Subota, 27. Februar 2021

 

 

 

18:28:11

Glasnici

Izdanja iz 2006/1 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 66195  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:41

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

Dr. Muhamed Borogovac, predsjednik Bosanskog kongresa u Sjedinjenim Američkim Državama

Prihvatanje amandmana dijaspora će shvatiti kao izdaju
Velika većina bh. građana u dijaspori ustavne promjene karakteriše kao čistu izdaju i smatra da su oni poslanici koji dignu ruku za promjene izdajnici države i naroda. Ako pogledate bilo koje saopštenje iz dijaspore, a ima ih puno, vidjećete da svi smatramo da su navodni dobici države BiH minorni u poređenju sa gubitkom, a to je legalizacija RS, što će kad-tad dovesti do disolucije Bosne i Hercegovine

Razgovarao: Ruždija ADŽOVIĆ
Tihić će uništiti SDA, a Lagumdžija SDP

Šta mislite kako će se sve ovo odraziti na predstojeće izbore?

- Ubijeđen sam da je takvim ponašanjem Tihić uništio SDA, što će pokazati slijedeći izbori. Glasovi SDA će se masovno premjestiti u BOSS i SBiH, a SDP će izgubiti glasove od SDU. Nažalost, za mene tu nema nikakve utjehe, jer mi je stranačka borba potpuno nebitna - kada jednom budu usvojeni ovi amandmani, BiH postaje legalizovana složena država, koja će se uskoro raspasti, a ni jedna stranka tada neće moći ništa učiniti da to zaustavi.

Nipošto se ne bi smjeli usvojiti amandmani dogovoreni od strane predsjednika šest stranaka, izjavio je u intervjuu za BH Dnevnik predsjednik Bosanskog kongresa u SAD-u, dr. Muhamed Borogovac. - Entiteti su plod agresije i genocida i, kao takvi, suprotni su volji većine građana BiH, koja je utvrđena na Referendumu o nezavisnosti 1992. godine. Taj referendum je, u svjetskom pravnom sistemu, utvrđen kao izraz slobodne volje većine Bosanaca i Hercegovaca. U dužem roku, postojanje nelegalne tvorevine, kreirane agresijom i genocidom, je neprihvatljivo za svjetsku zajednicu. Ako bi sada u miru prihvatili RS, time bi je legalizovali i svijetu bi RS bila prihvatljiva, jer je nama, žrtvama koji bi trebali biti protiv nje, ona postala prihvatljiva, kaže Borogovac.

Kako promijeniti ono što je u Dejtonu, uz aminovanje međunarodne zajednice, dogovoreno?

Dr. Muhamed Borogovac,
predsjednik Bosanskog kongresa
u Sjedinjenim Američkim Državama

- Mada sada izgleda da je RS neoboriva, mogu vam sa sigurnošću reći da je RS na staklenim nogama, budući da znam kako pravne države Zapada funkcionišu. Kad tad će se i na Balkanu morati uspostaviti pravno stanje. Ako neće Buš, doći će neko ko hoće, neko ko zna da je i samom zapadu u interesu da u svijetu vlada red i zakon. Zar 1994., 1995. ili 1996. nije izgledalo da četnici nikada neće morati vraćati imanja oteta od Bošnjaka na teritoriji RS, a morali su ih vratiti, osim onima koji su im ih prodali budzašto, kojima je tada izgledalo da zakon nikada neće doći u naše krajeve i da nikada Srbi koji su zaposjeli njihove kuće neće morati izaći. Dakle, naši poslanici ne bi smjeli učiniti istu grešku i legalizovati RS, učiniti je neprikosnovenom i vječitom, zbog loše ocjene stanja. Poslanici ne bi trebali napraviti istu grešku koju su napravili izbjeglice koje su prodavali svoja imanja bud zašto, ne vjerujući da će oni koji su im oteli imanja morati poštovati zakone.

Kako objašnjavate činjenicu da svijet već dugo ne poštuje internacionalne zakone kada je BiH u pitanju?

- I ja se to pitam. Zar nisu znali za rezultate referenduma, zar nisu znali da je izvršena agresija i genocid kada su iznosili razne prijedloge podjele BiH tokom rata. Po međunarodnom pravu, podjela države i mijenjanje ustava države nije dozvoljeno, ako je to plod agresije. Svijet jeste poštovao internacionalno pravo, kada god nije bilo pregovora.
Uzmite, recimo, priznanje Republike BiH. Budući da je, po svom Ustavu, Republika BiH bila država, čim je Jugoslavija postala nefunkcionirajuća, svijet je priznao nezavisnost Republike BiH, mada se tada Srbija protivila tome priznanju.
Poštujući internacionalne zakone, svijet je počeo kažnjavati agresore. Sjetimo se da je JNA dobila ultimatum od SAD 15 aprila 1992., dakle na samom početku rata, da se za 15 dana povuče iz BiH.

