Subota, 27. Februar 2021

 

 

 

17:53:29

Glasnici

Izdanja iz 2006/1 godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 66178  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:41

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

 br. 374
http://republic-bosnia-herzegovina.com/ - osvježena
1. U SARAJEVU NISU DEMONSTRIRALI BOŠNJACI
2. POVRATAK PREGOVORA O HAYSOVIM "REFORMAMA"
3. MANIFESTACIJA PODRŠKE TUŽBI ZA GENOCID 27. FEBRUARA U HAGU
4. Jović ponovio Burnsu: Tri entiteta ili ni jedan
5. S ovim ustavom teško bi bilo vladati i u Njemačkoj
6. ČETNIČKI JATAK ENGLEZ, POMAŽE ČETNIČKOM JATAKU BALIJI
7. TIHIĆ SE SPREMA DA NAPRAVI "KOMPROMIS"
8. KAKO TIHIĆ ZNA UNAPRIJED KOJA ĆE RJEŠENJA BITI DOGOVORENA, AKO VEĆ NIJE PRISTAO NA DODIKOVA?
9. Kriza vlasti daje argumente onima koji ne žele entitete
10. PENZIONERI IZ RS TRAŽE DA IM FEDERACIJA PLAĆA PENZIJE
11. JEDINO JOŠ SREBRENIČANI TRAŽE PRAVDU
12. KAKO LATIĆ POKUŠAVA OBJASNITI ALIJINU IZDAJU
13. NI LATIĆEVO OBJAŠNJENJE NE DRŽI VODU
14. SISTEM PRAVNE POMOĆI POVRATNICIMA, IZBJEGLICAMA I RASELJENIM LlCIMA
15. Saopštenje iz udruženja štediša

1. U SARAJEVU NISU DEMONSTRIRALI BOŠNJACI

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Već danima na svjetskim televizijskim mrežama od BBC-a do CNN-a, kada god se govori o revoltu muslimana u svijetu protiv karikatura publikovanih u danskim novinama, neprekidno se ponavljaju slike "gnjevnih" muslimana u Sarajevu kako pale zastave sa križom (krstom) i kako mrze slobodu govora koja je svetinja Zapadne civilizacije. Kaže se da slika vrijedi više od hiljadu riječi. Slike CNN-a i BBC-a stavljaju u istu ravan muslimane Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa Alkaidom u Pakistanu i Talibanom u Afganistanu. Slike sa demonstracija u Afganistanu, Sarajevu i Pakistanu se vrte jedne iza drugih samo sa natpisom mjesta i države; prosječnom gledaocu u svijetu i Americi je praktično nemoguće napraviti bilo kakvu razliku između demonstracija u kojima se gine, ubija i traži smrt Zapada i Amerike, od demonstracija u kojima se samo pali zastava sa križom. Ako je organizator demonstracija imao za cilj da pokaže svijetu kako je Sarajevo, a time i Bosna i Hercegovina, utočište islamskog militarizma, onda je u potpunosti uspio. Demonstracije su uspješno potvrdile da su četnici bili u pravu kada su govorili da se bore protiv islamskog fundamentalizma u BiH i da im Evropa treba biti zahvalna što je brane od islamske opasnosti. Ovo nas podsjeća na događaj sa desetogodišnjice pokolja u Srebrenici na Spomen centru 11. jula, 2005. godine, kada su pred stotinama kamera iz svijeta odjednom razvijene Turske zastave, kako bi se svijetu potvrdilo da je Mladić bio u pravu kada je rekao da je oslobodio Srebrenicu od Turske i Turskih dahija.

Da razjasnimo, bilo koje novine u svijetu imaju pravo štampati kakve god hoće karikature, bez obzira da li će se neko naći uvrijeđen ili ne, a i oni koji su povrijeđeni karikaturama imaju pravo da demonstriraju na kakav god hoće način, ali – i u jednom i dugom slučaju svako će snositi posljedice za svoj postupak. Pored toga što je zločin i kriminal zabranjen zakonom, ljudi još uvijek kradu i ubijaju, ali i odgovaraju (snose posljedice svog djela).

Da razjasnimo i to da se štampanje karikatura koje omalovažavaju Božjeg poslanika Muhameda ne može opravdati slobodom govora – i da muslimani u svijetu i Bosni i Hercegovini imaju pravo da demonstriraju. Šansa je bila da muslimani u BiH iskoriste pažnju medija u svijetu i organizuju demonstracije sa porukom da je u BiH izvršen genocid nad muslimanima kao građanima Republike BiH, da je kao rezultat agresije i genocida suspendovan ustav Republike BiH i stavljen na snagu Dejtonski Ustav kojim je legalizovana genocidna Republika Srpska. To je bila prilika da se spali Dejtonska zastava, koja je simbol agresije i genocida i da se zavihori jedina legalna zastava, zastava sa ljiljanima, zastava Republike BiH. Samo četnicima je odgovaralo da muslimani stanu pod Dejtonsku zastavu, jer Republike Srpske nema bez Dejtonskog ustava i Dejtonske zastave. I samo je četnicima odgovaralo da se spaljuje zastava sa križom (krstom) u Sarajevu.

