Subota, 15. August 2020

 

 

 

13:52:38

Glasnici

Izdanja iz 2002. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 23839  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:18

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

Br. 219

1. NE UNISTAVAJTE BOSNU - Otvoreno pismo Tilmana Zulcha Zlatku Lagumdjiji

2. SIRI SE SPISAK POTPISNIKA PETICIJE O KONSTITUTIVNOSTI

3. PISMA I ODGOVORI

4. PROF. SENDIJAREVIC UCESTVOVAO NA KONFERENCIJI: PERSPEKTIVE MUSLIMANSKOG SVIJETA

5. OBAVJESTENJE O MITINGU PODRSKE PALESTINI

6. DVIJE AGENCIJSKE VIJESTI O BIH

__________________________________________________________

1. NE UNISTAVAJTE BOSNU

Otvoreno pismo Zlatku Lagumdziji

Veoma postovani gospodine Lagumdzija,

Bosna postoji vec vise od polovine vijeka kao zemlja u kojoj su predstavnici raznih vjerskih zajednica i etnickih grupa zivjeli vise ili manje zajedno u harmoniji. Ovaj suzivot gotovo potpuno je unisten agresijom 1992/1995 godine Srbije na Bosnu i Hercegovinu i intervencijom Hrvatske 1992/1993. godine.

Zapadne velesile su u Daytonu i prije njega stavile bosanske politicare pod masivni pritisak da cementiraju posljedice etnickog ciscenja i pristanu na osnivanje paradrzave Republike Srpske. Sa prijetnjom da ce se inace rat i masovna ubijanja nastaviti, uspjeli su iznuditi pristanak bosanskih politicara.

Date li sada gospodinu Wolfgangu Petritschu, koji na funkciji visokog predstavnika ostaje samo jos nekoliko sedmica, Vas pristanak na cementiranje podjele Bosne i Hercegovine, vise se necete moci pozivati na ratnu situaciju.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je jasno odlucio da Hrvati, Bosnjaci i Srbi Bosne i Hercegovine imaju ista prava u svim dijelovima Republike Bosne i Hercegovine. Niko Vam nije dodijelio mandat da se u ime prognanih i izbjeglih lica, zatim zena Srebrenice, bivsih zatocenika koncentracionih logora kao i stotina hiljada ljudi koji su godinama bili pod opsadom u Bihacu, Sarajevu, Gorazdu, Cerskoj, Zepi ili Srebrenici i tamo bili bombardovani, odreknete ovih neotudjivih prava.

Neogranicena ravnopravnost za sve gradjane i time pripadnike svih etnickih i vjerskih zajednica je neminovna. Zbog toga je Vasa jasna obaveza da se nepromisljeno ne povijate pod pritiskom odlazeceg opunomocenika medjunarodne zajednice. Gospodin Wolfgang Petrittsch trebao bi imati obavezu da sa svoje pozicije realizira odluku Ustavnog suda. Ako Petritsch bude i dalje oklijevao, bilo bi pametno ostaviti zadatak njegovom nasljedniku, Paddyju Ashdownu.

Ne pristajte na rjesenje koje ce Bosnu podijeliti jos dublje umjesto da sa ovom jasnom odlukom Ustavnog suda BiH poradite na njenom spajanju. Inace cete pred historijom stajati kao jedan od onih koji su unistili Bosnu i Hercegovinu.

Tilman Zulch,

predsjednik Drustva za ugrozene narode - International

Andre Rollinger,

potpredsjednik Drustva za ugrozene narode - International

_________________________________________________

2. SIRI SE SPISAK POTPISNIKA PETICIJE O KONSTITUTIVNOSTI

24. mart 2002

BOSANSKI KONGES

BOSANCIMA I HERCEGOVICMA U DOMOVINI I SVIJETU

PROGLAS

KONSTITUTIVNOSTI SVIH NARODA BIH NA TERITORIJI CIJELE RBIH

U Ustavu Republike BiH svi narodi Bosne i Hercegovine su

bili konstitutivni i ravnopravni na teritoriji cijele domovine. U svim internacionalnim dokumentima proklamovana je potpuna ravnopravnost pred internacionalnim zakonima svih pojedinaca i naroda. Zato je cijeli svijet i priznao Republiku Bosnu i Hercegovinu sa njenim tadasnjim (i jos i danas jedinim legalnim) Ustavom kao ravnopravnu clanicu mejdunarodne zajednice. Ne postoji nikakav razlog zasto bi nama Bosnjacima pripadalo manje od onoga sto smo imali u Republici Bosni i Hercegovini, i od onoga sto je proklamovao cijeli savremeni svijet. Pogotovo zlocini i genocid pocinjeni tokom agresije ne smiju biti razlog naseg odustajanja od suvereniteta na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Zlocini i genocid ne smiju biti razlozi da se iz dana u dan legalizuje neravnopravnost naseg naroda u Bosni i Hercegovini. Upravo suprotno, zlocinci i njihove zlocinacke tvorevine moraju biti kaznjeni, a ne povlasteni u Bosni i Hercegovini.

