Ponedjeljak, 13. Juli 2020

 

 

 

10:41:04

Glasnici

Izdanja iz 2007/1 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 26049  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:51

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 - br. 443

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

------------------------------------------------------------------------
Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 email adresa.
-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite "reply" sa "UNSUBSCRIBE" u subjektu i tada ce adresa sa koje ste poslali taj zahtjev biti odmah izbrisana.
-------------------------------------------------------------------------

SADRZAJ

1. SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITETE BiH NE ZAVISE OD DEJTONSKOG SPORAZUMA

2. DOUSNICI - REIS CERIC I BISKUP STANISLAW WIELGUS

3. DA LI JE TIHIC BIO NATJERAN DA ZASTUPA CETNCKE INTERESE

4. KNJIZEVNIK NEDZAD LATIC TEŠKO OPTUŽIO TIHICA DA UNIŠTAVA BOSNU I HERCEGOVINU

5. NAPOKON JEDNA DOBRA VIJEST

6. IMAO SAM PRILIKU DA POSJETIM PRAMIDNI KOMPLEKS U VISOKOM I VIDIM STOTINE TURISTA

7. MI SE NE BAVIMO LJUDIMA, NEGO ISKLJUCIVO NJIHOVIM POLITICKIM POTEZIMA

8. DAYTONSKI USTAV JE IZVOR PROBLEMA SA DVOJNIM DRZAVLJANSTVOM

9. IZDAJNICI REŽIRAJU "BORBU ZA TELEVIZIJE" DA BI RASTURILI JAVNI SERVIS KOG SU PRVO SAMI ZGADILI GRADJANIMA

10. ISPRAVAN POTEZ DR. LAMIJE TANOVIC

11. AGRESORI BI MORALI PLATITI ZA SRUSENE DZAMIJE, A NE PONOVO MI

12. ZAHVALJUCI "GLASNIKU" ZNAMO ZA KOGA TREBA GLASATI

PREGLED MEDIJA

13. Online Glasnik International: VIJEST O PROGLASENJU Prof. BOYLE-A ZA LICNOST GODINE

14. Vihore se simboli Republike BiH u Potocarima.

15. Srbi o cetnicima

16. DAJU NAM KOMISIJE, DA NE BI USPOSTAVILI PRAVNU DRZAVU

17. SILAJDZICEVA REPLIKA SHILINGU I SOLANI

18. NASA BOSNA br. 8 - List gradjana BiH u Holandiji

____________________________________________________

1. SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITETE BiH NE ZAVISE OD DEJTONSKOG SPORAZUMA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Gornju izjavu je ovih dana dao Haris Silajdzic, kao reakciju na sastanak Christian Schwarz-Schillinga i Javiera Solane od 18. januara 2007. Osim toga dodao je i obrazlozenje, citat: "Suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i svake druge nezavisne države, pocivaju na ustaljenim aktima, normama, i principima medjunarodnog prava."

Ovu izjavu svakako treba pozdraviti jer to je prvi put da se neki BH politicar na funkciji suprotstavio bezbroj puta ponovljenoj cetnickoj propagandi da je "BiH nastala u Daytonu." i da "nema BiH, ako nema Daytona." A istina je potpuno suprotna, a to je da je RS NASTALA U DAYTONU I DA NEMA RS AKO NEMA DAYTONA, tj. ako se ustanovi da je daytonski ustav nefunkcionirajuci.

Dakle, ako ne uspije Daytonski sporazum onda se sve vraca na prethodno pravno stanje, a to znaci da u BiH vise nece stanovati RS, nego iskljucivo cjelovita BiH, kakva je bila prije Daytona.

Sve to mozemo zahvaliti cinjenici da Daytonski "ustav", tj. Anex 4. nikada nije prosao ustavnu proceduru usvajanja, pa zato nije legalan. Medjutim, ako bi bilo kakvi amandmani na Aneks 4. tj. na Daytonski ustav, prosli kroz ustavnu proceduru usvajanja, to bi znacilo da je amendirani Daytonski ustav, tj. neznatno promjenjeni Daytonski ustav, postao legalan. U TOM SLUCAJU BI NORME I PRINCIPI MEDJUNARODNOG PRAVA PRESTALE RADITI U KORIST CJELOVITOSTI BiH I POCELE BI RADITI U KORIST RS. Naime, u tom slucaju ne bi mogao vise Silajdzic braniti "suverenitet i teritorijalni integritet BiH" "aktima, normama, i principima medjunarodnog prava", nego bi od politicara iz RS mogli uskoro cuti gorku istinu: "Suverenitet i teritorijalni integritet REPUBLIKE SRPKSE, kao i svake druge LEGALNE države, pocivaju na ustaljenim aktima, normama, i principima medjunarodnog prava."

