Petak, 14. August 2020

 

 

 

22:46:03

Glasnici

Izdanja iz 2002. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 23828  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:18

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

Br. 224

1. UVODNIK: DA LI SU BOSNJACI NAROD ILI NACIJA

2. WALTER U AMERICI

3. IZVJESTAJ IZ KAMPOVA BIJEDE

4. MEDJUNARODNA MREZA SOLIDARNOST

BOSNA I HERCEGOVINA - Pravda Podrinje-Srebrenica

5. ZAVICAJNA ZAJEDNICA "U N A"

6. UNIVERZITET U SANDJAKU

7. DEPORTACIJA POVRATNIKA!?

8. VIZE, POREZ NA PORIJEKLO

9. TRAZIMO KRIVCE U SVOM NARODU

________________________________________________

1. UVODNIK: DA LI SU BOSNJACI NAROD ILI NACIJA

Svjetske novinske agencije su prenijele slijedecu vijest:

Sarajevo

Dom naroda Skuptine Bosne i Hercegovine usvojio je

budzet i Zakon o izvrenju budzeta cime je BiH

ispunila posljednji uslov Medjunarodnog monetarnog fonda

za sklapanje "stand-by" aranzmana vrijednog 85 mliona

dolara. Budzetom nije predvidjeno finasiranje

zastupnika BiH pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu u

procesu u kojem je Bosna i Hercegovina tuzila

Jugoslaviju za agresiju. Poslanici stranaka iz

Republike Srpske uslovili usvajanje budzeta

uklanjanjem te stavke.

Napokon je stigao Katul Ferman. Tuzba BiH protiv

Jugoslavije za genocid je izgleda definitivno mrtva.

Istina je, neki su javili i da je data izjava kako ce Tuzba biti finasirana iz nekakvih financijski rezervi. Medjutim, meni taj dodatak vise lici na onu dobro izvjezbanu igru koja se protiv Bosnjaka vodi od samog pocetka rata, i koju je njen kreator Alija Izetbegovic jednom okarakterisao

rijecima: "Dug korak u losem pravcu, a onda jedan mali

korak u dobrom pravcu." Ovaj mali korak u dobrom

pravcu je tu samo zato da smiri Bosnjake dok se prasina ne slegne, tj. dok se onaj dugi korak u losem pravcu ne stabilizuje, i da se Bosnjaci ne pobune protiv svojih izdajnika.

Ponovo se neki pitaju "Zasto je sve protiv nas?" i "Dokle ce sve biti protiv nas Bosnjaka?"

Odgovor na ova dva pitanja nejbolje je dat u gornjoj vijesti iz Skupstine BiH.

Naime, od $85 miliona koje ce dobiti BiH, oko pola ce dobiti Republika srpska. Medjutim, srpski poslanici nisu imali nikakvih problema da se odreknu te sume, ako ona ugrozava njihov nacionalni interes, njihovu zlocinacku drzavu. Oni ne bi glasali za finansiranje Tuzbe, pa makar Republici srpskoj propalo 40 miliona USA dolara. To je zbog toga sto Srbi imaju razvijen centar u mozgu koji regulise osjecaj patriotizma i ljubavi za domovinu, pa kakva je da je, u ovom sluicaju Zlocinacka RS.

S druge strane, mi Bosnjaci smo retardirani u tom pogledu,

mi nemamo taj centar u mozgu. Zato nasi poslanici ne znaju da se sa domovinom ne trguje, da je domovina svetinja za koju se i zivot daje. Kada nesto volis, onda nema para za koje ces to prodati. To mi Bosnjaci veoma dobro znamo kada su u pitanju ljubav za dijete, majku ili oca, zenu ili muza, brata ili sestru, jarana itd. Medjutim, u nasem spisku osjecanja nedostaje jedno, a to je ljubav za domovinu i narod, i zato smo mi hendikepirani, i zato nas vazda nadigraju i Srbi i Hrvati. Zato nas sa prezirom gladaju narodi koji su bili dovoljno civilizovani da sa genaracije na generaciju prenose ljubav za domovinu, i koji su zbog toga suvereni u svome i na svome. Oni nas ne smatraju ravnopravnim njima, jer mi nismo, kako se to kaze, istorijski, ili politicki narod. Istorijski tj, politicki narodi su oni narodi koji su bili u stanju da se organizuju i naprave svoju drzavu da bi odbranili svoj suverenitet. Veoma cesto teoreticari nazivaju "politicki/istorijski narod" "nacijom", bas zato sto je takav narod bio u stanju da organizuje svoju drzavu i zastiti avoju teritoriju i slobodu. Etnicke grupe koje se nikada nisu uzdigle na takav civilizacijski nivo zovu se "narodi" ako imaju svoje specificne karakteristike, tj. svoje obicaje, svoje nosnje, svoja jela, muziku itd. Dakle, "narod" nije dorastao "naciji". Nije svaki narod nacija. Nacija je samo onaj narod koji zna politicki misliti i koji je bio u stanju da se organizuje i kreira i odbrani svoju drzavu. Kurdi su npr. narod, a nisu nacija. I Romi su narod koji nije nacija.

Da li smo mi Bosnjaci narod ili nacija?

Sudeci prema ponasanju nasih politicara mi smo samo narod,

a ne i nacija. Medjutim, kada se zna da su nama na celo podmetnuti izdajnici, koji su uspjesno odstranili iz politike sve ono sto vrijedi i ostavili u vlasti samo Srbe sa muslimanskim imenima, onda odgovor na gornje pitanje nije vise tako ocigledan.

