Petak, 5 Juni 2020

 

 

 

19:25:59

Glasnici

Izdanja iz 2007/2 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 32998  | Srijeda, 21 Avgust 2013 15:16

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 br. 499

http://republic-bosnia-herzegovina.com

SADRŽAJ

1. LAJČAKU JE NAROD DAO LEGITIMITET JER JE GLASAO ZA SILAJDŽIĆA KOJI JE OBEĆAVAO UKIDANJE ENTITETSKOG GLASANJA

2. Lajčak: Današnje mjere su početak procesa jačanja funkcionalnosti državnih Institucija

3. RUSKO-SRPSKI KOLONIJALIZAM U FEDERACIJI SADA I OZAKONJEN!

4. Slobodna Bosna: ¨KRAH SILAJDŽIĆEVE DIPLOMATIJE¨

5. Slobodna Bosna: ¨KO JE FRIZIRAO FRIEDOVE PORUKE SILAJDŽIĆU¨

6. KOMENTAR PRETHODNA DVA TEKSTA IZ SLOBODNE BOSNE

7. PRESS KONFERENCIJA NOVOG AMERIČKOG AMBASADORA

8. CERIĆU, SILAJDŽIĆU I TIHIĆU PRIJETIO RUSMIN KADRISPAHIĆ, HODŽA IZ CHICAGA

9. Fata Orlović nominirana za nagradu "Žena hrabrost"

10. MORAMO NAĆI PATRIOTE KOJE ĆE DIJASPORA PODRŽATI

11. I u Sandžaku vrijedi jednakost SDA=UDBA

12. OBAVJEŠTENJE O WEB STRANICAMA NK RBiH

Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.

1. LAJČAKU JE NAROD DAO LEGITIMITET JER JE GLASAO ZA SILAJDŽIĆA KOJI JE OBEĆAVAO UKIDANJE ENTITETSKOG GLASANJA

Lajčakova zasluga u ovom preokretu je ogromna. Međutim, iza ovoga stoji i Evropa jer Lajčak ne bi mogao krenuti u ovako nešto krupno bez podrške Evrope. Ove Lajčakove mjere su rezultat nedavnih njegovih "konsultacija" u Briselu. U svakom slučaju, ako ovo uspije, Lajčak će ostati zapamćen za sva vremena kao spasilac države Bosne i Hercegovine, čovjek koji je uspio ujediniti državu koju su Alija, Haris i slični podijelili.

Nemojmo misliti da je Lajčak svemoćan, bez obzira što Evropa stoji iza njega. Pravila igre su takva da u svijetu ništa nije trajno, ako nije izboreno od samoga naroda.

Pa mi smo jednom već dobili državu. Tito nam je ujedinio BiH 1943. kada su je 1939. Cvetković i Maček podijelili. Tito je bio otac Republike BiH. Bijedić, Pozdreac, Mikulić, Muhić i ostali BH patrioti iz Titovog vremena su se izborili za njenu ravnopravnost i državnost u federativnoj Jugoslaviji. Svijet nam je tu državnost Republike BiH priznao 1992. Nažalost, mi nismo znali cijeniti vrijednost tog dragocjenog poklona.

Mi, narod Bosne i Hercegovine, nismo bili zreli i ponašali smo se kao nezrelo dijete koje ima u rukama skupocjenu vazu i ne zna cijeniti njenu vrijednost, tj. razbili smo "vazu", jer smo dozvolili agentima UDBE da nas prevode žedne preko vode, svih ovih 15 godina, otkako su likvidirali Pozderce i krenuli u uništenje Republike BiH.

Nemojmo misliti da su izdajnici poraženi sa ovim Lajčakovim potezom. Vidjećemo kako će se Silajdžić, Tihić i Lagumdžija sada prilagoditi i podmuklo djelovati protiv Lajčakovog plana.

Sreća je da nije više sve u njihovim rukama. Naime, poslanici u Predstavničkom domu Skupštine BiH će vjerovatno biti izloženi pritisku obje strane, Lajčaka, tj. Evrope, koja želi da napravi funkcionalnu državu BiH, sa jedne strane, a četničkih sluga sa druge, Silajdžića, Lagumdžije, Tihića, Bakira Izetbegovića, Mustafe Cerića itd. (ima izdajnika k'o pasa).

Međutim, na muci se poznaju junaci. Za svakog poslanika pojedinačno otvorimo "četvere oči". Sada će se pokazati ko je čovjek, a ko nečovjek, ko je patriota, a ko će slušati Silajdžića, Tihića, Lagumdžiju i glasati zajedno sa četnicima protiv Lajčakovih prijedloga kojima se ukida entitetsko glasanje i pravi funkcionalna evropska država Bosna i Hercegovina.

