Petak, 5 Juni 2020

 

 

 

19:41:53

Glasnici

Izdanja iz 2007/2 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 33001  | Srijeda, 21 Avgust 2013 15:16

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 br. 485

http://republic-bosnia-herzegovina.com

SADRŽAJ

1. JEDINA DRŽAVA KOJA IDE U EVROPU JE REPUBLIKA SRPSKA

2. SILAJDŽIĆ I TIHIĆ SE NAVODNO PROTIVE LAJČAKOVOM PRIJEDLOGU REFORME POLICIJE

3. POSLIJE DUGIH KORAKA U LOŠEM PRAVCU, JEDAN KRATAK KORAK U DOBROM PRAVCU

4. ZAHTJEV OHR-u DA OBJAVI LAJČAKOV PRIJEDLOG REFORME POLICIJE

5. TIHIĆ I SILAJDŽIĆ TRAŽE "ČISTKU" ZAKONA KOJI SU NAMETNUTI U INTERESU BiH

6. TROPRSTO PREDSJEDNIŠTVO

7. SDP "zaboravio" da je i Komšić obmanjivao javnost

8. BOŠNJACIMA NIKAD NIJE FALILO HRABROSTI - NAMA FALI PAMETI DA PROČITAMO IZDAJNIKE

9. NOVA PRILIKA DA SE MOBILIŠU BH INTELEKTUALCI U ODBRANI REPUBLIKE BiH

10. TOTALNI GUBITAK LJUDSKIH PRAVA MUSLIMANA I U FEDERACIJI

11. MEĐUNARODNO PRIZNAVANJE REPUBLIKE SRPSKE

12. ZATVARANJE KONZULATA U BONNU - NOVI KORAK U PRAVCU TRAJNOG ISTJERIVANJA BOŠNJAKA IZ BiH

13. SILAJDŽIĆ U SVOM PRAVOSLAVNOM OKRUŽENJU

Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.

1. JEDINA DRŽAVA KOJA IDE U EVROPU JE REPUBLIKA SRPSKA

Piše: Sven Rustempašić

O reformi policije se nema potrebe dogovarati sa Visokim predstavnikom – jer je on organ Dejtona i stoga po definiciji MORA ČUVATI Republiku srpsku, pa i njenu policiju, jer tako piše u Dejtonskom ugovoru.

Evropska Unija je krajem 2004. godine počela proces preko Venecijanske komisije i svojih ostalih organa, da se reforma policije rješava prema Internacionalnom pravu i zakonima Evropske Unije, a ne prema Dejtonu – dakle, da se rješava na relaciji Sarajevo-Brisel, a ne na relaciji Sarajevo-Banja Luka (Laktaši). Dakle, umjesto da su iskoristili ponuđenu priliku koju im je Evropa dala i definisali policijske regije još za vrijeme rada Direkcije za reformu policije, gdje se odlučivalo većinom glasova, a ne dejtonskim usaglašavanjem sa RS, Silajdžić i Tihić su to ostavili za dogovore sa Dodikom i tako izigrali Evropu i ponovo uveli u igru RS. Reforma je krenula na relaciji Sarajevo-Brisel, ali su je oni ponovo preveli u Dejtonsku formulu dogovora Sarajevo-Banja Luka.

Upravo je Silajdžić intervencijom u Srebrenici marta i aprila ove godine, kao i odlaskom u Ameriku sa Dodikom u maju, pokazao da ne uvažava Presudu Svjetskog suda i da ne uvažava Internacionalno pravo -- nego pregovara sa četničkim vojvodom, liderom na Svjetskom sudu presuđene genocidne tvorevine.

Branitelji Dejtona, dakle branitelji Republike srpske kao dijela velikosrpskog projekta, Sulejman Tihić i njegova SDA, te Haris Silajdžić i njegova SBiH, oduzeli su pitanje rješavanja policije BiH iz ruku Internacionalnog prava, iz ruku Evropske Unije i njenih komisija odnosno izuzeli iz zakona Evropske Unije - a predali su arbitriranje i rješavanje tog pitanja Visokom predstavniku, kojega sada personificira Lajčak.

Visoki predstavnik je samo organ Dejtonskog ugovora, pa prema tome i njegov ZAŠTITNIK – što znači da su tako Tihić i Silajdžić uključili Republiku srpsku kao nezaobilazan faktor u odlučivanju, u kojem slučaju se primjenjuju odluke Republike srpske, a ne zakoni Evropske Unije po pitanju policije.

Silajdžić i Tihić uvode Republiku srpsku u EU, odn. PERU KRVAVE RUKE REPUBLICI SRPSKOJ, i tako je "opranu" uvode u Evropu. Prema tom metodu, JEDINA DRŽAVA KOJA ULAZI U EVROPSKU UNIJU JE REPUBLIKA SRPSKA!

2. SILAJDŽIĆ I TIHIĆ SE NAVODNO PROTIVE LAJČAKOVOM PRIJEDLOGU REFORME POLICIJE

Duboko sam razočaran izjavama lidera SBiH i SDA, Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića. Odbijajući prijedlog o reformi policije prije no što su ga ostali vodeći politički lideri čak i dobili, oni su omalovažili i svoje kolege i politički proces. Također su prekršili svoj pristanak da komentare na prijedlog daju direktno meni, umjesto što su to učinili putem medija«, kazao je Lajčak, priopćio je njegov ured.

