Petak, 5 Juni 2020

 

 

 

19:13:56

Glasnici

Izdanja iz 2007/2 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 32995  | Srijeda, 21 Avgust 2013 15:16

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 br. 501

27. oktobar, 2007.

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. "RS" INSISTIRA DA LAJČAK POŠTUJE DAYTONSKI USTAV, A "NAŠI" SU TAKO LAKO PRODALI USTAV REPUBLIKE BiH
1.1 KOLIKA OVLAŠTENJA IMA OHR U BiH
1.2 AKO ODE OHR PADA I DAYTON
1.3 UPOZORENJE ZA BOŠNJAKE I HRVATE U "RS"

2. OTPOR IZ "REPUBLIKE SRPSKE" LAJČAKOVIM MJERAMA NA NIVOU BiH

3. SAOPŠTENJE MAJKI SREBRENICE POVODOM PATRIOTSKOG ISTUPA ŽELJKA KOMŠIĆA

4. ALIJA I MILOŠEVIĆ SAMI U HOTELSKOJ SOBI U DAYTONU – MRSNI HODŽA

5. GODIŠNJICA ALIJINE SMRTI: PACOVI BJEŽE SA BRODA KOJI TONE

6. Cerić pod policijskom zaštitom u džamiji u Detroitu

7. Sukob Tihić-Izetbegović: SIMULIRANJE PROMJENA, DA PROMJENA NE BUDE

8. GENERAL HALILOVIĆ OTVORENO NA "60 MINUTA"

9. KARDINAL PULJIĆ POZVAO VJERNIKE DA SE MOLE ZA DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU

10. SANDŽAK: UDBAŠKA OFANZIVA NE JENJAVA

11. PREPOZNAJMO PRAVU STRANU TAKO ŠTO JE IZDAJNICI NAPADAJU

12. MOLIM DA SE "RS" UBUDUĆE STAVLJA U NAVODNIKE JER JE NIKADA NEĆEMO PRIZNATI

13. POZIVAMO DIJASPORU DA SE REGISTRUJE ZA IZBORE

14. IMAMO BOLJU IZJAVU O "RS" I EVROPI

15. BOSNJASTVO.NET JOŠ JEDNOM UHVAĆENO U FALSIFIKATU

16. BAJRAM U BOSTONU

17. Lijepo tehnički dotjerani Glasnici i drugi interesantni članci

1. "RS" INSISTIRA DA LAJČAK POŠTUJE DAYTONSKI USTAV, A "NAŠI" SU TAKO LAKO PRODALI USTAV REPUBLIKE BiH

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

1.1 KOLIKA OVLAŠTENJA IMA OHR U BiH

Da bi shvatili zašto i Evropa ima poteškoća da od BiH napravi normalnu državu, sjetimo se ponovo pravila igre, tj. sjetimo se da je u Daytonu Alija gotovo potpuno legalizovao sve institucije vlasti jedne države, "RS", i to sa pravom veta u BiH. Samo zato ni Evropa ne može postići šta god želi u BiH, jer ni Evropa ne može kršiti pravila igre.

Neće Evropa prekršiti princip vladavine prava zbog BiH, ma koliko da joj je stalo do Bosne i Hercegovine. Dakle, za ovu sadašnju situaciju nije nam kriv Dodik, nego Izetbegović, Silajdžić, Lagumdžija i svi ostali potpisnici i učesnici Daytona.

Zato Lajčak može ići samo onoliko koliko mu Dayton dozvoljava, a tu nailazi na žestok otpor iz "RS", ako pokuša da pomjeri stvari u korist države BiH. Nažalost, zajedno sa četnicima nastupa i četnička gerila, "Bošnjaci" koji podmeću klipove Lajčaku. Za razliku od Dodika koji to radi direktno, njegova peta kolona među Bošnjacima, na razne perfidne načine podriva Lajčakove mjere. Tu su se eksponirali SDP (Lagumdžija), SDA (Tihić) izjednačavajući Lajčakove mjere sa "propalim amandmanima", mada tu nema nikakve sličnosti. Naime, u amandmanima je "država" BiH dobijala dva nova ministarstva, ali je ujedno bilo omogućeno Republici srpskoj da potpuno legalno blokira rad "državnih" organa BiH, tj. da dovede do legalne disolucije BiH. Lajčakove mjere idu u ispravnom pravcu, olakšavaju funkcionisanje organa BiH i ne omogućavaju legalnu disoluciju države.

Dr. Muhamed Borogovac

Upravo zato je došlo do ove žestoke reakcije i iz "RS" i iz Srbije, uključujući i njihove agente na terenu, da spomenem samo neke, npr. Mustafu Cerića i Muhameda Filipovića. Ima još svakakvih kritičara Lajčakovih mjera, najčešće od strane sociološki neobrazovanih ljudi, koji zamišljaju da Lajčak ima čarobni štapić, te kritikuju Lajčaka za "kozmetiku". Teško je tu prepoznati gdje prestaje budala i gdje počinje izdajnik.

U svemu ovome najveće dostignuće je to što je odlučivanje oduzeto iz ruku naših izdajnika, te oni sada ne donose odluke nego samo lobiraju protiv Lajčakovih odluka.

Dok je odlučivanje bilo u njihovim rukama, svaku prijetnju iz "RS" da će biti rata, ili da će biti Referendum, su koristili da "popuštaju" pravdajući svoje izdaje tobožnjim strahom od rata, Referenduma itd. To su sve bile prazne prijetnje, sada je to postalo vidljivo, četnici su sada ispucali i te ćorke. Tako je oduzeto još jedno oružje iz ruku izdajnika. Sada nam više ne mogu niti lagati da "svijet neće BiH", niti da će biti rata ako ne pristanemo na ucjene iz "RS", niti da će biti referendum u "RS" itd. U suštini je ovo veliki poraz petokolonaša, jer su im sve podvale, svi njihovi mehanizmi izdaje, razobličeni u ovih nekoliko dana konfrontacije sa Evropom.

1.2 AKO ODE OHR PADA I DAYTON

Još jedno oružje iz neprijateljskog arsenala se ovih dana poteže, a to je da Dodik traži da "OHR napusti BiH". Osvrnimo se na pravila igre po tom pitanju.

Prisustvo OHR-a u BiH je zagarantovano Aneksom 11 Daytonskog sporazuma. Dakle, to je jedan dio Daytonskog sporazuma, isto kao i Aneks 4, Daytonski Ustav. Za svaki sporazum vrijedi pravilo "ili sve ili ništa". Ne može "RS" jednostrano iz sporazuma izbaciti samo ono što joj ne odgovara, u ovom slučaju Aneks 11. Ako se izbaci Aneks 11, onda više ne vrijedi cijeli sporazum, tj. vraćamo se na prethodno pravno stanje, a to je Ustav Republike BiH.