To je ono zbog cega smo veoma zabrinuti. Naime, ocigledno je da na pregovorima o konstituisanju vlasti Tihic ima samo jedan cilj, a to je da napravi situaciju koja ce novoj vlasti omoguciti da usvoji amandmane. Zato je Tihic trazio, i nazalost dobio od Silajdzica obecanje da ce se ustav promjeniti "do odlaska OHR-a", zato Tihic na svim kljucnim mjestima odlucivanja o ustavnim amandmanima postavlja kadrove koji ce glasati za amandmane, zato Tihic iz sve snage gura u vlast Covicev HDZ, a istiskuje HDZ 1990, zato Tihic nece da prihvati Mirnesa Ajanovica u Vijece Naroda itd.

Stranka za BiH ni po koju cijenu ne smije popustiti kada je Vijece naroda u pitanju, mora se izboriti za prave ljude u Vijecu naroda, jer je to jedna od posljednjih odbrambenih linija protiv amandmana.

Dakle, ono sto je Silajdzic rekao je tacno i pozeljno da se kaze. Medjutim, ono sto je zaista neophodno da se uradi, je da Silajdzic sprijeci usvajanje amandmana, tj. da im kao clan predsjdnistva uskrati saglasnost jer su suprotni vitalnom nacionalnom interesu naroda koji ga je izabrao u predsjednistvo. Silajdzcic vec sada treba obecati da ce to uraditi, da bi zasutavio ove Tihiceve igre namjestanja vlasti koja ce usvojiti amandmane. To se mora uraditi da bi i u buduce imali Bosnu i Herecgovinu, zasticenu internacionalnim pravnim normama, a ne legaizovanu RS zasticenu tim istim normama.

____________________________________________________

2. DOUSNICI - REIS CERIC I BISKUP STANISLAW WIELGUS

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Prije nekih sedam-osam dana, sredstva informisanja sirom svijeta su izvjestavala o ostavci biskupa Stanislaw-a Wielgus-a zbog njegove kolaboracije sa tajnom policijiom Poljske u borbi protiv clanova Silidarnosti. Da potsjetimo, Solidarnost je bio radnicki pokret koji je uz podrsku Katolicke Crkve Poljske istjerao Sovjetski Savez (citaj Rusiju) iz Poljske i povratio suverenitet Poljskoj drzavi.

Ono sto reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerica i biskupa Stanislaw-a Wielgus-a cini bracom je to sto su i jedan i drugi kao sluzbenici svojih vjerskih zajednica kolaborirali sa tajnom policijom u sluzbi neprijatelja, u slucaju Wielgus-a sa tajnom policijom Poljske koja bila pod kontrolom Sovjestkog Saveza (citaj Rusije), a u slucaju Cerica sa UDBOM pod kontrolom Jugoslavije (citaj Srbije). I jedan i drugi, kao duhovne vodje (imami/pastiri) u svojim vjerskim zajednicama, cinkarili su tajnim policijskim sluzbama vjernike koji bi im se povjerili.

I tu zavsava slicnost izmedju ova dva slucaja. Onog momenta kada su sredstva informisanja otkrila dousnicku ulogu biskupa Wielgus-a, koji je trebao da bude promovisan na poziciju nadbiskupa, javnost u Poljskoj je ustala na noge i prisilila Wielgus-a da podnese ostavku. Kako prenosi BBC (vidjeti link na kraju priloga), i svestenik Janusz Bielski je dao ostavku dan nakon ostavke Wielgus-a zbog istog razloga.

I ne samo to, katolicka crkva Poljske, da bi odbranila svoj duhovni i moralni kredibilitet, je odmah pokrenula istragu sa ciljem da se utvrde imena svih svestenika koji su kolaborilali sa policijom u sluzbi komunistickog Sovjetskog Saveza (citaj Rusije).

Kada su u informativnim medijima u Bosni i Hercegovini otkrivena imena, ukljucujuci i ime reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerica, kao saradnika (dousnika) UDBE, Ceric i Islamska Vjerska Zajednica (IVZ) Bosne i Hercegovine su se stavili u zastitu dousnika.

Da nije tragicno, bilo bi smijesno, ali reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Ceric ima veci uticaj na politicki tok dogadja u Bosni i Hercegovini danas, kada je raskrinkan kao dousnik, nego ikada ranije. Neki kandidati za predsjednistvo BiH u predizbornoj kampanji, u nedavnim izborima, su sav svoj politicki kredibilitet investirali da bi obezbjedili podrsku Cerica. Ceric je uvijek u zizi svih politickih zbivanja u BiH, i uvijek je u sluzbi djelitelja BiH.