Kako znamo da demonstracije u Sarajevu koje su propratili svjetski mediji nisu bile bošnjačke nego četničke? Znamo jer se vihorila genocidna Dejtonska zastava umjesto da je bila spaljena; jer nije bilo nigdje traga zastavi sa ljiljanima, i jer nije spaljena četnička zastava pod kojom je izvršen zločin agresije i genocida na Republiku BiH i muslimane kao njene građane. Spaljena je zastava Republike Hrvatske, vjerovatno zato što njen predsjednik Mesić stalno ponavlja da BiH treba da se uredi kao jedinstvena država bez entiteta, a četnici to ne vole - četnici vole Republiku Srpsku.

2. POVRATAK PREGOVORA O HAYSOVIM "REFORMAMA"

Pincom info je 8. februara javio o "dogovoru" tri većinske stranke iz Federacije povodom nastavka pregovora o Haysovim "reformama". U slijedećoj izjavi je sadržana sva izdajnička mudrost, citiram:

"Složili smo se da u svakom sporazumu koji bude postignut bude naznačeno da je ovo prva faza i da nakon izbora treba slijediti druga faza koja će odlučiti o unutrašnjoj organizaciji države. Treba napraviti prvi korak i treba znati da to sigurno neće biti savršena rješenja, ali će biti bolja od postojećih. Najgore bi bilo da ostanemo s postojećim ustavnim uređenjem", kazao je Tihić.

Za ovu priliku samo podsjetimo TIHIĆA, HALILOVIĆA I ČOVIĆA DA SU DO SADA U MNOGOBROJNIM IZJAVAMA OBJASNILI JAVNOSTI DA SU POTPUNO SVJESNI SVIH POGUBNIH POSLJEDICA HAYSOVIH "REFORMI". Sjetimo se:

1. Republika srpska nema pravo samoopredjeljenja jedino zato što je Dayton međudržavni sporazum i nije nastao kao izraz suverene volje građana BiH. Tihić i Halilović su u više navrata javnosti objasnili da Haysove "reforme" znače legalizaciju RS. MAKAR SE TI PREGOVORI ZVALI SAMO "PRVA FAZA", OVIM "REFORMAMA" RS STIČE PRAVO SAMOOPREDJELJENJA, BUDUĆI DA JE ONDA "PRVA FAZA" USTAVNIH PROMJENA IZRAZ VOLJE IZABRANIH PREDSTAVNIKA BOSANACA I HERCEGOVACA, A NE STRANIH DRŽAVA.

2. TIHIĆ, HALILOVIĆ I SVI OSTALI PREGOVARAČI SU DOKAZALI DA NA NJIH NIJE BILO NIKAKVIH PRITISAKA. "PRIJETNJA" DA NEĆE BITI IZABRANI NA SLIJEDEĆIM IZBORIMA AKO SE NE DOGOVORE, JE POTPUNO BESMISLENA, JER AMERIČKI AMBASADOR NE MOŽE NIKOME NAREDITI KAKO DA GLASA. A čak i da može, ni jedan normalan čovjek se ne bi osvrtao na tu "prijetnju", jer niti jedan odgovoran čovjek ne bi uništio domovinu zbog ličnog komfora.

Dakle, gospodo Tihiću i Haliloviću u vašim mnogobrojnim dosadašnjim nastupima dali ste nam veoma mnogo dokaza da znate šta radite i ako potpišete izdaju, onda će svakom Bosancu i Hercegovcu biti jasno da ste ne samo izdajnici nego i nekarakteri i bijednici, te ćete ući u istoriju kao grobari hiljadugodišnje države Bosne i Hercegovine.

Ne postoji retorika kojom ćete opravdati svoju izdaju. ALIJA IZETBEGOVIĆ JE BIO KARIZMATIČNA LIČNOST U POREĐENJU SA VAMA, ALI IPAK NIJE MU POŠLO ZA RUKOM DA NAM PRODA DEJTONSKU IZDAJU. Svako dijete sada zna da Dejtonom NIJE SPAŠENA DRŽAVA, kako nas je Alija uvjeravao, nego je uništena. Ukoliko se na kraju složite sa Haysom, četnicima i njihovim jatakom Lagumdžijom, isti ste kao i oni, a izdaja će na kraju biti ogoljena bez obzira koliko se vi trudili da je upakujete u Alijinu retoriku tipa "Ovo je najbolje od svih loših rješenja"..

Dr. Muhamed Borogovac

3. MANIFESTACIJA PODRŠKE TUŽBI ZA GENOCID 27. FEBRUARA U HAGU

Saznajemo da organizacija manifestacije podrške Tužbi dobro napreduje. Do sada su se prijavila dva autobusa iz Sarajeva, dva autobusa iz Njemačke itd.; ukupno oko 400 ljudi. Poznato nam je i da se dobro organizovala bh dijaspora iz Holandije.

To će biti veliki dan za Republiku BiH i sve žrtve agresije i genocida.