Zato porucujemo nasim politicarima u BiH da uopste ne pregovaraju o Odluci Ustavnog suda BiH po kojoj bi svim narodima morala biti vracena predratna konstitutivnost i ravnopravnost na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ono sto predlaze Republika srpska, da se umjesto Vijeca naroda u Republici srpskoj oformi neka "Komisija" je izigravanje te Odluke Ustavnog suda, kao i svih principa savremenog svijeta. Ako bi se sada Bosnjacki i Hrvatski politicari povukli sa svih pregovora Evropa i svijet bi morali ravnopravno provesti Odluku Ustavnog suda u oba entiteta, tj. moralo bi se oformiti i Vijece naroda i u Skupstini Republike srpske. Svijet nikada ne bi javno izdao svoje principe i nametao neravnopravnost zbog nekakve Republike srpske. Jedini nacin da se legalizuje neravnopravnost, tj. da se oformi Komisija, umjesto Vijeca naroda, su upravo pregovori na kojima bi sami Bosnjaci pristali da legalizuju svoju neravnopravnost. Na taj nacin Evropa i svijet ne bi izdali svoje velike principe, nego bi mi sami bili smatrani krivcima za svoju neravnopravnost.

Ukoliko ipak Republika srpska ostane tvrdoglava u svojoj namjeri da sacuva neravnopravnost naroda u svome Ustavu, onda svim onim koji su za normalan zivot u Bosni i Hercegovini ne ostaje nista drugo nego da Daytonski eksperiment proglase neuspjelim i vrate se na predhodno pravno stanje, Republiku BiH u kojoj su svi narodi i pojedinci ravnopravni i konstutitivni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

To je bila i ostaje pozicija Bosanskog kongresa.

Laz je da smo "morali potpisati Dayton". Ugovori pod pritiskom su nistavni u savremenom svijetu. Dajton je postao novi Ustav Bosne i Hercegovne iskljuciva zato sto su ga nasi predstavnici potpisali, "svijet" je tu bio samo posrednik koji je nudio svoje usluge pregovaracima, tj. potpisnicima. Sad se po modelu Daytona ponovo pokusava postici da sami Bosnjaci, zrtve agresije jos jednom potvrde daytonsku smrnu osudu Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve patriote Bosne i Hercegovine da sire ovu istinu

i da uticu na nase politicare da ne izdaju nasu domovinu i ovaj put.

PREDSJEDNISTVO BOSANSKOG KONGRESA

Dr. Vahid Sendijarevic

Mr. Kanan Saracevic

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________________________

Pozivamo sve Bosance i Hercegovce da posalju svoje ime i prezime i svoju email adresu i mjesto u BiH gdje su zivjeli ili zive ako zele da podrze ovu poruku nasem narodu i politicarima. Pozivamo vas dalje da distribuirate ovaj proglas, sa svim do sada skupljenim potpisnicima, ukljucujuci i BiH glasila, u nadi da ce biti objavljen i doci do BiH politicara i javnosti.

Slijedi spisak dosadasnjih potpisnika PETICIJE:

Dr. Vahid Sendijarevic, Tuzla

Mr. Kanan Saracevic, Jajce

Dr. Muhamed Borogovac, Tuzla

Edin Zecevic - Tuzla

Sead Smajic, Banja Luka

Muho Pasalic, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., www.bosnafolk.com Jasminka Hasic, Tuzla Bahrija Icic, Kozarac Josip Remenar - SutrA magazine - New York Bakir Dizdar, Kotor Varos Esad Jaganjac, Sarajevo Azer Campara, Novoi Tavnika Hajrudin Kamenjas, Vares Gurda Hazim, Olovo SARACEVIC ANNA MARIA, JAJCE SARACEVIC ALEN, JAJCE SARACEVIC EMIR, JAJCE Habib Mandzic, Srebrenica Admir Jahic, Zepce Azra Jaganjac, Sarajevo Edin Bosnic <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Nedzad Dzonlic, Maglaj Hadzijusufovic Hatidza, Sarajevo Emir Prcic <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Franjo Radman, Ivanjska Edvin Skaljo, Sarajevo "Enis Biberovic" <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Zeljko Juric, Banja Luka

Nozinovic: Semsudin, Zvornik

Nozinovic Milica, Zvornik

Nozinovic Ermin, Zvornik

Nozinovic Damir, Zvornik

"damir kulo" <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

Jasmina Burdzovic (Sarajevo)

