Petak, 5 Juni 2020

 

 

 

19:36:18

Glasnici

Izdanja iz 2007/2 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 32999  | Srijeda, 21 Avgust 2013 15:16

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 - br. 486

SADRŽAJ:

1. Silajdžić: Lajčak je trebao konkretno imenovati odgovorne za zastoj u reformama

2. DOKLE ĆE SILAJDŽIĆ VARATI OVAJ NAROD

3. ISTINA O DOGAĐAJIMA U VLASENICI

4. ŽIVI SJEĆANJE NA VELIKANA REPUBLIKE BiH HAMDIJU POZDERCA

5. PRAVO JE BITNO, A HISTORIJA JE NEBITNA ZA OPSTANAK BOSNE I HERCEGOVINE

6. DAYTON NIJE DONIO MIR, NEGO JE SPASIO ČETNIKE

7. ČETNICI ODJEDNOM ZABORAVILI DA SE TREBAJU SELITI IZ AVLIJE FATE ORLOVIĆ

8. MORAMO ČEŠĆE PODSJEĆATI I NA IZDAJE KOJE SU PRETHODILE DAYTONU, UKLJUČUJUĆI I WASHINGTON

9. REPUBLIKU BiH NISU RAZBILI "ISLAMISTI" NEGO ČETNICI PRERUŠENI U MUSLIMANE

10. PREMINUO VELIKI PJEVAČ I PATRIOTA REPUBLIKE BiH SAFET ISOVIĆ

11. ŠARENA REVOLUCIJA

12. KBSA uručio memorandum Željku Komšiću

13. GRAFIČKI DOTJERANI STARI GLASNICI

1. Silajdžić: Lajčak je trebao konkretno imenovati odgovorne za zastoj u reformama

Član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić zamjerio je visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku što danas u svom govoru pred državnim parlamentarcima nije konkretno imenovao kočničare reformskih procesa u BiH.

On smatra kako bi bilo korektno da je visoki predstavnik kazao ko je spriječio odredbene projekte u BiH, kao što je reforma policije, jer bi to "pomoglo da se dođe do cilja".

Silajdžić je ponovio stav SDA i SBiH prema kojem Lajčakov prijedlog o reformi policije ide naruku zahtjevima stranaka iz Republike Srpske, te da je Federacija BiH u tom prijedlogu potpuno devalvirana.

"Taj prijedlog je neshvatljiv i liči na provokaciju", kazao je Silajdžić u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon obraćanja visokog predstavnika.

Naveo je kako su u svim dosadašnjim dogovorima o reformi policije stranke iz FBiH sve prihvatale, a stranke iz RS-a odbijale. Također, kazao je da je Izvještaj Direkcije za reformu policije bio najprihvatljiviji za sve strane.

Silajdžić zaključuje kako raspodjeljivanje krivice, što prema njegovoj ocjeni trenutno čini međunarodna zajednica, ne vodi ničemu.

"Upravo je ova linija manjeg otpora u međunarodnoj zajednice sve ove godine bila problem i ukoliko se nastavi neće donijeti rezultate", kazao je Silajdžić.

(FENA)

2. DOKLE ĆE SILAJDŽIĆ VARATI OVAJ NAROD

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Rasvijetlimo neke prevare iz gornjeg Silajdžićevog nastupa. To neće biti teško jer su to već izlizani Alijini trikovi. Međutim, bitna razlika je što su Bošnjaci sada zreliji.

Na primjer, gornjim govorom Silajdžić implicira kako je veoma važno svidjeti se Lajčaku i "međunarodnoj zajednici". Naime, on se ljuti na Lajčaka što njega, koji je bio kooperativan, nije pohvalio i što Dodika nije prekorio, što nije upro prst u Dodika kao "kočničara".

Time nam Silajdžić šalje poruku da je važno svidjeti se "međunarodnoj zajednici" pa i po cijenu da izdaš ključne stvari za budućnost države i naroda. Kao da se desetogodišnje curice sekaju i upiru prstom u onu koje ne da svoje krpice!?

Šta ima veze hoće li nama pljeskati Lajčak ili imaginarna "međunarodna zajednica", ako je ulog bio da se izda reforma policije za taj pljesak?