Zbog toga vam u danasnjem "Online glasniku" predstavljamo patriotske poduhvate Bosnjaka i Bosnjakinja koji su, suprotno nasim politicarima, rukovodjeni iskljucivo patriotizmom, ucinili veoma vazne stvari za narod i domovinu. Ako takvi ljudi pobjede i izbore se za vlast medju nama, onda cemo odbraniti nasu drzavu i bicemo nacija. Ako pobjede Srbi zamaskirani bosnjackim imenima, Zlatko, Alija, Haris onda nam nema spasa.

Dakle, slijede tri patriotska poduhvata koje vam zelimo predstaviti.

1. Clanovi Bosanskog kongresa Sven Rustempasic i Afan

Pasalic su odlucili da omoguce Bosancima i Hercegovcima Sjeverne Amerike da citaju WALTER, jedinu BiH Reviju koja je uspjela da ostane nezavisna, tj. da ne potpadne pod uticaj centra moci u BiH. Kao takav, Walter objavljuje istinu, te su u njemu dobili sansu da pisu i Musadik, i Sven i Fatmir itd. Sad ce se Walter distribuirati iz New Yorka, pouzdanim Americkim postama.Odmah iza ovog Uvodnika mozete procitati kako da se pretplatite na Walter.

2. Preporucujemo vam i dva priloga, koja potom slijede, nase zemljakinje iz Pariza Sadija Ombasic <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Citajuci ta dva priloga shvaticete koliko je truda ulozila i koliki je uspjeh postigla Sadija u borbi za nasu domovinu i narod.

3. Sulejman Mesterbasic je treci primjer Bosnjaka sa veoma razvijenim centrom za patriotizam. Ono sto je on ucinio na organizovanju prognanika iz Bosanske Dubice u Svedskoj, treba da bude UZOR svim nasim zavicajnim klubovima koji nicu po cijelom svijetu. Procitajte platformu "Zavicajne zajednice UNA" iz Svedske pa cete vidjeti kako razmisljaju pravi drzavotvorni Bosnjaci, za razliku od nasih "Morebit 'vako, a morebit i nako" politicara.

Dr. Muhamed Borogovac

____________________________________________________

2. WALTER U AMERICI

Pretplata za SAD i Kanadu

Pretplata na:

3 mj. (6 brojeva) - $30

6 mj. (13 brojeva) - $65

Sve cijene su u US$. Postarina uracunata u cijenu pretplate!

Posaljite Money order ili check na adresu:

TheAfan.com, Inc.

35-38 11th Street, 1st Floor

Long Island City, NY 11106

Pay to the order of: AFAN

Memo: Za Walter

ili platite online, pomocu PayPal-a - najbrzeg i najsigurnijeg puta do pretplate:

Detaljnije informacije mozete naci na stranici:

http://rbih.org

________________________________________________________

3. IZVJESTAJ IZ KAMPOVA BIJEDE

Redovni sam citalac Online glasnika drago mi je da neko pokusava da se Bosna sacuva, ali komentari pojedini osoba su bar za mene vise nego suvisni, price su samo price dajte da se nesto konkretno uradi dok nebude kasno za nas sviju.

Mi u diaspori smo glavni adut da bi se nesto ucinilo, zato krenimo da se ozbiljno radi bez prica koje nisu toliko vazne. Sta je radio Huso, ili Haso treba ostaviti iza nas , treba da se radi da nam se vise nikada nesto slicno ne dogoi. Mene puno boli i zabrinjava situacija u Cijeloj BiH, a posebno prognani koji zive u kampovima bijede! Jedan izvjestaj o nasem putovanju i posjeti nekolici takvih kampova kao i deklaracija o donesenom zajednickom zakljucku Medjunarodna Mreza Solidarnost Bosna i Hercegovina

1. Sinteza

Putovanje u BiH Posjeta Kampovima, Emmanuelle i Sadija od

Ponedjeljka 16 do Petka 27 jula 2001

Kao svake godine asocijacija (" Soutien aux Survivants de la Vallie de Drina - Srebrenica " " Podrska Prezivjelim Podrinja - Srebrenica ") zajedno sa vise asocijacija organizuje putovanje povodom Komemoracije masakra naroda Srebrenice, jula 1995 godine. I ove kao svake godine idemo da posjetimo kampove na kojim radimo kao humanitarci sa asocijacijama kao sto su : Mhres pour la Paix, Mir Sada, SOS Enfants, Sagmina, itd.

Sicki Brod

Prva posjeta je organizovana Sickom Brodu i Grab Potoku, usput smo distribuisali Meso i Mlijeko nismo imali velikih problema ali se vidjelo na izbjeglicama da se boje da nece svi dobiti. Pokusali smo da razgovaramo sa odgovornim za kampove. Na pitanje dali ove izbjeglice imaju ikakvu drugu pomoc osim nasih asocijacija iz inostranstva odgovor je bio kratak ne ! Isti odgovor smo dobili od izbjeglica na nasa pitanja, osim neki od njih primaju neku sumu novca od 50 do 100 KM to je sve na sto imaju pravo.

1) Problem djece i njihovog skolovanja je vrlo tezak!

2) Vrlo mali broj je onih koji nesto rade!