NE ZABORAVIMO, OVO ŠTO RADI LAJČAK JE UPRAVO ONO ZA ŠTA JE NAROD GLASAO KADA JE OGROMNOM VEĆINOM IZABRAO SILAJDŽIĆA JER JE OVAJ OBEĆAVAO UKIDANJE ENTITETSKOG GLASANJA. SILAJDŽIĆ JE SLAGAO, ALI TAJ GLAS NARODA SE JOŠ BROJI, TAJ GLAS NARODA DAJE LEGITIMITET OVOM LAJČAKOVOM POTEZU.

Ne treba se plašiti prijetnji oružjem iz RS. To su prazne prijetnje, nema više JNA, a nemaju četnici više ni vojske. I onda kada su nas iznenadili potpuno nenaoružane, nisu nas mogli poraziti, nego su ih Alijini potpisi spasili kada je herojska Armija Republike BiH došla pred Banja Luku. Četnički genocid nad civilima nije vojna pobjeda, nego zločin zbog kojega još nisu kažnjeni. Uostalom, dostojanstveni narodi ratuju za svoju slobodu, radije nego da budu roblje. Nemamo pravo odreći se ovakvog poklona Evrope zbog praznih prijetnji iz RS.

Lajčaku, kao i rijetkim patriotima u BH vlasti, sada treba sva naša podrška. Svako kome je stalo do Bosne i Hercegovine mora se sada angažovati, mora naći načina kako da pomogne domovini, da i ovaj skupocjeni poklon ne razbijemo. U tom slučaju bi posljedice bile zaista pogubne - jer svijet bi zaključio da mi nismo državotvoran narod, da nismo dosegli taj nivo civilizacijske svijesti sa kojim bi bili u stanju sačuvati državu. Tada bi vjerovatno svi digli ruke od nas i pustili četnike i četničke agente da nas komadaju i pljačkaju do potpunog nestanka države BiH i vječitog ropstva ispod "Republike Srpske".

Slijedi vijest o Lajčakovim mjerama.

2. Lajčak: Današnje mjere su početak procesa jačanja funkcionalnosti državnih Institucija

Miroslav Lajčak, Visoki predstavnik (OHR)

Treća izmjena koja se zahtijeva odnosi se na uklanjanje birokratskog mehanizma odlučivanja u kolegijima domova Parlamentarne skupštine BiH.

Ustav propisuje da je uloga predsjedavajućeg i njegovih zamjenika da, radeći kao komisija, nastoje postići saglasnost o odluci koja nije mogla dobiti tzv. entitetsku većinu. Međutim, prema postojećem Poslovniku, nakon usklađivanja Kolegij vraća zakon parlamentu na još jedno glasanje u prvom krugu.

Ovo je birokratski mehanizam odgađanja, koji je već napravio zastoje pri donošenju zakona o zabrani negiranja genocida, o poljoprivredi, o vinu, te izmjena i dopuna Zakona o privremenom raspolaganju državom imovinom, navodi Lajčak.

Ukoliko ove izmjene i dopune ne budu usvojene do 1. decembra, visoki predstavnik je najavio da će iskoristiti ovlasti i sam ih nametnuti.

Treća mjera koju je donio je poziv političkim liderima za uspostavu sistema bolje koordinacije izvršne i zakonodavne vlasti. Riječ je o uspostavi strukturiranog mehanizma u koji će biti uključeni svi koalicioni partneri i predstavnici institucija.

Ovim se želi osigurati bolja koordinacija aktivnosti u okviru provođenja reformi te pronaći kompromis koji osigurava zajedničke stavove i interes.

Lajčak će detalje ovog mehanizma iznijeti u pismu liderima stranaka koje su formirale vladajuću koaliciju na nivou BiH.

Ove mjere su, kako je najavio visoki predstavnik, početak procesa kojim će nastaviti raditi na efikasnoj provedbi Daytonskog sporazuma i jačanju funkcionalnosti države.

One nisu usmjerene protiv nijednog naroda ili entiteta, te se njima ne ukidaju ničije ovlasti. Sve je potpuno u skladu s Ustavom BiH, naglasio je.

Pojasnio je da je ovaj prvi set mjera "dobronamjeran" i da traži ozbiljno ponašanje političara prema njima. U suprotnom, najavio je mogućnost daljnjeg korištenja bonskih ovlasti, odnosno smjene odgovornih.

Lajčak je naglasio da međunarodna zajednica ne može smatrati svoju misiju završenom sve dok se u BiH ne dese promjene u pravcu stabilnog, evropskog, demokratskog i multietničkog društva.

On je također ocijenio poraznom činjenicu da politički lideri nisu uspjeli postići dogovor o reformi policije zbog čega je evropski put BiH blokiran.

Multi-četnički bosovi ujedinjeni u rušenju Republike BiH

-Ne može niko da se natjera da ide evropskim putem, to je protiv filozofije evropske integracije. Sve dok domaći političari ne odluče da žele da vas vode tim putem, taj put ostaje za vas zatvoren, iako je Evropa spremna i čeka, poruka je visokog predstavnika.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak danas je objavio prve mjere koje će omogućiti bolju funkcionalnost državnih institucija. Pojašnjavajući svoje odluke na press-konferenciji u Sarajevu, visoki predstavnik je kazao da je zbog nemogućnosti pronalaženja dogovora i rješenja rad institucija BiH blokiran. Odluke se ne donose, a zakoni ne usvajaju.