Sabina Burdzovic (Sarajevo)

Rovcanin, Nermin, Sarajevo

Mirsad Jusufagic, Sarajevo

Sabina Basic, Bosanski Novi

Sulejman Basic, Bosanski Novi

"Beslaga Keskic" <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

SABINA KESKIC

ALMA KESKIC

BELMA KESKIC

Muharem Krzic, Banja Luka

Jasmin Milak zivio u Sarajevu od 1970 do 1996

Selma Milak zivjela u Sarajevu od 1964 do 1994

Sanjin Milak zivio u Sarajevu od 1971 do 1996

Amira Milak zivjela u sarajevu do 1948 do 1996

Izet milak zivio u Sarjevu od 1938 do 1996

Fadila Merzanovic zivjela u Sarajevu od 1945 do 1995

Mustafa Durmisevic, Sarajevo

Enver Dizdarevic, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Sabahudin Hadzialic, Bugojno

TALJIC NEDZAD, Zvornik

Armin Karabegovic, 79100 Prijedor

Sead Hadziabdic, <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

Spaho Bajric, Doboj

Mujic Zineta-Vogosca/ Srebrenica (izgubila sina),

Gabeljif Munevera-Vogosca/ Srebrenica (izgubila sve muske clanove familije, dva sina i muza) Pejmanovic Dervia-Vogosca/Srebrenica (izgubila muza i dva sina), Pananovic Vahida-Vogoa/Srebrenica (izgubila sve muke clanove familije, muza i tri sina) Aljkanovic, Hajreta-Vogosca/Srebrenica (izgubila sve muke clanove obitelji, muza i tri sina) Alic Rukija, Vogosca/Srebrenica (izgubila muza i tri sina) Mujkanovif Hafiza-Vogosca/Srebrenica (izgubila sve muske vlanove familije, muza i dva sina), Omic Hankija, Ilijas/Srebrenica (izgubila sve ckanove obitelji, muza i dva sina), Husejnovif Hava-Ilijas; (izgubila muza i dva sina), Hasanovif Fatija-Ilijas; (izgubila muza i dva sina), Mujic Mina -Ilidza (izgubila sina), Hodzic Hadzira, Sizje-Lukavac (izgubila sve clanove obitelji, muza dva sina i kcerku), Tihic Mujo, Ilijas; (izgubio dva sina) Catic Hasa, Sarajevo (izgubila sina) Mulalic Muhamed <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Mirnesa Bajramovic, Sarajevo; Armin Krusko, Banja Luka "Jasmina" <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Fahi Zecevic, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Isakovic Hrustem Sarajevo

Isakovic Nadja, Sarajevo

Isakovic Emir, Sarajevo

Isakovic Ata, Sarajevo

Isakovic Aida, Sarajevo

Rudolf Arapovic, Busovaca

Mirza Borogovac, Tuzla

Samir Basic, Banja Luka

Halilovic Ibrahim, Vrcar Vakuf

Halilovic Mirza, Vrcar Vakuf

Halilovic Hajra, Vrcar Vakuf

Alma Krejcek, Vrcar Vakuf

Sejad Zvekic, Zenica

Elvedina Zvekic, ZENICA

Sabina Zvekic, ZENICA

Belmin Zvekic, ZENICA

Sabaheta Malinovic, Sarajevo

Sead Malinovic,SARAJEVO

SARIC HIDAJETA, Zenica

SARIC ESAD, ZENICA

ZVEKIC SUVAD, NEMILA

ZEKIC RAHIM, ZENICA

ZEKIC EKREM, ZENICA

ZEKIC EDINA, ZENICA

ZEKIC DZULSA, ZENICA

ZEKIC ALMA, ZENICA

ZVEKIC SELIM, ZENICA

ZVEKIC ALMA, ZENICA

Dzevad Hasanbegovic, Sarajevo

Senada Hasanbegovic, Sarajevo

Semir Hasanbegovic, Sarajevo

Goran Hasanbegovic, Sarajevo

Sadija OMBASIC, Ljubuski

Hidajeta Makarevic, Sarajevo,

Husein Makarevic, Sarajevo.

