su dali i ovaj i onaj svijet zarad pljačke i otimačine u ovoj prokletoj imovinskoj transformaciji vlasništva.

Sad su na potezu niži organi SDA i SDP koji trebaju krenuti u akciju od mjesnih odbora, pa iz te dvije stranke odstraniti rukovodstva koja govore da rade dobro za BiH, a praktično rade na uništenju države, multietničke BiH, koja može opstati samo kao nukleus tolerancije, suživota, multi-religioznosti, multi-kultura i multi-civilizacijskog suživota.
----

Mr. Omerbašić je direktor Instituta za mir i koegzistenciju civilizacija
_________________________________________________

4. BRANITELJI ¨DEJTONA¨ UZALUD LAJU NA LAJČAKA

Autor: Sven Rustempašić

Sarajevo, 17. august, 2007. -- Ko je Visoki predstavnik odn. njegov Ured (Office of High Representative - OHR) u Bosni i Hercegovini?!

OHR je organ-instrument Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zadatak OHR-a je sprovodjenje (implementacija) i tumačenje (arbitraža) Dejtonskog mirovnog ugovora i njegovih aneksa. To, dakle, nije nikakav ¨Svijet¨, a niti je to zakonit organ prema Internacionalnom pravu i Povelji UN, jer je podloga na kojoj je nastao - nezakonita, prema Internacionalnom pravu i Povelji UN!

Veoma je popularno već 12 godina da branitelji ¨Dejtona¨ -- kodirano ime za grobare države BiH, Republike BiH, a kolaborante u stvaranju ¨srpske države zapadno od Drine¨, Republike srpske -- sve jade dejtonske BiH, pred narodom svaljuju na Visokog predstavnika. On im služi kao neka bokserska trening vreća, koju barem jednom tjedno udaraju da pred narodom iskale svoj tobožnji bijes. Visoki predstavnik (za Paddy Ashdowna, ¨whisky predstavnik¨) se toj ulozi ne protivi, ujedno znajući da, sve i da ima volje (a nema), ne može uraditi ništa drugo do primijeniti Dejtonski ugovor -- ugovor koji je kumulacija svih potpisa i dogovora koje su od 1990. godine do Dejtona napravili oni koji su se zakleli na Ustav RBiH kada su preuzimali vlast, a koji su taj Ustav izdali i na kraju potpisali Aneks 4 (novi ustav) u Dejtonu, kojega OHR samo primjenjuje u dejtonskoj BiH.

Zaključak je jasan, i već više puta ovdje ponovljen: ili ćemo se mi u pravnom domenu obračunati sa nelegalnošću Dejtonskog ugovora (npr. Aneksa 4, ustava), ili će se Dejtonski ugovor (Aneks 4, ponajviše) obračunati sa nama, kao što se i obračunava. Kako se taj obračun odvija u domenu progona branitelja Republike BiH, i u mnogim drugim domenima, ovdje ne treba sada nabrajati.

Lajanje na Lajčaka, sadašnjeg Visokog predstavnika -- lajanje je na pogrešnu osobu!
________________________________________________

5. U POVODU 15. GODIŠNJICE PODMUKLOG, SVIREPOG UBOJSTVA GENERALA BLAŽA KRALJEVIĆA

Hrvatska stranka prava 1861: Ko je ubio Blaža Kraljevića koji je branio BiH!

Kada je prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tudjman u ožujku 1991. u Karadjordjevu postigao dogovor sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem o podjeli Bosne i Hercegovine izmedju Pantovčaka i Dedinja, demokratska i opozicijska HSP, na čelu sa Dobroslavom Paragom i Antom Paradjikom, postala je pokretu HDZ i Tudjmanu najveći, ali i jedini oponent. Pošto je pravaško vodstvo iza velikosrpskog napada na Hrvatsku i BiH prepoznalo Udbu i KOS, nije imalo povjerenja u hrvatskog Predsjednika koji je u strukture Republike Hrvatske infiltrirao kadrove jugoslavenske tajne službe i političke policije, i armijske vojno-obavještajne kadrove JNA. Zato je HSP osnovala HOS ili "Hrvatske obrambene snage" u kojima su se pored Hrvata borili i bosanski Muslimani (današnji Bošnjaci), ali i oni muslimani po vjeri koji su se u nacionalnom smislu osjećali Hrvatima. To nije bilo po volji hrvatskom diktatoru Tudjmanu, a posebno ne činjenica da je HOS zajedno sa Armijom BiH branio cjelovitu Republiku BiH, dok je Tudjman u selu Grude stvarao pararepubliku "Herceg-Bosnu" po uzoru na tzv. "Republiku Srpsku" iz sela Pale. Predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović i predsjednik Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga postigli su pismeni dogovor o tome da je HOS postao integralni dio Armije BiH i legalna vojna formacija za obranu teritorijalnog integriteta Republike BiH. O tome je Alija Izetbegović izdao državni akt. U Hrvatskoj je HOS branio Vukovar, Vinkovce, Dubrovnik, Gospić i druga teška bojišta, a u BiH je HOS sudjelovao u oslobadjanju Mostara, u obrani Jajca, Sarajeva i bosanske Posavine... U trenutku Kraljevićeve likvidacije su branitelji BiH iz HOS-a bili oslobodili Trebinje u istočnoj Hercegovini.

Pošto se obrana Republike BiH nije uklapala u Tudjmanove planove, uz pomoć hrvatske Udbe ili njene zagrebačke filijale koju je vodio poznati obavještajac Josip Manolić (nasljednik sovjetskog agenta Staljinove tajne službe NKVD u Zagrebu, Ivana Krajačića zvanog "Stevo"), isplanirana je fizička likvidacija vojnog zapovjedništva HOS-a na čelu s generalom Blažom Kraljevićem. Likvidatori branitelja BiH Blaža Kraljevica i stožera HOS-a bili su Ivan Andabak kao fizički izvršitelj (sa skupinom plaćenika-krvnika), i Mladen Naletilić, zvani "Tuta", kao egzekutivni koordinator naredbe za ubojstvo koja je preko šefa "Herceg-Bosne" Mate Bobana stigla od Franje Tudjmana. Cijelu obavještajnu akciju likvidacije koordinirao je iz Zagreba šef službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) Republike Hrvatske Josip Manolić, kasniji predsjednik gornjeg doma Sabora RH, a prije toga i predsjednik Vlade RH. Kraljević i njegovi časnici ubijeni su na podmukao i svirep način iz zasjede, i to od hrvatske ruke.

Prvi čin ove zločinačke drame dogodio se još u Zagrebu u rujnu 1991. kada je isto tako u zasjedi na otvorenoj cesti hrvatska Udba ubila ratnog načelnika HOS-a i dopredsjednika HSP-a Antu Paradžika. Svi oni pobijeni su zato što su smetali Miloševiću i Tudjmanu i nekim svjetskim moćnicima koji su pod svaku cijenu željeli podijeliti Bosnu i Hercegovinu, kao što su je kasnije u Daytonu formalno i podijelili.

Nakon što je Tudjman dao likvidirati vojno zapovjedništvo HOS-a, HOS je u HR i BiH rasformiran silom, a vodstvo parlamentarne opozicijske HSP je Tudjman bacio pred lavove u arenu Vojnog suda RH. Kada ni montirani politički proces nije urodio nestankom Dobroslava Parage (sve su optužbe za rušenje ustavnog poretka zbog nedostatka optuženih dokaza pale u vodu), Tudjman je krenuo u nasilno oduzimanje političke stranke HSP njenom članstvu. Isto kao što je unutar HOS-a Tudjman našao izdajice poput Vinka Martinovića Štele i Ivice Primorca, tako je i unutar HSP-a našao plaćene izdajice u liku Ante Djapica i Vlade Jukića.

Ovog posljednjeg spominje se u članku "Slobodne Bosne" od 5.7. ove godine kao osobu "zaduženu za financije u Paraginoj stranci HSP 1861".

Kao prvo, Vlado Jukić nije uopće bio prisutan kada je plaćeni ubojica Merim Galijatović htio u razgovoru s vodstvom stranke HSP istome predati video-kazetu sa snimljenom akcijom ubojstva Blaža Kraljevića od strane hrvatske Udbe, jer je isti Vlado Jukić u središnjici HSP-a imao status "portira" u odnosu na druge članove. Vlado Jukić, naime, uopće nije sudjelovao u razgovoru. To što je on krivotvorio transkript razgovora i svoju osobu ubacio umjesto jedne druge osobe, nije uopće čudno ako se zna za kriminal koji čini njegov šef Anto Djapić (primjerice, krivotvorenje magisterija, potpisa za predsjedničku kandidaturu itd.). Vlado Jukić danas se nalazi na strani izdajnika Ante Djapića u otetoj stranci HSP.

