Subota, 4. Juli 2020

 

 

 

18:44:24

Glasnici

Izdanja iz 2007/1 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 25727  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:51

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 br. 466

http://republic-bosnia-herzegovina.com

SADRŽAJ

1. TIHIĆ: "DODIK NAM JE VRATIO KREDIT KADA JE GLASAO ZA AMANDMANE."?!

2. ŠTO SILAJDŽIĆ BOLJE GOVORI, SVE MU SE MANJE VJERUJE

3. STRAH OD THOMPSONA

4. MOLITVA ZA NEZAVISNO KOSOVO U AMERIČKOJ DŽAMIJI U DETROITU

5. Silajdžić govorio na forumu Kataru o kršenju ljudskih prava u BiH

6. Usvojena Rezolucija o Srebrenici na Federalnom parlamentu

7. PEĆANIN, I IZDAJNIK I BUDALA

8. VUK DLAKU MIJENJA, ALI ĆUD NIKADA

9. TAMO GDJE NEMA IZDAJE IMAJU NOĆNA ODVOĐENJA I LIKVIDACIJE BOŠNJAKA

11. OTVORENO PISMO PREDRAGU MATVEJEVIĆU

12. Rahatluku nigdje kraja nema

Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.

1. TIHIĆ: "DODIK NAM JE VRATIO KREDIT KADA JE GLASAO ZA AMANDMANE."?!

Tihić je znao da je zbog amandmana katastrofalno izgubio izbore, tj. on zna da narod neće amandmane kojima se zadržava RS i to sa entitetskim glasanjem i sa mogućnošću da se trajno raspusti Skupština BiH tj. da država dozivi legalnu disoluciju, ali opet pokušava da te amandmane progura.

Dr. Muhamed Borogovac

Izvodi iz intervjua Sulejmana Tihića u Avazu od 26. aprila, 2007.

Vi ste, izgleda, jedini politički lider koji insistira na amandmanima. SDP, SDS, SNSD odstupili su od njih.

- Pogrešno vam se čini. Uopće ne insistiram na njima. Uvjeren sam da je napravljena velika greška što ih nismo usvojili. Od 26. aprila prošle godine sve je krenulo nizbrdo. Da smo tada prihvatili amandmane, u maju bismo već imali reformu policije. Umjesto toga došli smo u situaciji da mnogi političari ne žele praviti kompromise, jer na izborima se vidjelo da se to ne isplati.

Mislite na Silajdžića?

- Mislim na sebe! Zbog kompromisa koje sam nudio, kažnjen sam na izborima. Uvjeren sam da će se Parlament vratiti na te amandmane, uz neke korekcije.
...

Kada očekujete usvajanje amandmana?

- Ustavna reforma ključ je mnogih reformi i treba je provesti. Da li će se to raditi u ovoj prvoj fazi, dograđivati je ili nešto drugo, ne znam. Postojeći ustavni okvir smetnja je daljnjem razvoju BiH. S ovim ustavom ne možemo provesti sve reforme koje nas čekaju.

Da su amandmani usvojeni prošle godine, sigurnost bi bila izvorna nadležnost države i ne bismo imali situaciju koju sada imamo u toj reformi.

I Vi dijelite stav Milorada Dodika i Dragana Čovića da prvo treba promijeniti Ustav pa ići u daljnje reforme?

- Najviše bih volio da se to uradi u paketu. Da više ne gubimo vrijeme. Ako postoji volja za tim, jednim političkim sporazumom mogu se riješiti oba pitanja. S tim što bi prvo bile usvojene promjene Ustava, a onda reforma policije.

A Haris Silajdžić? On baš i nije spreman na kompromis u vezi s entitetskim glasanjem. Jeste li nezadovoljni njegovim ponašanjem?

- Nisam nezadovoljan. Sa Silajdžićem dobro sarađujem, radi svih važnijih odluka i pitanja se sastajemo i razgovaramo.
...

Zahvaljujući Vama, Dodik je još jednom postao premijer. Čini se da Vam baš i nije vratio kredit.

- Jeste, vratio je. Glasao je za ustavne amandmane. Tada smo se nešto dogovorili i on je to ispoštovao. On je uzeo ono što njemu odgovara, a mi nismo iskoristili to što je dao. Dodik je, dakle, bolje prošao.

KOMENTAR: Dakle, Tihić je znao da je zbog amandmana katastrofalno izgubio izbore, tj. on zna da narod neće amandmane kojima se zadržava RS i to sa entitetskim glasanjem i sa mogućnošću da se trajno raspusti Skupština BiH tj. da država dozivi legalnu disoluciju, ali opet pokušava da te amandmane progura.

Da bi nam prodao amandmane on nas ubjeđuje da nama Dodik čini uslugu kada glasa za amandmane kojima se legalizuje RS sa entitetskim glasanjem itd.

Ovo pokazuje da se Tihić osjeća toliko komotan u svojoj izdaji, bez obzira što je svjestan da narod želi nešto sasvim drugo. Tihić se nikoga više ne boji jer je svjestan da izdajnici drže sve ključne pozicije i u SDA i u državi.