4. Jović ponovio Burnsu: Tri entiteta ili ni jedan

MOSTAR - Predsjedavajući BiH Predsjedništva Ivo Miro Jović zatražio je od američke administracije da se snažnije angažira oko donošenja novoga Ustava BiH iznoseći stajalište da bi zemlja trebala biti uređena bez sadašnjih entiteta ili s najmanje tri federalne jedinice u slučaju da ostanu Federacija i Republika Srpska.

Gašenje entiteta

Jović je u Washingtonu razgovarao s američkim državnim podtajnikom Nicholasom Burnsom, koji je pozvao bosanskohercegovačke političare da nastave proces ustavnih reformi.

"Nisam rekao ništa novo gospodinu Burnsu. Ponovio sam svoja ranija stajališta. Rekao sam da rješenje može biti gašenje entiteta ili stvaranje novog", rekao je Jović u izjavi za Večernji list. Jović je prenio stajališta kako su Hrvati nezadovoljni položajem u Bosni i Hercegovini.

Stanje neizdrživo

"Zato sam zatražio da budu snažnije angažirani oko donošenja novoga Ustava jer narod kojemu ja pripadam ne može trpjeti sadašnje stanje. Pozvao sam gospodina Burnsa u iznimno iskrenom i otvorenom razgovoru da pomogne vratiti Hrvate u zemlju kako ne bi bili na margini zbivanja nego da budu politički čimbenik u Bosni i Hercegovini", dodao je.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je na desetu godišnjicu Daytonskog sporazuma potaknula proces ustavnih promjena u BiH kojima bi se okončao privremeni karakter Ustava donesenog u Daytonu 1995. godine.

Taj Ustav naime nikada nije ratificiran u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

6.2.2006.
Pincom.info / Većernji list

5. S ovim ustavom teško bi bilo vladati i u Njemačkoj

Kristijan Švarc-Šiling, visoki predstavnik u BiH

Iz opširnog članka prenesimo dijelove koji se tiču Ustava, tj. državnosti, a ispuštamo sporedne teme kao što su izbori, hapšenje Karadžića i Mladića itd.
...
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) u razgovoru za "Dnevni avaz" smatra da aktuelni državni sistem u Bosni i Hercegovini, baziran na općinama, kantonima, dva entiteta, jednom distriktu i slaboj centralnoj vladi, vrlo teško može izvući zemlju iz ekonomske krize i voditi ka Evropskoj uniji.

- Oni koji misle da Ustav treba ostati ovakav trebaju dokazati da se sa postojećim rješenjima može postići cilj. Međutim, ako se pokaže da njegovu kompliciranost koriste kako bi sve zaustavili, onda to treba imati konsekvence - pojašnjava Švarc-Šiling.

Šta u tom slučaju?

- Nema drugog izlaza nego preduzeti stvarne napore da se Ustav promijeni ili će se izgubiti svaka nada u budućnost ove zemlje.

U kojem pravcu trebaju ići te promjene?

- Mogućnost da jedna grupa blokira cijelu državu mora se svesti na minimum. To znači, između ostalog, da se zaustavljanje donošenja zakona u drugom domu Parlamenta države ograniči samo na određene tačke. Potrebno je naći više načina kako bi se ti problemi riješili. Jedna od mogućnosti jeste i posrednička komisija, koja u Njemačkoj djeluje u slučaju da dođe do neke blokade između Saveznog parlamenta i Saveznog vijeća. Međutim, argumentacija da bi se nešto blokiralo mora biti čvrsta.

Reforme su nužne

Ipak, u BiH je trenutno kriza vlasti u oba entiteta. To se odražava i na Vijeće ministara, jer je SDS najavio da će zatražiti da se ministri koje je ta stranka predložila povuku iz državne vlade. Blokiraju li entiteti državu?

- U mnogim slučajevima se čini da je tako. Postoji opasnost da sadašnji Ustav dobije reputaciju da onemogućava provođenje neophodnih reformi i državnih procesa. Ja sam za reformu ne zato što mi se entiteti ne sviđaju. Ako oni sprečavaju provođenje neophodnih državnih odluka, onda se, s aspekta ustavnih rješenja, o tome mora razgovarati. Entiteti u ovom procesu reformi moraju dobiti šansu da pokažu da nisu kočničari.

Ali, oni već odavno blokiraju te reforme.

- Što više blokiraju, to se više javlja potreba za promjenom Ustava. Ovo mnoštvo reformi zaista je teško provesti s ovako kompliciranim ustavnim rješenjima. Priznajem, i u Njemačkoj bi bilo teško vladati s ovim ustavom.

Razgovarao: Sead TURCALO

6. ČETNIČKI JATAK ENGLEZ, POMAŽE ČETNIČKOM JATAKU BALIJI

U političkoj emisiji BH-televizije "javna tajna" objavljen je snimak razgovora dva visoka predstavnika, Ashdowna i Schillinga u kome "odlazeći" upoznaje "dolazećeg" visokog predstavnika o planovima za rušenje Terzića i Vijeća ministara od strane Tihića i Dodika.

