Subota, 4. Juli 2020

 

 

 

18:34:55

Glasnici

Izdanja iz 2007/1 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 25724  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:51

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 br. 468

http://republic-bosnia-herzegovina.com

SADRŽAJ

1. OBAVJESTENJE

2. EVROPSKO INSISTIRANJE NA "TRI PRINCIPA" IZNUDILO AKCIJE SILAJDZICA I TIHICA

2.1. Silajdžic pristaje na "Policiju RS BiH"

2.2. TIHIC NUDI PROMJENU USTAVA, KADA JE NA DNEVNOM REDU REFORMA POLICIJE

3. ODGODJEN THOMPSONOV KONCERT IZ "SIGURNOSIH RAZLOGA"

4. Mehmed Agovic se miješa u uredjivacku politiku BHT-a

5. I NASI MRTVI PUNE DODIKOV BUDZET

6. U BEOGRADU UHAPSEN ILIJA JURISIC, JEDAN OD HEROJA ODBRANE TUZLE

7. ODLICNA WEB STRANICA OPSTINE SREBRENICA

8. NAJVECI USPJEH KOS -a U BiH

9. Sehidski rastanak i Safet Isovic uzivo

10. KAKO RADOVAN KAZE

Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.

1. OBAVJESTENJE

Slijedeci uvodnik ce biti preveden i na Engleski i objavljen u "Internacionalnom izdanju Glasnika", zajedno sa izjavom Prof. Boylea o novoj izdaji Srebrenice. Ukoliko zelite da primate Internacionalno izdanje Glasnika posaljite nam "Reply" na ovaj Glasnik u kojem cete to izjaviti. Ne zaboravite poslati i email adrese za koje smatrate da bi trebale dobijati nase Inetrnacionalno izdanje Glasnika.

2. EVROPSKO INSISTIRANJE NA "TRI PRINCIPA" IZNUDILO AKCIJE SILAJDZICA I TIHICA

Sada je postalo ocigledno da je Silajdzic ostao vjeran velikosrpskim tajnim policijama kojima je i prije rata sluzio dok je kao sluzbenik Jugoslovenskih ambasada obavljao povjerljive poslove sirom islamskog svijeta, te da je Dodik u stvari njegov posredni (a mozda cak i neposredni) sef.

Dr. Muhamed Borogovac

2.1. Silajdžic pristaje na "Policiju RS BiH"

Nezavisne novine 09.05.2007 donose slijedecu vijest, citat:

BRISEL - Poseta ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja Briselu i razgovori s najvišim zvaniènicima EU, visokim predstavnikom Havijerom Solanom i komesarom za proširenje EU Olijem Renom, imala je za cilj da pokrene s mrtve taèke pregovore o reformi policije uz asistenciju Brisela, saznaju "Nezavisne" u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima bliskim Solani i Renu.

"Alkalaj je izašao sa predlogom da bi Haris Silajdžić odnosno bošnjačka strana bila spremna da ponovo otvori pregovore o reformi policije na bazi predloga koji daje mogućnost da se policijska formacija u okviru Republike Srpske zove 'policija Republike Srpske u Bosni i Hercegovini' ", rekao je diplomata EU, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim recima, Solana i Ren su saslušali Alkalaja i ponovili dobro poznat stav da je za EU dobar bilo kakav dogovor koji bi poštovao tri principa koje je Brisel postavio kao neizostavne za reformu policije u BiH.

"EU ima rezervisan stav jer je na to upucuje dosadašnje iskustvo. Predlog Alkalaja je bio vec na stolu, njega je prihvatio premijer RS Milorad Dodik, ali je onda Silajdžic ucinio sve da taj kompromis padne u vodu. To je iskoristio Dodik i vratio se na svoju staru poziciju. Alkalaj je pokazao veliku dozu optimizma u svom nastupu, ali to smo vec vidjali puno puta od bh. politicara kada dodju u Brisel. – Kraj citata.