Naveo je da su u posljednjih 12 mjeseci u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojena samo tri nova reformska zakona, od kojih je samo jedan u vezi s EU integracijama. Jasno je da državni sistem ne funkcionira kako treba i moramo ga osposobiti, dodao je.

Visoki predstavnik je, kao prvu mjeru, donio izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH, kojima će biti olakšano odlučivanje u ovoj državnoj instituciji. Jedna promjena se odnosi na pravilo o kvorumu, prema kojem sjednica Vijeća ministara može biti održana kad god je prisutna većina njegovih članova.

Druga promjena se odnosi na proces donošenja odluka. Naime, odluke o određenim pitanjima mogu se donijeti većinom glasova prisutnih članova i koji glasaju, a takva prosta većina za konačnu odluku treba uključivati samo po jednog predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a ne dva kako je to dosad bio slučaj.

Kako je pojasnio Lajčak, vlada će moći donositi odluke, čak i ako manjina ministara odluci da ne prisustvuje sjednici. Na taj način će sistem funkcionirati i u ovako narušenom političkom ozračju.

Ministri će i dalje biti u mogućnosti da glasaju za ili protiv odluka, ali će morati doći na sjednicu da bi to učinili, kazao je Lajčak, dodajući da ova odluka i dalje poštuje pravo svakog konstitutivnog naroda da u opravdanim slučajevima može štititi svoj vitalni nacionalni interes.

Druga mjera visokog predstavnika je zahtjev zajedničkom kolegiju Parlamentarne skupštine BiH da do 1. decembra usvoje izmjene i dopune Pravilnika o radu oba doma parlamenta.

Prva izmjena koju traži odnosi se na oblast ¨entitetskog glasanja¨. Ustav propisuje da većina glasova za donošenje odluke podrazumijeva najmanje i jednu trećinu glasova predstavnika izabranih s teritorije svakog entiteta. Postojeći poslovnici o radu to tumače kao jednu trećinu izabranih zastupnika iz svakog entiteta, umjesto trećine onih koji glasaju iz svakog entiteta.

Izmjene moraju riješiti i pitanje kvoruma za održavanje sjednice Predstavničkog doma BiH. Ustav utvrđuje kvorum kao većinu svih članova ovog doma - 22 od 41 zastupnika.

Prema postojećem Poslovniku, postoji dodatni zahtjev da sjednici prisustvuje najmanje 10 članova iz FBiH i pet članova iz RS-a. To tumačenje dozvoljava malom broju članova da spriječi održavanje sjednice Doma, tako što ne dođe na posao. To jednostavno ne može da se tolerira, istaknuo je visoki predstavnik.

3. RUSKO-SRPSKI KOLONIJALIZAM U FEDERACIJI SADA I OZAKONJEN!

Piše: Amar Delić

SARAJEVO, 15.10.2007. U današnjem Avazu preko cijele strane izašao je oglas Ministarstva finansija FBiH kojim se obavještava javnost da se donosi novi zakon o porezu na dobit. Ne bi bilo neobično da je riječ o redovnoj javnoj raspravi, ali nije. O čemu je ipak riječ?

Među izlistanim "Olakšicama koje se ukidaju" sve su same poreske olakšice koje su do sada uživali MALI ulagači, npr. poduzeća stranih lica od kojih je logično najviše iz naše - dijaspore, ili npr. olakšice za NOVOOSNOVANA društva kojima se tako pomagalo dok "ne stanu na noge". Novim zakonom to se sve – briše! A da vidimo sada šta to kao, "dobivamo"?

U stupcu nasuprot pomenutog, pod naslovom "Nove olakšice", baš onako kako nam je Tihić podvaljivao nekakve svoje "planove u 3 tačke" od kojih je uvijek ona zadnja bila najbitnija, a izdajnička, tako je i u ovom oglasu najbitnija zapravo – zadnja "nova olakšica": OSLOBAĐA SE POREZA NA DOBIT FIRMA OSNOVANA VAN TERITORIJA FEDERACIJE, A U BiH, KOJA DOBIT OSTVARI POSLOVANJEM NA TERITORIJI FEDERACIJE!

Pazite: osim što su ono najbitnije strpali na dno liste, još su izbjegli reći da se olakšica odnosi ISKLJUČIVO na firme registrovane u – "RS"-u! Međutim, ta zadnja tačka je usko povezana sa predzadnjom, (pa postaje očito što su i jedna i druga namjerno skrivene na dnu liste) gdje se navodi i da se firma oslobađa poreza na 5 godina ako za to vrijeme u FBiH investira preko – 20 miliona KM!