Kako je to moguce da niti jedan imam nije dao ostavku nakon otkrica o njihovoj cinkaroskoj proslosti (i sadasnjosti)? Odgovor je jednostavan, nema zahtjeva od bosnjacke javnosti da ih se smijeni, niti zahtjeva za promjenama unutar IVZ BiH. Ocito je da niti Bosnjacima, niti muslimanima BiH, niti imamima ne smeta dousnicki "imidz" IVZ BiH. Gje je tu islamski moral!?

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6256231.stm

____________________________________________________

3. DA LI JE TIHIC BIO NATJERAN DA ZASTUPA CETNCKE INTERESE

Povodom spotova nedavno objavljenih na YouTube koji kompromituju Tihica kao covjeka koji se jos 1992. godine zalaze za "Srpsku Republiku" Tihic se branio da je morao tako govoriti jer je jos bio u rukama svojih mucitelja. Medjutim, ljudi se pitaju, pa zasto onda sada radi za RS, zasto gura amandmane zajedno sa Dodikom - pa sada nije u cetnickom logoru?!

Slijedi jedno svjedocenje o ponasanju Tihica u Njemackoj, poslije rata, dakle kada vise nije bio u rukama cetnika, a ipak je javno agitovao na predizbornim skupovima za Biljanu Plavsic. Svjedocenje je preuzeto sa sarajevo-x foruma, potpisano pseudonimom Varcar:

Ako je morao davati interviewe po mjeri i ukusu svojih cetnickih batinasa i mucitelja, sta on radi danas - kada ga niko niti tuce niti prisljava ni na bilo sto, pa radi kao da slusa svoje mucitelje iz Bosanskog Samca ili Sremske Mitrovice na unistenju drzave Bosne, sve o trosku te iste drzave..

Negdje 1996., uoci prvih poslijeratnih izbora, Tihic je bio maticar u Bonnu, pa je kao predstavnik SDA dosao na jedan predizborni skup u Hanau u Njemackoj gdje je bilo prisutno jedno sotinjak mucenika (poput njega, ha?!) iz Omarske, Keraterma, Manjace, te izbjeglica iz Bosanskog Novog, Dervente, Varcar Vakufa...

Tvrdio je da je Alija morao potpisati Daytonski sporazum, ali je Tihicu u po brka logoras Mustafa Mulic rekao da neko laze - ili Alija koji kaze na TV da ga niko nije prisljavao, ili on - Tihic, koji tvrdi da jeste. Uhvacen u lazi, oborio je nos, ali en zadugo. Nije se ni zacrvenio.

Bila je to tanka, ali veoma drska, prosrpska reprezentacija SDA, ljudi obraza debelog kao djon. Na njihovom celu je bio Tihic. kao da daje interview za Sky News, ili TVNS, tako je i sada govorio, bez imalo stida.

Kada je dosao red na kandidate, za koga glasati, jasno, nije bilo dilema: za SDA. Kada je dosla na red tema kako trbaju glasati Bosnjaci iz RS, onda je Tihic rekao da glasaju za Plaviscku (ratnog zlocinca), a da svoj glas ne daju nekom Bosnjaku koji se kandidirao!!!

To stvarno moze samo jedan dokazani Srbenda, jedna hulja i jedan pokvarenjak kakvog majka nije rodila!

Bez imalo stida, gledajuci u oci mucenike iz Manjace, Omarske, Keraterma, prognanike koji su umakli srpskom nozu, Tihic bez ustezanja kaze da glasaju za svojega katila! (O tome sam svojevremeno pisao u sarajevskom Svijetu, u ribici pisma citatelja.)

Tihic je ostao dosljedan srpskoj ideji, kako u logorima, eventualno pod moranje, tako i u predsjednickoj fotelji.

Varcar

____________________________________________________

4. KNJIZEVNIK NEDZAD LATIC TEŠKO OPTUŽIO TIHICA DA UNIŠTAVA BOSNU I HERCEGOVINU

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 17.01.2007. Gost "Centralnog zatvora" FTV bio je književnik Nedžad Latic. Izdvajamo Laticev presjek trenutne politicke pozicije BiH, te osvrt na ulogu izdajnika u slabljenju medjunarodne pozicije naše zemlje. Latic je za lošu poziciju Bosne i Hercegovine teško optužio Tihica i "inteligenciju" koja se po Laticu uopšte ne zanima za geopoloticku poziciju Bosne i Hercegovine.