U svakom slučaju, Vlado Jukić iz Zagreba nije autentičan svjedok u slučaju zastiđenog svjedoka Merima Galijatovića na sudskom procesu u Sarajevu u predmetu političkog ubojstva Joze Leutara.

Hrvatska stranka prava 1861.
Ured za odnose s javnošću

Goran Jurišić, Zagreb
______________________________________

6. HAMDIJIN "SLUČAJ" JE TREBAO BITI ZNAK BOŠNJACIMA ŠTA IM SE SPREMA

Dragi moji,

Javljam se iz Mostara i pozdravljam vaše aktivnosti. Vi ste jedini koji ste bez dlake na jeziku. Vi se ne bojite istinu reci, vaše analize treba da znaju svi koji žele dobro BiH. Dosta nam je veličina i potrošenih političara koji nemaju gram mudrosti i kreativnosti. Ne treba govoriti ukinućemo RS, već raditi na tome. Priča samo homogenizira Karadžićeve sljedbenike. Šta treba raditi; koristiti presudu suda protiv RS za genocid, tužiti RS za pljačke, progone, prisilni boravak u logorima, staviti sve novce na nivo države... Ako se policija finansira iz budžeta, onda se mora organizovati da bude efikasna. Dodik zna da je policija u RS glavni mehanizam vlasti i zaštita zločinaca i kriminalaca, to je naučio od Miloševića koji je prvo stvorio policijsku državu da bi kasnije i vojsku okrenuo za svoje ciljeve.

Replika za pogrom Pozderaca; Istina je da je Hamdija morao otići jer je kao (budući) predsjednik države došao u sukob sa velikosrpskom ideologijom, koja je dala prijedlog da srpska krajina u Hrvatskoj bude autonomna pokrajina (u novom ustavu). Riječima da "to nikada nije bila pokrajina i dok sam ja predsjednik to se neće desiti", on je sebi presudio. Tada je smijenjen, a postavljen Dizdarević. Zato je i bila pokrenuta lavina na Agrokomerc, kako bi ga osudili za zloupotrebu položaja, uz pomoć Zgonjanina koji nije poštedio ni jednog Bošnjačkog direktora u BiH. Znamo kako je završilo sa Hamdijom i Hakijom, to je bio znak Bošnjacima šta će im se dogoditi.

Pozdrav.

Hasan H.
______________________________________

7. PISMO KBSA LAJČEKU POVODOM PROBLEMA ISTJERIVANJA RASELJENIH GRADJANA BiH IZ BH DRŽAVLJANSTVA

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije
NJ. E. Miroslav Lajček
OHR Sarajevo
Emerika Bluma 1
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
15. 08. 2007.

Poštovani gospodine Miroslav Lajček,

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) traži stavljanje Člana 17 Zakona o državljanstvu BiH van snage. KBSA apeluje na sve relevantne domaće i međunarodne faktore i sve dobronamjerne građane da zajedničkim naporima osiguraju uspjeh ove inicijative u Parlamentarnoj Skupštini BiH. KBSA posebno traži od Visokog predstavnika da upotrijebi svoj uticaj i, ukoliko je potrebno, bonske ovlasti, kako bi se ova inicijativa sprovela u djelo.

Član 17 Zakona nalaže gubitak BiH državljanstva kada osoba stekne državljanstvo druge države sa kojom BiH nije sklopila bilateralni ugovor o dvojnom državljanstvu. Takvi ugovori trenutno postoje samo sa nekoliko država, a većina država u kojima se nalaze BiH državljani uopšte ne praktikuje sklapanje ovakvih ugovora. Shodno tome, opstanak Člana 17 rezultirat će lišavanjem BiH državljanstva više od pola miliona BiH državljana koji su protjerani putem genocida i etničkog čišćenja, a koji su u međuvremenu stekli državljanstva drugih država kako bi tamo ostvarili što normalniji život.

S druge strane, uspjeh predloženih amandmana bi konačno omogućio državljanima BiH da uživaju pravo na dvojno državljanstvo bez bilo kakvih restrikcija, odnosno da zadrže državljanstvo BiH i nakon sticanja državljanstva druge države. Najavljeni odlazak međunarodne zajednice, međutim, zahtijeva trenutno rješenje ovog problema. Oduzimanje BiH državljanstva stotinama hiljada protjeranih Bošnjaka je motivacija onih koji se protive ukidanju Člana 17, što su čak i javno potvrdili. Pogrešno pozivanje na Ustav i nepostojeće "međunarodne konvencije" ne može sakriti činjenicu da je jedini razlog, jedini povod i jedino objašnjenje za zadržavanje Člana 17 dovršavanje genocida i etničkog čišćenja "pravnim" putem kako bi se brojci od 200,000 ubijenih dodalo još pola miliona "ispisanih."

Većina zemalja svijeta ne nalaže gubitak ili odricanje svog državljanstva radi sticanja državljanstva neke druge države, što uključuje i sve članice EU izuzev jedne, kao i Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Visoki predstavnik Ashdown je istakao da je takav "neograničavajući pristup dvojnom državljanstvu od posebne važnosti za BiH jer je rat doveo do široko rasprostranjene dijaspore," te da je "Uobičajenija evropska i međunarodna praksa danas da države ne ograničavaju dvojno državljanstvo." Stoga KBSA zahtijeva hitno stavljanje Člana 17 Zakona o državljanstvu van snage, kako bi BiH svoje zakone uskladila sa spomenutom praksom, te kako bi se konačno i u potpunosti zaustavio projekt genocida i etničkog čišćenja.

S poštovanjem,

Emir Ramić

Predsjednik UO KBSA
____________________________________

8. RAMIĆ ZNA NAPISATI DOBAR PROGLAS KADA JE LIČNO ZAISNTERESOVAN

Napokon smo dočekali jedan dobar proglas iz KBSA, koji je zato zaslužio da bude objavljen u Glasniku.

Inače, kada je "krovna" KBSA u pitanju, to se svelo na rad jednog čovjeka, Emira Ramića. To samo po sebi nije veliki problem, jer mnoge organizacije su djelo jednog, ili nekoliko ljudi, entuzijasta, koji čine motor i duh organizacije. Medjutim, organizacija je najčešće bitna onoliko koliko je veliki cilj njenih pokretača i entuzijasta koji je guraju. E, u tome je problem sa KBSA.

Iz proglasa KBSA, koje i usvaja i piše sam E. Ramić, se osjeća samo jedna ideologija, samo jedan cilj, a to je: "Kako da se ja, Emir Ramić, što bolje dodvorim svim živim političarima iz BiH, Amerike i Kanade, da bi se nekako uhljebio i da ne bih morao skupljati flaše i ostale sekundarne sirovine po Americi? ¨

Gornji Ramićev proglas je dobar, vjerojatno zato što je on lično zainteresovan za dvojno državljanstvo. Obično su njegovi proglasi pisani tako da imaju i argumente, koji su namijenjeni da se pisac svidi BH patriotima, ali ujedno i podvale kojima će se dopasti BH izdajnicima na vlasti.

Nas rahmetli velikan Dr. Fuad Muhić je karakterisao takvo ponašanje sintagmom: "Merhaba čaršijo na sve četiri strane."

Dr. Muhamed Borogovac
_____________________________________________

9. MALO DRUKČIJI SNIMCI DŽENAZE U SREBRENICI 2007

http://www.youtube.com/watch?v=f4vfVNNoF4s

Ovi snimci su značajni jer su amaterski i kao takvi necenzurirani, te se mogu vidjeti i zastave Republike BiH (Ljiljani) koji se prkosno vihore iznad mezarja.

Ljiljani koje su samoinicijativno i prkosno podigle "Majke Srebrenice i Podrinja" na privatnom imanju koje je usječeno u mezarje u Potočarima, su jedino obilježje države Bosne i Hercegovine na tom svetom mjestu.

Reis Cerić je sve učinio da to mjesto, gdje su sahranjeni gradjani BiH ubijeni u agresiji na Republiku BiH, pretvori u još jedno "Tursko groblje", kako to Srbi kažu, kakvih ima na hiljade u BiH. To je Cerićev poklon srpstvu.