3) Lijecenje nemaju nikakvo pravo ako nemogu da plate mogu samo da umru jedino je to sto imaju bez placanja, ali za ukopati ih je drugo pitanje! Kad je pitanje o povratku svi kazu da se mozemo vratiti na svoje sve bi bilo drugacije, bi bili neko ovdje smo samo brojevi! Pitamo ih a gdje se vratiti kad su kuce porusene novac nemate da bih mogli nesto da pravite, odgovor je bio jedinstven nije vazno imali bi svoje ime i prezime svoj ponos i niko nas vise nebi prozivao po broju jer smo ipak i mi ljudska bica. Jedna starija nana nam prilazi i kaze dali ona ima pravo na Meso i Mlijeko normalno nano zar niste dobili vase sto vas sliet "pa nisam sine, jer vi prozivate po vasem spisku ja neznam citati ni pisati a neznam ni kako se prezivam" stidno je odgovorila znam samo da sam broj 28B.

Grab Potok

U kampu vlada mizerija i neimastina, prezivjeli su nas primili sa ponosom i i njihovom velikom dobrotom. Distribucija za 191 osobu je prosla bez problema, situacija je ista kao u Sickom Brodu. Vecina od njih su spremni da se vrate na svoje, ali sa velikim strahom. Kao sto kaze jedna od njih " za nasu sigurnost IFOR treba da implantira biroe u svakom mjestu gdje je povratak predvidjen ."

Mihatovici

Kamp koji je najtezi za podjelu obzirom da svaki dan ovdje pridolaze izbjeglice koje su delozirane a nemaju nigdje drugo da zive svi misle da nece biti dovoljno za sviju bez obzira sto im kazemo da cak imamo i vise nego treba, nekoliko puta smo morali prekinuti dijeljenje da bi pokusali da se napravi red. No manje vise podijelili smo svima. Situacija u Mihatovicima je ista kao u ostalim kampovima za razliku od ostalih oni su uspjeli da otvore osmogodisnju skolu u kampu obzirom da tu zivi oko 2000 izbjeglica.

Suha - Bucik

Nismo imali problema sa podjelom sve je se odvijalo normalno. Problem je sto svi u naselju nemaju nikakvih prihoda zivotare kako mogu i imaju. Pitali smo dali ima neka mogucnost da se pokusa nesto raditi ako bi mi pokusali da im pomognemo, nema zemlje za obradu ovdje smo u jednoj kuci a mjestani obradjuju zemlju koju imaju. Ponekad nam donesu povrca ili nas pozovu da radimo na dan da bi mogli nesto zaraditi ali to nije stalno. Nama ovdje je veliki problem djeca potrebna im je obuca, odjeca kao i knjige za skolu a nemozemo im sve to priustiti.

Zenica

Puka slucajnost da smo saznali da u Zenici ima izbjeglica koje zive u barakama Zenicke zeljezare na adresi Kamp KASINA 3 gdje zivi 17 familija i 43 samci-ce ukupno oko 90 osoba. Situacija je vie nego dramaticna, nismo mogli da vjerujemo da moze postojati nesto sto nigdje nema u svijetu. Higiena je totalno odsutna hrana im dolazi iz Gradske Narodne Kuhinje koja je nendovoljna kolicinski a nazalost nema nikakvog kvaliteta "nase licno misljenje je da nebi cak dali nikakvoj zivotinji da jede sta ti ljudi jedu" prepusteni sami sebi da se bore za opstanak.

Istorija koraca velikim korakom ali nase zelje da vidimo pravdu na dijelu gubi strpljenje jer nemozemo da se zadovoljimo kao, politikickim, diplomatskim ili jednostavno administrativnim problemima, imamo utisak da prija cetiri godine niko u Bosni i Hercegovini nije izgovarao ime SREBRENICA, (mogli bi dodati ni u Francuskoj pa i cijelom svijetu ?). Ako danas perspektiva za jednu soluciju politicko-pravnu izgleda vise nego moguca, naprotiv, situacija izbjeglica je sve gora iz godine u godinu danas vlada Bosne i Hercegovine kao i Republika Srpska ponosno kazu da su spremni da suradjuju sa SFOR-om za hapsenje svih kriminalaca a posebno dvojice odgovorni za masakr Srebrenice: Ratko MLADIC i Radovan KARADZIC.

Ma kolika god bila krivica Medjunarodne Zajednice bilo to na vojnom ili individualnom nivou, dozvolili su masakr u Srebrenici a mogli su ga sprijeciti. Ta ista Medjunarodna Zajednica, pocevsi od Evrope, duguje podrsku Moralnu kao i Materijalnu pomoc prezivjelim genocida.

Ipak se treba okrenuti prema "zaboravljenim" prema tim zenama djeci koja su danas postala odrasli bez ikakve buducnosti, koji cekaju u kampovima bijede rasijani vecinom na Tuzlanskom kantonu, njih oko 120 000, kojima je pomoc sigurna samo od asocijacija, vecinom iz Francuske.

Pitamo se dali iko u Bosni i Hercegovini misli na ta bica. Mnogi od njih su izgubili svoje najdraze, sve sto su imali zar nisu dovoljno platili ceh za Bosnu i Hercegovinu. Podjimo od Vlade, Medjunarodne Zajednice, svih Stranki do ministara koji nisu pokusali da nesto pomognu prezivjelim iz "Zasticene zone" Srebrenice.

- Dokle?

- Koliko vremena se moze provizoarno (privremeno) cekati?

- Koliko godina se moze zivjeti od nade?

- Koliko ce njih umrijeti u bijedi i siromastvu?

- Gdje je humanost, gdje su ljudska prava?