KOMENTAR: Povodom ovoga sjetimo se ponasanja tandema Siljadzic-Tihic poslije presude za genocid. Tada su njih dvojica veoma rezolutno nastupali u stilu:" Presuda suda u Hagu potvrdjuje da su institucije RS, ukljucujuci i policiju, pocinile genocid. Kao takva policija RS ne moze ostati."

Tada, poslije presude za genocid, Tihicu je trebao patriotski nastup u vezi policije RS jer je on na taj nacin, portretirajuci presudu sto je moguce optimistickijim bojama, skrivao izdaju Tuzbe, u cemu je imao punu podrsku Silajdzica. BH patrioti, ukljucujuci i NKR BiH, su se tada nasli na istoj strani sa njima dvojicom kada je tumacenje presude za genocid u pitanju. Razlika izmedju nas i njih je bila "samo" u tome sto smo mi gledali kako da se sto vise izvuce iz te presude, dok su oni samo stisavali nezadovoljstvo naroda zbog izdaje Tuzbe.

Medjutim, vec danas, samo par mjeseci poslije presude, cim se slegla prasina od izdaje Tuzbe, Silajdzic i Tihic su se ohrabrili i nastavljaju izdajnicki posao po planu.

O ukidanju policije RS su Silajdzic i Tihic patriotski govorili i nesto kasnije dok je na dnevnom redu bilo izdvajanje Srebrenice iz RS. Sjetimo se, tada su ubijedili Srebrenicane da ne usvoje ODLUKU o izdvajanju iz RS, sto im je njihov adovkat Prof. Bopyle bio predlozio, nego da usvoje samo "rezoluciju" koja nema pravnu snagu, dok su tu izdaju maskirali patriotskim izjavama u vezi sa reformom policije. Medutim, sada, kada je reforma policije dosla na dnevni red, ni traga od Silajdzicevog patriotizma, nego se odmah prebacuje na izdajnicki kolosjek i pristaje da ostane naziv "Policija RS BiH", a to podrazumjeva najgoru mogucu stvar, da ostaje entitetska policija u granicama RS, sa samo neznatno promjenjenim nazivom. Naravno, i Dodik i nasi izdajnici nastoje od te potpuno neznatne promjene imena napraviti veliku stvar da bi jos jednu njihovu potpunu pobjedu prodali narodu BiH kao "kompromis".

Sadasnja situacija je takva, da je Evropa zaista pritisnula RS da se ispostuje sporazum o reformi policije, ratifikovan i na Skusptini RS. Po tom sporazumu za reformu policije je nadlezna Direkcija za reformu policije, koja je bila formirana pod nadzorom Evrope, kao strucno, a ne politicko tijelo. Veliki ustupak su "nasi" napravili Republici srpskoj time sto vec na sastancima Direkcije nisu usvojili policijske regije koje prelaze entitetske granice, na sto su imali pravo, jer su na direkciji imali pravo preglasati delegate iz RS. Umejsto toga, oni nisu preglasali RS nego su ostavili da se o policijskim oblastima "politicari dogovore", cime je Dodiku data mogucnost da kvari sve sto je Direkcija zacrtala kao reformu policije.

Medjutim, buduci da Evropa insistira na svoja tri principa, Evropa i dalje ocekuje da ce politicki dogovor donijeti policijske regije koje su funkcionalno, a ne entitetski definisane. Ovo sto sada Silajdzic radi je da on preko Alkalaja porucuje Evropi da Bosnjaci pristaju da ostane Policija RS. To je velika pomoc Dodiku u njegovom natezanju oko tri evropska principa sa Evropom. Ovim Silajdzic zabija noz u ledja Evropi. Naime, otkud sada Evropi pravo da trazi ukidanje policije RS, kada to sami Bosnjaci ne traze?! A onda, kada se Evropa pomiri sa sudbinom da ni Bosnjacima ne smeta da ostane policija RS, Silajdzic ce toboze kukati kako je Evropa popustila Dodiku. Sve su to stare prozirne izdajnicke rutine, ali kod Bosnjaka sve pali.