Tihić i Silajdžić: Lačakov prijedlog legalizira postojeće stanje

Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH) protive se novom prijedlogu visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka o reformi policije jer smatraju da ne nudi reformu policije već legalizira postojeće stanje i odstupa od tri principa Europske unije.

Taj prijedlog, kako je rečeno na konferenciji za novinare, ostavlja Upravu policije RS-a kao srednji nivo policijske strukture, iako istovremeno ukida policijsku strukturu na nivou Federacije. Također, predviđa tri nivoa policijske strukture u entitetu Republika Srpska – državni, entitetski i lokalni, dok bi policijska struktura u FBiH uključivala isključivo županijski i državni nivo.

Štoviše, prijedlog predviđa da bi efektivna kontrola nad policijskom strukturom Brčko Distrikta mogla biti na nivou Republike Srpske.

Tihić je konstatirao kako su „nažalost, izgleda na cijeni oni političari koji daju radikalne izjave, koji napadaju međunarodnu zajednicu, koji radikaliziraju prilike u BiH".

„Njima se povlađuje. Povlađuje onome koji je odgovoran što četiri godine nemamo reformu policije", kazao je.

Haris Silajdžić je pojasnio da su razlozi zbog kojih SDA i SBiH smatraju važnim imati multietničku policiju u tome što nema primjera da je policija multietničkog sastava, u historiji ili bilo gdje, počinila masakr ili genocid. To, zaključio je, rade isključivo monoetničke policije jer ih je lakše tako indoktrinirati.

„Pregovori nisu propali, nastavljaju se i mi tražimo da se vratimo izvornim principima EU-a i na njima nastavimo dalje", dodao je Tihić.

Ne boje se da će biti prozvani kao kočničari

Predsjednici SDA i SBiH-a su kazali i to da „ne strahuju da će biti prozvani kao kočničari reforme policije".

„Ne strahujemo ni od čega. Nama se izdešavalo, barem što se politike tiče i ovoga svijeta, dovoljno toga da stvarno ne strahujemo ni od čega. Mi želimo za građane BiH najbolje, a to je normalna, demokratska, europska država, multietnička, multikulturalna, po standardima koji su predviđeni EU-om i želimo biti članica EU-a", kazao je Silajdžić.

Sulejman Tihić je naglasio kako ne može zamisliti da visoki predstavnik njih dvojicu proglasi odgovornim, jer „znamo tko je tri i po godine odgovoran".

30.8.2007. -- Pincom.info

3. POSLIJE DUGIH KORAKA U LOŠEM PRAVCU, JEDAN KRATAK KORAK U DOBROM PRAVCU

Komentar Silajdžićevog i Tihićevog "protivljenja" Lajčakovom prijedlogu reforme policije

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Primjetimo jezik kojim se Tihić i Silajdžić služe. Na primjer, oni kažu da se "protive" prijedlogu, a NE da ga ODBACUJU, ili da ga ODBIJAJU. Dakle, oni ostavljaju mogućnost da DALJE PREGOVARAJU O PRIJEDLOGU i da tobože budu natjerani, da kažu: "Eto mi smo se protivili, ali svijet tako hoće." Da zaista ne prihvataju ovaj prijedlog oni bi postupili onako kako bi svaki drugi državnik, uključujući i Dodika postupio u takvim situacijama, tj. oni bi jasno ODBILI prijedlog i NE BI NASTAVILI PREGOVORE NA TOJ OSNOVI.

Primjetimo da Lajčak kaže da oni njemu NISU rekli da se protive prijedlogu (a znamo da su imali konsultacije sa njim upravo o reformi policije.) Moguće je da čak i Lajčak ne shvata da ima posla sa ljudima koji zajedno sa četnicima manipulišu i njega i Bošnjake u cilju dovršetka velikosrpskog projekta.

U stvari na djelu je vjerovatno druga faza u uhodanoj taktici varanja Bošnjaka. U prošlom Glasniku smo objasnili da se prva faza te prevare sastojala od stalnog popuštanja Dodiku, dok evo posrednici iz svijeta nisu "legli na rudu" i dali prijedlog koji je u dosadašnjim pregovorima izgledao prihvatljiv za obje strane. Zar nije Silajdžić u nekoliko navrata nedavno tražio samo neznatnu promjenu imena RS, a sada diže galamu, navodno protiv Lajčakovog prijedloga zato što ostaje policija RS?! Ovo navodno protivljenje je u stvari samo bacanje pijeska u oči, da bi sakrili izdaju koju su počinili još u ranijim fazama pregovora. Ova njihova galama na Lajčaka je vjerovatno samo dobro uhodana predstava u stilu "drž'te lopova" - kao eto oni nisu "ni luk jeli ni luk mirisali". To je onaj Izetbegovićevski "kratki korak u dobrom pravcu, poslije dugog koraka u lošem pravcu", trik kojim se Bošnjaci drže u lažnoj nadi da ih njihovi lideri neće izdati.

Sa pregovora će se vratiti sa još jednom izdajom u džepu i sa već pripremljenim opravdanjem da su od početka bili "protiv", ali eto "svijet mrzi muslimane". Biće tu i neka mala kozmetička "dobit" u našu korist, neki danajski dar, koji neće imati nikakva praktična učinka.