Osim toga, Silajdžić se ponovo zapleo u svojim lažima. Naime, on se tobože ljuti na Lajčaka što je dao prijedlog u korist RS, i tobože ljutito kaže da je taj prijedlog "provokacija", a prvo nam je otkrio da je on bio kooperativac u pregovorima, za razliku od Dodika?! Pa ako si bio kooperativac ne možeš ništa drugo očekivati osim da će posrednik, u ovom slučaju Lajčak, iskoristiti tu kooperativnost i dati prijedlog koji je prihvatljiviji drugoj strani.

Šta je drugo Silajdžić mogao očekivati nego da će i Dodik iskoristiti Silajdžićevu kooperativnost da sačuva policiju RS. Kako on može očekivati da Dodik bude kriv za svoje pregovaračke stavove, a sam Silajdžić ih već "kooperativno" usvojio (osim što je tražio neznatnu promjenu imena policije RS). A onda Silajdžić pravi predstavu što Lajčak ne okrivi Dodika kao "kočničara" reforme?!

Nažalost, Dodiku, za razliku od "naših" pregovarača, je važnija njegova novokomponovana otadžbina RS nego da li će se svidjeti nekoj imaginarnoj "međunarodnoj zajednici". Nikada ne čujemo ni od jednog svjetskog državnika, pa ni od Dodika, izjave u stilu Alije Izetbegovića: "Svijet hoće ovo ili ono." Jer svijet funkcioniše tako što svaki državnik odlučuje o sudbini svoje države i naroda.

Izjave tipa "Svijet hoće ovo ili ono", su rezervisane za Aliju Izetbegovića, Harisa Silajdžića, Mustafu Cerića, Bakira Izetbegovića, Sulejmana Tihića, Zlatka Lagumdžiju...., ima izdajnika ko kusih pasa.

Najnovija vijest - Silajdžiću stiže pomoć od Mustafe Cerića i Bakira Izetbegovića. Naime, oni ga "pritišću" da usvoji Lajčakov prijedlog, da završi posao. To je također "već viđeno". To je slijedeća faza igrokaza, kada se svi tobože obrušavaju na "patriotu" Silajdžića, da bi se kada Silajdžić usvoji Lajčakov prijedlog moglo kazati "svi Bošnjački lideri su bili za to, pa valjda je dobro za nas".

U isto vrijeme nije izostala pomoć Silajdžiću ni sa četničke strane. I to je također već viđeno. Kao što su poslije daytonske izdaje četnici pomagali Aliji da dobije izbore među Bošnjacima optužujući ga za "genocid" nad Srbima, tako sada Ivanić optužuje Silajdžića za "radikalizam". Tako četnici pomažu Silajdžiću da izgleda kao pravi državnik, što on i jeste, ali samo na riječima. Kada su djela u pitanju Silajdžić je običan izdajnik.

_______________________________________________________

3. ISTINA O DOGAĐAJIMA U VLASENICI

Apsurdno je što pišu Srpske novine, a ostali izvori prenose da je navodno napadnuta Policijska uprava Vlasenica. Prije svega Policija se ne bi trebala bojati šake muslimana povratnika. A da ne govorimo šta bi postigli tim napadom. Da nije slučajno al-qaida ili možda neka teroristička organizacija poput Obraz koju ima radikalna srpska stranka pitam se?

Ili je pa možda već poznata repriza filma o tobože Zelenim beretkama! Znaju to oni, a znamo to i mi. Suludo je to da u gradu kome si rođen i imaš pravo da živiš budeš građanin drugog reda, uskraćen od prava za sopstveni život i sigurnost. Ponekad se zapitam i utješim, dobro je da sam živ.

Naime, momci o kojima pišu su izašli u čaršiju. Vraćajući se autu kojeg su parkirali preko puta kladionice grupa takozvanih "Mladica" srpske nacionalnosti ih je provocirala riječima. Sta je balije? Hodite vamo da vas nabijemo na munaru! Kao i popratne uvredljive riječi vezano za džamiju tek sagrađenu prije nekoliko dana, koja je trn u oku takvom izabranom narodu.

Odjedanput su počele da lete i flaše u pravcu Bošnjaka. Tu je i eskalirao incident, gdje se tuklo čak i stolicama. Epilog toga je bio da Bošnjak Baki Patković zadobio ozljedu šaraficiger u obraz.