Dakle, u tom grmu leži zec – novi udbaški projekt glasi: na svaki način destimulisati dijasporu i tako je onemogućiti da kroz mala ulaganja obezbjedi održiv povratak i postane bitan ekonomski faktor u razvoju zemlje, a umjesto dijaspore ojačati velike korporacije koje ispunjavaju sljedeće kriterije: (a) imaju ogroman kapital koji naši dijasporci, uglavnom dojučerašnje izbjeglice, nemaju, (b) imaju inostranog vlasnika, i (c) registrovani su u BiH, ali ISKLJUČIVO na području RS-a.

Pa ko odgovara gornjem opisu? Pa jedino Srbijanske i Ruske kompanije registorvane u RS poput Dodikovih jataka koji dovlače svoju prljavu tehnologiju, registrujući predstavništva po RS-u!

Da se radi o ujdurmi muslimanskih četnika infiltriranih među "bošnjačke federalne poslanike" ukazuje i to da nam je i ovo neprijatno iznenađenje zapakovano za Bajram baš kao i tolike druge podvale i napadi, uključujući i sam početak agresije, na Bajram 6. aprila 1992. To su "otisci prstiju" protagonista zločinačkog velikosrpskog projekta, bez obzira što se ovaj put kriju iza imena Haris, Sulejman, Zlatko....

Ovim PRAVIM KOLONIJALNIM ZAKONOM U FBIH, "muslimanski" udbaši, potpomognuti "Hrvatinama" iz oba HDZ-a, omogućavaju ruskim i srpskim tajkunima da ekonomski ovladaju Federacijom, a time u potpunosti Bosnom i Hercegovinom.

Pedeset godina je trebalo mnogo većim narodima Poljacima, Nijemcima, Česima, Slovacima, Mađarima, Rumunima itd. da se oslobode ispod Ruske čizme, a mi sada dobrovoljno hrlimo u to ropstvo pod Rusima i Srbima, kojega se nikada nećemo osloboditi. Prije će nas sve pobiti, kao npr. Čečene, nego se odreći Bosne kada jednom puste korijenje, a što im mi omogućavamo ovakvim zakonima. Eto zašto se Dodiku i Silajdžiću ne žuri u Evropu, oni imaju druge planove, oni nam dovode Rusiju radije nego Evropu u Bosnu i Hercegovinu. A tome se ne treba čuditi, udbaši su uvijek bili naklonjeni Rusiji.

4. Slobodna Bosna: ¨KRAH SILAJDŽIĆEVE DIPLOMATIJE¨

Piše: Asim Metiljević, ¨Slobodna Bosna¨, 11. oktobra, 2007.

...¨Usprkos vrlo jasnim i višestruko ponovljenim upozorenjima briselskih zvaničnika da bez reformirane policije EU i ne pomišlja s BiH zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Silajdžić je odlučio pokrenuti ¨diplomatsku ofanzivu¨ kako bi evropske zvaničnike ubijedio da odustanu od postavljenog uvjeta, odn. da reformu policije gurnu pod tepih, odlože za neko ¨bolje vrijeme¨ i da jednostavno prilagode njemu i njegovom partneru Dodiku - kada se već njih dvojica ne mogu prilagoditi evropskim zahtjevima!

U nekoliko navrata ranije Silajdžić je ovaj prijedlog testirao pred Visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, ali kako je svaki put dobivao jednako odrješit i čvrst odgovor (¨reforma policije je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju¨), odlučio je ¨preskočiti¨ Visokog predstavnika i za svoju originalnu ideju pridobiti Lajčakove političke šefove u Briselu i Vašingtonu. Najprije je u Vašington poslao šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja, ali njegova američka ekskurzija okončana je potpunim fijaskom: tokom punih šesnaest dana koliko se o državnom trošku smucao po Vašingtonu, Alkalaj je jedva uspio dobaciti do Daniela Frieda, pomoćnika američkog državnog sekretara za odnose sa evropskim i evroazijskim zemljama, koji međutim nije pokazao ni najmanje razumijevanja za Alkalajeve i Silajdžićeve ideje s izvrdavanjem reforme policije. Naprotiv, Fried je Alkalaja upoznao s notornom činjenicom da je Brisel, a ne Vašington, adresa za reformu policije koja se, kako je poznato, treba uskladiti s tri evropska (a ne američka!) principa.