Primjer jednog takvog danajskog dara Bošnjacima je Daytonski Aneks 7, kojim se navodno "garantuje" povratak "svakog na svoje", da bi se kroz Aneks 4 dala država četnicima. Aneks 4 je ustav kojim su četnici dobili državu, a Aneksom 7 su Bošnjaci dobili mogućnost da se na šalterima četničke države bore za svoja ljudska prava, uključujući i pravo na povratak. Naravno četnici koji su dobili vlast su onemogućavali (brzi) povratak, dok se Bošnjaci nisu raselili širom svijeta. Nije slučajno da Silajdžić sve češće spominje Aneks 7, jer to je i prava funkcija toga aneksa, da bude "exit strategy" izdajnicima kada Dejton pokaže pravo lice.

Slično će biti i sada - četnička genocidna policija će dobiti priznanje kao reformisana Evropska policija i biće cementiran status qvo za sva vremena, a mi ćemo dobiti neku šarenu lažu koja nikada neće profunkcionisati, baš kao ni Aneks 7.

Ako se Silajdžić i Tihić ISTINSKI protive ovom prijedlogu onda tu sigurno ima nešto dobro za Bosnu i Hercegovinu. Silajdžić je prvoklasni obavještajac, koji je prošao svu obuku jugoslovenske tajne policije i dobio sve moguće "priključke", uključujući i doktorat, da bi mu bila otvorena sva vrata u životu, kada njegove usluge zatrebaju njegovim gospodarima iz Beograda, sa današnjim ispostavama na Palama, Banja Luci i Laktašima. Zato je, iako teško bolestan, vraćen iz Turske da pomogne Tihiću kojem nedostaje karizma jednog "Alije" ili "Harisa", te su mu se bile počele otimati stvari iz ruku.

Sada funkcionišu "k'o sat" - sve su uvezali, uključujući i ¨Avaz¨ (tj. Radončića) koji im pomaže tako što njihovo "protivljenje" falsifikuje u "odbijanje" prijedloga, isto kao što je Silajdžićev "uzdržan" glas uvođenju SPC u BiH, falsifikovao u glas "protiv". Dakle, izdajnici nemaju više ozbiljnog protivnika, Silajdžić je sve uvezao. Istina, narod vidi šta se radi, i nezadovoljstvo raste, ali nema organizovane snage da bi ih spriječila.

Međutim, ako je za utjehu, Silajdžić, Tihić, Lagumdžija su potpuno raskrinkani. Oni čine zločine protiv naroda i države BiH, ali to više nisu u stanju maskirati. Oni to sada guraju na silu, a ne elegantno kao nekoć Alija, što će im se kad tad "obiti o glavu".

Kao dokaz da je u pitanju predstava, tj. igrokaz za naivčine, navodimo činjenicu da nigdje nije objavljen Lajčakov prijedlog, dok je javnosti servirana tobožnja svađa "naših" lidera sa OHR-om, gdje oni tobože demonstriraju odanost evropskim principima reforme policije, a koje su davno izdali u radnoj fazi reforme.

Međutim, moguće je da u tom prijedlogu ima nešto dobro za Bosnu i Hercegovinu i da se Silajdžić i Tihić zato protive tom prijedlogu.

Zato smo mi uputili zahtjev OHR-u da objavi Lajčakov prijedlog.

Svaki čitalac Glasnika bi se trebao potruditi i naći Lajčakovu (OHR-ovu) e-mail adresu i poslati mu slijedeći zahtjev koji je već na Engleskom. Svaki vaš e-mail je značajan, jer su naši izdajnici potpuno izolovali Lajčaka od naroda, tako da on misli da narod želi isključivo ono što mu izdajnici serviraju.

4. ZAHTJEV OHR-u DA OBJAVI LAJČAKOV PRIJEDLOG REFORME POLICIJE

National Congress of the Republic of Bosnia and Herzegovina (NCR B&H)

September 1, 2007

OHR

ATTN: Mr. Lajčak

Dear Mr. Lajčak

I represent the National Congress of Bosnia and Herzegovina, an organization of Bosnian citizens currently in the USA.

We wish to obtain the details of your proposal for police reform that has been presented to the leaders of the political parties, or to affect its release to the public through other channels. As all citizens of BiH, we are directly affected by the direction that our country takes regarding this crucial issue, and are concerned by the lack of information that is available on the current state of the process.

The recent headlines detailing the refusal by Mr. Tihić and Mr. Silajdžić to accept Mr. Lajcak's proposal illustrate our point. Mr. Tihić and Mr. Silajdžić have stated in the media that the proposal preserves the current police structure, and represents a complete reversal of all three principles put forth by the Venice Commission. This accusation that OHR's proposals are the opposite of your stated good intentions is a challenge to the credibility of your office, and thus impacts your duties and effectiveness adversely in the short and long term. On the other hand, the public response by Mr. Lajcak does not represent a proper defense against these specific accusations, because it does not specify the mechanisms within the proposal which uphold the three principles. The apparent secrecy, and the threat of sanctions against Mr. Tihić and Mr. Silajdžić, give this process a strongly undemocratic flavor, and serve to create distrust of the OHR.