Necemo i nemozemo prihvatiti da se izbjeglice silom naseljavaju u druge krajeve koji nisu njihovi, jer stim se nastavlja etnicko ciscenje i pojacava jedan system aparteda, koji je nametnut prilikom agresije od 1992-95 koji nikad nije postojao u proslosti. Osigurati svima protekciju i da mogu slobodno da se krecu. Mi svi koji smo bili nevjerni i nijemi gledaoci toga masakra i otimanja kojeg smo htjeli da bude proslost, trebamo sve uciniti da bi se pravda, ponos i nada vratila svim zrtvama. Bosna je samo dva sata leta od Pariza, u srcu jedne sutrasnje Evrope

Kritike i Primjedbe

Nepravde, korupcije, treba strogo kaznjavati. Bosna kao zemlja koja izlazi sporo iz rata nemoze dozvoliti takve propuste. Treba pokusati naci zajednicki stav okrenuti se prema buducnosti, dozvoliti svima da se vrate na svoje, pomoci rekonstrukciju: kuca, skola, objekata otvarati fabrike obradjivati zemlju dati svima jednaku mogucnost za rad da bi jednom drzava krenula naprijed, zar nije dosta sto zemlja zivi pod perfuzijom od 1995 godine. Bosna - Hercegovina treba da se digne iz pepela, nazalost samo prepirke izmedju Bosne, Federacije, i Republike Srpske mislim da smo svi drzavljani Bosne i Hercegovine i da zajedno moramo da sve ucinimo da krene naprijed.

Nase misljenje je da treba respektovati Dejtonski sporazum ili napraviti reviziju jer se ne respektuje a posebno kada se tice povtatka mnogima takav kakav je odgovara nazalost nismo istog misljenja. Ustvari gdje je Bosna i Herzegovina ona koja je valjda priznata u svojim granicama, nigdje!

Za asocijaciju

Sadija Ombasic <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

________________________________________________________________

4. MEDJUNARODNA MREZA SOLIDARNOST

BOSNA I HERCEGOVINA - Pravda Podrinje-Srebrenica

Pripremila: Sadija Ombasic

Ucesnici ptvrdjuju svoj zajednicki cilj:

Demokratsku, ujedinjenu i pluralisticku Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Trazenje prave istine i odgovornosti, svih odgovornosti, predstavlja jednu od glavnih briga zrtava rata agresije srpskih i hrvatskih nacionalista koji su unistili Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga je izuzetno vazno da Medjunarodni krivcni tribunal za ratne zlocine u Den Hagu bude omogucen da nastavi i prosiri svoj rad - sto je neminovni uslov za postizanje utvrdjenog cilja.

Neuro-toksicni gasovi su upotrijebljeni protiv hiljada osoba bjezecih iz Srebrenice. Znacajno je, dakle, da Medjunarodni haski tribunal ukljuci u optuznici protiv Milosevica i upotrebu od srpske vojske neuro-toksicnih gasova proizvedenih u Srbiji.

Traganje za nestalim osobama, njihova ekshumacija, identifikacija i dostojanstvena sahrana su neophodni uvjeti, kako sa pravnog tako i sa tuznog aspekta danas jos nisu omoguceni. Primjenjivana sredstva moraju biti umnozena.

Izgradnja Memorijalnog centra u Potocarima za zrtve genocida u Srebrenici mora biti podrzana od svih Evropljana kao i cijelog svijeta.

Da se zaustavi rat, zapadne velesile su kroz Dejtonski sporazum fakticki prihvatile "etnicku" podjelu nametnutu agresorskim ratom vodjenim od srpskih, a potom i hrvatskih nacionalista. Odgovornosti zapadnih prijestolnica za vrijeme rata protiv Republike Bosne i Hercegovine i njenih gradjana i poslje rata, ucinivsi vise od 200.000 mrtvih i vise od dva miliona izbjeglica i raseljenih lica, moraju se takodjer istrazivati.

I dan danas pasivnost ovih velesila, cak neke njihove presutne sukrivnje ometaju hapsenje svih ratnih zlocinaca, posebno onih trazenih od Haskog tribunala - pocevsi od hapsenja Karadzica i Mladica.

Dejtonski sporazum koji je potvrdio terorom postignuto rasparcenje Bosne i Hercegovine u dva "entiteta" na etnickoj osnovi, paralizira funkcioniranje drzave i sprijecava izgradnju pravne drzave.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u julu 2000.g. potvrdio postojanje tri konstitutivnih naroda: Bosnjaka, Hrvata i Srba - ne cijelom teritoriju drzave sa istim pravima za sve gradjane.

Revizija ustava entiteta i reafirmacija izbornog zakona, nekad od OSSE donijetog, prema nedavno u aprilu 2000.g. donesenih odluka visokog predstavnika Petritscha, opunomocenika Vijeca za implementaciju dejtonskog mira (nakon ovlastenja dobijenog od upravnog odbora tog vijeca u Briselu), legaliziraju definitivno sistem segregacije koji se utemelji na "etnickoj" pripadnosti, sto je suprotno evropskim pravnim nacelima.

Ovisno od nacionalnosti, nemaju svi gradjani ista gradjanska prava, posebno pravo aktivnog i pasivnog biranja, nemaju svi ucenici, narocito, iste tecaje historije i odgovarajuce vjersko obrazovanje, ne mogu se sve izbjeglice (i raseljena lica) vratiti na svoje koje se sada nalazi u srpskom entitetu ili u predjelima pod kontrolom hrvatskih nacionalista u drugom entitetu, bez da trpe prijetnje i nekada fizicke napade na materijalna dobra ili, cak, na tjelesni integritet.