Dr. Muhamed Borogovac

2. ŠTO SILAJDŽIĆ BOLJE GOVORI, SVE MU SE MANJE VJERUJE

Citat iz Silajdžićevog obraćanja na Seminaru o ustavnim promjenama:

Prema njegovim riječima paket takozvanih „aprilskih promjena" je išao dalje od Daytona u negativnom smislu.

„Po Aneksu 4. ili ono što zovemo dejtonski Ustav, parlament se ne može raspustiti, posebno ne Predstavnički dom ni u kom slučaju, jer je bilo jasno da raspuštanje parlamenta dovodi u pitanje opstanak BiH", kazao je Silajdžić. Dodao je da je jasno da jedna takva odredba u amandmanima od prošle godine ide naruku onima koji hoće otcjepljenje od BiH.

Dodao je da se po tim amandmanima Predsjedništvo ne bira direktno nego se bira iz parlamenta, dakle posredno. Ukoliko se Predsjedništvo ne izabere, ili ako se Predsjedništvo izabere, ukoliko se premijer ne izabere iz tri kruga glasanja raspušta se parlament. To je, ističe Silajdžić, potpuno nova stvar, vrlo opasna za BiH.

Govoreći o entitetskom glasanju rekao je da ono znači da 23 posto parlamenta može zakočiti sve.

„Odbili smo amandmane, ali smo rekli - prihvatit ćemo amandmane pod jednim uslovom, a to je da se entitetsko glasanje izbriše jer je ono kočnica svakom razvoju BiH, a i mogućnost da se BiH kao država dovede u pitanje", kazao je Silajdžić.

Dodao je da on kao građanin BiH želi promjene Ustava, ističući da je „ovaj ustav etnički i plemenski, nametnut silom, genocidom i etničkim čišćenjem i njega treba mijenjati".

„Protiv sam etničke podjele, za jednu normalnu zemlju demokratsku po evropskim standardima, a ovo što sada imamo nikako ne mogu biti evropski standardi", kazao je Silajdžić.

KOMENTAR: Ponovo Silajdžić dobro govori. Jedini problem je što je on u pregovorima sa Tihićem obezbijedio da na svim tačkama odlučivanja o ustavu bude pro-amandmanska većina, o čemu smo već svojevremeno pisali. Tako je sam Silajdžić pripremio teren da se Amandmani usvoje preglasavanjem Stranke za BiH, HDZ-a 1990 i ostalih manjih stranaka od strane SDA, SDP i stranaka iz "Republike Srpske". Tako će Silajdžić biti protiv, ali će biti tobože nemoćan da zaustavi amandmane.

Silajdžić stalno izbjegava da odradi pravi potez. Na primjer, on bi mogao sada preventivno djelovati i obećati da će u Predsjedništvu zaustaviti amandmane, ali on samo patriotski govori protiv amandmana, dok pušta da Tihić radi na amandmanima. A nije da on ne zna! Znao je odmah preventivno djelovati kada se pojavili novi dokazi u vezi sa Tužbom za genocid riječima: "Nažalost nećemo moći tražiti reviziju postupka jer će Radmanović staviti veto u Predsjedništvu." Silajdžić nam preventivno zaprijeti Radmanovićevim vetom, dok ni ne pomišlja da svoj iskoristi zbog onoga zbog čega ga je narod izabrao.

M. B

3. STRAH OD THOMPSONA

ZAGREB - Pustite priče, ugovor je potpisan jučer i koncert će se održati u dvorani Zetra u 20 sati, izjavio je za Glas Dalmacije Marko Perković Thompson koji je tako otklonio sve sumnje hoće li 10. svibnja pjevati u Sarajevu.

Podsjetimo, najava Thomsponova koncerta u glavnom bosanskohercegovačkom gradu u povodu obilježavanja 10. obljetnice dolaska pape Ivana Pavla II. u Sarajevo prouzročila je prosvjede brojnih tamošnjih udruga i institucija.

Prva je reagirala Židovska zajednica Bosne i Hercegovine, nedugo potom uslijedili su i prosvjedi i upozorenja Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945., Saveza logoraša BiH, mostarskog muftije Seida ef. Smajkića, a priopćenjem se oglasila i vlada Kantona Sarajevo.- Kraj citata.

KOMENTAR: Ne poznam Tompsonovu muziku u detalje, ali ono što sam čuo ja bih opisao sintagmom "hrvatska patriotska pjesma".

U skladu sa osvojenim demokratskim slobodama u BiH, nije jasno zašto bi Bošnjacima smetala jedino ta muzika. Nama ne smetaju gostovanja tolikih pevaljki i pevača koji su "gostovali" na ratištima i za vrijeme rata u BiH, hrabreći četnike svojom pjesmom dok "rokaju" po Sarajevu, Tuzli, Brčkom itd. Ne smetaju nam ni nastupi onih bivših Sarajlija koji su otišli u Beograd i tamo otvoreno izdali grad i domovinu. Sjetimo se kako nam je Goran Bregović doveo dragačevske trubače odmah poslije rata, vrstu srpske narodne muzike, koja je čak estetski bezvrjednija i od "turbo folka".