Latic situaciju ocjenjuje veoma lošom po Bosnu i Hercegovinu i misli da je njen "imidž" nakon Izetbegovica u stalnom padu, uz ogradu da on ne misli da je Izetbegovic doprinio visokom "rejtingu" kojeg je Bosna i Hercegovina uživala prije. Navodjenjem pozitivnih sjecanja Bosnjaka na Tita, koga Bošnjaci uglavnom spominju po dobru, Latic je zabio jos jedan glogov kolac u grudi pokojnom Aliji Izetbegovicu.

Geopoliticka pozicija je za svaku zemlju jedno od najbitinijih pitanja, ali ga naši politicari i inteligencija ne žele razmatrati. Upozorio je da se trenutna medijska propaganda oko tzv. "Dodikove uspješne privatizacije" uopšte ne bavi suštinom te "privatizacije", a to je da ona nije ni ekonomska niti tržišna: Telekom je kupila država Srbija, termoelektranu Gacko su kupili Cesi, a rafineriju Rusi. Dakle, ne radi se tu ni o kakvoj tržišnoj utakmici jer bi barem nešto kupio zapadni kapital. Rijec je, dakle o geopolitickim igrama!

Po Laticu, najveci krivac za stalno slabljenje pozicije Bosne i Hercegovine jest upravo Tihic koji se uvijek pravda navodnom "americkom podrškom". Prema Laticevim rijecima Tihic je aktivno radio cak i na slabljenju veza naše zemlje sa islamskim svijetom. Tihicevo priznanje Izraela, slanje trupa u Irak, uz stalno ponavljanje price o vehabijama - jesu samo neki od razloga zašto smo izgubili podršku u islamskim zemljama. Istovremeno, svijet je opterecen teškim krizama kao što je Iran-SAD itd., pa je uz globalno, i navedenim regionalnim slabljenjem naša geopoliticka situacija još i gora.

Latic se boji da buducnost za Bosnu ne donosi ništa dobro i da su tome najveci krivci naši politicari, a prvenstveno Tihic Sulejman. Latic je kritikovao medije, a narocito državne TV, koji su u stanju "sasjeci" sve i svakoga osim pravih krivaca, dodajuci da je on narocito kritican prema informativnim i politickim emisijama.

____________________________________________________

5. NAPOKON JEDNA DOBRA VIJEST

U vise navrata smo pisali o Zakonu za demobilisane borce. Sjetimo se da su se zbog tog Zakona mnogi povratnici u RS odjavljivali sa svojih adresa u RS i ponovo prijavljivali na svoje izbjeglicke adrese u Federciji, da bi ostvarili prava po tom Zakonu. Taj novi talas etnickog ciscenja povratnika, koji je inciran Zakonom o demobilisanim borcima, bio je jedan od razloga katastrofalnog izbornog rezultata bosnjackih stranaka u RS. Medjutim, da li zbog potrebe za glasovima na predstojecim opstinskim izborima, da li iz potrebe za pravdom, izgleda naslo se rjesenje kojim bi se pomoglo borcima, a da ih se pri tome ne istjeruje iz njihovih kuca i njihovih carsija u RS.

Slijedi vijest o tome koju donosi "Oslobodjenje" od 17. januara 2007, citat:

Nezaposleni demobilisani borci koji su se vratili kuci u Republiku Srpsku mogu ostvariti prava koja im garantuje Zakon o demobilisanim borcima, a da ne promijene adresu stanovanja. Samo ce po novce dolaziti u najbliži opštinski Zavod za zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"U posljednja dva mjeseca veliki broj demobilisanih boraca Armije BiH odjavio je svoje prebivalište u RS i prijavio se u FBiH kako bi ostvario prava po zakonu. Nejasno tumacenje zakona doprinijelo je nastavku i ubrzavanju etnickog cišcenja Bošnjaka iz RS", zakljucio je Zulfo Salihovic, predsjednik Saveza demobilisanih boraca Srebrenice.

No, u ponedjeljak ujutro kantonalni savezi demobilisanih boraca dobili su od Federalnog zavoda za zapošljavanje uputstvo iz kojeg se, izmedu ostalog, može procitati i koje dokumente nezaposleni borac koji se vratio u RS treba donijeti u najbliži opštinski zavod za zapošljavanje u FBiH kako bi ostvario svoja prava.