Ispod crte ostaje pitanje da li je implementacija mira poslje Dejtona legalizirala pravi sistem aparthajda ?

Mi pordzavamo presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz jula 2000.g. i zahtijevamo potpunu i jednaku provedbu prava svih gradjana i konstitutivnih naroda u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Predaja zasticenih zona Srebrenice i Zepe "izrucenih njihovom agresoru" je imala za posljedicu vise od 10. 000 mrtvih i nestalih ljudi u danima koji su slijedili 11. julu 1995.g.

Ova predaja je prihvacena i analizirana kao prava izdaja od strane zapadnih velesila: Iako Harta Ujedinjenih Naroda prizna vojno napadnutim drzavama pravo samoodbrane, Vijece sigurnosti je podrzalo embargo na oruzje prema legalnim braniocima Republike Bosne i Hercegovine i stvorilo "zasticene zone" - bez odlucnosti da ih zaista brani.

Izvjestaj o Srebrenici Generalnog sekretara UN, nedavna izvjesca misija Nacionalne skupstine Francuske i holandskih historicara kao i zakljucci Ljekara bez granice i materiali predstavljeni od sarajevskog Instituta za istrazivanje zlocina protiv covjecnosti potvrdjuju legitimnost osjecaja prezivjelih zrtava da su izdate od politickih aktera odgovarajucih za zapovjedi dane vojnim komandantima.

Ucesnici konferencije zato podrzavaju inicijative - tekuce ili buduce - povoljne naravi da:

- Odgovorni francuski i holandski civilni i vojni zapovjednici poloze racune pred civilnim ili pravosudnim organima o njihovim odgovornostima pod kojim su dopustena djela genocida u Bosni i Hercegovini;

- Se Ujedinjeni Narodi zauzimaju za politicku i materijalnu reparaciju u korist prezivjelih genocida u Bosni i Hercegovini;

- Se zahtijeva od buduce holandske vlade da pravno rehabilitira zrtve;

- Se francuska vlada ispita o njezinoj ulozi u nedavnom nehapsenju Karadzica.

Propust operacije za hapsenje Karadzica, 28. februara 2002.g. u okolini Foce, je usmjeren ka dokazivanju da jos uvijek i na svim razinama donosenja politickih ili vojnih odluka postoji saucesnistvo.

U vidu komemoracije srebrenickog genocida, narednog 11. jula u Potocarima, ucesnici konferencije - prema prijedlogu predstavnika prezivjelih Srebrenice prisutnih u Zenevi ....

* .... zahtijevaju da ucesce civilnih ili vojnih predstavnika zvanicnih vlasti UN, Francuske i Holandije na komemorativnom skupu zavisi od konacnog privodjenja Karadzica i Mladica u Den Hag, jer ako se to i dalje ne desi, bice njihova prisutnost prihvacena od zrtava kao dodatni cin nepodnosljivog ponizenja;

* .... pozivaju civilno evropsko drustvo da se 11. juli 2002.g. mnogobrojno pridruzi kako komemoraciji u Potocarima tako i u drugim gradovima Evrope, kao na primjer u Zenevi gdje je predvidjena simbolicna akcija saosjecanja.

Pravo na povratak mora da se sasvim hitno u praksi provede. Ovo pravo je priznato u Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma, ali broj povrataka ostaje ogranicen i previsa puta uz rizike i opasnosti dobrovoljnih povratnika, posebno u Podrinju.

Dobrovoljni povratak, zasticen i materijalno pomagan od medjunarodne zajednice, mora se imperativno aplicirati. Zapadne vlade i UN moraju doprinijeti stvaranju uvjeta koji dozvoljavaju povratak podrinjskih i svih onih stanovnika koji su protjerani i koji su prezivjeli genocid. Vlade trebaju povratnicima dati podrsku u obnovi tih gradova (mjesta) kao i garanciju bezbjednosti.

Prva naknada pretrpjelih materijalnih steta treba da se obezbjedi svim prezivjelim zrtvama sigurnosnih zona napustenih od UN - i to u sto kracem roku jer se pojedini prezivjeli nalaze u neimastinji koja je toliko tragicnija zato sto je BiH pala u zabrinjavajucu ekonomsku situaciju.

Takva odsteta od strane UN i suodgovornih vlada za pad Srebrenice i Zepe bi znacila neophodnu podrsku osobama u Podrinju koje su se vec vratile - s obzirom da pomoc nasih nevladinih udruzenja nije zadovoljavajuca. Odgovarajuci napori od impliciranih drzava odnosno medjunarodne zajednice su sasvim nedovoljni.

Tokodjer se zahtijeva od evropskih vlada, a posebno od svicarske, da produzuju pruzanje azila izbjeglicama ciji povratak na svoje u mjesta prijeratnog boravista jos nije osiguran, specijalno onih iz Podrinja na cekanju da se obezbjede bar minimalni uslovi za povratak.

Konacno, ucesnici konferencije - osnivajuci "Medjunarodnu Mrezu Solidarnost Bosna i Hercegovina - Pravda Podrinje-Srebrenica" - odlucuju obnoviti i prosiriti medjunarodnu mrezu gradjanske solidarnosti sa civilnim drustvom Bosne i Hercegovine.