Ova epizoda ne bi imala nikakva značaja i ne bi se bavili njome, da ona ne pokazuje, još jednom, veoma slikovito koliko su i u samom Sarajevu muslimanski Srbi politički najobrazovanija i najbolje organizovana grupa.

A šta je njihov pravi problem, zašto Sarajlije ne smiju čuti hrvatsku patriotsku pjesmu? Nije u pitanju što je to Hrvatska pjesma. Njima je problem što je to patriotska pjesma. Bošnjak ne smije čuti za junaštvo, patriotizam, žrtvovanje za domovinu, da se ne bi i on probudio, kao što su se probudili Slovenci, Hrvati, Crnogorci, Albanci. Jer, kome treba Bošnjak koji bi kao Hrvat, ili Albanac, ili Slovenac, Crnogorac, mislio o patriotizmu, domovini, slobodi itd. Mnogo je lakše sa nama ovakvim, tj. pitarima, nego sa eventualno probudjenim državotvornim Bošnjacima. Samo pitarima može Sulejman Tihić prodavati priču kako ih je Dodik zadužio što je glasao za amandmane kojima se legalizuje RS i to sa entitetskim glasanjem i mogućnošću legalnog raspada skupštine BiH, a time i države BiH. Državotvoran narod bi ga "razapeo" za tu otvorenu izdaju, a kod nas mu sve prolazi.

M. B.

4. MOLITVA ZA NEZAVISNO KOSOVO U AMERIČKOJ DŽAMIJI U DETROITU

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Poštovani Naim Ternava, Muftija države Kosovo, održao je hudbu u Američkoj džamiji u Detroitu u petak, 27-tog aprila 2007-e. Hudbu je započeo sa Kur'anskim ajetima da svi ljudi na svijetu potječu od jednog oca i jedne majke, i da su ljudi podijeljeni u nacije (državotvorne narode) kako bi se bolje upoznali i kako bi se lakše razlikovali narodi koji su na pravom putu od onih naroda koji su na krivom putu.

Poštovani Naim Ternava je završio hudbu tako što je zamolio sve prisutne da se mole za nezavisnost Kosova.

Hudba je održana u onoj istoj džamiji Američkih muslimana u Detroitu u kojoj je primio Islam prvi i do sada jedini musliman izabran u Američki Kongres, Poštovani Keith Ellison.

Nakon hudbe, Poštovani Naim Ternava je bio okružen novinarima koji su htjeli vise da čuju o stotinama hiljada Albanaca koji su, kako je u hudbi spomenuto, žrtvovali svoje živote od 1912 do danas u borbi za suvereno i nezavisno Kosovo.

Nakon hudbe i nakon molitve za nezavisnost Kosova i razgovora sa novinarima, Muftija države Kosovo, poštovani Naim Ternava je obavio posjetu Katoličkoj crkvi Albanaca sa Kosova u Auburn Hills-u u predgradju Detroita. Ispred crkve na monumentalnom kompleksu sa različitim objektima, uključujući i nogometno igralište, sačekala ga je državotvorna zastava Albanaca podignuta visoko na 20 metara visokom jarbolu.

Albanci sa Kosova su Državotvoran narod sa državotvornom zastavom, koji se bore za državu (naciju) ulažući svoju imovinu i živote za slobodu i svoje molitve u džamijama i crkvama. I onda će neki reći kako će Albanci dobiti nezavisnost na Kosovu na račun nekog drugog naroda (Bošnjaka). A Bošnjaci ni nemaju državotvornu zastavu kojom bi se obilježili i pod kojom bi se okupili, niti imaju molitvu za slobodu i suverenitet države (nacije). Albanci sa Kosova nikada nisu odustali od svoje zastave, bez obzira na srpski teror i vlastite žrtve, a Bošnjaci se na pregovorima odrekoše zastave sa Ljiljanima, pod kojom su živote dali najbolji sinovi za nezavisnost Republike BiH.

Nemoguće je, a ne usporediti Poštovanog Naima Ternavu, Muftiju Republike Kosovo koji predvodi molitvu za nezavisnost Kosova sa "Muftijom" Bošnjaka (Mustafom Cerićem), koji će i ove godine u julu predvoditi molitvu okupatorskim vojnicima, Turcima, koji ubiše posljednjeg kralja Bosne Stjepana Tomaševića, koji je radije izabrao smrt nego da potpiše kapitulaciju.

Da podsjetimo na Kur'anske ajete koji kažu da Bog neće promijeniti situaciju jednog naroda sve dotle dok se taj narod sam ne promjeni.

I na kraju, svaki narod ima vlast i hodže kakve zaslužuje.

5. Silajdžić govorio na forumu Kataru o kršenju ljudskih prava u BiH

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Avaz 26, april 2007, citat:

Silajdžić je jučer održao izlaganje na Konferenciji, u kojem je govorio, između ostalog, i o situaciji u BiH te kršenju ljudskih prava.