Očigledna je briga podlog Ashdowna da pomogne Terziću. Jasno je i zašto. Terzić je za vrijeme svoga mandata odradio ogromni posao na legalizaciji RS. Uspio je Bosancima prodati laž da se stvaranjem zajedničkih institucija ujedinjuje BiH. Više puta smo objašnjavali da se stvaranjem zajedničkih institucija u stvari razbijaju jedinstvene institucije Republike BiH i legalizuju institucije RS koje time stiču pravo razdruživanja.

Za Bosnu i Hercegovinu bi bilo korisno da Terzić izgubi vlast, na bilo koji način.

M. B.

7. TIHIĆ SE SPREMA DA NAPRAVI "KOMPROMIS"

Tihić se sprema da napravi "kompromis". U svom intervjuu za Avaz od 5. februara 2006. on govori da pregovarači iz RS-a ne prihvataju ukidanje entiteta zato što "ne dobijaju ništa za uzvrat". Time kao da nam poručuje: "Pa ni ja to stvarno ne bih prihvatio da sam na njihovom mjestu". Onda najavljuje kompromis riječima: "Najlakše je isticati maksimalističke zahtjeve, a najteže sklapati kompromise." Znači odstupa od "maksimalističkih" zahtjeva za ukidanje entiteta, i od zahtjeva za poštovanjem prava, i od zahtjeva za pravdom, i za opstankom države i naroda. Onda nam govori svoju viziju kako će se odvijati ustavne promjene, malo sad, a malo kasnije, što je poznata podvala Haysa, na koju nas je Boyl više puta upozorio, jer ako sad učinimo neke "male" promjene Daytona, koje u stvari legalizuju RS, onda kasnije četnici mogu sve druge pregovore odbijati i čuvati RS vječito. I zadnja stvar gdje kaže da neće potpisati ni jedan amandman u kojem piše "entitet predlaže" je također samo podvala, jer čak ako niti jedan novi dokument nema ni spomen entiteta, ako se legalizuje Dayton gdje su entiteti definisani kao države, to je onda zapečaćeno zauvijek. Tihiću šta je bilo sa izjavama tipa: "Bolje ništa, nego kozmetičke promjene koje će legalizovati RS."?

Tarik B.

KOMENTAR: Na nekoliko bh web stranica objavljen je dobar komentar pod naslovom "Tihić sprema veleizdaju" o spomenutim Tihićevim izjavama. Taj komentar možete naći npr. na linku

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua864.htm

8. KAKO TIHIĆ ZNA UNAPRIJED KOJA ĆE RJEŠENJA BITI DOGOVORENA, AKO VEĆ NIJE PRISTAO NA DODIKOVA?

U ovonedjeljnoj kolumni "Oslobođenja Ramo Kolar između ostalog piše:

Tako je skontano, potvrđuje i veliki znalac internacionalnog prava i odnosa oko i u BiH glede (ne samo) agresije, prof. Frensis Bojl. Saznao je kako Kondoliza Rajs, najjača žena ovozemaljskog svijeta, pritiska ambasadora Meklhejnija da kako zna i umije implementira Hejsove reforme ustava, to jest Dejtona. Koje u suštini znače jačanje blentiteta i ono što rekoh naprijed, u krajnjem, pripajanje RS braći na istoku! Bojl traži (!) da bosanski narod to spriječi i podupre tužbu BiH u Hagu kojom će nestati i RS kao i sestrinska Federacija. Sve da bi se genocid kaznio, a ne nagradio. U ime onoga što je demokratski svijet rekao nakon holokausta - nikad se ponoviti neće!

Sulejman Tihić je u subotu sve to i priznao. Najavivši skoro nastavljanje razgovora o ustavnim reformama. Blago kazavši da treba jačati državu, suverenu, je li tako, koja jedina može u Evropu, naglasio je drugi, važniji dio: "Postignuta rješenja će biti ispod očekivanja javnosti, ali iznad očekivanja učesnika pregovora"!? Bravo. Nije jasno jedino kako unaprijed zna za rješenja, kad već osjeća da javnost neće biti zadovoljna. Znači, Suljo je već pristao na ono što spominje prof. Bojl. - Kraj citata iz "Oslobođenja".

9. Kriza vlasti daje argumente onima koji ne žele entitete

Avaz, 04.02.2006.

Švarc-Šiling razgovarao s Hadžipašićem i Lozančićem

Ako Vlada Federacije BiH brzo riješi krizu, njen imidž kao entiteta će se poboljšati, rekao je visoki predstavnik

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) razgovarao je jučer u Sarajevu sa čelnicima Federacije BiH, koji su ga informirali o trenutnom stanju u ovom bh. entitetu, javlja Onasa
...
Domaćini su visokog predstavnika, između ostalog, informirali i o trenutnoj krizi u radu Vlade Federacije BiH, koja je nastala zbog nemogućnosti stranačkog dogovora o popunjavanju upražnjenih ministarskih mjesta.

...
Visoki predstavnik izjavio je da, ako Vlada Federacije BiH ovo pitanje brzo riješi, njen imidž kao entiteta će se poboljšati, u suprotnom, predugo rješavanje problema "pružit će argumente onima koji kažu da ne žele entitete".

