Ponedjeljak, 6. Juli 2020

 

 

 

04:31:28

Glasnici

Izdanja iz 2005. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 59780  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:36

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

BR. 327

1. Uvodnik:

I SRBI IZGUBILI STREPLJENJE SA CETNICIMA

2. PAPA NIJE SANJAO REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU

3. I AMERIKANCI NEZADOVOLJNI SA DAYTONOM

4. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:

SARAJLIJE I SREBRENICANI SU BILI BRANITELJI, A NE ZLOCINCI

5. HAJKA NA CETNIKE

6. Skola NKBiH:

Nacija na primjeru clanka Zija Dizdarevica u Oslobodjenju od 8.4.2005 pod naslovom " Skole aparthejda"

7. RE: TUZLACI OPREZ

--------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku

u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

________________________________________________________________________

1. Uvodnik: I SRBI IZGUBILI STREPLJENJE SA CETNICIMA

Na gornju misao upucuje clanak Gojka Berica objavljen u "Oslobodjenju" 7. aprila 2005. Slijedi kompletan clanak:

POMIRENJE, HVALA - NE!

Sa koje se god osmatracnice baci pogled na Bosnu i Hercegovinu, pomalja se u svoj svojoj velicini jedan te isti problem - ratni zlocini. O njihovim razmjerama svjedoce masovne grobnice, kao i broj osoba koje je Haski tribunal prepoznao kao ratne zlocince, a njih je najmanje osam hiljada. Kako ce ova zemlja izaci nakraj s tim bolnim prtljagom iz bliske proslosti? Za jedne je to pitanje svih pitanja, a za druge nesto sto treba istresti na deponiju lose povijesti i gledati od cega se zivi. Ja spadam medju ove prve. Imam za to i jedan jako uvjerljiv razlog: to je desetogodisnji diverzantski rat koji srpski nacionalisti vode protiv Suda u Hagu, jer on ugrozava njihovu kozu.

Ako nase bolesno drustvo ima ikakvih izgleda na ozdravljenje, onda vise vjerujem u mac pravde, nego u famoznu sintagmu "istina i pomirenje", koja nema blage veze sa stvarnoscu i masovnim emocijama. Nerazumljiva i bez stvarnog sadrzaja, ona zbunjuje i vrijedja zrtve. Svi koji vjeruju u tu frazu trebalo bi da cuju Arijena Najera, jednog od utemeljivaca Medjunarodnog suda za ratne zlocine i prvog covjeka fondacije "Otvoreno drustvo".

Najer je prosle subote u Media-centru u Sarajevu odrzao predavanje o izazovima koji stoje pred drustvom opterecenim ratnim zlocinima i kao najbitniju stvar istakao "izgradnju osjecaja za pravdu". Sa Najerove tacke gledista, pomirenje nije od neke narocite vaznosti. "Radije gledam prihvatanje odgovornosti za zlocine, nego rukovanje zlocinca i zrtve", kaze istaknuti americki strucnjak za medjunarodno pravo, autor nekoliko knjiga iz te oblasti.

Ne pozivam se na Najerov autoritet, niti u njegovom misljenju trazim naknadnu potvrdu vlastitog stava, ali nesto slicno sam i sam rekao u intervjuu za magazin "Dani" prije dvije i po godine. Na pitanje sta mislim o Komisiji za istinu i pomirenje, koju je formirao Vojislav Kostunica, odgovorio sam: "Istina i pomirenje? Hvala, ne! Ne vidim nikakve koristi od takve komisije, pogotovo od komisije koju je formirao provjereni nacionalista Voja Kalasnjikov... Miriti se s nekim ko ce nakon trideset ili pedeset godina biti spreman da vas ponovo pocne klati, cisti je mazohizam". Istina, ima Sarajlija koji me demantuju i koji su se vec odavno poceli rukovati i grliti sa onima koji su na njih pucali sa okolnih brda ili iz svojih medijskih bunkera. Njihova stvar.

Obratite paznju na iskustvo Bosnjaka koji su se, recimo, vratili u Srebrenicu ili Prijedor. Oni u tim mjestima susrecu ljude koji su bili u cetnickim formacijama i progonili ih. Jedan Bosnjak, povratnik u Prijedor, prica pred TV kamerama kako svaki dan susrece covjeka koji ga je odveo iz kuce i batinao u logoru Omarska. Taj Bosnjak i danas postaje uplasen kad sretne svog batinasa. I umjesto da razbojnici budu iza resetaka, oni se sepure zasticeni od lokalne policije i sudova. Umjesto da oni idu ulicom pognute glave i puni stida u susretu sa svojom zrtvom, glavu saginje njihova zrtva. Foca je dugo nakon rata bila leglo zlocinaca, cak njih osam sa haske liste, i bilo je nezamislivo da se u toj cetnickoj rupi pomoli neki Bosnjak. Stvari su se promijenile kad su jedan po jedan zlikovac poceli odlaziti u Hag, a ostali se razbjezali od Srbije do Rusije. Da Mladen Naletilic Tuta i Vinko Martinovic Stela nisu u Seveningenu, linija podjele u Mostaru i danas bi bila neprelazna.

Hag ce obaviti svoj dio posla, ali ako Karadzic i Mladic izbjegnu hapsenje i sudjenje, na Tribunalu ce ostati velika mrlja, a nada u ovozemaljsku pravdu zavrsice kao utopljenik koji pluta u mutnoj vodi balkanskog nacionalizma i njegovih medjunarodnih pokrovitelja. Ne volim ni kad cujem Karlu del Ponte ili Teodora Merona kako sa zaljenjem govore da vecini od onih osam hiljada registrovanih ratnih zlocinaca vjerovatno nikada nece biti sudjeno. To nije nikakva utjeha za njihove prezivjele zrtve. Zlikovce, sve do jednoga, treba progoniti i nemilosrdno kaznjavati, svakog prema zasluzi. Nekaznjeni ubica uvijek ce zivjeti u uvjerenju da, kad god mu se prohtije, moze ubijati nekaznjeno.

Porazena nacisticka Njemacka postala je demokratska zemlja tek kad je svukla zavjesu sa svoje ratne proslosti. Bosna i Hercegovina mora uciniti to isto. Deset dejtonskih godina mogu se smatrati izgubljenim upravo zato sto su ratni zlocini i ratni zlocinci skrivani koliko god je to bilo moguce. A skrivanje ratnih zlocina zapravo je odbrana vladavine nacionalizma, odnosno etnickog totalitarizma. Zato demokratija u ovoj zemlji nije odmakla dalje od puke izborne procedure, drzava od krecenja srusene kuce, a Esdaunove reforme od plasticnih pehara u kojima nema ni vode, a kamoli vina.

Gojko BERIC - kraj citata iz "Oslobodjenja.

Ovo je jedan od rijetkih clanaka koji se u posljednje vrijeme pojavio u klasicnim BH medijima, a koji na pravi nacin govori o bitnim pitanjima danasnje BiH. Ovaj clanak je dao odgovore na neka bitnja pitanja, ali je kao i svaki drugi dobar clanak otvorio nova pitanja.

Gojko Beric je u pravu kada kaze da je pravda bitna, da se sa zlocincima ne smije miriti, i da se zlocinci moraju kazniti, a mi, "Nacionalni kongres Republike BiH" dodajemo da ce zlocinci biti adekvatno kaznjeni jedino ako im se ukine Republika srpska, tj. ako im se ukine ono zbog cega su pocinili sve te zlocine. U suprotnom zlocini ostaju nagradjeni drzavom, koja se prostire na "etnicki ociscenim" teritorijama "bivse" Republike BiH. Cetnici ce, ako treba, svojim rukama udaviti tih 8,000 svojih, da bi spasili Republiku srpsku. Jedino sto nedostaje u gornjem clanku je zahtjev za ukidanjem Republike srpske, jer jedino ukidanje RS bi bila istinska pravda.

Ovaj clanak je i posljednjem "naivcini" napokon otkrio punu istinu o Jakobu Finciju, i njegovom upornom perfidnom radu "iznutra" na guranju Kostunicine ideje o "Komisiji za istinu i pomirenje". I ne moze se Finci braniti da nije znao kolika je podvala protiv zrtava genocida ta komisija. Kada je bio ovdje u "Boston College-u" na konferenciji o BiH lijepo mu je receno da je takva jedna komisija samo novo "viktimiziranje" starih zrtava, o cemu smo pisali u "Online glasniku" od 1. novembra 2004, Br. 308. I ne samo da smo mi iz "Nacionalnog kongresa Republike BiH" to rekli, nego je to mogao cuti i od ostalih. Finci je na toj konferenciji vidio da je raskrinkan, pa se zacrvenio "k'o paprika" i nije smio gledati ljudima u oci, ali je, cim je dosao u Sarajevo, medju svoju "raju", tj. tipove kao Zdravko Grebo, Muhamed Filipovic, Srdjan Dizdarevic i slicne, odmah ponovo stao na noge i poceo gurati "Komisiju za Istinu i pomirenje" i slicne projekte.

Ovdje se namece prirodno pitanje: "Kako to moze biti da jednom pravniku, Dr. Zdravku Grebi, ili jednom doktoru filozofije Muhamedu Filipovicu, kao i svim ostalim "intelektualcima" iz "Kluba 99" nije jasno sta radi Finci, te ga i dalje "naivno" podrzavaju u njegovom destruktivnom djelovanjum protiv Bosne i Heregovine i zrtava genocida, a citavom svijetu, ukljucujuci i Srbe kao sto je npr. Gojko Beric, koji nisu cetnici, jeste jasno kolika je podvala "Komisija za istinu i pomirenje"?

A kada smo kod takozvane Sarajevske raje, tj. onih koji ljude dijele samo na "raju" i "papke" i za koje su po Sarajevu pucali "papci" sa brda, a ne "cetnici", obavjestavamo ih da su "papci sa brda" otisli korak dalje i da sada vode veoma uspjesnu propagandu da je sajevska raja "pocinila masovne zlocine nad Srbima u Sarajevu".

Jedna tema koja zauzima dosta prostora u sarajevskim klasicnim medijima je zastupljenost, tacnije nezastupljenost, Srba u organima Grada Sarajeva. Tom temom su se bavili npr. Hamza Baksic iz "Oslobodjenja", i "Dani", ali na potpuno diletanstki nacin. Naime, ima jedno jedino prirodno rjesenje ravnopravne kadrovske zastupljenosti svih etnickih grupa u vlastima grada Sarajeva, a to je da Sarajevo bude ono sto je bilo i prije rata, prirodna regija u koju spadaju i Trebevic i Jahorina, i Pale itd, svih deset nakadasnjih sarajevskih opstina, na kojima su i svi olimpijski tereni. Nije Sarajevo samo dva bloka zgrada uz Miljacku. Svaki grad na svijetu ima svoje prirodno zaledje, svoja izletista, kao sto su Trebevic, Jahorina, Treskavica, Romanija, kada je Sarajevo u pitanju. Umjesto da se bore za takvo Sarajevo, grad ravnopravnih gradjana i naroda, nasi bajni "novinari" progone pojedine Sarajlije sto se bore za funkcije u ostaku nekadasnjeg Sarajeva, u onih nekoliko ulica pored Miljacke. Zar ti "novinari" ne primjecuju sta se u svijetu, i pogotovo u Evropi, kuha u vezi sa Bosnom i Hercegovinom. Kako im ne padne na pamet da su rjesenja koja nudi Evropa, a to je ukidanje etnickih podjela, jedina prava stvar, i zasto u tom pravcu i oni ne djeluju, umjesto sto se iscrpljuju loveci nekoga ko se izjasnio kao Musliman, da bi uzeo funkcju koja pripada "ostalim", a ne Bosnjacima?

Posmatrajuci politicku aktivnost u svijetu u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, namece se utisak da sarajevski mediji zaostaju za svijetom. Republika srpska je mnogo nestabilnija u svjetskim, nego u sarajevskim medijima. Definitivno je jasno da Evropa na sve nacine pokusava da ukine Republiku srpsku, i da joj se Amerika prikljucuje. O tome procitajte u prilogu 3. "I AMERIKANCI NEZADOVOLJNI SA DAYTONOM". Republika srpska je na nesigurnim temeljima, jer je zlocinacka i kriminalna tvorevina, i kao takva ugrozava svjetski pravni poredak. A svijet nece ugroziti pravne temelje na kojima pociva, radi nekih tamo cetnika. Zato se pridruzimo svijetu koji zeli da srusi RS. Mi bi morali biti prvi u redu za rusenje te zlcinacke kule od karata, a ne zadnji.

Dr. Muhamed Borogovac

___________________________________________________________________________

2. PAPA NIJE SANJAO REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Papa Ivan Pavle II nije sanjao Republiku BiH nego ju je kao suveren Vatikanske nacije (drzave) priznao odmah nakon referenduma o njenoj nezvisnosti.

Papa ne samo da nije sanjao Republiku BiH nego je Republici Bosni I Hercegovini pruzio svu pomoc koju je mogao pruziti kao drzavnik jedne druge zemlje koja nema vojsku. U momentu najzesce agresije na Republiku BiH iz bivse Jugoslavije I Republike Hrvatske, on 26-tog novembra 1994-te godine imenuje za kardinala Vinka Puljica, nacionalnog pripadnika tj. drzavljanina Republike BiH I sa tim izborom Katolicka crkva u Bosni I Hercegovini postaje Katolicka crkva Bosne I Hercegovine.

I ne samo to, imenovanjem Vinka Puljica za kardinala u Bosni I Hercegovini, prvi puta u hiljadugodisnjoj istoriji Bosne I Hercegovine, nacionalni pripadnik Bosne I Hercegovine tj. drzavljanin Bosne i Hercegovine ce ucestvovati u izboru novog pape. I ne samo to, Puljic, kao drzavljanin Bosne i Hercegovine je kandidat za papu. Samim tim sto nas kardinal ucestvuje u izboru pape, novi papa postaje i nas papa, Bosansko-hercegovacki papa.