"Dakle, nezaposleni demobilisani borci koji žive u RS i distriktu Brcko ostvarice pravo na nadoknadu ako najbližem birou za zapošljavanje u FBiH dostave potvrdu da su na evidenciji nezaposlenih na birou opštine u kojoj imaju prebivalište u RS, potom kopiju licne karte izdate u RS, prijavu mjesta prebivališta u RS i kopiju radne knjižice", diktira Salihovic.

____________________________________________________

6. IMAO SAM PRILIKU DA POSJETIM PRAMIDNI KOMPLEKS U VISOKOM I VIDIM STOTINE TURISTA

Zaista uvjek rado citam vase teme u i oko nese BOSNE, ali sticem dojam da svaki put budem iznenedjen novim naslovom, kao Bosnjaci gube povjerenje i Dr. Sijajdzica i kako treba zaustaviti dalje istrazivanje Piramida u Visokom. Pa vas molim iz ciste savjesti da, ne samo meni, nego i vecini citalaca, a koji su za BOSNU bez entiteta sa ravnopravnosti svih naroda od Une pa do Drine od Save pa do mora objasnite koi su to balji politicari i koji smo izbor imali na proslim izborma, takodje uz cinjenicu da li bi gosp. Tihic ili nedaj Boze Lagumdzija bio bolji izbor.

Drugo zasto neme tema iz "Repulike srpske", zasto se suti sto je Istocna BOSNA bez Bosnjaka, zasto bosnjacka djeca idu u skolu sa nazivom "Sveti Sava", kao na primjer u opstinama ROGATICA ili ZEPA.

Trece PIRAMIDNI KOMPLES U VISOKOM - nesto sto se moze nazvati dar iz starih vremena. Imao sam srecu da posjetim, Visoko i Piramidu Sunca. Taj dan moze se slobodno reci biloje 800 ili 1000 turista ili znatizeljnika koji su dosli sa svih strana svijeta to sam primjetio po vise vrsta jezika pa sam mogao kontaktirati na Njemackom, Englenskom itd. sto je u svakom pogledu dobro za siru prezentaciju nase BOSNE .

Isto tako posvetite malo vise paznje nasim povretnicima u RS, ja sam isao u ZEPU, koja je svima dobro znana iz proslog rata, obisao dosta sela tako da u nekim selima ljudi zive bez struje i sa pravom kazu da su "zaboravljeni od svakog". To su npr. sela Laze, Borovac, Ljubomislje, istine radi, najvise ih je na Lazama, i gdje ljudi zive veoma tesko. Za mene su to vaznija pitanja. Toliko uz srdacne selame.

Abid B.

_______________________________________

7. MI SE NE BAVIMO LJUDIMA, NEGO ISKLJUCIVO NJIHOVIM POLITICKIM POTEZIMA

Psotvani gosp. Abide,

ako vas neprijatno iznenadi neka nasa tvrdnja onda samo u istom tom clanku procitajte zasto mi tako govorimo. Naime, mi nikada nismo kazali nesto lose npr. za Silajdzca, ili Tihica, ili Lagumdjiju itd., a da nismo obrazlozili zasto neki potez doticnog smatramo losim ili mozda izdajnickim. Mi nemamo nikakav emocionalni odnos sa bilo kojim od nasih politicara - niti nekoga od njih apriori mrzimo, niti volimo. Mi se bavimo iskljucivo njihovim postupcima i cijenimo ih jedino prema tome kakve poteze vuku. Pri tome uvijek obrazlazemo zasto je neki potez dobar, ili zasto je los, ili izdajnicki itd.

Bosnjaci nisu prvi narod u istoriji koji je porobljen. A buduci da smo porobljeni veoma je tesko da istinski patrioti i ljudi od dostojanstva preuzmu bilo koji segment vlasti u drzavi. Mi smo uvijek podrzavali svaki pozitivan potez, kao npr. glasanje protiv amandmana. Mi smo cak podrzavali i Tihica i Silajdzica cim bi povukli neki dobar potez, sto nam daje kredibilitet i kada ih kritikujemo poslije svake izdaje ineteresa drzave. Mi i danas u uvodniku Glasnika podrzavamo najnoviju Silajdzicevu izjavu "SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITETE BiH NE ZAVISE OD DEJTONSKOG SPORAZUMA" s tim sto trazimo da on i ucini pravu stvar, da ne ostane samo na izjavi.

Mi cesto kritikujemo sto istocna Bosna ostaje bez Bosnjaka i za to krivimo nase politicare. Cetnici su jedna datost, takvi su kakvi su, i protiv njih se moras boriti, a nasi politicari su mogli drukcije, nisu im smjeli potpisati Dayton, niti poslije Daytona pristajati na razne zakone u Skusptini BiH kojima se RS polako pretvarala u samodovoljnu drzavu, pa danas imamo ovu situaciju.

