Četvrtak, 28. Januar 2021

 

 

 

06:28:22

Glasnici

Izdanja iz 2006/1 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 64820  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:41

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 BR. 365/366
http://republic-bosnia-herzegovina.com/
1. PROFESOR BOYLE UŽIVO NA TV HAYAT-u U PETAK 13. januara 2006
2. UVODNIK: PREKID PREGOVORA O HAYSOVIM "REFORMAMA" NE ZNAČI I PREKID USTAVNIH PROMJENA
3. UDRUŽENJE MAJKI ENKLAVA SREBRENICE I ŽEPE: "DOBITI TUŽBU I UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU"
4. PORUKA GRAĐANA BiH IZ FRANCUSKE: "REPUBLIKA BiH VEĆ IMA SVOJ GRAĐANSKI USTAV"
5. IVANIĆ I TRNKA PRIZNALI DA JE RS NELEGALNA TVOREVINA
6. PISMO KONGRESMENU: GENOCIDE BY THE DAYTON "PEACE" ACCORD
7. BOŽIĆ I JUNAŠTVO NA ČETNIČKI NAČIN - NA PRAVDI BOGA, PETORICA NA JEDNOGA
8. BOSANSKI RAP
9. Haris Silajdžić iz Brisela
10. SILAJDŽIĆ NIJE TRAŽIO REFERENDUM KADA JE POTPISAO DAYTON

1. PROFESOR BOYLE UŽIVO NA NTV HAYAT-u U PETAK 13. januara 2006

Saznajemo da će NTV Hayat uživo intervjuisati Prof. Boylea povodom novonastale situacije u vezi sa pregovorima o Ustavu. Intervju počinje u 5:30 poslije podne po Sarajevskom vremenu.

Prof Boyle kao advokat Udruženja Majki Srebrenice i kao počasni građanin Republike BiH poduzima sve korake da spasi Bosnu i Hercegovinu od definitivnog raspada, do kojega bi vodio bilo kakav dogovor, jer bi time bila legalizovana RS. TAJ INTERVJU OBAVEZNO TREBA POGLEDATI.

1. ISPRAVKA
Poštovani,
Hvala vam što ste prenijeli informaciju o gostovanju profesora Boyla. Jedna mala ispravka. Intervju se zaista snima u terminu koji ste naveli ali će biti emitovan u Centralnom Dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem u subotu 14.1.2006.
Zbog obaveza profesora nismo bili u mogućnosti da uživo realizujemo intervju.
S poštovanjem,
Kenan C.

Nacionalni kongres Republike BiH ovim učestalim vanrednim izdanjima "Glasnika" nastoji Bosancima i Hercegovcima skrenuti pažnju na ozbiljnost situacije. Svjesni smo da bi demonstracije građana pred Predsjedništvom ili pred Centralnom Bankom dok se pregovori odvijaju bili mnogo veća pomoć našim pregovaračima od ovoga "Glasnika", ali nažalost mi smo takav narod da prepoznamo zlo tek kada se dogodi, kada ga na vlastitoj kozi osjetimo. Tri transparenta sa parolom "HAYS GO HOME" kojima bi bili dočekani pregovarači bi obišla cijeli svijet i možda spasila domovinu.

2. UVODNIK: PREKID PREGOVORA O HAYSOVIM "REFORMAMA" NE ZNAČI I PREKID USTAVNIH PROMJENA

Piše: Musadik Borogovac

HAYS-OVA INICIJATIVA JE UPAD U PROCES, KOGA JE OTVORILA EU

(Sarajevo, 11. Januar, 2006)

Odbijanje Hays-ove inicijative ne znači i prekid procesa ustavnih promjena. Haysova inicijativa je u stvari pokušaj upada u proces, koji je otvorila EU na nivou internacionalnog prava proglašavajući Daytonski ustav "nefunkcionirajućim" .

Hays-Holbrook-ovu inicijativu karakterizira svođenje EU inicijative na pregovore u okvirima dejtonskog (nefunkcionirajućeg) ustava po kojem RS ima pravo veta nad BiH.

