Ponedjeljak, 6. Juli 2020

 

 

 

06:22:04

Glasnici

Izdanja iz 2005. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 59803  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:36

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">


BR. 348  http://republic-bosnia-herzegovina.com/
1. UVODNIK: VUK NA OVCU SVOJE PRAVO IMA

2. "Vecerni List": Ashdown i Cavic obmanuli javnost

3. CETNICI SAMO KUPUJU VRIJEME

4. INTERVJU: I Holandija bi morala tuziti SiCG zbog genocida nad BiH

5. DVIJE AMERICKE OPCIJE RJESENJA PROBLEMA RS

6. RE: TUNJO - IZDAJNCI, NE RACUNAJTE NA MENE

7. Svi mi govorimo Turski

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 348 | No Comments »

1. UVODNIK: VUK NA OVCU SVOJE PRAVO IMA

October 9th, 2005

Tragikomicno je gledati euforiju medju Bosnjacima zbog navodnog pristanka Skupstine RS da usvoji "Evropske principe" u reformi policije. Od samoga pocetka Evropske incijative rukovodstvu RS je bio cilj da BiH krene u Evropu ovakva kakva je sada, tj. da ostane status qvo, da se nikakve konkretne medjuentitetske regije ne nacrtaju na karti BiH. Upravo je to Terzic trazio od Evrope, da progledaju kroz prste Republici srpskoj, i da ne insistiraju na ukidanju policije RS.
A Evropa, nasavsi se izmedju dvije strane, gdje je srpskoj strani veoma mnogo stalo do njihove drzave RS, a bosnjackoj nije ni malo stalo do BiH, je krenula linijom manjeg otpora. Dogodilo se upravo ono sto je Terzic, zajedno sa rukovodstvom RS oduvjek trazio od Evrope, da se napravi slijedeci korak BiH ka Evropi, a da se ne nacrtaju nikakve mape medjuentitetskih regija. Podsjecam na Terzicev intervju dat "Oslobodjenju" jos 7. maja, 2005, citiram:

"Oslobodjenje": ... Šta je sa Studijom izvodljivosti?

Terzic: "Ukoliko završimo ove razgovore oko policije, a na dobrom smo putu, i to cemo riješiti. Imamo realan, okviran konsenzus oko politickih stvari. Treba još završiti pitanje mapa. To je veliki problem i meni je zao da je uopšte Brisel u ovoj fazi uzeo mape kao nešto relevantno za davanje saglasnosti. To je proces kojeg treba pustiti da sazrije.

"Oslobodjenje": Vaš odgovor je opet optimistican!

Terzic: "Došao sam na Vlašic i jasno rekao da se nadam da cemo se dogovoriti. I kad smo otišli sa Vlašica, imali smo dogovor. Vazno je da razgovori nisu prekinuti, važno je da smo se sami dogovarali, važno je da smo napravili okvirni dogovor."

"Oslobodjenje": Riješili ste zapravo formu, ali suština nije riješena.

"Ako mape uzmemo za suštinu, onda je tako. Ali, bitno je da smo makar formu riješili. A to, izmedju ostalog, znaci da ce ministar sigurnosti BiH u operativnom upravljanju policijom imati iste ingerencije kao svaki ministar policije u Evropi."

"Oslobodjenje": To znaci, takodjer, da entitetski MUP-ovi nastavljaju djelovati.

Terzic: "Nismo to rješavali, niti ja imam namjeru rješavati. Za to su zaduženi entitetski parlamenti i vlade."

"Oslobodjenje": No, MUP-ovi entiteta ipak ostaju?

Terzic: "Ja pretpostavljam da tako nece biti u Federaciji BiH. Ako je to u RS pitanje života i smrti, onda zašto da ne?"

- Kraj citata iz "Oslobodjenja"

Zato me ova euforija neodoljivo podsjeca na euforiju poslije potpisivanja Daytona. I tada su toboze Srbi nerado potpisali Dayton, a Alija je govorio: "Sacuvali smo drzavu." i Bosnjaci su slavili, a novinari BBC-a i CNN-a ih s podsmijehom snimali kako slave propast svoje drzave. Sada, kada cetnici svim sredstvima brane Dayton, tj. mjesto rodjenja zlocinacke drzave RS, i budalama je postalo jasno da je sva ta euforija bila samo prevara namijenjena Bosnjacima, da se ne pobune sto im drzavu otimaju.

Ovo danas je identicna situacija. Budalama ce opet za 10 godina biti jasno da su Srbi pobjednici, i da su samo zato tako glatko, na precac, i Skupstina i Vlada RS usvojili "Evropske principe", od kojih nije ostalo ni "P" poslije svih Terzicevih popustanja, od Vlasica pa nadalje. Bajke za malu djecu su da ih je neko natjerao. Kako ih do sada niko nije mogao natjerati da usvoje bilo sta sto bi ugorozilo RS?

I sta sada reci? Da li smo mi Bosnjaci mozda retardiran narod? Mnogi ce to pomisliti, makar kada je politika u pitanju. Ja ne mislim tako. U pitanju je izdaja. Narod ne moze znati sve trikove i finese u politici. Narod vjeruje svojim liderima. Terzic, Tihic, Lagumdjija itd. su bili duzni da objasne ovu prevaru Bosnjacima, u stampi i u Parlamentu, a oni su upravo glavni stubovi te prevare.

A mozde cemo sutra i po Terzicu nadijevati imana ulica u nasim gradovima. Eto uskoro ce se Trg Oslobodjenja zvati po Aliji Izetbegovicu. Zamislite, Trg Oslobodjenja ce nositi ime izdajnika koji je potpisao Dayton, tj. osnovao RS koje se po svoj prilici nikada necemo osloboditi.

Svaki narod ima vodje kakve zasluzuje. Mozda su cetnici u pravu kada, dok ostre nozeve za "muslice", govore: "Vuk na ovcu svoje pravo ima." A svim onima koji su vec zaboravili sta je cetnik i koji slave sto su cetnici odjednom, naprecac, postali kooperativni, preporucujemo clanak na slijedecem linku  http://www.bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=187

Dr. Muhamed Borogovac

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 348 | No Comments »

2. "Vecerni List": Ashdown i Cavic obmanuli javnost

October 9th, 2005

Petak, 07 Listopad 2005
Sporazum koji je javnosti predstavljen kao prihvatenje od srpske strane europskih principa o reformi policije nigdje ne precizira da ce policijske oblasti prelaziti entitetske granice, što je bio jedan od glavnih uvjeta europske komisije. Na taj nacin OHR je prešutno popustio srpskoj strani, predstavljajuci taj potez u javnosti kao Cavicev poraz i popuštanje RS-a.

Osim toga provedba sporazuma mogla bi trajati pet godina cime srpska strana dodatno kupuje vrijeme. Nije iskljuceno da su u prijedlogu izrade sporazuma sudjelovali i eksperti iz OHR-a. Tom svojevrsnom nagodbom RS-a i OHR-a spašeni su mandati kako predsjednika RS-a Dragana Cavica, tako i visokoga predstavnika u BiH Paddya Ashdowna. Inace u slucaju nepostizanja dogovora srpska strana u BiH razradila je plan o napuštanju svih drzavnih institucija koji je trebao biti proveden u roku od sedam do deset dana, doznaje Vecernjak iz povjerljivog izvora bliskog vlastima Republike Srpske. Cilj plana bio je sprijeciti reformu policije, ali i druge zahtjeve o prebacivanja ovlasti s entitetske na drzavnu razinu. Tako bi Predsjedništvo BiH, oba doma drzavnoga parlamenta te Vijece ministara nekoliko mjeseci ostali bez srpskih duznosnika, cime bi u potpunosti drzavna razina bila blokirana.

U projekt su bili ukljuceni vladajuci SDS i PDP, kao i oporba predvodjena Dodikovim SNSD-om, ciji su zastupnici zajedno s ostalim oporbenjacima trebali napustiti parlamentarne klupe. Doznajemo kako je upravo oporba incirala tajni plan, a sve u cilju sprecavanja predsjednika Republike Srpske Dragana Cavica da potpiše prvobitni prijedlog policijske reforme. Unatoc mogucoj blokadi institucija, Ustav BiH ne poznaje prijevremene izbore, što dodatno otezava funkcioniranje BiH kao drzave. Ocigledno je kako je principijelan stav srpske strane o nediranju entitetskih granica urodio plodom. U isto vrijeme OHR nije imao sluha glede hrvatskoga zahtjeva za utemeljenjem tv kanala na hrvatskom jeziku, te je Dom naroda isti dan odbacio taj prijedlog.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 348 | No Comments »

3. CETNICI SAMO KUPUJU VRIJEME

October 9th, 2005

Najveca vijest protekle sedmice je pristanak skupstine RS da se reformise policija u skladu sa Evropskim principima. Ali ako se procita tekst onoga sto su usvojili vidi se da su samo kupili jos vremena da prave opstrukciju na tu reformu, a da ujedno malo skinu pritisak sa sebe radi toga sto prave opstrukciju.
Moramo razumjeti da Cetnici ne zele dopustiti da se kompromituje ustavni suverenitet RS koji je nastao kad je Izetbegovic, kao predsjednik BiH dao formalno priznanje toj zlocinackoj paradrzavi u Dejtonu. Njih nije briga ni za Evropu, ni za ekonomski razvoj, ni za bilo sta drugo osim da cuvaju RS. Ne zele oni u Evropu kao BiH, nego samo kao RS. I zato su se odlucili na obstrukciju po svaku cijenu, pogotovo opstruiraju bilo kakve promjene kojim bi se prenio suverenitet RSa na BiH – a reforma policije po evropskim principima bila bi bas to. Po dejtonskom ustavu oni imaju pravo, da obstruiraju bilo kakvu reformu bez obzira sta Ashdown i Evropa kazu. Ali imaju jedan problem zbog kojega im Dejton, pa zato ni RS nisu sigurni. Naime, RS je zasnovana na zlocinu, i zato nije legalna, i jedini razlog sto jos postoji je to sto Bosnjaci i Hrvati nisu nikad pokrenuli njeno ukidanje po toj osnovi. Medjutim, cetnici znaju da ako se previse inate i ako sve stoji na mrtvoj tacki, ima neke sanse da cemo se mi probuditi i prestati traziti saglasnost RS za promjene, te zatraziti ukidanje RS po osnovu njene nelegalnosti. Njima odgovara da se nista ne mijenja, ali da nama izgleda kao da se mijenja, da mi ne bismo povukli jedini pravi potez - poceli traziti ukidanje nelegalne zlocinacke tvorevine.

I onda dolazi ovakav "rasplet". To sto je izglasano u skupstini RS je samo da RS u sustini podrzava tri tacke evropske komisije, ali da ce svi detalji biti dogovoreni u narednih pet godina. Naravno, za te dogovore se RS nije odrekla svog ustavno zagarantovanog veta, pa moze odbiti sve sto joj se ne svidja. Kao na primjer, kad se predlozi da nadleznost jednog policijskog centra prelazi entitetsku liniju na nekom mjestu, oni ce samo odbiti. Rezultat je isti, samo koju godinu kasnije. A za to vrijeme racunaju da ce se Evropa umoriti i dalje popustati, te da ce pristati samo na kozmeticke promjene, koje nece ugorziti drzavnost RS.