Jednostranim uništenjem bilo koje tačke Daytona, ne uništava se BiH, nego se uništava "RS". To smo rekli i u prošlom Glasniku, a ponavljamo i sada: "Ako političari "RS" odšetaju iz institucija BiH, tada pada Dayton i onda nestaje legalni osnov za postojanje "RS" i vraća se Ustav Republike BiH.

Znaju to Dodik i Koštunica, te zato samo na prazno prijete, koristeći naše izdajnike koji namjerno "nasjedaju" na njihove prijetnje. Tamo gdje nema izdaje to ne pali.

Da ne bude zabune, činjenica je da je do sada "RS" pogazila mnoge tačke Daytona pa joj se ništa nije dogodilo. Međutim, to je samo zato što oštećenoj strani to nije smetalo. Drugim riječima, to nisu bila JEDNOSTRANA odustajanja od Daytonskih tačaka jer Bošnjačka strana nije tražila pravne konzekvence za prekršitelja. Međutim, kada je Aneks 11 u pitanju, tj. kada bi oštećena strana bio OHR, a ne Bošnjaci koje predstavljaju Silajdžić, Tihić i Lagumdžija, tada "RS" ne može nekažnjeno da gazi ugovor, te OHR ostaje i koristi svoje ovlasti.

1.3 UPOZORENJE ZA BOŠNJAKE I HRVATE U "RS"

Na kraju samo da naglasimo da mi nikada ne smijemo pomisliti da Lajčak nešto radi jer je pristrasan u našu korist. Lajčak samo radi ono što može u zadanim pravilima igre, a to je napredak, jer smo do sada imali samo izdajnike koji zastupaju BiH.

Nažalost, Lajčak jednako kao što pokušava da pojednostavi način glasanja u BiH, to isto pokušava i u "RS". E, tu smo pogođeni mi Bošnjaci. Naravno, Vlada "RS" je požurila da usvoji Lajčakove mjere o amandmanima na Ustav "RS", slijedi citat o tome:

"25.10.2007. 18:09: Po usvajanju nametnutih amandmana, stiču se formalno-pravne pretpostavke za izmjene važećeg Ustava "RS"-a, kao i amandmana nametnutih od visokog predstavnika, saopćeno je iz Biroa Vlade "RS"-a za odnose s javnošću.

Također, Vlada je dala pozitivno mišljenje na Prijedlog za promjene Ustava "RS"-a, donošenjem amandmana na entitetski Ustav, koji je uputilo više od 30 poslanika Narodne skupštine "RS"-a.

Navedeni Prijedlog za promjene Ustava "RS"-a odnosi se na promjenu članova koji nisu u potpunosti usklađeni sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, Konvencijom o pravima djeteta i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i izmjenu odredaba Ustava koje je neophodno uskladiti sa faktičkim stanjem." - kraj citata.

Ovdje je veoma zabrinjavajuća ova sintagma "uskladiti sa faktičkim stanjem". To u stvari znači legalizaciju genocida, jer "faktičko stanje" je rezultat agresije i genocida. Na žalost NE zna se u javnosti šta sadrže Lajčakove mjere u vezi sa Ustavom "RS" i zašto su Srbi ovoliko zadovoljni sa njima. O Lajčakovim mjerama u vezi sa Vladom BiH se sve zna samo zato što se rukovodstvo "RS" protivi, dok tamo gdje su oni zadovoljni, i vjerovatno bi se ¨naši¨ morali protiviti, sve glatko prolazi, i ništa ne dopire u javnost.

OVDJE BI BOŠNJAČKI PRAVNICI MORALI SKOČITI I INSISTIRATI DA SE NE MOŽE MIJENJATI USTAV "RS" BEZ SAGLASNOSTI BOŠNJAKA, KAO ŠTO SU SKOČILI SRPSKI PRAVNICI ZBOG PROMJENA NA NIVOU BiH. AKO SE BOŠNJAČKI PRAVNICI NE ORGANIZUJU NA KRAJU ĆE SE DOGODITI DA PROĐU SAMO ONE MJERE KOJE ODGOVARAJU "REPUBLICI SRPSKOJ", A TO JE PROMJENA USTAVA "RS", DOK ĆE SRPSKI PRAVNICI OSPORITI LAJČAKOVE MJERE NA NIVOU BiH.

2. OTPOR IZ "REPUBLIKE SRPSKE" LAJČAKOVIM MJERAMA NA NIVOU BiH

2.1 Dodik: Stav "RS"-a ostaje isti

Predsjednik Vlade "RS" i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, komentirajući pojašnjenja koja je uputio visoki predstavnik u BiH, da stavovi "RS"-a ostaju isti, te da ukoliko Lajčak ne promjeni ili povuče normativni dio u svojoj odluci ne ostaje im ništa drugo da na Narodnoj skupštini donesu određene mjere...

25.10.2007. 19:10

Dodik ističe da, ukoliko se ne promijeni norma u smislu da poboljša rješenja, SNSD-e ostaje opozicija u vlasti BiH.

„Nikakva tumačenja nisu zamjena za normu, jer norma ostaje, a tumačenja mogu da budu različita. Ako se ovdje dramatično ne promjeni norma u smislu da poboljša ova rješenja, mi smo opozicija na vlasti u BiH", kazao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju.

Entitetski premijer tvrdi da ne stoje navodi OHR-a da neće biti preglasavanja u radu državnog parlamenta.

„Na sjednici parlamenta, ako bude većina koja podrazumijeva da bude iz "RS"-a, šest poslanika, od čega su dva Bošnjaci iz "RS"-a i ako pristupe radu dovoljna su dva glasa, recimo Bošnjačka. Ako ove četvorice nema, ta dva mogu da rade", dodao je Dodik.

Konačan stav o mjerama visokog predstavnika Vlada "RS"-a zauzet će na posebnoj sjednici u ponedjeljak pred zasjedanje entitetskog parlamenta.
Autor: Fena

2.2 Pravnici "RS" i Srbije: Lajčak oduzeo status države "RS" u BiH

Vesna Popović

Nezavisne 26.10.2007 21:27

BANJALUKA - Savez Udruženja pravnika Srbije i Udruženja pravnika "RS" izrazio je jedinstven stav da je Miroslav Lajčak u svojstvu visokog predstavnika za BiH svojim posljednjim odlukama grubo prekršio Ustav BiH i Ustav "RS" i u suštini "RS" oduzeo Republici Srpskoj status državnopravnog entiteta BiH ustanovljen i garantovan Dejtonskim sporazumom.

3. SAOPŠTENJE MAJKI SREBRENICE POVODOM PATRIOTSKOG ISTUPA ŽELJKA KOMŠIĆA

Uz neizmjernu zahvalnost, pozdravljamo istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH g-dina Željka Komšića, koji je uputio predsjedniku Vlade Republike Srbije Vojislavu Koštunici.