The Bosnian people deserve to know whether Mr. Tihić and Mr. Silajdžić are right to accuse Mr. Lajcak of deceit, or whether the OHR really does have the best interests of the people of BiH in mind. No amount of indirect comments on the proposal can resolve the issue; making the proposal available for public inspection.

Sincerely,

Muhamed Borogovac, Ph. D.
Boston, USA

5. TIHIĆ I SILAJDŽIĆ TRAŽE "ČISTKU" ZAKONA KOJI SU NAMETNUTI U INTERESU BiH

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

U intervjuu Ensara Zgodića od 26. avgusta kojega prenosi FENA, Tihić između ostalog kaže o njegovoj i Silajdžićevoj novoj inicijativi promjene Ustava, citiram:

"SDA, dodao je on, predlaže dva pristupa ustavnim reformama. Prvi podrazumijeva čistku sa svim nametnutim rješenjima, bilo da su donesena raznim političkim i drugim pritiscima ili uz sponzorstvo međunarodne zajednice. Smatra da bi to bilo idealno rješenje, koje bi prvi put nakon rata pružilo mogućnost predstavnicima svih etničkih skupina u našoj zemlji da postignu dogovor, cime bi se postigao puni legitimitet postignutog dogovora i osigurala stabilnost u budućnosti.

Država po mjeri svih

"Kada bismo sva nametnuta rješenja stavili na stranu, onda bi se moglo krenuti u izradu rješenja ustavnog uređenja države po mjeri svih njenih građana, prema socijalnoj i pravnoj državi, decentraliziranoj multietničkim regijama, u kojoj nijedan narod neće imati potpunu dominaciju", objasnio je Tihić.

U slučaju da dogovor o stavljanju izvan snage Dejtonskog sporazuma, kao rezultata pritisaka međunarodne zajednice ka okončanju rata u našoj zemlji, nije moguće postići, Tihić predlaže ponovno vraćanje postepenog amandmanskog mijenjanja ustava, na osnovu onoga što se postiglo predloženim amandmanima iz aprila prošle godine, koji, za samo dva glasa manje, nisu dobili potrebnu većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iako je, dodaje, svjestan da je u više navrata premijer RS Milorad Dodik aprilske amandmane proglasio mrtvim, Tihić i dalje smatra da je konsenzus oko aprilskih ustavnih amandmana dobra polazna osnova za dalje pregovore i prvi značajniji dogovor predstavnika tri naroda nakon rata. - kraj citata

KOMENTAR: Ponovo podvala za podvalom. Na primjer, Tihić podrazumijeva da se ništa ne radi mimo dogovora sa RS. Naravno, pod tim uslovom nema govora da se ukine Dejton, sam temelj postojanja RS. Traženje ukidanja Dejtona od predstavnika RS, koje nema nikakvu šansu za uspjeh, je samo predstava, da Tihića i Silajdžića prikaze kao ljude sa patriotskim namjerama.

U tim uslovima, tj. kada znamo da nama ništa od ukidanja RS, Tihićev zahtjev za "čistkom od svih nametnutih rješenja" je uperen direktno protiv zakona koje su nametnuli dosadašnji Visoki predstavnici da bi "država" BiH koliko toliko profunkcionisala. Upravo taj minimum nadležnosti koje su sa entiteta nametanjem prebačeni na "državu" je trn u oku Dodiku, i evo sada Tihić pokušava da ukloni tu prepreku osamostaljivanju Republike Srpske. E to je ono što ima šansu na uspjeh, jer će se Dodik tome obradovati, jer je upereno protiv države BiH.

PRIMJETIMO DA I SILAJDŽIĆ ZAJEDNO SA TIHIĆEM STOJI IZA OVIH PRIJEDLOGA, A KOJI PODRAZUMJEVAJU I USVAJANJE PROŠLE GODINE ODBAČENIH AMANDMANA.

Silajdžić je tada, prošle godine, javno bio PROTIV amandmana cime je tu veliku pobjedu naroda BiH prisvojio za sebe, mada tada nije imao nikakvu funkciju, ni u stranci ni u državi. Kasnije smo saznali da su patrioti imali u rezervi još glasova da sruše amandmane i da je Silajdžić znao da amandmani padaju i bez njega. Njegovo protivljenje amandmanima, nije imalo nikakav stvarni efekt, nego mu je samo omogućilo povratak u BH politiku na velika vrata, kao lidera patriotskog bloka, a uoči presude za genocid koja je tada bila još jedna prijetnja četničkom projektu. Sada je sve ponovo pod kontrolom te Silajdžić može ponovo otvorenije raditi za amandmane, tj. za RS.

6. TROPRSTO PREDSJEDNIŠTVO

Pošto je nedavno Silajdžić požrtvovano odradio posao za Srpsku pravoslavnu crkvu postalo je jasno da je on ispod kože Srbin, bez obzira što ima bošnjačko ime "Haris". Ne dajmo mu da se sakrije iza imena. Samo ime nikada nije bilo garancija istinskih nacionalnih osjećaja. Za to imamo mnogo primjera, ali spomenimo poznati primjer Jevreja, koji su generacijama nosili Njemačka imena i prezimena, ali su ispod kože uvijek bili samo Jevreji.

Na žalost ispostavilo se da je i Željko Komšić igrač istoga tima kao i Silajdžić i Radmanović.