Na kraju se osvrnimo i na samu metodologiju prevare. Niko nije toliko naivan da povjeruje kako toboze Sven Alkalaj ima neki svoj plan, drukciji od Silajdzicevog. Svi zamo da je Alkalaj samo Silajdzicev kurir. Bajke, kako je toboze Silajdzic "tvrd orah" u svemu tome su samo da bacaju prasinu u oci Bosnjacima, da skirvaju istinskog sefa izdaje u BiH. Ono sto bi Amerikanci rekli, to je samo "cover-up" za Silajdzcica.

Sada je postalo ocigledno da je Silajdzic ostao vjeran velikosrpskim tajnim policijama kojima je i prije rata sluzio dok je kao sluzbenik Jugoslovenskih ambasada obavljao povjerljive poslove sirom islamskog svijeta, te da je Dodik u stvari njegov posredni (a mozda cak i neposredni) sef.

Pravi je uzitak gledati kako se Silajdzic przi na izdajnickoj vatri dok Dodik od njega zahtijeva da "isporuci" izdaju, u ovom slucaju izdaju reforme policije, a da pri tome Silajdzicu ne ostavlja ni minimum mogucnosti da sacuva obraz medju Bosnjacima. Mogu misliti koliko se taj bijednik gadi sam sebi, kada se pogleda u ogledalo i vidi samo fasadu "predsjednika" BiH, dok zna da se ispod fasade krije mali "Hare" koji bez pogovora sluzi jednog seoskog dzilkosa i cetnika, Milorada Dodika.

2.2. TIHIC NUDI PROMJENU USTAVA, KADA JE NA DNEVNOM REDU REFORMA POLICIJE

Avaz 9. maja 2007, pise, citat:

Tihic u svom dokumentu predlaže usvajanje aprilskog paketa ustavnih promjena, uz korekciju odredbe o entitetskom glasanju, koje bi se primjenjivalo u slucajevima podijeljene nadležnosti izmedu države i entiteta ili u slucajevima prijenosa nadležnosti.

Poseban status Srebrenice bio bi garantiran državnim zakonom, a predvida i donošenje zakona o zabrani negiranja genocida te o Memorijalnom centru Potocari koji bi na taj nacin postao državna institucija finansirana iz budžeta i koji bi osiguravala SIPA. Srebrenica bi, prema Tihicu, bila posebna lokalna policijska oblast, imala bi i odjel suda za ratne zlocine i tužilaštvo. – Kraj citata.

KOMENTAR: Dakle, Srebrenica ostaje u RS, legalizuju se entiteti i to sa neznatno izmejnjenim entitetskim glasanjem.

A zasto je Tihic sada odjednom krenuo u akciju da se organizuju novi pregovori? Pa zato sto je Evropi postalo jasno da ih RS "vuce za nos" u vezi reforme policije. Zasto se Tihic malo ne smiri i ne pusti da se zavrsi reforma policije gdje je Evropa zestoko pritisnula Dodika? Tihicevo trazenje novog dogovor je samo poruka Evropi da i Bosnjaci odustaju od prethodnog dogovora o reformi policije. Sada Tihic pokusava da otvori nove pregovre o Ustavu i policiji sa Dodikom, da bi tako Dodika (i Spirica, tj. RS) pustio sa udice u vezi aktuelne reforme policije.

Slijedi dobar opis pozicije Evrope koja ne odustaje od "tri evropska principa" sto je dovelo do gornjih sinhronizovanih akcije Tihica i Silajdzica (preko Alkalaja) da se pomogne Dodiku.

Slijedi citat iz Avaza od 7. maja 2007:

Tarik Sadovic, ministar sigurnosti i clan državne delegacije za pregovore o potpisivanju SAA, kaže da za zastoje ne treba kriviti sve strane, te da ovo pismo prije svega treba uputiti vlastima RS i premijeru Miloradu Dodiku.