Odbijanje ove inicijative znači samo vraćanje ustavnog procesa iz područja pregovora sa RS u područje prava, odnosno principa UN, i EU kao originalnog inicijatora - u područje u kojem RS nema pravo veta i njen pristanak nije potreban jer je kao tužena strana u procesu pred Svjetskim sudom pravde predmet suđenja, kao rezultat genocida, a ne subjekt izgradnje budućnosti BiH.

To znači da ustav BiH treba praviti u skladu - ne sa daytonskim principima i (nefunkcionirajućim) ustavom i uz suglasnost strane tužene za genocid - nego u skladu sa principima ustava EU i Povelje UN, koji ne poznaju etnička i entitetska veta i na njima zasnovane podjele suverenitete zemalja članica. Isto tako Povelja UN i njoj pridružene konvencije nameću kao prvi princip ustavne izgradnje u BiH kontinuitet sa zadnjim legalnim ustavom BiH, a to je Ustav Republike BiH, koji je jedini od ustava republika u bivšoj Jugoslaviji u legalnoj proceduri 1991. godine promjenjen i postao građanski i demokratski i kao takav priznat od EU i UN.

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua830.htm

3. UDRUŽENJE MAJKI ENKLAVA SREBRENICE I ŽEPE: "DOBITI TUŽBU I UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU"

Oslobođenje 11. januar 2006

Tužba BiH protiv SCG je prilika da nestane RS te da se makar malo dostojanstva vrati žrtvama i njihovim porodicama, kazala je Munira Subašić.

Predsjednica udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepe Munira Subašić uoči glavne rasprave u slučaju tužbe BiH protiv SCG izjavila je da je prvi korak zadovoljavanja pravde za žrtve da advokatski tim BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu dokaze da je na BiH izvršena agresija.

"Iako je neosporna činjenica da je SCG izvršila agresiju na BiH nas advokatski tim to ipak crno na bijelo mora dokazati. Nakon sto dobijemo presudu, treba pristupiti ukidanju Republike srpske, tvorevine nastale na genocidu i etničkom čišćenju. Iako smatram da bi i samo dobivanje presude značilo ukidanje manjeg bh entiteta", kazala je Subašić za nas list.

Ona tvrdi da susjedna država, njeni čelnici i svi oni koji su ušestvovali u genocidu nad nevinim stanovništvom Srebrenice, Bratunca, Foče, Višegrada i svih ostalih gradova u BiH moraju pred zakonom odgovarati za to sto su počinili.

"Jasno je da nama naše najbliže niko ne može vratiti. Ne postoji način da nam se nadoknadi izgubljeno. Ali osuda zločinaca i njihova kazna može nam makar malo duševni mir vratiti. Također, ova tužba mora dovesti i do ukidanja Republike Srpska. Zamislite kako je nama majkama kada se vratimo na svoja ognjišta, na mjesta gdje su nam svi pobijeni i kada vidimo sve srpske predznake, kada vidimo ubice svojih porodica da slobodno šetaju i da nam se podsmjehuju. Tužba BiH protiv SCG idealna je prilika da nestane ove sramote i da se makar malo dostojanstva vrati žrtvama i njihovim porodicama", ogorčena je predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepe.

Ona je podržala imenovanje Kristijana Švarc-Silinga na mjesto visokog predstavnika za BiH, te izrazila nadu da će on učiniti ono sto je Ashdown propustio.

"Nadamo se da će Siling pomoći Srebreničankama i smoći snage da povuče potez kojim će ukinuti RS. Takođe, očekujemo da Srebrenica, ali ne samo ona već i Bratunac, Milici, Foča, cijela istočna Bosna dobiju poseban status. To je najmanje sto se za ovaj napaćeni narod može učiniti", zaključila je Subašić.