- Govorio sam o Srebrenici. Rekao sam da Ujedinjeni narodi i svijet, nažalost, ignoriraju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu. Kazao sam da se u BiH krše osnovna ljudska prava te se cak ignoriraju i sudske presude. O demokratiji se ne može govoriti ako se krše ljudska prava i ne poštivaju presude i na takvim temeljima se ne može graditi budućnost - kazao je sinoć Silajdžić u telefonskom razgovoru iz Katara za "Dnevni avaz". – Kraj citata.

Inače, Konferencija koja se održava i Kataru se bavi slijedećim temama:

Ekonomija
Ljudska prava
Slobodna trgovina
POLITIČKE REFORME
Izazovi demokratije
Sloboda medija
itd., u što se možete uvjeriti na linku konferencije na kraju teksta.

Rad konferencije se odvija po sekcijama, a to što je Silajdžić izabrao pogrešnu sekciju gdje se govori o LJUDSKIM PRAVIMA, A NE O "POLITIČKIM REFORMAMA", najbolje govori da Silajdžić nema ništa protiv Republike Srpske niti ga interesuje politička reforma u BiH. Naime, kada predsjednik BiH dođe tamo i bavi se problemom ljudskih prava, što pripada "trećoj korpi" povelje UN (pitanja od najnižeg značaja u UN), umjesto da govori o Političkim reformama, što su pitanje iz "Prve korpe" UN, to je jasna poruka svijetu da Bošnjaci nemaju problema sa političkim sistemom tj. sa postojanjem RS, ni poslije pravosnažne presude da je RS počinila Genocid.

Sjetimo se Silajdžić je uvijek tobože polagao velike nade da će "svijet" pomoći da se ukine RS, a sada kada ode u svijet, on ne spominje nikakve političke reforme, nego se bavi "ljudskim pravima". Silajdžić laže kada kaže da "Ujedinjeni narodi i svijet ignoriraju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu". Naime, Ujedinjenim nacijama nije ispostavljen nikakav pravosnažan zahtjev sa naše strane, da se bilo šta učini po toj presudi. Upravo je Silajdžić došao u Srebrenicu i ubijedio Srebreničane da NE usvoje pravosnažnu odluku o izlasku iz RS, nego samo "rezoluciju" tj. izjavu bez pravne snage.

A Srebreničani najbolje znaju kako je ganjati ljudska prava po šalterima Republike srpske i zašto su tražili suverenitet od RS. Bošnjacima treba sloboda, a ne ono što im je Silajdžić namijenio još u Daytonu i čega se i sada čvrsto drži - da mole četnike za dozvolu, čak i kada hoće da zasade ruže na mezarju, što je nedavno iskustvo iz Bratunca.

U stvari, sada se Silajdžićeva aktivnost usmjerila na obećanja da će stići pare iz islamskih zemalja, čime kupuje socijalni mir i čuva Republiku srpsku. Haris Silajdžić je ustvari dugo pripreman i veoma sposoban četnički agent koji manipuliše i dobronamjerne muslimane iz svijeta. Njegovi specijalitet je da se veoma "emotivno" i "vatreno" zalaže za nešto što lijepo zvuči, ali je ustvari ćorsokak.

Ovo je još jedan takav primjer gdje Silajdžić dođe na konferenciju i ode na pogrešnu sekciju, da diskutuje o ljudskim pravima, umjesto da zahtijeva podršku demokratskog svijeta za političkom promjenom, tj. izdvajanjem Srebrenice iz RS.

Evo linka za konferenciju u Kataru  http://qatar-conferences.org/democracy2007/program.php

6. Usvojena Rezolucija o Srebrenici na Federalnom parlamentu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Rezoluciju o Srebrenici.

Prema tom tekstu, Dom «očekuje da bude pokrenuta ustavna procedura kojom će se urediti da teritorija općine Srebrenica dobije poseban status te da se kao takva izuzme iz nadležnosti institucija Republike Srpske (RS) i stavi pod jurisdikciju organa BiH».

Rezolucija također ukazuje na potrebu hitnog donošenja državnog zakona o statusu Srebrenice u kojem treba da budu razriješena sva pitanja u organizaciji zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u tom gradu.

"Očekujemo da svi organi i institucije BiH i entiteta donesu odgovarajuće odluke i zakonske propise s ciljem dosljednog provođenja presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid", stoji dalje u Rezoluciji.

U tekstu se navodi i da Vlada Federacije BiH treba hitno da predloži izmjene zakona i propisa te donese konkretne programe kojima će biti osigurani materijalni, finansijski i drugi uvjeti za odvijanje normalnog života u Srebrenici.

Ova rezolucija usvojena je na inicijativu Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu parlamenta FBiH. -- (FENA)

KOMENTAR: Dakle i presuda suda za genocid je podvedena pod daytonski ustav, tj. iskorištena je da se ojača daytonski Ustav nastao na genocidu. Potpuno je zanemaren dokument kojega je Prof. Boyle napisao na zahtjev Srebreničana poslije presude za genocid, po kojem Srebreničani trebaju donijeti pravosnažnu odluku da se opština Srebrenica izdvaja iz RS i da se na opštini restaurira prethodno pravno stanje tj. predratni zakoni Republike BiH.