Naime, ispostavilo se da se Željko Komšić nikada nije izjašnjavao kao Hrvat, nego kao Jugosloven, čitaj Srbin. To se moglo i pretpostaviti budući da ga je jedan drugi istaknuti Jugosloven (Srbin) Zlatko Lagumdžija, svesrdno progurao na čelo države. Za životnu šansu da postane član predsjedništva je Komšiću zatrebalo da preko noći postane "Hrvat" što je on i uradio da bi se našao u poziciji da uspješnije djeluje za srpstvo.

Dakle, ovo je rezultat u BiH predsjedništvu:

Srbi: 3

Bošnjaci i Hrvati: 0

Zato sve što Srbima odgovara prolazi, a sve što bi odgovaralo Bošnjacima ili Hrvatima, biva blokirano.

Evo članka koji nam otkriva Komšićevu istinsku nacionalnost.

Tarik

7. SDP "zaboravio" da je i Komšić obmanjivao javnost

Piše: Alenko Zornija

SARAJEVO - Priopćenje SDP u vezi slučaja s hrvatskim državljanstvom ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja bilo je neobično oštro, a zatražena je i ostavka. Podsjetimo da SDP tvrdi kako je spomenuti ministar jednog od najznačajnijih ministarstava u Vijeću ministara BiH sebi dozvolio taj luksuz da obmane cjelokupnu javnost i zastupnike državnog Parlamenta pred kojima je položio zakletvu i čija mu je dvotrećinska većina dala podršku u izboru na tu dužnost.

- Ministar je slagao svoje nacionalno opredjeljenje tako što se u državi Bosni i Hercegovini izjasnio da je pripadnik jedne, a Republici Hrvatskoj druge nacionalne pripadnosti što je potvrdilo i Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u svom saopštenju, navode iz SDP-a.

No, ovakvo priopćenje reformiranih komunista čudno je iz najmanje jednog razloga. Da pojasnimo, aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je svojedobno tražio primitak u hrvatsko državljanstvo i također je o tome pokušao (doduše neuspješno) obmanuti javnosti. SDP-ovcima, naravno, ne pada na pamet zbog toga tražiti Komšićevu ostavku.

Podsjetimo, zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo Komšić je podnio još 1996. godine, no u redovnoj je proceduri taj zahtjev odbijen. Može se pretpostaviti da Komšić nije dobio domovnicu zbog toga što niti jednim dokumentom nije uspio dokazati da zadovoljava uvjete za upis u knjigu državljana RH. Konkretnije, nije bilo papira koji bi potvrdio da se Komšić prije 1992. godine bilo gdje službeno izjasnio kao Hrvat. To, naravno, nije ni čudno, jer se kako nam svjedoče Komšićevi prijatelji i poznanici, on prije rata izjašnjavao Jugoslavenom.

Naposljetku, nešto i o obmanjivanju javnosti. Podsjetimo da je Komšić u jednoj TV emisiji na izravno pitanje novinarke tvrdio kako ¨nikad nije tražio hrvatsko državljanstvo¨ (kao uvjereni bosanskohercegovački patriota), no ustuknuo je u tim neistinitim tvrdnjama nakon što je vrijedna novinarka predočila papir odnosno njegov zahtjev za upis među državljane RH, do kojeg je žurnalistica tko zna na koji način došla...

29.8.2007.
Pincom.info

8. BOŠNJACIMA NIKAD NIJE FALILO HRABROSTI - NAMA FALI PAMETI DA PROČITAMO IZDAJNIKE

Tuča Bošnjaka i Srba u Vlasenici, povrijeđen i zamjenik komandira policije Zamjenik komandira Policijske stanice Vlasenica Muharem Ferhatović i još trojica policajaca sinoć su lakše povrijeđeni kada je grupa Bošnjaka napala policijsku stanicu u tom gradu. Napadu je prethodio sukob više osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti ispred lokalne kladionice u Vlasenici, a u općoj tuči, također, je povrijeđeno nekoliko osoba, javio je Radio RS-a.

Portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Dragomir Perić kazao je da je nekoliko minuta prije ponoći, ispred sportske kladionice "Euro jedan", došlo do narušavanja javnog reda i mira, nakon tuce više osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji su bili u vidno pijanom stanju.

Očevidci kažu da je do sukoba došlo nakon što je B.P., prolazeći vozilom pored ove kladionice, kroz otvoren prozor uputio psovku posjetiocima kladionice, što je izazvalo reakciju prisutnih u kojoj je B.P. izvukao "deblji kraj".

Potom je B.P. otišao po pomoć koja je brzo pristigla iz vlaseničkog naselja Piskavice, pa čak i iz Kladnja, javio je Radio RS-a.

Oko dvadesetak Bošnjaka je zatim sa bejzbol palicama i drugim predmetima došlo pred Policijsku stanicu i napalo policajce, koji su pokušali da ih spriječe da udu u prostorije.

Ispred Policijske stanice, pola sata iza ponoći, ova grupa je napala zamjenika komandira policije Vlasenica Muharema Ferhatovića, koji ih je želio spriječiti da uđu u policiju.

"Tom prilikom policija je upotrijebila sredstva prinude i lišila slobode tri osobe i oduzela više raznih predmeta, između ostalog, bejzbol palice", kazao je portparol CJB Bijeljina Dragomir Perić.