Medjutim, oni su dobili jos pet godina, sto im je bilo potrebno, ali ne zato sto se boje engleskog "tajnog" agenta Ashdowna. Oni zajedno sa njim varaju nas, jer bez nase kooperativnosti ne mogu unistavati Bosnu i Hercegovinu. Ashdown podriva dobre namjere evropske komisije i ujedno nas vara tako sto javno bije bitke protiv SDSa koje ne moze dobiti. Kako on moze kaznjavati RS za obstrukciju, ako je veto osnovno ustavno pravo RSa? Da on stvarno hoce da kazni RS, on bi je stavio pod upitnik radi genocida, a ne radi odbijanja reforme. Ali tako bi se RS poljuljala, a to on ne zeli, nego da je sacuva, i sacuva njeno suvereno pravo da odbije reformu, a da u isto vrijeme nas prevari da mi mislimo da ima nesto dobro od dejtonskog procesa koji nas samo vodi u propast.

Tarik B.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 348 | No Comments »

4. INTERVJU: I Holandija bi morala tuziti SiCG zbog genocida nad BiH

October 9th, 2005

Ibran Mustafic, predsjednik Upravnog odbora Uduzenja majki Srebrenice i Podrinja
Tim cinom prijateljska Holandija bi pokazala da je uistinu uz zrtve genocida u BiH i sa sebe i svojih gradjana bi skinula vjecitu hipoteku da su saucesnici u genocidu. Ocekujemo da ce Holandija tako postupiti, jer su i njeni gradjani, kao vojnici UN-a, bili izlozeni zlocinu, da ce postupiti dostojantsveno i preduzeti sve da se kazni agresor SiCG za pocinjeni genocid u Srebrenici

Razgovarao: Ruzdija ADZOVIC, Jutarnje novine

Polovinom jula, na sastanku u ambasadi Kraljevine Holandije sa Ministrom vanjskih poslova Botom, delegacija Udruzenja gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja", u kojoj se nalazio i opunomoceni advokat prof. dr Frensis Bojl, uputila je zahtjev Vladi Holandije da ta zemlja podnese tuzbu protiv Srbije i Crne Gore (SiCG) za agresiju i genocid nad Republikom BiH (RBiH) i njenim gradjanima. Predsjednik Upravnog odbora tog Uduzenja Ibran Mustafic istice da je to minimum kojeg od Holandije ocekuju prezivjele zrtve genocida u Srebrenici. Zbog cega mislite da bi Holandija trebala tuziti SiCG?
- Tim cinom prijateljska Holandija bi pokazala da je uistinu uz zrtve genocida u BiH i sa sebe i svojih gradjana bi skinula vjecitu hipoteku da su saucesnici u genocidu. Po Zenevskoj konvenciji o sprijecavanju i kaznjavanju genocida, svaka drzava potpisnica konvencije ima pravo pokrenuti tuzbu protiv bilo koje drzave koja je pocinila ili pomagala zlocin genocida. Ocekujemo da ce Holandija tako postupiti, jer su i njeni gradjani, kao vojnici UN-a, bili izlozeni zlocinu, da ce., dakle, postupiti dostojantsveno i preduzeti sve da se kazni agresor SiCG za pocinjeni genocid u Srebrenici. A s obzirom da je u februaru 2006. godine rosiste protiv SiCG, bilo bi dobro da se pojavi jos jedna drzava koja ce tuziti SiCG. Da li je razgovor sa holandskim ministrom vanjskih poslova imao ikakvih efekata?
- Nas zahtjev je ocigledno iznenadio holandskog ministra vanjskih poslova. Zato smo dugo cekali njegov odgovor. On je, nakon zahtjeva nekih poslanika, prije nekoliko dana Parlamentu Holandije podnio izvjestaj o sastanku sa nama.
Koliko znamo, ministar Bot u tom izvjestaju kao rjesenje za prezivjele zrtve genocida u Srebrenici nudi humanitarnu pomoc i kaznjavanje individualnih zlocinaca. Kako to komentarisete?
- Mi smo u pismu Parlamentu Holandije porucili da prezivjele zrtve genocida u Srebrenici ne mogu prihvatati humanitarnu pomoc i kaznjavanje individualnih zlocinaca kao zamjenu za pravdu. Pravde nema sve dok su prezivjele zrtve genocida prisiljene da zive u RS-u koja je nastala kao rezultat agresije i genocida koji je bivsa Jugoslavija, sadasnje SiCG, pocinila na clanicu UN-a suverenu RBiH. Pravde nema sve dok postoji RS i sve dok se ne uspostavi ustav i granice suverene RBiH u kojoj bi svi gradjani i prezivjele zrtve genocida imale punu slobodu i suverenitet na svakoj stopi njene teritorije.
Dakle, vi ne pristajete da Holandija daje humanitarnu pomoc Srebrenici?
- Humanitarna pomoc ne moze biti zamjena za slobodu. Vlada Holandije je zauzela stav da pomaze materijalno, finansijski, socijalno i tako dalje, a ne bi se upustala u tuzbu protiv SiCG, s obzirom da protiv te zemlje vec postoji tuzba BiH za agresiju i genocid.
Sta cete dalje preduzeti?
- U ponedjeljak smo razgovarali sa novim ambasadorom Holandije u BiH. Zamolili smo ga da uruci nase pismo direktno Parlamentu Holandije, jer mi insistiramo da se on izjasni o nasem zahtjevu. Nakon toga cemo vidjeti sta dalje.

Antrfile 1)

Teske optuzbe na racun Udruzenja "Majke enklava Srebrenica i Zepa

U pismu Parlamentu Holandije ste porucili da se Vlada Holandije ne ponasa kao narod kojeg predstavlja. Sta ko znaci?
- Vlada Holandije se u BiH ponasa kao neko dobrotvorno drustvo, kao da treba rjesavati pitanje krava u ovoj drzavi. Mi smo u ponedjeljak kazali i ambasadoru BiH i dali mu do znanja da ovdje imamo mislecu grupu ljudi koja insistira na nakim konkretnim stvarima. Predstavnici Holandije se, nazalost, susrijecu i razgovaraju sa jednom grupom zena profiterki, poput nekih clanica Udruzenja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Zepa. Oni ne rjesavaju probleme obicnih ljudi, vec je njima bitno da, poput BH Telecoma, nadje cetiri-pet njih, da im da 300.000 KM i zavrsena prica.

Antrfile 1)

Vlada Holandije finansirala pocinitelje genocida i cuvare ratnih zlocinaca

Ambasadoru Holandije kazali ste i neke krupne rijeci. O cemu se, zapravo, radi?
- Sam ambasador mi je kazao da su to teske rijeci. Naime, ja sam mu kazao da je Vlada Holandija indirektno finansirala ljude u Bratuncu, Srebrenici i tako dalje, koji su bili organizatori genocida 1992. godine, koji su ucestvovali u genocidu 1995. godine i koji su najtvrdja linija SDS-a. Oni se bave biznisom i izdvajaju sredstva za cuvanje ratnih zlocinaca.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 348 | No Comments »

5. DVIJE AMERICKE OPCIJE RJESENJA PROBLEMA RS

October 9th, 2005

I SVIJET UPIRE: U Sjedinjenim Americkim Drzavama vec uvelike djeluje medjunarodni diplomatski lobi koji upravo trazi modus revizije daytonske Bosne i Hercegovine

ZAGREB - Ante Djapic, predsjednik Hrvatske stranke prava, ukljucuje se u vec poodmaklu diplomatsku inicijativu o reviziji daytonskog sporazuma.

Granic: Dayton na nadogradnji

Kako Slobodna Dalmacija doznaje iz HSP-ovih kuloara, Djapicevi najblizi suradnici pripremaju dokument adresiran na Vladu Republike Hrvatske.
Prema Djapicevoj zamisli, HSP-ov prijedlog daytonske "nadogradnje" premijer Ivo Sanader trebao bi pretociti u javnu inicijativu hrvatskih drzavnih predstavnika.
- Istina, Ante Djapic radi na tome. Predlozit cemo hrvatskoj Vladi da inicira nadogradnju daytonskog sporazuma, i to u godini kada se obiljezava njegova desetogodišnjica - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Mate Granic, nekadašnji ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, danas HSP-ov politicki savjetnik i analiticar. Sam Ante Djapic ovih je dana na putu. No, nakon povratka, dokument ce se prvo uputiti na izjašnjavanje HSP-u Bosne i Hercegovine.
Kako je Slobodna Dalmacija izvijestila, u Sjedinjenim Americkim Drzavama vec uvelike djeluje medjunarodni diplomatski lobi koji upravo trazi modus revizije daytonske Bosne i Hercegovine, smatrajuci kako je za njezino funkcioniranje neodrzivo sadašnje stanje.
U istoj medjunarodnoj skupini vrlo je aktivan Richard Hoolbroke, te suradnicki krug Paddyja Ashdowna. U projektu sudjeluje i nekoliko americkih instituta. Za sada još nesluzbeno, o istoj temi raspravlja se u redovima svih parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine.
Cilj je ukidanje Republike Srpske
Koliko je bilo moguce shvatiti iz šturih izjava njihovih predstavnika, primarni cilj revizije Daytona jest ukidanje Republike Srpske. U igri su dvije varijante: promjena mirovnog sporazuma, ili promjena Ustava BiH koji je iz njega izveden.

Jasna BABIC

———————————————————————–

KOMENTAR: Ovaj clanak smo odabrali zbog dvije stvari.

Prvo, da vidimo da u svijetu ZNAJU DA SADASNJI BiH USTAV BiH NE FUNKCIONISE, da je naveliko otvoreno pitanje "Sta sa RS?", te da je time BiH dobila sansu da postane normalna drzava.

Drugo, vaznije, iz zavrsne recenice vidmo da su u igri dvije opcije:

PRVA OPCIJA JE UPRAVO ONA KOJU STALNO, IZ BROJA U BROJ PREPORUCUJEMO U OVOME "GLASNIKU", A TO JE DA SE SAM DAYTONSKI SPORAZUM TREBA DOVESTI U PITANJE.

DRUGA OPCIJA JE DA SE DAYTONSKI SPORAZUM NE DIRA, NEGO DA SE USTAV KOJI JE PROISTEKAO IZ DAYTONA REFORMISE. TO JE UPRAVO ONO STO SE SADA BEZUPJESNO ODVIJA NA TERENU. POKUSAVAJU SE KROZ DAYTONSKE INSTITUCIJE PRAVITI REFORME, STO ZAHTIJEVA SAGLASNOST RS. VIDJELI SMO DA TO NE USPIJEVA, DA SE TAKO NISTA NE MOZE POSTICI.

JEDINI NACIN DA SE NESTO PROMJENI JE PRVA OPCIJA DA SE SAM DAYTON PONISTI. TADA BI IMALI PRED-DAYTONSKO PRAVNO STANJE KAO POLAZNU TACKU. TO ZNACI, TADA BI IMALI USTAV REPUBLIKE BiH KAO POLAZNU TACKU, I NE BI TREBALA SAGLASNOST RS ZA PROMJENE. AMERIKANCI RAZMISLJAU O TOME, A "NASI" KAZU DA NIKO NORMALAN NE DOVODI U PITANJE DAYTON?!

M. B.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 348 | No Comments »

6. RE: TUNJO - IZDAJNICI, NE RACUNAJTE NA MENE

October 9th, 2005

Dobar dan Dobri Bošnjani!
Povodom TV-besjede akademika M. Filipovica.

Rijetko se javljam u posljednje vrijeme bilo kome i po bilo kakvom "bosanskom pitanju". Ne bih sada o razlozima i povodima, to ce biti objavljeno pored ostalog u memoarima pod naslovom "Bosanski politicki rjecnik", što je odavno u pripremi. Jedan sam od prvih dvadeset potpisnika prve politicke inicijative s proljeca 1990 i zivi ucesnik svih vaznijih javnih politickih susreta i dogadjaja sve do maja 1992, kada sam morao da se spašavam bjegstvom iz Teslica u Tešanj.