Alkalaju je jasno rečeno kako Vašington po prirodi stvari nije pozvan da tumači evropske principe niti pak može određivati uvjete koje BiH mora ispuniti kako bi s Evropljanima sklopila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Dan-dva nakon povratka iz Amerike, Alkalaj je po Silajdžićevom nalogu ponovo krenuo na put. Ovoga puta njegovo odredište bio je Brisel, gdje se nakon bezuspješnih pokušaja da isposluje sastanak s nekim od glavnih političkih bosova na koncu uspio susresti s direktorom za vanjske i političko-vojne odnose Vijeća EU, Robertom Cooperom. No, i u Briselu, kao i prethodno u Vašingtonu, Alkalaju je uručena precizna i jasno sročena odbijenica. S puno razloga, Alkalajev domaćin Cooper insistirao je da nakon sastanka usuglase tekst saopćenja za medije kako bi se suzio prostor za manipulacije, poput onih koje su se pojavile nakon Alkalajevog susreta sa Danijelom Friedom (pogledati dole anterfile sa str. 9, izdanja S.B. od 11. oktobra, 2007, naslovljen ¨Ko je frizirao Friedeove poruke Silajdžiću¨).

U vrlo kratkom tekstu saopćenja navedene su rijeci Alkalajevog sugovornika Coopera koji je rekao da ¨reforma policije mora biti urađena¨ i da ¨nema alternative¨.

Istovremeno s Alkalajevim odlaskom u Brisel, Haris Silajdžić se uputio u Ljubljanu nastojeći u svoju diplomatsko-političku akciju uvuci i slovenskog šefa diplomatije Dimitrija Rupela ....¨ itd. -- kraj citata.

Anterfile iz S.B.:

Nemušta manipulacija američkom podrškom

5. Slobodna Bosna: ¨KO JE FRIZIRAO FRIEDOVE PORUKE SILAJDŽIĆU¨

Nakon susreta Svena Alkalaja s Danielom Friedom, u ¨Dnevnom Avazu¨ dva dana zaredom objavljeni su tekstovi u kojim se tvrdilo kako je Fried podržao protokol Dodika i Silajdžića, te kako je pohvalio njihovu spremnost na kompromis i dogovor.

Nakon povratka iz Vašingtona, Alkalaj je bio primoran ograditi se od ovih tekstova ali, kako bi sačuvao medijsku naklonost ¨Avaza¨, u demantiju je napisao da su navedene manipulacije objavljene ¨u nekim pisanim medijima u BiH¨! Kako nezvanično doznajemo, manipulacije objavljene u ¨Avazu¨ je demantovao nakon konsultacija sa američkom Ambasadom u Sarajevu koja je službenom linijom dobila detaljne informacije o sadržaju razgovora Svena Alkalaja i Daniela Frieda, a koji, kako i Alkalaj priznaje, nisu bili ni nalik onom što je objavljeno u ¨Dnevnom Avazu¨. Ostalo je međutim nejasno jesu li tekstovi u ¨Avazu¨ nastali u dosluhu sa ministrom Alkalajem ili su pak plod Avazovog tradicionalnog nastojanja da medijski kreira poželjne događaje, makar stvarnost bila dijametralno suprotna. – kraj citata.

6. KOMENTAR PRETHODNA DVA TEKSTA IZ SLOBODNE BOSNE

Autori: Sven Rustempašić, dipl. ing. i Dr. Muhamed Borogovac

Odbijajući da prime BiH u Evropu dok ne provedemo reformu policije u skladu sa evropskim principima, Evropljani vrše pritisak na RS da pristane na istinsku, a ne neku kozmetičku reformu policije.

Evropa nama pokušava pomoći jer Evropa tako vrši pritisak na RS.

Međutim, umjesto pritiska na RS, Silajdžić je izabrao da vrši pritisak na Evropu u korist Republike srpske – tako da se on naspram EU i SAD pojavljuje kao četnički advokat koji EU i SAD ubjeđuje da odustanu od zahtjeva za istinskom reformom policije i prihvate velikosrpsku kvazi-reformu, kojom će samo prevariti Bošnjake i napraviti zajedničku umjesto jedinstvene policije, odn. ozakoniti policiju RS.

Tako su nas prevarili kod reforme vojske. Reformom vojske BiH su napravili samo ZAJEDNIČKU, A NE JEDINSTVENU VOJSKU; tj. napravili su neku labavu vezu između tri etničke vojske, čime su samo legalizovali četničku vojsku koja ima pravo da se razdruži kad god hoće, s tim što je to sada legalna vojna sila, dok je prije "reforme" bila genocidna vojska RS!

U pokušaju da legalizuju policiju RS, agenti UDBE infiltrirani u sve pore BH društva -- a ovaj put se radi o Harisu Silajdžiću i Fahrudinu Radončiću -- falcifikovali su čak i izjavu člana Američke administracije Daniela Frieda, ali je Silajdžićev ministar Alkalaj bio u stvari (indirektno) primoran od strane Američke ambasade u Sarajevu, da javno demantuje tu manipulaciju sa izjavama Frieda.

Sjetimo se da smo u Glasniku broj 496 uhvatili u falsifikatu drugog agenta udbe, Esada Krcića sa web stranice Bosnjaci.com, koji je falsifikovao članak Reutersa da bi dao Silajdžiću alibi da je tobože bio prisiljen od svijeta da potpiše Protokol sa Dodikom.