Uputivši se Dom zdravlja Vlasenica su bili odbijeni riječima: "Idite u Zvornik ili u Federaciju." Nepojmljivo, ali istinito, da je i liječnicima Srbima važnija mržnja od profesije, sramite se...

Nakon boravka u Kladnju ukazane medicinske pomoći dobili su savjet da podnesu krivičnu prijavu.

Uputili su se automobilom u Vlasenicu. Već su na ulazu u Vlasenicu primijetili parkirana vozila i momke koji su telefonirali mobilnim i gledali kada su pored njih prošli. Oni su užurbano sjeli u dva auta i krenuli za njima. Oni su odmah nakon toga skrenuli prema policijskoj stanici. Stigli su do PU Vlasenica, tu je već bila manja grupa momaka Bošnjaka, 6 momčića koji su čuli za incident i došli da vide šta se desilo. Ne znajući da su oni bili u Kladnju. Na obroncima oko PU oko pošte i Rakite se okupilo mnoštvo srpskih momaka kao i starih ljudi oko 100 koji su skandirali Balije, Balije, ... gađajući ih kamenjem i palicama koje je kasnije Policija RS prepisala Bošnjacima, kao oruđe koje su navodno koristili da se nasilno zauzme PU Vlasenica. Znači odnos je bio 11 prema 100, fer nema šta!

Od silnog kamenovanja su 3 momka potrčala prema PU govorivši im da rade svoj posao, ali na stepeništu ih je policija blokirala iz "nepoznatih razloga" (Ali svima nama je to već poznato zbog čega.) Pozivajući se na zaštitu lične sigurnosti su im uskraćivali zaštitu. Jedan od policajaca je dobio naredbu, ako misliš da ostaneš policajac udaraj.

Sada u Vlasenici kada vas neko napadne pustite da vas udara, ali ni u kom slučaju nemojte da se žalite jer će te dobiti duplo. Ostalo je sve suvišno......Nažalost

A. J.
----------------

KOMENTAR: Svaka čast hrabrim i dostojanstvenim Bošnjacima iz Vlasenice koji nisu odustali od svojih prava i koji su se upustili u neravnopravnu borbu, radije nego da se pokore četnicima. Neka se srame izdajnici koji se pretvaraju da brinu za narod, a izdadoše evo i reformu policije, nazivajući tu izdaju "kooperativnost".

_______________________________________________________

4. ŽIVI SJEĆANJE NA VELIKANA REPUBLIKE BiH HAMDIJU POZDERCA

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 01.09.2007. Danas je prigodnom manifestacijom obilježena godišnjica (devetnaesta) od smrti bosansko-hercegovačkog velikana Hamdije Pozderca. Na sjednici u Cazinu, pred više stotina patriota koji su do posljednjeg mjesta ispunili veliku salu opštine, govorili su intelektualci koji se ponose svojim Bosanstvom kao što su Ivo Komšić i Nijaz Duraković. Duraković je za Pozderca rekao i da se radi o "najvećem misliocu po pitanju nacionalne svijesti u BiH". Iako je poznat po tome što voli kamere te kao neko ko gura nos u svaki javni skup, ipak nismo zapazili Filipović Muhameda, iako je i on, kao i Hamdija, iz Bosanske krajine.

Isti dan, umjesto da nas informiše o ovom značajnom skupu patriota povodom 19 godina od mučkog smaknuća posljednjeg istinskog državnika Bosne i Hercegovine, Radončić Fahrudin zvani "Šćepo" je preko pola naslovne strane svog (tačnije, Alijinog) lista obilježio desetogodišnjicu smrti – engleske princeze.

Računao je Radončić i na pamet Bošnjaka, kojima je važnija engleska princeza koja je jedne prilike provela par sati kod nas (na putu za Somaliju) u znak podrške projektu uklanjanja mina u Bosni, nego posljednji BH državnik, čovjek koji je život dao za Ustav Republike BiH, čovjek koji prvi osjetio koje se zlo i opasnost po Republiku BiH krije u Aliji Izetbegoviću, te ga smjestio na dugogodišnju robiju.