Bilo je ljeto 1991. Upravo sam se vratio sa seminara MBO-a odrzanog u Srebrenici (bio sam predstavnik MBO-a za dobojsku regiju). Citam jutarnje "Oslobodjenje", julsko izdanje. Ledi mi se krv u zilama. Adil i Tunjo pred Miloševicem. Traze milost i sazaljenje izravno od dzelata.

Sjedam za pisacu mašinu i pišem pismo uredništvu. Sutradan me telefonom zove urednik i pošto smo se iz susreta poznavali, provjerava da li sam ja napisao pismo sa naslovom "NE RACUNAJTE NA MENE" i da li da objavi nepromjenjen tekst, jer mu se cinio malo preoštar. Nisam dozvolio nikakve izmjene. Pismo je izašlo u slijedecem broju na stranici "Tribina citalaca". Istog dana telefon u mojoj knjizari ne prestaje da zvoni. Uglavnom pohvale i po neka kritika, više kao upozorenje. Nekoliko dana poslije dobijem pismo od Tunje. Pisano na jeftinom papiru, još jeftinijom mašinom, gdje pored ostalog kaze da je nakon procitanog pisma od šoka i iznenadjenja dobio grceve u stomaku i proliv. I prije toga sam se po nekada cudio nekim njegovim javnim izjavama i stavovima, ali poslije sjela na Dedinju, bilo mi je sve jasno, pogotovo kada je Adilbeg bio u pitanju i sve ono što je upravo on pokrenuo i proturao po povratku u Bosnu.

P.S.
Bosna nikada ne bi pala kao drzava BOSANSKOG NARODA, da je nisu, poslije smrti Tvrtka I Kotromanica izdavali i prodavali pobosancene izbjeglice sa njenih istocnih strana, oni koji su od vlastitih vladara progonjeni, spas nalazili kod bosanskih vladara - i ne samo oni sa istoka. Turci su Bosnu opsjedali skoro jedno cijelo stoljece, a poslije pada i periodicno redovne sjece plemenitih glava do današnjih dana, Bosnom vladaju nadri-begovi, anti-bosanci, kvazi-akademici, politikanti, špijuni i veleizdajice svih boja i svih mogucih vrsta. Ja se danonocno pitam, pošto sam spoznao zlehudi usud izvornog bosanskog covjeka, kako je uopce bilo ikako moguce, da je i "B" od Bosne moglo da se odzži u bilo kakvom geopolitickom svojstvu i kontekstu.

Hvala, Agic Nurija/Uppsala-S

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 348 | No Comments »

7. Svi mi govorimo Turski

October 9th, 2005

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=434&tekst_rb=3
Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 348 | No Comments »

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH
BR. 347  http://republic-bosnia-herzegovina.com/

October 2nd, 2005

1. UVODNIK
1.1. Cericeva Pirova pobjeda

1.2 Zaboravite treci entitet - Zivjela Republika BiH

1.3. Dodik: Ili tri federalne jedinice ili razlaz !

1.4. "Akademik" Filipovic ponovo otvorio svoje izdajnicke karte

1.5. Evropski parlament pokusava da zastiti Vojvodjanske Madjare od srpskog sovinizma

2. DA SE NE ZABORAVI - JEDNA VIJEST IZ RATA

3. RE: LISTA SRPSKIH SVJEDOKA - Demantij Muftije Islamske zajednice Srbije

4. HIMNA NAVIJACA NACIONALNOG TIMA BOSNE I HERCEGOVINE

5. MUP RS-a JE ZAPOCEO NEVIDJENI SPECIJALNI RAT U BiH

6. GDJE MOGU NACI ODGOVORE NA MOJA PITANJA

7. JEDNA PATRIOTSKA

8. ANKETA: DA LI STE ZA RUSENJE RS

9. PREGLED BH MEDIJA

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

1. UVODNIK

October 2nd, 2005

Pisu: Dr. Muhamed Borogovac i Dr. Vahid Sendijarevic
1.1. Cericeva Pirova pobjeda

Izbor Reisa Islamske zajednice BiH je bio centralni dogadjaj prosle sedmice u BiH. Iz reakcija bh medija, i klasicnih i elektronskih na internetu, moze se vidjeti da je u narodu Prof. Dr. Enes Karic imao ogromnu podrsku, ali da niko nije iznenadjen pobjedom Mustafe Cerica. Najbolje je taj raskorak izmedju naroda sa jedne strane i glasackog tijela IZ, koji je rezultirao ponovnim izborom Mustafe Cerica, objasnila novinarka "Dana" Vildana Selimbegovic. Ukratko, prema novinarki "Dana", Reis Ceric je vec dugo vremena gradio svoju bazu u izbornom tijelu sastavljenu od poslusnika i bivsih agenata UDBE, kojima je Ceric pruzio zastitu kada su u "Zelenoj knjizi raskrinkani kao spijuni zloglasne UDBE".Novinarka "Dana" pise citiram: "Mogla se opipati", priznat ce jedan od sudionika nedjeljnih izbora, "ta linija podjele na one koji su radili za Duška Zgonjanina i ostale."  http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19180&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ukratko, dokazalo se da jos jednom vaznom organizaciom Bosnjaka i muslimana vladaju velikosrpski agenti, ali da im je sada vlast po prvi put u ugrozena. Ceric nije Izetbegovic, da bi mu narod vjerovao i kada ga vodi u izdaju. Uskoro ce se pokazati da li ce Ceric uspjeti ispuniti obecanje dato u svecanom govoru poslije reizbora da ce napraviti cistku u Islamskoj zajednici, zapocinjuci je sa Islamskim Teoloskim fakultetom, gdje je Karic dekan.

Ja sam ubijedjen da je izglednija neka nova pobuna imama protiv cetnicke agenture u Islamskoj zajendici BiH, nego neka cistka zdravih snaga od strane te agenture. Medjutim, sve je moguce. Niko ne moze za sigurno predvidjeti buducnost.

1.2 Zaboravite treci entitet - Zivjela Republika BiH

U "Oslobodjenju" od 29 septembra Gojko Beric pise, citiram: HDZ Bosne i Hercegovine vise nije spreman da podnosi postojanje Republike Srpske. Nista novo. Ceka se samo prilika da se to pitanje jednom najzad prelomi preko koljena. Na sjednici Sredisnjeg odbora HDZ, odrzanoj ovog ponedjeljka u Sirokom Brijegu, njen predsjednik Dragan Covic najavio je skoru raspravu o ustavnim promjenama u zemlji. "Ako ostane Republika Srpska, trazit cemo treci entitet", rekao je Covic. - Kraj citata iz "Oslobodjenja".

Vec duze vremana celnici HDZ-a ponavljaju gornju katastrofalno glupu i kotraproduktivnu izjavu. Sa gronjom izjavom HDZ nastavlja svoju poraznu politiku u Bosni i Hercegovini. To je politika u stilu "More bit 'vako, a more bit i 'nako". To je politika kako je pijacani zamisljaju. A politika nije pijaca. Jer, ne trguje se sa domovinom. Za domovinu se i zivot daje ako treba. Za domovinu se i korijenje jede. Gornja izjava odaje ljude koji nemaju jasan cilj. Njihov kredibilitet je nula, i zato postaju marginalci na BH politickoj sceni, a hrvatski narod u BiH to skupo placa. Kada se sve sumira oni su samo cetnicka filijala medju Hrvatima, jer rade u najboljem cetncikom interesu razbijanja BiH. Njue nikakvo cudo kada se ima na umu da su medju njima jedan Mate Boban, nekad i Ivo Miro Jovic, danas, dokazani cetncki agenti dospjeli do najviseg vrha HDZ strukture.

Vise puta smo porucivali bosnjackim politicarima da je dostojanstvo i principijelna borba za domovinu najbolja strategija u politici. Ovaj put to porucujemo Hrvatima: Zaboravite na "treci entitet" i okrenite se borbi za Republiku BiH u kojoj su Hrvati ravnopravan narod i ravnopravni gradjani na svakoj stopi njene teritorije, ukljucujuci i Posavinu, Semberiju, Banja Luku itd.

Srecom medju Hrvatima postoje snage koje razumiju situaciju. Slijedi intervju Miroslava Vasilja sa jednim od lidera ujedinjene opozicije Hrvata BiH, Miranom Topicem, citiram Pincom info.

MOSTAR - Rezultate ankete americkog Republikanskog instituta po kojima ujedinjena hrvatska oporba uvjerljivo pobjeđuje HDZ u zapadnoj Hercegovini predsjednik HKDU-a BiH Marin Topic ne smatra nimalo iznenadjujucim. ...
Vasilj: Što bi trebala hrvatska strana zastupati u predstojecim ustavnim promjenama?

Topic: Hrvati su na referendumu glasovali za suverenu BiH. Republika BiH je medjunarodno priznata. Agresija ne smije biti nagradjena kad se bude donosio novi ustav. Hrvatima se trebaju vratiti prava kakva su imali u medjunarodnoj priznatoj Republici BiH. Bez umjetnih kantona, distrikta ili entiteta.

Vasilj: Dakle, dvije razine vlasti?!

Topic: Tocno. Opcina i drzava i pet regija bez izvrsne ili zakonodavne vlasti. Na drzavnoj razini trebalo bi maksimalno zaštititi nacionalna pitanja putem rotacije pariteta i konsenzusa. Samo takva BiH ekonomski je opravdana i samoodrziva. - Kraj citata

Cieli interview se moze naci na linku

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=32778

1.3. Dodik: Ili tri federalne jedinice ili razlaz !

Gornjoj izjavi HDZ-a jedini su se obradovali protagonisti Republike srpske, i to odmah pokusavaju poentirati u cilju opstanka RS, citiram.

Predsjednik SNSD-a, oporbene i trenutno najjace stranke u Republici Srpskoj Milorad Dodik smatra da za ustavno rjesenje u BiH postoje samo dvije varijante - da BiH bude uredjena kao federacija s tri federalne jedinice ili da dodje do razlaza. Gostujuci u emisiji RTRS-a Dodik je kazao da RS i Srbi u BiH trebaju jasno reci da prihvacaju Bosnu i Hercegovinu kao drzavu, ali je nuzno i da gradjani Federacije BiH prihvate RS kao sastavni dio BiH. On je rekao da SNSD nije spreman prihvatiti europski put BiH, ako to znaci ukidanje Republike Srpske i njenih institucija. - Kraj citata.

Dakle, cetnici sve znaju - nema pogadjanja o drzavi, tj. o RS. Zato cetnicima polazi sve za rukom, te Republika Srpska opstaje, bez obzira sto su cetnici vojno izgubili, sto su krivi za genocid, sto i Amerika i Evropa hoce da se BiH ujedini. Istina, RS ima veliki adut u ruci, Izetbegoviceve daytosnke potpise. Ali, ti potpisi ne bi bili nikakav faktor kada bi cetnici htjeli trgovati sa sudbinom Republike srpske. Legalni Ustav Republike BiH je bio samo "papiric", samo zato jer smo mi (citaj nasi polticari) pristali da se pogadjamo o domovini. Cetnici to znaju i ne upustaju se ni kakvu trgovinu kada je RS u pitanju.

Nama, svim patriotima Bosne i Hercegovine, jedini izlaz iz ove situacije je da prestanemo trgovati sa nasom buducnoscu, te da se svim pravnim sredstvima borimo za ukidanje RS i restauraciju jos uvijek jedinog legalnog ustava, a to je Ustav Republike BiH.

1.4. "Akademik" Filipovic ponovo otvorio svoje izdajnicke karte

Saznajemo da je Muhamed Filipovic na TV izjavio da je krnja Jugoslavija trebala biti najbolje moguce rjesenje za Bosnu. Da se BiH nije trebala odvajati od Srbije i da je ta politika bila suluda. Sto vise, Alija Izetbegovic se slozio sa time i to dogovorio sa Srbima da bi se, sto je sasvim nejasno bilo kojem normalnom, racionalnom covjeku, predomislio i upropastio i zemlju i Bosnjake. Izetbegovic je sigurno zato i upakovao laz da je muslimanima genocid bio neizbjezan jer je znao da je odlukom da se odvoji od Jugoslavije direktno odgovoran za stradanje stotina hiljada nespremnih Bosnjaka kojima je govorio da rata nece ni biti.

