Petak, 5 Juni 2020

 

 

 

19:24:47

Glasnici

Izdanja iz 2007/2 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 32997  | Srijeda, 21 Avgust 2013 15:16

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 - br. 489

SADRZAJ:

1. Mesic i fra Luka Markešic protiv trece federalne jedinice

2. SBiH i SDA SE PITAJU KAKO JE EVROPA PROMJENILA KURS U VEZI REFORME POLICIJE

3. TADIJA LJUBUCIC: HRVATSKI VELEIZDAJNICI - DODIKOVI POLTRONI

4. Postovani patriote, sinovi i kceri Bosne prkosne od sna!

5. PRILIKA ZA OSMANAGICA DA IZLOZI DOKAZE O PIRAMIDAMA PRED EVROPSKIM ARHEOLOZIMA

OBAVJESTENJE: Ovaj Glasnik izdajemo ranije da bi vas pozvali da potpisete peticiju za Iliju Jurisica, nevino zatocenog u Beogradu branitelja Republike BiH. Ovim se odazivamo na poziv nasih Tuzlaka da se pridruzimo akciji. Upisite se odmah jer sutra se zavrsava peticija. Obavezno upisite ime i prezime.

Siri veoma dobro pripremljeni prilog koji nam je stigao iz Tuzle, nalazi se pod tackom 4. Evo linka do peticije

http://www.thepetitionsite.com/1/podrska-Iliji-Jurisicu

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Mesic i fra Luka Markešic protiv trece federalne jedinice

Komentirajuci nagadanja o zauzimanju za uspostavu treceg entiteta u BiH, hrvatski je predsjednik kazao da to "vjerojatno ne bi ucvrstilo BiH".

SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesic izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina mora biti sacuvana kao cjelovita država jer je to interes svih koji u njoj žive, ali i cijele regije. ''Uvijek sam se zauzimao za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Ona je potrebna zbog onih koji žive u BiH, zbog Hrvata, Srba, Bošnjaka i nacionalnih manjina... No mora biti cjelovita i zbog naše regije, Europe i svijeta i nadam se da ce tako i biti", izjavio je Mesic nakon odvojenih susreta s visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajcakom i clanovima Hrvatskoga narodnog vijeca (HNV) u Hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu.

Mesic je doputovao u Sarajevo da bi primio priznanje Medunarodne lige humanista (ILH).

Za razgovora u Veleposlanstvu rekao je da je u nacelu obaviješten o pripremama za potpisivanje deklaracije hrvatskih stranaka najavljeno za sutra u Kreševu.

Komentirajuci nagadanja o zauzimanju za uspostavu treceg entiteta u BiH, hrvatski je predsjednik kazao da to "vjerojatno ne bi ucvrstilo BiH".

Predsjednik HNV-a fra Luka Markešic kazao je pak da su hrvatskom predsjedniku prenesena stajališta te nevladine udruge po kojima najavljena deklaracija ne zadovoljava potrebe i interese hrvatskog naroda u BiH. "Deklaracija ne govori jasno o unutarnjem ustroju BiH, odnosno naginje trecem entitetu", kazao je Markešic.

Visoki predstavnik Lajcak bio je suzdržan u komentiranju razgovora s Mesicem.

"Predsjednik Mesic vrlo je pametan covjek i odgovoran politicar. Nisam trebao bilo što tražiti od njega jer on vrlo dobro razumije situaciju", kazao je Lajcak.

Potvrdivši da je prihvatio poziv hrvatskog predsjednika da službeno posjeti Zagreb, dodao je da ce "tada razgovori biti detaljniji".

20.9.2007.
Pincom.info / Hina

____________________________________________

2. SBiH i SDA SE PITAJU KAKO JE EVROPA PROMJENILA KURS U VEZI REFORME POLICIJE

Evo cujem vijest na upravo sada na TV99.