Da nije "Ibranovih ljiljana", kako ih zove narod toga kraja, imali bi smo još samo jedno "tursko groblje" u Srebrenici.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

SADRŽAJ

1. SEST VIJEKOVA ISLAMA U BiH: "POKORNE POTURICE OBOZAVAJU GROBARA REPUBLIKE BiH"

2. DA LI CE AUTOCESTE BITI U NADLEZNOSTI BiH ILI ENTITETA?

3. Ministar Božo Ljubic o koridoru 5C

4. Cubrilovic zaprijetio Ljubicu kaznenom prijavom

5. FINCIJEVO SRPSTVO JACE I OD JEVREJSTVA

6. POKUSAJ HDZ-a DA SPASI COVICA "PO HITNOJ PROCEDURI"

7. ODGOVOR MILORADU DODIKU O NESTALIM SRBIMA IZ SARAJEVA

8. KOMŠIC PRIZNAJE NADLEZNOST SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I U BiH!?

9. ISTORIJSKI INTERVJU LIDERA "HRVATSKE EMIGRACIJE"

10. Iz posljednjeg intervjua Ramiza Delalica Cele: RAZGOVOR SA BAKIROM IZETBEGOVICEM

11. BORCI ARMIJE REPUBLIKE BIH SLOZNO STALI IZA SVOGA SUBORCA ILIJE JURISICA

12. BLAMAZA BOSNE I HERCEGOVINE U SLOVENIJI

13. NAPOKON NESTO DOBRO I OD NASIH POLITICARA

14. PREDRAG MATVEJEVIC JE RUS UKRAJINSKOG PORIJEKLA!?

15. MNOGI SU VEOMA LJUTITITO REAGOVALI KADA SU PRIMILI GLASNIK NA ENGLESKOM

16. ODLICNA WEB STRANICA NASIH ZEMLJAKA

Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.

1. SEST VIJEKOVA ISLAMA U BiH: "POKORNE POTURICE OBOZAVAJU GROBARA REPUBLIKE BiH"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Cilj ovoga clanka je da objasni Bosnjacima da je vrijeme da okrenu list i prestanu obozavati grobara svoje domovine, i da pri tome nece izgledati kao "prelivode".

Jedan od najcesce koristenih postulata savremenog svijeta, koji se rijetko eksplicitno naglasava, jer se podrazumjeva, glasi: "Niko ne moze vidjeti u buducnost." Na primjer, ovdje nikada nece doktor reci pacijentu da ce se potpuno oporaviti od neke bolesti ili ozljede. Umjesto toga doktor ce reci: "Ocekujem potpun oporavak, ali ne mogu garantovati." Isto tako je i u ekonomiji, pravu, politici itd.

Postoje veoma mocne finacijske institucije koje trose ogromne svote novca na razvoj naucnih metoda za prognoziranje dogadjaja u biznisu. Zamislite sto bi lijepo bilo da imate formulu koja ce vam kazati koje ce akcije sutra na burzi narasti, a koje pasti, jer sa takvom jednom formulom biste bili milioner preko noci. Naravno, takva formula nikada nece biti otkrivena. Naime, koja matematika moze predvidjeti kakvu ce odluku sutra donijeti neki vazan ucesnik na berzi ili neki vazan faktor u politici ili ekonomiji.

Ovaj uvod je bio neophodan da bi se lakse shvatilo koliko smo mi Bosnjaci ubijeni u pojam. Tome sluzi i slijedeci primjer iz vremana Afere Agrokomerc.

Sjetimo se da su Hamdija i Hakija Pozderac bili tada smijenjeni jer su oni doveli na funkciju Fikreta Abdica, a koji je kasnije izdavao mjenice bez pokrica (Ovaj put ne ulazimo u ocjenu da li je to bila montirana afera ili ne.) Postavlja se prirodno pitanje: Kako je npr. Hamdija Pozderac mogao znati da ce Abdic izdavati mjenice bez pokrica kada ga je dovodio na funkciju?! Je li on mogao vidjeti u buducnost i znati koje ce odluke donositi Abdic!?

Tada su nasi lideri i istinski BH patrioti bili smijenjeni od strane velikosrba i balija zato sto nisu bili u stanju vidjeti u buducnost, nisu predvidjeli da ce Abdic izdavati mjenice bez pokrica. U stvari, mnogima medju nama te stvari jos ni danas nisu jasne.

Na proslavi "600 godina Islama u BiH" na stadionu Kosevo "turski" konjanik je nosio sliku Alije Izetbegovica kao da je Alija bosanski pandan Ataturku, a Alija ce za razliku od oca nacije Ataturka u istoriju uci kao grobar BH drzave. Taj odnos Bosnjaka prema Aliji je u potpunoj kontradikciji sa onim sto Bosnjaci danas znaju o Izetbegovicevom doprinosu u cetnickom programu unistenja Republike BiH.

Postavlja se pitanje: "Zasto mnogi Bosnjaci nisu promjenili svoj javni odnos prema Izetbegovicu, sada kada se zna sta je Dayton, kada se zna da nas je lagao, da je podijelio Republiku BiH, da je svojim potpisima osnovao RS?

Odgovor je slijedeci: Mnogi ljudi se plase da ce biti prozvani od svoje okoline zbog "nedosljednosti", da ce biti proglaseni "prelivodama".

Tu modu lansiraju oni koji imaju zadatak da nas drze u pokornosti prema izdaji, optuzujuci nas da smo prelivode ako okrenemo ledja izdajnicima. Postoje i oni nedovoljno obrazovani ljudi kojima nije jasan onaj postulat s pocetka "da se ne moze vidjeti u buducnost" te prihvataju tu modu odanosti vodjama, kao neku vrlinu, "politicku dosljendost".

Medjutim, ne treba se plasiti takvih "moralista". Kako su Bosnjaci mogli znati da ce Alija podijeliti BiH, kada je on govorio da ce "i ratovati za cjelovitu BiH?" To sto je Alija slagao sluzi njemu na cast, a ne ljudima koji su mu vjerovali. To sto je npr. Silajdzic plakao pred zenama Srebrenice 1995. kada se toboze razisao sa Alijom poslije genocida u Srebrenici, i sto su mu te zene povjerovale da ih "nikada nece zaboraviti", a on ih izdao u Daytonu, sluzi samo njemu na cast, a ne Srebrenicankama koje su mu povjerovale.

Pravi nekarakteri i prelivode su oni koji su, na primjer, prije Alijine smrti pisali o Aliji u veoma negativnom svjetlu, i time pokazali da im je Alija potpuno jasan, a onda u trenutku masovne euforije poslije Alijne smrti pisu hvalospjeve "rahmetliji" ne bi li pokupili jeftine poene u svojim politickim ili novinarskom ili nekim imaginarnim, sanjanim karijerama.

Svi drugi, tj. svi oni koje je Alija prevario, danas svijetla obraza imaju pravo kazati da su prevareni i okrenuti ledja izdajnickoj mitomaniji o "dobrom naivnom rahmetliji".

Da je bilo samo 10 pravih ljudi da pocnu zvizdati kada je turski konjanik iznio "rahmetlijinu" sliku, sve bi se drukcije zavrsilo na Kosevu i danas bi svi bili ponosli sto smo Bosnjaci, umjesto sto imamo gorak okus da smo jos jednom nasamareni i prikazani kao pokorne "poturice" koji obozavaju grobara svoje domovine Republike BiH.

2. DA LI CE AUTOCESTE BITI U NADLEZNOSTI BiH ILI ENTITETA?

Bozo Ljubic, ministar BiH za promet i komunikacije je poslao u proceduru zakon koji ce regulisati izgradnju prometnica za cijelu BiH. Njegov zamjenik, predstavnik RS, se protivi nacrtu zakona zato sto kaze da je neustavan jer prenosi nadleznosti entiteta na drzavu. Medjutim, ta nadleznost nije definisana u ustavu, i ovaj zakon to tek treba da definise. Ovaj Ljubicev nacrt zakona predvidja da drzava BiH ima nadleznost da regulise izgradnju prometnica, kao sto svaka drzava i treba, a njegov pomocnik iz RS se bori da RS postane drzava, i zato zeli da ta nadleznost pripadne entitetima. A moze samo jedno ili drugo u ovom slucaju, ili BiH ili RS.

U proceduri, ako bi Bosnjacki i Hrvatski poslanici svi rekli da treba BiH da regulise gradnju prometnica mogli bi se izboriti da i bude tako. Naime, situacija bi bila ista kao i u zakonu za javni RTV sistem, gdje su Hrvati stavili veto, ali je onda otislo na ustavni sud i sud je rekao da vitalni interes Hrvata nije povrijedjen. Medjutim, licno vjerujem da ce u ovom slucaju izdajnici medju Bosnjacima sigurno odbiti zakon i prije nego sto su Srbi primorani da stave veto, uz obrazlozenje da ce Srbi ionako staviti veto. Oni ce tako jacati srpski veto, i osigurati da ili RS dobije te nadleznosti, ili da se uopste nikakav zakon ni ne napravi.

Od Bonsjaka je prvi reagovao Silajdzic, i to veoma pozitivno prema Ljubicevoj incijativi. Vidjecemo da li ce opet ostati samo na rijecima, ili ce ispoljti liderstvo da Ljubiceva incijativa prodje i u Skupstini.

Slijedi Ljubicev intervju u "Avazu", a zatim prijetnje Ljubicu iz RS, sto samo pokazuje da su se u RS ozbiljno prepali da bi makar ceste mogle ostati u nadleznosti BiH.

Tarik B.