Gornja Filipoviceva izjava je jedna velika podvala, mada ima i istinitih cinjenica u njoj. Medjutim, ono sto je tu istinito sluzi samo kao mamac na udici, da bi se podvale lakse progutale.

Tacno je da je Alija Izetbegovic oduvjek radio da BiH ostane u velikoj Srbiji. On je to pokusao progurati medju Bosnjacima prije rata na tri nacina. Prvi pokusaj je bio kada je toboze zajedno sa Kirom Gligorovom lansirao ideju "Asimetricne federacije", tj, da Srbija Crna Gora, BiH i Makeodnija budu kao jedna federativna drzava u konfederaciji sa Slovenijom i Hrvatskom. Kiro Gligorov je demantovao da on ima ista sa tom idejom, te je Alija ostao kao riba na suhu, raskrinkan pri pokusaju da u velikoj Srbiji ostavi ne samo BiH nego cak i Makedoniju. Zasto bi ikome drugome osim Srbinu bilo u ineresu da Makedoniju izruci Srbima!? A eto Alija je upravo to pokusao. Ta Izetbegoviceva incijativa je propala jer se BH javno mnijenje usprotivilo, pa je Izetbegovic danima morao da se pravda narodu na TV, zbog tog pokusaja izdaje Republike BiH.

Drugi pokusaj je bio kada je Izetbegovicev lakej Irfan Ajanovic predlozio na Skupstini Jugoslavije da se promjeni Ustav i da se ukine konsenzus izmedju Republika, te da se napravi nova Skupstina krnje Jugoslavije u kojoj ce ostati "oni koji to zele", i u kojoj ce se odlucivati vecinom glasova, a ne usaglasavanjem. Taj Izetbegovicev prijedlog - BiH u zajednici sa Srbijom, bez Slovenije i Hrvatske, i to bez prava veta - je bio oduvjek cetnicki san. To mu nije uspelo jer Slovenija, Hrvatska i Makedonija nisu pristale na to, stavile su veto, pa odluka nikad nije bila pravosnazna.

Treci Izetbegovicev pokusaj, zajedno sa Zulfikarpasicem i Filipovicem, da nas ostavi u velikoj Srbiji bio je tzv. istorijski sporazum "Muslimana i Srba". I to nije uspjelo, jer su se Bosnjaci pobunili, te je Izetbegovic, shvatajuci da ce biti raskrinkan kao izdajnik, u zadnji cas okrenuo ledja Filipovicu i Zulfikarpasicu. Ova dvojica su tada poptuno izgubili ugled, a Izetbetovic se spasio i ostao cist u ocima naroda. U stvari velikosrpski pokret je tu samo zrtvovao dvojicu pijuna, da bi sacuvao kralja i dalje u igri, sto se velikosrbima na kraju isplatilo u Daytonu osnivanjem RS.

Hvala Filipovicu sto nas je podsjetio na te vec pomalo zaboravljene izdaje Republike BiH, u kojima je rame uz rame sa Izetbegovicem rusio Republiku BiH. Tada smo svi znali da je "istorijski sporazum Muslimana i Srba" bio izdaja, ali buduci da mi Bosnjaci imamo kratko politicko pamcenje, brzo smo zaboravili.

Muhamed Filipovic se i kasnije s vremana na vrijeme trudio da lansira razne inicijative, koje su redovno bile u korist Republike srpske. Sjetimo se npr. njegove ratne posjete Milosevicu, kojom je inicirao posljednju rundu pregovora koji su rezultirali Daytonom. Ili sjetimo se njegove poslijeratne posjete Milosevicu poslije koje je uslijedila incijativa da BiH odustane od Tuzbe za genocid da bi za uzvrat dobila priznanje Srbije. Republiku BiH je priznao cijeli svijet, ali Filipovic to ne pika dok nas Srbija ne prizna. Sjetimo se zatim incijative "Kluba 99″ (Filipovic, Grebo, Finci...) gdje predlazu da se sa RS krene u pregovore o "Trecoj Republici". Izgleda da je ta "ideja" mijenjanja Ustava u dogovoru sa RS tada uspjesno prodata Evropi, te zato sada imamo ovaj corsokak pokusaja da se drzava reformise.

Filipovic ce uci u istoriju Bosne i Hercegovine kao izdajnik. To mu Nacionalni kongres Republike BiH obecava. Neka nam niko ne kaze da to nismo govorili dok je bio ziv. MI smo i za Izetbegovica govorili da je izdajnik, dok je bio ziv, a ni u smrti nema milosti za veleizdajnike. Ako ima ikakve argumente protiv nasih tvrdnji neka ih iznese, garantujemo da cemo mu objaviti.

Gornjom izjavom je sada definitivno otvorio karte izdajnik Muhamed Filipovic, i ujedno raskrinkao i Aliju Izetbegovica. Jer, nije moguce da Izetbegovic, Filipovic i Zulfikarpasic nisu znali kakav bi nam bio zivot u drzavi u kojoj su Srbi apsolutna vecina, kada je to znalo svako dijete. Uvijek su mogli pogledati kako je Albancima ili Madjarima pod cetnickom cizmom, a o slucaju vojvodjanskih Madjara govori ponesto i slijedeci pasus.

1.5. Eevropski parlament pokusava da zastiti Vojvodjanske Madjare od srpskog sovinizma

Slobodna Evrpa je objavila, citiram: Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Vojvodini u kojoj se od vlasti Srbije i Crne Gore trazi da Vojvodini vrate autonomna prava koja je imala pre 1990. Evropski parlament predlaze i slanje posmatraca EU u Vojvodinu. Kakve su prve reakcije vlasti u Beogradu i predstavnika manjina na "Rezoluciju o odbrani multietnicnosti u Vojvodini" - kako je nazvan dokument usvojen u Strazburu?
U dokumentu Evropskog parlamenta izrazava se duboka zabrinutost zbog ponovljenih slucajeva kršenja ljudskih prava i nedostatka zakona i reda. Vlasti Srbije i Srbije Crne Gore pozivaju se da akte nasilja priznaju kao kriminalna dela kojima se krše vazeci zakoni koji uz isticanja znacaja da se odmah preduzme efikasna akcija kako slicna dela ne bi ostala nekaznjena i kako se ne bi ponavljalo u buducnosti. Cijeli clanak mozete naci na linku

http://www.danas.org/article/2005/09/30/f53646a6-3228-4a3d-a3c0-402951e560ba.html

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

2. DA SE NE ZABORAVI - JEDNA VIJEST IZ RATA

October 2nd, 2005

SARAJEVO, 5. kolovoza (Hina/AFP) - Uspjeh Armije BiH, koja se spojila s Hrvatskom vojskom na granici Hrvatske sa sjeverozapadnim dijelom bihackog dzepa, oznacio je kraj opsade te muslimanske enklave, naglasio je u subotu jedan zapadni casnik iz sastava UNPROFOR-a u Sarajevu.
Taj uspjeh Armije BiH, navodi isti izvor, vazan je korak prema kraju tzv. "republike srpske krajine".

Uspjevsi doci s ledja pobunjenim hrvatskim Srbima te, nakon teskih borbi, spojiti se s Hrvatskom vojskom u Trzackim Rastelama istocno od Rakovice na rijeci Korani, 5. korpus Armije BiH pomogao je razbijanju tzv. "krajine" na dva dijela.

Ofenziva Armije BiH, pod zapovjednistvom generala Atifa Dudakovica, tekla je velikom brzinom potpuno iznenadivsi pobunjene hrvatske Srbe. Napad je poceo u subotu u 04.30 sati, a do spajanja Armije BiH i HV na Korani doslo je tijekom poslijepodneva, izjavio je jedan francuski pripadnik UNPROFOR-a koji je istaknuo "veliko napredovanje" bosanskih vojnika.

(Hina) ii fp

Tada je objavljena i slika na kojoj porazeni cetnci potpisuju bezuslovnu kapitulaciju. Ispod te slike objavljujemo sliku jednog drugog poptisa, potpisa koji je vojnu pobjedu pretvorio u kraj Republike BiH.

Siroti cetnici ni ne slute da ce za poraz biti kaznjeni poklonom od pola BiH.

Jadnom Aliji zavrcu ruku da otpise pola BiH cetnicima.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | 2 Comments »

3. RE: LISTA SRPSKIH SVJEDOKA - Demantij Muftije Islamske zajednice Srbije

October 2nd, 2005

Saopstenje za javnost
22. Septembar 2005 Beograd - Islamska zajednica Srbije demantuje napise pojedinih domacih i stranih medija, u kojima se navodi da ce se pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, pojaviti pojaviti muftija h. Hamdija ef. Jusufspahic u svojstvu svedoka Srbije i Crne Gore, koju Bosna i Hercegovina tuzi za agresiju i genocid.

Muftija h. Hamdija ef. Jusufspahic izjavljuje da po ovom pitanju nije ni sa kim razgovarao, kao i da nije dobio zvanican ili nezvanican poziv za ucestvovanje u ovom procesu. Jusufspahic osudjuje ovakvu zlonamernu manipulaciju njegovim imenom i smatra to podvalom usmerenom protiv Islamske zajednice Srbije.

Islamska zajednica Srbije
Muftija IZS
h. Hamdija ef. Jusufspahic
——————————————————————-

Reakcija drzave na neistine napisane u "Oslobodjenju"

Ministarstvo spoljnih poslova SCG
Pravni zastupnik SCG pred MSP
Prof.dr Radoslav Stojanovic

Gospodin Hamdija Jusufspahic, Beogradski muftija

Visoko postovani gospodine Jusufspahicu

Sa zaljenjem sam procitao Vas demanti na vest sarajevskog lista "Oslobodjenje" da ste na spisku svedoka odbrane SCG pred Medjunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu u sporu po tuzbi BiH protiv SCG za genocid.

Nikada ne bih stavio Vase cenjeno ime na spisak svedoka koje nasa strana predlaze MSP, bez Vaseg pristanka. Ono sto sam ucinio to je da sam tom Sudu predlozio da jedan broj svedoka pozove Sud kako bi se podigao nivo objektivnog utvrdjivanja istine. Svedoci, koje bi pozvao MSP nisu pozvani da bi "svedocili u korist SCG" vec o okolnostima koje Sud treba da ocjenjuje u donosenju svoje odluke.

Mi ne znamo da li ce Sud prihvatiti nase predloge, kako u pogledu liste svedoka koje mi pozivamo, tako i u pogledu liste svedoka koje bi Sud pozvao. Posle odluke MSP svi predlozeni svedoci imaju pravo da prihvate ili odbiju svedocenje pred Sudom.

Nazalost, informacija dobijena iz lista "Oslobodjenje" nije kompletna te je proizvela negativne posledice u odnosu na Vas. Isto tako, objavljivanje predloga svedoka nije postupak u praksi MSP jer tek nakon njegove odluke stranke mogu objaviti njihova imena.

Dozvolite mi gospodine Muftijo da Vam i ovom prilikom izrazim izuzetno postovanje

Prof.dr Radoslav STOJANOVIC
———————————————————

KOMENTAR: Ovaj demant i Stojanovicevo pismo Muftiji Jusufpahicu doista demantuju da ce Jusufspahic biti cvjedok odbrane, ali upravo potvrdjuju ono sto smo mi u proslom broju "Online glasnika" konstatovali, citiram: Niko se nije iznenadio zbog MacKenzija i Rosea, ali je za neke iznenadjenje sto je Beogradski muftija Jusufspahic toliko pouzdan za cetnike da su ga cak pozvali i za svejdoka na tako vaznom sudjenju. - Kraj citata.