Tako je kad je narod nezainteresovan za svoju državu. Onda izdajnici mogu raditi šta god hoće. Zato su Srebreničani umjesto do slobode dogurali do šatora u Sarajevu.

V. S.

7. PEĆANIN, I IZDAJNIK I BUDALA

DANI: Osim Vas, "neutralnog", sa Dodikom. No, da se vratimo na prvo pitanje. Možete li Vi zamisliti sljedeću situaciju: Njemačka 1946. godine, rat je završen, činjenice o holokaustu poznate. Možete li Vi zamisliti situaciju u kojoj čelnik tadašnjeg "OHR-a" u tadašnjoj Njemačkoj, recimo poput Vas, objašnjava jednom novinaru, recimo meni, da je to hoće li i dalje postojati Wermaht ili Gestapo "stvar lokalnih političara", a ne međunarodne zajednice? U kakvom ovo svijetu mi živimo?

GREGORIAN: Da Vam kažem, budući da govorite istim riječima koje upotrebljava i gospodin Silajdžić...

DANI: ...Moram Vas ispraviti: on govori o ovim stvarima rječnikom koji pročita u mojim tekstovima...

GREGORIAN: On je bio taj koji je pristao na to i saglasio se sa tim u Daytonu. Zašto Silajdžića ne pitate što se tada nije založio da Srebrenica bude dijelom Federacije, zašto se složio da drugom entitetu bude ime Republika Srpska? Ja nisam bio u Daytonu i nisam učestvovao u tome, niti sam ja trebao da se složim sa tim. Ali, Izetbegović i Silajdžić su bili u Daytonu i oni su se složili sa tim. Pitanje je sada sklonjeno. Simboli će biti promijenjeni. U mojim razgovorima sa premijerom Dodikom prije 3-4 sedmice, on mi je čak iznio i prijedlog da pripadnici agencije SIPA budu ti koji će obezbjeđivati memorijalni kompleks u Potočarima. Ja mogu shvatiti da su ljudi koji se vraćaju u Srebrenicu, kada vide simbole koji su bili tada kada je počinjen genocid, zaplašeni, ja mogu shvatiti to, zbog toga sam tiho i radio sa Dodikom kako bi se ovo promijenilo.

DANI: Ali, ne zaboravite i da je ime simbol?

GREGORIAN: Što ste se onda sa time suglasili u Daytonu?

DANI: Nisam ja, to pitajte gospodina Silajdžića, a ne mene. No, kad već pitate: zadnja stvar na koju bih pristao je da budem advokat Izetbegoviću ili Silajdžiću, jer ima hiljadu puta više stvari u kojima se temeljno ne slažem sa njima, nego onih o kojima se slažem. No, reći ću Vam moju pretpostavku kao odgovor na Vaše pitanje. Moguće je da su sve pobrojano prihvatili i zbog toga da sačuvaju bilo kakvu BiH i to Bošnjaka što je u njoj ostalo: možda su shvatili da u ovakvom svijetu, sa međunarodnim predstavnicima u BiH poput Vas, ne bismo imali samo "općinski genocid". Na kraju, zanima me kako gledate na "genijalnu" odluku Skupštine RS-a po kojem će se o pitanju promjena imena policije koja je počinila genocid odlučivati na referendumu?

KOMENTAR: Ono što je dobro u ovom intervjuu i zbog čega ga objavljujemo je to što mladi i nadobudni Gregorijan nije imao nikakvih problema da otvoreno kaže ko je kriv za Dayton, dok su njegove starije i lukavije kolege, npr. Holbrooke, to uvijek nekako uvijali u neku mudrost i pritisak svijeta, čuvajući Dayton tako što su čuvali integritet kreatora Daytona, Izetbegovića i Silajdžića. Ovdje taj dio posla pokušava odraditi Pećanin, podvaljujući kako je u Daytonu spašena "bilo kakva BiH".

Međutim, Pećanin je tu protivrječan. On tobože traži ukidanje institucija Daytona (konkretno policije RS), a istovremeno dok to tobože traži on u svari utvrđuje Dayton, jer je, eto, Dayton spasio "bilo kakvu BiH". tj. po njemu da nije bilo Daytona ne bi bilo nikakve BiH. Pa ako smo mi dobili BiH u Daytonu, otkud nam pravo da tražimo još više, tj. "unitarnu" BIH?! Istina je potpuno drukčija - da nije bilo Daytona bila bi Republika BiH, sa svojim građanskim Ustavom priznatim od UN i ne bi bilo RS. Dayton je osnovao RS i spasio četništvo, jer su četnici već bili u rasulu i Armija RBiH je oslobađala po jedan BH grad dnevno.

Često se kod Bošnjaka ne zna gdje završava budala i gdje počinje izdajnik. Kod Pećanina se to tačno zna, on je izdajnik, jer on zna da su četnici bili u rasulu i da je Dayton njih spasio, a ne "bilo kakvu BiH", ali je i budala pa upada u ovakve kontradikcije.

Osim toga, Pećanin radi još jedan koristan posao za izdajnike. On u stvari podiže ugled i Izetbegoviću i Silajdžiću ponavljajući "k'o papagaj" u svim svojim člancima stereotip da su oni ekstremisti, nacionalisti, veliki muslimani i slično, čime zamagljuje istinu da su oni samo izdajnici.