Zašto ultimatum iz 1992. godine nije ispoštovan?

Zločinačka tvorevina neutemeljena u internacionalnom pravu

Zar RS nije legalizovana u Dejtonu?

- Donekle jeste. Međutim, sjetite se koliko papira treba izvaditi da bi se, primjera radi, povratio i otkupio stan ili neko drugo imanje. Isto tako, da bi se uknjižila država RS, treba veoma mnogo "papira" izvaditi, a sve dok se ne izvadi i posljednji, ta država nije legalna. Zašto bi mi priznali zločinačku tvorevinu i time poništili sva naša uporišta u internacionalnom pravu, od privremeno suspendovanog građanskog Ustava Republike BiH, do referenduma o nezavisnosti?

- Zato što ga je upropastio Alija Izetbegović kada je otišao da pregovara sa generalom Adžićem u Skoplje. Umjesto da je pustio da se ultimatum primjeni.
Tada je Izetbegović napravio sporazum sa Adžićem, kojim je samo spriječio da JNA bude bombardovana.
Tu leži odgovor na vaše pitanje. Prividno se ne poštuju internacionalni zakoni kada je BiH u pitanju samo zato što smo uvijek mi puštali agresore sa udice, pristajući da pregovaramo o našem pravu, umjesto da insistiramo na njemu. Dakle, mi smo uvijek dobrovoljno išli na nagodbe, umjesto na zakonski put rješavanja spora, čime smo eliminisali internacionalni zakon, jer ne možeš imati oboje, i nagodbu i presudu.

Dakle, smatrate da ovaj put ne treba prihvatiti Sporazum šest stranaka o ustavnim promjenama?

- Taj sporazum nipošto ne treba prihvatiti, nego treba insistirati na tome da je RS nelegalna, što će u budućnosti dovesti do njenog ukidanja.

Šta dijaspora misli o ustavnim amandmanima, ako se može reći da postoji njeno jedinstveno mišljenje?

- Budući da smo mi Bošnjaci, zahvaljući četničkom genocidu, razbacani po cijelom svijetu, u dijaspori operišemo u stotinama raznih, većih ili manjih, organizacija. Nismo ujedinjeni u nekom organizacionom smislu, ali smo jedinstveni u zahtjevu da naši poslanici moraju odbiti ove ustavne promjene, zbog razloga koje sam naveo. Gotovo sve naše organizacije u dijaspori su se oglasile do sada o ustavnim promjenama, i nema ni jednog disonantnog tona. Velika većina ove promjene karakteriše kao čistu izdaju i smatra da su oni poslanici koji dignu ruku za promjene izdajnici države i naroda. Svako saopštenje iz dijaspore, a ima ih puno, govori da svi smatramo da su navodni dobici države BiH minorni u poređenju sa gubitkom, a to je legalizacija RS, što će kad tad dovesti do disolucije BiH. Dijaspora je jedna od komponenti patriotskog bloka. Mi se ne borimo za vlast, ali se veoma mnogo trudimo da istina dopre do svakoga Bosanca i Hercegovca.

Dijaspora je, što se može vidjeti iz mnogih saopštenja i reagovanja, zaista ujedinjena. Šta je tome konkretno doprinijelo?

- Mnogi smatraju da nas je ujedinilo to što su Tihić i Lagumdžija pristali da se ne ukine član dejtonskog ustava kojim se izbacuju iz bh. državljanstva građani u dijaspori koji su primili državljanstvo u zemlji izbjeglištva, iako ih ta država ne prisiljava da odbace matično državljanstvo. Nije samo to. Naime, i prije nego je dijaspora postala svjesna te činjenice, masovno smo bili protiv amandmana. Međutim, kada smo saznali za tu činjenicu, još više smo učvrstili naše uvjerenje. Nevjerovatno je koliko je tu Tihić nisko pao. On je nama u dijaspori, i to u intervjuu Vama gospodine Adžoviću, na koji se mi u dijaspori često pozivamo, obećao da će to biti povoljno riješeno. Onda je, kao od šale, slagao, pred očima stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Time je pokazao da je neprijatelj Bosne i Bošnjaka. Ovo nije njegovo ponašanje samo u odnosu na dijasporu, nego općenito. Sjetite se kako je, tobože, pružao otpor Hejsu, da bi odjednom potpuno okrenuo "ploču".

08.05.2006.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 07. MAJ 2006.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 317 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2021 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.