Naročito nas je dojmio nepokolebljiv stav, kojim je svima stavio do znanja da stoji iza svake izgovorene riječi. Gospodin Komšić nam je doslovno nahranio dušu.

Ujedno, poručujemo Koštunici, koji se krije iza rezolucije Savjeta sigurnosti br. 1244, da žrtve genocida neće nikada odustati od rezolucije Savjeta sigurnosti br. 819 po kojoj je Srebrenica proglašena Zaštićenom zonom UN.

Zanimljivo, nakon donošenja posljednjih Odluka Visokog predstavnika za BiH, nastala je opšta povika iz Banja Luke o ugroženosti Srba u Republici Srpskoj. Kako niko ne pominje ugroženost Srba na prostorima Federacije BiH, nameće se logično rješenje da je za spas srpskog naroda neophodno ukidanje zločinačke tvorevine po hitnom postupku.

Ujedno, ovom prilikom želimo da pozdravimo Odluku Milorada Dodika o mogućem povlačenju svih predstavnika Srba iz institucija BiH, jer bi njihovim povlačenjem oživio jedini legalan i legitiman Ustav Republike BiH.

Nakon priznanja nezavisnosti Republike BiH, početkom 1992. godine, predstavnici SDS-a su se povukli iz svih državnih institucija, ali Republiku BiH nije ugasio njihov odlazak.

Republiku BiH nije uspjela slomiti ni kompletna vojna mašinerija iz Srbije, ali je BiH uspio baciti na koljena jedan izdajnički potpis Alije Izetbegovića.

Hvala Bogu, u najtežem momentu za opstojnost naše domovine, trenutno na njenom čelu se nalazi dokazani patriota Željko Komšić.

Za najavljeni protestni skup u režiji udruženja pod kontrolom Milorada Dodika u Banja Luci, pozivamo sve preživjele žrtve genocida da i mi organizirano krenemo u našu Banja Luku, gdje ćemo dati zdušno podršku posljednjim Odlukama Visokog predstavnika i vodećim zemljama međunarodne zajednice koje su odlučne u reintegraciji i normalizaciji BiH.

U momentu kad je većina javnog mnijenja Republike Hrvatske stala u zaštitu BiH, molimo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH g-dina Komšića da izbjegne bilo kakve konfrontacije sa Republikom Hrvatskom u vezi nekog nepostojećeg mosta za Pelješac, jer u ovoj situaciji bilo kakvo zaoštravanje odnosa sa Hrvatskom nije ništa drugo do indirektna pomoć Dodiku i Koštunici.

Sarajevo, 27.10.2007.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja
Ibran Mustafić

KOMENTAR: Nadajmo se da će Komšić ubuduće i postupati u skladu sa svojim izjavama. Do sada, kada god su naši držali patriotske govore, redovno su slijedila izdajnička djela. Ni Komšić nije bio izuzetak. Sjetimo se njegovih poteza u vezi sa presudom za genocid u Srebrenici, kada je zajedno sa Silajdžićem i Tihićem tada potopio presudu za genocid, jer je uticao na delegate Skupštine opštine Srebrenica da NE usvoje odluku koja je bila prvi neophodan korak izdvajanja Srebrenice iz jurisdikcije "RS".

Ako je Komšić istinski patriota, on će sada iskoristiti svoju veliku popularnost u narodu i pokrenuti Srebreničane da usvoje odluku o izdvajanju iz jurisdikcije "RS".

To bi mnogo jace uzdrmalo Republiku Srpsku od Lajčakovih mjera, jer iza te odluke bi stajao autoritet presude za genocid i legalna i legitimna volja žrtava genocida.

Dr. Muhamed Borogovac.

4. ALIJA I MILOŠEVIĆ SAMI U HOTELSKOJ SOBI U DAYTONU – MRSNI HODŽA

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Kako svjedoči Nedžib Šaćirbegović, lični izaslanik Alije Izetbegovića u Americi, u novinama ¨Sabah¨ od 17-tog oktobra 2007. (stranica 10), Alija i Milošević su sami proveli preko dva sata u Alijinoj hotelsko sobi za vrijeme pregovora u Daytonu. Šaćirbegović piše u ¨Sabahu¨: "Bilo je blizu 21h, kada se čula neka živost u hodniku. Pogledao sam i čuo da je predsjednik Milošević došao kod Alije u posjetu na razgovor. Pošto je Alija već bio u pidžami Milošević je zamoljen da pričeka dok se predsjednik preobuče. I tako je Milošević čekao nekoliko minuta pred Alijinom sobom. Ušao je, i mi koji smo slučajno saznali za taj posjet bili smo malo iznenađeni tom neplaniranom sastanku. Sastanak je potrajao više od dva sahata kada je Milošević otišao. Predsjednik Izetbegović ga je ispratio, a na Miloševića su čekali njegovi pratioci koji su ga dopratili".

Nakon agresije, nakon genocida, i nakon svih zločina koje počini Srbija u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici, Alija provodi preko dva sata u intimnom razgovoru sa Miloševićem. Sjećanja Šaćirbegovića su vrlo precizna, sa imenima učesnika u događajima i vremenu događaja. Ništa nije tako privatno kao što je spavaća soba i hotelska soba. Predstavnik agresora i nacije koja je odgovorna pred svijetom jer nije spriječila genocid u Srebrenici, u hotelskoj sobi u intimnom razgovoru sa predstavnikom države koja je žrtva agresije i genocida?!

Ali to ne treba da čudi, u istom izdanju ¨Sabaha¨, na stranici 13, Alenko Zornija prenosi svjedočenje Vuka Draškovića u njegovoj knjizi "Meta", kako ga je Izetbegović, prilikom njihovog prvog i jedinog susreta pred sami rat, uvjeravao da je Srbin. "Izetbegović nas dočekuje ljubazno i sa osmehom koji, vidi se, nije namešten." Alenko Zornija na kraju članka citira svjedočenje Vuka Draškovića: "Ode, bez reči, na drugi kraj prostranog kabineta i, čini mi se, iz fioke svog radnog stola, izvuče nekakav papir i vrati se. – Nisam ja, Vuče, od onih koji kriju ko su i od koga su – pruži mi požuteli papir, ali ga ne ispušta iz ruke, - Ovo je moj robijaški poslijeratni karton iz zatvora u Foči, gdje sam robijao kao mladomusliman. Ispunio sam ga svojeručno, bez ičijeg nagovora i po svojoj slobodnoj volji. Izvolite, pročitajte. I ja čitam. Piše, zelenim mastilom -- Ime: Alija. Prezime: Izetbegović. Veroispovest: musliman. Nacionalnost: Srbin.

I tu nema ništa novo. Alija se i javno izjašnjavao kao Srbin. Ali ono što je tu novo, koliko je Aliji bilo važno da ga autor "Noža" prihvati kao Srbina.