Dr. Muhamed Borogovac

8. VUK DLAKU MIJENJA, ALI ĆUD NIKADA

Piše: Selmanović Mehmed

Američki televizijski kanal PBS koji se 75% finansira od dobrovoljnih donacija običnih građana Amerike, emitovao je zanimljivu dokumentarnu seriju od 11 epizoda pod nazivom "America at Crossroads" (Amerika na raskršću) poslije 11. septembra, 2001. Zahvaljujući dokumentarcu koji se emitovao 17. aprila, i BiH je spomenuta - imali smo priliku vidjeti i ćuti još jednu od tajni kako se dijelila Republika BiH. Te noći voditelj jednosatne emisije bio je Richard Perle, tzv. "neocon" (novi konzervativac), i jedan od kreatora rata i okupacije Iraka.

Richard Perle vjeruje u agresivnu i samoinicijativnu spoljnu politiku Amerike, a ta politika je (rat i okupacija) arapskih država i država sa muslimanskom većinom. U ovoj emisiji on je napravio paralelu između intervencije Amerike u BiH i Iraku tako da opravda rat u Iraku, što su dvije potpuno različite intervencije u smislu međunarodnog prava. Na svu sreću, Richard Perle je u manjini i veoma mali broj ljudi u Americi želi biti kućni prijatelj sa njim zato što je zlonamjerni lažov i što je odgovoran za desetine hiljada mrtvih civila u Iraku i preko 3.000 mrtvih američkih vojnika. Malo ljudi u Americi bi izašlo u grad i popilo kahvu sa njim i to Richard zna. Zato on ode u Sarajevo i sa svojim bliskim prijateljem Harisom Silajdžićem pije kahvu na Bašćaršiji i šeta se Sarajevom. Bilo je šokantno gledati ih kako se osjećaju komotno u prijateljskoj atmosferi dok piju kahvu; a kako se uopšte znaju pitao sam se. Richard Perle je u toj emisiji ispričao da je bliski prijatelj Harisu i da je bio LIČNI SAVJETNIK Harisa Silajdžića i drugih političara BiH u Dejtonu prilikom pregovora. Usput je izjavio da je on uvijek zagovarao vojnu intervenciju protiv četnika. On se u toj emisiji predstavljao kao tzv. prijatelj BiH, a on je u stvari samo prijatelj bosanskim izdajnicima i grobarima Republike BiH kao što su Silajdžić i drugi. Oni koji su bili pravi prijatelji RBiH i borili za intervenciju i zaustavljanje genocida, takvi nisu htjeli da budu ni blizu Dejtona, a kamo li da učestvuju u pregovorima o podjeli RBiH. U Dejtonu su se skupili neprijatelji BH nacije, a jedan od njih je bio Richard Perle tzv. prijatelj BiH i blizak ahbab Silajdžića. Richard Perle mrzi sve što je muslimansko ili arapsko i takav čovjek u Dejtonu je bio savjetnik izdajniku Silajdžiću?!

Kakve li ironije to se samo nama može desiti da imamo takvog savjetnika kao što je Richard Perle. To što je on bio savjetnik Silajdžiću i drugima samo nam govori sa kakvom ozbiljnošću i strašću "naši" izdajnici su bili prišli projektu podjele RBiH i stvaranju četničke republike.

Haris Silajdžić je bio izdajnik RBiH, a zaštitnik četničke republike i takav je ostao, ko jedanput izda opet će izdati, i opet i opet ..., jer vuk samo dlaku mijenja.

9. TAMO GDJE NEMA IZDAJE IMAJU NOĆNA ODVOĐENJA I LIKVIDACIJE BOŠNJAKA

NOVI PAZAR - Sandžački muftija Muamer Zukorlić ocenio je danas da su obaveštajne strukture Srbije umešane u pokušaje destabilizacije Islamske zajednice i zatražio uvid u dosijee saradnika bezbednosnih i obaveštajnih struktura iz redova službenika IZ. Zukorlić je u pismu predsedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici, zahtev obrazložio "udarima nekoliko organizovanih, međusobno dobro koordiniranih napada na Islamsku zajednicu".

On kao primere naveo Objediniteljski sabor IZ u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru i paralelno osnivanje Rijaseta u Beogradu, pokušaje prodaje imovine IZ koja je svojevremeno nacionalizovana i težnje Bošnjačkog nacionalnog saveta da kontroliše rad ove verske zajednice. U pismu državnom vrhu, dostavljenom i medijima, Zukorlić navodi da je deo kontinuiranog napada na IZ i "napad grupe vernika, poznati kao 'Vehabije'na Arab-džamiju" i hapšenje nekoliko lica pod sumnjom da su se bavili terorističkim aktivnostima. "Pre nekoliko dana ova grupa je prebačena iz Novog Pazara u Beograd, a istraga je proglašena državnom tajnom, što otvara brojna pitanja", navodi Zukorlić u pismu.

On je dodao da "posebno brinu" brojne indicije i informacije o aktivnoj umešanosti obaveštajnih i bezbednosnih službi u aktivnostima protiv Islamske zajednice.