Ovo postaje veoma interesantno. Naime, kako će oni prodavati izdaje narodu, ako narod shvati da nema nikakvih pritisaka svijeta da se to radi, da je u pitanju samo njihova manipulacija kojom stvaraju privid pritiska svijeta, da bi oni imali pokriće zbog svojih udbaških aktivnosti na podjeli države.

Nevjerovatna je odanost četničkog agenta Silajdžića njegovim gospodarima u UDBI.

7. PRESS KONFERENCIJA NOVOG AMERIČKOG AMBASADORA

Sven Rustempašić, dipl.ing.

Na press konferenciji u Sarajevu, novi Američki ambasador English, rekao je da ¨njegova Vlada potpuno podržava tri evropska principa po pitanju reforme policije¨.

Naglasio je da su SAD podržale i podržavaju BiH na putu ka EU, te je ponovio da povodom policijske reforme bh. lideri trebaju ¨postići dogovor na bazi tri evropska principa¨, dodajući da oni to, nažalost ¨nisu učinili¨, ujedno izrazivši nezadovoljstvo sadašnjim političkim liderima. Ambasador English je rekao da je spreman u budućnosti surađivati sa bh. političkim liderima koji gledaju ¨unaprijed¨.

Ambasador SAD je rekao i to da Visoki predstavnik sada treba poduzeti mjere po pitanju reformi, pri čemu će ga Američka administracija, odn. Ambasador osobno, potpuno podržati.

Na pitanje da li mu je važnija reforma policije ili reforma ustava, Ambasador nije napravio razliku između ove dvije stavke, nego je odgovorio da je ¨prioritet SAD da BiH postane funkcionalna, efikasna država, sposobna da zauzme svoje mjesto u evroatlantskim integracijama; te će SAD učiniti sve što je neophodno da pomogne državu na tom putu¨

8. CERIĆU, SILAJDŽIĆU I TIHIĆU PRIJETIO RUSMIN KADRISPAHIĆ, HODŽA IZ CHICAGA

Magazin ¨SAFF¨, koji izlazi u Sarajevu, u bajramskom broju od 5. oktobra, 2007., na naslovnoj strani najavljuje:

¨Otkrivamo: Reisu Ceriću, Silajdžiću i Tihiću prijetio Rusmin Kadrispahić, hodža iz Chicaga¨.

Na toj naslovnoj strani u krupnom se planu uslikan pojavljuje, te je tituliran velikim slovima, ¨Reisul-ulema IZ u BiH, dr. Mustafa ef. Cerić¨.

Ne možemo, a da se ne složimo sa suštinom izjave efendije Kadrispahića.

Jedino nam se ne sviđa što upotrebljava riječ "seljak", u pejorativnom značenju. Mi nikome ne zamjerimo ako je sa sela, nego jedino ako je zločinac, izdajnik, lažov ili lopov. Osim toga, ne mislimo da Silajdžić, Tihić i Cerić "prodaju" državu zbog fotelja, nego zbog srpstva, u koje su davno asimilirani i zbog čega su odavno bili regrutovani u UDBU.

Sa svim drugim što je rekao efendija Kadrispahić slažemo se jer on je zaprijetio da će raskrinkati izdajnike, a mi to radimo već 15 godina.

Sjetimo se, gosp. Kadrispahić je, revoltiran što su naši političari "prodali" dobrovoljce Armije Republike BiH koje sada istjeruju iz BiH, prijetio da će objaviti kompromitujuće snimke izdajnika Cerića, Tihića i Silajdžića.

Slijedi izjava iz SAFF-a od 5. oktobra, 2007. str. 6, citat:

U međuvremenu smo saznali pravo ime koje se krilo iza nicka Hattaba, autora spornih snimaka, čovjeka koji je uputio prijetnje Ceriću, Tihiću i Silajdžiću. Radi se o Rusminu Kadrispahiću (1972), imamu iz Zavidovića. Prije deset godina završio je medresu. Sada živi i radi u Chicagu.

... čitam ovih dana rasprave u vezi s bracom, njihovu neizvjesnost, a svi šute kao zaliveni, pogotovo naši predstavnici, koji su, može se reci, nas prodali za onu fotelju u kojoj sjede.

I dođem na ideju da zaprijetim snimcima, a ne fizičkom prijetnjom bilo koje vrste. To se mora naglasiti. Vidim da mediji žele prikazati kako se prijetilo odstrelom, i tu završavaju pa se može steći totalno pogrešan utisak. Vidim da to dovode u vezu sa terorizmom, pa ne znam od kada je terorizam postavljanje kompromitirajućih snimaka. Ili će se definicija terorizma širiti kad su muslimani u pitanju. Zaista neshvatljivo. Želio bih poručiti braći da su budale, a ja bih bio spreman kada bi to bilo moguće da se odreknem bh. državljanstva i da svoje pravo na njega dam Abu Hamzi, Aimanu ili nekom od braće.