Naime, to sto Stojanovic pokusava proturiti Jususfspahica kao "objektivnog"svjedoka Suda, a ne kao svjedoka odbrane, upravo ukazuje da Stojanbovic ima veliko povjerenje u Jusufspahica, da ce na sudjenju biti koristan za Srbiju.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

4. HIMNA NAVIJACA NACIONALNOG TIMA BOSNE I HERCEGOVINE

October 2nd, 2005

LJiljani zlatni pjesma se ori
Navija cijeli stadion.
Pod nama nebo ima da gori
Jer ti si Bosno sampion.
Poludi Cazin I Banja Luko
Poludi seher Saraj'vo
I gradu soli I gradu smoga
I majko Hercegovino.

Srce svoje, mladost svoju
Tebi dadoh jedina
Moja Be i Ha.

Tesko onom ko ti prijeti
Zemljo mojih djedova
Svoj ce zivot za tebe dati
Vojska fanatika.

———————————————————

Svaka cast nasim navijacima koji niste otpisali ni Banja Luku ni Hercegovinu ni Cazinsku Krajinu iz nase domovine Bosne i Hercegovine. Ovim kratkim tekstom rekli su vise nego mnogi koji pisu romane filozofirajuci u stilu "more bit 'vako, a more bit i 'nako".

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

5. MUP RS-a JE ZAPOCEO NEVIDJENI SPECIJALNI RAT U BiH

October 2nd, 2005

Upozorenje Sefa Poslanickog kluba SDA u NSRS Tarika Sadovica
Pise: Ruzdija Adzovic, Jutarnje novine

To je i jedna vrsta politicke pripreme terena za osujecenje tuzbe BiH protiv Srbije i Crne Gore. Vlasti RS-a koriste prazan, nedefinisan prostor, zbog cega bi odredjenim aktom, koji bi donijela Parlamentarna skupctina BiH, trebalo definisati da se predmeti koje je Haski tribunal odbacio, ne mogu ponovo pojavljivati pred domacim pravosudjem, ukoliko se ne iznadju novi dokazi, kaze Sadovic

Sefa Poslanickog kluba SDA u Narodnoj skupstini RS Tarik Sadovic upozorio je kako je MUP Republike Srpske punom parom usao u specijalni rat, koji je osmisljen u politickoj kuhinji RS-a i zvanicnog Beograda. Ceste konferencije za novinare koje u posljednjih nekoliko mjeseci organizuje portparol MUP-a RS Radovan Pejic, Sadovic smatra prljavom politickom propagadnom. Naime, Pejic na konferencijama za ctampu obavljujuje na desetine izvjestaja koje ce dostaviti nadleznim tuzilastvima sa ciljem podizanja optuznica protiv Bocnjaka i Hrvata, zbog navodnih zlocina nad srpskim narodom. Prema Sadovicevim rijecima, cilj je ne samo da se mnogi ljudi unaprijed proglase odgovornim nego i da se Sud BiH zatrpa sa hiljadama predmeta.
- Ako postoji nekoliko hiljada predmeta na tom sudu, onda je izvjesno da to sud nece moci razmotriti te krivicne prijave, nece moci podici ili odbaciti optuznice u narednih deset ili petnaest godina. A za sve to vrijeme vodi se propagandni, medijski rat u kojem se kaze kako je toliko i toliko optuznica podignuto protiv Bocnjaka i Hrvata, da cak ima vise optuznica protiv njih, nego protiv Srba, kaze Sadovic.
On u svemu tome prepoznaje perfidni propagandni rat koji vodi vrh vlasti RS-a, sa ciljem dokazivanja teze o navodnom gradjanskom ratu, o podjednakoj velicini zlocina na svim stranama.
- To je i jedna vrsta politicke pripreme terena za osujecenje tuzbe BiH protiv Srbije i Crne Gore. Nacin na koji to radi MUP RS-a evidentno potvrdjuje namjeru da se svaki Bosnjak koji je ispucao metak u toku rata bude optuzen. Maltene nece biti Bosnjaka koji je branio ovu drzavu, protiv kojeg nece biti podnijeta krivicna prijava, kaze Sadovic i zakljucuje:
- Haski tribunal je pregledao hiljade predmeta koje je njemu podnijela vlast RS. Haski tribunal je ogroman broj tih predmeta odbacio, a koje sada vlasti iz RS-a dostavljaju Sudu BiH. Ja vjerujem u Sud BiH i vjerujem da ce on prepoznati stvarne namjere vlasti RS-a.
Nedavno je na neprimjerenost ovakvih Pejicevih press brifinga upozorio i prvi zamjenik visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Lari Batler, u svom pismu upucenom ministru policije RS-a Darku Matijasevicu.
Sadovic smatra da je OHR je kasno reagovao, ali je bolje ikad, nego nikad.
Na nase pitanje koliko medjunarodna zajednica prepoznaje te nemjere vlasti RS-a i koliko je efikasno djelovala Batlerovim potezom, nas sagovornik je odgovorio da to nije dovoljno. Prema njegovim rijecima, visoki predstavnik u BiH Pedi Esdaun je trebao izvrsiti odgovarajuci pritisak, ali i da je neophodno da Parlament BiH donese doluke koje bi sprijecile ovakve pojave. Sadovic naglasava kako Vlasti RS-a koriste prazan, nedefinisan prostor, zbog cega bi odredjenim aktom, koji bi donijela Parlamentarna skupstina BiH, trebalo definisati da se predmeti koje je Haski tribunal odbacio, ne mogu ponovo pojavljivati pred domacim pravosudjem, pred Sudom BiH, ukoliko se ne iznadju novi dokazi.
- Ovdje je rijec o manipulaciji zlocina. Ako je Haski tribunal odbacio odredjene slucajeve, koji nemaju elemenata da budu krivicno procesuirani, zar to nije dovoljan dokaz da po tim predmetima ne treba i ne mogu da se pokrecu procesi pred domacim pravosudjem, zakljucuje Sadovic.

Antrfile1)

11 nevladinih organizacije u
RS-u zaduzeno da drzi tenzije

Tarik Sadovic smatra da je potreban jaci angazman politickih partija, koje su duzne da pripreme teren i da ukazu javnosti na velicinu ovog problema i da razotkriju pozadinu ove propagande, ne samo MUP RS-a, nego i 11 nevladinih organizacija u RS-u. Te nevladine organizacije, istice Sadovic, placa Vlada RS, a mediji u BiH im daju strahovito veliki prostor. One su produzena ruka odredjenih politickih centara moci u RS-u, ali i u Srbiji.
- Nije li potvrda tome da je Slavko Jovicic Slavuj bio nedavno u Beogradu kod predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolica. Predstavnici tih navodno nevladinih organizacija govore ono sto zvanicnici RS-a ne smiju, jer su podlozni sankcijama medjunarodne zajednice. Nevladin sektor u RS-u ima zadatak drzati tenzije, dok god se ne rijesi pitanje Kosova, kako bi drzali pregovaracku poziciju Srbije u odnosu na medjunarodnu zajednicu, kaze Sadovic.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

6. GDJE MOGU NACI ODGOVORE NA MOJA PITANJA

October 2nd, 2005

Eselamu ajkum i dobar dan.
Mene zanima dali je je Alija Izetbegovic bio zajedno sa Fikretom kod Milosevica? Dali je Alija osto u Sarajevu a Fikret otiso u Kladusu - jedan izdajnik osto u Sarajevu, a drugi otisao u Kladusu? Dali su radili zajedno da unistu Bosnu? I zanima me dali su Hamdija Pozderac i njegov brat rametli, bili za Bosnu i Hercegovinu, ili su bili prodate duse kao ovi? Koji od politicara je bio za Bosnu, a koji protiv Bosne. I zanima me ko je od uleme bio prije rata glavni za Bosnu i kako je smjenjen? Gdje je ovaj Ceric bio prije rata? Ja sam bio u ratu 92 - 95, vidio sam puno. To je tuga i zalost. Gdje se vas ured nalazi u USA. Posalji te mi tog materijala da vidim kako me je predsjednik izdavao, te tako 200000 ljudi pobio. Dali znate kako su ubili Hakiju Turajlica 93 na aedromu? Ciji je to bio gest?

I bas me zanima sto se mi zovemu Bosnjaci sad kad je Tito pokojni prizno nasu naciju iz Bosne i Hercegovine. Ja sam musliman iz Bosne i Hercegovine. Pozdrav za Hosance i Hercegovce.

C. L.
—————————-

Mnoge odgovore cete naci na web stranici  http://www.hdmagazine.com/Fond/ gdje na lijevoj strani imate linkove na kojima po godinama arhiviramo stare brojeve "Online glasnika republike BiH"

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

7. JEDNA PATRIOTSKA

October 2nd, 2005

Nechu babo neeeecuu Alijuuuu,
Alija je djimrija,

ostat cu bez dimija

Necu babo necu AVLIJUUUU!!!!!

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

8. ANKETA: DA LI STE ZA RUSENJE RS

October 2nd, 2005

Da li ste za rusenje RS, ove vjestacke, genocidne destruktivne i nazadne tvorevine, odmah i sada?
To je jedino pitanje postavleno clanovima foruma Sarajevo-x

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19128&start=0

Nazalost, nema svako pravo glasa nego samo registrovani clanovi. 49 clanova je glasalo, sto je dobar statisticki uzorak kada se uzmu brojevi BH gradjana koji imaju pristup internetu I uz to ih jos I poltika interesuje. Od toga 41 je bilo "Za", a 8 "Protiv" , dakle 84% su za rusenje RS I to odmah. I na mnogim ostalim web stranicama, sirom interneta, ukljucujuci I razne peticije za ukidanjem RS I povratkom Ustava Republike BiH, Bosanci I Hercegovci su gotovo jednoglasni u svom zahtjevu da se ukine genocidna RS.  http://republikabih.net/peticijaustavcontent.htm

Jednom je vodja srpskih pobunjenika u Hrvatskoj psihijatar Jovan Raskovic izjavio: "Srbi su lud narod." Nedavno mu se implicitno pridruzio Adnan Terzic koji je otisao mahsuz u Evropu da kaze evropskim parlamentarcima da nam cuvaju Dayton, jer po njemu: "Niko normalan u BiH ne trazi ukidanje Daytona." Dakle, I mi Bosnjaci smo lud narod.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

8. ANKETA: DA LI STE ZA RUSENJE RS

October 2nd, 2005

Da li ste za rusenje RS, ove vjestacke, genocidne destruktivne i nazadne tvorevine, odmah i sada?
To je jedino pitanje postavleno clanovima foruma Sarajevo-x

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=19128&start=0

Nazalost, nema svako pravo glasa nego samo registrovani clanovi. 49 clanova je glasalo, sto je dobar statisticki uzorak kada se uzmu brojevi BH gradjana koji imaju pristup internetu I uz to ih jos I poltika interesuje. Od toga 41 je bilo "Za", a 8 "Protiv" , dakle 84% su za rusenje RS I to odmah. I na mnogim ostalim web stranicama, sirom interneta, ukljucujuci I razne peticije za ukidanjem RS I povratkom Ustava Republike BiH, Bosanci I Hercegovci su gotovo jednoglasni u svom zahtjevu da se ukine genocidna RS.  http://republikabih.net/peticijaustavcontent.htm