Kada su Piramide u pitanju tu je situacija ovakva.

Cinjenica je da na tom podrucju ima veoma mnogo arheoloskih iskopina iz raznih era proslosti. Problem je sto se te iskopine koriste za netacnu tvrdnju, da su ta brda piramide, kreacije ljudskih ruku. Nikakve dugorocne koristi, pa ni turisticke, ne moze biti od lazi. Nikoja laz u nauci ne moze dugo letjeti. A sto je laz veca, to je pad tezi. Kada se svjesno laze u nauci, to je zaista samo moralno dno. Bosancima i Hercegovcima ne treba takva jedna blamaza.

Sav svijet se smijao Albancima koji su nasjeli na jednu sasvim drukciju "piramidnu prevaru" (piramid scheme), prije desetak godina, zbog koje je srusen drzavni ustav. Mi ovo pisemo da se zna da nisu svi Bosnjaci nasjeli na prevaru sa piramidama.

Dr. Muhamed Borogovac

____________________________________________________

8. DAYTONSKI USTAV JE IZVOR PROBLEMA SA DVOJNIM DRZAVLJANSTVOM

S interesom citam sve "Online glasnike" pa sam tako primijetio da svo vrijeme pravite materijalnu gresku kad (opravdano) govorite o problemima dvojnih drzavljanstava drzavljana BiH u inostranstvu.

Tacno je da trenutno vazeci Zakon o drzavljanstvu BiH (u svom clanu 17.) predvidja da svi drzavljani BiH koji dobrovoljno uzmu drzavljanstvo druge drzave automatski gube drzavljanstvo BiH, ukoliko Bosna i Hercegovina sa tom drzavom nemaju potpisan ugovor kojim se ovo regulira.

Vi ipak (da li namjerno?) previdjate da Ustav BiH ("Daytonski ustav") u svom clanu I, stav 7d) sadrzi istovjetno pravilo o automatskom gubljenju drzavljanstva BiH  http://www.ccbh.ba/bos/article.php?pid=623&kat=83&pkat=85

Kako naravno svi zakoni moraju biti uskladjeni sa Ustavom (ili se njihova vaznost moze osporiti na Ustavnom sudu BiH), jasno je da promjena Zakona nije moguca bez promjene Ustava.

Lijep pozdrav iz tople Europe...

Stalni citalac.

Loza
-----------------

KOMENTAR: Mi se godinama bavimo sa problemom mogucnosti automatskog oduzimanja dvojnog drzavljanstva protjeranih Bosanaca i Hercegovaca u mnogim zemljama svijeta. Nama je poznato da je glavni uzrok u daytonskom "ustavu", i to je samo jos jedan, vazan razlog zasto se borimo protiv amandmana i da se nikad daytonski Ustav ne legalizuje.

_____________________________________________

9. IZDAJNICI REŽIRAJU "BORBU ZA TELEVIZIJE" DA BI RASTURILI JAVNI SERVIS KOG SU PRVO SAMI ZGADILI GRADJANIMA

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 18.01.2007. Pošto je nakon samo 4 sedmice 'Pecnica' izbacena iz biznisa, veceras je FTV u istom terminu postavila emisiju 'TV Forum' voditelja Mirze Huskica. Da "nova" emisija ima istu namjenu kao i 'Pecnica' pokazalo se kad su iz mnoštva gostiju izdvojena dva kojima je dat najveci prostor: Alijin jastreb Ajanovic Irfan i Dodikov jastreb Vasic Rajko koji se javljao satelitom iz kao vec standardnog "inostranstva" cime se stvara utisak da se BiH sastoji SUŠTINSKI iz dva dijela. Znamo da je Pecanin dovodio po jednog ukrasnog gosta, a sada je obmana samo obrnuta pa su vecina od cak 7 gostiju bili ukrasni i samo dva – glavni. Gledateljstvo je ostalo potpuno šokirano pojavom propalog izdajice Ajanovica, a brzo se ispostavilo da i on kao i Filipovic Muhamed koristi oprobanu strategiju naših izdajnika: stavi se na celo patriota i glumi protivnika cetnika RIJECIMA, a potom patriote DJELOM pridavi "odozgo" .