- Jasno je da Dodik i RS vuku medunarodnu zajednicu za nos, a to je u posljednjem intervjuu priznao i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown). Takoder, postoji prijedlog Direkcije ze reformu policije, koji je prije dva mjeseca upucen Vijecu ministara. Nekoliko puta sam urgirao predsjedavajucem Nikoli Špiricu da to stavi na dnevni red, ali on to stalno odlaže uz opravdanje da ceka politicki dogovor. Ja smatram da o tome treba glasati pa ce se vidjeti ko je protiv tog prijedloga, koji je uraden pod nadzorom medunarodne zajednice - zakljucuje Sadovic.

3. ODGODJEN THOMPSONOV KONCERT IZ "SIGURNOSIH RAZLOGA"

Povodom te zalosne cinjenice Thompson je izjavio:

Bio sam i bit cu uvijek spreman na održavanje koncerta u Sarajevu, pogotovu ako je, kao ovaj, humanitarne prirode. Odazvao sam se na poziv organizatora, ali oni su procijenili da nema uvjeta za održavanje. Žao mi je što je u Sarajevu stvorena atmosfera linca. Pitam se: kad sam ja to, na koji nacin, kakvom gestom ili svojom pjesmom uvrijedio te ljude da su se tako okomili na mene? kaže Marko Perkovic Thompson isticuci kako ce svoju uspješnu turneju nastaviti po planu.

Ako neko misli da su ovim prvenstveno izgubili Hrvati i Marko Perkovic - Thompson, grdno se vara. Ova epizoda je najbolje pokazala koliko je medju mnogim Bosnjacima, ropstvo prema cetnicima usadjeno "u kostanu srz", i da ce trebati makar jedna generacija da se oslobodimo nasih "mentalnih" Srba kako ih neki nazivaju, jer su oni potpomognuti od nasih neprijatelja, cvrsto zasjeli na vlast. Ima veoma mnogo medju nama toboznjih Bosnjaka, kojima je tokom Jugoslavije presadjeno srpstvo u mozgove. U ovoj epizodi sa Thompsonom se prepoznaje onaj jugoslovenski stereotip da su svi Hrvati Ustase, a sama rijec "Ustasa" je pojam zla.

Tako se npr. dogadja da je i danas za mnoge Sarajlije veci problem Jasenovac, zlocin u kojem su prije 65 godina ubijani Srbi, od genocida u BiH, gdje su jos ko jucer masovno ubijani Bosnjaci, i koji je jos i institucionaliziran u obliku cetnicke drzave, Republike srpske, pa tako JOS UVIJEK NESMETANO TRAJE DRUGIM SREDSTVIMA. A i u tom ratu prije 65 godina su Bosnjaci bili procentualno najvece zrtve, i to takodjer od cetnika, i nama nije problem Foca, simbol naset tadasnjeg stradanja, nego Jasenovac simbol srpskog stradanja. Razumijem da je Srbima Jasenovac pojam zla. Ali, kako nama Bosnjacima moze Jasenovac biti veci problem od RS, u kojoj su tolika bosnjacka stratista, a koja polako, najvise zbog izdaje, postaju legalna "srpska" zemlja?!

Ako bi neko u javnosti slucajno negirao Jasenovac, odmah bi reagovali mentalni Srbi iz Helsinskog komiteta, medju kojima ima nominalnih i Bosnjaka i Hrvata, dok se svakodnevno otvoreno cine razni, ne samo verbalni delikti, na teritoriji RS protiv Bosnjaka, bez ikakve reakcije od strane tih istih mentalnih Srba sa bosnjackim i hrvatskim korijenima.

Plod takve klime je da su se "razigrali" mentalni Srbi medju nama. Bezbrojni su primjeri antibosnjackih ispada, a da niko vise na to ne reaguje. Evo jednog od mnogih misljenja o Bosnjastvu, postiranog na sarjevo-x forumu, koje je takodjer ostalo bez rekcije:

"Pa dobili smo kvalitetnu fabriku hrane "bosnjastvo" u brojnim dzamijama i centralnim komitetima stranaka koje nam brane interese. "Bosnjastvo" je jako kvalitetna hrana, ne deblja, podmiruje sve potrebe covjeka, a ima i odlican ukus. Dolazi u vise razlicitih verzija, a sto je najbolje sve su besplatne."