Nažalost, četnici su ubili Hamdiju i pustili Aliju 7 godina prije odsluženja zaslužene kazne za "Udruživanje u cilju rušenja Ustavnog uređenja Republike BiH". A pustili su ga da im potpisuje promjene Ustava Republike BiH, istog onog zbog kojeg je Hamdija Pozderac radije dao život, nego da bude "kooperativan" sa četnicima u rušenju istog, tj. u uništenju bh republike.

_______________________________________________________

5. PRAVO JE BITNO, A HISTORIJA JE NEBITNA ZA OPSTANAK BOSNE I HERCEGOVINE

Autor: Sven Rustempašić

Sarajevo, 5. septembar, 2007. -- Javno naklapanje o ¨hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine¨, opsesija historijom uz beskrajne priče koje rangiraju od činjenica, preko anegdota i kafanskih doskočica, do apsurda – specijalnost je demagoga kao što je akademik Muhamed Filipović, koji 17 godina u svim medijima (koji su mu maksimalno dostupni) do zamora forsira svoju psihopatološku opsjednutost historijom uz mantru ¨da je Bosna historijska kategorija¨.

Iz historije države Bosne i Hercegovine, u praktične svrhe njene obrane trebamo samo pravne činjenice vezane za slijedeća dva događaja:

1. zasjedanje ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a 1943. godine, kada je država Bosna i Hercegovina obnovljena kao republika i priznata kao takva u jugoslavenskoj federaciji, i

2. proljeće 1992. godine, kada su Republiku BiH priznale Ujedinjene Nacije, tj. kada smo primljeni u svjetsku zajednicu suverenih i ravnopravnih država.

Eto, te dvije tačke sadrže svu historiju države Bosne i Hercegovine koju trebamo za njenu obranu. Sve ostalo naklapanje, pogotovo na način Muhameda Filipovića, bacanje je prašine u oči i zatrpavanje ove dvije jedino bitne činjenice.

¨Historijski faktor¨ u internacionalnom državnopravnom poretku je nebitan. Skoro niti jedna država u Evropi danas nema iste granice plus državni status kao na početku 20. vijeka.

Na primjer, Vojvodina je pripadala Madžarskoj, ali sada legalno pripada Srbiji, te Mađari nemaju nikakvog osnova da je vrate; čak se ne smiju miješati ni u ¨unutrašnje stvari Srbije¨ da zaštite tamošnje Mađare od četničkog divljanja, jer su to samo građani Republike Srbije, koja im je dužna dati zaštitu. Zato se mi borimo protiv legalizacije RS, jer ako se to dovrši, onda će to biti definitivan kraj Bosne i Hercegovine, bez obzira na sve historijske fakte.

Sve što trebamo za obranu Republike Bosne i Hercegovine je primjena internacionalnog pravnog poretka uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata osnivanjem Ujedinjenih Nacija i Poveljom UN, u svrhu zaštite integriteta i suvereniteta punopravne članice UN, Republike BiH.

Konkretno nam je potrebno i dovoljno jedino to da je Republika Bosna i Hercegovina priznata od čitavog svijeta tako što je 22. maja, 1992. godine primljena kao 177. članica UN.

_______________________________________________________

6. DAYTON NIJE DONIO MIR, NEGO JE SPASIO ČETNIKE

Da se ne zaboravi istina o velikoj pobjedi, ali i o velikoj daytonskoj izdaji.

Slijedi svjedočenje jednog borca slavne Armije Republike BiH preuzeto sa foruma sarajevo-x.
---

Za tvoju informaciju bio sam u Armiji BiH, istina mlad, ali sam bio, vidio probao.

Ako ne znaš ili se praviš da ne znaš ništa o Armiji BiH preporučujem ti četnike iz Prnjavora, Ozrena, Blizine, kod njih se najbolje možeš informisati o Armiji BiH.

Jer ako iko u BiH od četnika može kazati da je Armija BiH mogla i bila u stanju izvoditi operacije u ratu onda su to četnici sa područja Doboja, Ozrenskog platoa i Prnjavora, koji su fasovali od vojske za koju tvrdiš da nije bila u stanju izvoditi vojne operacije.