- Mislim da smo se složili. Što prije budete riješili ovaj problem, time ćete osigurati dodatne argumente za postojanje entiteta i razgovore koji se vode u okviru ustavnih reformi - kazao je Švarc-Šiling.

KOMENTAR: Primjetno da Shiling ne nameće nikakvo rješenje, niti se čak miješa u proces rješavanja, dok naši uvijek očekuju da neko drugi ima pravo da donosi odluke u koje se tiču samo nas. U slobodnom svijetu se podrazumijeva da svako donosi odluke o sebi, dok Bosanci i Hercegovci podrazumijevaju da im neko naređuje šta da rade, tj. da donosi odluke o njihovom životu. Time pokazujemo koliko nam je u krvi robovski mentalitet. Druga značajna stvar je to što u gornjim izjavama Shiling ostavlja i mogućnost da se ne riješi kriza vlade. U tom slučaju će se po njemu dokazati da entiteti treba da idu. Treba li nam jasnija poruka šta trebamo raditi da bi ujedinili domovinu? Ipak ako neko ne shvata: Trebamo stalno dokazivati da Dayton ne funkcioniše. Nažalost, nas predstavljaju uglavnom izdajnici. Upravo zato smatramo Terzića toliko opasnim za BiH, jer on udovoljava svim zahtjevima koji dolaze iz RS te na taj način stvara privid da Dayton funkcioniše te tako čuva entitete, tj. RS.

10. PENZIONERI IZ RS TRAŽE DA IM FEDERACIJA PLAĆA PENZIJE

SARAJEVO - Udruga umirovljenika RS već je zatražila sastanak sa Schwarz-Schillingom, kako bi ga privoljeli da "uvjeri" vlasti Federacije BiH na nužnost provedbe odluke Doma za ljudska prava BiH, prema kojoj bi 38.000 umirovljenika iz RS ubuduće trebalo primati mirovine iz Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja FBiH. Te stavove podupiru vlasti u Banjoj Luci, jer bi se prelaskom 38.000 umirovljenika u federalni zavod MIO značajno "rasteretio" mirovinski zavod Republike Srpske. Iako federalne vlasti tvrde da bi prihvat ovolikog broja novih umirovljenika doveo do kolapsa mirovinskog fonda u FBiH, umirovljenici iz RS kažu kako je stvarni razlog otpora federalnih vlasti pokušaj da se spriječi povratak Srba u veći bh. entitet.

Oni su već pokrenuli novu tužbu protiv FBiH pred Općinskim sudom u Mostaru, a najavljuju i mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava u Strasburgu. Obraćajući se novom visokom predstavniku, srpski umirovljenici, kako kažu, žele izbjeći dalje zaoštravanje "mirovinskog spora".

Sudeći prema prvim istupima visokog predstavnika, on će se vrlo nerado uplitati u rješavanje ovakvih problema. Međutim, imajući u vidu njegovo višegodišnje medijatorsko iskustvo u gotovo svim lokalnim sredinama u BiH, nema dvojbe da bi on mogao pomoći da se "mirovinski spor" između entiteta napokon riješi.  http://www.bosna-ba.com/index.php?option=content&task=view&id=996&Itemid=49

KOMENTAR: Veoma jednostavno rješenje je: Ukidanje entiteta da bi se izbjegle ovakve kontradikcije. Inače, nepošteno je tražiti svoj "srpski" entitet i ujedno tražiti da im drugi entitet plaća penzije. Kada su uništavali državu BiH onda su smatrali da su Energoinvestove fabrike koje su na teritoriji RS njihove, samo zato što su na toj etnički očišćenoj teritoriji, a sada im teritorija na kojoj žive ne igra nikakvu ulogu kada treba tražiti penzije?! Interesantno je saznati da li RS plaća penzije Bošnjacima koji ne žive više u RS.

11. JEDINO JOŠ SREBRENIČANI TRAŽE PRAVDU

Pravda koju traže porodice žrtava genocida u Srebrenici bit će zadovoljena tek kada i posljednji koljač iz Srebrenice bude doveden pred sud

Pred Sudom BiH, procesom protiv 11 osoba optuženih za smrt oko 1.000 Bošnjaka u Kravici, počelo je prvo suđenje za genocid u Srebrenici pred jednom domaćom pravosudnom institucijom.

Ovo suđenje šalje jasne poruke. Jedna od njih upućena je svima koji su u Srebrenici, ali i na drugim mjestima, okrvavili ruke da neće biti ostavljeni na miru i da će svi oni - koljači, silovatelji i ubice - biti izvedeni pred lice pravde.

To je poruka direktnim izvršiocima da se na njih i njihove zločine nije zaboravilo.
Naravno, vrlo je bitno da budu kažnjeni svi ideolozi i stratezi zločina. To se i čini pred Haškim tribunalom. Bitno je i da pred lice pravde izađu očevi zločina Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Međutim, ništa manje nije bitno ni hapšenje i kažnjavanje tzv. sitnih riba.