3. Ministar Božo Ljubic o koridoru 5C

"Avaz" 30 jula 2007.

Ima mjesta za dogovor o finansiranju gradnje

Republika Srpska protiv državnog zakona o cestama * Ocekuje podršku

Ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubic potvrdio je u izjavi za naš list da je prijedlog državnog zakona o cestama prošao Odbor za ekonomiju Vijeca ministara BiH, te da ce se uskoro o njemu izjasniti državna vlada.

- Zakon je prošao i ocekujem da ce dobiti podršku, jer se radi o kljucnom zakonu kako bi se u pravom ritmu mogle nastaviti aktivnosti na izgradnji autoputa na koridoru 5C, ali i drugi projekti izgradnje cesta - kaže Ljubic.

Ustavne ovlasti

On je istakao da je vec dobio mišljenje Vlade RS u kojem se ona protivi takvom zakonu.

- Ovdje se ne radi ni o kakvom prenosu nadležnosti sa entiteta na državu. Smatram da postoje izvorne ustavne ovlasti države za ceste i njih treba definirati ovim zakonom. RS ima primjedbe i osporava te nadležnosti, ali je jasno da država ima ovlasti inace se taj zakon uopce ne bi našao na dnevnom redu Vijeca ministara - kaže Ljubic.

Ljubic istice da je "autoput dug" i da ima mjesta da se svi unutar BiH dogovore o nacinu na koji ce se finansirati njegova gradnja.

- Ima mjesta za sve modele, od budžeta, kredita, koncesija i mislim da samo treba dobre volje i pameti da se te mogucnosti iskoriste. Ne mislim da entiteti i država trebaju ratovati zbog nadležnosti u izgradnji koridora - navodi ministar Ljubic.

4. Cubrilovic zaprijetio Ljubicu kaznenom prijavom

BANJA LUKA - Vlada Republike Srpske nece izbjegavati podnijeti kaznenu prijavu protiv Bože Ljubica, ministra prometa i veza BiH, i protiv svih onih koji budu podnosili prijedloge zakonskih rješenja koja nisu u skladu s ustavom i zakonima BiH i RS-a, izjavio je danas ministar prometa i veza RS-a Nedeljko Cubrilovic.

Cubrilovic nije iskljucio mogucnost podnošenja kaznene prijave protiv ministra Ljubica jer je odgovoran kao predlagac Nacrta zakona o javnim putevima BiH za cije donošenje nema ustavnog osnova.

"Moramo se nauciti poštivati ustav i zakone države, a to je obveza svih pa tako i ministara u Vijecu ministara", rekao je resorni ministar RS-a i dodao da je spomenuti Nacrt pored svega upucen u skupštinsku proceduru bez suglasnosti nadležnog povjerenstva i entitetskog ministarstva.

Istaknuo je da je vec ranije iz Vlade RS-a sugerirano predsjedavajucem Vijeca ministara i ministru Ljubicu da za ovaj zakon nema ustavnog uporišta i da se namecu rješenja koja su apsolutno neprihvatljiva za RS.

Ministar Cubrilovic je kazao da Nacrt zakona o javnim putevima BiH predvida koncentraciju svih sredstava, planova i svega onoga što treba da se dogada u oblasti regionalnih i magistralnih puteva na razinu BiH, a zašto nema ustavnog osnova, jer je Ustavom BiH predvidena nadležnost entiteta u toj oblasti.

"Ako nešto nije u skladu s Ustavom BiH onda o tome odlucuje Ustavni sud", dodao je on.

Ministar Cubrilovic je kazao i da je infrastruktura u nadležnosti entiteta, te da u ovom momentu nema spremnosti da se formira državna direkcija za puteve.

5. FINCIJEVO SRPSTVO JACE I OD JEVREJSTVA

Jakob Finci: Špiriceva izjava nije antisemitska

D. Risojevic

03.08.2007 20:06

BANJALUKA - Kritike koje je ovih dana Nikola Špiric, predsjedavajuci Savjeta ministara BiH, uputio Svenu Alkalaju, ministru inostranih poslova, nikako se ne mogu okarakterisati antisemitizmom, jer je rijec o politickom prepucavanju i nicemu drugom, izjavio je juce za "Nezavisne" Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

Nakon što su iz Kabineta Harisa Silajdžica, bošnjackog clana Predsjedništva BiH, i iz Stranke za BiH, Špirica optužili za antisemitizam zbog njegovih izjava da Alkalaj, kao ministar iz reda "ostalih" ne treba nikome, Finci tvrdi da takva ocjena ne stoji jer Špiric, kako kaže, nigdje nije spomenuo da je Alkalaj Jevrej.

Finci je naglasio da se u našem politickom životu olako barata terminima kao što antisemitizam, "bez ulaska u pravo znacenje te rijeci". On je ocijenio da su to "prejake rijeci od kojih nikome u ovom zemlji ne može biti bolje."

"Ako kritikujete rad nekoga ko je Jevrej, to teško može biti antisemitizam.

Ali, ako kažete da taj nije dobar samo zato što je Jevrej, onda to može biti antisemitizam. U ovom slucaju, rekao bih da se više radi o politickoj neusaglašenosti. Ovakva kritika rada Alkalaja ne može biti nazvana antisemitizmom, baš kao što ni svaka kritika rada Špirica ne može biti proglašena antisrpskim djelovanjem", naveo je Finci.

Špiric je ovih dana kritikovao Alkalaja zbog njegovih posljednjih spornih izjava i postupaka, optužujuci ga da je izašao izvan okvira spoljne politike BiH. Alkalaj je odbacio te optužbe, navodeci da ga je najviše zaboljelo to što je Špiric ocijenio da on, kao ministar iz reda "ostalih naroda", ne treba nikome.

KOMENTAR: Cime li su cetnici zasluzili toliku podrsku Jakoba Fincija, lidera jevrejska zajednice u BiH?

Jakob Finci inace skace na svaki, i najmanji signal "antisemitizma" medju Bosnjacima i Hrvatima u BiH. Sjetimo se da je cijelu svjetsku jevrejsku javnost obavjestavao o "antisemitiskim" izjavama potpuno minornih likova u BiH, dok mu evo ne smeta izjava predsjednika Vijeca ministara, dakle zvanicnog lica. Upravo suprotno ocekivanju, Finci cak uze Spirica u zastitu.

Dr. Muhamed Borogovac

6. POKUSAJ HDZ-a DA SPASI COVICA "PO HITNOJ PROCEDURI"

Lajcak zabrnut: HDZ bi zakonom zaštitio politicare od krivicnog gonjenja

SARAJEVO - Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajcak je zabrinut zbog mogucnosti da ce BiH zakonodavci sutra usvojiti izmjene i dopune Zakona o imunitetu Bosne i Hercegovine, koji ce im dati imunitet od krivicnog gonjenja za krivicna djela poput vožnje u pijanom stanju, zlouporabve funkcije pa cak i ratnog zlocina, priopceno je iz OHR-a.

Zakon o imunitetu Bosne i Hercegovine – koji je nametnut 2002. godine – konacno je doveo do toga da nositelji javnih funkcija budu odgovorni za svoja djela. Prijedlozi HDZ-a, o kojima se sutra treba raspravljati u žurnom postupku, parlamentarcima daju ovlast da svoje stranacke kolege izuzmu od krivicnog gonjenja.

Žurni postupak znaci da ce ove izmjene i dopune sutra biti stavljene na glasovanje.

«Zabrinut sam da je ovo pokušaj da se ove izmjene uvedu na mala vrata, na posljednjoj sjednici prije ljetnje stanke», izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Što je još gore, izgleda da je namjera predlagaca bila da se izbjegne javna debata o ovom pitanju».

Postojece odredbe o imunitetu parlamentarcima daju zaštitu koja im je potrebna; mogucnost da govore i slobodno glasaju u parlamentu je zajamcena postojecim zakonom o imunitetu. Predložene izmjene i dopune obuhvacaju bilo koje djelo koje bi neki parlamentarac mogao pociniti.

«Postojeci zakoni o imunitetu uživaju široko rasprostranjenu podršku javnosti te jacaju integritet institucija», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Nadam se da parlamentarci shvacaju da je postojeci sistem imuniteta u njihovom interesu; ukoliko niste krivi, bolje je suociti se s onima koji vas optužuju nego se skrivati iza odredbi o imunitetu».

30.7.2007. Pincom.info

EPILOG: Zakon je usao u precuduru, ali u redovnu, a ne hitnu. To znatno smanjuje sanse da "Covicev" zakon i prodje. (Jasno je da je ovo ocajnicki pokusaj da se Covica spasi od zatvora.)

7. ODGOVOR MILORADU DODIKU O NESTALIM SRBIMA IZ SARAJEVA

U emisiji Telering u kojoj je bio gostr Milorad Dodik, a koji je izmedju ostalog postavio pitanje Mati Djakovicu da mu se odgovori gdje je nestalo 80,000 (osamdeset hiljada) Srba iz Sarajeva.