Ko je i kada oslobodio Vlašić, ko je i kada oslobodio oko 400 kvadratnih kilometara ili dvije trećine ukupnog masiva planine Ozren, Blizna, Bijela Ploča (sjedište tzv. srpske općine Maglaj), Jablanicu i još petnaestak sela.

Ko je i kada oslobodio putne komunikacije Maglaj - Zavidovići, Banovići - Zavidovići.

Ko je i kada u potpunosti povezao teritoriji zeničkog i tuzlanskog regiona, te maglajske i zavidovićke općine.

Armija BiH je imala svoju "Oluju", ali silom okolnosti nije uspjela da se razvije jer to bošnjačko političko rukovodstvo nije dozvolilo pravdajući se pritiscima od strane MZ. Vojni rezultati koje je Armija BiH postigla na području Vozuće i Ozrena su kao prvo bili lišeni bilo kakvih političkih kalkulacija i Armija BiH ih je ostvarila mnogo prije Oluje.

Armija BiH je razbila nakon četiri godine ratovanja jedno od najvećih četničkih utvrđenja gredu Podsjelovo. U Doboj se mogla i trebala samo ušetati i proći kroz njega jer je bio sav ispražnjen. Eh, sada zamisli šta bi se sve izdešavalo kada bi se Armija BiH spojila sa trećim korpusom, kada se oslobađanjem tzv. Vozućkog džepa automatski nekoliko hiljada vojnika je ostalo na raspolaganju jer se linija odbrane skratila u korist Armije BiH; četnički gubitci su bili najveći od početka rata za nekoliko dana po njihovom priznanju poginulo ih je oko 400; moral Armije BiH NIKADA od početka rata nije bio veći, Vojska RS-a nikada definitivno nikada se nije nalazila u gorem položaju.

Dakle, šta misliš šta bi se desilo da nije potpisan dejtonski sporazum?

Kada je Armija BiH mogla i bila sposobna ostvariti pobjede i nanijeti težak udarac neprijatelju, prije svih ovih događanja, šta bi tek bila u stanju uraditi poslije svih ovih rezultata koje je ostvarila. Samo čudo bi moglo spasiti Vojsku RS od vojničkog poraza.
_________________________________________________

7. ČETNICI ODJEDNOM ZABORAVILI DA SE TREBAJU SELITI IZ AVLIJE FATE ORLOVIĆ

Općini Bratunac upućen zahtjev za narodno veselje -- Crkva želi obilježiti krsnu slavu u avliji Fate Orlović

Kako saznaje "Dnevni avaz", Srpska pravoslavna crkva podnijela je zahtjev nadležnom organu Općine Bratunac da joj bude odobreno održavanje javnog skupa povodom obilježavanja krsne slave crkve sagrađene na imanju Fate Orlović u Konjević-Polju.

Avaz 2. septembar 2007.

-------------------

KOMENTAR: Evo, već djeluje pojačanje koje je Kačavendi obezbijedio Silajdžić svojim uzdržanim "protivljenjem"?
___________________________________________________

8. MORAMO ČEŠĆE PODSJEĆATI I NA IZDAJE KOJE SU PRETHODILE DAYTONU, UKLJUČUJUĆI I WASHINGTON

Web stranica ¨Bošnjaštvo¨ (koju pogoni neki Dedo) u mnogo toga je u krivu i ima pogrešne ideološke postavke, da li namjerno da li slučajno teško je konačno presuditi. Ali, u kritici koju dole citiram, a koja se pojavila kao komentar na Online glasnik 485 kojega i ta stranica skoro redovno prenosi, imam definitivno mišljenje da je ¨Dedo¨ u jednom u pravu.

Naime, velika je greška pisati i ponavljati da je Republika BiH izdana u Dejtonu. To nikada ne smijemo pisati, jer je Dejton bio KUMULACIJA i ZAVRŠNI ČIN izdaje -- koja je počela još 1986. godine kada su se predstavnici zatvorenika iz grupe koja je osuđena 1983. godine na tzv. ¨Sarajevskom procesu¨, sastali u Beogradu sa akademicima SANU, da dogovore ono što je u intervjuu ¨Ljiljanu¨ gen. Halid Čengić Hadžija priznao da je bila ¨neka srpsko-muslimanska Jalta¨. Sve smo mi to mnogo puta ponovili. I upravo zato što mi to znamo i ponavljamo, ipak NIKADA ne treba pisati da je RBiH nestala u Dejtonu 1995. godine, nego uvijek treba pisati da je uništenje RBiH u Dejtonu bio kumulacija preko 16 potpisa na izdaju RBiH i mnogo dogovora još od 1986. godine, a zatim od izbora 1990 i od kada je SDA uzela vlast na jesen 1990. godine, a zatim cijelo vrijeme nakon toga, što je KULMINIRALO u Dejtonu.