Papa Ivan Pavle II nije prestao da se bori za jedinstvenu BiH do kraja zivota. Prilikom posjete Bosni I Hercegovini u aprilu 1997-e, rekao je ..."znam I za napast koja vas tjera da izgubite hrabrost I pomirite se sa sudbinom. Nije lako poceti iznova, ali je novi pocetak moguc." Papina poruka nije poruka pomirenja sa sudbinom, nego poruka da se ustraje u odbrani jedinsvene drzave Bosne I Hercegovine. Svojim izborom kardinala Puljica za vrijeme agresije iz Hrvatske, Papa je jasno porucio BH Hrvatima: "Vasa prestonica je Sarjevo, a ne Zagreb. Zbog takve dosljedne podrske jedinstvu Bosne i Hercegovine, Papa je bio izlozen mrznji koju su sirili neprijatelji Bosne i Hercegovine.

Kardinal Puljic kao sluzbenik Pape, je duzan da brani interes svoje drzave Bosne i Hercegovine I on to djelom potvrdjuje. U svom intervju-u u Oslobodjenju od 12-tog aprila 1998-e godine on kaze"Papa mi je povjerio zadacu da vodim ovu crkvu [katolicku crkvu Bosne i Hercegvine] u teskim vremenima I to nastojim ciniti na najbolji moguci nacin." U svom intervju-u za radio MIR pod naslovom "U Bosni I Hercegovini mi niti smo uljezi niti stranci, mi smo nacija u svojoj zemlji." Kardinal Puljic kaze "Bosna I Hercegovina je nasa domovina, I mi zelimo dobru saradnju sa nasom bracom u Hrvatskoj, I mi nikada necemo prihvatiti izgradnju "Berlinskog zida" izmedju Sarajeva I Zagreba." On govori o bratskim odnosima Hrvata u Bosni I Hercegovini sa Hrvatima u Hrtvatskoj, o bratskim odnosima istog naroda (etnikuma) u dvije suverene drzave I time potvrdjuje I ucvrscuje suverenitet Bosne I Hercegovine, kao sto I jeste zadatak drzavljanina Bosne i Hercegovine.

U svom intervju-u na lokalnoj televiziji "Oscar" u Mostaru 8-mog septembra 2001-ve godine, "Kardinal Puljic je kritikovao daytonsku podjelu Bosne I Hercegovine. "Pritom je osudio ukidanje naziva "republika" iz drzavnog imena BiH, a davanje naziva "republika" jednom entitetu - Republici Srpskoj" kako prenosi HIC Vijesnik od 9-tog avgusta 2001-ve godine. Kako vidimo kardinal Puljic brani svoju drzavu (naciju) Bosnu I Hercegovinu I ne prihvata njenu podjelu kao sudbinu.

Sa svim duznim postivanjem kazemo hvala za sve ono sto je Papa Ivan Pavle II ucinio za nasu drzavu Bosnu I Hercegovinu. Kardinalu Puljicu porucujemo da smo ponosni sto je kao pripadnik Bosansko-hercegovacke nacije tj. drzavljanin BiH kandidat za Papu, jedan medju 117 ravnopravnih.

________________________________________________________________________

3. I AMERIKANCI NEZADOVOLJNI SA DAYTONOM

U srijedu je u komitetu za vanjske poslove americkog Kgresa bilo saslusanje o situaciji u Bosni i Hercegovini. Nije jasno zasto su sada odlucili da odrze sastanak o Bosni, ali su imali slicne zakljucke kao i Venecijanska Komisija nedavno, da je Daytonski Ustav prevazidjen, da treba smanjivati ovlastenja RS i Federacije i prenositi na drzavu, da nije moguce funkcionisati u situaciji koja je nastala genocidom i podjelom teritorije i vlasti po etnickom principu, da Bosna ne moze u EU i NATO ako je podjeljena, samo ako je centralizovana moderna drzava, itd. Strucnjaci koje su pozvali da svjedoce, Bruce Hitchner sa Tufts univerziteta, i Gerald Toal sa Fakulteta za javne i medunarodne poslove u Alexandriji se u svemu tome slazu.

Medjutim nemaju jasnog odgovora kad ih pitaju sta se treba raditi da se to postigne, jer obadvojica strucnjaka znaju da RS ima pravo veta po sadasnjem ustavu. I onda njihovi odgovori uzimaju to u obzir, kada npr. kzu "da ljudi u Bosni trebaju shvatiti da ne mogu u Evropu dok ne naprave drzavu", i "da je odgovornost u Bosni" itd.

Iz ovoga proizlazi da je prioritet svih drzavljana BiH, u domovini i inostranstvu, ukljucujuci i nase politicare i novinare da objasnimo nasim prijateljima u Evropi i svijetu da se Republika srpska moze ukinuti i bez njene saglasnosti, jer je nelegalna kao tvorevina nastala genocidom i etnickim ciscenjem. Ni cetnci nisu pitali za saglasnost ljude kada su ih ubijali i tjerali sa njihjove zemlje da bi kreirali Republiku srpsku.

Dosta od toga je vec poznato u svijetu. Na primjer, evo sta je rekao kongresmen, predsjednik Pododbora za Evropu Elton Gallegly, citiram:

"Dejtonski sporazum je okoncao rat. Ipak, glavna kritika Daytona je da je on rezultirao u etnickoj podjeli zemlje, tako potvrdjujuci etnicko cišcenje",

Slijedi link na kojem cete procitati detaljan izvjestaj sa toga saslusanja u Americkom kongresu.

http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/index.php?sta=3&pid=20124

Tarik

______________________________________________________________________

4. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: SARAJLIJE I SREBRENICANI SU BILI BRANITELJI, A NE ZLOCINCI

Udruženje gra?ana "MAJKE SREBRENICE I PODRINJA"

Patriotske lige 22 SARAJEVO; tel 0038733218842,432970; fax 0038733218842; mobil 061170803

Ra?un 129-101-10004773-07 Central Profit Banka Sarajevo; e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

REDAKCIJAMA SVIH MEDIJA

Prateci uzavrelu polemiku koju je izazvao okrugli sto i press konferencija u Isturenom komandnom mjestu (Palama) agresije na Republiku BiH u kojoj je Srebrenica pored Sarajeva nezaobilazna tema, do sada nismo reagirali, ali smatramo da je vrijeme. Sve što se oko nas dogadja nije ništa slucajno i ništa nas ne iznenadjuje sem tolikog pravdanja od pojedinih zvanicnika i predstavnika nekih nevladinih organizacija koje stoluju u Sarajevu. Kad je Formirana Komisija po nalogu Visokog predstavnika za BiH koja ce ispitati dogadjaje oko Srebrenice u ljeto 1995, i koja je morala uraditi koliko tokilo valjano svoj posao, poceli su usmeni zahtjevi iz legalizovanog zlocinackog gnijezda da treba formirati Komisiju za Srebrenicu koja ce obuhvatiti i period 1992 godine. Mi to jedva cekamo jer javnost mora da zna da je u odbrani srebrenickog logora do aprila 1993 godine stradalo oko 1.700 civila i branitelja. Samo u jednoj bitki na brdima oko Potocara u ljeto 1992 godine porazena je kompletna jedinica niških specijalaca. Na dijelovima opštine Srebrenica koje branitelji na pocetku nisu uspjeli zadržati, a to je prostor Mjesnih zajednica Skelani i Sasa, pocinjen je genocid u kojem su nestale kompletne porodice. Blizi se dan kada treba na rocištu pred Internacionalnim sudom pravde u Hagu poloziti racune otkud jedinice niških specijalaca na prilazima Potocarima i Srebrenici. Dakle treba izmisliti polemiku i u istu uvuci naivne da bi paznja bila usmjerena u krivom smjeru. Kao prvi povoljan poligon ukazalo se pitanje konstituisanja Gradskog vijeca Sarajeva i navodna nezastupljenost srpskog naroda. Nama uistinu nije jasno o kojem Sarajevu je rijec. Dejtonskom nakazom je Sarajevo podijeljen grad te sada imamo Istocno (Srpsko) Sarajevo i Sarajevo kojem bi prikladniji naziv bio Zapadno Sarajevo.

Dejtonom je okupirano pola BiH, sada treba novom agresijom poklopiti sve. Na našu zalost, oni koji ne vide pola Sarajeva pod okupacijom, zele ustupiti i preostali dio. Dobili su stanove, dionice, pola teritorije, sada treba dalje. Ali to nije dovojno. Treba izmisliti novu polemiku i proturiti tezu da je u Sarajevu pocinjen veci zlocin nego genocid u Srebrenici. Postovana gospodo, od kompletne teritorije koju je do pocetka 1992 godine objedinjavao Grad Sarajevo, za prvi mjesec agresije neprijatelj je okupirao preko 70 % i izbrisao sa tog prostora sve što nije Srpsko. Branitelji Sarajeva koncentrirani na preostalih 30 % teritorije grada nadljudskim naporima su branili sto se branit moze. Fala bogu da je odbrana bila uspjesna i da preostali dio Sarajeva nije na kraju docekao sudbinu Srebrenice. Bukejlovi? izjavljuje da je u Sarajevu poginulo (ubijeno) oko 5.500 Srba. Moramo priznati da nas je ova izjava jako rastuzila. Ako branitelji BiH i Sarajeva na kompletnom prostoru grada Sarajeva na kojem su se vodila borbena dejstva nisu uspjeli likvidirati više od 5.500 bradatih jurišnika, onda je to zaista malo. Mi smo vjerovali da je u njihovim atacima prema Sarajevu, Igmanu, Pazaricu, Brezi i drugim linijama nasih branitelja poginulo mnogo više, bar 10.000. Izjava Bukejlovica je samo dokaz da nisu fasovali onoliko koliko su zaslužili. Da jesu, nebi pricali svoju sramotu. Braniti svoju domovinu je pored obaveze i ponos, ali domovina se ne brani buketima cvijeca, nego casnim bitkama u kojim je dozvoljeno ubijati agresora u skladu sa konvencijama koje proisticu iz Internacionalnog ratnog prava. Srecom, Bukejlovic i bratija nisu sudije na Internacionalnom sudu pravde u Hagu. Oni su bili u periodu agresije izvršioci „prijekog suda" u Beogradu. Tom „prijekom sudu" sad se sudi u Hagu, a panika je najbolji dokaz agresorove slabosti. Poslije presude u korist Republike BiH, sve ?e polemike biti završene. Sa isplatom prve rate odštete, „ne ide Srbin rado u vojnike".

Sarajevo, 29.03.2005

Za Udruzenje: Predsjednik UO Ibran Mustafic __________________________________________________________________________

5. HAJKA NA CETNIKE

Srebrenicani objelodanili dio liste (sa)ucesnika u srebrenickom zlocinu

Na spisku Dragan Andan i Risto Zaric

TUZLA 8.4.2005- "Ako su clanovi Komisije za preispitivanje dogadjaja u Srebrenici jula 1995. godine duzni stititi identitet osoba koje su imale veze sa zlocinima u ovoj enklavi, mi nismo. Jer, mi smo prezivjeli tu golgotu."

Ovo nam je u cetvrtak kazalo nekoliko Srebrenicana razocaranih time sto je Komisija za Srebrenicu spisak ucesnika u zlocinu dostavila zlocincima, a ne njima, zrtvama.

Sa sobom su donijeli spisak od oko stotinu osoba. Isti spisak su, kazu nam, dali i clanovima Komisije, koja je na kraju sacinila konacni na kojem se nalazi oko 28 hiljada imena. Posredstvom nasih izvora uvjerili smo se da se imena sa spiska koji su nam dali Srebrenicani nalaze i u spisku koji je Komisija dostavila Tuzilastvu i OHR.

Na njemu su, uglavnom, pripadnici Bratunacke i Zvornicke brigade, te pripadnici Drinskog korpusa. Na spisku se nalaze i policajci, poput Dragana Andana, direktora policije Republike Srpske. Tu je jos i Risto Zaric, zamjenik direktora Obavjestajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Na spisku je i Drago Zekic, otac ubijenog cetnickog vojvode Gorana Zekica. On je, prema svjedocenju mnogih Srebrenicanki, nakon sto mu je ubijen sin, u Osnovnoj skoli Vuk Karadzic zlostavljao vise stotina Bosnjaka. U nepoznatom pravcu odveo je Seudina Hotica, kojem se od tada gubi svaki trag. Trenutno uziva penziju, a cesto boravi u Han-Pijesku, gdje ima vikendicu. Njegova snaha, odnosno udovica Gorana Zekica, Mira Zekic, sudija je u Opcinskom sudu u Srebrenici.

Milisav Gavric iz Srebrenice, penzionisani policajac, odvajao je muskarce, a licno je u nepoznatom pravcu odveo Nezira Osmanovica.

Arkanovci Nenad i Predrag Stanarcevic, koji trenutno zive u Beogradu, bili su pripadnici jedinica koje su cinile zlocine u Srebrenici i Vlasenici.

Milisav Ilic, policajac iz Srebrenice, takodjer je vidjen na razdvajanju muskaraca od zena.

Milos Milovanovic iz Viogora, jedan od osnivaca SDS u Srebrenici, prema tvrdnjama mnogih Srebrenicanki, bio je organizator vecine akcija u Podrinju.

Mnogi nasi sagovornici iz Podrinja licno su vidjeli i Dragana Jovanovica, zvanog Tanto, kako prema nekom spisku pali bosnjacke kuce. Pomenuti su i Novak Krke Stjepanovic iz Sasa, te Miodrag Zmiro Jokic, koji je ubio Dragu Zekica, pa zbog toga danas mora zivjeti u Beogradu.

Imena na papiru, svjedocenja pred sudom

Da bi o svakom sa spiska napisali ijednu rijec, bile bi nam potrebne cijele novine. Zato smo se dogovorili sa Srebrenicanima da oni svoja svjedocenja ostave za sud, a da mi, kad vec komisije nece, objavimo samo imena.