Papcima iz SIPA-e poručujem da se pobrinu oko sebe, jer u njihovom rukovodstvu sjede likovi odgovorni za ratne zločine i terorizam nad civilima. Ali vrana vrani oči ne vadi. Neka likovi iz SIPA-e poduzmu operativne akcije i neka uhvate ratne zločince Karadžića i Mladića, koji uživaju sav komoditet ovog svijeta, dok se tamo nekakva jadna SIPA bavi glupostima sa YouTube.

... sloboda govora i demokratija, za koju se navodno borimo, daje mi za pravo da objavim šta želim.

Ili ste toliki seljaci pa ne znate šta se sve može naći na YouTube, o mnogim predsjednicima pa i o Bushu, dok su haman naš Hare, i gargamel Tihi, te Cera, nedodirljivi. Vidim Karadžić piše knjige i honorare od tih knjiga pred vašim nosom dobija na ruke, a vi koristite svaku, pa i onu najbezazleniju priliku da ako nešto dolazi od muslimana, da je ozbiljno i teroristički akt.

Više od pola vas u SIPA-i ste teroristi koji su činili zločine ili štitite one koji su to radili, a bavite se YouTube-om .... Allahova srđba i kazna neka je na munafike i katile. – kraj citata

Sven Rustempašić, dipl. ing.
Dr. Muhamed Borogovac

9. Fata Orlović nominirana za nagradu "Žena hrabrost"

Autor: A. Hadžić

Predstavnici Ambasade SAD u BiH prekjučer su posjetili Fatu Orlović u Konjević-Polju, gdje su je obavijestili da će ona biti jedina žena iz BiH nominirana za prestižnu američku nagradu "Žena hrabrost", koja se povodom 8. marta, Dana žena, dodjeljuje u SAD.

Heroina: gospođa Fata Orlović

Nagradu će uručiti državna tajnica SAD Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice).

Borim se zakonom

- Hvala Amerikancima što misle da sam ja hrabra žena, ali ja se samo borim za svoje. Borim se za pravdu, a pravda je da svako uživa u svojoj imovini. Neću da se borim puškom i nožem, kako je meni oteta moja imovina, već hoću da se borim po zakonu i ako Bog da, pobijedit ću. Kada bi se dijelilo nešto za nepravdu, onda se ne bi trebalo mnogo premišljati, to bi dobio Vasilije Kačavenda - kazala nam je Fata.

KOMENTAR: Naravno, ako bi se gospđa Fata Orlović sada nagodila sa četnicima, tj. prodala za pare, nikakvu nagradu ne bi dobila. Zato se ona mora paziti advokata koje joj je SDA dodijelila da je "besplatno" brane, a koji je pokušavaju nagovoriti da prihvati četničke pare, da pogazi sve ono do čega joj je u životu stalo za neke pare koje niko u grob ne može ponijeti.

Ako gosp. Orlović ne poklekne to će biti još jedan veliki udarac četništvu i još jedna velika pobjeda bošnjačkog dostojanstva, to će biti atomska bomba protiv četničke propagande u Americi.

Dr. Muhamed Borogovac

- Ambasade SAD u svim zemljama svijeta svake godine nominiraju po jednu ženu iz te zemlje za nagradu "Žena hrabrost". Nominacija Fate Orlović velika je podrška njenoj borbi za pravo na privatnu imovinu - kazao nam je Refik Begić, savjetnik potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe za pitanja RS.

Osnovni razlog zbog kojeg je Ambasada odlučila nominirati Fatu Orlović jeste njena dugogodišnja nenasilna borba i upornost za povrat svoje imovine, čime je, kako je ocijenjeno, postala simbol povratka u BiH.

Prema propozicijama za dodjelu nagrade, od ukupnog broja nominiranih žena iz Evrope bit će izabrana samo jedna koja će ući u najužu selekciju od šest žena iz drugih krajeva svijeta, a od kojih će samo jedna biti proglašena najhrabrijom.

10. MORAMO NAĆI PATRIOTE KOJE ĆE DIJASPORA PODRŽATI

Poštovana gospodo,

Neznam na koji ste način došli do moje e-mail adrese, ali vam iskreno moram priznati da me vaše vijesti svaki put prijatno iznenade.

Živim u dijaspori (Nizozemskoj) i svakodnevno pratim sva politička zbivanja u našoj zemlji. Moram vam priznati da vaše vijesti i vaši komentari me svaki put navedu na ponovno razmišljanje i analize vijesti koje sam taj dan pročitao na našim elektronskim BiH medijima.

U svakom slučaju, jasno mogu vidjeti da vi pri pisanju vaših mišljenja i komentara, maksimalno koristite vašu slobodu na riječ i mišljenje. Takođe primjećujem da vi situaciju gledate iz ptičje perspektive i iz tih razloga vrlo brzo možete predočiti jasnu sliku trenutne situacije u BiH.