Jednom je vodja srpskih pobunjenika u Hrvatskoj psihijatar Jovan Raskovic izjavio: "Srbi su lud narod." Nedavno mu se implicitno pridruzio Adnan Terzic koji je otisao mahsuz u Evropu da kaze evropskim parlamentarcima da nam cuvaju Dayton, jer po njemu: "Niko normalan u BiH ne trazi ukidanje Daytona." Dakle, I mi Bosnjaci smo lud narod.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

9. PREGLED BH MEDIJA

October 2nd, 2005

Interesantan clanak Muje Habibovica
http://republic-bosnia-herzegovina.com/?p=170#comments

Ponovo skrecemo paznju na slijedecu odlicnu web stranicu

http://www.bosna-ba.com/

Muslimansi Papa

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua702.htm
___________________________________________

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 347 | No Comments »

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 346

September 25th, 2005

http://republic-bosnia-herzegovina.com/
1. UVODNIK

1.1. INTERESANTNA LISTA SVJEDOKA ODBRANE POVODOM TUZBE ZA GENOCID
1.2. HSS predlozio principe buduce ustavne reforme: VRATITI BOSNI I HERCEGOVINI ATRIBUT REPUBLIKA
1.3. NIKAD DOVOLJNO SRBA
1.4 SARAJEVO JE GLAVNI GRAD CIJELE BiH, A NE SAMO KANTONA SARAJEVO

2. EVROPEKI SUD ODBIO PREDSTAVKU SREBRENICANA ZBOG PROCEDURALNIH RAZLOGA

3. LJUDSKA PRAVA SU "ZADNJA KORPA" U POVELJI UN

4. VLADA KOSOVA ODBACILA FURMULU "VIŠE OD AUTONOMIJE, MANJE OD NEZAVISNOSTI"

5. Lista za Sandzak ušla u Vladu Srbije

6. RE: ALIJA JE OTAC BOSNJAKA

PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE

7. ORGANIZACIJA SPORTSKIH NAVIJACA NACIONALNOG TIMA BOSNE I HERCEGOVINE
8. UDRUŽENJE OBOLJELIH OD EPILEPSIJE KANTONA SARAJEVO

PREGLED BH MEDIJA

8. Clanak iz DANA: ISPIT ZA REISA
9. JOS JEDAN RATNI ZLOCINAC NA VLASTI U BiH

1. UVODNIK

September 25th, 2005

1.1. INTERESANTNA LISTA SVJEDOKA ODBRANE POVODOM TUZBE ZA GENOCID
Najvaznija vijest prosle sedmice je bila da su pravni zastupnici SiCG i BiH odredili svjedoke na predstojecem usmenom dijelu procesa Republike BiH protiv SiCG za genocid ciji je pocetak zakazan za 27. februar 2006. godine na Internacionalnom sudu pravde u Hagu, ili kako ga strucnjaci skraceno zovu "Svjetskom sudu". Napomenimo jos jednom da je to mnogo vazniji sud od "Kriminalnog suda" u Hagu, skraceno "Tribunala". Na "Svjetskom sudu" se rjesavaju medjudrzavni sporovi, a na "Tribunalu" samo se sudi pojedincima. Na "Svjetskom sudu" se moze ukinuti RS, ako mi to zatrazimo kao dio presude, a na "Tribunalu" se samo mogu pojedinci osuditi na vremenske kazne.

Veoma su interesantna neka imena svjedoka odbrane SiCG, citiramo "Oslobodjenje": Bivsi potpredsjednik Karadziceve vlade za unutrasnju politiku, a danas ombudsmen BiH Vitomir Popovic, beogradski muftija Hamdija Jusufspahic, kanadski i britanski generali Luis Mekenzi i Majkl Rouz pojavice se krajem februara naredne godine pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu kako bi svjedocili u korist Srbije i Crne Gore u odbrani od bh. tuzbe za genocid, saznaje Oslobodjenje iz pouzdanih izvora. - Kraj citata.

Niko se nije iznenadio zbog MacKenzija i Rosea, ali je za neke iznenadjenje sto je Beogradski muftija Jusufspahic toliko pouzdan za cetnike da su ga cak pozvali i za svejdoka na tako vaznom sudjenju. Dobra stvar je sto je tako jos jedan poznati muslimanski Srbin, poslije Kusturice, potpuno otvorio karte. U stvari za pametne davno su karte otvorili mnogi drugi, ukljucujuci i sve "bosnjacke" potpisnike Daytona, tj. osnivace RS, ali eto neki medju nama ne prepoznaju muslimanskog Srbina dok i ime ne promjeni.

A kada je MacKenzie u pitanju nase vlasti bi ga mogle diskreditovati kao svjedoka, jer je i sam on ratni zocinac. Poznato je da je ucestvovao u silovanjima bosnjakinja u zenskom logoru, tj. u cetnickoj javnoj kuci "Kod Sonje" u Vogosci, i da su djevojcice na kojima se izivljavao ubijane zbog njega jer su bile opasni svjedoci. Poznato je da je Alija Izetbegovic povukao vec pripremljenu tuzbu nasih tuzitelja protiv MacKenzija. Kada ga je Gutman pitao zasto je to uradio, on je odgovorio:" Nama trebaju Ujedinjene nacije." Kao da je MacKenzie Ujedinjene nacije?! Nasi bi mogli lako diskreditovati MacKenzija, ako i sami ne gledaju kroz prste svojim partnerima u vlasti.

Druga stvar koja se doima u clanku iz "Oslobodjenja" je kukavicki odnos novinara koji se ne usudjuje nigdje reci da je to tuzba REPUBLIKE BiH. Novinar nema problema da kaze puno ime Jugoslavije, "SFR Jugoslavija", ali se ne usudjuje nigdje reci "Republika BiH". Vjerovatno covjek dobro zna sta nasi politicari na vlasti ne bi zeljeli cuti, te je sam sebi uveo cenzuru. Odavno su ljudi uocili da je "samocenzura" najuspjesnija vrsta cenzure i da veoma dobro pali kod ljudi kojima je domovina na posljednjem mjestu u sistemu vrijednosti, "zadnja rupa na svirali", te je kao od sale prodaju da bi se svidjeli "mocnicima na vlasti".

1.2. HSS predlozio principe buduce ustavne reforme: VRATITI BOSNI I HERCEGOVINI ATRIBUT REPUBLIKA

Slijedi citat iz "Avaza":

Policija, vojska, sigurnosne sluzbe i zakonodavna vlast na nivou drzave * BiH treba imati predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta, kaze Marko Tadic

- Suština je u tome da drzavi BiH treba vratiti atribuciju republika i da republiku BiH ustrojimo na tri razine vlasti: drzavnu, regionalnu i lokalnu. Uz to, ona bi trebala imati predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta - kaze za "Dnevni avaz" predsjednik HSS-a Marko Tadic.
...
Prema prijedlogu HSS-a, vojska, policija i sigurnosne sluzbe u iskljucivoj su nadleznosti BiH. Zakonodavna vlast je, takodjer, na nivou drzave bez mogucnosti preglasavanja jednog od konstitutivnih naroda jer parlament bi na domu naroda mogao stornirati zakonska rješenja koja nisu "po mjeri" jednog od tri naroda BiH.
Stajališta HSS-a o ustavnim izmjenama usvojena su na proširenom Predsjedništvu ove stranke. Uz to, kako kaže Tadic, iza prijedloga ove stranke stoje još i Hrvatska kršcansko-demokratska unija, Hrvatska demokratska unija i Hrvatski demokršcani.

HSS BiH svoje vidjenje ustavne reforme poslao je parlamentima drzave i entiteta, dopredsjedniku RS Ivanu Tomljanovicu, Evropskoj komisiji, OHR-u, Medjureligijskom vijecu BiH, Biskupskoj konferenciji BiH, ambasadama SAD, Ruske Federacije, Njemacke, Francuske, Velike Britanije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Apostolskoj nuncijaturi u BiH.

- Kraj citata.

Svaka cast HSS-u i svim ostalim strankama koje pokrecu ovu patriotsku incijativu. U nadi da ce procitati ovu nasu reakciju skrenucemo paznju svima onima koji zele normalnu drzavu Republiku BiH, na jednu presudnu cinjenicu. Naime, JEDINU REPUBLIKU BiH, TJ. JEDINI USTAV KOJEG IMAMO PRAVO ZAHTIJEVATI, I PRI TOME NE MOLITI REPUBLIKU SRPSKU ZA SAGLASNOST, JE PREDRATNI USTAV REPUBLIKE BiH. ZASTO? PA ZATO STO SU NAM TAJ USTAV OTELI AGRESIJOM, GENOCIDOM i PREVAROM, TJ. NEZAKONITIM, NEDOZVOLJENIM SREDSTVIMA.

Kada te neko prevari za novcanik, ili za stan, ili ti otme auto, ti nemas pravo ZAHTIJEVATI nikoji drugi novcanik, niti stan, niti auto, nego samo onaj za kjega su te prevarili. ISTO TAKO, MI JEDINO IMAMO PRAVO ZAHTIJEVATI TAJ USTAV KOJI NAM JE OTET, A ZA SVE DRUGE MORAMO MOLITI RS ZA SAGLASNOST.

Postovana gospodo, ta vasa incijativa ima samo jednu gresku - trazi ustav za kojega morate dobiti saglasnost RS, a to nikada necete dobiti. Zasto ne trazite ono na sta imate pravo i bez saglasnosti RS, a to je PREDRATNI USTAV REPUBLIKE BiH? TO JE BIO USTAV KOJI JE DOKINUO KOMUNIZAM, TJ. UVEO PRIVATNO I KORPORATIVNO VLASNISTVO I OMOGUCIO VISESTRANACKE IZBORE. TO JE USTAV KOJEGA JE NAROD POTVRDIO NA REFERENDUMU, I TO JE USTAV KOJEGA JE SVIJET PRIZNAO I SA KOJIM JE PRIMIO REPUBLIKU BIH U UJEDINJNE NACIJE.

1.3. NIKAD DOVOLJNO SRBA

BH omladinsko interent glasilo poslalo nam je slijedece obavjestenje, citiramo: U Banja Luci se 28.09.2005. odrzava 4. regionalna radionica o "Unaprijedjenju seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih" u organizaciji UNFPA i OIA BiH. - Kraj citata.

Dakle i dalje ista prica, vjecita kuknjava velikosrba kako je malo srpskih beba, kako medju Srbima vlada "bela kuga". S druge strane, "bosnjacki" politicari uopste ne brinu zato sto je malo bosnjackih beba, i sto su Bosnjaci raseljeni, i to pogotovo mladi, oni na kojima svijet ostaje i koji radjaju bebe. I medju Bosnjacima u Bosni i Hercegovini vlada bijela kuga, ali to nikoga ne brine. Poznato je da i pravoslavni i katolicki popovi, isto kao i spski i hrvatski politicari govore svome narodu i provode akcije, kao sto je gornja akcija u Banja Luci, o potrebi radjanja djece. S druge strane bosnajcke hodze i politicari ne brinu ni za to sto ce uskoro svi raseljeni gradjani Bosne i Hercegovine izgubiti dvojno drzavljanstvo te vise nece imati pravo glasa. To ce ugroziti opstanak i Bosnjaka u Bosni i Hercegovini, jer ce naprosto biti preglasani od Srba, ciji i politicari i popovi i akademici uz to jos vode i racuna da imaju sto vise beba. A evo jednog poraznog podatka za Bosnjake: U Republici srpskoj se tokom 2004. godine rodilo oko 10,500 srpskih beba, oko 850 bosnjackih beba i 75 hrvatskih beba. Dakle, dugorocno Bosnjaci + Hrvati ce biti manje od 10% stanovnistva u RS, a nekada su Bosnjaci bili vecina u velikim dijelovima danasnje RS, ukljucujuci cijelu Istocnu Bosnu. Ne treba nikome dokazivati da su sanse da zadrzimo RS u BiH jednake nuli pri takvom omjeru stanovnistva u buducnosti, kada se slegne prasina oko genocida.