Deklaracija usvojena 14. april 2002.g. u Zenevi ucesnici organizacija:

Forum pour la dimocratie dans les Balkans / Grenobelski forum za demokraciju na Balkanu, GrenoblePromethie Bosnie / Prometojs Bosna, GrenobleAssociation SOS Bosnie-Herzigovine / Asocijacija SOS Bosna i Hercegovina, LyonEnfants Europe Bosnie / Djeca Evrope Bosne, ChbteaudunCoordination Paloise pour la Bosnie / Pauska koordinacija za Bosnu, PauGuernica ADPE, ToulouseFidiration des Mhres pour la Paix / Federacija Majke za mir, Lille .Soutien aux Survivants d.la Vallie de Drina-Srebrenica, S.S.V.D.S./ Podrska prezivjelim Podrinja-Srebrenica, ParisRiseau Justice Internationale pour Srebrenica / Mreza Medjunarodna pravda Srebrenica, ParisEurope Alternative / Alternativna Evropa, ParisAssociation Sarajevo / Asocijacija Sarajevo, ParisInterkerkelijk Vredesberaad (IKV) Nederland, Den Haag / Conseil interreligieux hollandais pour la paix, La HayeAssociation des survivants de la Drina-Srebrenica / Asoc. prezivjelih Podrinja-Srebrenice, Cantons Vaud/GenhveSociiti Suisse - B-H / Drustvo Svicarska - BiH, Bble(Basel)/Berne"La viriti" / "Istina", Genhve Les Mhres de Bosnie / Majke Bosne, Genhve/LausanneClub bosniaque / Bosnjacki klub, GenhvePokret Majki enklava Srebrenice i Zepe / Mouvement "Mhres des enclaves Srebrenica et Zepa", Sarajevo"Zene Srebrenice" / "Femmes de Srebrenica", Tuzla"Srebrenica 99", Tuzla/SarajevoSavez bosnjackih udruzenja porodica zarobljenih i nestalih osoba u BiH / Union des associations bosniaques des familles des personnes ditenues et disparues en B-H, TuzlaUdruzenje .porodica zarobljenih i nestalih Opcine Zvornik / Ass.d.familles d.pers.ditenues-disparues de Zvornik, Tuzla"Za nestale iz Hadzica" / "Pour les Disparus de Hadzici", Hadzici"Visegrad '92", SarajevoBosnjacki clanovi Savjetodavnog vijeca za izgradnju Memorijalnog centra Potocari-Srebrenica / Membres bosniaques de la Confirence consultative pour la construction du Centre mimorial ' Potocari-Srebrenica, Sarajevo

ADRESATI:

Civilne vlasti:

Institucije medjunarodne zajednice:

Nevladine organizacije:

Mediji:

___________________________________________________________________

5. ZAVICAJNA ZAJEDNICA "U N A"

Slijedeca platforma usvojena je na 5.skupstini Dubicanaca skandinavije 14.Aprila 2001 u Halmstadu kao njen dokument, sa ciljem, objedinjavanja napora svih Dubicana rasutih u svijetu u uskladivanju zajednicke aktivnosti.

Platforma Gradjana opstine Bosanska Dubica

U kraljevini Svedskoj-skandinaviji

Gradjani Bosanske Dubice !

Jedan covjek, bez obzira kakve kvalitete imao,

slabiji je od vise losijih, koji su organizovani.

Ovaj dokument predstavlja razmisljanja kako nas okupiti,organizovati i ujediniti oko zajednicke platforme koja bi bila u interesu svih nas, a omogucavala, te poticala ideje, povratka otetih dobara, te da se nikada vise ne ponove ponizavanja, progon i zlosta-vljanje gradana Bosanske Dubice.

Zbog toga se obracam gradanima Bosanske Dubice, u cilju stvaranja takve platforme, kaja ce nas vecinu ujediniti, a zaboraviti sitne svade i razlike, u politickom misljenju a i u svemu ostalom.

Sta netreba zaboraviti, i imati na umu!Opstina Bosanska Dubica, voljom velikih sila, poklonjena je njenim najgorim izrodima, zaboravljajuci da su ti isti proveli i namje-ravaju i dalje provoditi najmracnije ideje nacionalizma-cetnistva, unistavajuci godi-nama kulturna, ekonomska i intelektualna dostignuca nas dubicana. U svemu tome velika vecina nas je ipak prezivjela, ekonomski se stabilizirala, ali smo raseljeni po cijelom svijetu.To im je i vjerojatno i bio jedan od ciljeva.

Prijedlog organizacione forme

Stvaranja gradanskog nepolitickog parlamenta gradana Bosanske Dubice koji ce donositi strateske odluke za nas, nezavisno od rada sadasnjih nametnutih rjesenja opstina, jer vrlo tesko ce svaka iole pametna ideja proci na dubickoj opstini.

Kako bi se birao taj parlament. Prijedlog po zemljama nastanjenja, do sto gradana, racunajuci i djecu, jedan izabrani, od 100 do 200 -dva, itd. Primjer u USA Florida bira za sebe , Missisipi za sebe, Njemacka za sebe itd.Ali se moramo prvo organizovati.

Kako bi radili. Ideje i prijedlozi stvarali bi se u zemljama nastanjenja, a odluke i strategija bi se usvajale jednom godisnje na skupstini u Bosni.