S. R.

4. PORUKA GRAĐANA BiH IZ FRANCUSKE: "REPUBLIKA BiH VEĆ IMA SVOJ GRAĐANSKI USTAV"

Soutien aux Survivants de la Vallée de Drina-Srebrenica
Podrška Preživjelim Podrinje-Srebrenica

Poštovana gospodo Tihiću, Lagumdžija, Haliloviću, Čoviću, Brkiću i drugi učesnici u pregovorima o ustavnim promjenama u BiH,

Cilj naše asocijacije je:
- pomoći svim preživjelim smještenim u kampovima;
- upoznati javnost i političare sa njihovim stanjem;
- pomoći onima koji se žele vratiti kućama;
- tražiti hapšenje ratnih kriminalaca i privođenje pred sud pravde;
- pomoći ekshumaciju i identifikaciju žrtava genocida i dostojnu sahranu;
- tražiti istinu o masakru u Srebrenici i cijelom Podrinju;

Stoga smo dužni obratiti Vam se ovim pismom kojim dajemo punu podršku svim građanima BiH koji su potpisali peticiju o vraćanju u funkciju legitimnog Ustava Republike BiH ( http://www.republikabih.net/peticijaustavcontent.htm), kao i Udruženju majki Srebrenice i Podrinja, koje vam se obratilo otvorenim pismom u vezi pregovora o ustavnim promjenama u BiH. Oni, kao direktne žrtve agresije i genocida, dobro znaju da ti pregovori imaju za cilj legalizaciju rezultata agresije i genocida nad građanima Republike BiH i "dobrovoljnu" ratifikaciju ratnih ciljeva Miloševića, ugrađenih u nepravednom i ilegalnom Dejtonskom ustavu, nametnutom silom i ucjenom. Vaši potpisi na bilo koju promjenu koja ne uključuje ukidanje nacističkih tvorevina, tzv. entiteta, te povratak legitimnog ustava Republike BiH, značio bi njihovo priznanje, a samim tim trasiranje puta ka disoluciji države Bosne i Hercegovine.

S toga zahtijevamo da ne nasjedate na Hays-ov plan, skovan u tajnosti, izvan institucija BiH države, u organizaciji velikosrpskog lobija internacionalne zajednice. Umjesto toga molimo vas da u svojstvu funkcionera silom i ucjenom suspendovane Republike BiH, sazovete ponovno okupljanje poslanika suspendovane Republike BiH, gdje bi poslanici dobili priliku da zvanično implementiraju volju građana Republike BiH, izraženu na slobodnom, demokratski obavljenom i internacionalno priznatom referendumu u martu 1992. godine.

Odbijanje Hays-ove inicijative ne znači i prekid procesa ustavnih promjena. Hays-ova inicijativa je u stvari pokušaj "upada" u proces koji je otvorila EU proglašavajući Daytonski "ustav" nefunkcionirajućim. Haysovo arbitriranje karakterizira svođenje EU inicijative na pregovore u okvirima dejtonskog (nefunkcionirajućeg) ustava po kojem RS ima pravo veta nad BiH. Odbijanje ove inicijative znači samo vraćanje ustavnog procesa iz područja pregovora Federacije BiH i RS u područje prava, odnosno principa UN i EU u kojem je dejtonska BiH rezultat agresije a RBiH subjekt prava i nosilac kontinuiteta državnosti i internacionalnog priznanja. Dok traje sudski proces na Svjetskom sudu pravde postoji samo RBiH a ne RS jer je Tužba za genocid protiv SCG starija od "Dejtona".

Ni RS ni Federacija BiH ni pojedine stranke nemaju pravo odlučivanja niti veta na buducnost BiH. Kao rezultat genocida RS je predmet suđenja u procesu pred Svjetskim sudom pravde i ne može biti subjekt odlučivanja o budućnosti BiH. Ustav treba praviti u skladu - ne sa dejtonskim principima i (nefunkcionirajućim) ustavom - nego u skladu sa principima ustava EU i Povelje UN, koji ne poznaju etničke i entitetske podjele suverenitete unutar zemalja članica. Tražimo da se kontinuitet sa Ustavom Republike BiH poštuje i da se ovlašćeni predlagači obrate institucijama UN i EU, koje moraju, nakon proglašenja dejtonskog "ustava" nefunkcionirajućim, pomoći da se ustavnost postigne po principima kontinuiteta sa zadnjim legalnim ustavom - Ustavom RBiH a ne po dejtonskim principima diskontinuiteta sa Ustavom, koji je 1992 priznat od strane UN.