To su ljudi koji su svojim rukama presijecali dječije vratove i svojim prstima pritiskali okidače na puškama. Ti i takvi ljudi danas se slobodno, bez imalo grižnje savjesti šetkaju ulicama Srebrenice, Bratunca i Zvornika. Suđenje pred Sudom BiH ohrabrujuća je poruka i za porodice žrtava najvećeg zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata. Poruka je to povratnici Hatidži Mehmedović da će doći vrijeme kada se više na srebreničkim ulicama neće morati sretati s ubicom svog djeteta.
Pravda, koju traže porodice žrtava genocida u Srebrenici, bit će zadovoljena tek kada i posljednji koljač iz Srebrenice bude doveden pred sud. A pravda je nekako "najpravednija" kad se na nju ne mora dugo čekati. Na srebreničku se čeka dugo. Ali, kad god došla, dobro došla.

Elvir HUREMOVIĆ

12. KAKO LATIĆ POKUŠAVA OBJASNITI ALIJINU IZDAJU

DANI: Znači li to da Vi niste za ukidanje RS-a?

LATIĆ: Ne znači. Mi smo za sve promjene koje odgovaraju državi i narodu Bosne. Problem je u tome što su oni, koji se u predizbornim kampanjama zaklinju da će srušiti RS, izabrali pogrešan i nelogičan put. Zar nije nelogično odbiti ponudu ukidanja SDS-a, a tražiti ukidanje RS-a?! Holbrooke tvrdi da je tako nešto ponudio Izetbegoviću, a ovaj to odbio.

DANI: Šta mislite zašto?

LATIĆ: Po mom sudu, on je tad bio sebičan. Više je mislio na SDA nego na Bosnu. Jer ukoliko bi se ukinuo SDS, pretpostavljam da je Izetbegović rezonovao da će doći na red i ukidanje drugih nacionalnih stranaka, pa i SDA. Zašto pretpostavljam da je Izetbegović ovako rezonovao? Jer je takvo nešto pokazao i sa svojim ličnim progoniteljima. To što se nije svetio udbašima i Kosovcima, koji su progonili i druge građane, a ne samo njega i njegove istomišljenike, može se ocijeniti pohvalnim političkim gestom. Ali to što im je omogućio da uđu u njegovu stranku i u državnu vlast, nije problem samo revanšizma, nego se to smatra političkim mazohizmom. Još radikalnije i pogubnije jeste koaliranje SDA sa SDS-om. Uz sve uvažavanje političkog realiteta, to je za Bošnjake politički mazohizam.

DANI: Zar nije degutantno da danas tako o Izetbegovićevoj politici govori autor panegirika o njemu i podržavalac i njega i njegove politike?

LATIĆ: Nekad sam rekao da bih želio piti kahvu s njime u džennetu. Danas, kad ga nema, još više to želim. Takvo je moje mišljenje o rahmetli Aliji. Ali, bez obzira na moju ljubav i poštovanje prema Aliji, uvijek sam ovako razmišljao, jer sam bio lojalna opozicija SDA-u. Ali, moje se nije pikalo. Za čovjeka koji je izgovorio veliku rečenicu u Foči, kako za njega postoje samo dvije nacije - žrtve i dželati, nije primjereno da u političkoj pragmi te dvije nacije idu ruku pod ruku. Ali, to je politički usud da je veoma teško pomiriti principe i političku pragmu. Očito je ovdje rahmetli Izetbegović išao na uštrb principa i svojih političkih uvjerenja.

13. NI LATIĆEVO OBJAŠNJENJE NE DRŽI VODU

Bošnjaci na razne načine pokušavaju racionalno objasniti to što je "veliki musliman" Izetbegović stvorio Republiku srpsku. Navedimo samo neke:

1. Alija je morao potpisati.

To je laž, jer poznato je da ugovori pod pritiskom ne važe. I na posljednjim pregovorima o Ustavu se pokazalo da je to laž, jer eto niko nije niti natjeravao niti su pregovarači potpisali Haysove "reforme".

2. Alija je naivan i nesposoban za politiku.

Netačno! Alija je sve svoje političke protivnike nadmudrio i odstranio iz vlasti, pogotovo one koji su bili za cjelovitu BiH. "Slučajno" su ga uvijek "varali" i "manipulisali" oni koji su bili za podjelu BiH.

3. Alija je veliki musliman te je gradio "muslimaniju" na manjem prostoru.

Netačno, jer nigdje nema te "muslimanije", a ima Republika Srpska. Istinski veliki musliman bi ratovao dok ne oslobodi Republiku BiH. Ni poslije 50 godina ni Hezbolah ni Hamas, ni Al Aksa brigade, itd. ... ne priznadoše Izrael, a Alija priznade RS za nepune 4 godine i to kada su četnici bili u rasulu i Armija Republike BiH oslobađala svaki dan po jednu bosansku čaršiju.

4. Ni Latićevo objašnjenje da je Alija pristao na opstanak SDS-a jer se plašio da bi bila ukinuta i SDA ne drži vodu. Naime, SDA nije okrvavila ruke, te nije bilo razloga da bude kažnjena. Ne može se neko nevin kažnjavati. Zato Holbrooka nije ni tražio ukidanje obje stranke: SDS i SDA, nego samo jedne, SDS.