Na ovo pitanje trebao bi da odgovori Dr. Mirko Pejanovic koji je 27-og decembra 1995. godine poslije potpisivanja dejtonskog sporazums u Parizu, kao predsjednik srpskog gradjanskog vijeca uputio poruku gradjanima srpske nacionalnosti okupiranog dijela grada Sarajeva, a povodom dolaska delegacija iz Bijeljine i Zvornika da ubjedjuju Srbe da napuste Sarajevo.

Porucio im je da vjeruju u mirovno rjesenje, Medjunarodnu zajednicu i demokratiju u okviru koje ce sami rjesavati pitanje svoje sudbine. Nemojte nasjedati Karadjicevoj propagandi po kojoj ce Sarajevo biti Teheran (interesantno, bas tako ga Dodik sa svojim sinom i danas zove). Sarajevo ce biti nesto poput New Yorka, Brisela, grad multietnickog zivota, grad ravnopravnih gradjana i naroda koji u njemu zive.

Karadjiceva vojska je trebala odmah da se povuce iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Medjutim Englezi, Amerikanci i Francuzi su im dali vrijeme od 45 dana. Za to vrijeme su srpske i Karadjiceve snage masovno pljackale sve do cega su mogli doci, a iza sebe ostavljali porusene i popaljene zgrade i stanove u kojima su do tada zivjeli, a sada traze od Federacije da im se ti stanovi obnove i vrate kako bi ih prodali, ne vracajuci se u Sarajevo.

Opljackane su sve fabrike: fabrika automobila iz Vogosce je preseljena u Kraguijevac, fabrika municije iz Vogosce u Cacak, fabrika bicikla sa Ilidze u Lukavicu gdje je preseljen i sav vozni park Centrotransa, fabrika aviona Soko iz Mostara u Pancevo, fabrika Orao iz Rajlovca u Bijeljinu, Remontni zavod iz Hadzica u Bratunac i td.

Zasto BH vlasti ne postave Dodiku pitanje kada ce vratiti ovu opljackanu imovinu?

Fadil N., Sarajevo

Sarajevo, 30.07.07

8. KOMŠIC PRIZNAJE NADLEZNOST SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I U BiH!?

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 30.07.2007. Tokom pregovora o realizaciji sporazuma izmedju države i vjerskih zajednica došlo je do razmimoilaženja oko uloge vjeronauka u obrazovanju. Katolicka crkva i Islamska vjerska zajednica su stanovišta da "u vjeri nema prisile" tj. da vjeronauk ne može biti obavezni predmet. Predstavnici Pravoslavne crkve u BiH smatraju da se takvo ogranicenje ne treba unositi u zakon. Nastupajuci u ime BiH, predsjedavajuci Predsjedništva Željko Komšic se sve više ponaša autokratski (komunisticki?) pa je nacinio i slijedeci nezapamceni politicki gaf - pregovarao je sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu o tome pitanju.

Pravoslavna crkva je nacionalno uredjena, orgaizovana po pojedinim drzavama, tako da postoje Pravoslavne crkva Rusije, Grcke, Srbije itd. za razliku od katolicke crkve koja je nadnacionalna, gdje svi katolici, bez obzira na naciju, priznaju vjersko vodjstvo Papi u Vatikanu. Iz pravoslavnog shvatanja religije, gdje se stavlja znak jednakosti izmedju drzave, naroda i crkve proistekla je i tvrdnja da je Isus 'Ristos u stvari bio Srbin, ali i to da je "Srbija svugdje tamo gdje zive Srbi". Upravo zbog toga i zbog velikosrzavnih pretenzija na Crnu goru i Makedoniju Srpska pravoslavna crkva ne priznaje pravoslavne crkve Crne Gore i Makedonije. Zbog jednakosti:

Jedan narod = jedna drzava = jedna crkva,

velikosrpsko NEpriznavanje Crnogorske crkve znaci da ne priznaju ni crnogorsku drzavu (naciju) niti crnogorski narod. Isto vrijedi i za Makedoniju i Makedonce.

Nemamo nikakvih iluzija da ce SPC priznati pravoslavnu crkvu BiH, niti sada iko pomislja da to trazi. Medjutim, potpuno je moguce da ce se nekada u buducnosti pojaviti bosanski pravoslavci koji ce biti odani drzavi BiH i koji ce zeljeti da imaju npr. Bosansku pravoslavnu crkvu, kao sto je imaju Crnogorci i Makedonci.

Šta je ovim najnovijim potezom (nezreli?!) Komšic napravio? Pa rijec je o ogromnoj politickoj šteti. Naime, nema nikakva razloga da jedan predstavnik bh drzave priznaje nadleznost Srpske Pravoslavne crkve na teritoriji BiH. Zasto bi i jedan zvanicni predstavnik BiH, pogotovo "Hrvatski" clan predsjednistva priznavao legitimitet jednoj u sustini velikosrpskoj organizaciji na terenu suverene drzave BiH.

To Komsicevo priznanje je bio iskljucivi razlog oduševljene reakcije patrijarha Pavla koji je s ushicenjem i odmah prihvatio sve Komšiceve prijedloge, pri tome se ni ne osvrnuvši na detalje tj. na to da su u potpunoj suprotnosti sa onim što su uvijek zastupali rukovodioci SPC u BIH. Naime, Pavle zna da je ovim pokrenuta glavna stvar, priznanje vjerske nadleznosti Srbije na teritoriji BiH, koju im predstvnici bh drzave nikada ne moraju niti bi trebali dati.

Tako se dogodilo da pregovora sa SPC uopšte nije ni bilo, prihvaceni su svi Komšicevi detalji, tako da on svoj najnoviji potez moze pridodati svojim "uspjesima" koji u stvari samo pokazuju koliko je on plitak, a zaslijepljen svojom "velicinom", da ne idemo sada u druge spekulacije o njegovoj istinskoj politickoj poziciji.

9. ISTORIJSKI INTERVJU LIDERA "HRVATSKE EMIGRACIJE"

Ovo je skracena verzija intervjua, koji mnogo toga sustinski objasnjava o ratovima u BiH i Hrvatskoj. Zbog duzine prenosimo samo svjedocenja o novijim hrvatskim politicarima, a izbacena su svjedocenja o starim emigrantima, kao npr. o Maksu Luburicu itd.

Razgovarao Adnan Buturovic

Tomislav Naletilic (65) rodjen je u Širokom Brijegu. U dosjeima tajne jugoslavenske policije i predratnoj štampi opisivan je kao "kum ustaške emigracije u Njemackoj", "organizator ubacivanja ustaških terorista na planinu Raduša kod Bugojna 1972.", "mozak ustaškog terora protiv SFRJ"... Njemacki sud ga je za djelo medunarodnog terorizma osudio na pet godina pod optužbom da je nabavljao eksploziv za naprave koje su trebale eksplodirati po jadranskim plažama 1976. godine. Prije petnaest godina se vratio u Široki Brijeg kao državljanin Republike Hrvatske. Pocetkom marta ime mu se našlo na spisku saradnika KOS-a u dokumentu "Janjicar" Sigurnosno izvještajne službe (SlS) Hrvatske vojske koji je objavio zagrebacki Nacional. Po prvi put, ekskluzivno za Slobodnu Bosnu, Naletilic govori o hercegovackim šefovima UDB-e koji su progonili hrvatske emigrante, KOS-ovcima ubacenim u emigraciju Franji Tudjmanu, Gojku šušku, Mati Bobanu, Mladenu Naletilicu Tuti i današnjim zaštitnicima aktivne mreže KOS-a Boži Vukušicu i Vici Vukojevicu.

MOZAK UDB-e BIO JE MOJ SUJSJED STANKO COLAK

* Prije tri godine, bivši šef operacija Saveznog SDB-a protiv emigracije Božo Spasic za naš list je izjavio da ste bili "najopasniji ustaša" na kojeg je pokušan atentat kada Vam je bacena kiselina u lice, a da je Vaša žena Tereza bila saradnik SDB-a koja je davala informacije o Vama i Vašim akcijama?

-To je bilo kada sam u Karlsruheu otvorio konobu. Demolirali su i zapalili objekat, a kiselinu su mi bacili u lice da me oslijepe. Moja žena se stvarno zove Tereza, ali nije ona bila "udbaš" vec je to bila Roksanda Herceg iz Gruda cije je kodno ime bilo "Tereza". Bila je zaposlena. kao konobarica kod mene i samoinicijativno se javila da bude saradnik UDB-e. Metod ubacivanja saradnika UDB-e medu nas uvijek je bio isti: nas su pratili i ubijali iskljucivo hercegovacki Hrvati, nikad Bošnjaci, Srbi ili Hrvati iz Hrvatske. Dakle, ljudi koji su bili naši susjedi, školski drugovi, bliža rodbina, cak i rodena braca. Taj sistem je pocetkom 70-ih osmislio šef mostarske, pa poslije šef za hrvatsku emigraciju savezne tajne službe Stanko Colak, rodom iz Širokog Brijega.