Na spisku su: Milanko Zivanovic, Milenko Canic, Aleksa Gligic, Aleksa Jovanovic, Andjelko Ivanovic, Bogdan Stanovic, Bogoljub Pelemis, Bozo Gligic, Branislav Mihajlovic, Cvijetin Micic, Cvijetin Mihajlovic, Cedo Novicic, Desimir Mitrovic, Dragan Jokic, Dragan Jovanovic, Dragan Jovic, Dragan Pantoc, Dragan Stjepanovic, Drago Beatovic, Drago Ikonic, Drago Jeftic, Drago Petrovic, Drago Ristic, Drago Stevanovic, Dragomir Vasic, Gojko Simic, Ilija Nikolic, Ivan Mitrovic, Jovan Bosnjakovic, Lazar Acimovic, Lazar Ostojic, Lazar Ristic, Ljubisa Danojlovic, Ljubo Bojanovic, Ljubo Djuric, Marko Katanic, Miladin Acimovic, Miladin Ristic, Milan Gajic, Milan Lazarevic, Milan Maric, Milan Matic, Milan Radovic, Milan Stanisic, Milan Teic, Milan Vasic, Mile Djukanovic, Mile Galic, Mile Petrovic, Milenko Jovanovic, Milenko Prodanovic Mungos, Milomir Celic, Milorad Miso Pelemis, Milorad Tribic, Ostoja Stanisic, Milosav Stankovic, Milos Jelisavic, Milos Petkovic, Miodrag Dragutinovic, Miodrag Trifkovic Cica, Miomir Jasikovac, Mirko Jovanovic, Mirko Nikic, Mitar Nikolic, Mladjo Matic, Momcilo Cvjetinovic, Nebojsa Mijatovic, Nenad Deronjic, Nenad Simic, Nenad Stanarcevic, Nikola Popovic, Nikola Popovic Cojka, Novica Djeric, Obren Markovic (bivsi nacelnik Opstine Zvornik), Ozren Arsenovic, Petko Tomic, Predrag Stanarcevic, Rade Pajic, Radenko Petrovic, Raso Milanovic, Ratko Jovicic, Sava Dragojlovic, Slavko Milanovic, Slavko Ognjenovic, Slobodan Cerovic, Stojan Nikolic, Svetozar Andric, Svetozar Kosoric, Tanasko Mekic, Tanasko Tanic, Vlado Korac, Vujadin Popovic, Vujo Lazarevic, Vukota Vukotic, Zoran Milosavljevic, Zoran Spajic, Zeljko Milovanovic, Zivan Jovanovic, Zivan Petrovic i Zivko Milovanovic.

Avdo AVDIC

_______________________________________________________________

6. Skola NKBiH:

Nacija na primjeru clanka Zija Dizdarevica u Oslobodjenju od 8.4.2005 pod naslovom " Skole aparthejda"

Pise Dr. Vahid Sendijarevic

Poruka u clanku Zija Dizdarevica je od izuzetne vaznosti za buducnost Bosne I Hercegovine. Zijo Dizdarevic porucuje da skolski sistem I skolski program u BiH mora biti jedinstven nacionalni program Bosne I Hercegovine, a ne podvojen na etnicke programe, na skole aparthejda kako ih Zija Dizdarevic ispravno naziva.

Medjutim, Zija u svom clanku umjesto rijeci "etnicka pripadnost" ili "narod" koristi rijec "nacija", cime se umanjuje ostrica poruke.

Nas problem I jeste to sto bi neki htjeli da na teritoriji drzave BiH, to jest nacije Bosne I Hercegovine legalizuju etnicke drzave to jest etnicke nacije Republiku srpsku i Federaciju, I time direktno doprinose unistenju drzave Bosne I Hercegovine. Ponekad je vrag u samom jeziku.

Drzava I nacije su jedno te isto. Ne postoje "Ujedinjeni narodi" nego "Ujedinjene Nacije". Nema "medjunarodnih zakona" nego imaju "internacionalni zakoni". Da je nacija I narod jedno te isto onda Austrija ne bi ni postopjala. Ne postoje etnicki Austrijanci niti postoji Austriski jezik, a postoji Austrijska nacija to jest Austrijska drzava. Vecina stanovnistva u Austriji su Nijemci, ali Nijemci nisu nacija u Austriji. Nijemci su nacija u Njemackoj jer je Njemacka drzava to jest nacija.

Drugi izvanredan primjer je Svajcarska. Ne postoje etnicki Svicaraci niti postoji Svicarski jezik, ali postoji Svicarska nacija to jest Svajcarska drzava. U Svicarskoj zive etnciki Francuzi koji govore Francuski, etnicki Nijemci koji govore Njemacki I etnicki Talijani koji govore Talijanski jezik.

Kao ilustraciju, navedimo tekst Zija Dizdarevica u kojem su rijeci "nacija" I "narod" usaglaseni sa internacionalno usvojenim deifinicijama. Nakon toga slijedi originalni tekst Zija Dizdarevica.

Skole aparthejda

Vijece Evrope i misija Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH upozorili su vlasti da bezocno krse obaveze preuzete prijemom bh. drzave u Vijece Evrope, jer jos uvijek u 54 skole postoje po dvije etnicki odvojene skole pod istim krovom. Vijece Evrope i OSCE traze od bh. vlasti da do kraja maja prekinu sa segregacijom i diskriminacijom na osnovu etnickog porijekla, da se povinuju zakonima BiH (!?), te da ove skole ujedine i pravno i administrativno.

Svi tekuci reformski zahvati su banalna tema spram onog sto se u BiH radi s mladima, a nakon uzasa koji je bh. mladosti ucinjen ratom. Veliki broj djece odgaja se u autistickom duhu, u ambijentu nasilno stvorene podjele po etnickoj pripadnosti i vjeri. Kod ucenika u ne malom broju sredina se potice osjecanje vise vrijednosti, odnosno inferiornosti u odnosu na one u drugoj skoli pod istim krovom. Mladima je nametnut princip etnicko-vjerske iskljucivosti koji sugerise etnicki konflikt kao prirodno drustveno stanje.

Bh. vlasti i u ovoj prilici dokazuju ravnodusnost spram preuzetih internacionalnih obaveza, sopstvenih zakona, svog podmlatka. Istina, upravo su vladajuci politicari autori koncepta vladanja i uredjenja drustva koji je doveo najprije do etnicki potpuno odvojenih razreda i skola, a zatim do pervertnog rjesenja "dvije skole pod jednim krovom". Dakle, do ucenja kojeg vodi logika segregacije i praksa aparthejda.

Slijedi originalni tekst iz Oslobodjenja:

Skole aparthejda

Vijece Evrope i misija Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH upozorili su vlasti da bezocno krse obaveze preuzete prijemom bh. drzave u VE, jer jos uvijek u 54 skole postoje po dvije nacionalno odvojene skole pod istim krovom. Vijece Evrope i OSCE traze od bh. vlasti da do kraja maja prekinu sa segregacijom i diskriminacijom na osnovu etnickog porijekla, da se povinuju zakonima BiH (!?), te da ove skole ujedine i pravno i administrativno.

Svi tekuci reformski zahvati su banalna tema spram onog sto se u BiH radi s mladima, a nakon uzasa koji je bh. mladosti ucinjen ratom. Veliki broj djece odgaja se u autistickom duhu, u ambijentu nasilno stvorene podjele po naciji i vjeri. Kod ucenika u ne malom broju sredina se potice osjecanje vise vrijednosti, odnosno inferiornosti u odnosu na one u drugoj skoli pod istim krovom. Mladima je nametnut princip nacionalno-vjerske iskljucivosti koji sugerise etnicki konflikt kao prirodno drustveno stanje.

Bh. vlasti i u ovoj prilici dokazuju ravnodusnost spram preuzetih medjunarodnih obaveza, sopstvenih zakona, svog podmlatka. Istina, upravo su vladajuci politicari autori koncepta vladanja i uredjenja drustva koji je doveo najprije do nacionalno potpuno odvojenih razreda i skola, a zatim do pervertnog rjesenja "dvije skole pod jednim krovom". Dakle, do ucenja kojeg vodi logika segregacije i praksa aparthejda.

Pise: Zija DIZDAREVIC

____________________________________________________

7. RE: TUZLACI OPREZ

Zahvaljujemo se "Orbusu sto je objavio cetnicku statstiku o kojoj smo govorili u proslom broju "Glasnika" u clanku "Tuzlaci oprez". Statistiku mozete naci na linku:

http://users.skynet.be/orbus/aktua510s.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 2. april 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 326
1. Uvodnik: EVROPA SMJENJUJE COVICA DA BI POMOGLA BOSNI I HERCEGOVINI
2. ZNACAJ PETICIJA BOSANSKIH PATRIOTA
3. ASHOWN, NEPRIJATELJ KOJEM SMO SAMI DALI MANDAT
4. AKCIJA: SREBRENICA - EVROPSKO PITANJE
5. ASHDOWN - BRITANSKI KOMANDOS KRVAVIH RUKU
6. RS PREUZIMA ODGOVORNOST ZA GENOCID DA BI AGRESIJU PREIMENOVALA U GRADJANSKI RAT
7. SRBI I DALJE NA SVOJ NACIN "OBOZAVAJU" JEVREJE
8. SLUCAJ TERRY SCIEVO, POUKA ZA BOSANCE I HERCEGOVCE
9. NE SMIJEMO POSTATI POLITICKA STRANKA
10. TUZLACI OPREZ
11. PISITE IMENA ONIH KOJI SU VAS TUKLI
12. PPREPORUCUJEMO IZ BiH MEDIJA: "ORBUS", "DANI", "NTVHAYAT.com", "Bosnjaci.net"

FROM THE ENGLIS EDITION OF THE "ONLINE NEWSLETTER"
13. The Law Suit of The Republic of Bosnia and Herzegovina Against Serbia is Safe
Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

1. Uvodnik: EVROPA SMJENJUJE COVICA DA BI POMOGLA BOSNI I HERCEGOVINI

Jos prije dvije nedjelje, kada je Evropa, kroz zakljucke Venecijanske komisije, jasno dala do znanja svima da se opredijelila za normalnu, gradjansku dzavu BiH u kojoj "nece biti etnickog veta" postalo je jasno da Bosni i Hercegovini dolaze ljepsi dani. To je inciralo zestoku diplomatsku kontraofanzivu neprijatelja Bosne i Hercegovine, sto je dovelo do privremenoga haosa u BiH. Sto bi narod rekao: "Neko je ugasio svjetlo u balkanskoj krcmi i sada se ne zna ni ko pije ni ko placa".

Jedini nacin da se ponovo uspostavi red, je da se ponovo upali svjetlo, da se razjasni ko je ko u toj guzvi. Situacija je dosta zamrsena, i trebalo bi napisati stotine stranica da bi se sve objasnilo, ali ja cu pokusati u najkracim crtama nacrtati "veliku sliku". Detalji dogadjaja o kojima pisemo su objavljeni u posljednje dvije sedmice u BiH stampi, te su poznati onima koji prate BiH politicku scenu.

Da bismo shvatili sta se doista dogadja u BiH sjetimo se prvo da je Adnan Terzic jos nedavno izjavljivao: "U dva navrata, povodom Zakona o odbrani, i povodom Zakona o visokom skolstvu, preglasali smo Hrvate, i usvojili zakone." Te izjave Adnana Terzica su najbolji dokazi da je etnicki veto u Vijecu ministara vec bio ukinut od strane OHRa. Ashdown ga je ukinuo da bi Bosna i Hercegovina mogla kako tako funkcionisati, da bi se odrzavala na zivotu. Dokaz da je etnicki veto bio ukinut je i to sto je Vijece ministara preglasavanjem usvojilo odluke kojima se stiti BH poljoprivredna (uglavnom mljekarska proizavodnja) od nelojalne konkurencije iz Srbije i Hrvatske.

Medjutim, kada je nedavno Evropa pokusala da ukine etncki veto trajno, da inicira promjenu ustava u tom pravcu, tada Republika Srpska odlucuje da bojkotuje Vijece ministara.

U tom trenutku je sudbina Bosne i Hercegovine bila u rukama Adnana Terizca. On je samo mogao zanemariti taj bojkot, i preglasavati srpske poslanike, kao sto je ranije preglasao hrvatske, prilikom donosenja Zakona o visokom skolstvu, itd. Tu mu je od pomoci bila i odluka Venecijanske komisije da "treba ukinuti etnicki veto". Medjutim, Adnan Terzic prekida rad Vijeca ministara dok se ministri iz RS nisu vratili sa bojkota. Time ADNAN TERZIC PREDSTAVNICIMA RS PONOVO VRACA PRAVO NA ETNICKI VETO. Time Adnan Terzic cetnicima daje za pravo da "nema Bosne ako je Republika Srpska nece". Dakle, cim se ukazala prilika da BiH ukine pravo veta Republike Srpske, Terzic to odbija i zajedno sa cetncima prekida rad Vijeca ministara, tj. zadrzava pravo veta Republike srpske. Time se Terizic aktivno suprotstavlja Evropi i otvoreno staje na stranu cetnika iz RS u njihovom pohodu razbijanja Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujci tome mi Bosnjaci izgledamo u svijetu kao neko kome daju milion dolara, a on nece da ih uzme. Sada se u Evropi opravdano postavlja pitanje: Kako mi mozemo napraviti funkcionalnu drzavu BiH, umjesto ove nakazne daytonske tvorevine, ako ni Bosnjaci to nece?

Drugi kritican potez kojega je odradio Terzic za Republiku srpsku u ovom kriticnom trenutku je njegovo urgiranje u korist Daytonskog ustava direktno kod Evropaljana, neposredno poslije zakljucaka vencijanske komisije. Evo kako je "Avaz" od 22. marta 2005. prenio saopstenje sa sastanka Trzica sa Evropljanima, citiramo: "Ukoliko se nastavi ovaj tempo reformi, te postignu uspjesi u poboljšanju saradnje s Tribunalom u Hagu i prihvate preporuke Evropske unije o preustroju policije, Bosna i Hercegovina u maju ove godine mogla bi dobiti pozitivno mišljenje o otpocinjanju pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju.
To je saopceno jucer novinarima u Briselu nakon sastanka koji je predsjedavajuci Vijeca ministara Adnan Terzic imao s komesarom za proširenje EU Olijem Renom. - Kraj citata iz "Avaza".