Ajanovic i Vasic su emisiju snažno usmjeravali ka navodnom "sukobu" politicara i novinara te Srba i Bošnjaka. Ajanovic je toboze zamjerio (u narodu omiljenom) voditelju dnevnika sarajliji Ognjenu Blagojevicu što u dnevnicima pravi grimase licem reagujuci na gluposti domacih politicara. Za svoju prljavu igru ova dvojica "jastrebova" i protivnika Bosne koristili su i bezbroj puta vidjenu zapaljivu retoriku. Tako je, nakon što je sebe proglasio "poznatim borcem za Bosnu", izdajnik Ajanovic insistirao da Dodik kao ne smije kontrolisati BHT (povod mu je dat prekjucerašnjom odlukom Upravnog odbora BHT o smjeni direktora i glavnog urednika). Onda mu je na to kao "razljuceni" Vasic odvracao sa "Ne pokušavaj da od BHT praviš državotvornu televiziju takav je projekat propao i na Palama u ratu" da bi onda toboze Ajanovic protestovao da se "državotvorna TV ne smije izjednacavati s onom na Palama"... Dakle, najobicnija farsa 100%.

Jasno je da državne televizije FTV i BHT, koje su neosporno pod izvršnom komandom Lagumdžije, njemu nisu date na upravljanje da bi on s njima radio šta želi, jer je on ipak samo – vjecna opozicija. Postavlja se onda pitanje ko su oni koji su mu dali toliku moc kontrole nad televizijom? Znamo da to nisu stranci jer je OHR najzaslužniji što je Lagumdžija nabrzinu otjeran s vlasti. Znaci radi se o velikosrbijanskoj struji u BH vlastima. (Svi smo svjesni serije antibosanskih nedjela koje je Lagumdžija pocinio za proteklh 10 godina: od navlacenja Bosni imidža teroristickog legla, preko Izbornog zakona kojim je entitet RS postao izborna jedinica NEDUGO NAKON genocida; podržavanja amandmanske izdaje; kontrole medija, itd.)

Iako se ovih dana izdajnici I NA VLASTI I U OPOZICIJI svim silama trude ostaviti utisak u javnosti da se dešavaju razna "previranja" (smjenjuju rukovodstva TV, bojkotuju TV kuce, itd.) tu NEMA NIŠTA suštinski novo ni bitno. Umjesto toga cirkus se nastavlja - samo s malo promjenjenim metodama (afere, emisije, i voditelji koji ce afere podgrijavati). Kratkorocni cilj najnovijeg cirkusa je da se gradjanima pažnja skrene s jedinog suštinskog pitanja, a to je UKIDANJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE LEGALIZACIJOM REZULTATA GENOCIDA.

Iz igranke Vasic-Ajanovic postao je jasan i dugorocni cilj ove ujdurme: UNIŠTAVANJE KONCEPTA JAVNOG SERVISA, a kojeg su izdajnici sami (preko izvršioca Lagumdžije, Bakira "Djoge", Pecanina, Zukica itd.) prvo ZGADILI gradjanima, da bi ga sada pokušali zamijeniti tzv. "NACIONALNIM TELEVIZIJAMA", što bi uz pravnu mjeru dokidanja Republike BiH bio siguran znak i fizickog raspada BiH. Kada je to Vasic i OTVORENO izrekao u samom zakljucku emisije (tj. KAO PORUKU!), oštro je reagovao jedan od gostiju i predsjednik UO BHT dr. Slavo Kukic koji je odmah prepoznao o cemu je ovdje rijec.

_____________________________________________

10. ISPRAVAN POTEZ DR. LAMIJE TANOVIC

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Za svaku pohvalu je potez Dr. Lamije Tanovic koja se ukljucila u diskusiju sa citaocima foruma sarajevo-x. Obicno BH politicari bjeze od svake neposredne komunikacije sa gradjanima, valjda da bi vjestacki ostali "na visini". Nadamo se da ce i ostali BH politicari poceti komunicirati sa svojim glasacima kao sa ravnopravnim sagovorncima, sto je odavno praksa u najrazvijenjim drzavama svijeta.

Prenosimo zadnji dio poruke Dr. Tanovic, gdje se veoma lijepo objasnjava sadasnji status na PMF-u, citat:

A sad nešto o navodnom ignoriranju sudske presude od strane mog supruga Nenada Tanovica. Dakle, na konkurs za dekana PMF-a prije godinu dana prijavio se Nenad Tanovic redovni profesor od 1990. godine i Rifat Škrijelj koji je svoju profesorsku karijeru od prvog do predzadnjeg univerzitetskog zvanja (jer je sada u zvanju vanrednog profesora) napravio „brzopotezno" u svega nekoliko godina. Pri tome, prof. Škrijelj nema niti jedan rad objavljen u indeksiranom casopisu dok prof. Tanovic ima najmanje petnaest takvih radova. Tanovic ima dugu medunarodnu naucnu i nastavnu, ali i upravljacku aktivnost jer je bio i prodekan za nastavu, za nauku i za finansije tokom prošlih godina u tri mandata.