Prilikom okupljanja većeg broja osoba bošnjačke nacionalnosti, došlo je i do većeg broja okupljanja Srba, ali do sukoba između njih nije došlo.

Nakon intervencije policije učesnici u tuci su se razišli, a o ovom slučaju bit će podnesen izvještaj protiv onih osoba koje su narušavale javni red i mir.

KOMENTAR: Svaka čast hrabrim povratnicima u Republiku srpsku koji se dostojanstveno bore za svoja prava. Neka se stide izdajnici koji svakodnevno prodaju ove hrabre ljude, licemjerno se predstavljajući kao njihovi prijatelji.

9. NOVA PRILIKA DA SE MOBILIŠU BH INTELEKTUALCI U ODBRANI REPUBLIKE BiH

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 31.08.2007. Ovih dana je iz Beograda pokrenuta prava "intelektualna agresija" na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Naime, srbijanski akademici Ekmečić i Kecmanović po prvi put su se otvoreno deklarisali kao – fašisti. To najbolje govori koliko je projekt Velike Srbije stjeran uza zid.

Naime, u potpunosti odbijajući sve principe i načela humanizma, te stavljajući se s onu stranu internacionalnog prava, ova dvojka je do kosti ogolila i sam projekt Velike Srbije kao nešto vancivilizacijsko i kriminogeno. Ekmečić Milorad u svom obraćanju SANU prošlog mjeseca tako kaže:

"Istorijske osnove na kojima je stvorena Republika Srpska kao ostatak ostataka srpske etničke teritorije zapadno od reke Drine predstavljaju istorijsku konstantu njenog budućeg postojanja. Pravo na egzistenciju dobiva iz ove legitimne podloge, bez obzira na to koliko je, sa moralne tačke gledišta, ona plod povrede svih međunarodnopravnih normi zapadnih država koje su o ovome odlučivale."

Dakle, Ekmečić U POTPUNOSTI pravda SVE zločine počinjene u ime i za interes srpskog nacionalizma, koji je ovim prerastao u (tj. ogoljen kao obični) FAŠIZAM. Ekmečić je time preuzeo i štafetnu palicu od svog prethodnika Ćosić Dobrice, koji je usljed starosti i bolesti fizički nemoćan, inaugurisavši se za novog/starog Iliju Garašanina. Pri tome je karijerista i saradnik MI-6 Kecmanović Nenad, bivša desna ruka Karadžića i Izetbegovića, (p)ostao i Ekmečićeva desna ruka u nadi da će novog velikog šefa zamijeniti kad dođe "njegovo vrijeme". Kecmanović je tako u ¨Glasu srpske¨ upravo objavio besplatan pamflet u 20.000 primjeraka pod naslovom "Nemoguća država (BiH)" koji je razdijeljen čitaocima ove banjalučke novine.

Ovo najnovija "intelektualna agresija iz Srbije" bi bio u stvari pozitivan događaj za Republiku Bosnu i Hercegovinu, kada bi na čelu bili pravi bh patrioti. Ovo bi bila prilika da se mobilišu sve intelektualne snage u BiH (i u svijetu) da se ponovo pokrene restauracija građanskog ustava Republike BiH i napokon ospori genocidna RS.

Nažalost, vjerovatno ćemo još dugo trpiti Silajdžićeve i Tihićeve kvazi-patriotske izjave zaluđivanja naroda i postepene legalizacije RS.

10. TOTALNI GUBITAK LJUDSKIH PRAVA MUSLIMANA I U FEDERACIJI

Preneseno sa web stranice IslamBosna

Slučaj Fadhila Alhamdanija svjedoči kako se u Bosni i Hercegovini može nezakonito vladati.

Uprkos sudskim presudama Fadhil se našao pred bezizlaznom situacijom. '¨Ne želim da me iko žali, nikada nisam živio od sažaljenja, život sam proveo časno i pošteno¨.

Ovdje je glavni problem što se meni, iako sam cijeli život poštovao zakon, na nezakonit način uskraćuju prava koja sam zakonito ostvario i po svim ovozemaljskim i onosvjetskim zakonima zaslužio. Šta to znači?