Dakle, Terzic je otisao u Evropu i fino im objasnio da je sve u redu, jedino sto treba poboljsati saradnju RS sa tribunalom. Opet se postavlja isto piatnje: Kako nam neko moze pomoci da uspostavimo red u kuci, kada mi sami kazemo kako je sve u redu, samo da se jos popravi saradnja RS sa Tribunalom. Evropa hoce da nam pomogne, ali mora postojati u BiH neko ko hoce tu promjenu Ustava da bi Evropa imala pravo da intervenise.

Drugi, iza Adnana Terzica najjaci prosrpski igrac je Ashdown. On sa svoje strane poduzima akciju da ubijedi svjetske institucije da je incijativa Evropljana o promjeni Daytonskog Ustava nepotrebna. On odlazi, nista manje nego u Savjet sigurnosti UN, da odvrati svijet od vecih zahvata i rezova u Ustavu BiH, te prica bajke o uspjesima Daytonsnke BiH. Medjutim, tamo se dogodila jedna izvanredna stvar. Predstavnik BH Hrvata Barisa Colak na tom sastanku mrsi racune Ashdownu, i govori argumentovano kako je Ustav Bosne i Hercegovine problem. U nedostatku argumenata kojima bi pobio izjave Barise Colaka Ashdown, ide "ad hominem", (na covjeka) umjesto na argument, i napada Colaka da je prijtelj i saradnik korumpiranog Dragana Covica. Inace, poznato je da je Covic prije toga bio glavni Ashdownow covjek jer je Covic znao da ima oraha u dzepovima pa je igrao kako mu Ashdown kaze. Tako se objasnjava i Coviceva nedavna promjena pozicije o Tuzbi BiH za genocid protiv Srbije, i njegovo naprasno zalaganje da se ukine ta Tuzba. U sve to se ukljucuje Evropa i daje nalog Ashdownu da smijeni korumpiranog Dragana Covica. Time Evropa pokusava pomoci Bosni i Hercegovini, jer su Covica imali u dzepu neprijatelji BiH.

Dakle, po nalogu Evrope, Ashdown smjenjuje Covica. NAGLASIMO DA JE EVROPA, PRISILILA ASHDOWNA DA SMIJENI COVICA, jer je odmah donijela odluku da nece pregovarati o integraciji BiH u Evropu dok god je Covic u Predsjdenistvu. To je cinjenica koja veoma mnogo govori o odnosu Evrope sa jedne strane i Ashdowna sa druge, prema BiH, a potpuno je zanemarena od BH novinara, osim malog broja onih koji razumiju stvari, a to su naravno novinari iz RS. Asdown sada svojata tu odluku da se smjeni Covic, a sto je on mogao jos davno uciniti i bez intervencije Evrope da je htio. Nazalost, smjenom Covica je iniciran bojkot hrvatskih clanova Vijeca ministara, kojega odmah podrzavaju i srpski clanovi Vijeca. Tako je Ashdown, veoma vjesto uspio da diskusiju Barise Colaka, sa bitnih pitanja o Ustavu BiH, svede na diskusiju o korupciji Dragana Covica. To je ono sto je dovelo do nove krize Vlade. Time je Ashdown postigao veliki uspjeh: Hrvate koji traze pravednu stvar, a to je ukidanje sovinistickog daytonskog ustava, doveo je u defanzivu, jer su se bez ikakve potrebe svrstali iza jednog kriminalca. Nasjeli su na Ashdownov napad "na covjeka", i pristali da se polemika nastavi ou tom pravcu, gdje oni gube, umjesto da su se drzali teme koju je Barisa Colak otvorio, tj. promjne Ustava BiH, gdje oni pobjedjuju jer bi imali Evropu, Ashdownovog nalogodavca iza sebe. Nada je da ce medju Hrvatima pobijediti oni pametniji, koji ce znati da ce najveci udarac nanijeti Ashdownu, ako mu pomrse racune i dokazu da je daytonski Ustav nefunkcionalan, te time pomognu Evropi u rusenju istog. U tom pravcu vec imaju putokaz sta trebaju uciniti, a to je: trebaju slijediti zakljucke Biskuspke konferencije zavrsene u Mostaru 18. marta 2005, citiramo glavne akcente: MOSTAR, 18. ozujka (FENA) - Katolicka Crkva u BiH smatra kako je implementacija Daytonskog sporazuma donijela ne samo odredjene promašene projekte, protivne povijesti, sadašnjosti i buducnosti BiH i njezinih naroda, nego i ocite nepravde. ...Stoga iznova pozivamo domace nositelje vlasti i službene medjunarodne predstavnike da u ovoj drzavi uspostave pravedan zakonski sustav ukidajuci nepravdu, na etnickom cišcenju i na ratnim zlocincima zasnovanu podjelu zemlje. - kraj citata FENA-e.

Umjesto da sebi i hrvatskom narodu u BiH nanose stetu braneci jednoga kriminalca hrvatski polticari u BiH bi trebali sprovoditi u djelo gornje zakljucke biskuspske konferencije.

Odmah poslije Ashdownowog ispada u Savjetu Sigurnosti UN govorio je u Institutu za mir u Washingtonu dosadasnji prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hayes, citiramo "Oslobodjenje":

Gotovo je nevjerojatno sta je tom prigodom rekao covjek koji je posljednjih godina, zajedno sa Esdaunom, vedrio i oblacio ovom zemljom! Crnju sliku o BiH, od zaustavljanja rata do danas, nije izrekao niko - ni na domacoj ni na medjunarodnoj politickoj sceni.

Rekao je: "Deset godina nakon Dejtonskog sporazuma od drzave Bosne i Hercegovine postoji samo - fasada". Po njegovoj ocjeni, ideja zajednicke drzave jos nije zazivjela, BiH nema ustava, a stanovnistvo je nacionalno podijeljeno isto kao i u vrijeme rata. Posebno je, s tim u vezi, izdvojio obrazovanje kao "temeljni problem", sa skolama koje su podijeljene po nacionalnom kljucu. Isto to odnosi se, kazao je Hejs, i na vjerske zajednice, a na isti nacin kao i vjerske zajednice ponasaju se i tri nacionalne stranke. "Tri nacionalne skupine, u kulturnom i svakom drugom smislu, sve su dalje jedna od druge", ocjenjuje Hejs. - kraj citata iz "Oslobodjenja".

Podsjetimo: Evropa trazi ukidanje Daytona i ukidanje "etnickog veta" sa obrazlozenjem da "je Dayton nefunkcionalan Ustav". Gornjom izjavom se Donald Hayes direktno suprotstavio i Terzicu i svom bivsem sefu Ashdownu, jer borba za Dayton, tj. borba za Republiku srpsku se vodi pod parolom: "Dayton je u redu, samo treba jos unaprijediti saradnju sa Tribunalom."

Gornjom izjavom je Hayes istjerao na cistac i ostale cetnicke jatake, kao npr. Zdravka Grebu koji kaze kako ne valja narod jer stalno bira lose polticare, kao da je sve u drzavi u redu, i da su samo u pitanju izbori pojedinh politicara, a ne Ustav. Time se Grebo na veoma lukav nacin svrstava uz Terzica i Ashdowna i ostale borce za ocuvanje Republike srpske.

Medjutim, kada znamo koliko je energije i entuzijazma ulozeno u stvaranje Evrope i kada vidimo kako je Hayes odmah udario kontru Ashdownu, te da je Evropa poduzela korake da zamijeni Ashdowna, mozemo biti sigurni da dolazi bolje vrijeme za Bosnu i Hercegovinu, da prolazi vrijeme Terzica i Greba, Covica, Ivanica, Fincija i slicnog sljama.

Dr Muhamed Borogovac

2. ZNACAJ PETICIJA BOSANSKIH PATRIOTA

Da je Terziceva i Ashdownova aktivnost sinhronizovana akcija sa cetnicima na ocuvanju RS jasno je iz cinjenice sto u RS pocinju naglo da poboljsavju saradnju sa Tribunalom, cak u tu svrhu daju velike sume novaca zlocincima koji se predaju Tribunalu. Cetnici ce rado zrtvovati nekoliko svojih ostarjelih zlocinaca, da bi sacuvali RS, i pri tome im svesrdno pomazu "bosnjacki" politicari, u ovom slucaju Terzic, te je tu Evropa nemocna. Mora postojati u BiH neko ko hoce tu promjenu Ustava da bi Evropa imala pravo da intervenise. Ne moze Evropa intervenisati u nasoj kuci, kada svi nosioci vlasti kazu da je sve u redu. Zato su od ogromnog znacaja peticije koje organizuju BH patrioti sirom svijeta. Te peticije govore Evropi istinu o Daytonu, govore sta narod hoce. Mi, drzavljani Republike BiH u domovini i inostranstvu smo ti koji Evropi dajemo argument da je Dayton nefunkcionalan Ustav, i time pozivamo Evropu da mijenjamo Dayton. Mi radimo taj posao umjesto Adnana Terzica. Zato jos jednom pozivamo vas da se upisete u sve peticije koje mozete naci na slijedeca dva linka, ukoliko to vec niste ucinili.

http://www.bihdijaspora.com/peticija/index.php http://www.republikabih.net/content/Peticije.htm

Takodjer vas pozivamo da se ukljucite u akciju nasih patriota iz Francuske koji vode akciju: "Srebrenica - Evropsko pitanje" kojom dolazimo direktno do Evropskih parlamentaraca. Toj akciji smo posvetili jedan poseban prilog. Ovdje sada samo napomenimo da svoje poruke podrske, u kojima ce biti jasno kazano: Ime, Prezime, Drzava i Emal adresa, mozete slati i direktno Sadiji Ombasic lideru projekta "Srebrenica - Evropsko pitanje" na adresu: mailto:Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Inace, najveci znacaj peticija BH patriota je u tome sto onemogucavaju izdajncima da falcifikuju sta narod hoce. Iz tih peticija se jasno vidi sta narod hoce i to je ogromna podrska svima u BH koji se bore za nasu domovinu, a velika prepreka izdajnicima. Bez tih peticija njima bi bile otvorene ruke da slobodno dijele Bonsu i Hercegovinu, jer kontrolisu klasicne medije i pomocu njih bi mogli kreirati javno mnijenje koje ce zahtijevati "drzavu k'o avliju", kako je to Izetbegovic nekoc radio.

Nacionalni kongres Republike BiH

3. ASHOWN, NEPRIJATELJ KOJEM SMO SAMI DALI MANDAT

Kad god nam se desi da nismo zadovoljni sa postupcima i odlukoma Lord-a Ashdown-a, jer on ocito radi u korist genocidne "Republike Srpske," moramo se potsjetiti da njegova politicka snaga u Bosni i Hercegovini ne pociva na volji svijeta i internacionalne zajednice, kako to neki podvaljuju, nego na potpisima "muslimana" koji se, ne slucajno, zatekose u izvrsnoj vlasti (presdjednik i potpredsjednik) Republike BiH. To tako jasno, u jednoj recenici, objasnjava BBC svojim citaocima u clanku od 29-tog marta pod naslovom: "Ashdown odbacio celnika bosanskih hrvata" (Ashdown sacks top Bosnian Croat."

Da bi objasnili izvor Ashdown-ove politicke moci u BiH, BBC kaze da "Lord Ashdown nadgleda sprovodjenje Dayton-skog mirovnog ugovora". Da bi taj ugovor bio obavezujuci za BiH, morao ga je potpisati Predsjedik Republike BiH, a ne predsjednik Kine, Brazila, Velike Britanije, Rusije ili Juzne Afrike.... Snaga Ashdown-na, tj. mandat da provodi Dayton, je u Izetbegovicevom daytonskom potpisu.

Da citava stvar bude jos zalosnija po drzavljane Republike BiH, danas nasi predstavnici rade isto ono sto i Ashdown, bore se za realizaciju ugovora koji unistava drzavu u kojoj su svi njeni gradjani bili suvereni na svakoj stopi njene teritorije, bez obzira na etnicku i vjersku pripadnost, a rade na legalizaciji "Republike Srpske" usvajajuci zakone koji ukidaju Republiku BiH, a ucrvrsjuju genocidnu "Republiku Srpsku". I da sve bude jos apsurdnije, sam Daytonski ugovor je ostavio mogucnost da "Republika Srpska" bude ponistena ako se Daytonski ugovor ne realizuje u svakom njegovom elementu.

Kako cemo prepoznati medju nama one koji se zajedno sa Ashdown-om bore za ocuvanje tekovina genocida u BiH. Pa tako sto bez problema izgovaraju "Republika Srpska" bez prefiska zlocinacka ili genocidna, a nikada ne spominju Republiku Bosnu i Hercegovinu izuzev u kontekstu komunizma. To su oni koji se odrekose drzave jer je kao biva komunisticka, ciji ustav omoguci da "musliman" bude izabran za predsjednika, ali se ne odrekose kuca i stanova, vikendica, i imanja koje stekose u komunizmu.

Poznacete ih i po tome sto stalno ponavljaju da nas je svijet natjerao da potpisemo Daytonski ugovor, a danas kada se Evropa bori za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu bez etnickih drzva i kantonske podjele BiH, i kada Evropa jasno kaze da je Daytonsko uredjenje BiH neodrzivo, to ce reci da je neodrziva "Republika Srpska, oni se bore za sprovodjenje Daytonskog ugovora i ocuvanje tekovina genocida nad vlastitim narodom.

Ashdown ima mandat da dijeli BiH, a oni nemaju. Bez obzira na mandat, Asdown ucestvuje u genocidu nad Bosnjacima i muslimanima u BiH jer radi na ocuvanju rezultata zlocina. Zato je mjesto Ashdown-u na smetljistu istorije kao sto je i svim cetnicima pravoslavne, islamske i katolicke vjeroipovijesti.

Dr. Vahid Sendijarevic

http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/1/hi/world/europe/4390635.stm

4. AKCIJA: SREBRENICA - EVROPSKO PITANJE

"Oslobodjenje" je objavilo poziv Bosancima i Hercegovcima da se ukljuce u projekat lobiranja BH patriota iz Francuske medju evropskim parlamentarcima da se "Dan Srebrenice" obiljezava u cijeloj Evropi. Na taj poziv su se odazvali i neki poznati ljudi iz BiH, ukljucujuci i npr. Jovana Divjaka i Safeta Orucevica. Tihic se jos nije javio, mada mu je Sadija licno poslala poziv da se ukljuci. Ukljucili su se i mnogi istaknuti Francuzi. Kada smo se posljednji put culi sa Sadijom, prije nedjelju dana, bilo je vec preko 1000 poruka podrske. Pozivamo vas ponovo da se ukljucite u akciju, saljuci vasu poruku, u koju cete ukljucitii svoje ukucane i prijatelje, na email adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili da samo posaljete reply na ovu poruku, a mi cemo to proslijediti u Pariz.
Slijedi Sadijin clanak iz "Oslobodjenja".