1.4 SARAJEVO JE GLAVNI GRAD CIJELE BiH, A NE SAMO KANTONA SARAJEVO

Saznajemo da idolopoklonici Alije Izetbegovica zele da izigraju BH javnost te da promjene imena trga "Oslobodjenja" i Aerodroma "Sarajevo" tako sto te svoje prijedloge nece iznijeti pred cjelukupnu BH javnost, tj. na skupstinu Federacije i BiH, nego SAMO NA ORGANE KANTONA SARAJEVO. To je i dobra i losa vijest. Dobra jer pokazuje da su idolopoklonici lika i djela Alije Izetbegovica, osnivaca Republike srpske, u manjini te da moraju mijenjati pravila igre da bi pobijedili. To je losa vijest jer oni tako uzurpiraju glavni grad Sarajevo samo za sebe. Sarajevo je glavni grad i za Tuzlake, Zenicane, Mostarce, Zenicane, Biscane itd. I Zenicani, Tuzlaci, Mostarci itd. slijecu na aerodrom Sarajevo. Nadamo se da ta mala klika nece uspjeti nametnuti se cijeloj BiH jos jednom, kao sto je nazalost uspijevala posljednjih 15 godina.

Imamo jedan prijedlog. Na Trgu "Oslobodjenja" se nalazi srpska pravoslavna crkva. Naka nadiju ime toj crkvi po svetom Iliji Izetbegovicu, osnivacu Republike Srpske, cime se izjednacio sa svetim Savom, a neka ostave trg "Oslobodjenja" i Aerodrom "Sarajevo" na miru.

M. B. i V. S

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 346 | No Comments »

2. EVROPEKI SUD ODBIO PREDSTAVKU SREBRENICANA ZBOG PROCEDURALNIH RAZLOGA

September 25th, 2005

Poštovani,
Udruzenje gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja" je putem punomoci prikupljenih od odredjenog broja famlija pokrenulo predmet pred Evropskim sudom u Strasbourgu protiv Srbije i Crne Gore, BiH, Francuske, Velike Britanije i Nizozemske. Predmet je pokrenuo advokat Beslo Mujcin sa jos jednim kolegom iz SR Njemacke. Evo odgovora koji smo poslijedugog cekanja dobili, citiram:.
EUROPEAN COURT of HUMAN RIGHT
Broj predstavke: 39469/03
Aljkanovic i druhi protiv BiH, Srbije i Crne Gore, Francuske, Nizozemske i Velike Britanije

Postovani,
zelim vas izvjestiti da je Evropski sud za ljudska prava dana 8. septembra 2005. godine na zasjedanju komiteta od tri sudca 8M. Pellonaa, predsjednik, S. Pavlovschi i L. Mijovic) kako je tp predvidjeno clanom 27. Konvencije, odlucilo prema clanu 28. Konvencije gornju predstavku proglasiti neprihvatljivom, jer ista ne ispunjava uvjete navedene u clanu 34 i 35 Konvencije.

Po pitanju vasih zalbenih navida protiv BiH i Srbije i Crne Gore koji se ticu dogadjaja prilikom zauzimanja "zasticenje zone" Srebrenica, Sud je utvrdio da cak i ukoliko bi se te drzave mogle smatrati odgovornim, Vasa predstavka se tice cinjenica koje su se desile prije stupanja na snagu u odnosu na BiH (12 jula 2002. g ) i Srbiju i Crnu Goru (3 marta 2004 g.). Konvencija se primjenjuje samo na svaku pojedinu stranu ugovornicu. Predstavka je stoga izvan nadleznosti ovog Suda ratione temporis (vremenska nenadleznost) u smislu clana 35. stava 3. Konvencije.

Po pitanju vasih zalbenih navoda protiv Francuske, Nizozemske i Velike Britanije kji se ticu tih dogadjaja, Sud je utvrdio da cak i ukoliko bi se te drzave mogle smatrati odgovornim, Vasa predstavka se tice cinjenica koje su se desile vise od sest mjeseci prije podnosenja predstavke Sudu. Predstavka je stoga podnijeta prekasno u smislu clana 35. stav 3. Konvencije.

Ova je odluka konacna i protiv nje ne postoji mogucnost zalbe Sudu niti bilo kojem drugom tijelu. Sekretarijat suda stoga nece u mogucnosti dati vam bilo kakve podatke o razlozima odluke komiteta u ovom predmetu, niti ce voditi prepisku sa vama u vezi s ovom odlukom. Od suda necete primiti nikakve dokumente koji se ticu ovog predmeta, a Vasi spisi ce, u skladu s uputama suda, biti unisteni godinu dana nakon odasiljanja ovog dopisa.

S postovanjem. Za komitet
F. Elens Passos, pomocnik sekretara odjela

-Kraj citata presude Suda u Strazburu.

Molimo vas da ovaj dokument uputite na sto vise adresa i da dobijemo sto vise komentara. Po mom misljenju ovakve odluke nije donosio ni fasisticki sud.

Za "Majke Srebrenice i Podrinja", Ibran Mustafic.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 346 | No Comments »

3. LJUDSKA PRAVA SU "ZADNJA KORPA" U POVELJI UN

September 25th, 2005

U Povelji UN postoji gradacija raznih vrsta PRAVA. U takozvaoj Prvoj korpi povelje UN nalazi se najvaznije pravo, a to je suverenitet drzave, dok su ljudska prava u posljednjoj "korpi". Sta to tacno znaci? To znaci da kada su "ljudska prava" u suprotnosti sa "suverenitetom" neke drzave, onda "ljudska prava" gube. Na primjer, bezbrojni su primjeri diktatorkih drzava u svjetu, koje zlostavljaju i ubijaju svoje gradjane, ne postuju ni osnovna ljudska prava. Ipak se niko nema pavo mijesati u unutrasnje stvari tih drzava, jer bi time bilo naruseno vaznije pravo, tj. bio bi narusen suverenitet drzave, zbog manje vaznih "ljudskih prava" gradjana.
To je logicno u svijetu slobodnih ljudi koji podrazumijevaju da drzavljani svake drzave kroje svoju sudbinu i da im se niko ne mijesa u odluke, dok god time ne ugrozavaju suverenitet druge drzave. Diktatura je samo unutrasnja stvar doticne drzave, tj. svaka drzava ima suvereno pravo da organizuje svoj sistem kako god hoce, ukljucujci i diktaturu.

Na primjer, mogao je sadam Husein stotinu puta baciti gas na Kurde u Iraqu i ubiti stotine hiljada gradjana Iraka, isto kao i Pol Pot, kao i Hitler, kao i Staljin, i niko se nije imao pravo mijesati u unutrasnje stvari tih drzava, dok god nisu ugrozili suverenitet drugih okolnih drzava. Tek kada je Sadam Husein napao na Quwait, svijet je imao pravo interveniati. I sadasnji rat u Iraqu izvucen je iz rezolucija koje su tada nametnute Iraqu, kao kazna za agresiju na Quwait, jer se je tada Iraq obavezao da ce dozvoliti inspekcije UN itd. Drzave mogu biti kaznjavane samo ako se ogrijese o internacionalno pravo, pravo koje se bavi odnosima izmedju drzava, a ne ako se ogrijese o svoje gradjane.

Upravo zbog te gradacije prava u povelji UN, niko nece moci natjerati Republiku Srpsku da ucini bilo sta za ljudska prava njenih gradjana Bosnjaka i Hrvata. Jedino oruzje koje imamo je upravo suvereno pravo Republike BiH. Jedino ako u pregovore o promjeni ustava unesemo i cinjenicu da je suverena drzava Republika BiH jos uvijek samo suspendovana i da trazimo njenu restauraciju jer Dayton nije uspio, i jer je nelagalan, onda imamo na nasoj strani to najmocnije pravo suverene drzave. Nasi izdajnici su napuhavali znacaj ljudskih prava, dok su Srbima davali drzavu, tj. davali im ona najvaznija suverena prava.

Zato je toliko vazno da se rat u BiH 1992 - 1995 smatra agresijom Srbije na BiH, a ne gradjanskim ratom izmedju "Muslimana, Srba i Hrvata", jer je tada Republika BiH pod zastiom internacionalnh zakona.

ONO STO NAMA JEDINO NEDOSTAJE JE ZAHTJEV SA NASE STRANE DA SE POSTUJU NASA SUVERENA PRAVA. UMJESTO TOGA NASI POLTICARI LEGALIZUJU REPUBLIKU SRPSKU, UNISTAVAJU NASA SUVERENA PRAVA, TIME STO TRAZE SAGLASNOST RS ZA REFORME, UMJESTO DA TRAZE ZASTITU SUVERENITETA REPUBLIKE BiH, DA JOJ SE NE MIJENJA USTAV AGRESIJOM I GENOCIDOM.

Dr. Muhamed Borogovac

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 346 | No Comments »

4. VLADA KOSOVA ODBACILA FURMULU "VIŠE OD AUTONOMIJE, MANJE OD NEZAVISNOSTI"

September 25th, 2005

Srbiji bi pripao suverenitet, a Kosovu izvršna, zakonodavna i sudska vlast, objasnila je za list „Danas" šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Raškovic-Ivic beogradsku formulu „više od autonomije, manje od nezavisnosti".
Medjutim, Avni Arifi, politicki savetnik kosovskog premijera Bajrama Kosumija, nedosmisleno je odbacio ponudjenu forumulu. „Ponuda koju je predocila gospoda Raškovic-Ivic za nas je apsolutno neprihvatljiva. Ona bi nam mozda bila interesantna pre 15 ili 20 godina, ali je sasvim jasno da je nju u to vreme bilo nemoguce dobiti. Sada naprosto nema te sile koja bi kosovske Albance naterala da ikada više prihvate bilo kakav suverenitet Srbije na Kosovu. Znaci, odgovor je - NE. Jedino prihvatljivo rešenje za nas, i to mora biti sasvim jasno, jeste nezavisna drzava", izjavio je Arifi za „Dnevnik".

On je kao neprihvatljivu odbacio i ideju da prostor Kosova i Metohije bude u potpunosti demilitarizovan, dodajuci da za takav korak ne postoji nikakav opravdan razlog. „Kada kazem nezavisnost, pod tim podrazumevam da Kosovo treba da ima sve institucije kao i svaka druga drzava. Dakle, i vojsku, koja pri tome, naravno, ne bi bila koncipirana da bude pretnja drugim drzavama, vec garant bezbednosti kosovske drzave", navodi Arifi.

Savetnik kosovskog premijera je na kraju decentno izjavio da sa predstavnicima srpskih vlasti ne moze biti pregovora o tome kako bi Beograd voleo da izgleda Kosovo, vec dijalog - ali ne s Beogradom, vec sa medjunarodnom zajednicom - moze ici samo u pravcu kako da se sa što manje tenzija dodje do nezavisne drzave. "Srbija je imala svu vlast i suverenitet na Kosovu pre šest godina. S tim je gotovo. Vredno smo i naporno radili da bismo stvorili novu drzavu, drzava za sve gradjane, bez obzira na etnicku ili konfesionalnu pripadnost. Da bismo stvorili nezavisno Kosovo", zakljucio je Arifi.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 346 | No Comments »

5. Lista za Sandzak ušla u Vladu

September 25th, 2005

Sporazum izmedju Vlade Srbije i nekadašnjih koalicionih partnera Demokratske stranke, je, kako se navodi u saopštenju Vlade, zakljucen u skladu sa zajednickim opredeljenjima za što brze ukljucenje SCG u evropske integracije i Evropsku uniju, jacanje lokalne samouprave, ravnomeran ekonomski razvoj zemlje, poštovanje ljudskih i prava nacionalnih manjina i njihovo ucešce u institucionalnim telima.