Latić kaže da je Alija sačuvao SDS jer mu je bilo važno da sačuva SDA. Međutim, odmah potom svjedoci da je Alija prepustio SDA "kosovcima i udbašima" i to naziva Alijinim "mazohizmom". Kako se ne upitaše ni Latić ni "novinar" koji ga intervjuiše: Pa gdje je tu logika, čuvati SDS da bi sačuvao SDA, a onda odmah prepuštati SDA "udbašima i Kosovcima"?!

Izgleda da će Alijini sljedbenici, poslušnici i mentalni robovi radije povjerovati i da je Alija bio i "mazohista", nego vidjeti istinu koja im stoji pred nosom, a to je: Alija je samo etnički Srbin, isti kao npr. Emir (Nemanja) Kusturica, koji je od svoje akademije, SANU, nasavjetovan da se prestane izjašnjavati kao Srbin, da bi odradio posao razbijanja BiH onako kako je to jedino moguće - iznutra, kao njen predsjednik.

Alija je srpski rodoljub, kojega su samo zato zatvarali istinski bosanski patrioti Hamdija Pozderac, Dr. Fuad Muhić, itd. a kojega su kasnije velikosrbi pustili iz zatvora 7 godina prije odsluženja kazne i zatim namjestili da postane predsjednik BiH. To je jedino neprotivrječno objašnjenje svih njegovih postupaka.

Dr. Muhamed Borogovac

14. SISTEM PRAVNE POMOĆI POVRATNICIMA, IZBJEGLICAMA I RASELJENIM LlCIMA

Poštovane/Poštovani,

U želji da pomognemo stanovnicima BiH koji žive u BiH i širom svijeta molimo Vas da u sljedećem on-line biltenu objavite ovu informaciju. Sigurni smo da će mnogi Vaši korisnici imati razloga da se obrate sa svojim nekim eventualnim problemom. To je veoma jednostavno samo nam pišite na našu E-mail adresu.
Zahvaljujemo se na Vašoj saradnji koja će biti na zadovoljstvo vaših članova.

S poštovanjem
Kemal Hodžić

SISTEM PRAVNE POMOĆI POVRATNICIMA, IZBJEGLICAMA I RASELJENIM LlCIMA, GRAĐANIMA DRŽAVE VAŠEG PORIJEKLA

POMOZITE SEBI, SVOJIM ROĐACIMA I PRIJATELJIMA

10.500 GRAĐANA VEĆ JE DOBILO PRAVNU POMOĆ SISTEMA WORLDWIDE NETWORK

PITAJTE ZA:

· VAŠU IMOVINU – KAKO ISTU VRATITI U POSJED
· STANARSKO PRAVO – KAKO VRATITI STANARSKO PRAVO
· KAKO UKNJIŽITI NEKRETNINU
· KAKO VRATITI STAN
· LUSTRACIJA
· OTKUP STANA
· POVRAT IMOVINE
· RESTITUCIJA
· PORODIČNO PRAVO
· KAKO SKLOPITI BRAK U INOSTRANSTVU
· STATUS DRŽAVLJANSTVA
· PENZIJE – KAKO DO PENZIJE U BiH
· PRAVA IZ RADNOG ODNOSA
· NASLJEDJIVANJE, DENACIONALIZACIJA
· BRAK, STARATELJSTVO...
· AMNESTIJU
· AUTORSKA PRAVA
· POVRAT DEVIZNE ŠTEDNJE KOD BANAKA
· ŽELITE INVESTIRATI U SVOJOJ DRŽAVI

KAKO?

· TAČNO OPIŠITE VAŠ PRAVNI PROBLEM SA ŠTO VIŠE BITNIH PODATAKA
· NAVEDITE TAČNU ADRESU NA KOJU TREBA DOSTAVITI ODGOVOR
· UKOLIKO ŽELITE MOŽETE OSTATI ANONIMNI
· GARANTIRAMO TAJNOST PITANJA I ODGOVORA

NAŠA ADRESA:

E MAIL : Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

UPOZORENJE: Koristimo priliku da upozorimo čitaoce koji se javljaju na oglase preko interneta da ne daju svoje LIČNE PODATKE, dok ne budu 100% sigurni da nije u pitanju neka prevara.

15. Saopštenje iz udruženja štediša

05.01.2006

Poštovana gospodo,

Odgovaramo na upit o Udruženje deviznih štediša. Nažalost, još Udruženje uvijek nema broj telefona ili WEB stranicu...

Za sada samo imaju adresu: Ulica Cemalussa broj 6, Sarajevo, BiH

Ovih dana će imati i ostalo, pa Vam javljam....

Slijedi intervju Predsjednika Udruženja iz kojega se zainteresirani mogu detaljnije upoznati sa Udruženjem.