Kolika je kontrola medija (a i svega ostalog u BiH) od strane velikosrba i njihovih sluga, gdje se sa bilo kakve funkcije uklanjaju svi oni koji nisu potpuno na liniji RS, vidi se npr. iz ispovijesti nedavno otpustenog urednika BHTV-a Amira Zukica u slijedecem clanku.

M. B.

4. Mehmed Agovic se miješa u uredjivacku politiku BHT-a

Amir Zukic

"Htio sam podnijeti ostavku cim se Upravni odbor direktno umiješao u uredivacku politiku, tako što je stao uz odluku Vlade RS-a. Mene su pozvali na taj upravni odbor, ponovili sve što je rekla Vlada RS-a i rekli da se oni sa svim slažu, ali kako to nema veze sa Vladom RS-a", pocinje svoju pricu sada vec bivši urednik Informativnog programa BHTV-a i emisije Javna tajna Amir Zukic.

"Sve ima svoju prethistoriju: pocelo je u avgustu 2005., kroz pismo koje je Lazar Petrovic, uposlenik javnog servisa u IT centru Banja Luka, proslijedio Upravnom odboru preko Danka Ružicica, tada clana UO RTRS-a i ujedno UO sistema. Pokrenuo je pitanje objektivnosti i pristrasnosti BHT-a, a izmedu ostalog, kao razlog je uzet nacin na koji smo propratili 10. godišnjicu genocida u Srebrenici. Ocekivali su, naime, da na isti nacin na koji smo pratili Srebrenicu izvijestimo iz Kravice, a to se ne može porediti. U pismu je stajalo da smo u prvi plan stavili cetnike i njihove zastave, te nacin na koji zastrašuju ono malo povratnika tamo, a ne uplakane majke, što nije tacno, jer su u prilogu bile i uplakane majke, ali i cetnicke zastave."Zukic svjedoci o principijelnom stavu tadašnjeg direktora Drage Marica koji nije pristao na optužbe i uporedbe vec je zatražio analizu programa i to u cijelom sistemu. Mediaplan, nakon neovisne analize objektivnosti, nije ustanovio tolike propuste, no Dodik je - na pres-konferenciji SNSD-a iznio identicne stavove i još tada pozvao gledateljstvo da se ne obazire na BHT te obecao kako ce "razmisliti da li da pozove gradane RS-a da ne placaju pretplatu". "Kako je došao na vlast, prvih nekoliko mjeseci nas nije dirao, ali nakon izbora, poceo je direktno, u programu, govoriti što misli o BHT1: u Pošteno govoreci je rekao da ne voli BHT i da se zbog toga nerado odaziva u emisije. Onda se desio taj cuveni bojkot, za koji je uzeo kao direktne povode Pošteno govoreci i odnos Duške Jurišic prema njemu, nacin na koji smo obilježili Dan RS-a te gostovanje Špirica u Javnoj tajni, gdje sam ja - prema njihovom tumacenju - bio neprofesionalan. A zapravo sam pitao Špirica sve ono što je ostalo neodgovoreno taj dan na Parlamentu - je li predocio imovinski karton, koje jezike govori i kako ce se on postaviti u slucaju da ga neko nazove budalom, kao što je njegovog prethodnika Terzica Dodik nazvao budalom. Rekao je da ja postavljam esdepeovska pitanja", nabraja Zukic. Bojkot je povucen zbog žestokog medjunarodnog pritiska, prije svega americkog, a u Sarajevo je iz Beca stigao OSCE-ov predstavnik za slobodu medija, Miklos Haraszti, te napravio izvještaj u kome stoji da u RS-u postoji izrazita tendencija samocenzure i svrstavanja novinara uz vladajucu politiku. Bio je to, kaže Zukic, povod da zatraži od Gordane Katane prilog: "Taj je prilog samo potvrdio da u RS-u postoji samocenzura, da je Dodik poklopio kljucne medije i da mu zato nije trebao neki veliki napor, jer je inace prijatelj sa Željkom Kopanjom, koji vec dugo godina važi za nezavisnog novinara, ali ja pratim dobro ono šta on radi. Isto što i RTRS, uostalom, preko Davidovica, koji je takoder Dodikov prijatelj, a njegova je supruga zamjenica glavnog i odgovornog urednika Nezavisnih novina."