Zahvaljujući svjedočenju Šaćirbegovića sa pregovora u Daytonu, lakše je shvati da je Alija Izetbegović otac Republike Srpske.

I pored svih ovih istina o Aliji Izetbegoviću i njegovoj ulozi u genocidu nad Bošnjacima i izdaji Republike BiH, njegova fotografija je na najprominentnijem mjestu u Bošnjačkoj džamiji u Hamtramick-u, u Michiganu. I ne samo to. U subotu, 20. oktobra, MRSNI hodža otvara Bošnjačko Bajramsko sijelo u Hamtramick-u sa zahtjevom da se Aliji Izetbegoviću povodom godišnjice njegove smrti prouči El-Fatiha. Zašto MRSNI hodža? MRSNI su oni koji obožavaju nekog čovjeka kao što vjernici obožavaju Boga ili oni koji se boje čovjeka kao što se vjernici boje Boga.

5. GODIŠNJICA ALIJINE SMRTI: PACOVI BJEŽE SA BRODA KOJI TONE

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

U prošlim brojevima Glasnika propustili smo da se bavimo godišnjicom smrti Alije Izetbegovića i da prokomentarišemo otvaranje muzeja o njemu, jer smo bili preokupirani trenutno mnogo važnijim stvarima za sudbinu BiH. Međutim, sada nađosmo prostora u Glasniku da se osvrnemo i na taj događaj.

Kada se prati javno mnijenje Bosanaca i Hercegovaca, a to je moguće jedino na Internetu, jer su svi klasični BH mediji pod potpunom kontrolom vlasti, postaje jasno da je Alija Izetbegović dospio na pravo mjesto - nije više "otac nacije" nego "grobar Republike BiH".

Istina ima još Alijinih sljedbenika, ali to su većinom oni koji su tu po zadatku. Neki od njih se još bore za lik i djelo "rahmetli Predsjednika" jer na neki način žive od "Alijinih" para, tačnije od novaca koje je familija Izetbegović otuđila od humanitarne pomoći islamskih država za vrijeme rata, a kasnije Bakir Izetbegović "investirao" u kriminalnu privatizaciju i tako dalje opljačkao državu. Druga vrsta Alijinih sljedbenika su tu po velikosrpskom zadatku i oni su žilav protivnik, moraćemo se još dugo sa njima tući.

Međutim, gornje dvije grupe ljudi su dosta malobrojne, oni nisu u stanju da sačuvaju Alijin kult ličnosti. Svaki kult ličnosti, bilo da je diktator ili lukavi demagog, crpi svoju snagu iz one ogromne mase ljudi koji su spremni prodati se i euforično klicati vođi, ili zbog sitnog šićara - npr. samo da bi bili "raja", ili, ako su malo ambiciozniji, da bi bili primijećeni od ličnosti iz "etabliranih" institucija, npr. iz vođinih novina. Njima niko ništa ne obećava, jer njih svaka vlast ima za džaba, oni i sami "lete" da se "nađu" kad zatrebaju.

E, kada takvi okrenu leđa vođi, znaj da je došao kraj kulta ličnosti, da je došao kraj masovnoj histeriji i to ne mogu nikakvi muzeji promijeniti. Upravo to se dogodilo za ovu četverogodišnjicu Alijine smrti. Nema više hvalospjeva "rahmetliji" kakvi smo imali u vrijeme masovne euforije, citiram jednog od njih, obratite i pažnju koliki je to kitch:

"22. oktobra 2003. će ući u historiju Bosne i Hercegovine, pa i šire. Te kišne oktobarske srijede naš glavni grad, Bosna i Hercegovina, čitav civilizovani svijet su se oprostili od čovjeka, humaniste, državnika, publiciste, sanjara! Kada jednom čovjeku na njegov posljednji ovozemaljski put dođe oko 200 hiljada ljudi, kada na njegovoj dženazi bude zastupljeno preko 80 zemalja svijeta, onda to samo po sebi govori o njemu samome, o njegovoj veličini!" - kraj citata.

Sada, čak i oni koji moraju po zadatku braniti Aliju, ne usude se da kažu da je on bio "veliki čovjek", nego najčešće kažu "moramo ga poštovati jer je bio naš prvi predsjednik", i kažu "svako pravi greške". Njegovi branitelji sada imaju defanzivan zadatak da "rahmetliju" nekako opravdaju za Daytonsku izdaju pa tvrde da je bio "prisiljen od svijeta da potpiše Dayton"; ni govora o tome da iko smije reći da ima išta dobro za Bošnjake u Daytonu. Mi sada znamo da nije istina da je Alija potpisao pod pritiskom. Kao prvo, ugovor potpisan pod pritiskom je nevažeći, a osim toga sjetimo se npr. jedne od posljednjih Alijinih poruka sa bolesničke postelje, koju je rekao mostarskoj delegaciji sa Fatimom Leho na čelu: "Čuvajte nam Dejton." Ne bi nas bolje ni Dodik savjetovao. I ne bijaše tu nikoga da ga pritišće, samo njegov strah šta će biti sa "Republikom srpskom" kada on umre.

I još nešto. Izdajnici pokušavaju da sačuvaju Alijin lik i djelo vežući ga za herojsku Armiju Republike BiH. Međutim, svaki borac herojske Armije Republike BiH zna da je Alija cijelo vrijeme radio o glavi toj Armiji, smjenjivao sposobne, dovodio poslušne, i pravio od Armije vjersku miliciju da bi lakše podijelio BiH.

Dakle, Armija baška, Alija baška - i neće se dogoditi da Alija za sobom povuče u bezdan i slavnu Armiju Republike BiH.

6. Cerić pod policijskom zaštitom u džamiji u Detroitu

DA LI SU HODŽE ISLAMSKE ZAJEDNICE BIH MUSLIMANI?

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

U nedjelju, 21. oktobra pod vidljivom policijskom zaštitom i zaštitom tjelohranitelja, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Cerić je posjetio Bošnjačku džamiju u Detroitu koja je manje od dva kilometra udaljena od druge Bošnjačke džamije u Hamtramick-u. Oni koji su do sada učestvovali na stotinama džamijskih okupljanja u Detoritu i regionu Detroita, ne pamte da su ikada vidjeli da hodža hoda sa policijskom zaštitom. I ne samo da hodže i velikodostojnici drugih vjera ne hodaju po Detoritu pod zaštitom policije. Takva zaštita policije nije viđena niti na skupovima u džamijama kojima su gostovali američki kongresmeni, senatori i guverneri američkih država. Očito, Cerićeva sigurnost je nekome od izuzetne vrijednosti. Po onome kako se Cerić ponašao i šta je rekao u džamiji u Detroitu, moglo bi se zaključiti da ga je policija čuvala od Bošnjaka, dzematlija Bošnjačke džamije u Detroitu.