Dakle, Dedo je sasvim u pravu kada kritizira i piše da je RBiH izdana konačno u Washingtonu marta 1994, kada je sa HVO/HDZ potpisan ugovor koji je stvorio Federaciju BiH itd.

Treba se SVAKI PUTA naglasiti i ono što je istinito napisao u svojoj knjizi o Bosni, Lord David Owen -- valjda znajući da ta knjiga ostaje za daljnja pokoljenja i da je njegova reputacija u pitanju -- da je ¨Dejton (tek) kumulacija svih dotadašnjih mnogobrojnih potpisa o podjeli BiH¨.

Znam da je ovo možda cjepidlačenje, ali neko kao Dedo je spreman na tome kapitalizirati i kritizirati -- kada je u pravu, kao ovaj put.

Što se pak tiče Dedine primjedbe da Alija i njegovi u SDA itd., nisu ustvari Srbi i da ne rade za Srbiju, nego da su ¨islamisti¨ koji su doista samo tražili ¨neku teritoriju za muslimane¨, mislim da je u pitanju pogrešna tačka gledišta. Naime, svojim traženjem ¨neke teritorije za muslimane¨ doista je Alija pogodovao četnicima maksimalno -- a svako ko je u startu vidio da je to nemoguće ostvariti, mogao je zaključiti da Alija radi za četnike, što je zaključio uostalom i Hamdija Pozderac i njegova garnitura državotvornih bh. patriota koja je Izetbegovića osudila ne što je musliman, nego što je rušio državu BiH. I to treba naglasiti. Ujedno treba sa islamske teološke tačke gledišta dokazati da nije islamska država ona koja ima ¨preko 80% muslimana¨, što sam ja pokazao kroz primjer Indije kojom su muslimani kao manjina vladali 400 godina. Uostalom, i u Otomanskom carstvu, pogotovo na Balkanu odn. u Evropi, ne vjerujem da je stanovništvo bilo ¨preko 80% muslimana¨, nego je bilo svakakvih vjera i to u znatnom omjeru.

Slijede citati iz Dedinog članka:

U pravu je Borogovac kad kaže da se Genocidna Republika Srpska (GRS) nije mogla instalirati kao država, tamo gdje je nikad nije bilo, bez pristanka M(m)uslimana, ali je u krivu kad tvrdi da je to učinjeno u Dejtonu. Ustav RBiH je pogažen, prvi put zvaničino, Vašintonskim sporazumom kad je iskonstruisana, također genocidna, Federacija Bošnjaka i Hrvata (FBiH). Ustavom genocidne FBiH je odlučena sudbina onog dijela BiH pod okupacijom srpskih separatista.

Naime i najvećem ustavno-pravnom laiku je jasno da je do potpisivanja Vašintonskog sporazuma (1994) između velikohrvata i islamista na sceni bila agresija na RBiH, a dijelovi teritorija R BiH pod kontrolom velikohrvata i velikosrba smatrani su okupiranim dijelom R BiH, koje je Armija RBiH imala ustavno pravo i obavezu da oslobodi. Dogovorom velikohrvata i islamista 1994 godine u Vašingtonu i stvaranjem F BiH legalizovano je i pravo Srbima na GRS. Za nevjerne Tome navodim Član 1. stav 1. i stav 2. ustava F BiH kojim je praktično formirana i G RS.

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine

Član 1.

(1) Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima, i građani Republike Bosne i Hercegovine, ostvarujući svoja suverena prava, preoblikuju unutrašnju strukturu teritorija sa većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Republici Bosni i Hercegovini u Federaciju Bosne i Hercegovine koja se sastoji od federalnih jedinica sa jednakim pravima i odgovornostima.