SDA i SBiH su dali saopcenje javnosti u kojem se pitaju kako se je desilo to ¨da je OHR napustio sve principe koje su po pitanju reforme policije dali Martensov plan i strucna tijela Evropske Unije¨.

Pa odgovor na ovu demagogiju lidera SDA i SBiH je veoma jednostavan – lideri SDA i SBiH Tihc i Silajdžic su napustili Martensov plan odn. Evropske principe, a u igru su uveli Republiku srpsku kao nezaobilazan factor u toku protekle tri godine, te su time umjesto prema zakonima Evropske unije, reformu policije podredili Dejtonskom ugovoru, cime su zaskocili Evropu i u igru uveli veto Republike srpske. Samim time je i OHR prihvatio ovaj scenarij, jer ako velikosrpski i velikohrvatski project ne žele državu BiH i njenu policiju, to i nije cudo, ali ako to ne žele niti lideri Bošnjaka, onda OHR ima svezane ruke i postupiti ce prema tom scenariju.

Zašto se onda u svojem javnom saopcenju SDA i SBiH ¨cudom cude¨ da se dogodilo ono što su oni sami ucinili ? Prvorazrdna demagogija za preostali narod.

Sven Rustempasic
------------------------------

KOMENTAR: Ovo "cudjenje" je samo dizanje galame u stilu "drz'te lopova". Malo su se prepali kako ce narod (novinari, ostali polticari, intelektualci itd.) reagovati kada je Gregorijan otkrio sta se dogadja iza zatvorenih vrata na pregovorima, gdje se Siljadzic i Dodik sve slazu.

Medjutim, i u tom saopstenju oni podvaljuju javnosti. Naime, oni nabrajaju da se "moraju postovati SVI dosadsnji dogovori, tri evropska principa, odluke Vijeca Evrope, Martensonove komisije, direkcije za reformu" itd.

Medjutim, po zdravom razumu uvijek kasniji dogovori pokopavaju one ranije dogovore i odluke. Naime, ako se moraju postovati "SVI DOGOVORI" to znaci da se moraju postovati jedino dogovori Silajdizca i Dodika, kada su se sve sporazumjeli osim imena RS, i time su prekrizili sve ranije odluke koje sadrze tri evropska principa, a koja oni nabrajaju, samo da varaju narod.

Dr. Muhamed Borogovac

____________________________________________

3. TADIJA LJUBUCIC: HRVATSKI VELEIZDAJNICI - DODIKOVI POLTRONI

HCSP Dr. Ante Starcevic najoštrije osuduje ponašanje hrvatskih predstavnika u Komisiji za utvrdivanje simbola RS. Tiskani su mediji prenijeli vijest kako su se srpski i hrvatski predstavnici složili s prijedlogom da na grbu RS i dalje dominantno budu zastupljeni elementi grba dinastije Nemanjica!? Mi, cisti pravaši se s nevjericom pitamo: tko je ovlastio i koga zastupaju ovi veleizdajnici i poltroni Milorada Dodika? Otkuda istima ovlast krcmiti, makar papirnatu, konstitutivnost svim naroda u ovom, na genocidu nastalom, entitetu BiH?

Podsjecamo kako nikada spomenuta srpska dinastija nije imala jurisdikciju niti na jednom dijelu Bosne i Hercegovine, te nas zacuduje ovakvo izdajnicko držanje ljudi oko dopredsjednika tzv. RS Stjepana Cordaša koji je, izgleda, totalno ovisan o politickim naputcima šefova mu iz južnih krajeva BiH.

Ovakvom kukavnom držanju kumuju i hvalospjevi pojedinih hrvatskih tiskovina, predvodenih "Vecernjakom" -izdanje za BiH, koji su soft - cetnika Milorada Dodika proglasili medijskom osobom godine! Njegove nebuloze o "prisajedinjenju srpskih zemalja", pri cemu ce njegovom voljom Hrvati dobiti mrvice sa stola, izazivaju ushit i masovni delirij kod Cordašovih nalogodavaca iz Hercegovine.