Cerić je održao vaz (govor) u neprekidnom trajanju od najmanje sat i po bez mogućnosti da prisutne džematlije postave bilo kakvo pitanje. Džamija je bila puna. Tu je bilo nekoliko ljekara, magistara i doktora nauka, inženjera koji rade u Američkoj hemijskoj industriji, GM-u, Fordu. Bilo je prisutno nekoliko Bošnjaka koji su u kratkom roku uspostavili uspješne biznise u regionu Detroita. Bilo je tu studenata, fabričkih radnika, uspješnih zanatlija, nena i deda.

Cerić je vazio u vrlo ležernom tonu. Na momente vrlo duhovito koristeći se ponekad uličnim žargonom, kao "kažem ja njima, nemojte vi nama, BA, dijeliti savjete" ili "ne MORE to tako, kažem ja njima" i slično, što je džemat prihvatao sa smijehom očito uživajući u zabavi. Ponekad bi u rečenicu ubacivao engleske izraze, pa bi zvučalo kao: Drajvam rentanu karu sporednom ulicom do brikanog šoping centra.

Šta su njegovi prioriteti kada su u pitanju Bošnjaci u Americi, najbolji su dokaz teme njegovog nastupa. Jedan od primjera je da Bošnjaci ne treba da vodaju pse i kupe iza pasa, kako je to on vidio da rade Amerikanci kad je živio u Čikagu. Bolje je da rađaju djecu nego da drže cuke. Savjetovao je da je dobro da se puno zarađuje, ali da treba naći malo vremena i za dušu. Da ne bi zaobišao i one koji su porijeklom iz provincije, naveo im je primjer kako čovjeku svašta padne na pamet kada je na namazu (molitvi). Pa eto tako jednom čovjeku palo na pamet da mu komšija nikada nije vratio svrdlo kojeg je jednom pozajmio, na što se džemat slatko nasmijao.

Bilo bi dobro da je Cerić svoj vaz završio sa svrdlom i cukama. Ali nije. On se pobrinuo da Bošnjaci shvate da se situacija niti za stotinu godina neće srediti u BiH kako neko slučajno ne bi pomislio da se može vratiti u Bosnu. "Ne more to, ba, preko noći da se sredi kako bi šćeli ovi iz OHR-a", bila je Cerićeva poruka. Cerić se pobrinuo da objasni kako Lajčak i OHR ne znaju šta rade u Bosni -- "Kažu nam da se dogovaramo, a kada se mi dogovorimo, oni kažu nije dobro", navodeći slučaj jedne škole u Zenici. "Pa što nas onda nagovaraju da se dogovaramo", aludirajući na evropska tri principa o policiji i Harisovom izdajničkom dogovoru sa Dodikom kojeg OHR nije prihvatio. Poruka Bošnjacima u Americi je da nam OHR smeta i da treba da nas puste da se dogovorimo sa Republikom srpskom -- što je na liniji Dodikovog zahtjeva da je vrijeme da OHR ide iz Bosne. Izdajnici su tako sve fino uvezali i samo im smeta ta međunarodna zajednica, bila je poruka Cerićevog vaza Bošnjacima u Americi.

Cerić je rako da se tokom svog boravka u Americi susreo sa viđenijim ličnostima američkog političkog života uključujući i sekretara SAD u Klintonovoj vladi, Gospođu Olbrajtovu. Iz njegovog vaza je bilo jasno da je cilj njegovog lobiranja bio da Amerika izvrši pritisak na OHR da nas puste da se dogovaramo sa Republikom Srpskom, a ne da insistiramo na internacionalnom zakonu i pravdi po osnovu presude Internacionalnog suda pravde o genocidu počinjenom u BiH.

Saznajemo i Silajdžić dolazi u Vašington 5. novembra. Nije teško pogoditi da će i Silajdžić lobirati za istu stvar za koju lobira i Cerić, a to je da svijet treba da poštuje naše dogovore sa Dodikom i da nas ne interesuju pravo i pravda.

Izdajnici su neumorni.

U momentu kada je Cerić govorio o tome kako se mi možemo dogovoriti sa one druge dvije strane, neko upita, a šta je sa dogovorima u Republici Srpskoj, na što MRSNI HODŽA iz džamije u Detroitu skoči na noge i reče da je isteklo vrijeme za ovu džamiju i da poslije dove ko hoće može sa Reisu-l-ulemom nastaviti razgovor u džamiji u Hamtramicku. I tako vaz završi bez mogućnosti da se Ceriću postavi bilo kakvo pitanje. MRSNI Hodža udari po dovi. Nakon dove Cerić sa svojom policijskom pratnjom ode u Hamtramick, a Bošnjaci ostaše u džamiji sa pitanjem, da li su hodže Islamske zajednice BiH muslimani vjernici?

KOMENTAR: Kada je bio u Bostonu, na MIT Univerzitetu prije par godina, Cerić je rekao: "Muslimani trebaju da imaju djece, ali ne previše." To je bilo šokantno kada znamo koliko se švestenici ostalih religija bore za što više djece, pa i protiv kontracepcije, abortusa itd. Mi smo prenijeli tu Cerićevu izjavu u Glasniku, te je Cerić bio raskrinkan kao četnički agent, jer već svako dijete zna da je nizak natalitet postao veliki problem Bošnjaka, na radost četnika. Evo vidimo sada je Cerić promijenio priču, valjda je shvatio da se svakako ta djeca neće vratiti u Bosnu i Hercegovinu, pa mu ne treba da ispada izdajnik na taj očigledan način, a usput na taj način i nas "utjeruje u laž".

Ovaj put Cerić nije dozvolio nikakva pitanja vjerovatno jer se tada u Bostonu opekao, kada smo kroz pitanja objasnili prisutnim slušaocima da je on zaštitio komunističke agente, imame-udbaše, koji su otkucavali svoje vjernike komunističkoj policiji.

Dr. Muhamed Borogovac

7. Sukob Tihić-Izetbegović: SIMULIRANJE PROMJENA, DA PROMJENA NE BUDE

Autor: Sven Rustempašić

Sarajevo, 23. oktobar, 2007. -- Dok su sve stranke, svi politički tabori u Republici srpskoj i Republici Srbiji zajedno kao beton po pitanju zadržavanja, odbrane Republike srpske -- u ¨Bošnjačkom¨ liderstvu tobože vlada zavada, ali ne po pitanju opstanka države, nego o tome ko je profiter, ko je sa tajkunima, ko će biti ¨prvi među prvima¨. A izborima postavljeni ¨prvi među prvima¨, Haris Silajdžić, i njegov Ministar Sven Alkalaj, kako perfidnim tako i otvorenim, pa i vulgarnim pregalaštvom, sistematski sabotiraju prilike da se država BiH obnovi, ojača kao jedinstvena i funkcionalna.