10. RAT NIJE ZAVRŠEN DOK GOD POSTOJI RS

Raduje me ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH na mojoj e-mail adresi i, svakako, želim ga i nadalje primati. Raduje me i izjava dr. Harisa Silajdžića i njezino proširivanje u tumačenju i vašem komentiranju, jer, upravo u tome i jeste suština. Naime, ako je u ratu i zločinom "stvorena", tj. iznuđena Republika srpska, shvatimo kako je rat iznudio ili bolje: oktroirao dejtonski Ustav. Da rat nije prestao dokaz je upravo postojanje tog Ustava i Republike srpske. Trebamo imati normalan Ustav i normalnu Državu, a nemamo. Znači, rat treba zaustaviti. A sve je to na istom mjestu.

Ustvari, to je pravo mjesto za uspostavljanje stojne tačke prema svim našim problemima. Naime, ako to već nije moguće u Ujedinjenim narodima, a nije, morali bismo inzistirati na Medjunarodnoj konferenciji o BiH - kao međunarodno priznatoj državi prije rata za koji je, kao za kardinalno mjesto, vezana cijela priča. Na toj konferenciji bi, definitivno, i Milan Martić mogao dobiti Republiku srpsku Krajinu - sasvim po istoj logici po kojoj opstaje Republika srpska, ili, sljedstveno i sasvim jednako - nema ni govora o Republici srpskoj u BiH. Ako mogu, neka je naprave u Srbiji. Po svemu, trebat će im. etc. Puno je toga što bi odjedanput izgledalo sasvim drugačije, a otom, potom.

Zahvaljujem vam što ste mi pružili ruku i inteligentnu informaciju. Od Boga vam zdravlje i dobra sreća. Od mene - najbolje zelje, pozdravi i maksuz selami.

S poštovanjem,

Atif K.

KOMENTAR: Nažalost, ne može nam pomoći nikakva međunarodna konferencija, jer svijet je uvijek za status qvo. Mi smo mogli stanje promijeniti da su Srebreničani poslušali Prof. Boylea i na osnovu presude za genocid proglasili restauraciju prethodnog pravnog stanja, Srebrenicu kao opštinu Republike BiH. Tada bi svijet bio uz nas jer svijet poštuje svoj pravni poredak, tj. svoju presudu za genocid. Budući da mi nismo ispostavili nikakav pravosnažan zahtjev poslije te presude, svijet je ostao uz status qvo, jer mu nije dostavljen nikakav pravni argument da bi nešto promijenio. Da su Srebreničani povukli taj pravi potez, to bi bilo dovoljno da sruši Dayton, bez obzira što se radi o jednoj opštini.

M. B.

Mnogi naši članci su nadživjeli izdanje "Glasnika" u kojem su originalno objavljeni, tj. bivali su prenošeni i u drugim medijima. Jedan od tih članaka je i otvoreno pismo Predragu Matvejeviću, kojeg smo originalno objavili 2. aprila, 2006., u Glasniku br. 390, a o kojem su npr. prošlog mjeseca pisale dvije zagrebačke novine "Fokus" i "Hrvatsko slovo". Budući da je broj naših čitalaca od tadašnjih 10,000 porastao na današnjih 30,000, ponovo objavljujemo to pismo.

Posebno nam je drago da se produženi život "Otvorenog pisma Predragu Matvejeviću" događa upravo u Zagrebu, tamo gdje je najvažnije da se shvati istina o dotičnom gospodinu.

11. OTVORENO PISMO PREDRAGU MATVEJEVIĆU

Gosp. Matvejeviću, ovo pismo nije ni u kakvoj vezi sa vašom reakcijom u vezi sa Tihićevom posjetom Papi Benediktu, osim što me je podsjetilo da još nisam odradio jedan posao kojega sam sebi davno zadao.

Za početak sjetimo se jednoga vica iz vremena prije raspada Jugoslavije, vremena u kojem je već trajala velikosrpska politička agresija ne jugoslavenske republike, običnom čovjeku nevidljiva, a koja je bila neophodna prva faza kasnije oružane agresije.

Taj vic ide ovako, citiram:

- Znaš li šta znaci skraćenica B i H?

- Šta?

- Branko i Hamdija! ///

Ovaj vic sam odabrao jer on najbolje ilustruje velikosrpsku strategiju razbijanja Bosne i Hercegovine, koju su malo kasnije otvoreno izražavali riječima: "Srbi su ugroženi u Bosni jer su se tamo udružili Ustaše i Turci pa su od Bosne napravili "tamnicu za Srbe"."

Vicevi su bili samo jedno od mnogobrojnih oružja iz arsenala specijalnog rata protiv Republike BiH kojega je vodila "Beogradska čaršija", od akademika SANU, kao što su npr. Ćosić, Tadić, Bećković,... do njihove Sarajevske ekspoziture u kojoj su bili Kecmanović, Šešelj, Nogo,....