S poštovanjem

Sadija Ombašić
Predsjednik Udruženja S.S.V.D.S.

Coordinateur du Réseau «Justice Internationale Srebrenica»
6 Square Villaret de Joyeuse, 75017 Paris
Tél. : 33. (0) 1.44.40.08.41 Fax : 33. (0) 1.45.74.22.84
Webpage: www.ssvds.org,
e-mail : Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ou/ili : Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Association loi 1901, déclarée ?
la Préfecture de Paris n° 135478P le 15 mai 1998,
Journal Officiel n° 24 du 13 juin 1998

Présidente : Sadija OMBAŠIĆ;
Secrétaire : Julie Wornan;
Trésorier : Stéphane Malhene

5. IVANIĆ I TRNKA PRIZNALI DA JE RS NELEGALNA TVOREVINA

Preneseno iz SAN-a od 11. januara 2006

"PREDSJEDNIK PDP-a IVANIĆ ŠOKIRAO JAVNOST RS: Entiteti nisu legalni!"

Podnaslov: "Dok Stanko Pivašević tvrdi da je Ivanić "izgubio kompas", Kasim Trnka podsjeća na dejtonsku obavezu da se usklade ustavi, sto nikad nije urađeno"

Kako se pregovori o ustavnim promjenama, koji se vode iza zidova Centralne banke BiH u Sarajevu približavaju svojoj kulminaciji, atmosfera koja ih prati postaje sve uzavrelija. Tako se predsjednik PDP-a i jedan od učesnika ovih razgovora Mladen Ivanić priključio sve većem broju onih koji iz različitih razloga tvrde da pregovori i ne trebaju da se nastavljaju.

Ivanić, međutim, za razliku od drugih, kao razlog navodi to sto "političari iz FBiH ne žele pristati na legalizaciju entiteta". Svjesno ili ne Ivanić na ovaj način evidentno poručuje da entiteti uopšte nisu legalne tvorevine.

Da u Ivanićevim tvrdnjama ipak ima istine, tvrdi Kasim Trnka, profesor Ustavnog prava i sudija Ustavnog suda FBiH. naime, Trnka podsjeća da u Dejtonskom mirovnom sporazumu postoji odredba o tome da se ustavi entiteta moraju u roku od tri mjeseca uskladiti sa Ustavom BiH, što nikad nije urađeno posebice kada je u pitanju Ustav RS-e.

Legalna ali ne i legitimna

Smatra se da je Dejton-ski sporazum potvrdio postojanje RS-e. No zbog ove obaveze o usklađivanju, moglo bi se zaključiti da je RS priznata u kapacitetu sa kojim je usaglašena sa Ustavom BiH, a sve ostalo je još na neki način ilegalno - kaže Trnka.

6. PISMO KONGRESMENU

Svakodnevno nam stižu pisma koja naši ljudi šalju američkim kongresmenima i senatorima. Nažalost, nismo u stanju sva ta pisma objaviti. Nismo objavili čak ni pismo koje je Predsjedništvo Nacionalnog kongresa Republike BiH poslalo Condoleezi Rice. Međutim, da skrenemo pažnju i na tu vrstu aktivnosti naših građana, a i da vas ohrabrimo da i sami nešto poduzimate, ponekad objavimo takvo pismo kao npr. u prošlom broju "Glasnika", pismo Enesa Ramića iz Seatle-a. Ovaj put objavljujemo pismo koje je Armin Karabegović poslao kongresmenima i senatorima u njegovoj državi. Ohrabrujemo i druge da postupe kao Armin, ili Enes iz Seatle-e, itd. kao i ostale.

Slijedi Arminovo pismo u originalu na Engleskom.