To sprovodi velikosrpska mreža u Bošnjačkom narodu kojom smo osedlani; sada aktivira precizno tempirane unutarstranačke zavade, javno inicira i eksponira navodne rivalitete lidera - baš kada se odvijaju mnogo važnije stvari za opstanak države i naroda nego ¨da li smo za Sulejmana ili Bakira¨. Upravo je Bakiru Izetbegoviću velikosrpska agentura signalizirala da sada udari na legalnog predsjednika SDA, Sulejmana Tihića – i tako napravi diverziju tipa ¨neka se o sebi (stranka) zabavi¨. Cilj je da se pažnja javnosti prebaci sa bitnog na nebitno i da velikosrpski projekt svu bijedu Bošnjačkih lidera stavi otvoreno na tezgu – tako da i ¨međunarodni faktor¨ vidi da to ¨nije narod države vrijedan¨!

U podmetnutoj turbulenciji koju sada predvodi Bakir Izetbegović (uz pomoć novca iz ¨Telekoma¨ i ostalih resursa), manje primjetno ili neprimjetno prolaze i propadaju mnogo važnije stvari kao što su državna, a ne četnička reforma policije, intervencija Visokog predstavnika u korist države BiH, potpora EU i SAD državi BiH. Pažnja i energija se prebacuje sa interesa države i naroda na interes kojekakvih mahalanja uz hurmašicu i čašu vode.

Zavade u SDA samo prikrivaju činjenicu da su njeni lideri jedinstveni u veleizdaji države BiH. A svađaju se da se ne bi neko drugi svađao (u korist države). To podsjeća na godinama inscenirane sukobe Harisa Silajdžića i Alije Izetbegovića. Kada nam ne ide dobro, znaju da će lidera neko kritizirati. Tada se podigne drugi izdajnik da ga kritizira – i tako na čelu kritičara ključnu riječ uvijek vodi izdajnik, tj. srbalija. To je udbaška taktika, još otkako je Nedžib Šaćirbegović u SAD tokom agresije tobože kudio Aliju Izetbegovića, ili otkad je Adil Zulfikarpašić ¨radio protiv Alije¨. Sjetimo se koliko je puta Muhamed Filipović Tunjo ¨bio Alijin oponent¨ -- dok istovremeno Alija Izetbegović nije imao ništa protiv toga da Filipovića koristi kao pregovarača ili ambasadora.

Što se tiče četnika, oni idu metodom ucjene i pritiska, jer znaju da među Bošnjačkim liderima imaju svoje sluge, koji će rado pristajati na ucjene.

8. GENERAL HALILOVIĆ OTVORENO NA "60 MINUTA"

Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 22.10.2007. U prvom TV nastupu nakon oslobađajuće presude, General Sefer Halilović večeras je u '60 minuta' FTV bez dlake na jeziku postavio "stvari na svoje mjesto". Ovo je prvo javno iznošenje KOMPLETNE ISTINE tj. republikanskog (anti-Izetbegovićevskog) stava na najgledanijoj televiziji BiH. Profesionalno je djelovao i Bakir Hadžiomerović vjerovatno zbog pokušaja njegovog šefa Lagumdžije da uvuče Halilovića u koaliciju u kojoj bi se samo SDP okoristio Halilovićevom popularnošću, dok bi sam Halilović mnogo izgubio jer bi bio uvučen u sivilo olinjalih BH političara. Ali, kao i uvijek do sada, nama nečiji motivi za njegov trenutačni patriotizam nisu bitni, bitan je samo krajnji cilj – REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

General Halilović je u uvodu napomenuo da su brutalni napadi svim sredstvima na njega krenuli odmah po objavljivanju knjige "Lukava strategija", u kojoj je prozvao rukovodstvo za namjeru da etnički podijeli Republiku BiH, kao i za krađu novca prikupljanog za odbranu. On je odbacio saopštenje HDZ i HDZ1990, koje je po njemu trebalo ići u smjeru traženja pravde za žrtve, a ne komentirati presudu. SVAKI HRVAT ODAN BOSNI I HERCEGOVINI OVDJE ĆE PREPOZNATI PRAVOG VITEZA KRALJICE KATARINE, KOME JE VIŠE STALO DO PRAVDE I DRŽAVE BiH NEGO LI VLASTITE "PRIPADNOSTI" BILO KOJOJ ETNIČKOJ BH SKUPINI!

Ponašanje Carle del Ponte koja ga je optužila "slučajno" 5 dana nakon rušenja nebodera u New Yorku, a nije nikada optužila vojni vrh Srbije za agresiju na BiH, Halilović objašnjava njenim nastojanjem da vodi balansiranu politiku, umjesto da traži pravdu. S druge strane, Sud, koji je odvojena institucija, djeluje potpuno apolitično i samo na osnovu predočenih dokaza. Sramno je što je njeno Tužilaštvo rasipalo resurse tog preskupog Suda zatrpavajući ga slučajevima u kojima su optuženi dobivali po 2 godine zatvora, što su mogli procesuirati nacionalni sudovi i to puno jeftinije. I suđenje Miloševiću je indikativno jer je, za razliku od Nirnberga gdje su svi procesi okončani za godinu dana, trajalo preko 5 godina i nije dovedeno nidokle, a del Ponte je imala zdravstvene nalaze da je zatvorenik teško bolestan. General sprema tužbu protiv UN za naknadu štete, iako je svjestan da niko nikada nije dobio takvu tužbu.

Komentirajući otvaranje muzeja Izetbegoviću prije par dana i slanje poklona-prigodne monografije na razne adrese, ali ne i njemu kao prvom Komandantu Armije, Halilović je naglasio da je to jasno jer se s Izetbegovićem razišao 1993 na konceptu cjelovite i multietničke Bosne, u trenutku kad je u Armiji RBiH bilo preko 30% bosanskih Srba i bosanskih Hrvata. Tad je Izetbegović krenuo putem etničke podjele Bosne. Dok je tim u kom su bili on, Izetbegović, Mahmutcehajić, Lučarević, Turajlić i drugi, radio skupa, "sve je išlo vrlo dobro. Da se nastavilo tim putem, sigurno niko od nas ne bi završio u Haagu..." Do njegovog žestokog sukoba s Izetbegovićem došlo je kad je ustao protiv etničke podjele. Ovi koji mu sada ne odaju priznanje ne shvataju da je presuda zapravo najbitnija za BiH i Armiju, ali i za Bošnjački narod (radi političnosti haškog Tužilaštva). Oni "i dalje javno pričaju o cjelovitoj BiH, a još uvijek rade na tom projektu etničke podjele Bosne i Hercegovine", tako da on nije ni očekivao njihovu podršku. "Ima tu i ljudi koji brane Izetbegovića, a da su ga samo vidjeli na TV-u i nisu uopšte bili upoznati s dešavanjima" – dodao je General Halilović.