OSLOBOÐENJE • MART 2005.
Srebrenica je evropsko pitanje:

Sadija Ombasic

Jedan od najvecih projekata u svijetu povodom desetogodisnjice srebrenicke tragedije vodi asocijacija "Podrska prezivjelim Podrinja- Srebrenica" iz Pariza.

- Desetogodisnjica pada Srebrenice, jula 2005. godine je prilika da se pokrenu akcije koje bi imale u cilju da ti dogdjdjaji dobiju europsku dimenziju kako bi se pozitivno unaprijedilo pitanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini - kaze Sadija Ombasic, predsjednik ove asocijacije.

- Opravdano je smatrati da najveci masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata postane od velikog znacaja za pamcenje svih Evropljana. Po pravnom pitanju, Medjunarodni sud u Hagu osudio je ucesnike u dogadjajima u Srebrenici za genocid, zlocin protiv covjecnosti i ratni zlocin. Ovi zlocini se smatraju kao nezastarivi, sto znaci da ih vrijeme ne moze izbrisati ili im umanjiti tezinu i vaznost. Evropa u izgradnji (Evropska unija i Savjet Evrope) izgradila se na devizi: "NIKADA VISE OVO" iz Drugog svjetskog rata, sto nije sprijecilo dogadjanja u Srebrenici.

- Srebrenica je povrijedila razlog postojanja Evrope. Da bi isla naprijed, Evropa mora pamtiti Srebrenicu. Cilj nase akcije "Srebrenica 2005 – evropsko pitanje" je da Evropljani jos jednom saznaju za pad Srebrenice i negacije evropskih vrijednosti koje ti dogadjaji nose. To ukljucuje sve drzave, clanice Savjeta Evrope, ili Evropske unije, da poduzmu inicijative i podrze ovaj zadatak, reagovanje u smjeru rehabilitacije jedinstvene i demokratske BiH i reviziju Daytonskog sporazuma. Uspjeh nase inicijative "Srebrenica – evropsko pitanje" bi mogao poboljsati i uciniti napredak u ostvarivanju ljudskih prava u BiH. Nekaznjavanje odgovornih bi postalo nepodno- sljivo, a zahtjevi zrtava (pravo na povratak, anketa o nestalima ...) bi dobili novu podrsku. I na kraju, to bi znacilo da je sudbina zemalja bivse Jugoslavije evropska, da su one dio Evrope, ali da je pripadnost jednoj takvoj sudbini zasnovana na politickoj filozofiji koja je potpuno suprotna svim istrebljivanjima jednog naroda u ime vjere, boje koze ili bilo kakve druge razlike. Prema rijecima gospodje Ombasic, projekat "Srebrenica - evropsko pitanje" do sada je dobio podrsku vise od 800 asocijacija i pojedinaca sirom svijeta.

Detaljne informacije o ovom projektu mogu se dobiti putem telefona,
Broj: 0033 144 400 84,
Fax: 0033 870 771049
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

5. ASHDOWN - BRITANSKI KOMANDOS KRVAVIH RUKU

Dragi prijatelji,

Šaljem Vam ovaj link koji vodi k jednom sajtu gdje se govori o prošlosti Achdownovoj, sudioniku "Krvave nedjelje" u Sjevernoj Irskoj.

Ne znam, možda vam je već poznat taj slučaj, i možda je o njemu već pisano, pa ja otkrivam Ameriku, ali ako nije može poslužiti kao podsticaj za jednu analitisku reportažu, jer na Googelu pod Ashdown i lord Paddy Ashdown može se naći brojne tekstove iz američkih i engleskih novina.- Uglavnom, ovo može poslužiti diskreditaciji tog neprijatelja koji drma našom zemljom.

Pozdrav,

Tomo.

Link je dolje niže, a tamo izmedju ostalog kaze, citiram:

Ubojice iz London Derrya vladaju Balkanom

U sijecnju 1972.g. britanske spec. postrojbe pobile su trinaest civila u pokolju opjevanom kao "krvava nedjelja". Medju pripadnicima specijalnih snaga tada su bili i Paddy Ashdown, Martin Garrod i Mike Jackson.
"Paddy Ashdown is the only party leader who's a trained killer" (Paddy Ashdown je jedini stranacki vodja koji je obuceni ubojica) Charles Kennedy, 1998

Jedan od najcrnjih datuma novije britanske povijesti, poznatiji kao krvava nedjelja (Bloody Sunday) dogodio se 30. sije?nja 1972.g. u Derryju u Sjevernoj Irskoj. Specijalna postrojba britanskih padobranaca zapucala je na demonstrante katolike i ubila na licu mjesta trinaest nenaoružanih civila, ukupno njih cetrnaest. Medju njima šest maloljetnika.

Le message est prêt à être envoyé avec le fichier suivant ou les liens joints :
Raccourci vers :  http://www.hrvati.de/modules.php?name=News&file=article&sid=683

6. RS PREUZIMA ODGOVORNOST ZA GENOCID DA BI AGRESIJU PREIMENOVALA U GRADJANSKI RAT

Republika Srpska, ocito, preuzima odgovornost za genocid u Srebrenici, (kojeg oni nazivaju masakar), da bi saprali odgovornost Srbije i Crne Gore (odgovornost JNA) i istovremeno pokazali "svijetu" spremnost da kazne pocinioce i time legalizuju zlocinacku "Republiku Srpsku." Samo ako Bosnjaci pristanu na ovu podvalu, pristace i svijet. Mi moramo insistirati na internacionalnim zakonima i nikada ne prihvatiti da se genocidom mijenja ustav nase domovine, i da pocinioci genocida budu nagradjeni legalizacijom etnicke drzave na teritoriji internacionalno priznate Reublike Bosne i Hercegovine.

Vahid

** Srebrenica probe names officials **
The Bosnian Serb government lists hundreds of public officials suspected of involvement in the Srebrenica massacre.
http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/1/hi/world/europe/4398625.stm

7. SRBI I DALJE NA SVOJ NAČIN "OBOŽAVAJU" JEVREJE

Postovani, na sljedećem linku možete pročitati tekst jevrejske novinarke za frontpage magazine:  http://www.frontpagemag.com/Articles/Printable.asp?ID=17357 gdje ona poziva jevreje da preispitaju svoj stav prema srbima u posljednjem ratu na Balkanu. Moj engleski nažalost nije toliko dobar (živim u Holandiji) da bih joj mogao odgovoriti na njezine gluposti pa vas molim da vi to učinite i potkrijepite sljedećim tekstom a u vezi posljednjih dogadjaja u beogradu o kojima izvještava B92:

"U Beogradu su osvanuli plakati sa pozivom da se bojkotuje B92, a grafiti su ispisani i ispred jevrejskog groblja i nekih NVO. Na ulazu u Jevrejsko groblje prethodne no?i ispisane su poruke: „Suprotstavite se cionističkoj petooktobarskoj okupaciji", „B92 - jevrejska televizija", „Jevreji paraziti, napolje iz Srbije", „Hoćemo slobodu, a ne jevrejski jaram", „Srbija Srbima" uz nacrtana četri ocila, kao i nacrtano B92 jednako Davidova zvezda.

Na plakatima kojima je tokom noći oblepljen centar grada je znak B92 u Davidovoj zvezdi, a ispod piše: „Bojkot zbog antisrpskog delovanja, pogubnog uticaja na srpsku omladinu, podrške nezavisnosti Kosova, podrške širenju narkomanije, homoseksualizma i drugih bolesti sa Zapada i podrške multirasnom novom svetskom poretku". Uz poruku „Srbija Srbima", potpisnik tih plakata je Nacionalni stroj.

Slične parole ispisane su i ispred bioskopa „Reks" u Jevrejskoj ulici. Tokom prošle noći ispisani su i grafiti ispred ulaza u prostorije nevladinih organizacija Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Fond za humanitarno pravo. Helsinški odbor podseća da je prethodne noći na Trgu Republike u Beogradu organizovano potpisivanje peticije „Prekinimo zaveru ćutanja" u okviru kampanje protiv rastućeg antisemitizma, koju je pokrenula Grupa osam nevladinih organizacija. Ispred prostorija te NVO jutros su se pojavili grafiti: „Sonja Biserko - jevrejski pion - pokorni sluga jevrejskog svetskog poretka", „Srbija, Srbima" (uz simbol četiri ocila), kao i objedinjeni znaci Davidove zvezde i B92."

Srdačan pozdrav i mnogo uspjeha u daljem radu,
Karim

Hvala na interesantnom prilogu. Nadamo se da će Jevreji sa naše liste, prvenstveno mislim na Fincija pročitati ovo, i prestati kopati jamu Bošnjacima, radi imaginarnog jevrejskog savezništva sa četncima. Mi nemamo vremana da njih učimo pameti i prevodimo im srpsku "ljubav".

8. SLUCAJ TERRY SCIEVO, POUKA ZA BOSANCE I HERCEGOVCE

Ko je Terry Scievo (Teri Sajvo)? To je jedna zena iz Floride koja je imala nesrecu da poslije mozdanog udara kada joj je bilo samo 26 godina ostane u "Trajnom vegetativnom stanju" tj. ona je vec 15 godina ziva i nije u komi, ali samo vegetira. Na prvi pogled to ne izgleda tako jer se ona ponekad smije, ponekad prati ocima predmete koji joj se postave pred oci. Ona ovih dana okupira paznju Amerike, zato sto ona ovih dana umire, a moze joj se zivot spasiti, samo da joj se nastavi davati hrana. Medjutim, njen legalni staratelj, a to je njen muz, trazi i dobija na svim americkim sudovima pravo da joj se iskljuci vjestacko hranjenje, tj. da ona umre. Navodno, ona je izjavljivala dok je bila ziva da ne bi zeljela da tako vegetira. Svima je jasno da ona nikada dok je bila ziva nije mogla pretpostaviti da ce se to njoj dogoditi, te da time nije odlucivala o sebi, ako je ikada i rekla tako nesto, jer je veoma moguce da to njen muz lazno svjedoci. Njen muz vec dugo vremena zivi sa nevjencanom zenom i sa njom ima dvoje djece. Roditelji jadne Terry Scievo na sve moguce nacine pokusavaju da sprijece ovo "ubistvo". Njih podrzava mocni krscanski lobby u USA, jer je to direktno suprotno Bibliji. Medjutim, po AMERICKIM ZAKONIMA njen muz je jedini koji ima pravo da donosi odluke u njeno ime buduci da ona nije u stanju da te odluke donosi sama, a po njemu "Terry ne bi zeljela da vegetira, radije bi umrla".

Roditelji traze na svim sudovima da se njemu oduzme to pravo. Oni ce se starati o njoj. Cijela Amerika (pogotovo religiozna) se digla da zaustavi to "ubistvo izgladnjivanjem". Cak su Kongres i Senat dosli na sam rub ustavnih ovlastenja i omogucili da o slucaju odlucuju ne samo sudovi drzave Floride, nego Federalni sud. Licno su se zauzeli i predsjdnici Floride (Jeff Bush), i citave Amerike (Geroge W. Bush). Medjutim, i federalne sudije ostaju neumoljivi. "Njen staratelj, a to je po zakonu jedino njen muz, ima pravo da donese tu odluku za nju."

Pitacete se: Kakve to veze ima sa BiH, pa je naslo mjesta u "Online glasniku Nacionalnog kongresa Republike BiH".

Ja ovo pisem da pokazem Bosancima i Hercegovicma kako savremeni svijet funkcionise. Mi moramo nauciti pravila igre da bi se uhvatili u kolo i ravnopravno zaigrali, da bi prestali biti vjecite zrtve koje vara kako ko stigne, jer ne znamo kako funkcionise savremeni svijet. Sto prije shvatimo poruku ove price, prije cemo prestati biti zrtve, i mozda uspijemo spasiti domovinu od nestanka, a ta pouka je slijedeca: U SAVREMENOM SVIJETU VLADAJU ZAKONI, TJ. PRAVO, A NE PRAVDA. MI SE NE SMIJEMO DOVESTI U SITUACIJU DA PRAVO BUDE NA STRANI NASIH NEPRIJATELJA, JER ONDA NEMA POVRATKA NAZAD. MORAMO SVE UCINITI DA RASFORMIRAMO RS, DOK JOS NJE LEGALIZOVANA, JER U SUPROTNOM BOSNA I HERCEGOVINA NESTAJE, A REPUBLIKE SRPSKE POSTAJE VJECITA.

M. B.

9. NE SMIJEMO POSTATI POLITICKA STRANKA

Primjetio sam da ima mnogo ljudi koji predlazu Nacionalnom kongresu Republike BiH da postanemo "politicka stranka". Posljednji put sam to vidio na web stranici Bosona.net.