(2) Odluke o ustavnom statusu teritorije Republike Bosne i Hercegovine sa većinskim srpskim stanovništvom bit će donesene u toku pregovora o miru na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji.

I ta odluka o ustavnom statusu teritorije RBiH sa većinskim srpskim stanovništvom je donesena i parafirana u Daytonu, a zvanično verifikovana u Parizu 1995 godine. Ovo gospodo znači da su velikohrtvati i islamisti otvorili širom vrata četnicima da ozvaniče svoju genocidnu republiku, a svi zajedno ukinu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Kongresmen Borogovac godinama ponavlja neistinu da su Izetbegović, Silajdžić, Cerić i klika iz vrha SDA i IZBiH mentalni Srbi, četnički agenti, produžena ruka SANU i slične gluposti. Zna dobro Borogovac da to nije istina, zna dobro da je izdajnička islamistička klika vođena idejom stvaranja islamske države i da je to ne samo ideja vodilja već i obaveza svih M(m)uslimana. Islamisti su izdali R BiH baš zato što su Islamisti, a ne zato što su mentalni ili ne znam ti kakvi Srbi.

Kraj citata

S. R.
_____________________________________________

9. REPUBLIKU BiH NISU RAZBILI "ISLAMISTI" NEGO ČETNICI PRERUŠENI U MUSLIMANE

Od samog nastanka Washingtonskog sporazuma do danas, mi smo desetine puta objasnili to da je Alija stalno akumulirao ustupke dok nije kreirao Republiku Srpsku i da je to finalizirano u Daytonu. Mi taj mehanizam prevare objasnimo gotovo u svakom Glasniku, istina, ne spominjući nazive 16 pred-daytonskih pregovora i potpisa. Još se mogu naći naše analize iz vremena Washingtona gdje objašnjavamo da su izdajnici u Washingtonu izveli legalno otcjepljene Bošnjaka i Hrvata od Republike BiH, jer svijet nije mogao priznati ilegalno otcjepljene Karadžićevih Srba, koji nisu imali većinu u parlamentu Republike BiH.

Ono što izdvaja Dayton od svih drugih dogovora i zašto se može reći da je u Daytonu RBiH uništena, je to što nikada prije Daytona, uključujući i Washingtonski sporazum, nisu bila data SVA TRI potpisa. Naime, ugovori vrijede tek ako su potpisani od svih zainteresovanih aktera. Tek u Daytonu imamo i Srbe kao potpisnike. Osim toga, sadašnji Ustav BiH je Aneks 4, dakle Daytonski konkretan dokument, kojega mi rušimo.

A Dedo nama traži dlaku u jajetu. Osim toga, ono što on radi, proglašavajući Islam za motor projekta uništenja BiH, je potpuno četnička propaganda, jer četnici su kreirali Aliju, tobožnjeg velikog "muslimana", koji pravi avliju, da bi za razbijanje Bosne i Hercegovine bio kriv Islam, a ne četništvo.

Alija i Haris su samo četnički agenti, a ne nekakvi veliki muslimani. Jedine zaista organizovane snage u Jugoslaviji koje su bila u stanju ovako dobro organizovati projekt uništenja Republike BiH, od skidanja Hamdije Pozderca sa vlasti do puštanja Alija iz zatvora, su bile jugoslavenske (tj. srpske) tajne policije uključujući KOS, UDBU i SANU. Nema govora da su neki "Mladi muslimani" koji su djelovali ispod površine, u ilegali, bili toliko nevidljivi za UDBU i toliko dobro organizovani i moćni da su bili u stanju organizovati uništenje Republike BiH. Muslimani vjernici su bili "šaka jada" u komunističkoj Jugoslaviji. Ja se sjećam jednog Ramazana u Mostaru kada iz Karadžozbegove džamije, dakle najveće džamije u gradu, sa teravije izlazi 5 vjernika, i to Albanaca.

A cijela Islamska zajednica je prožeta agentima UDBE. To je samo četnička podvala o nekoj velikoj organizaciji "Mladih muslimana" koja je iznijela Aliju na čelo i uništila Republiku BiH. Ta velika tajna "islamistička" organizacija ima jedno pravo ime - UDBA, i jedno maskirno ime - Islamska Zajednica.