"Smatrao sam potrebnim da podsjetim, nakon tog priloga, na Dodikove izjave o BHT1 i kao odgovorni urednik programa i kao urednik politickog magazina osjecao sam profesionalnu potrebu i obavezu da kažem javnosti da nije tacno kako je prica sa bojkotom završena. Isti ljudi koji su podržali Dodika i smijenili Dragu Marica i Milana Trivica, iako je kasnije receno kako Trivic nije smijenjen nego je raspisan konkurs, isti ljudi dakle i dalje donose kljucne odluke. Mehanizmi pritiska sada su suptilniji, nacionalno i politicko postaje važnije od profesionalnog i zato sam rekao - dovidenja javnom servisu. Mi zaista idemo ka državnoj režimskoj televiziji: ponašanje Mehmeda Agovica to pokazuje. Ono što me posebno frapira u ponašanju Agovica jeste to ljubljenje s vlašcu. Direktan primjer je prošlosedmicni sastanak sa Špiricem u našoj zgradi od cega je napravljen prvorazredni dogadaj. Tražio je da se to tretira u vijestima, novinarku koja je radila prilog pozvao je 15 minuta prije sastanka da joj kaže kako ce ga uraditi: mene je bilo stid priloga koji smo objavili - to je jedan klasican primjer komunisticko-birokratskog priloga", kaže Zukic i objašnjava: "Inace, mislim da to žicanje para od vlasti može samo rezultirati zahtjevom vlasti da joj se televizija oduži, a najbolji nacin je da propagira sve što radi ta vlast, odnosno da ne dira u probleme i loše poteze. Cak je na tom sastanku sa Agovicem Špiric iznio neke zamjerke u smislu - nemojte nas više dirati, hajde da promoviramo taj državni patriotizam. Agovic se i inace miješa u uredivacku politiku: zapitkuje što se uradio neki prilog, naprimjer onaj o kriminalu u Filharmoniji i Emiru Nuhanovicu, koji je njega zvao, meni je zabranio da ugostim Radoncica i Selimovica, uveo je birokratsku praksu da mi sedam dana ranije moramo najaviti sve što cemo uraditi.... Nije nam dao da u Pošteno govoreci napravimo pricu nakon što je povucena odluka o bojkotu jer hoce da se pocne pozitivno pricati o televiziji da bi tražio povecanje pretplate. Rekao sam mu da je to ubleha i da ce na taj nacin zapravo Bošnjaci finansirati razvoj RTRS-a, jer je to prosta racunica koja proizilazi iz sadašnjeg stepena naplate i pravila o raspodjeli novca. Ja sam stalno govorio: natjerajte ljude da bude veca naplata u RS-u i zapadnoj Hercegovini, pa onda probajte povecanje. Ali, eliminiran sam i eto ni 24 sata nakon emisije - smijenjen, što zaista sve govori o politici BHT-a."

Preneseno sa foruma sarajevo-x

5. I NASI MRTVI PUNE DODIKOV BUDZET

Saradnici Fondacije Istina pravda pomirenje u Tuzli nemalo su bili iznenadeni pricom i dokumentacijom koju im je pokazao Hamed Hamzic (rodjen u Klisi, opština Zvornik, trenutno nastanjen u Tuzli) kad se odazvao pozivu Fondacije za registraciju civilnih žrtava rata. Hamed je došao da prijavi svog sina Edvina.