HCSP "Dr. Ante Starcevic odbacuje svako zanemarivanje i prepuštanje sudbini svakog Hrvata u BiH, bez obzira gdje isti obitavao. Za nas ne postoje Hrvati podjeljeni na kaste. Odnositi se prema hrvatskom narodu koji ne živi na ozemlju imaginarog "treceg entiteta" omalovažavajuce i potcjenjivacki cin je skrajnjeg ludila i nacionalne izdaje.

HCSP Dr. Ante Starcevic podržava i opravdane zahtjeve politickih predstavnika iz Posavine (bez obzira na stranacku pripadnost) kako bi nazocili dogovoru o "Kreševskoj deklaraciji", jer se isti boje kako bi bili zanemareni u odnosu na Hrvate južnije od Ivan-planine. – kaže se u saopcenju HCSP Dr. Ante Starcevic. Koje je potpisao predsjednik Tadija Ljubicic.
_____________________________________________

4. Postovani patriote, sinovi i kceri Bosne prkosne od sna!

Svi smo manje-vise culi o cuvenom bosanskom patrioti Husein Kapetanu Gradascevicu - Zmaj od Bosne ili Drache von Bosnien, kako su ga oni preko rijeke Save nazivali. S ponosom i velikom cascu koristim njegovo 'sveto' ime kao pseudonim pisuci ove recenice. Njegovo ime smatram svetim ne u religijskom, odnosno sakralnom smislu - njegovo ime je sveto za drzavnost i suverenitet Republike Bosne i Hercegovine. U svojim nastojanjima da oslobodi Bosnu od turskog jarma i macehinskog odnosa on je objedinio vecinu tadasnjih Bosnjaka i Bosnjakinja - i muslimane, i pravoslavne, i katolicke. Imamo mi i danas nase zmajeve: Atif Dudakovic, Dragan Vikic, Stjepan Kljujic, Mehmed Zilic, i brojne druge neznane junake i zmajeve. Jedan od njih je, svakako, i gospodin Ilija Jurisic koji je u teskom vaktu za Bosnu i Hercegovinu, njene narode i drzavnost pokazao i dokazao svoje vitestvo i odanost domovini.

Naime, Ilija Jurisic bio je predsjedavajuci Opcinskog vijeca Tuzla i clan tuzlanskog ratnog Kriznog staba. Nedavno je uhapsen na beogradskom aerodromu pod optuzbom da je odgovoran za stradanje srpskih vojnika JNA koji su se nalazili u koloni JNA koja je navodno 15. maja 1992. "mirno" napustala grad Tuzlu. Srbijanske vlasti ga drze u pritvoru bez ijednog dokaza.

Dobro je poznato sta se tog kobnog dana odigralo na Brcanskoj Malti - pijani rezervisti JNA, ili bolje receno cetnicke bradate spodobe, pucali su na pripadnike MUP-a, a kada su poceli pucati i po neduznim civilima, onda su dobili ono sto su i trazili. Sudbina svakog bosanskog grada bila je unaprijed zacrtana. Da se Ilija Jurisic i njegove kolege u opcinskom kriznom stabu kojim slucajem nisu odlucno suprotstavili cetnicima na Brcanskoj Malti, sudbina Tuzle i njenih gradjana bila bi ista kao i onih okupiranih bosanskih carsija. Sjetimo se sta su rezevisti JNA, cetnici, Arkanovci i ostala banda zadojena guslarskim hegemonizmom ratnih zlocinaca Slobodana Milosevica i Radovana Karadzica, ucinili sa nesrpskim zivljem u okupiranom Podrinju, Posavini, Krajini, Jugoistocnoj Hercegovini i brojnim drugim bosanskim stratistima. Sjetimo se i sta su ucinili svojim bjesomucnim i divljackim granatiranjima Sarajeva, Bihaca, Mostara i Tuzle gdje su mucki poubijali i nemali broj Srba.