Raduje me sto vidim da se i jedan profesor sa univerziteta u Sarajevu zajedno sa svojim studentima slaze sa nasim radom i misljenjima i kao sto navodi da vecina ljudi i u Bosni i Hercegovini podrzava nasa misljenja i rad. Ipak, vjerujem da kada bi smo osnovali pravu politicku stranku, da mozda vise ne bi bili ono sto smo sada trenutno, iako bi kao sto profesor kaze imali sigurno vecu podrsku u javnosti, ali nas rad i ideje bi tako, siguran sam, u nekoj mjeri izgubile uticaj u narodu. Mislim da smo ipak najjaci u ovom poslu u kojem smo trenutno sada, jer smo tu da se borimo da otvorimo narodu oci i da pobudjujemo patriotsku ljubav za nasu domovinu. Snaga naseg Kongresa je upravo u tome sto ne pripadamo nikakvoj politickoj partiji, ali se zato uvijek borimo samo za objektivnosti i istine, a sa ciljem dobrobiti za nasu jedinstvenu domovinu Republiku BiH i sve njene narode koji s ponosom samo Bosnu i Hercegovinu nazivaju svojom jedinom domovinom. Profesor iz Sarajeva, zasigurno ima dobronamjerne zelje i nadanja za buducnost nase domovine, ali ipak nije primjetio da mi ne mozemo biti nikakva politicka stranka, jer bi nas cjelokupni smisao postojanja i rada bio totalno promijenjen i prakticno zasigurno mi vise ne bi bili ono sto jesmo sada. Ja sam siguran da vecinu ljudi koji sa zadovoljstvom citaju nase tekstove i koji nam vjeruju, privlacimo upravo radi toga sto se borimo za istinu i domovinu i sto ne pripadamo nikakvoj politickoj ili vladajucoj stranci. Vjerujte mi to je jedan od najvecih razloga koji je i mene privukao da iscekujem godinama svaki broj naseg 'Glasnika", a uz pomoc tekstova u "Glasniku", odrastao sam i sazrio do te mjere da neki od mojih tekstova zasluze paznju i interesovanje da budu objavljeni na nasem "Glasniku". A sta vise kao osoba mogu da ocekujem od svojih licnih sposobnosti i talenta!? Ta sva spoznanja, uz pomoc naseg Glasnika, o nama samim mi, vjerujte cini posebnu radost, i donosi osjecaj nekog dodatnog ponosa. Sada, za vlastitu buducnost, mi je cilj da pripomognem sa nekim svojim tekstovima i komentarima svim nasim patriotima da i oni spoznaju sami sebe i sve svoje intelektualne mogucnosti i sposobnosti, a za koje mozda i nisu ni svjesni da ih posjeduju, bas ovako kako je meni "Glasnik" pomogao da se oslobodim i ohrabrim i da pisem onako kako razmisljam i kako mi srce diriguje. Nadam se da cemo tako i dalje svi zajednickom borbom nastaviti da se borimo za istinu i pravdu i nasu jedinu domovinu Republiku BiH i da ce tako nas rad i ideologija saziviti i opstati za sve nase buduce generacije koje ce preuzeti na sebe ovu istu vjecnu borbu za opstanak domovine Republike BiH.

Dozvolite da sa nekoliko rijeci prokomentarisem sve prisutnije tendencije nudjenja neke "bosnjacke nacije" umjesto vec priznate nacije koja se zove Republika BiH. Posljednji tekst na Bosoni, doticnog gospodina "Dede Muje", ima nekih stvari u vezi kojih bi se moglo diskutovati, ali u cjelini je previse separatisticki. Takvu vrstu drzave "Bosne" za Bosnjake samo, bez Hercegovine i ravnopravnosti ostalih naroda bi prihvatilo mozda samo neko ekstremno krilo SDA (ukoliko naravno sva krila u SDA nisu vec totalno ekstremna, a znamo da jesu izdajnicka), ali njegova vrsta drzave bi izazvala jos veci rat zasigurno u kojem bi mozda Bosnjaci na onim prostorima potpuno i nestali i do kraja bi bilo dovrseno etnicko ciscenje. Sve u svemu, ovaj doticni gospodin mi previse zvuci kao zestoki pripadnik SDA, kao neki prikriveni Bakir Izetbegovic.

Sve u svemu pravo se osjecam ponosno sto vidim da se dosta ljudi zanima za moj text o Bakiru Izetbegovicu, a i za ostale nase tekstove koji se objavljuju u "Glasniku".

Ensvid Hadzajlic

10. TUZLACI OPREZ

Izgleda da uspjesnim privodjenjem kraju ove faze otimanja bh taritorija, vec se vrse i prve psihicke pripreme za novu fazu genocida nad Bosnjacima. Ovaj put je Tuzlanska regija na meti. Jasno i zasto, zato sto je tu Velika Srbija najtanja. Drugi razlog je sto cetnci ne mogu da oproste Tuzlacima sto su znali organizovati drzavu i odbrantiti se. Slijedi jedan clanak, kojeg nam je poslao neki cetnik. Uz clanak nam je poslat veliki attachment, u kojem su pobrojana sva srpka sela, u sjeveroistocnoj Bosni i "precizna" statistika koliko kuca u svakom selu su "muslimani" zapalili, koliko su srusili, koliko su nasilno iselili, koliko nevinih Srba je ubijeno itd. Takvu statistiku moze napraviti samo neko ko je financiran od drzave ili neke druge mocne organizacije za takav projekat. Taj projekat pokazuje da se doista odvijaju veome opsezne psiholoske pripreme za novi genocid i zato objavljujemo dio popratnog pisma, citiramo.

Najveci broj Srba u sjeveroistocnoj Bosni protjeran je iz njenog najveceg grada Tuzle. I ne samo to. U Tuzli su bili sabirni centri u kojima je bilo srpsko stanovnistvo protjerano ili zarobljeno i u ostalim naseljima ove regije. Naredno poglavlje, koje govori o logorima i mjestima zatocenja za Srbe, to najbolje potvrdjuje. Takodje, nikada nece biti zaboravljen i mucki napad na kolonu JNA, 15. maja 1992. godine, kada je u Tuzli ubijeno preko stotinu neduznih golobradih mladica koji su se, po dogovoru, povlacili iz Tuzlanske kasarne. Mnogi Srbi koji su pocetkom rata ostali u Tuzli, vjerujuci u njenu "gradjansku" opciju, osvjedocili su se kako izgleda taj recept. Vecina ih je protjerana iz tog grada pod strahovitim pritiskom i prijetnjama. Neki od tih nevoljnika su, bjezeci preko linije fronta, stradali upadajuci u minska polja.

Nista bolje nije bilo ni u ostalim gradovima i naseljima sjeveroistocne Bosne. To se posebno odnosi na Banovice, Zivinice i Kladanj. Malobrojniji Srbi u Banovicima bili su strasno ponizavani. Glad, mucenja, bezrazlozna hapsenja, odvodjenje na prisilni rad na prvu liniju fronta ka Vozuci i Loznoj, bile su gnusne radnje koje su muslimani provodili nad srpskim civilima. Srbi u Kladnju i okolini vjecno ce pamtiti kolektivno satjerivanje u prostorije Osnovne skole u Stuparima, te danonocno probijanje kroz sumska bespuca do prvih srpskih slobodnih teritorija. Egzodus srpskog stanovnistva iz ove opstine preko planinskih vrleti spasio ih je od muslimanskog koljackog noza.

Brojke od preko 60.000 prognanih Srba iz blizu 100 naselja, od kojih je veci broj opljackan i zapaljen, te 8 registrovanih stratista, oslikavaju nevolje kroz koje je proslo srpsko stanovnistvo u toj oblasti.

Kraj citata iz cetnickog pisma upucenog "Nacionalnom kongresu Republike BiH".
Statističke podatke možete naći na sljedećeoj stranici:  http://users.skynet.be/orbus/aktua510s.htm

11. PISITE IMENA ONIH KOJI SU VAS TUKLI

Procitao sam pitanje O. T. iz Sanskog Mosta pa bih mu dao slijedece savjete. Prvo neka napise na papir sve koji su ga tukli i zlostavljali ako zna imena, opis ili slicno. Nakon toga treba vidjeti kakve ima dokaze da bi ovo bilo efektivno. Problem je u tome sto je prilicno tesko dokazati te zlocine protiv njihove citave tzv. RS. Najveci udarac ce im zadati tako da tuzi direktno lica koja su ga maltretirala i tukla. Ukoliko bude imao dovoljno dokaza, tuzilastvo u Bihacu ili Sanskom Mostu moze podici optuznicu. Nakon toga oni proslijede optuznicu Srbima i ovi su onda prinudjeni da doticne osobe izruce. Sto vise svjedoka i dokaza to bolje.

Sad da odgovorim na njegovo pitanje. Do prije godinu dana se obicno obracalo Ustavnom sudu BiH za tuzbe protiv tzv. RS. Problem je u tome sto su se oni zastitili tim da se zalba odnosi na period poslije Daytonskog sporazuma. Iz tog razloga je bolje da koristi prvu metodu, jer bi kod Ustavnog suda vjerovatno izgubio parnicu.

N. N.

12. PPREPORUCUJEMO IZ BiH MEDIJA: "ORBUS", "DANI", "NTVHAYAT.com", "Bosnjaci.net"

Ponovo je "ORBUS" pun interesantnih clanaka, a evo linka do clanka "Inventura zla" Sekija Radoncica
http://users.skynet.be/orbus/aktua508.htm

I "Objavljeni Haski stenogrami o podjeli Bosne" originalno objavljenog u "Monitoru", Andreja Nikolaidisa
http://users.skynet.be/orbus/aktua501.htm

Urednik BH Dana Senad Pecanin u clanku "Koka ili jaje" ispravno tumaci zahtjeve Venecijanske komisije. On ispravno uvidja da je sada vazno prvo promjeniti Ustav Daytonske BiH, pa tek onda, kada BiH profunkcionise kao drzava, ukinuti funkciju Visokog predstavnika u BiH. Naime, ako bi prvo ukinuli funkciju Visokog predstavnika, kako politicari iz RS zahtijevaju, onda Evropa ne bi imala nacina da utice na promjene u BiH, tj. ostalo bi ovo stanje.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=405&tekst_rb=1

Izjava Sulejmana Tihica kojom se protivi ukidanju Regrutacije zbog "iskustva genocida"
http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/index.php?sta=3&pid=20051

Bosnjaci.net nastavljaju svoju izdajnicku politiku, ali se nadje i poneki komentar citalaca vrijedan paznje, a kojega Krcic ne skine odmah, jer bi u suprotnom bilo asicare da je cetnicki provokator koji samo glumi velikog muslimana

http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php?id=3297&polje=aktuelno
http://www.bosnjaci.net/komentari_citalaca.php?polje=aktuelno&id=3297&PHPSESSID=7351cd758d0dd0bb1f0f1fc6b0c62bf7

Because there are many young Bonsians who read English better than Bosnian, we will occasionally bring the most important news in English.

13. The Law Suit of The Republic of Bosnia and Herzegovina Against Serbia is Safe

Patriots in Bosnia and Herzegovina have become worried over an interview titled "Dangerous Possibility that the Court of Justice will proclaim that it does not have jurisdiction" given by the agent of Bosnia and Herzegovina at the International Court of Justice at the Hague, Sakib Softic for "Oslobodjenje" on March 17. In that interview, among other things, it says:

The legal representative of Bosnia and Herzegovina in the suit against Serbia and Montenegro for genocide, Sakib Softic, expects that, on February 27, 2006, at the very beginning of the main session, the International Court of Justice at the Hague will reopen the discussion about the jurisdiction of the court in the case, at the recommendation of the legal team of our neighbors.

The Court of Justice has a responsibility to keep consideration of its own jurisdiction throughout an entire proceeding, and in the opinion of Mr. Softic, the legal team representing the neighboring countries will use this by connecting the decision of lack of jurisdiction in the case of Serbia and Montenegro against NATO from December 15, 2004 with this case of Bosnia vs. Serbia and Montenegro.

Consequentially, Softic emphasizes that there is a danger that the Court's decision in the case of Serbia-Montenegro vs. NATO could have an effect on the decision that our country has against its neighbor for genocide.

End of quote from "Oslobodjenje".

We commented on similar assertions in December 2004, immediately following the mentioned decision, in which the Court declared itself as not having the jurisdiction in the case Serbia vs. NATO for the reason that at the time of the strikes against Serbia and Montenegro, those entities were not members of the United Nations, and at the time we explained why that decision could not be applied as presedan to endanger the suit of Republika BiH vs. Serbia and Montenegro.

Namely, DURING THE AGGRESSION OF SERBIA AND MONTENEGRO AGAINST THE REPUBLIC OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, THE REPUBLIC OF BIH ITSELF, THE VICTIM OF GENOCIDE, WAS A MEMBER OF THE UNITED NATIONS, AND AS SUCH IT WAS UNDER THE PROTECTION OF INTERNATIONAL LAW, THAT IS, OF THE UN CHARTER.

Because of the statement above by Mr. Softic, we sent the interview from "Oslobodjenje" to Prof. Boyle, to ask him for his opinion on the new developments. This is what Prof. Boyle said, in his own words:

These issues have already been argued on four separate occasions and decided in favor of Bosnia on all of them. First in the Order of Provisional Measures of 8 April 1993 that i won for Bosnia. Second, in the Order of Provisional Measures of 13 September 1993 that I won for Bosnia. Third, in the Judgment of July 1996 where the Court formally considered and rejected all of the Serbian arguments against Jurisdiction that it had already made and lost twice before. And fourth, Serbia then proceeded to formally attack that 1996 Judgment by filing a new lawsuit calling for its Revision, where it made all the same arguments all over again and lost. So i doubt very seriously that the Court will reverse these four decisions because of the Nato case. It would make the World Court look like a laughing-stock to the entire World. fab.

Therefore, as a matter of law, our lawsuit is not in danger. We do not believe that the judges of the most important court in the world would put the international legal order in danger in order to let the Cetniks off the hook for nothing less than genocide. It is a whole different matter with our polititians. It would not be the first time for them to bargain with our destiny. However, the times when they would get accolades for agreeing to betray our Constitution are long gone. Now Bosnians and Herzegovinians know that there are values which cannot be bartered, and those are: homeland, lives, honor, national dignity, sovereignty, justice. values which cannot be bought by any amount of money.

If Softic is trying to scare us with these statements to prepare us for a settlement with the Cetniks, let him know that he, and his bosses, will not be able to hide the treason, and that they and their progeny will be known as traitors of the people and the homeland.