Intervju s Predsjednikom udruženja

Štediše stare devizne štednje su se organizovale i osnovale udruženje na nivou BiH. Dakle, mi smo novo udruženje, registrovano prije mjesec dana u Ministarstvu pravde, pri Vijeću ministara. Djelujemo na području čitave BiH, odnosno zastupamo interese svojih članova koji su imali štednju u bankama unutar BiH. Isto tako, pošto su dvije banke pripale zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije, Srbiji i Crnoj Gori i Sloveniji, zastupamo i interese onih štediša koje su imale štednju kod tih banaka. Moram reći da je većina štediša bila jako korektna prema državi, smatrajući da ne treba vršiti pritisak odmah, dok se država ne snađe. Nadali su se da će im biti uzvraćeno adekvatnim ponašanjem od strane države, međutim čini se da je vlast to shvatila kao slabost štediša, jer su rješenja koja nudi definitivno neprihvatljiva. Ne predstavljaju ništa drugo nego eksproprijaciju ili pljenidbu imovine koja, kad su u pitanju domicilne banke u BiH, iznosi dvije milijarde konvertibilnih maraka. Dakle, naš cilj je zaštita štediša i u ovom trenutku mi kao udruženje, dakle bez obzira da li je neko član ili nije, zastupamo sve štediše (odnosno sve gora?one koji su imali staru deviznu štednju) kod nadležnih vlasti u državi i kod ovih susjednih država, s ciljem da se iznađu rješenja i da se ustvari na jedan korektan i prihvatljiv način te štediše obeštete.

Šta je karakteristika problema u ovom trenutku?

Vlasti su u jednom ubrzanom procesu počele da donose ta rješenja i mi se bavimo pravnim pitanjima, s ciljem da reagujemo kod nadležnih institucija u državi, kod Ureda visokog predstavnika (OHR), kod Parlamenata i tako dalje, dakle da ih upozorimo da su ta rješenja zaista jedan zulum nad građanima i da su u suprotnosti s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava koja je sastavni dio Ustava. Moram da naglasim da su neke štediše u svojim individualnim nastupima kod sudova dogurale i do Ustavnog suda FBiH i do Doma za ljudska prava. Obadvije institucije, koje se bave zaštitom ljudskih prava, odnosno pitanjem ustavnosti rješenja koja su se nudila, ocijenile su da je BiH prekršila Konvenciju o ljudskim pravima, vezano za Član I, Protokola 1, koji kaže da je imovina pojedinaca neprikosnovena. Zatim da do sada nije učinila ništa po pitanju da obešteti štediše. A s druge strane su poništena rješenja koja su nudile FBiH i RS, radi toga što su ona zaista dovodila štediše u jednu bezizlaznu poziciju. Činjenica je da je prethodna, Behmenova Vlada pokušala da na?e rješenje u skladu s odlukom Doma za ljudska prava. Međutim, karakteristično je da su Hadžipašićeva i Mikerevićeva Vlada krenule još gorim putem nego Vlade prije tri, četiri ili pet godina. U tom smislu, štediše, dakle svi građani koji su imali staru deviznu štednju, ovog trenutka se mogu smatrati članovima našeg Udruženja. Da bismo se mogli finansirati, uveli smo jednu klauzulu da će svaki štediša plaćati članarinu u iznosu od jedne marke mjesečno. Da bismo pojednostavili proceduru, u BiH će se uplata vršiti putem telefona. S Telekomom mislimo sklopiti ugovore, tako da će se uplata moći izvršiti samo okretanjem broja, a uplatnica, odnosno račun, štedišama će biti potvrda da su članovi Udruženja.

Pitanje
Da li vam se devizne štediše u ovom momentu trebaju obratiti, javljati, proslijediti svoju dokumentaciju i kako inače mogu stupiti u kontakt s vama?

PREDSJEDNIK
Trenutno su prostorije koje smo zakupili, u adaptaciji. Imaćemo svoju web stanicu, tako da će oni koji su izvan zemlje moći s nama komuniciraju e-mailom, dakle poslati svoju aplikaciju, dati nam potrebne informacije i tako dalje. Što se tiče štediša koji žive u BiH, oni će se registrovati putem telefona. Mediji nas jako dobro prate, prema tome javnost je dobro obaviještena o svemu što radimo. Ono što očekujemo u ovom trenutku je da nas štediše prate šta radimo. Imaćemo identifikovan broj štediša kroz pomenute telefonske pozive i kroz njihove prijave. A bitno nam je i da nam pomognu, mislimo da ova jedna marka za članarinu nije puno, jer su izdaci veliki. Već imamo dvije tužbe ovdje na domaćim sudovima, tako da tu ima izvjesnih troškova. Prema tome, nadamo se da ta članarina neće biti velika. Ono u što smo što posto sigurni, to je da ovako organizirani možemo učiniti nešto da dođemo do svoje imovine.

PITANJE
Preporučujete da ipak malo sačekaju, kako biste riješili sve probleme oko rada Udruženja?

PREDSJEDNIK
Molila bih ih samo da prate kroz medije šta radimo. Bilo bi jako dobro da oni budu sami organizirani. Dakle, kada bi naše štediše koje su vani, recimo u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, napravile svoje klubove, imale svoje predstavnike koji bi s nama komunicirali, na lokalnom nivou davali informacije i tako dalje. Dakle, u pitanju je 800 hiljada ljudi, to nije mali projekat. Suština je iznaći najpogodnije vidove komunikacije i najjednostavniju formu učlanjenja.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 4. februar 2006.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 191 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2021 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.