Odgovarajući na pitanje očekuje li ponovo reakciju raznih udruženja za "zaštitu tekovina ovog i onog", te Muslimović Fikreta i drugih kao nakon serijala FTV 'Generali', Halilović je rekao da "ne isključuje njihove reakcije. Muslimović i njegovi ljudi su beznačajni i njih niko ne sluša, niti o njima iko išta zna. Ali mi znamo koja je njegova zločinačka uloga unutar BiH, i tih njegovih kao što je on, koja će se sigurno razjasniti." Kao zastupniku Parlamenta BiH, predstoji mu osim borbe protiv društvenih pojava kao što je pljačkaška privatizacija, prvenstveno "borba protiv dvaju nacionalizama koji bi izgleda da nas uvedu u vanredno stanje pa se onda razbježali opet po svijetu da sakupljaju pare i ostavili bosansku sirotinju da gine. Mislim da ovaj put imamo dovoljno snage da ih politički spriječimo" – završio je General Sefer Halilović.

Nakon večerašnjeg medijskog prodora putem Generalovog HISTORIJSKOG TV NASTUPA, Sarajevo sada ima dvije potpuno suprotstavljene, a zvanične "ratne priče" (o tome ko se bori za šta). Očito je onda da - jedni lažu! Istovremeno, igre UDBE od početka 1990-tih pa naovamo, kako u BiH tako i u Sandžaku, raskrinkavaju se iz dana u dan. Zato je i malom djetetu jasno da naredni korak patriotskih snaga mora biti DRŽAVNI ZAKON O LUSTRACIJI (zabrani rada u državnim organima za sve koji su ikada sarađivali s bilo kojom obavještajnom službom). Od svih bivših istočnoevropskih zemalja, jedino BiH nema taj zakon, a veliki broj agenata i saradnika infiltriran je u sve pore političkog i državnog aparata, počev od SIPE preko partija pa do izvršnih organa vlasti i čak pojedinih ministara i članova parlamenata.

9. KARDINAL PULJIĆ POZVAO VJERNIKE DA SE MOLE ZA DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU

SARAJEVO - 25.10.2007. 10:24 Nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić pozvao je vjernike da se danas, na dan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić Kosača, posebno mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je već šesta godina kako pozivam sve vjernike, sveštenike, redovnike i redovnice na molitvu za Domovinu na dan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić Kosača. Neka se i ove godine, u svim župama slavi sveta misa za Domovinu", napisao je kardinal Vinko Puljić, a prenosi Katolička novinska agencija (KTA).

Nadbiskup vrhbosanski danas će služiti misu u crkvi Ara Koeli u Rimu, u kojoj je sahranjena bosanska kraljica Katarina.

U Kraljevoj Sutjesci u nedjelju 28. oktobra biće organizovana proslava u čast kraljice Katarine, koja je i zaštitnica franjevačkog svetog reda. -- TANJUG

10. SANDŽAK: UDBAŠKA OFANZIVA NE JENJAVA

Za nedavni Ramazan i Bajram velikosrbi i njihovi jataci iz "Federacije BiH" su pripremili žestoku ofanzivu računajući da će Bošnjake uhvatiti "na spavanju" dok slave Bajram. Počelo je sa Silajdžić-Dodikovim "Protokolom", a nastavilo sa pokušajem da se u legalnim i legitimnim institucijama Islamske Zajednice u Srbiji postave na čelo muslimanski Srbi. Tako bi se Islamska zajednica u Srbiji stavila pod kontrolu udbaša i ujedno bi se otuđile sve džamije i sva druga infrastruktura koja je građena dugogodišnjim odricanjem istinskih vjernika, sandžačkih Bošnjaka.

Veoma je interesantno koje je vrijeme izabrano za ovu ofanzivu na našu braću u Sandžaku. Ne samo da su izabrali Ramazan i Bajram, nego su sačekali prvi Ramazan i Bajram poslije Silajdžićeve izdaje kada je ostao "suzdržan" i time proširio vlast Srpske pravoslavne crkve i na BiH. To je slično onome što su Silajdžić i Lagumdžija učinili za vrijeme Alijanse kada su potpisali bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu samo između BiH i Srbije, umjesto da se to pitanje rješavalo u paketu za sve prognanike iz BiH. Time su izložili Bošnjake razasute sirom svijeta na milost i nemilost srpskom daytonskom pravu veta, kada je u pitanju dvojno državljanstvo. Isto tako je sada Silajdžić dao Srpskoj pravoslavnoj crkvi sve što su tražili u BiH, umjesto da je gledao da se paralelno i jednako riješi i pitanje Islamske zajednice u Srbiji. Dakle, za ovu ofanzivu muslimanskih UDBA-ša na našu braću, Bošnjake u Sandžaku, možemo zahvaliti jedino "hodži" Harisu Silajdžiću.

Srećom, od Silajdžić-Dodikovog "Protokola" nas je spasila Evropa, a u Sandžaku se naši ne daju jer su svjesni da niko ne može poraziti narod koji se bori za svoja prava i na čijem čelu su pravi ljudi, a ne izdajnici. A Muftija Zukorlić je obični musliman koji se boji samo Boga, ako izda svoj narod, a ne "veliki musliman" kao Alija koji tobože u strahu od "svijeta" potpisa osnivanje "RS", i tako nam ostavi rak ranu sa kojom sada i Evropa teškom mukom izlazi na kraj.

M. B.

11. PREPOZNAJMO PRAVU STRANU TAKO ŠTO JE IZDAJNICI NAPADAJU

Poštovanje!

Ponukan člankom koji ste objavili pod imenom ''MORAMO NAĆI PATRIOTE KOJE ĆE DIJASPORA PODRŽATI'' javljam Vam se drugi put u nadi da će moj stav naići na razumijevanje u vašem Timu, čiji rad bez obzira na moj kritički stav izuzetno cijenim.

Stoga ću biti slobodan da Vam predložim slijedeće! Ljudima ste počeli otvarati oči, ali oni od velikog svijetla (najvjerojatnije zbog malo čitanja što je karakteristika ljudi koji imaju mišljenje o svemu bez obzira na znanje o istom) nemaju mogućnost da kroče u bilo kom pravcu. Trebaju im informacije ko je taj koji je spreman na žrtvu radi Bosne i Hercegovine.

Lično, ako se moj glas broji, smatram da postoje snage koje mogu podići Bosnu i Hercegovinu iz gliba. Kako ih naći!? Pa jednostavno! Samo treba pogledati koga to izdajnici napadaju, vrijeđaju, omalovažavaju jer oni znaju najbolje od koga im prijeti opasnost. Nije li jedan Sefer bio napadan, ponižavan i izvrgavan svemu i svačemu. Nije li jedna Lamija u trci za rektora bila 'nadjačana' od nekog SDA-ovog Hasana, za kog se poslije nije čulo.