* Prošle godine se Stanko Colak pojavio na sabrani svoje majke u Širokom Brijegu. Da li je tacno da mu je tom prilikom prišla neka žena koja ga je pljunula i ošamarila?

- Stanko je prvi put nakon 15 godina došao iz Beograda gdje živi sa suprugom, Srpkinjom iz Livna. Pljunula ga je kcerka Miljenka Hrkaca, koji je osuden na smrt zbog podmetanja bombe u beogradskom kinu "20 oktobar". Koliko znam, Hrkac nije pripadao nijednoj emigrantskoj organizaciji jer je živio u Hercegovini. Nijedna hrvatska organizacija nije planirala takvu akciju. Koliko znam, Hrkaca su ucjenjivali ubojstvom kcerke i žene ako ne prizna. Hrkac je bio seljak koji nikada nije otišao do Sarajeva, a kamoli Beograda, a njegova kcerka nikada nije dobila umrlicu svoga oca.

* Koga smatrate najodgovornijim za ubistva u emigraciji i da li su ti ljudi bili fanaticni komunisti koji su Vas mrzili zato što su u Vama vidjeli nastavi jace zlocinackih ideja fašistickog ustaškog režima Ante Pavelica?

- Ivan Lasic je bio najkrvolocniji. Poceo je kao ucitelj u osnovnoj školi u selu Rasno, a onda prebacen za upravitelja dackog doma u Širokom. U službu ga je vrbovao ekonom u domu Tadija Loncar, kasnije šef širokobriješke UDB-e, koji ga je preporucio Stanku Colaku. Kada je Stanko Colak 70-ih postao šef u Beogradu, njegov brat Drago Colak bio je šef UDB-e u Mostaru, a treci brat Ivan Colak šef širokobriješke službe. Lasic i Loncar su postali vode profesionalnih ubojica koji su ubijali naše clanove po Njemackoj. Poslije im se po liniji partije prikljucio Jerko Bradvica. To je bio operativni vrh UDB-e protiv hrvatske emigracije, koji je planirao stvaranje saradnicke mreže u emigraciji i organizirao ubistva u inozemstvu. Posao su koordinirali sa šefovima UDB-e Hrvatske Josipom Perkovicem i Zdravkom Mustacem. Nisu oni bili nikakvi fanaticni komunisti. Obitelji Lasic i Bradvica nemaju komunisticku prošlost. To su, po meni, obuceni egzekutori sistema koji su služili prvo Josipu Brozu Titu, poslije identicno Franji Tudmanu i Slobodanu Miloševicu. U stvarnosti, oni su provodili teror i bili iznad svojih voda jer su i vodje prije njih bili dio državnog terora. Motivi su bili licne privilegije, bogacenje i moc da se svako ko je na vlasti drži pod kontrolom.

HERCEGOVACKI UDBAŠKI KRUG

* Gdje sada žive Ivan Lasic i Tadija Loncar?

- Vidjam ih cesto, pošto su mi susjedi u Širokom. Ne pozdravljamo se, ali znam da se ne usude otici bilo kome na sprovod. Ocito ih grize savjest.

* Kako objašnjavate da je kanadski emigrant iz Gruda Gojko Šušak kada je postao hrvatski zamjenik ministra obrane, za šefa vojno-obavještajne službe SlS postavio šefa hrvatske UDB-e Josipa Perkovica koji je sa hercegovackim udbašima, kako tvrdite, ubijao hrvatske emigrante?

- Pokojni Gojko Šušak bio je najobicnija budaletina! Odlicno ga poznajem jer smo zajedno išli u gimnaziju. Zahvaljujuci njemu, na racun paradržave HR I Herceg-Bosne najviše se obogatio Vlado Šoljic, koji je Šušku bio kum iz njegovog prvog braka sa Crnogorkom koja sada živi na otoku Krku. Takav politicki "malokalibar" kakav je bio: Šušak nije mogao postaviti Perkovica. Šefa SIS-a Perkovica je postavio osobno dugogodišnji suradnik vojne kontrašpijunaže jugoslavenske vojske Franjo Tudman, prvi predsjednik neovisne Hrvatske...

* Imate li ikakvo pokrice za tvrdnju da je Tudjman radio za KOS?

- Tko je mogao biti general JNA i dio Titovog personala? Samo aktivni KOS-ovac! Što je bila demokratska 1990. godina vec pocetak osvete poražene politicke i vojne frakcije SK Hrvatske iz 70-ih godina nad strujom koju je tada podržao Tito. KOS i UDB-a su, kao i 70-ih pobjednicima Titove frakcije, asistirali novoj "demokratskoj i slobodnoj" vlasti pocetkom devedesetih. Tudmana u emigraciju šalje KOS i daje mu putovnicu, promovira ga u lidera hrvatske emigracije iako on nikada nije bio istinski emigrant. Cak mu osiguravaju clanstvo u HOP-u što je bilo suludo. Kada postaje predsjednik Hrvatske, za ministra policije dovodi pocasnog gradanina Valjeva Josipa Boljkovca, cija je žena rodena sestra generala JNA i posljednjeg ministra jugoslavenske policije Petra Gracanina. Upravo je Gracanin kreirao "balvan revoluciju" u Kninskoj krajini. Za šefa hrvatskih službi' Tudjman postavlja Josipa Manolica, osnivaca hrvatske UDB-e i oficira KOS-a.

JUGO-UDBAŠI BOBAN, PRALJAK, PRLlC

* Znaci, Vi vjerujete da se Tudjman dogovorio sa Miloševicem o podjeli BiH, a da su mreže KOS-a i UDB-e asistirale u realiziranju takvog plana?

- To je jedina i prava istina! S nama se Tudman nije dogovarao i oko podjele Bosne, a sa Srbima nikada se i ne bi mogao dogovoriti. Zato je igrao na provjerene saveznike koji su obiteljski ili prijateljski bili vezani sa Beogradom. Od hrvatske emigracije Tudjman je dobio desetine miliona dolara pomoci, ali nas je smatrao neprijateljima. Tudjman je zapovjedio ubojstva Ludviga Pavlovica u Hercegovini i Mire Barešica u Hrvatskoj. Kada je ubijen i zapovjednik HOS-a BiH Blaž Kraljevic, mi smo shvatili da nas je Tudjman otpisao. Umjesto nas koji smo inzistirali na savezništvu sa Bošnjacima, on je u Hercegovini uspostavio strukturu ljudi cije su karijere "stvorile" tajne jugoslavenske službe: Matu Bobana, Slobodana Praljka i Jadranka Prlica.

* Praljak i Prlic su optuženi u Haagu za pomaganje Hrvatskoj u agresiji na BiH, logore za Bošnjake, rušenje Starog mosta...

- Da je ostao živ, Mate Boban bi bio prvooptuženi u Haagu. To je bio notorni kriminalac koji je svoj položaj direktora Robne kuce "Ima" iskorištavao da bi spavao sa tudjim ženama. U zatvoru je završio zbog kradje šecera, a ne iz politickih razloga, kako je kasnije lagao. On je bio vodja pljackaša HR Herceg-Bosne koji su osramotili hercegovacke Hrvate i zavadili nas sa Bošnjacima. I crkva u Hercegovini je stajala iza njih, pa je mjesec dana pred otvaranje logora za muslimane fratar govorio nama poslije mise kako je došlo vrijeme da definitivno završimo i sa muslimanima. Taj "vojskovodja" Slobodan Praljak je uz svu pomoc svog oca, udbaškog batinaša Mirka Praljka postao tek trecerazredni režiser, ali mu je otac rušitelj i siledžija uspio prenijeti svoj karakter. Postoje snimci kad Praljak nosa odoru generala Hrvatske vojske i ulazi u Hercegovinu sa tenkovima. Što je drugo uradio Tudman vec izvršio agresiju na BiH, a Praljak, Boban i ostali Hercegovci mu bili sredstvo. Kad je Praljak srušio Stari most, po Širokom Brijegu su se janjci okretali što je srušen "turski most". Kakav turski most, govorio sam budalama, pljunuli ste na cast i obraz hercegovackih Hrvata.

Franjo Tudman (lijevo) je osobno postavio Josipa Perkovica (desno) na mjesto Šuškovog pomocnika za sigurnost, tvrdi Tomo Naletilic

VUKOJEVIC JE UBIO BRUNU BUŠICA U FRANCUSKOJ!?

* Otkuda Vaše ime na spisku suradnika KOS-a?