If this is just a misunderstanding, and not an indication of an intention to settle the case, which is unacceptable now or in the second phase of the trial, then we are calling to our leaders who are making the decisions about the lawsuit, not to take offense at our sensitivity about the matter, and we ask that they promptly notify the Court that there is no legal similarity between our Lawsuit and the Serbian suit against NATO, because the Republic of Bosnia and Herzegovina was a member of the UN when the genocide was committed. With an emphatic warning to the court they would surely cut short all the games against the Lawsuit, even if, as Softic suggests in the interview from which we quoted, there are some judges who might be playing them.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 19. mart 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 325

1. UVODNIK: DVA KOLOSJEKA BORBE ZA BiH TUZBA REPUBLIKE BiH ZA GENCID JE SIGURNA
DA LI JE PONOVO SRBIJA MINA POD EVROPOM

2. KOMENTAR POVODOM INTERVJUA BAKIRA IZETBEGOVICA
3. AKCIJA: SREBRENICA EVROPSKO PITANJE
4. ZELIM DA TUZIM REPUBLIKU SRPSKU
5. EMIR KUSTURICA OTVORENI SRBIN
6. KADA CE BITI MUZEJ GENOCIDA U BiH?
7. ENGLISH TRANSLATION OF THE SOFTIC'S INTERVIEW
8. PREPORUCUJEMO IZ BiH MEDIJA: "ORBUS"; 'BOSONA", "OSLOBODJENJE", "DANI"
Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

1. UVODNIK: DVA KOLOSJEKA BORBE ZA BiH

U protekloj sedmici paznju BiH javnosti su okupirale dvije stvari, Tuzba za genocid i Venecijanska komisija.

TUZBA REPUBLIKE BiH ZA GENCID JE SIGURNA

Patriotsku BH javnost je ovih dana zabrinuo intervju pod naslovom "Opasnost da se Sud pravde proglasi nenadleznim" kojeg je dao BH agent na "Internacionalnom sudu pravde u Hagu" Sakib Softic za "Oslobodjenje" 17. marta. U tom intervjuu se izmedju ostalog kaze, citiram:

Pravni zastupnik Bosne i Hercegovine u tuzbi protiv Srbije i Crne Gore za genocid Sakib Softic ocekuje da ce Medjunarodni sud pravde u Hagu po prigovoru pravnog tima nasih susjeda na samom pocetku glavnog rocista 27. februara 2006. godine ponovo otvoriti raspravu o nadleznosti ovog suda u navedenom sporu.

Sud pravde je duzan voditi racuna o svojoj nadleznosti u toku citavog postupka, sto ce, prema Softicevim procjenama, pravni tim susjedne drzave iskoristiti dovodeci u vezu presudu o nenadleznosti po tuzbi SCG protiv NATO-a iz 15. decembra 2004. godine sa slucajem bh. tuzbe protiv SCG .

Softic stoga naglasava kako postoji opasnost da bi odluka Suda pravde u slucaju SCG-NATO mogla imati uticaja na spor kojeg nasa drzave vodi protiv susjedne drzave za genocid.

Kraj citata iz "Osobodjenja".

Mi smo identicne tvrdnje komentarisali jos u decembru 2004, cim je 15. decembra 2004. donesena odluka Svjetskog Suda da se Sud proglasava nenadleznim u sporu SCG protiv NATOA jer za vrijeme bombardovanja SCG nije bila clanica UN, mi smo objasnili zasto ta presuda ne moze posluziti kao pravni presedan da bi se ugrozila Tuzba Republike BiH protiv SCG.

Naime, ZA VRIJEME AGRESIJE SRBIJE I CRNE GORE PROTIV REPUBLIKE BiH, REPUBLIKA BiH, ZRTVA GENOCIDA, JESTE BILA CLANICA UN TE ZATO JESTE BILA POD ZASTITOM INTERNACIONLANOG PRAVA, TJ. POD ZASTITOM POVELJE UN. TO JE POPTUNO DRUKCIJA SITUACIJE OD SITUACIJE U KOJOJ JE BILA SiCG ZA VRIJEME BOMBARDOVANJA NATO-a, JER "ZRTVA" BOMBARDOVANJA SiCG NIJE TADA BILA CLANICA UN TE ZATO NIJE BILA POD ZASTITOM POVELJE UN.

Povodom pomenute Softiceve izjave, preveli smo clanak iz "Oslobodjenja" i poslali ga Prof. Boyle-u da ga pitamo za misljenje o novonastaloj situaciji. Evo sta je prof. Boyle rekao, citiram originalnu izjavu na Engleskom:

These issues have already been argued on four separate occasions and decided in favor of Bosnia on all of them. First in the Order of Provisional Measures of 8 April 1993 that i won for Bosnia. Second, in the Order of Provisional Measures of 13 September 1993 that I won for Bosnia. Third, in the Judgment of July 1996 where the Court formally considered and rejected all of the Serbian arguments against Jurisdiction that it had already made and lost twice before. And fourth, Serbia then proceeded to formally attack that 1996 Judgment by filing a new lawsuit calling for its Revision, where it made all the same arguments all over again and lost. So i doubt very seriously that the Court will reverse these four decisions because of the Nato case. It would make the World Court look like a laughing-stock to the entire World. fab.

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ukratko, ovdje Prof Boyle kaze da je o tome pitanju Sud raspravljao vec u cetiri navrata i svaki put je bilo odluceno u korist Bosne i Hercegovine. Prof Boyle zatim pravnickim preciznim jezikom navodi kako su se zvale te mjere Suda i kada su bile donesene. Prof zakljucuje rijecima: "Dakle, ja veoma ozbiljno sumnjam da ce Sud preokrenuti ove cetiri odluke zbog slucaja NATO. To bi napravilo da Svjetski sud pravde citavom svijetu izgleda kao smijurija. - kraj izjave prof Boylea.

Dakle, kada je pravo u pitanju nema opasnosti za nasu Tuzbu. Ne vjerujemo da ce sudije najvaznijeg suda na svijetu ugroziti svjetski pravni poredak da bi pustili cetnike sa udice, tj. da bi im progledali kroz prste, nista manje nego genocid. Sasvim je druga stvar kada su nasi polticari u pitanju. Ne bi bilo prvi put da nasi politicari trguju sa nasom sudbinom. Medjutim, prosla su ta vremana kada su za dogovarane izdaje Ustava Republike BiH dobijali nase hvalospjeve. Sada Bosanci i Hercegovci znaju da postoje i vrijednosti sa kojima se ne moze trgovati, a to su: domovina, zivoti, cast, nacionalno dostojanstvo, suverenitet, pravda, ..., vrijednosti koje se ne mogu nikakvim parama platiti.

Ako nas Softic gornjim izjavama prepada da bi nas pripremio na nagodbe sa cetnicima, neka zna i on, a i njegovi sefovi, da nam nece moci sakriti izdaju, i da Bosanci i Hercegovci nikada nece oprostiti tu izdaju, da ce se ih se sramiti i njihovi potomci.

Ako je u pitanju samo nesporazum, a ne nagovjestaj nagodbe, koja nam je neprihvatljiva i u drugoj fazi, onda pozivamo nase lidere koji odlucuju o Tuzbi, da ne zamjere na nasoj preosjetljivosti, i zahtijevamo da hitno upozore Sud da ne postoji nikava pravna slicnost izmedju nase Tuzbe i srpske tuzbe protiv NATO-a, jer Republika BiH jeste bila clanica UN kada je izvrsen genocid. Energicnim upozorenjem Sudu bi sigurno presjekli sve igre protiv Tuzbe, ako i postoje u glavama pojedinih sudija, kako Softic nagovjestava u pomenutom clanku.

DA LI JE PONOVO SRBIJA MINA POD EVROPOM

Kao sto je poznato, Srbija je inicirala svjetske ratove, da bi prosirila svoje teritorije na Bosnu i Hercegovinu. Rezultat tih svjetskih ratova je trajna podjela evropskih sila na tzv. "Centralne sile" i "sile Antante". Poslije 90 godina Evropa je napokon pokusala da zaboravi na stare podjele i da ozbiljno krene ka ujedinjenju. Evropa je shvatila da ne smije ostati podijeljena u relativno male drzave u poredjenju sa USA, kao i u poredjenju sa novim ekonomskim gigantima u kakve izrastaju Kina, Indija, Brazil, te da se mora ujediniti da bi se mogla natjecati u tehnoloskim revolucijama novih vijekova. Zato Evropa ne moze dozvoliti da u srcu Evrope postoje male fasisticke drzavice, legla korupcije i kriminala, gdje kriminalne familije vladaju cijelim drzavama. Zato je Evropa odlucila da uljudi Balkan, da balkanske drzave transformise u normalne drzave, koje ce napokon uci u 21. vijek sa demokratskim principima kao sto su npr. 1 gradjanin - jedan glas. U takvoj Evropi nema mjesta za male fasiste iz RS i za njihovu tvorevinu nastalu genocidnim metodama.

Rezultat tih spoznaja Evrope je uporno insistiranje Venecijanske komisije da se promjeni Daytonski Ustav i to u pravcu ujedinjenja drzave. Ali ne lezi vraze. Cini se da je Ashdown jedan od onih koji ce zbog starih podjela zrtvovati proces ujedinjenja Evrope. On se veoma lukavo pocinje suprotstavljati odlukama Venecijanske komisije. Ashdown koristi svo svoje lukavstvo da sacuva Republiku srpsku.

- On objasnjava liderima RS da moraju kooperirati sa Tribunalom, da bi izbili adute onima koji zele da ukinu RS zbog krsenja Evropskih zakona i nepostivanja Evropskih sudova. Zato je odjednom kooperacija cetnika sa Tribunalom postala udarna vijest.

- On objasnjava vlastima RS da "niko ne moze ukinuti RS bez njihove saglasnosti, jer im to Dayton garantuje", kao sto se vidi npr. iz slijedece vijesti PBS-a, citiram:

[pbs]Sarajevo, 15.03.2005. - Odgovaraju?i na pitanje je li ulazak BiH u Europu zna?i i ukidanje RS, potvrdio je da niko ne može ukinuti RS, jer je njeno postojanje zagarantirano Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dodao je kako ?e odluku o reformi policije donijeti Narodna skupština RS i da on ne?e nametnuti rješenje. - Kraj citata.

Jedna digresija: Iz gornej vijesti se vidi koliko nam je zla nanio Izetbegovic potpisujuci Dayton.

- Ashdown odjednom ovih dana pravi ekscese i evakuise prostorije OHR-a radi prijetnji teroristickim aktom, kojega je ko zna ko anonimno uputio. Ashdown time igra na staru kartu, tzv. "Ismskog terorizma". Evakuacijom prostorija OHR-a on je napuhao opsanost od terorizma, samo zato da bi Evropi skrenuo paznju ko je tu neprijatelj, a ko saveznik. I tu se vidi koliko nam je zla nanio Izetbegovic kada nam je nabio imidz "islamske drzave".

Dakle, Srbija je ponovo postavila jabuku razdora pod Evropu. Ponovo se radjaju stare polarizacije u Evropi, i to zbog istih starih razloga, srpske neutazene gladi za tudjim, tj. bosanskim teritorijama. Ako obje strane u BiH, i oni koji su za Republiku BiH, i oni koji su Republiku srpsku imaju uticajne saveznike medju pojedinim Evropskim drzavama, onda ce pobjedu odnijeti oni na cijoj stani je pravo. Nisam rekao "na cijoj strani je pravda", jer pravda jeste na nasoj strani, ali nam to nista nece vrijediti ako se Daytn dovede do kraja, tj. ako se daytonski ustav potpuno legalizuje. Dakle, ako se daytonski proces dovede do kraja, onda ce pobjednik biti Republika srpska. Ako se daytonski proces ospori kao nelegalan, onda cemo na kraju docekati da BiH ponovo bude normalna drzava. Dakle, bez obzira na Venecijansku komisiju i zelje Evrope da nam pomogne, ipak je sudbina nase drzave samo u nasim rukama. Ako nasi predstavnici u vlasti prestanu sudjelovati u legalizaciji daytona, i ako prestanu usvajati daytosnke zakone kojima se ukidaju zakoni Republieke BiH, onda ce Dayton biti mrtav, a Republika BiH ce ozivjeti kao jedinstvena drzava.

Na ovom, politickom frontu, imamo jednu zaista dobru vjest. Sulejman Tihic je po povratku iz Neuma rekao da se ne slaze sa zakljuccima iz Neuma, sto je bio veliki udarac za RS. Odjednom je u RS doslo do panike, jer nisu dobili "nista napismeno u Neumu".

Drugi pravac borbe za Republiku BiH je da na internacionalnom Sudu pravde u Hagu trazimo ukidanje Republike srpske kao genocidne tvorevine. Medjutim, ne smijemo se osloniti samo na to. Moramo ici i polticki na ukidanje Republike srpske u skladu sa zahtjevima Venecijanske komisije, tj. moramo zaustaviti legalizaciju Daytonskog ustava u skupstinskim klupama dananje entitetsko-kantonalne BiH.

Dr. Muhamed Borogovac

2. KOMENTAR POVODOM INTERVJUA BAKIRA IZETBEGOVICA
Pise: Ensvid Hadzajlic

U SDA nema rascjepa, ali ima razlicitih misljenja, tvrdi Bakir Izetbegovic, jedan od potpredsjednika Stranke demokratske akcije i poslanik u parlamentu FBiH, u intervjuu koji je dao za "Nezavisne novine" 13.3.2005. Kaze da bi izborni kongres ove stranke, najavljen za maj, trebao donijeti novi iskorak od bosnjackog ka bosanskom i evropskom.

Dozvolite da se osvrnem na "zaboravljanje" Hercegovine i forsiranja "bosanstva" od strane Bakira Izetbegovica kada govori o nasj domovini. Dozvolite da po tom pitanju samo citiram nasega Dr. Vahida Sendijarevica koji je u proslonedjeljnom izdanju "Online glasnika NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE" u svome tekstu "Islam i drzava (nacija)" predvidio i objasnio podvalu "bosanstva" koju nam poturaju neprijatelji nase domovine i naroda. Citiram tekst Dr. Sendijarevica:

Muslimanima u Bosni i Hercegovini se stalno nude neke nove nacije/drzave (Bosanska drzava, Bosnjacka drzava, Muslimanska drzava, itd.) koje ne postoje i koje bi trebale tek da dobiju internacionalno priznanje, a odgovaraju ih od internacionalno priznate bosansko-hercegovacke nacije, Republike Bosne i Hercegovine, koja im garantuje suverenitet i ravnopravnost sa svim drugim njenim gradjanima. Ponekad je tesko vidjeti prevaru, mada je ocita. - kraj citata Dr. Sendijarevica.