Nakon neuspjelog pokreta za autonomiju Bosne, Husein Kapetan nikada nije uspio doziviti i vidjeti svoj napaceni i prkosni narod u ogromnom patriotskom zaru i ljubavi prema njemu kao sinu Bosne - umro je u turskom zarobljenistvu ili je namjerno otrovan. Ilija Jurisic je jos uvijek u zarobljenistvu istih onih potencijalnih zlocinaca koji su spremni nastaviti koracanje hegemonistickim stazama ratnih zlocinaca Slobodana Milosevica, Radovana Karadzica, Biljane Plavsic, njihovih ideoloskih mentora Dobrice Cosica i Milorada Ekmecica, te savremenih politickih satelita olicenih u politici Milorada Dodika i Mladena Bosica.

Tesko je podnijeti gorcinu koja se nekontrolisano gomila u utrobi kada vidimo odnos bh vlasti prema Jurisicu. Njihov odnos prema Jurisicu je isti kao i prema njegovoj i Zmajevoj ideji i ratnoj zasluzi. Bojim se da nije nemarnost problem, nego izdaja.

Iliji je sada tesko - ostavljen je na cjedilu; i on i njegova/nasa ideja i zelja. Ako vec nista drugo nismo u mogucnosti uciniti za tog covjeka, onda barem potpisimo peticiju podrske i suosjecanja. Neka vidi da jos uvijek mislimo na njega.

19. septembar 2007.

Husein Kapetan
-------------------

U peticiju SE OBAVEZNO upisite sa punim imenom i prezimenom, jer ce inace na peticiji stajati 'anonymus', sto onda ostavlja utisak da su neozbiljni ljudi iza peticije. Time vise skodimo nego pomazemo gospodinu Iliji Jurisicu. Osim toga molimo organizatore peticije da izbrisu sve "anonimuse" kao i sve provokacije. Moramo dokazati izdajncima i cetnicima da imaju posla sa ozbiljnim ljudima koji nikada nece izdati ni Republiku BiH niti ijednoga borca slavne Armije Republiek BiH.

Evo linka na kojem se moze potpisati peticija, i uradite to odmah da ne zakasnite:

http://www.thepetitionsite.com/1/podrska-Iliji-Jurisicu

Kada potpisete peticiju imate moralno pravo poslusati veoma uzbudljivu pjesmu fenomentanog Frenikija koja najvise govori o nasim izdajnicima, mada poimence spomnjie samo samo Colaka, i oko koje pljuste saopstenja dok ovo citate.

Evo pocetne strofe:

Pravimo skup za Jurisica u Mejdanu,
a onda ugostimo Crvenu Zvezdu u istoj dvorani.

http://www.youtube.com/watch?v=65RlX48Xfn8

________________________________

5. PRILIKA ZA OSMANAGICA DA IZLOZI DOKAZE O PIRAMIDAMA PRED EVROPSKIM ARHEOLOZIMA

Strucni savjetnik Akademije nauka BiH, predavac arheologije na Univerzitetu u Heidelbergu Blagoje Govedarica izjavio je danas za Agenciju FENA da se od 19. do. 23. septembra u Zadru održava kongres evropskih arheologa, te je Semiru Osmanagicu preporucio da tamo predstavi svoje otkrice.

To je skup na kojem ce biti najveci svjetski autoriteti, te bi bila idealna prilika da se takvo veliko otkrice predstavi svjetskoj naucnoj javnosti i na taj nacin eventualno verificira.

"Bila bi to idealna prilika da se ovo pitanje definitvno riješi", kazao je prof. Govedarica.

On je takodjer naveo da bi bilo poželjno da na ovom skupu ucestvuju u strucnjaci iz Egipta koji su nedavno posjetili BiH i tamo zvanicno iznesu svoj strucni sud.

Inace, Evropska arheološka asocijacija (EAA) koja organizira ovaj skup uputila je poziv nekim priznatim bh. strucnjacima za ucešce na kongresu, ali su oni vecinom otkazali zbog raznih obaveza.