Jedan primjer Dopustili smo da trazimo povrat nasih imanja kao da smo mi to nekom dali, nekoj pravnoj drzavi na cuvanje, kao da nas nije ta paradrzava prisilila da spasavamo gole zivote uz nevidjena ponizenja.A ako trazimo samo tzv.povrat od 92.godine sta je sa onim prije, od kraljevine Jugoslavije,od takozvanih agrarnih reformi kada su mahom oduzimane nase nekretnine, pa nastavilo se u SFRJ, a sta je sa tim.U FRNJ bili su doneseni zakoni o oduzimanju zemlje onima koji su kolaborirali sa agresorom, pa posto je Srbija agresor, dakle svi koji su kolaborirali sa Srbijom trebalo bih im sve oduzeti. Zato predlazem da se u Njemackoj stupi u kontakt sa prognanim Nijemcima iz Vranovaca, Hrvatima tj. Bosanskim katolicima sa Parnica, sa omima koji su iz naseg kraja pobjegli u Tursku, tj. sa njihovim potomcima te zajednicki trazi povrat otetih dobara. Da se jednom stane u kraj besprimjernoj pljacki.

PRIJEDLOG PLATFORME Kroz postojece parlamente traziti usvajanje zakona za povrat oduzetih dobara, koja su nam sustavno oduzimana do sada.Formirati radnu grupu za tu problematiku.

Parlament bi imao svoj Savjet, koji bi bio strucni organ, pripremao ideje, uoblicavao ih, davao savjete, a sacinjavali bih ga dubicki intelektualci te predstavnici politickih partija koji podrzavaju ovu platformu, a imenovao bi ga i sazivao predsjednik parla-menta.

Zasto sve to: Radeci u politici prije rata vidjeo sam da jedna grupa ljudi vodi politiku, a ostalo su bili izvrsioci i da postoji strategija za dvadeset do trideset godina unaprijed. Zato mi moramo doskociti tim i takvim idejama, imati planove za unaprijed, da nam se ne ponovi sto nam se vec dogodilo.

ORGANIZACIONA IDEJA Imati srtucne ljude sa idejama sta sada i u buducnosti.

Cinjenica je da je doslo do povratka jednog broja dubicana na prostor Bosne i Herce-govine, ali da se isti ne osjecaju sigurnost niti vide buducnost za sebe i svoju djecu u nasem gradu, pa se vrsi zamjena imanja ili prodaja. Njih mogu i da svatim, ali mi treba da medu ostalima koji su rasuti po cijelom svijetu da propagiramo da ne prodaju svoja dobra, posebno nekretnine jer na taj nacin biti ce mo potpuno istjerani iz naseg grada. Mislim da svi mi koji smo van Bosne i Hercegovine nemamo potrebe da prodajemo svoje nekretnine.U ovome saradivati sa nasom organizacijom za povratak, podrzavati je, pomagati te usmjeravati.

PLATFORMA Zadrzati sto vise nekretnina u vlasnistvu gradana Bosanske Dubice, te pokusati otkupiti nekretnine koje se prodaju.

Vecina od nas koji smo u zapadnoj Evropi ili smo bili, vidjeli smo kako su njihova groblja uredena,a svi mi imamo nekoga koje sahranjen u brojnim dubickim mezarima, a isto tako znamo kako ona izgledaju.

PLATFORMA Prikupljati sredstva za uredenje istih, te u saradnji sa Merhametom u Bosanskoj Dubici, izvrsiti uredenja svih dubicki mezara, a smatram da je i to dug prema nasim bliznjima koji su pokopani u Bosanskoj Dubici, te da se ne dozvoli izgradnja bili kakvih objekata na mjestima gdje su nam najblizi pokopani.

Ova platforma otvoren je za sve ideje, ali bi trebali porazgovarati medusobno u zajednicama Dubicana sirom svijeta da uskladimo zajednicku platformu. Platformu mozete dati svim zainteresovanima, pa se nadam da ce mo kontaktiratiu vezi istih ideja.

Moja adresa je :

Sulejman Mesterbasic, Andersbergs ringen 115; 302 55 HALMSTAD, Svedska

tel. 0046 35 -10 51 14Email Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

PREDSJEDNIK ZZ "UNA"

Sulejman Mesterbasic-Heke

http:// www.dubica.com

__________________________________________________________________________

6. UNIVERZITET U SANDJAKU

Dana 04. maja 2002. godine, u Novom Pazaru odrzana je Otvorena tribina na temu "Univerzitet u Novom Pazaru" na kojoj su, u prisustvu preko 700 ucesnika iz Novog Pazara i drugih krajeva, govorili istaknuti univerzitetski profesori, ugledni gradjani i brojni gosti. Tom prilikom usvojena je

D E K L A R A C I J A O OSNIVANJU UNIVERZITETA U NOVOM PAZARU

u kojoj se daje podrska osniavnju Univerziteta u Novom Pazatru. Izmedju ostalog kaze se:

Saobrazno Zakonu o univerzitetu Republike Srbije i duhu Bolonjske deklaracije, a polazeci od sljedecih cinjenica, ucesnici Tribine dali su punu podrsku osnivanju Univerziteta u Novom Pazaru.

Zelimo svaku srecu hrabrim Bosnjacima iz Sandzaka. ____________________________________________________

7. DEPORTACIJA POVRATNIKA!?

Nemogu a da ne reagujem na objavljene clanke o dvojnom drzavljanstvu objavljenom u vasem posljednjem oglasniku. Sa gosp.Adnanom iz Australije zaista mogu da suosjecam jer su mi u potpunosti jasni njegovi problemi koji za bilo koju zemlju

u svijetu mogu samo izgledati kao lakrdija i ismijavanje vlastitog naroda. Ocigledno da to gdji.Dalili nije jasno kad na onakav nacin daje svoj komentar u istom oglasniku. Odreci se svog identiteta i porijekla pa time i drzavljanstva nebi sigurno nikome palo na pamet. Bosanci rasuti po svijetu sigurno nisu "pohitili da se rijese Bosanskih pasosa i prihvate drzavljanstva drugih zemalja" (kao ni doticna gosp.,vjerujem), samo iz vlastitog hira ili cejfa, vec silom prilika. Kada bi

sa BH pasosem bilo omoguceno nesmetano, pa makar iole olaksano kretanje nasih ljudi po svijetu, nebi bilo ni tolike potrebe

za drugim pasosima. Samo radi ilustracije za vas koji ne boravite u BH, treba da znate kolike su svakim danom stravicne guzve

i kolone pred ambasadama u Sarajevu u potrazi za vizom. Ljudi ne mogu ni svoju blizu familiju obici a da ne govorim o

turistickim putovanjima. Od hiljade slucajeva ambasade odobravaju svega po nekoliko i to uz dobra pokrica (rodbina, radni

odnos, posjedovanje nekretnina, itd).