Ja sam na osnovu učešća u odbrani Bosne i Hercegovine i po važećem Zakonu o državljanstvu Republike Bosne i Hercegovine, a kroz zakonske procedure početkom 1995. godine dobio bh. državljanstvo. Aktuelna Komisija za reviziju državljanstava 30. avgusta 2006. godine oduzima mi bh. državljanstvo. Po dobijanju rješenja o oduzimanju državljanstva, u januaru ove godine pred Sudom Bosne i Hercegovine pokrenuo sam upravni spor protiv Komisije za reviziju državljanstava. Nakon provedenog sudskog procesa Sud BiH presuđuje u moju korist. U presudi se kaže da se osporava odluka Komisije za reviziju državljanstava BiH u dijelu kojim mi se oduzima državljanstvo od 20. februara 1995. godine i predmet se vraća na adresu Komisije na ponovno odlučivanje, odnosno na ponavljanje procedure revizije mog državljanstva. Nažalost, od tog trenutka počinju svi moji problemi. Prvo, Komisija za reviziju državljanstava potpuno ignorira presudu Suda BiH i nastavlja voditi kampanju protiv mene na potpuno nezakonit način. Umjesto da uvaže spomenutu presudu, kada sam otišao u Komisiju da po presudi Suda BiH dostavim dodatnu dokumentaciju na adresu Komisije radi obnavljanja revizije, na protokolu Komisije nisu htjeli da prime tu dokumentaciju, već su mi rekli: 'Šef je rekao da tvoj slučaj više nije kod nas nego u Sudu BiH.' Tražio sam potvrdu da me ne žele primiti, međutim, nisam ni to dobio. Tako sam bio prinuđen da putem pošte u dva primjerka dokumentaciju pošaljem na adresu Suda BiH i Komisije za reviziju. Umjesto odgovora i poštivanja zakona prema meni, MUP Zenice me obavještava da sam za njih stranac i da moram vratiti ličnu kartu i poništen mi je matični broj. Poslije toga dobivam poziv od terenskog centra za strance da se izjasnim o svom statusu. Pokazao sam im presudu Suda BiH koju su oni proslijedili u Sarajevo. Nakon izvjesnog vremena opet su me zvali i rekli su mi da su iz Sarajeva dobili odgovor da sam ja za njih stranac, bez obzira na presudu. Morao sam predati zahtjev za boravak u BiH iako u ovoj zemlji neprekidno živim od 1979. godine.''

Zbog svega Fadhil je došao u stanje potpune bespomoćnosti. ''Općenito, ja sam razočaran u muslimane. Međutim, jedno nikako ne mogu shvatiti, kako ljudi s kojima sam se borio, kada smo bili k'o jedno, danas jednostavno mogu sve ravnodušno posmatrati i sve zaboraviti. Boračka udruženja i udruženja invalida, ljudi s kojima smo ginuli i krv prolijevali za ovu državu mirno sa strane posmatraju šta se događa sa nama. Da neko ne misli da ja od njih tražim da nas brane silom i sličnim stvarima. Nažalost, mi od njih nemamo nikakve podrške, osim časnih pojedinaca kao su Šerif Patković, Alija Redžić, Adnan Bašić i još neki koji su nam kao pojedinci izrazili podršku. Dan-danas lokalne televizije u RS-u, naprimjer u Han-Pijesku, veoma često emitiraju emisije o ukrajinskim, ruskim i grčkim plaćenicima koje tretiraju kao heroje i uopće se nikoga ne boje niti stide. Svaka im čast, kad ponosno ne zaboravljaju one koji su bili sa njima, bez obzira što je riječ o zločincima. Jedan moj zemljak koji se borio u Hrvatskoj dobio je državljanstvo, stan, penziju, sve povlastice. Pokazali su koliko ga cijene.

Ja ne tražim nikakav poseban tretman, već samo da budem zakonski tretiran. 28 godina živim u Bosni i Hercegovini. Sad odjednom ne valjam, zašto? Da apsurd bude kompletan, jedina krivica kojom me terete jeste što sam bio pripadnik Armije RBiH i što sam branio ovu zemlju, zbog čega se ja ponosim i ponosiću se do kraja života'', zaključuje na kraju Fadhil.

11. MEĐUNARODNO PRIZNAVANJE REPUBLIKE SRPSKE

Preuzeto iz saopštenja KBSA

Međunarodno priznanje nezavisnosti je proces koji uključuje sve nivoe vlade jedne zemlje da priznaju sve nivoe vlade druge zemlje. Slično je, iako mnogo više složeno, naprimjer nego priznavanje akademskih i drugih školskih diploma i certifikata. Radi se o uhodanom birokratskom procesu. Tu i leži opasnost jer proces je slijep i reagira na mehanizme kojima je voden a ne na potrebe ili prava ljudi, izborne većine i sličnih epiteta koji tom procesu uopće nisu važni.

Sama činjenica da je Canada Post Corporation priznala RS kroz priznavanje RS poštanskih taksa (maraka), je već javni i pravno isformuliran dokaz da je Kanada danas, nenajavljeno javnosti, priznala samostalnost RS. Evo zašto. Poštanski sistem Kanade zaračuna odvedenu svotu na svako pismo, paket i bilo kakvu pošiljku u RS. Isto važi i u obratnom smislu gdje poštanski sistem RS zaračuna takse na sve pošiljke u Kanadu. Po međunarodnim dogovorima između suverenih zemalja ti se novci krajem obračunske godine podijele između dvije zemlje i svima puna šaka brade - osim BiH.

Ako je Kanadski sistem pošte priznao RS, to znaci da već postoji presedan, što je isto tako jedan važan dio procesa. To isto znaci da postoje ugovori o međusobnom plaćanju između Kanade i RS i samim tim je RS već priznata od Kanade kao nezavisna država.

Emir Ramić

KOMENTAR: Ovo što Ramić kaže je 99% tačno. Međutim, vrag je u detaljima, a to znači u onih 1% netačnosti. Naime, nije tačno da je ovo neki početak priznavanja RS. Prije će biti da je ovo početak FINALNOG čina priznavanja RS. Jer početak je bio u Dejtonu i početak se nije mogao dogoditi bez našeg pristanka da taj proces krene. A taj proces je krenuo u Dejtonu, kada su Izetbegović, Silajdžić i ostali priznali RS sa svim njenim institucijama države i jasno definisali njene granice. Niko drugi na svijetu to nije mogao uraditi, jer, kako kaže Ramić: "Radi se o uhodanom birokratskom procesu", a u tom uhodanom procesu propisani prvi korak je bio da RS dobije prvo priznanje od legalnih BH vlasti. Niko drugi nije mogao otpočeti taj proces osim Izetbegovića, jer bi to bilo miješanje u unutrašnje stvari međunarodno priznate Republike BiH.