Iz BiH ce ucestvovati ekspert Zemaljskog muzeja za prahistoriju Andrijana Pravidur.

--------------------

KOMENTAR: Postavlja se pitanje zasto Osmanagic ne nastupa na ovom naucnom skupu? To je zaista pravo mjesto gdje se treba provjeriti neki naucni rad iz arheologije.

Koliko se razumijemo u nacne skupove (simpozijume, konferencije itd.) duznost svakog naucnika je da prati sta se dogadja u njegovoj nauci i da se prijavi za naucnu konferenciju saljuci svoj naucni rad na recenziju, ukoliko ima neki novi neobjavljeni rad. Ukoliko rad sadrzi valjan dokaz nekog novog otkrica, komisija koja je pregledala rad posalje pismo u kojem obavijestava autora da mu je rad "prihvacen" i u tom pismu ga pozovu da izlozi rad na pomenutom naucnom skupu. TO JE JEDINI NACIN DA RAD BUDE ISPRAVNO OCIJENJEN.

Nista ti ne vrijedi ubijediti "raju", kao npr. politicare i novinare da si izumio nesto senzacionalno, ako to nije proslo propisanu NAUCNU RECENZIJU od strane vrhunskih svjetski autoriteta u toj nauci i objavljeno u nekom naucnom casopisu ili u monografiji radova sa naucnog skupa.

Ovo je vazno kazati, jer mnogo je veca steta ako mi Bosnjaci ispadnemo klovnovi i sarlatani u svijetu nauke, nego korist od neke sitne eventualne zarade dobijene na naucnoj prevari.

Dr. Muhamed Borogovac

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

National Congress of the Republic of Bosnia-Herzegovina

ONLINE NEWSLETTER - International

No. 488

September 17, 2007

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

CONTENT

1. GREGORIAN: DODIK AND SILAJDZIC ARE IN AGREEMENT THAT POLICE REGIONS SHOULD NOT CROSS ENTITY LINES

2. OUR GRATITUDE TO GREGORIAN FOR THIS NOBLE DEED TOWARD BOSNIA AND HERZEGOVINA

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
_________________________________________________________________________________________________________________________________

1. GREGORIAN: DODIK AND SILAJDZIC ARE IN AGREEMENT THAT POLICE REGIONS SHOULD NOT CROSS ENTITY LINES

"Oslobodjenje" September 14, 2007

Sarajevo, Banja Luka: The Deputy of the international representative in Bosnia and Herzegovina (BiH) Raffi Gregorian asserts that Prime Minister of the Republic of the Serbs (RS) and leader of the Alliance of Independent Social Democrats (SNSD) Milorad Dodik, and the Bosniak member of the Presidency of BiH and president of the Party for BiH (SBiH) Haris Silajdzic, came to full agreement that police regions should not cross entity lines.

"During negotiations, high level political leaders, including Silajdzic, on numerous occasions rejected the idea that police regions cross the entity line. An example of that is in the city of Sarajevo. Therefore, if that idea is not good for Sarajevo, where is it good for?" - asked Gregorian.

He believes that the Serbs and the Bosniaks want to use their own proposals on police reform in BiH to distract from the proposal that was offered by the international representative in BiH Miroslav Lajcak.

"Now, when the international representative in BiH presents a document with which he seeks to help them reach an agreement, the Serbs put forth a law about police structures, and SBiH wants to put the report of the Directions for Police Reform before the Council of Ministers of BiH. That is not by chance. If those are good ideas, why did they not present them six months ago" - stated Gregorian for today's "Oslobodjenje".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. OUR GRATITUDE TO GREGORIAN FOR THIS NOBLE DEED TOWARD BOSNIA AND HERZEGOVINA

By: Dr. Muhamed Borogovac

Countless mediators have passed through BiH since the war began in 1992. All of them attended numerous negotiations in which ostensible Bosniak representatives joined their Serb counterparts in working for the Serb nationalist cause, as soon as they felt they were not in public view. Some of the international mediators revealed this to their superiors, e.g. Warren Cristopher, when he explained in a U.S. Senate hearing that "Bosnians also want to divide the country", meaning Bosnian negotiators at that time Izetbegovic and Silajdzic. Some have revealed it to the western media, or in books published afterward, e.g. Lord Owen, and Holbrook also, if only between the lines. Sadly, none of the "mediators" has revealed that fact to the Bosnian media. The statement by Gregorian above finally reveals to us, in the most direct manner possible, that the leading "Bosniak" negotiator, Presidency member Silajdzic, represents Serb interests when he is not in public view.