Sin osnivaca SDA Alije Izetbegovica kaze da se nece kandidirati za predsjednika stranke ni na ovom ni na sljedecem kongresu, jer ne zeli od stranke napraviti "familijarnu dinastiju". Priznaje da zeli koristiti svoj ugled koji ima u narodu i medju biracima i stranackim kolegama, iako, veli, ima i onih koji ga ne vole (a upravo su ovi drugi i najbrojniji samo sto "nas" Bakir to ne zeli ni da cuje naravno).

Izetbegovic mladji objasnjava da je njegov otac prvi predsjednik Predsjednistva BiH rahmetli Alija Izetbegovic znao za zlocine pojedinaca u redovima Armije RBiH. Tvrdi da je na njihovom suzbijanju i kaznjavanju radio koliko je mogao, da je znao i za logor "Silos" u Tarcinu kod Sarajeva. Bakir Izetbegovic tvrdi da je njegov otac pokusao da oslobodi zarobljenike, ali da je lokalno stanovnistvo ocekivalo razmjenu tih ljudi za Bosnjake odvedene iz Hadzica koji, na kraju, nikada nisu pronadjeni.

Dalje Bakir velica svoj "licni i svjetli lik i djelo za dobrobit stranke i naroda", ali sa tim vas i ne zelim zamarati, posto vec svi znamo kakva je osoba i karakter "nas veliki" Bakir. Medjutim, ono sto mi je posebno privuklo paznju od svih njegovih izjava je odgovor na pitanje: "Mora li SDA biti u koaliciji sa SDS-om, što joj mnogi zamjeraju?" Bakir Izetbegovic je vjerovali ili ne dao doslovno sljedeci odgovor: "Pa ako SDP ili SNSD nece sa nama, onda mi moramo sa nekim."

Vec sam pet puta procitao ovaj dio intervjua i jos uvijek ne mogu da vjerujem ovakvom apsurdu i zlocinu od strane SDA prema svim poklanim, izamasakriranim, zlostavljanim, silovanim.... zrtvama genocida u koji je jos 1992. godine SDA sa Izetbegovicem na celu povela muslimanski narod Bosne i Hercegovine na zrtvenik SDS-u i ostalim neprijateljima domovine.

Veoma mi je jasno sada da je Bakir dobro izucio zanat od svog rahmetli "babe", koji mu je cak ostavio u amanet da parca i poklanja dijelove nase jedinstvene domovine Bosne i Hercegovine u raznim srdacnim pregovorima i druzenjima sa monstruoznim zlocincima kalibra Milosevica i Tudjmana, koji su uvijek zavrsavali na stetu bosnajckog naroda i Republike BiH.

Bakirova logika da se mora pridruziti nekome, pa makar taj neko vrsio i genocid nad narodom, kao SDS, nije nista drugo nego prodavanje duse djavolu. To je logika svakog zlocinca koji se ne libi saucesnistva u zlocinu da bi dosao do cilja, u Bakirovom slucaju do velike Srbije na racun Bosne i Herecgovine. Ovakva izjava bi kod pametnih naroda diskvalifikovala Bakira Izetbegovica za sva vremana sa bilo kakve javne funkcije. U normalnim narodima ljudi se bore za vlast da bi unaprijedili drustvo. Koje drustvo se unapredjuje u saradnji sa SDS-om? Jedino velika Srbija?

Normalan covjek sve ovo tesko moze da shvati i razumije, a da na kraju ostane i dalje normalan. Ljudi karaktera i savjesti poput Bakira Izetbegovica mogu, vjerujem, biti vrlo pogubni za normalne ljude koji pate od srcanih bolesti, pa im preporucujem da sa krajnjim oprezom pristupaju citanju i slusanju izjava doticnig.

Narode probudi se vec jednom i zaustavi sve ove zlocince kao sto je Bakir i ostali uz njega i ne dozvoli im da naviknu ovaj narod na zlocin i genocid kao na dozvoljene pojave na putu do velike Srbije.

3. AKCIJA: SREBRENICA EVROPSKO PITANJE

Obavjestavamo vas da je u Parizu u okviru akcije Srebrenica Evropsko pitanje odrzan Requijem za Srebrenicu, i da su na tom requiemu nasi aktivisti upoznali i regrutoali nove lobiste za BiH medju Francuskim parlamentarcima.

POZIVAMO VAS DA SKUPITE STO VISE POTPISA I DA IH POSALJETE NA NASU ADRESU A MI CEMO IH FORWARDOVATI U FRANCUSKU DO Gosp. SADIJE OMBASIC.

Potrebno je: Ime, Prezime, Drzava, Email adresa.

Nasim aktivistima u Francuskjoj je potrebna ta podrska da dokazu da predstavljaju veliki broj bosanskih izbjeglica, da budu ozbiljno shvaceni kada pregovaraju sa evropskim parlamentarcima kao legitimni predstavnici zrtava rata.

4. ZELIM DA TUZIM REPUBLIKU SRPSKU

Zovem se O. T. (ime i prezime nam je poznato, ali ga izostavljamo radi privatnosti) , iz Sanskog mosta.

Trebaju mi informacije ili neki linkovi preko kojih mogu saznati kako i na koji nacin mogu podnijeti tuzbu protiv Rebublike srpske
ili pojedinaca koji su izvrsili zlocin nad mojom licnoscu i koji su opljackali moju imovinu.

Logoras sam koncentracionih logora: "BETONIRKA" SANSKI MOST,"MANJACA" I "BATKOVIC"

HVALA.

Molimo sviju koji znaju kako bi se i na kojim sudovima tuziti Republika Srpska, da nam jave, da to posaljemo gospodinu iz Sanskog Mosta.

5. EMIR KUSTURICA OTVORENI SRBIN

Postovani, evo ovdje imate dokaz vasim tvrdnjama da je Emir Kustruica Srbin jer je to upravo izjavio u Guardijanu: "Yet there is no doubting the sincerity of Kusturica's vision. He describes the Damascene moment when he decided to build the village like a celestial visitation. "One day when I was shooting I noticed a shaft of light hit the hillside. 'There I will build a village,' I thought." But the most jaw-dropping thing of all, given that Kusturica is descended from several generations of Bosnian Muslims, is that the centerpiece of the place is an orthodox church dedicated to the 13th-century scholar Sava, the patron saint of Serbia. What would his late father, Murat, have thought of that? "My father was an atheist and he always described himself as a Serb. OK, maybe we were Muslim for 250 years, but we were orthodox before that and deep down we were always Serbs, religion cannot change that. We only became Muslims to survive the Turks."

Uz najbolje zelje za uspjesan rad Bosankog Kongresa,
Karim Begovic

http://www.guardian.co.uk/arts/fridayreview/story/0,,1429413,00.html

Bez obzira koliko je Emir Kusturica odvartan kao izdajnik, on nije nas veliki problem. Sa njime je lako, jer je on otvoreno rekao da je Srbin. Nas problem su skriveni muslimanski Srbi kao npr. Alija Izetebgovic. Ni Kusturica ni Karadzic nisu mogli unistiti Republiku BiH, ali jeste mogao Alija koji je glumio velikog muslimana i Bosnjaka, da bi odrado posao za Srbiju. Na neki nacin Kusturica nam je koristan kao dokaz da postoje muslimanski Srbi i kao dokaz koliko su oni vatreni u svome srpstvu. Zahvaljujci Emiru, mnogi smo desifrovali i Aliju.

6. KADA CE BITI MUZEJ GENOCIDA U BiH?

Predsjednik Bosne i Hercegovine je otisao na ceremoniju otvaranja muzeja holokausta u Jerusalimu. To je ko zna koji po redu muzej o stradanju Jevreja u drugom svjetskom ratu i ko zna koji u Izraelu. Vec 60 godina nakon genocida nad jevrejima otvaraju se novi spomenici sirom svijeta, dok ni 10 godina nakon genocida nad Bosnjacima, ni jedan muzej niti spomenik se nije otvorio u Bosni i Hercegovini. Jedino sto ima je mezarje u Potocarima, i to jedva da se postiglo. Pare koje siromasni bh poreznici placaju vlastima Bosne i Hercegovine, umjesto da se koriste da se otvaraju nasi spomenici, trose se da bi nas predsjednik putovao po svijetu i slavio po hiljaditi spomenik o Drugom svjetskom ratu i to u okupiranom i etnicki ociscenom Jerusalemu. To nije nista drugo nego nasa podrska Izraelskom fasizmu i okupaciji nad Palestincima.

Neka samo kazu da nema para za nasu Tuzbu za genocid, nas jedini spomenik, kojega ne mogu da ukinu jer narod budno posmatra sta tu rade

http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20050315/ap_on_re_mi_ea/israel_holocaust_memorial_2

Meho.ba

Buduci da na ovoj listi imamo mnogo mladih ljudi koji bolje citaju i pisu Engleski nego Bosanski, i koji su nam uvijek veoma zahvalni kada nesto objavimo na Engleskom, ovaj put koristimo priliku da imamo preveden pomenuti clanak iz "Oslobodjenja" na Engleski, te objavljujemo taj prevod, kojega je gore komentarisao Prof Boyle. Zahvaljujemo se prevodiocima dobrovoljcima sto su tako hitno reagovali i omogucili da poruka Prof. Boylea dodje do bh stampe. Pozivamo BiH medije da je slobodno preuzmu i prenesu gornju izjavu, cime ce doprinijeti smirivanju javnosti.

Dear Prof. Boyle,

In an interview that Mr. Softic gave in Oslobodjenje of March 17, 2005, there is somthing very disturbing. He spke of possibility that Interneational court might again open hearing on its jurisdiction regarding the Bosnian lawsuit, and that he is not even certain of outcome.

We would appreciate very much your comment. The foolowing is an translation of the article by Mr. KALAMUJIC in Oslobodjenje of March 17, 2005.

7. ENGLISH TRANSLATION OF THE SOFTIC'S INTERVIEW

Danger that the International Court of Justice might declare that it does not have jurisdiction over the case

Sakib Softic, legal representative of Bosnia and Herzegovina in lawsuit against Serbia and Montenegro for genocide, expects that the International Court of Justice in The Hague at the opening of the main hearing on February 27, 2006 will again open the discussion about the court's jurisdiction in the above-mentioned case, on a motion of the legal team of our neighbor.

The International Court of Justice is responsible for keeping track of it's own jurisdiction during the whole process, which the legal team of the neighboring country, according to Softic, will use to relate the Court's ruling from December 15, 2004 about lack of jurisdiction in case of the lawsuit of Serbia and Montenegro against NATO with the lawsuit of Bosnia and Herzegovina against Serbia and Montenegro.

Softic stressed the danger that the Court's ruling in case Serbia and Montenegro vs. NATO could have influence on the lawsuit that our country is pursuing against the neighboring state for crime of genocide.

"This fact could affect the legal dispute that our country is pursuing against Serbia and Montenegro, especially because the current judge panel, while deciding on lawsuit of Serbia nad Montenegro vs. eight NATO countries, tried to reinterpret former three rulings (from years 1993., 1996. and 2000.) in which the Court had declared the lawsuit of Bosnia and Herzegovina against Serbia and Montenegro to fall under its jurisdiction", Softic said.

During the ruling phase in case of the lawsuit of Serbia and Montenegro against NATO, a peculiar precedent occurred that lead to a division among the judges. Although Serbia and Montenegro did not mention it in its motion for decision on jurisdiction, the Court discussed, within the framework of the Serbia and Montenegro vs. NATO lawsuit, former rulings in case of the lawsuit filed by Bosnia and Herzegovina, which created doubt in seven out of 15 judges that were on the panel.

"The mentioned seven judges voted that the International Court of Justice has no jurisdiction in the case of Serbia and Montenegro against NATO, but they expressed objection on why the Court had taken a course that could reflect on cases that are already decided by the Court", Softic said.

Legal representative of Bosnia and Herzegovina is certain that the expected motion by Serbia and Montenegro for ruling on the Court's jurisdiction in case of the lawsuit filed by Bosnia and Herzegovina will not delay the start of the main hearing scheduled for February of next year.

However, Softic said that until the final verdict it would not be revealed whether Serbia and Montenegro will be charged with genocide and whether the Court has jurisdiction over the case.

The Court Has Not Changed Rulings in the Past (Sub-title in the Oslobodjenje article)

Softic reminded that in history of the International Court of Justice in The Hague never has been a case where the Court ruled three times that a case fell under its jurisdiction, and then decided to change the ruling. The previous rulings have been 13 to two and 14 to one in favor of proclaiming that the Court has jurisdiction over the case, which means that there is an overwhelming majority for Bosnia and Herzegovina's claim.

However, Softic announced that a third of the panel's assembly at the International Court of Justice in The Hague will be replaced at the beginning of next year, which means that five new judges will take over the work on the case, and this could have effects on the formation of the majority vote.

The end of the translation.

Best regards,

V. S. and A. H.

(248) 773-1030

8. PREPORUCUJEMO IZ BiH MEDIJA

Preporucujemo da na "Orbusu" procitate clanak Mehmeda Agovica i izjave Sulejmana Tihica o Tuzbi za Genocid, kao i izjave americkog profesora internacionalnog prava Paula Wiliamsa, koji je jos jednom potvrdio da Republika srpska ne moze ugroziti Tuzbu, jer je Tuzbu ispostavila Republika BiH dok jos nije postojala Republika Srpska, tj. Tuzba je starija od Republike srpske, te Tuzba moze dovesti do "preuredjenja BiH", citaj do ukidanja RS kao posljedice genocida.

http://users.skynet.be/orbus/aktua490.htm

Na "Bosoni" mozete naci jos neka razmisljanja o Tuzbi:

http://www.bosona.net/index.php?option=com_content&task=view&id=82

Napokon su i klasicni BiH madiji shvatili znacaj Venecijanske komisije, te se sada masovno pise i o zahtjevima te komisije. Evo sta na primjer pise "Oslobodjenje"

http://www.oslobodjenje.com.ba/printart.asp?art_id=44210

I "Dani" pisu o zahtjevima Venecijanske komisije:

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=405&tekst_rb=1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

13. mart 2005.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 73 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.