GENOCIDE BY THE DAYTON "PEACE" ACCORD

In Bosnia-Herzegovina today is happening genocide in peace. This genocide is a continuation of the war genocide started in 1992. And it is supported by many current politicians inside and outside of Bosnia-Herzegovina.

I recently read an official statement from Dr. Francis A. Boyle, one of leading world experts for international law, which states that the act of genocide in Bosnia-Herzegovina is being more and more legalized, and will be finished very soon, if the current trend is not changed. That statement is included at the end of this email, and you can read it.

I would like to request Mr. Hulshof to ask the American Congress to stop this genocide.
I request instantaneous action for this genocide to be stopped. I hope Mr. Hulshof wants genocide to be stopped too. Why I am asking the US Congress to act is because the US is directly involved in all those "peace processes" that rewarded aggression and genocide. I hope the US will also be against genocide and bring practical measures to stop it, because every UN member is obligated to do so.

Some important talks about future of Bosnia-Herzegovina already started, which can finally legalize genocide. It is important to act ASAP. Any resolution done in one month could be too late to stop legalization of the Bosnian genocide.

Alarming thing is that an American citizen, Mr. Hays, is pushing for those legalizations in the name of all American citizens. I am one American citizen and I don't agree that Mr. Hays supports genocide in my name. I am sure most of decent American citizens don't support this legalizatition either, and I am sure Mr. Hulshof doesn't agree either, that he is represented by Mr. Hays. But we are all represented by him. I believe that he is working behind our back. I am requesting from my representative, Mr. Hulshof, and from the US of America to protect my constitutional rights, and to stop Mr. Hays for legalizing the genocide in my name.

I am requesting from my representative and the US Congress for those things to be done:
1. I want Mr. Hays to be removed from any "peace talks" related to Bosnia-Herzegovina.
2. I want a law that bans American people from supporting the legalization of genocide in Bosnia-Herzegovina, and if they support it, that the law would hold them personally responsible for acts against humanity (supporting genocide).
3. I request that the US Congress protects International Law and eliminate this, as Dr. Boyle calls it: "the racist and genocidal statelet known as Republika Srpska".

I request instant action, before it is too late.

Sincerely,
Armin Karabegović

7. BOŽIĆ I JUNAŠTVO NA ČETNICKI NAČIN - NA PRAVDI BOGA, PETORICA NA JEDNOGA

Edina Hatunića pretukla petorica mladića
Doboj, 11.01.2006.
Ispred kafića "Korner"

Izlazak na Badnju večer u Doboju za studenta Edina Hatunića iz Miričine kod Gračanice umalo se nije završio tragično. Ispred kafića "Korner", bez ikakvog povoda u subotu uvečer napala ga je grupa mladica. Tukli su ga pesnicama i nogama, vičući: "To je b a l i j a, udri ga".
Nakon tri dana liječenja na Odjeljenju neurohirurgije UKC Tuzla, u ponedjeljak je mladić pušten na kućni oporavak. Iako još pod šokom nakon potresa mozga i s vidnim povredama glave, lica i grudnog koša, ispričao nam je šta mu se dogodilo.
- Pred kafićem je bila jedna moja drugarica, cije ime s razlogom ne pominjem. U tom trenutku naišla je grupa mladica, njih petorica povikavši: "Evo balije". Jedan od njih odmah me je udario pesnicom u lice. Pao sam na pod, a onda su me svi počeli tuci nogama. Jedan me je držao za kosu dok su me drugi tukli. Igrali su kolo na meni. Kada je jedan iz grupe izvadio nož, pritrčala je moja drugarica i svojim tijelom me zaštitila. Da nje nije bilo, oni bi me sigurni ubili - kaže ogorčeni mladić, koji studira informatiku u Doboju.
Nakon napada, uspio je pobjeći u stan.
- Moj sin je sada dobro, ali će ovaj slučaj na njega ostaviti traga. Spasio se bježeći preko jedne bare. Kaže da su ga jurili do stana. Sav u krvi zvao nas je da dođemo po njega, jer nije smio otići ni u Službu hitne pomoći u Doboju, jer se bojao da ga i tamo ne pronađu - kaže Edinov otac Ešref Hatunić. (Avaz)