Lista za Sandzak ce prema sporazumu sa koalicionim partnerima u Vladi Srbije, ulaskom u vladajucu koaliciju dobiti mesta zamenika ministara za kapitalne investicije, prosvetu i drzavnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poslanik Liste za Sandzak u republickom parlamentu Esad Dzudzevic, pricajuci o novim kadrovskim rešenjima, najavio je da ce on biti zamenik ministra za prosvetu i sport: "U Ministarstvu za kapitalne investicije zamenik ministra ce biti g-din Bajram Omeragic i u ministarstvu za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu bice Nusret Nuhovic, advokat iz Sjenice."

Sporazumom je predvidjeno i da Bajram Omeragic bude imenovan u vladin Savet za evropske integracije.

Vlada i dalje opstaje kupovinom mandata

Funkcioner Demokratske stranke, Dragan Sutanovac kaze da se ta partija protivi ulasku Liste za Sandzak u Vladajucu koaliciju, ali i da su svi poslanici vlasnici svojih mandata i da sa njima mogu da raspolazu na nacin koji im je to Ustavni sud omogucio:

"Podseticu vas da ova Vlada opstaje na nacin kupovine mandata, da je Srpska radikalna stranka podrzala rekonstrukciju ove Vlade tako što je jedan poslanik svojevremno glasao laktom, slucajno, tako su rekli. Ovog puta ne znam šta je predmet trgovine i šta ce dobiti gospoda Dzudzevic i Omeragic."

Inace politicki oponenti Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru tvrde da je rec o iznudjenoj trgovini. Potparol Sandzacke Demokratske partije Rasima Ljajica, Mirsad Jusufofic je podsetio na cinjenicu da su Omeragic i Dzudzevic u Skupštinu ušli sa liste Demokratske stranke: "Kako ce da objasne svojim biracima da su sada u istom kabinetu kod Vojislava Koštunice, kojeg su upravo oni nazivali kabinetskim cetnikom i da sede za istim stolom sa Jocicem i Loncarom protiv kojih su, ne tako davno, digili i nekakve krivicne prijave. Ocigledno da je politika Liste za Sandzak krajnje neprincipijalna, da tu vlada politicka trgovina i da se oni rukovode onim principom – ko da više, njegovi smo."

Na pitanje kako ce glasaci sa Sandzaka reagovati na prelaska Liste za Sandzak iz koalicije sa DS u koaliciju sa DSS, Omeragic je rekao da su oni vec podrzavali Kostunicu kada je pobedio Slobodana Miloševica 2000. godine.

Ipak, podpredsednik Stranke za Sandzak i predsednik Skupštine opštine Novi Pazar Azem Hajdarevic, smatra da je Ugljanin na ovaj nacin prevario svoje birace: "Taj transfer je izvršen u trenutku kada je to bilo neophodno i Ugljaninu, ali i Koštunici. Ugljaninu zbog toga što ima više krivicnih prijava podnetih protiv njega, zbog zloupotrebe sluzbenog polozaja i kriminala koji je pocinio u opštini Novi Pazar, Na drugoj strani, Koštunici su ta dva poslanika bila neophodna, zbog cinjenice da je izgubio poslanike Coviceve Socijal demokratske partije."

——————————————————————-

KOMENTAR: Dvije prethodne vijesti sve objasnjavaju. Svaka cast Albancima sa Kosova. Kada uporedimo njihovu principijelnu politiku prema njihovoj fiktivnoj "Republika Kosovo" sa nasom trgovackom poltikom u stilu "more bit 'vako, a more bit i 'nako", pozelim da sam Albanac. Nazalost ta "nasa" bosnjacka naoko retardirana, a u stvarnosti izdajnicka politika bosnjackih polticara nastavlja se i danas. Najbolje to vidimo u gronjem clanku, gdje se nekadasnji prvaci SDA stranke Sandzaka, bez problema udruziju i sa jednim i sa drugim cetncima, samo da dobiju neke funkcije "zamjenika", na kojima ce oni licno uzivati, bez obzira sto ce svu vlast nad Sandzakom dati cetnicima u ruke. Jasno je sada zasto fiktivna "Republika Kosovo" postaje realna "Republika Kosovo", a i zasto se nekadasnja realna, cak i medjunarodno priznata "Republika BiH", preselila u veresiju o kojoj mastaju bh patrioti.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 346 | No Comments »

6. RE: ALIJA JE OTAC BOSNJAKA

September 25th, 2005

Tahirova izjava i hrabrost da ljude naziva djubradima pokazuje njegovu naivnost i neobrazovanost i ja mislim da bi se isti trebao izvinuti za svoje rijeci. Gospodine Tahire, umjesto sto grdis ljude koji se bore za Bosnu i Hercegovinu, bolje bi ti bilo da se malo obrazujes i sklonis sljepilo s ociju i vidis sta nam uradi Alija i njegovi ljubitelji, a ako si i ti jedan od njih vjeruj da neces jos dugo. Ovo sto se sada desava u Bosni i Hercegovini je kao pjescani sat koji je pri kraju i znaj da ce uskoro doci vrijeme da se preokrene i tada ako budes imao imalo obraza i pameti ces se stidjeti i izvinuti za svoje izjave. Ovaj tekst mozete objaviti s incijalima.

S postovanjem: O.A.
————————————————————–

Zivio TAHIR.Z i rahmet nasem dragom i voljenom ALIJI, a cetnicke ulizice nek nadju sebi novu temu koga ce blatiti jer nas istinske muslimane ne mogu ubjediti u te lazi u vezi Alije za koje su vjerovatno dobro placeni.

BOBI IZ PRIJEDORA

————————————————————–

Komentar: Kada je Dudakovic bio pred ulaskom u Prijedor i Banja Luku, tada je Izetbegovic hitno posalo Sacirbegovica u Genevu gdje je ovaj priznao RS i gdje je potpisao da joj pripada 49% BiH. Time su dati papiri cetncima da im pripada 49% BiH, a oni su do tada bili samo banda ubica, pobunjenika protiv legalne drzave Republike BiH. Samo zbog tih papira datih od strane Alije Izetbegovica Republici srpskoj zaustavljena je Armija BiH pred Prijedorom, da ne predjemo potpisanu qvotu od 51% teritorije BiH. Dakle, Prijedor je onaj Bosanski grad pred kojim su Alija i Sacirbegovic zaustavili Dudakovica i Armiju BiH pa su stvarno smijesni Prijedorcani koji i dalje obozavaju Aliju.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 346 | No Comments »

7. ORGANIZACIJA SPORTSKIH NAVIJACA NACIONALNOG TIMA BOSNE I HERCEGOVINE

September 25th, 2005

Postovani,

Vjerujem da vam ne moram objasnjavati sta je Udruzenje "BH Fanaticos" Svicarska. Znate da je vec uspjesno organiziran put na fudbalske utakmice Belgija-BiH u Bruxelles, San Marino-BiH u Seravalle, Spanija-BiH u
Valenciju te BiH-Belgija u Zenici. Posljednje putovanje podrske reprezentativcima BiH je bilo povodom kosarkaske utakmice Njemacka-BiH u Hamburgu prosle nedjelje.

Udruzenje BH Fanaticos Svicarska trenutno organizira odlazak na utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo BiH-San Marino u Zenicu. Detaljnije informacije oko puta u Zenicu mozete dobiti na stranici www.bhfanaticos.ch

Osim odlaska u Zenicu, Udruzenje BHF Svicarska je pokrenulo akciju skupljanja finansijske potpore za organiziranje putovanja na posljednju, po svemu sudeci odlucujucu utakmicu kvalifikacija SCG-BiH u Beogradu. Ne moram objasnjavati sta ova utakmica znaci za Bosnu i Hercegovinu, ne samo na fudbalskom planu. Ovo ce biti prva utakmica izmedju reprezentacija SCG i BiH na gostujucem terenu. Prvi put poslije rata...

Kako je put u Beograd drugaciji nego put u bilo koji drugi grad u Europi, BHF namjerava organizirati sto veci broj navijaca koji ce bodriti nase reprezentativce u Beogradu. Nas konkretan plan je organiziranje jednog (ili
vise) autobusa za navijace iz Bosne i Hercegovine koji ce u nasoj organizaciji imati besplatan prijevoz do Beograda i ulaznice za utakmicu.

Vasom donacijom pomazete da ostvarimo ovaj nas naum. Svaki franak moze pomoci da nasa reprezentacija u Beogradu ima dostojnu podrsku sa tribina.

Vise informacija o samoj akciji mozete naci na forumu BHF:  http://www.bhfanaticos.com/Forum/viewtopic.php?t=918

Za sve dodatne informacije vam stoji na raspolaganju adresa Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Haj'mo Bosno, Bosno, Bosno, ...!

P.S.: Proslijedite ovaj mail svim za koje mislite da bi mogli biti zainteresirani. Hvala unaprijed.

——————————————————————————

JEDNO PITANJE: Kao sto vidite proslijedili smo ovo vase pismo na nasu mailing listu koju prima preko 10,000 citalaca. Interesuje nas da li je moguce da se uplati novac za zastave za nase navijace. Evo ja bih prvi uplatio $100 odmah danas, ako bi bio siguran da cete te novce iskoristiti da kupite iskljucivo ZASTAVE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, TJ. ZASTAVE SA LJILJANIMA POD KOJOM SU GINULI ZA SLOBODU NASI NAJBOLJI SINOVI, A NE ONU TRKOUTASTU ZASTAVU KOJA SIMBOLISE DAYTON I OSNIVANJE CETNCKE DRZAVE, REPUBLIKE SRPSKE?

M. B.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 346 | No Comments »

8. UDRUŽENJE OBOLJELIH OD EPILEPSIJE KANTONA SARAJEVO

September 25th, 2005

Federacije Bosne i Hercegovine
T/R-Broj:129-104-10009012-44
Devizni - Swift-code. BACXB22.Kod HVB-Central Profit Banke.d.d -Sarajevo-BiH
Telefon 033/463-411 - :Fax/ 459-018 Mob : 061-218-774
Ul.Ante Babica7/1 Sarajevo
E-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Web Str. www.epilepsija.com

-Postovana Godspodo,

Obracamo Vam se sa ovim apelom da u zajednockoj suradnji sa Vama pomognemo ovoj populaciji oboljelih. Nadamo se da ce te nam izaci u susret,te na neki nacin dati svoj doprinos u sveopstem poboljsanju zivljenja ove populacije oboljelih.

S postovanjem

Jasmin Halilovic

—————————-

Postovani gosp. Halilovicu,

"Online glasnik Nacionalnog kongresa republike BiH" se bavi iskljucivo politickim pitanjima vaznim za opstanak nase drzave i naroda. Zato nikada ne objavljujemo nikakve humanitarne projekte, nego samo patriotske projekte. Medjutim, zadivljeni smo vasim dugogodisnjim upornim radom. Patriotizam je i kada neko tako dobro radi svoj posao. Zato smo odlucili da napravimo presedan, da na ovaj nacin, objavljujuci vasu web stranicu www.epilepsija.com , predstavimo vase udruzenje i raseljenim Bosancima i Hercegovcima.

Posted in Godina 2005, Glasnik Br. 346 | No Comments »

PREGLED BH MEDIJA

September 25th, 2005

8. Clanak iz DANA: ISPIT ZA REISA
Odavno nismo procitali zreliji clanak u BH stampi.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=432&tekst_rb=1

———————————————-

9. JOS JEDAN RATNI ZLOCINAC NA VLASTI U BiH

Dok god postoji Republika srpska imacemo zlocinece na vlasti.

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=151

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 319 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.