Dr. Muhamed Borogovac

__________________________________________________________

10. PREMINUO VELIKI PJEVAČ I PATRIOTA REPUBLIKE BiH SAFET ISOVIĆ

O Safetovoj veličini najbolje govori njegova pjesma.

http://www.youtube.com/watch?v=N4vR_CSzdDQ&mode=related&search=

____________________________________________________

11. ŠARENA REVOLUCIJA

Ovi momci zaslužuju svaku pohvalu, ako ni za šta drugo, a ono za hrabrost i dostojanstvo. Pravo je osvježenje vidjeti Bošnjake ljudine koji će ne boje nikoga do Boga, a "drota" k'o dorata svoga.

Izrodili smo se nekako, pa je malo buntovnika među nama - sve go ulizica. Zato ovim momcima skidam kapu, bez obzira što je njihova akcija utopija. A utopija je baš zato smo takvi, više ulizice pred vlastima, nego buntovnici.

M. B.

http://www.youtube.com/watch?v=QcHXL7si3Bk&NR=1

_______________________________________________________

12. KBSA uručio memorandum Željku Komšiću

Saint Luis, 09-01-2007

MEMORANDUM KBSA ZA PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Slijede važnije tačke Memoranduma

2. KBSA traži stavljanje Člana 17 Zakona o državljanstvu BiH van snage. KBSA apeluje na sve relevantne domaće i međunarodne faktore i sve dobronamjerne građane da zajedničkim naporima osiguraju uspjeh ove inicijative u Parlamentarnoj Skupštini BiH. KBSA posebno traži od Visokog predstavnika da upotrijebi svoj uticaj i, ukoliko je potrebno, bonske ovlasti, kako bi se ova inicijativa sprovela u djelo. Svi oni koji se protive ukidanju člana 17 će biti tretirani kao zagovornici nastavka genocida. Član 17 Zakona nalaže gubitak BiH državljanstva kada osoba stekne državljanstvo druge države s kojom BiH nije sklopila bilateralni ugovor o dvojnom državljanstvu. Takvi ugovori trenutno postoje samo s nekoliko država, a većina država u kojima se nalaze BiH državljani uopšte ne praktikuje sklapanje ovakvih ugovora. Shodno tome, opstanak Člana 17 rezultirati će lišavanjem BiH državljanstva više od pola miliona BiH državljana koji su protjerani putem genocida i etničkog čišćenja, a koji su u međuvremenu stekli državljanstva drugih država kako bi tamo ostvarili što normalniji život.

4. KBSA traži od Centralne izborne komisije BiH izmjene Pravilnika o vođenju Centralnog izbornog spiska u cilju stvaranja uslova za veći odziv birača putem pošte na izborima. Navedenim izmjenama Pravilnika o vođenju Centralnog izbornog spiska treba omogućiti da registracija birača putem pošte bude kontinuiran proces, da se bh građani u dijaspori mogu registrovati elektronskim putem, da u izvode iz konačnog centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju izvan BiH po automatizmu budu uključeni podaci iz CIPS-ove evidencije o izdatim pasošima u inostranstvu, kao što je slučaj sa CIPS-ovom evidencijom o izdatim ličnim kartama, da bh građani u dijaspori mogu glasati u bh diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

5. Popis stanovništva BiH je jedino moguć u uslovima pravednog rješenja svih posljedica genocida, upotrebe mehanizma zaštite od manipuliranja i zloupotreba bilateralnih ugovora o dvojnom državljanstvu sa bh susjedima.

6. KBSA traži da se u povodu predstojećih pregovora u reformi policije insistira na primjeni tri principa EU, te da se nipošto ne prihvati daljnje postojanje policije RS koju je Međunarodni sud pravde u Hagu eksplicitno označio kao počinitelja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

7. KBSA osuđuje neprincipijelno potpisivanje Osnovnog ugovora Predsjedništva BiH sa SPC, koja se do sada nije javno ogradila od zločina genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH.

Predsjednik UO KBSA

Emir Ramić

____________________________________________________

13. GRAFIČKI DOTJERANI STARI GLASNICI

http://republikabih.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

1. septembar, 2007.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 128 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.