The only way that Europe and the world can help Bosnia and Herzegovina, is to help us break the Serb ultra-nationalist conspiracy in BiH through which agents of UDBA (intelligence agency of former Yugoslavia controlled by Serbs) have been installed as Bosniak leaders. We hope that this revelation by Gregorian represents a change of course by Europe, away from the policy of not interfering with the continuing deception of the people in BiH about the conduct of their leaders. On the other hand, if such a policy is still in effect, and if Gregorian's statement is only a slip-up made by a frustrated individual, then the veil of secrecy will again descend on the political process in BiH, and any benefit gained will be quickly lost, because there will still be no way for Bosniaks ever to put authentic representatives in power, and all reforms will fail. It is Europe's decision whether it will play according to the rules set by the Serbs and their Bosniak puppets, or expose them to the people that they claim to represent.

That is why we are grateful to Mr. Gregorian, who revealed to the public in Bosnia and Herzegovina that Haris Silajdzic rejected many times the idea that police regions cross the entity line, and that Silajdzic is in cahoots with Dodik. This statement is the clearest available public contradiction of Silajdzic's boasts of his patriotic fight to put the "genocidal RS police" out of existence, because it affirms that in negotiations, where it really counts, and where Bosniaks cannot see or hear him, Haris Silajdzic is in line with the Serbs.

One notable time of Silajdzic's statements against the "genocidal police of the RS" was when the people of Srebrenica saw support in the genocide verdict at the International Court of Justice (ICJ) for their initiative to remove Srebrenica from the rule of the RS, which was judged guilty of committing the genocide. With such patriotic statements he sought to gain the confidence of the people of Srebrenica, and to convince them to withdraw their request and to entrust him with fighting for their rights instead.

Now, when police reform is actually debated, he works with Dodik to save that same "genocidal police" -- against Europe, which is applying pressure to integrate the police in BiH.

By now it is clear why Silajdzic and Tihic rejected Mr. Lajcak's police reform proposal, but accepted it as a basis for further negotiations. Mr. Lajcak's proposal contains in it many points that are acceptable to RS, but those are a result of Silajdzic's past "cooperation" -- intentional giving in to Dodik. To the Bosnian public, Silajdzic and Tihic cite the fact that Mr. Lajcak's proposal "abandons the three principles in order to appease RS", in effect blaming Lajcak for writing down the points that Silajdzic himself has previously agreed to. In reality, the parts that Silajdzic and Tihic object to are that police regions cross the entity line in Sarajevo, and that Srebrenica itself should be a separate police region, both of which are good for the unity of Bosnia-Herzegovina, and bad for RS. They accept the proposal only as a basis for further negotiations in which they will surely bargain away those final two points that RS finds unacceptable.

The only reason why Silajdzic is able to publicly blame Mr. Lajcak for the "unfair" proposal is because of the great efforts exerted in order to keep the Bosnian public in the dark about the process. The public does not know that the proposal is a result of past talks in which Silajdzic accepted all of Dodik's offers, and only haggled over the minor change of the name of the RS police. Lajcak's proposal simply reflects a place that is closest to a compromise between the "two" negotiating sides, based on previous talks.

Silajdzic can put the blame yet again on the "unfair and pro-Serb international community that dictates everything", because the people do not know what is really going on - at least until Mr. Gregorian's statement, which revealed his ploy.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

16. septembar, 2007.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 80 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.