Nažalost moram da konludiram da to nije slučaj u našoj domovini. Naši građani u BiH (nakon 15 godina konfuzne situacije) više nisu u mogućnosti da raznazaju informaciju od dezinformacije ili da razaznaju patriotu od neprijatelja. Sve ovo iz tih razloga da njihove riječi, istupanja kao i politički rezultati se skoro uvijek potpuno poklapaju i zaista ponekad nije ni moguće ove grupe podijeliti na dva tabora. Tako da se danas naši građani nalaze u zemlji u kojoj vlada fašizam u najgorem obliku. Nešto što je potpuno neprirodno za našu zemlju, koja je stoljećima bila primjer suživota kultura, vjera i tradicija. Sama riječ BiH je sinonim za sve ono što čovjeka čini bogatim.

Danas nažalost u našoj zemlji zločinac organizuje sjećanje na žrtve. Danas fašitičke snage obezbjeđuju ukop oni koje su pobili. Danas u Cazinu organizuju tribunu (sjećanje na Hamdiju Pozderca) udbaši koji su ga proganjali. Sve ono što sam kao dijete prije rata gledao na TV u emisiji Nadrealisti, danas je u mojoj zemlji realizam.

Smatram da mi (dijaspora) moramo da shvatimo da je došlo vrijeme kada mi direktno ili indirektno moramo aktivno da se uključimo u politiku u našoj zemlji. Ovo može da se učini na razne načine. Pitam se zašto mi (dijaspora)aktivno ne pomažemo (u svakom smislu) stranke ili nevladine organizacije u našoj zemlji koje imaju pameti, ljudi i snage da grade BiH kao državu suživota i prosperiteta. Zašto se ne pomažu: Liberali BiH, Građanske stranke i druge narodne stranke? Zašto dijaspora glasa i potpomaže stranke koje uništavaju BiH.

U iščekivanju vaše reakcije srdačno vas pozdravljam.

O. Mujakić iz Nizozemske.

Odgovor na vaše pitanje je dosta jednostavan - naši izdajnici su uspjeli temeljito iz vlasti i iz svih značajnijih stranaka očistiti sve patriote, te se nema za koga ni glasati. Vidjećemo da li će Sefer Halilović sada, kada je skinuo sa vrata suđenje u Hagu, imati više petlje da se uhvati u koštac sa izdajnicima.

M. B.

11. I u Sandžaku vrijedi jednakost SDA=UDBA

Piše: Sven Rustempašić, dipl. ing.

Kao što tvrdimo od početka, naša temeljna teza je da je SDA organizirao Beograd, u sklopu svih planova za agresiju na RBiH itd. Tu ilustriramo porijeklo dolaska na vlasti Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića još od 1990. godine.

Sada se vidi da su lider SDA u Sandžaku, kao i svi članovi SDA rukovodstva iz Sandžaka, ustvari osnovica cijele garniture koja je nedavno postavljena u Beogradu, na čelu sa srbijanskim novim reisom Zilkićem. Zato su oni koji podržavaju Muamera ef. Zukorlića u Sandžaku, u totalnom sukobu sa Sulejmanom Ugljaninom i ostalim liderima SDA Sandžaka koji stoje iza beogradskog reisa Zilkića.

Dakle, danas se i u Sandžaku demonstrira da je UDBA osnovala SDA ne samo u BiH, nego i u Sandžaku i svugdje drugdje, te je formiranje beogradskog muslimanskog liderstva, doista nastavak politike suradnje odn. marionetskog djelovanja SDA u korist Beograda.

Ono što trebaju znati Muamer Zukorlić i ostali Bošnjaci iz Sandžaka je da se moraju uzdati isključivo u svoje snage, da ni u čije tuđe ruke ne predaju svoju sudbinu, a pogotovo ne u ruke Mustafe Cerića.

Iz slijedećeg nastupa Muftije Zukorlića vidi se da je on svjestan da niko ne može pokoriti narod kojem je stalo do slobode

http://www.youtube.com/watch?v=QLAlJbk89CA&feature=PlayList&p=66C673D69B77C814&index=0&playnext=1

Zukorlićev saradnik Rešad Ef. Plojo

http://fr.youtube.com/watch?v=iotOCrQMqSo

12. OBAVJEŠTENJE O WEB STRANICAMA NK RBiH

Uslijed povećanog interesovanja za web stranice NK RBiH, dvije od njih su u posljednje vrijeme često bivale preopterećene, te nisu radile. Ljudi su često downloadovali Popis stanovništva iz 1991 i knjigu "Rat u BiH 1992-1995" sa slijedeće stranice.

http://www.hdmagazine.com/bosnia/

Isto tako često ste posjećivali web stranicu koja nam služi kao arhiva Online Glasnika NK RBiH, i kao mjesto gdje bilježimo naše najznačajnije akcije.

I ta stranica je ponovno u pogonu

http://www.hdmagazine.com/Fond/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

13. oktobar 2007.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 82 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.