KOMENTAR: Gori od četnika su samo naši izdajnici koji im svojim potpisima osnovaše četničku državu na pola BiH. Srećom, to je sve jasnije građanima BiH. Evo šta omladina Sarajeva misli o potpisnicima Daytona.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22420&postdays=0&postorder=asc&start=0

8. BOSANSKI RAP

Frenki, Mire, Edo i Hamazaga blant
sada uništavamo vladu kao da je jeben jard
ovo je konstantni otpor, ovo je za njih otrov
govoriću istinu, dok ne budem sa borbom gotov
kada ratni invalidi profiteru kola peru
kada se borci pitaju zašto su branili ovu zemlju
na TV-u samo seru, otvaraju nove odbore
da mogu keš da peru, a mi čekamo u redu
ova država je u kurcu odavde treba da se selim
sad i mi imamo Thompsona zove se Dino Merlin
u državi gdje i Deen in.
a ti letiš van ako nisi njihov tim, i ako nisi tatin sin
gledam kako dižu tvorce, zaboravili su na borce
a naše drage sestre se saginju za Esforce
rijetki su sa mudima, šute pred drugim ljudima
jer to se ime jarane u usta nikada ne uzima
a ja nisam pod tom vrstom, ja pokazujem ih prstom
ja kažem glasno i jasno, ja kažem dok nije kasno
ja ću reć' jednom-dvaput-triput i opet ću ponovit
uvjek ću to govorit, a vi me probajte oborit
sad će novi izbori pa će bit' opet veselo
Tuzla i dalje nema vode, al ima novo jezero
sada će novi izbori pa nam ulice sređuju
opet sam siguran da nacionalisti pobjeđuju
još malo pa će nam i autoput biti gotov
taman kad sinu za osamnesti kupim motor
otom potom ja plovim izgubljenom flotom
al čuvam čistu dušu dok drugi idu za svotom
bolje sudbine za nas brate ovdje nema
zato ih se sve više za dijasporu sprema
uglavnom se nema, i da imam odkud mi
otkupi, dodaj, prodaj i onda prokleti

Kad ti leđa poplave i puknu arkade
kad te odveze marica, zbog političkog lica
kad dođeš kući legneš modar u krevet
vikaćeš "hajmo ih rušit mater im jebem!"

Država-m je kurva koje jebo, koje htio
ja to tad nisam smio jer sam još premlad bio
pokrali ste sve vratite nam barem dio
nije moj amidža valjda zbog vas u logoru bio
djeca se ubijaju i skaču sa zgrade
dok oni za njihovu djecu iz našeg budžeta vade
mi nemamo za hljeba oni svaki vikend slave
mi imamo dokaze oni se i dalje glupi prave
moja Bosna je od - Une do Drine
vaša Bosna je od Baščaršije do Čengić Vile
neću da idem odavde i neću azile
hoću da moji ljudi u mojoj državi bolje žive
ubili ste djetinjstvo al' još skroz mrtvi nismo
ovo je zadnje pismo i sad prelazimo na djela
nemogu više živit život kao da je štela
i upucaću ona tri majmuna što nose odijela
ne vjerujem paddy-u koji sa zločincima pije
i ne vjerujem efendiji koji na politiku brije
oni ne žele suživot to su pokvarene zmije
e da znate narod nije više naivan ko prije
ja volim Bosnu, a vi je gazite na podu mirnu
ja predstavljam državu koja još nema himnu
vi predstavljate tri naroda a kradete u timu
e jebem vam mater u pičku sad mjenjamo klimu
ne znam kako možete noćima mirno spavat
mene bi davno počele neke paranoje ganjat
vaša familija nikad nije pošteno raditi htjela
i zato će vaša djeca ispaštati zla djela
moja leđa su već plava i nedostaje mi snaga
čekam kad ću se probudit al ovo je već java
još koja godina pa ću se počet gušit
nemam više šta izgubit idem ih rušit

Kad ti leđa poplave i puknu arkade
kad te odveze marica, zbog političkog lica
kad dođeš kući i legneš modar u krevet
vikaćeš "hajmo ih rušit mater im jebem!"
Napomena:
U "Online Glasniku" i "ORBUSu" psovke su najstrožije zabranjene osim kada je umjetnička sloboda u pitanju.