Upravo zato i jeste cudno da je naucno-nastavno vijece fakulteta više glasova dalo kandidatu prof. Škrijelju (mada ja za to imam svoje licno objašnjenje). Medjutim, prema zakonu, ako ni jedan od kandidata nije dobio dvotrecinsku vecinu glasova NNV-a, smatra se da NNV nije dalo podršku ni jednom kandidatu. Poslije toga odluka o izboru ide na Upravni odbor kao prvu stepenicu i onda na Vladu Kantona da potvrdi mišljenje prethodne instance. I Upravni odbor fakulteta i Vlada kantona su prednost dali prof. Tanovicu ispred prof. Škrijelja.

Prof. Škrijelj je podnio tužbu opštinskom sudu protiv PMF-a i , opštinski sud je donio presudu u kojoj se govori o nepravilnostima u proceduri izbora dekana. Medutim, opštinski sud je tek prva stepenica u proceduri. Njegove preporuke su otišle na kantonalni sud , ali i žalba PMF-a protiv odluke opštinskog suda. Prema tome, još smo jako daleko od izvršne odluke sudova pa je zato sasvim pogrešno optužiti mog supruga za ignoriranje sudske odluke.

I u vezi drugih raznih komentara o PMF-u mogu ti reci da to što se desilo i dešava na naucno-nastavnom vijecu PMF-a jeste prava slika i prilika „parodije demokratije". Objašnjavati sve te situacije na forumu ovog tipa zaista nema smisla i zamorno je, ali sam spremna svakome pojedinacno razjasniti svaku pojedinacnu zamjerku.

Lamija Tanovic

____________________________________________________

11. AGRESORI BI MORALI PLATITI ZA SRUSENE DZAMIJE, A NE PONOVO MI

Poštovani.

Ja mislim, da bi morala takozvana, samoprozvana "Republika Srpska" i nasilna Srbija otplatiti dug Bosni i Hercegovini.

Srbija i "republika srpska" moraju da izgrade BiH onakvu kakva je bila prije 1992. Moraju izgraditi džamije, ocistiti minska polja, izgraditi škole, bolnice i zakleti se najtežom zakletvom, da više nikada nece tjerati ljude u prihvatanje njihove "vjere".

Dalje, Srbija i "Republika srpska" moraju predati sve krvnike koji su ubijali nedužni narod BIH, silovali žene, koji su klali narod u ime njihove "vjere", koji su rušili, pljackali i nanosili bol.

Ima toga još .....

Neka nam je svima Uzvišeni Bog Milostljivi na pomoci.

F. P.

____________________________________________________

12. ZAHVALJUCI "GLASNIKU" ZNAMO ZA KOGA TREBA GLASATI

Postovani prijatelji!

Hvala bogu pa se neko sjetio i nas razbacanih po svijetu. "Glasnik" nam je jedini nacin da se bude u toku dogadaja i u pravom kontaktu sa zavicajem. Bar kod mene ovdje u Italiji je teko. Nasa ambasada zna za nas samo kad treba papreno naplatiti za pasos.

Moj muz izgubio obadvije noge na ratistu i bez ikakvih primanja na samrti morao platiti za taj pasos. Umro je u 54-oj godini.

I kad nam stignu papiri za glasanje pojma nemamo sta i za koga da se glasa. Sad zahvaljujuci "Glasniku" mozemo biti u toku i osjecati se opet kao Bosanci ma gdje da smo.

Hvala i mnogo srece u buducem radu.

Azra K.
____________________________________________________

PREGLED MEDIJA

13. Online Glasnik International: VIJEST O PROGLASENJU PRF. BOYLE-A ZA LICNOST GODINE

http://republic-bosnia-herzegovina.com/
---------------------------

14. Vihore se simboli Republike BiH u Potocarima.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22063&start=425
----------------------------

15. Srbi o cetnicima

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=32551
-----------------------------

16. DAJU NAM KOMISIJE, DA NE BI USPOSTAVILI PRAVNU DRZAVU

Pise: Ramo Kolar

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49734&Itemid=46
---------------------------

17. SILAJDZICEVA REPLIKA SHILINGU I SOLANI

http://republikabih.net/
----------------------------

18. NASA BOSNA br. 8 - List gradjana BiH u Holandiji

http://www.bihplatform.nl/bh/Novine/NBbroj8.pdf

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 116 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.