Nije li jedan Bogich smetao 'autokrati Zlaji'. Svi ti ljudi, a ima ih sigurno još, mogu svojim neuskogrudnim stavovima i iskrenom i mudrom politikom, stvoriti prostor za nove snage.

Konkretan je prijedlog da pokušate afirmisati stvarne BiH vrijednosti i da ljudima objektivno ponudite jednu bolju sliku Bosne i Hercegovine kroz ljude koje ova Država ima. Jasno je da te ljude nema ko promovisati jer su Radončićevi i slični instant-internet novinari plafon intelektualnog napora našeg, pa čak i, obrazovanog čovjeka ... Znači bar kroz jedan članak treba opisati, ne tako davne, prljave ratove koji su vođeni protiv pojedinaca, a daleko od očiju javnosti, kako bi narod vidio i osjetio političku borbu za bolju Bosnu i Hercegovinu.

A ako i narod ponovno pogriješi u izboru, ipak je to korak naprijed izabrati drugog znaci dati jasnu poruku: GOSPODO NISTE NEZAMJENLJIVI I ODGOVARAT' ĆETE ZA REZULTATE SVOGA RADA!!!

Hvala na svemu!

Sead K.

KOMENTAR: Seade 100% si u pravu - tačno je da jedan kriterij u razaznavanju "ko je ko" treba biti i ocjena ko je i zašto napadnut od izdajnika. Na primjer, to možemo primijeniti i danas, kada pročitamo članak Dr. Sendijarevića o ponašanju Cerića u USA, i kada se upitamo zašto baš sada Cerić u Americi napada Lajčaka, i traži odlazak OHR-a, pa će odmah biti jasno za koga Cerić radi.

M. B.

12. MOLIM DA SE "RS" UBUDUĆE STAVLJA U NAVODNIKE JER JE NIKADA NEĆEMO PRIZNATI

DRAGI MOJI BOSANCI,

BAŠ SAM SE VRATIO IZ DRAGE NAM, ŠTO JE OSTALO, BiH. Bilo mi je jako lijepo u mojoj rođenoj Tuzli. Bila je to moja prva posjeta nakon 48 godina. Teško je razumjeti kako se uzdržavaju bez posla, novaca. Imaju sve i svega, a mizerno žive.

Imam jednu molbu od redakcije: Molim vas gospodo kad je govora o onom drugom entitetu, uvijek ga zovite tkz. "RS." Treba da znaju da nisu priznati, ili da ćemo ih ikad priznati. Ubice, lopove, naše najveće dušmane, ne treba im vjerovati, pogotovo priznati njihova zvjerstva.

Uz bratski sellam,

Ekrem Spahich, Tuzlak,
Fritch, Texas

13. POZIVAMO DIJASPORU DA SE REGISTRUJE ZA IZBORE

Dragi prijatelji,

Vidim da ste budni čuvari BiH. Sa velikim zadovoljstvom čitam vaše izvještaje, znam da su pisani od onih, koji znaju nazvati pravim imenom ljude i događaje. Već je dobro viđeno ima ih mnogo; izdajnici, udbaši, masoni. Ostaje nam da se borimo protiv podmuklih izroda - neprijatelja. Dobro ste zaključili da je Sefer bio osuđen za odstrjel, ali njegov korpus svaki dan je jači i veći, tamo mogu samo umni, hrabri i čiste prošlosti. Jedino mogu reci da Sefer ne zna izdati to je dokazao kada se suprotstavio podjeli BiH, kada je potpisao smrtnu presudu, koja srećom nije izvršena nad njim, već nad ženom i šurom.

Molim vas da pokrenemo kampanju prijavljivanja glasača u dijaspori to je borba protiv etničkog čišćenja u "RS".

Mnogo pozdrava od Profesora.

Hasan H.

14. IMAMO BOLJU IZJAVU O "RS" I EVROPI

Izjava da je: "BOLJE PRIVREMENI DIKTAT EVROPE NEGO VJEČITI DIKTAT REPUBLIKE SRPSKE", je blaga. Bolje rečena izjava, a mislim da dijelim mišljenje većine, je:

BOLJE I VJEČITI DIKTAT EVROPE, NEGO PRIVREMENI DIKTAT "REPUBLIKE SRPSKE".

Darko Dj.
Tuzla

5. BOSNJASTVO.NET JOŠ JEDNOM UHVAĆENO U FALSIFIKATU

Ovaj put je riječ o IFIMES-u. Naime, poslije analize IFIMES-a u kojoj je dokazano da je Silajdžić svojim djelima napravio "salto mortale" u odnosu na ono što je govorio prije izbora, neki Mahmutović je na web stranici bosnjaci.net napisao da je to u pitanju samo jedan čovjek, Bakhtijar Aljaf, koji se lažno predstavlja kao institut, i da u Sloveniji ne postoji taj institut IFIMES.

Mi koji primamo e-mail poštu od IFIMES-a, znamo koji su sve prominentni svjetski stručnjaci gostovali preko IFIMES-a u Ljubljani. Dakle, UDBA čini očajnike poteze da sakrije da je "car gologuz", tj. da je Silajdžić udbaš. Pogledajte web stranicu IFIMES-a i uvjerite se kakvi su sve stručnjaci sarađivali sa njima.

http://www.ifimes.org/default.cfm?Jezik=Ba&Kat=10&ID=319

16. BAJRAM U BOSTONU

Zbog ofanzive kojoj smo bili izloženi za ovaj Bajram, nismo se bavili Bajramom u ranijim brojevima, ali bolje ikad, nego nikad.

Ovaj Bostonski Bajram je zavrijedio da ga spomenemo jer je bio izvanredno organizovan. Usput smo i nešto naučili pa želim da to podijelim sa Bosancima i Hercegovcima širom svijeta. Naime, organizator svega je bilo novosnovano bh folklorno društvo "KUD Naslijeđe" (Heritage).

Ovdje su Bošnjaci i do sada osnivali klubove, zavičajne kafane itd., da bi se družili između sebe, ali ništa nije ovako dobro uspjelo kao Kulturno umjetničko društvo. Razgovarajući o tome uspjehu folklornog društva sa doktoricom naših bosanskih žena, Lin Piwowarchik, koja je porijeklom Poljakinja, ona nam je rekla da je to uobičajeno da se imigranti najbolje organizuju preko svojih nacionalnih "plesnih" društava. Ona nam je rekla da su se i Poljaci uspjeli prvo okupiti oko svoga plesnog društva.

Osim toga, to je najbolje druženje za djecu i omladinu, da ih otrgnemo od ulice i problema koje ulica nosi, ali i da se među djecom širi patriotizam prema domovini i čuvaju narodni običaji, plesovi, kuhinja itd.

Pogledajte sliku naše omladine u Bostonu sa proslave Bajrama

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

17. Lijepo tehnički dotjerani Glasnici i drugi interesantni članci

http://republikabih.net/

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 257 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.