9. Haris Silajdžić iz Brisela

Evropa ne želi etnički podijeljenu BiH, već državu sa građanskom demokratijom
Evropa ne želi etnički podijeljenu Bosnu i Hercegovinu, već državu sa građanskom demokratijom.
Ovo je poruka koju su tokom dvodnevnih razgovora u Briselu Harisu Silajdžiću, osnivaču Stranke za BiH, prenijeli i kontinuirano ponavljali predstavnici svih stranaka koje participiraju u Evropskom parlamentu, kao i zvaničnici evropskih institucija.

Desetine susreta

Skoro iste stavove Silajdžiću su prije mjesec, tokom njegovog boravka u SAD, iznijeli i američki kongresmeni i senatori.
- Svi sa kojima sam se susreo u Briselu, bez izuzetka, potvrdili su da žele građansku demokratiju za BiH, a nikako etnički podijeljenu državu. Također, rečeno mi je da će to jasno izraziti na forumima, a najvjerovatnije da će upravo s tom porukom biti izdata i rezolucija Evropskog parlamenta - kazao je jučer Silajdžić u telefonskom razgovoru iz Brisela za "Dnevni avaz".
Glavni razlog puta u Brisel, gdje je imao na desetine susreta, jeste, kako kaže, činjenica da "drugu priliku za temeljite ustavne promjene kojima se ruši Miloševićev projekt u BiH nećemo imati", a nastavak pregovora osam bh. političkih partija o ustavnim promjenama slijedi za dva dana.

Sadašnje stanje

- Ako se dotičemo priče o Ustavu, onda to moramo temeljito učiniti. Smatram da se građani Bosne i Hercegovine referendumom trebaju izjasniti u kojem pravcu ćemo ići, dakle, da li ćemo nastaviti ovako kakvo je sada stanje ili uvesti građansku demokratiju u kojoj je građanin pojedinac na prvom mjestu, a ne kolektivitet. Napokon, sasvim je jasno rečeno da ovakva BiH neće moći u Evropsku uniju te da se stoga moramo prilagoditi evropskim standardima - naglašava Silajdžić.
E. SARAC

Funkcionalne reforme

- Bosni i Hercegovini potrebne su sve reformske promjene za put u Evropu i, naravno, tu je riječ o funkcionalnim reformama koje se ne tiču direktno promjena u Ustavu BiH. Mislim da se ustavne promjene trebaju raditi u jednom dužem periodu i to na način da se prije svega konsultiraju građani kroz referendum - kaže Silajdžić. (Avaz)

KOMENTAR: DAKLE EVROPA JE I DALJE NA LINIJI GRAĐANSKE BiH. Dok govore Evropljani sve je u redu, traži se građanska BiH. Kada govori Silajdžić on podvaljuje Referendum. Izgleda de je Silajdžić otišao u Evropu da odradi Referendum za četnike. Zašto je taj referendum nepoželjan već smo pisali u prošlim Brojevima. RADI VAŠE UDOBNOSTI NAVODIMO PONOVO ČLANAK O SILAJDŽIĆEVOM PRIJEDLOGU REFERENDUMA.