"Bošnjački" poslanici u parlamentu BiH su sigurno mogli blokirati zakon kojim se ukida jedinstven poštanski sistem Republike BiH i legalizuje pošta RS. To je jedino bio efikasan način da se spriječi ovo što se sada događa u Kanadi, ali su naši političari izabrali da glasaju za taj zakon.

Još uvijek naši političari imaju moćna pravna oružja u svojim rukama da blokiraju napredovanje RS prema nezavisnosti. Umjesto toga, naši izdajnici ostaju "uzdržani", kao. npr. Silajdžić nedavno kada se legalizova SPC u BiH, i puštaju da četnicima sve prolazi, a onda daju licemjerna saopstenja, kako se tobože protive tome, ili bodre raseljene Bosance i Hercegovce da pišu peticije i pisma stranim vladama, da "lobiraju".

Silajdžić nema problema da od srca podrži sve jalove akcije, jer tako ostavlja utisak da nešto čini za državu BiH, dok u stvari propušta da četnički vozovi nesmetano prolaze, ostajući uzdržan u predsjedništvu.

A u svemu tome KBSA je posebna priča. Oni ne žele da se zamjere izdajnicima na vlasti i prihvataju da igraju tu igru jalovog lobiranja, umjesto da kao dostojanstveni ljudi javno okrenu leđa svojim gospodarima-izdajnicima iz Sarajeva.

Dr. Muhamed Borogovac

12. ZATVARANJE KONZULATA U BONNU - NOVI KORAK U PRAVCU TRAJNOG ISTJERIVANJA BOŠNJAKA IZ BiH

Javljam se povodom zatvaranja Konzularnog predstavništva naše zemlje u Bonn-u.

Kao što ste mogli pročitati ili ćuti da u Sjevernoj Rajni Vestfaliji živi oko 50,000 naših državljana, a naša Država želi da zatvori to predstavništvo i sa time izgubi tih 50,000 BiH državljana. Ja sam uvjeren da će skoro svi dosadašnji državljani BiH postati državljani Njemačke i time naša zemlja gubi tih 50,000 svojih državljana. Svi znamo da BiH i SR Njemačka nemaju sporazum o dvojnom državljanstvu. Redovno pratim vas online magazin i došao sam do zaključka da stvarno ima dosta političara Bošnjaka koji rade sve da bi zadržali status quo radi ličnih interesa, a ne interesa naroda.

Niko od bošnjačkih političara se nije izjasnio po tom pitanju, šta će biti sa tim BH građanima koji će napustiti BH državljanstvo? Nastavlja se ono što četnici u ratu nisu mogli postići, a naša BAGRA od političara ni da se suprotstavi tome i ne dozvoli zatvaranje Konzularnog predstavništva u Bonn-u.

Ne može sa porediti zatvaranje Konzularnog predstavništva u Argentini i Južnoj Africi gdje svega ima oko desetak naših građana sa ovim u Bonn-u.

Zato Vas molim da se i Vi o ovome izjasnite i pošaljete protestno pismo Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Ne smijemo dozvoliti da nas politički ubijaju oni koji su nas 90-tih oružjem ubijali, ali usprkos svemu tada smo opstali, a ako Bog da opstaćemo i u miru, siguran sam u tome. Bosna i Hercegovina je nadživjela imperiju Rimsku, Tursku, Austrougarsku, kraljevinu SHS, prvu Jugoslaviju, NDH, drugu Jugoslaviju, a Bosna i Hercegovina će ostati dok je vijeka i svijeta.

Vas redovni čitalac koji Vas pozdravlja i podržava u svemu što radite u odbrani Republike Bosne i Hercegovine!

Sead J.

Seade,

mi smo dobili i druga pisma o ovoj temi iz kojih smo saznali da je u stvari Silajdžić glasao "ZA" zatvaranje konzulata. Dakle, nije da naši političari ništa ne čine, nego oni aktivno čine da nas rasele.

Bez obzira na hiljadugodišnju istoriju, država BiH ipak može nestati, i neće se sama od sebe spasiti, to moramo učiniti mi, njeni građani. Nažalost, u Dejtonu su nacrtane granice podjele. Do sada nije bilo takvih etničkih granica po kojima bi se mogla država raspasti i to je čuvalo BiH kroz vjekove.

Jedini način da damo podršku našem narodu koji se nalazi u Njemačkoj i protiv kojega je uperena ova odluka je da objavimo ovo vaše reagovanje što smo evo i učinili.

M. B.

13. SILAJDŽIĆ U SVOM PRAVOSLAVNOM OKRUŽENJU

Web stranica Republika BiH je veoma duhovito montirala par slika da bi prikazala Silajdžića u njegovom prirodnom pravoslavnom okruženju:  http://republikabih.net/content/NKRBIH484.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

25. avgust, 2007.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 72 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.