Sve su to razlozi zbog kojih BH drzavljani ako ikako mogu i uzimaju drugo drzavljanstvo ne zeleci se pri tome odreci ni svoga. Medjutim da sve nije tako jednostavno ni za njih pobrinula se "nasa vlast". Pazite sad ovaj slucaj koji se nedavno desio. BH drzavljanin se vratio iz Australije nakon agresije da zivi i radi u svojoj dumovini. Naravno, kao i svi koji su to mogi i on je primio australsko drzavljanstvo. Naravno, kao i nas G. Adnan morao je vaditi VIZU za ulazak u BH, mada sa australskim pasosem moze bez ovakvih

zavrzlama uci i u najzabitije zemlje na ovoj nam planeti.

Pri izlazku, na Sarajevskom aerodromu, naravno nije mogao proci bez problema. Prvo, sa BH pasosem mu nisu dali da udje u avion jer nema vizu za odredisnu drzavu. I ovo je apsurd, jer zapravo njih to nebi trebalo da interesuje (kao sto ni pri povratku, gdje je bio, nisu trazili vizu za BH u

australskom pasosu niti neposjedovanje vize u BH pasosu, normalna zemlja, normalni zakoni). Drugo, ni sa australskim pasosem mu nisu dali jer navodno boravi ilegalno jer mu je isteklo vazenje vize. Izlaznu ili

izlazno-ulaznu vizu nece da mu stave (iako postoji, cak se i ona naplacuje) iz samo njima poznatih razloga. Elem, uz duzu raspravu i navodno iskazanu "dobru volju" izadju mu u susret da ne izgubi let tako sto mu u australski pasos

udare zig o neodobrenju i zabrani ulaska u BH i izdaju mu dokument o "deportaciji osobe koja nelegalno boravi na teritoriji

BH". Dokument crno na bijelo, deportacija stranog drzavljanina sa nelegalnim boravkom, sa vidljivim imenom i prezimenom

tipicnim samo za BH i sa mjestom rodjenja u gradu u BH. Ovakav apsurd i u najmanju ruku budalastina moze se desiti samo

kod nas. Jos jedan u nizu primjera kako nase BH vlasti tretiraju svoje drzavljane silom prilika rasute po svijetu i koliko im je

stalo do njihovog povratka.

Samo radi informacije, i onih kojima je to interesantno, prelazak kopnenih granica nije problematican jer se jedino u Hrvatsku i

moze uci sa BH pasosem bez vize, a dalji put u svijet je sasvim normalan. Zbog ovoga se mnogi koji dolaze iz Australije i

odlucuju da idu prvo za Zagreb pa onda Sarajevo.

S postovanjem,

Amer

___________________________________________________

8. VIZE, POREZ NA PORIJEKLO

Veliki pozdrav gospodinu Halilovicu i podrska za svaku njegovu rijec u vezi viza.Iako se ovo ne odnosi na bosansko-americke drzavljane ( u koju kategoriju i ja spadam), ja ovo ne mogu da pojmim. Mislim da je odluka donesena zbog toga sto mnogim nasim sugradanima vani, nisu vise neophodni skupi (stalo novi) pasosi da bi posjetili domovinu i mozda tamo necim doprinijeli (ako nicemu ona bar turizmu), pa se sada pojavljuju vize kao porez na porijeklo. Mislim da se bosansko-americkim drzavljanima nije uvela viza samo zato jer se nase vlasti ne mogu bas tako zamjeriti americkim politicarima, koji bi isto tako morali placati te vize. A zamislite koliko nas tek ima ovdje? Koliko je to para? Svrbi li ih dep? Da mi je samo znati sta ce smisliti da od nas naplacuju.

S postovanjem

Brankica Topic

Washington DC _____________________________________________________

9. TRAZIMO KRIVCE U SVOM NARODU

Hvala na obavjestenju za vize, konacno se neko sjetio da posalje nesto korisno a ne samo gluposti. I ovo novinarsko pismo je ok samo sto mi se ne svidja misljenje da u ambasadi sjede cetnici i da su samo oni krivi za muke jadnog bosanskog naroda. Jednog dana kada Srbi svate da za njihove muke su krivi Srbi ili cetnici, a Muslimani da za njihove su krivi Muslimani, a za Hrvate istio vazi, da su sami krivi za svoje muke mislim da cemo poceti da razmisljamo drugacije, sto je vrlo tesko, a da smo svi tako mislili i da smo bili protiv svojih pljackasa koji nas i danas pljackajui bili bi svi kod svoje kuce. Nisam nacionalista imam prijatelje od svih nacionalnosti i time se ponosim i svi smo istog misljenja.

pismo 5/18/2002

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

8. juni 2002.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 72 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.