10. SILAJDŽIĆ NIJE TRAŽIO REFERENDUM KADA JE POTPISAO DAYTON

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Da bi se tačno razumjelo šta Silajdžić ovim pokušava sjetimo se da je on bio jedan od potpisnika Daytonskog sporazuma i da nije spominjao referendum građana BiH na kojem bi se pitao narod BiH da li se slaže sa Dejtonom i osnivanjem RS. Tada Silajdžić nije tražio referendum, jer bi se taj referendum morao odigrati po tada važećem Ustavu i Izbornom zakonu Republike BiH. Budući da je tada cijela BiH bila jedna izborna jedinica, Dayton bi sigurno propao. SILAJDŽIĆ, IZETBEGOVIĆ I LAGUMDŽIJA, potpisnici Daytona nisu se usudili donijeti Pariški sporazum tj. današnji Ustav ni na Skupštinu Republike BiH na Ratifikaciju, što su bili obavezni. DA SILAJDŽIĆ ZAISTA ŽELI GRAĐANSKU BiH PRVI KORAK BI MU TREBAO BITI DA ON KAO JEDAN OD POTPISNIKA DAYTONA I U SVOJSTVU FUNKCIONERA SUSPENDOVANE REPUBLIKE BiH, IZJAVI DA JE DAYTONSKI USTAV NEFUNKCIONALAN I DA ZVANIČNO ZATRAŽI PONOVNO OKUPLJANJE POSLANIKA SUSPENDOVANE REPUBLIKE BiH. To bi bio mnogo jednostavniji put za nekoga ko istinski želi ponovno uspostavljanje građanske Republike BiH.

Nažalost, poslije Daytona, zahvaljujći Alijansi Lagumdžije i Silajdžića, promjenjen je Izborni zakon, te je BiH podijeljena u dvije izborne jedinice, Federaciju i RS. Ako bi se sada održao Referendum, a to je ono što Silajdžić traži, onda bi se glasalo po izbornim jedinicama sadašnjeg izbornog zakona, tj. posebno u Federaciji, a posebno u RS i brojali bi se posebno glasovi u Federaciji i posebno u RS. To bi praktično bio referendum za otcjepljenje RS, budući da su Bošnjaci i Hrvati pobijeni i protjerani iz RS, a Srbi iz Hrvatske se naselili u RS itd.

Svaki referendum koji bi se sada održao uvažio bi rezultate agresije i genocida, tj. ne bi predstavljao slobodno izražavanje građana. Prije agresije i etničkog čišćenja je održan referendum građana, koji je bio slobodan, bez prijetnje sile. Praktično Silajdžić na ovaj način pokušava da poništi taj referendum i odradi za četnike referendum otcjepljenja RS.

Bez obzira što Silajdžić lijepo priča, on otrovno radi protiv Bošnjaka. Haris Silajdžić četnički agent najvećeg ranga i sada kada je RS u pitanju, on nam podmeće referendum po "Alijansinom" izbornom zakonu, kojim se Bosna i Hercegovina dijeli, tj. referendum o kojem četnici sanjanju zbog kojega su počinili genocid.

Ko god misli da su ljudi koji su zajedno sa Alijom u Daytonu stvarali Republiku Srpsku (Silajdžić, Lagumdžija), sada odjednom promijenili ploču i počeli se zalagati za rušenje RS mora da je retardiran!? Srećom, ima dosta ljudi koji razumiju stvari. Evo jednog takvog mišljenja koje sam našao na web stranici Tuzlarije, citiram:

Narod Republike Bosne i Hercegovine je 1992 godine izišao na referendum i na njemu se izjasnio kakvu državu želi. Naši pregovarači treba da se drže toga referenduma i traže vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine iz 1974. godine, a zločinačku tvorevinu treba ukinuti, a one koji su je stvorili suditi - neke za zločine (Karadžić and company), a neke za veleizdaju države (Alija, Haris itd).
Kraj citata.  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/index.php?Phrase=&action=&offset=18&poffset=0&logname=#x

Interesantno je u ovome sada Silajdžića podržavaju Izetbegovićevi ljudi, što pokazuje da su "Haris i Alija" uvijek bili jedan tim i da je Haris tobože bio opozicija Izetbegoviću poslije Daytona samo da bi konzumirao eventualnu opoziciju Daytonu tj. da bi Aliji olakšao posao podjele države.

O tom aspektu možete pročitati opširnije u članku Ibrahima Halilovića "SILAJDŽIĆ NAS JE VEĆ UNESREĆIO – TREBA MU PRUŽITI JOŠ JEDNU ŠANSU" na linku

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua819.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - 09. januar 2006.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 104 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2021 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.