Nažalost, nije sve ostalo na političkim vicevima. Uskoro se prešlo na organizovanje snaga u BiH koje će poslužiti za rušenje Republike BiH. Organizovano je uništavanje Republike BiH na više frontova, ali ćemo se mi ograničiti na onaj pravac akcije koji je bio uspješan, kojim je na kraju zaista i razbijana Republika BiH.

Kao što vam je poznato, taj posao su velikosrbi odradili uz pomoć tobožnjih "Mladih muslimana", a u stvari uz pomoć karizmatičnog Alije Izetbegovića kojega su oni podmetnuli i proglasili za "velikog muslimana", a koji je uistinu bio muslimanski Srbin, nešto kao npr. Meša Selimović ili kasnije Emir Kusturica, itd.

Tada su BH patrioti na vlasti u BiH uočili "neprirodno" savezništvo Izetbegovićeve grupe sa Šešeljem i odmah shvatili šta se događa. Slijedio je poznati "Sarajevski proces" gdje je Izetbegovićeva grupa bila kažnjena zbog "organizovanja u cilju rušenja Ustavnog uređenja Republike BiH". Na tom suđenju se Izetbegović potpuno otkrio kao velikosrbin. Evo npr. jednog citata iz Izetbegovićeve završne riječi, kojega se ni sam Kecmanović, arhitekta tadašnjeg unitarističkog novogovora, ne bi postidio. Citiram:

"Na kraju želim da kažem da nisam učinio nikakvu štetu Jugoslaviji. Tu štetu učinili su oni koji su inicirali ovaj proces. Uskogrudna i lokalistička gledanja nanijela su već do sada krupne štete ovoj zemlji. To se dogodilo i u slučaju ovog procesa. Njega su mogli pokrenuti samo ljudi čiji horizonti ne sežu dalje od atara ovog grada.

Kada je riječ o Jugoslaviji, mogu samo reći da sam je volio kao što se voli svoja zemlja. Volio sam to ime Jugoslavija. Volio sam njen lik na karti." - Kraj citata.

Priznaćete da se ovih unitarističkih Kecmanovićevskih floskula, o ljudima čiji "horizonti ne sežu dalje od njihovog atara" ni sam Kecmanović ne bi postidio.

Kao što znate, na kraju je velikosrpski lobi u BiH, uz pomoć montirane afere Agrokomerc" uspio skinuti "Hamdijinu" garnituru sa vlasti, a zatim im nije bilo teško skinuti ni "Branka". Po hitnom postupku su pustili Aliju Izetbegovića iz zatvora, i pomogli mu da dođe na čelo BiH. Oni su dobro znali da podjela BiH ne može biti legalna bez pristanka legalnih bh vlasti i za to im je poslužio Alija Izetbegović. Vjerovatno vam je poznato da su osim Bošnjaka i Hrvati izašli iz ovog haosa kao gubitnici u Bosni i Hercegovini i da se to ne može ispraviti dok god je Srbima zagarantovano pola (tačnije 49%) BiH.

Sada se čitaoci vjerovatno pitaju: "Pa zašto je ovo otvoreno pismo upućeno poznatom humanisti Predragu Matvejeviću?"

Pa zato što je Matvejević odigrao nevjerovatno važnu ulogu u velikosrpskom projektu. Matvejević je dugo bio onaj jedini "intelektualac" iz Zagreba, koji je zajedno sa beogradskom čaršijom kritikovao "dogmatizam" u tadašnjih bh vlasti, "tamni vilajet" kako su Republiku BiH zvali. Matvejević je radio Šešeljev posao za Izetbegovićevu grupu u Zagrebu, tj. organizovao je potpisivanje peticije da se puste iz zatvora "islamski i intelektualci, zatočenici savjesti".

Bez Matvejevića velikosrpski projekt ne bi imao legitimitet, to bi bila samo uska, beogradska velikosrpska zavjera. Sa Matvejevićem, tom projektu je dat privid internacionalizma, demokratije, humanizma, jer više nije dolazio samo iz Beograda, nego i sa potpuno suprotne strane, iz Zagreba. Svojim aktivnim učešćem na strani beogradske čaršije, (npr. na strani Akademika Tadića, oca današnjeg predsjednika Srbije) u nasrtajima na rukovodstvo Republike BiH, Matvejević je bio onaj koji je onemogućio ranu dijagnozu velikosrpske bolesti. Bolest srpskog šovinizma je rasla pod prividom "humanizma i demokratije", jer su tu uvijek bili i "demokrati" iz Zagreba, oličeni u Matvejeviću, a ne samo velikosrbi iz Beograda.

Ulogu sličnu Matvejevićevoj u velikosrpskom projektu je sa "bošnjačke" strane igrao Emir Kusturica u čijim filmovima je bio obrađen dogmatizam i duhovni mrak komunističkog birokrate "u antistaljinističkom staljinizmu" kako je velikosrpska čaršija nazivala Titov komunizam. Međutim, nema potrebe da pišemo otvorena pisma Kusturici; on nam nije interesantan, jer on je na kraju bio pošten i izjasnio se na kojoj je strani.

Dr. Muhamed Borogovac, Boston, MA

12. Rahatluku nigdje kraja nema

Piše: Ramo Kolar

http://republikabih.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 83 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.