-Zahvaljujuci Vici Vukojevicu, jednom beskaraktemom covjeku, danas sucu Ustavnog suda Hrvatske i novokomponiranom povjesnicaru ustaške emigracije Boži Vukušicu koji po nalogu svojih starih poslodavaca Ivana Lasica i Stanka Colaka piše gluposti u "Tajnom ratu UDB-e" i "Cuvarima Jugoslavije". Vukojevic i Vukušic su bili clanovi komisije Hrvatskog sabora koja je 1992. i 1993. hapsila i isljedivala šefa splitske UDB-e Blagoja Zelica i Petra Gudelja jer su ih sumnjicili da su organizatori ubojstva Brune Bušica. Mucili su ih u obiteljskoj kuci tadašnje urednice HRT-a Ksenije Urlicic na brdu Kruševo iznad Omiša. Ja sam Bušicu osigurao falsificiranu njemacku putovnicu s kojom je pobjegao iz Jugoslavije i bio je pod mojom zaštitom. Na dan ubojstva Bušica u Parizu 1978. Vice Vukojevic je bio u Parizu. U filmu o ubojstvu Bušica, Vukojevic je optužio Josipa Perkovica za organiziranje ubojstva a, navodno, dokaz mu je snimka premlacenog Gojka Zelica koji jedva govori. To nije istina i mislim da Vukojevic zna mnogo više o organiziranju ubojstva Bušica jer je moguce da je u njemu i sam sudjelovao. Poslije Bušicevog ubojstva Vukojevic je postao zamjenik direktora u nekoj zagrebackoj firmi, mislim Tehnogradnji, ciji je tadašnji direktor bio Zlatko Tomcic, današnji predsjednik HSS-a Hrvatske. Bože Vukušic je u mom lokalu ubio Jusufa Tatara, radnika koji je dolazio kod nas i nikada nije pravio probleme. Poslije su uhapsili i mene jer je Vukušic to pokazivao kao samoobranu od špijuna UDB-e što je glupost. Ja sam mu trebao dati alibi, ali nisam htio jer je ubio nevina covjeka. Zato mi se kroz stavljanje imena na spisak suradnika KOS-a Bože Vukušic pokušava osvetiti. Ko je bio Vukušic, vidjelo se tek kada ga je Tudman uspio izvuci sa doživotne robije iz njemackog zatvora. Dakle, on je najobicniji kriminalac koji je prije rata pljackao stanove i koga je u Karlsruhe meni poslala UDB-a što je srbijanski udbaš Božo Spasic i napisao u svojoj knjizi.

TUTA MI SE KLEO DA NIJE SURADNIK UDB-E, AL MU NIKAD NISAM VJEROVAO

* Kakav je status imao Vaš rodak Mladen Naletilic Tuta u hrvatskoj emigraciji i da li je kasnije zavrbovan da radi za SDB pod šifrom "Kobra"?

- Tuta i ja smo daleki rodaci. On nije bio u emigrantskim organizacijama, bavio se prostitucijom. Poceo je kao makro, a onda otvorio javnu kucu i kockarnicu u Singenu na Bodenskom jezeru. Potvrdio mi je da se u Italiji sastao sa Dragom Colakom i još jednim operativcem UDB-e, ali mi je rekao da ga nisu vrbovali. Ja sam se Tuti otvoreno suprotstavio za vrijeme rata zbog ubojstva Blaža Kraljevica, zapovjednika HOS-a u BiH, i zbog njegovog premlacivanja Hrvata koji su štitili susjede Bošnjake. Tijekom rata nismo razgovarali jer je bio "pušten sa lanca", ali sam ga posjetio u zagrebackoj, bolnici u Šimunskoj prije nego je izrucen u Haag. Rekao sam mu u lice da su ratni logisticari sada bogati biznismeni i ugledni politicari, da je njegov general Mico Lasic vlasnik pumpi, a da je on propustio šansu da se stavi na pravu stranu i sacuva kakav-takav obraz. Mislim da je on bio orude Franje Tudmana i Gojka Šuška, koje su za svoje interese po Hercegovini zloupotrebljavali Mate Boban i Vice Vukojevic. Onaj tko je donio Tuti dva miliona maraka da ubije Blaža Kraljevica pripada strukturi koja je objavila listu KOS-a u Nacionalu.

Slobodna Bosna, 11. 05. 2006.

10. Iz posljednjeg intervjua Ramiza Delalica Cele: RAZGOVOR SA BAKIROM IZETBEGOVICEM

Poznato je da ste, narocito od oktobra 1993, imali dobre odnose sa Alijom i Bakirom Izetbegovicem. Jeste li njih pitali, buduci da ste to vec pitali i Ademovica, znaju li oni da se planira ubistvo Ugljena?

Polovinom septembra 1996. sam otišao kod Bakira Izetbegovica sa kojim sam bio u dobrim odnosima i o svemu ga obavijestio. Tacnije, pitao sam ga da li on zna da se sprema Ugljenova likvidacija i zna li uopšte ko je Ugljen? Odgovorio je da zna ko je Ugljen, ali da o likvidaciji nema pojma. Tom prilikom mi je još rekao: „Vidjecemo se za nekoliko dana, a što se tice Ugljena, Ramize, mogu ti reci da je on veliko dJubre i din-dušman." Nakon nekoliko dana Bakir je došao kod mene u „Kiborg", popili smo kafu i jasno mi je rekao: „Ramize, ti se ne bi trebao u to miješati", misleci na likvidaciju Ugljena. Mislim da je on to od sebe htio da otkloni, da se sutra, ne daj Bože, njemu nešto ne desi, da se on ne poveže sa likvidacijom. Kakav je Vaš utisak, je li Bakir Izetbegovic bio upucen u planiranje Ugljenovog ubistva?

Licno mislim da je sve znao oko toga!

Bili ste u bliskim, prijateljskim odnosima sa Vasvijom Vidovic, tadašnjim oficirom za vezu BiH sa Tribunalom u Haagu, zašto nju niste pitali je li Ugljen preko Haaga naštetio predsjedniku i državi, kako Vam je rekao Ademovic?

Pitao sam je. Vasvija mi je rekla da je Ugljen bio veoma koristan za BiH, što se tice suradnje sa Haagom. Vasvija je o Ugljenu imala pozitivno mišljenje i smatrala je da ispravno radi. Ovo mi je ponovila i nekoliko dana nakon njegove smrti, rekavši da ako išta saznam u vezi s likvidacijom treba da se obratim sudu ili tužilaštvu i prenesem informacije.

Isjecak iz SLOBODNE BOSNE, broj 558, 26. JULI/SRPANJ 2007.

11. BORCI ARMIJE REPUBLIKE BIH SLOZNO STALI IZA SVOGA SUBORCA ILIJE JURISICA

Slijedi izvod iz "oslovodjenja"

U ovaj nemili slucaj ipak se pocinju uplitati i drugi.

Udruženja boraca iz posljednjeg rata, te predstavnici organizacija iz Narodnooslobodilackog rata 1941 - 1945 iz Tuzlanskog kantona najavili su jucer masovne proteste pred zgradom državnih institucija u Sarajevu ukoliko ne dodje do oslobadjanja Ilije Jurišica iz beogradskog zatvora.

Boracka upozorenja

Prema najavama, o statusu nekadašnjeg predsjedavajuceg Opcinskog vijeca Tuzla trebalo bi se raspravljati 11. augusta, a ukoliko Okružni sud u Beogradu produži pritvor Jurišicu, borci najavljuju „vrucu" jesen. Faruk Šahovic, predsjednik JOB-a „Unija veterana rata 1992 - 1995" Tuzlanskog kantona, kazao je u razgovoru za „Oslobodenje" da ce zbog slucaja Jurišic najvece posljedice imati bosanskohercegovacki politicari.

„Pojedinci iz Vijeca ministara ne znaju ni kada je Jurišic tacno uhapšen. Pisano smo tražili odgovore o Jurišicu od ministra Svena Alkalaja i ministra pravde Bariše Colaka. Odgovora nema! Ukoliko Ilija ne bude pušten nekoliko dana nakon 11. augusta, pred zgradom Vlade tražit cemo njihove smjene", kazao nam je Šahovic, te dodao da su predstavnici ove organizacije tražili od beogradskog Tužilaštva da im se odobri posjeta Iliji Jurišicu. Odgovor nikad nije došao.

Prema podacima koje su nam saopcili predstavnici JOB-a „Unija veterana rata 1992 - 1995", na spiskovima za procesuiranje srbijanskih pravnih organa nalazi se oko 10.000 bivših pripadnika Armije RBiH. Predsjednik tuzlanskog ogranka ove organizacije Faruk Šahovic kaže kako se na tim spiskovima nalaze obicni vodnici, komandanti ceta, generali... i svako ko ima svoj stav o ratu.

- Oni koji su nas napadali sada nas tuže, a naša država za borce ništa ne cini. Pa, ko je koga ubijao – glasno se pita Šahovic.