A prica ide ovako: u junu 1992. godine, dok je on pošteno zaradjivao radeci u Gradskom saobracaju Beograda, paravojne jedinice SDS-a, uz svesrdnu logistiku JNA, upali su u njegovo selo Klisa i odveli oko 750 žitelja. Medju njima je i bio njegov 17-godišnji sin Edvin, tada ucenik Mašinske škole u Zvorniku. Od tada mu se gubi svaki trag. Kao i svim ostalim koji su tog prvog juna 1992. godine odvedeni iz Klise, a skoncali egzekucijom u Bijelom Potoku.

Iz Beograda, tadašnje "prijestonice zla", Hamed se krajem 1992. nekako prebacio do BiH i krenuo u potragu za svojim sinom. Lutao je od grobnice do grobnice u nadi da ce pronaci njegove posmrtne ostatke i pokopati ih ostavljajuci još jedan biljeg bestijalnosti zlocinaca koji su tih vrelih dana 1992. nahrnuli preko Drine ili su svoje komšije Bošnjake gledali "preko nišana".

Ekshumacija žrtava iz grobnice Crni Vrh, u blizini Snagova, sredinom 2005. godine potvrdila je njegovu slutnju - DNK analizom dokazano je da se medu 600 pronadenih posmrtnih ostatak nalaze i kosti njegovog sina Edvina.

Identifikaciju je izvršio strucni tim iz Tuzle predvoden dr. prof. Zdenkom Cirhlažom, specijalistom sudske medicine i forenzickim patologom. U dokumentu pod brojem Z.C.VRH-01/948/B, izdatog 2. 9. 2005. godine, preciziran je nacin smrti: "Strijelno ozljedivanje glave, grudnog koša i desne karlice."

Drugim rijecima, Hamedov sin Edvin je mucki ubijen kao i vecina Zvornicana tokom prvih mjeseci 1992. godine. Sina je sahranio na mjesnom mezarju u Klisi, a onda je krenuo da evidentira njegovo ubistvo. Uz vec pomenutu potvrdu o smrti (ubistvu) obratio se Odjeljenju za opštu upravu Opštine Zvornik sa zahtjevom da se njegov sin upiše u tamošnju knjigu umrlih. Revnosna službenica nije pravila nikakve smetnje, ali je Hamedu skrenula pažnju da za tu radnju treba uplatiti taksu u iznosu od 25 KM. Platio je i sada ima dokument na kojem jasno i precizno piše da mu je sin ubijen u junu 1992. godine.

Nije jasno kako se sadašnja vlast u Republici Srpskoj ne stidi ovog cina jer žrtvama naplacuje taksu da bi evidentirali ubistva svojih najdražih i ciji su izvršioci bili pripadnici njene policije, vojske ili dobro sponzorirane paravojne snage. Tako se zlocin pretvorio u svojevresno punjenje Dodikove kase. Pomnožite broj ubijenih samo u Podrinju sa taksom od 25 KM, pa cete vidjeti kako se i evidentiranjem ubistva, kod onih u cije je imo to ucinjeno, može dobro zaraditi.

S. Alic, Dani

6. U BEOGRADU UHAPSEN ILIJA JURISIC, JEDAN OD HEROJA ODBRANE TUZLE

Ovo je zaista nepravda da se odbrana Tuzle sada vodi kao rani zlocin. Imaju li ti ljudi i trunku postenja u sebi.

http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=3462

7. ODLICNA WEB STRANICA OPSTINE SREBRENICA

http://www.srebrenica-opstina.org/forum/viewthread.php?forum_id=8&thread_id=8

8. NAJVECI USPJEH KOS -a U BiH

Istina se polako ali sigurno probija i u kontrolisanim BH medijima.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=37004

9. Sehidski rastanak i Safet Isovic uzivo

http://www.youtube.com/watch?v=N4vR_CSzdDQ&mode=related&search=

10. KAKO RADOVAN KAZE

http://republikabih.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

5. maj, 2007.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 165 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.