Zajednicka borba

U borbi za prava Ilije Jurišica veteranima rata ce se pridružiti i clanovi Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona. Predsjednik Saveza koji okuplja ovu boracku populaciju Fahrudin Hasanovic istice kako je sigurno da ce oko 8.000 invalida rata iz Tuzlanskog kantona izaci na ulice ukoliko srbijanske vlasti ne oslobode Jurišica.

Podršku borcima iz rata 1992 - 1995. godine i zajednicki izlazak na ulice najavili su i predstavnici kantonalnog saveza boraca NOR-a 1941 - 1945. godine. Oni isticu da ce, ako ne dode do skorog rješenja ovog slucaja, zajednicka borba borackih udruženja postati nocna mora bosanskohercegovackih vlasti.

KOMENTAR: Svaka cast borcima sto ne ostavljaju na cjedilu svoga suborca.

Neka se stidi "Oslobodjenje" sto je odmah na pocetku, ovodnom recenicom: "U ovaj nemili slucaj ipak se pocinju uplitati i drugi." dalo negativnu konotaciju "podrsci" (a ne "uplitanju") boraca za prava nevinog branitelja RBiH Ilije Jurisica.

Jos jedan Sarajevski medij je kroz slucaj Jurisic otkrio svoje cetnistvo. Naime, na Sarajevo-x forumu moderatori ne krive cetnistvo u Srbiji za slucaj Jurisic, nego svaljuju sve na Bosnjake u stilu: "Da se doticni zove Alija, umjesto Ilija, sada bi se digla frka u BiH." U stvari, istina je potpuno suprotna. Bosnjaci su pokazali veliki stepen zrlosti i drzavotvornosti bas u slucaju Jurisic, sto pokazuje i gornje reagovanje Boraca. Slucaj Jurisic je vec mjesecima u fokusu BiH javnosti, za razliku od bezbrojnih drugih nepravdi nanesenih Bosnjacima, a koje su potpuno neprimjeceno prolazile u BiH. Na primjer, ni priblizno ovoliko nije bilo reakcija kada su UNPROFOR-ci predali cetnicima 7 nevinih Srebrenicana koji su poslije masakra u Srebrenici dosli do slobodne teritorije.

Bosnjaci se nemaju cega stidjeti kada je Jurisic u pitanju, a sasvim je druga stvar sa nasim politicarima, koji su isto kao i moderatori Sarajevo-x cisti cetnici.

Jedna digresija. Forum Sarajevo-x je sam sebi iskopao jamu time sto moderatori "banuju", tj. zabranjuju, svakoga ko im lici na simpatizera NKR BiH ili citaoca "Online Glasnika". Patrioti su tamo "banovanjima" uvijek drzani u manjini, da sluze kao bokserske vrece cetncima na forumu. Ljudi su primjetili da najpametnije "nikove" samo proguta noc, tako da je forum sarajevo-x potuno izgubio kredibilitet kao nezavisan medij, te i pored znacajnog truda i svakodnevnog editovanja stranice, forum ne uspijeva da okupi vise od 30 do 50 citaoca dnevno.

Dr. Muhamed Borogovac

12. BLAMAZA BOSNE I HERCEGOVINE U SLOVENIJI

Poštovana gospodo, vi koji šaljete ove novosti iz BIH. Ja sam vam zahvalan na tome. Hocu samo da vam kažem za jednu sramotu za BIH koja se dogodila tu kod nas u Kranju u Sloveniji. Naime na praznik ovoga grada bile su turisticki predstavljene sve bivše republike iz bivše Jugoslavije pod svojimi zastavama. Medjutim, Bosnu i Hercegovinu je prdstavljao grad Banja Luka, ali ne pod obilježima BIH nego zna se pod kojim, rs. A volio bih da ovo pismo završi kod BiH politicara. Da li su sposobni jednom ukinuti tu rs? Ovo "rs" pišem malim slovom jer to za mene NE postoji. Kada cemo se mi Bosanci, patrioti, po svjetu prestati sramotiti zbog naših politicara i te nepostojece rs.

Razim K.

13. NAPOKON NESTO DOBRO I OD NASIH POLITICARA

31.07.2007.

Borcima Armije RBiH i HVO, povratnicima u RS

Isplata po 150 KM ove sedmice

Nakon dva upozorenja, citaj naredbe, premijera FBiH Nedžada Brankovica, kantonalni zavodi za zapošljavanje sredinom ove sedmice pocinju isplatu naknade za nezaposlenost demobilisanim borcima Armije RBiH i HVO koji su se vratili kucama u Republiku Srpsku (RS).

Podsjetimo, svi nezaposleni borci, shodno Zakonu o pravima demobilisanih, imaju pravo, podnesu li neophodnu dokumentaciju, na mjesecna primanja od 150 KM. No, direktori kantonalnih zavoda za zapošljavanje našli su razloga da povratnicima u RS ne isplacuju pare zakonom garantovane.

„Odmah po intervenciji premijera, zavodi su im poceli izdavati rješenja o pravu na naknadu. Naknade za maj dobit ce sredinom ove sedmice, a junsku naknadu primice kada i ostali nezaposleni demobilisani borci koji žive u FBiH. Probleme oko isplate pravili su direktori kantonalnih zavoda", cijeni Mehmed Šišic, predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH.

Šta više, rukovodstvo demobilisanih boraca ARBiH iz Podrinja (Zulfo Salihovic iz Srebrenice i Rahman Numic iz Zvornika) dogovorilo je s direktorom kantonalnog Zavoda za zapošljavanje u Tuzli da im se novci uplacuju na žiroracune koje ce nezaposleni veterani rata otvoriti u Novoj banjaluckoj ili Novoj razvojnoj banci u RS.

"U ponedjeljak smo direktoru kantonalnog Zavoda u Tuzli predali oko 220 novootvorenih tekucih racuna. Ocekujemo da se pocnu izdavati i rješenja o pravu na naknadu, te da se novac napokon pocne isplacivati", nada se Zulfo Salihovic, šef demobilisanih boraca ARBiH u Srebrenici.

(A.B. - Oslobodenje)

14. PREDRAG MATVEJEVIC JE RUS UKRAJINSKOG PORIJEKLA!?

Na slijedecem linku Wikipedije, u biografiji Predraga Matvejevica saznajemo da je Matvejevicev otac po nacionalnosti bio Rus iz Ukrajine?! Dakle Matvejevic nije Hrvat. Sada je postalo dosta jasnije zasto je "zagrebacki humanista" Matvejevic uvijek, na jedan veoma perfidan nacin, pod plastom objektivnosti, bio na strani srpskih akademika u njihovoj predratnoj harangi na Republiku BiH. Republika Bosna i Hercegovina je bila najveca prepreka velikosrpskom projektu, i Matvejevic je zajedno sa SANU bio prethodnica agresije i genocida na Republiku BiH.

Matvejevic je odigrao veoma vaznu ulogu u velikosrpskom projektu jer je svojim "zagrebackim" pedigreom, davao cijelom velikosrpskom pokretu krinku humanizma i intelektualizma. Bez "zagrepcanina" Matvejevica bi odmah bilo jasno da je u pitanju bilo samo velikosrpstvo srpskih akademika. Matvejevic je vjesto zamaskirao pravu dijagnozu bolesti - cetnistva, tj. feudalnog fasizma karakteristicnog za Srbiju.

wikipedia.org

Dr. Muhamed Borogovac

15. MNOGI SU VEOMA LJUTITITO REAGOVALI KADA SU PRIMILI GLASNIK NA ENGLESKOM

Onima koji su se naljutili sto je zadnji "Glasnik" isao na Engleskom porucujemo da ne brinu, da ostaje i Glasnik na Bosanskom, i da je to bilo Internacionalno izdanje kojega smo posali i na listu za Bosanski jezik, da bi sve vas koji pomalo znate Engleski naoruzali argumentima o pravom licu cetnistva i na Engleskom, i to od prvorazrednog autora, Philipa J. Cohena, Jevreja i autora NY Times-a. (Nisu svi Jevreji asimilirani u cetnicki projekat kao Finci i Kisinger.)

Drugim rijecima, poslali smo ga na Engleskom zbog onih koji ce ga upotrijebiti kao Sema, koji nam pise, citiram:

Postovani,

Hvala na ovom iscrpnom dokumentu koji pokazuje kolaboraciju Srbije i Fasista u istrebljenju Jevreja u vrijeme drugog svjetskog rata. Cinjenica koju sam negdje cuo, ali nikada nisam imao priliku da vidim na jednom mjestu i to na Engleskom. Ovo ce posluziti kao dobar primjer da pokazem mojim Jevrejskim prijateljima ruskog porijekla pravo lice svetoga srpstva.

16. ODLICNA WEB STRANICA NASIH ZEMLJAKA

http://www.orahovci.com/news.php

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 79 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.