Sven Rustempasic, Sarajevo

Fahrudin Alagic, Sanski Most

Habibovic Mujo, Cajnice

Borogovac Tarik, Tuzla

Hajrudin Kamenjas <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

Omer Ayan, Visegrad <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

Suleyman Ayan, Visegrad

Almasa Ayan, Zivinice, Bosna

Dr Mustafa Karavdic, Visoko

Ibro Suhopoljac, Doboj

Juzbasic Nesiba, Zvornik

Juzbasic Amir, Zvornik

Juzbasic Amra, Zvornik

________________________________________________

3. PISMA I ODGOVORI

Trebamo nastaviti dok ne povratimo nasa prava i nas identitet

Postovani,

Vasu postu i komentare redovno citam , potpuno se slazem sa vasim zahtjevima i totalno vas podrzavam. Nadam se da cete nastaviti sve dok ne ostvarimo i ne povratimo ono sto nam je silom oteto, nasa prava i nas identitet! Posto se nisam do sada javljala ipak bih bio red da se predstavim, ja sam Sadija OMBASIC zivim u Parizu vec 36 godina ali, nikad nisam zaboravila svoje porijeklo. Predsjednica sam asocijacije koja pomaze BiH a posebno Podrinja-Srebrenica pod imenom: "Soutien aux survivants de la Vallie de Drina Srebrenica" (Podrska Prezivjelim Podrinja-Srebrenica), Koordinator Medjunarodne Mreze "Justice International Srebrenica" Mnogo sta je uradjeno a posebno, Peticija koju smo pravili gdje se trazi istina o padu Srebrenice i revizija Dejtonskog Sporazuma kao i hapsenje ratnih zlocinaca itd... gdje smo bili podrzani od mnogi asocijacija a posebno od AMNESTY International Francuski sektor oko 30 hiljada potpisa je predato u Zenevi biro Ujedinjeni Nacija za ljudska prava saljem vam jedan primjerak da znate o cemu se radi. Saljem vam i jednu sintezu o sastanku u Genevi koji se odrzava 12, 13, i 14 Aprila ako imate neki primjedbi dobro su dosle. Za sada toliko ako vas nesto vise interesuje ostajem vam na raspolaganju za sve, jos jednom bravo za nas Logo koji odgovara onome sto nam se desilo. Sadija OMBASIC Ljubuski /Paris

pono uspjeha u radu

_________________________________________________

Djela pokazuju da on nije Alija, nego je Ilija

Merhaba Dr Muhamed i clanovi Bosanskog Kongresa !

Prvi put odkako me je ukljucio moj veliki jaran Omer of Bosnia, bio sam malo ljut na njega posto ste vi bili jedna ultra kontraverzna grupa pa sam se malo bojao dati vam otvorenu podrsku.

Medjutim kako je vrijeme odmicalo ja sam sve vise i vise uvidjao da on nije HAlija nego HIlija. Pretvarao se da je Veliki Musliman, ali kako mu djela pokazuju, ispade da je Veliki Srbijanac ili kako Bosanska diplomacija govori: "okolo zelen a unutra vas crven".

Sa odusevljenjem sam nastavio primati vasu postu i nisam kao prije pomisljao da je obustavim. Ustvari ne mogu docekati da vidim vas novi Glasnik. Moj ahbab Omer mi je nabavio veliki Lexmark laserski printer tako da svaki vas i nas Glasnik otprintam u desetine primjeraka i dijelim patriotama Bosne kojih jos podosta ima svugdje po svijetu (zafaljujuci HIliji i njegovim srboslavima).

Napravio je paradox i vise smo izgubili time sto je se potpisivao na svaki toaletni papir i izgubili smo (privremeno nadam se) Ustav medjunarodno priznate Republike BiH. Da bi se ja komotno setao po nasoj Bosni, rijesio sam da prodam imovinu u Federaciji i kupim imanje u takozvanoj Republici Srpskoj i da izvadim pasos na cerilici, jer mi se ne svidja dosadasnja putovnica...

HIlija je usao u rat sa jednom serdzadom a izasao je iz rata on i njegova famelija kao neki Arabijski milioneri. Zao mi je naseg obezglavljenog naroda, naroda koji se svime bavi a najmanje politikom i luta diljem dunjaluka od mila do nedraga.

Nek HIliju dragi Allah nagradi s onim sto je zasluzio na osnovu djela koja je ostavio. Imao bih vam pisati dosta toga vise ali nek ostane na ovome. Nastavite u borbi za opstanak Republike Bosne, jedinstvene, cijelovite u kojoj posteni ljudi imaju cast i pravo da zive, a dakako samim time su i konstitutivni.

Vas suborac

Hajro od kamene, ljute i ponosne Bosne

__________________________________________________

Glavu dam , Bosnu nedam!!!!!

Vasem zahtijevu za konstutivnost svih naoda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine pridruzujem se svim srcem i apsolutno ga podrzavam u svakom njegovom segmentu.On bi mogao postati zaista respektabilan impuls koji bi dao prijeko neophodnu kuraznost nasim politicarima u Domovini za iznalazenje tog jedinog pravog rijesenja ( neke bi i prosvijetlio nadam

se) ako bi bio potpisan od patriota sirom svijeta.

Glavu dam , Bosnu nedam!!!!! Mahsuz

selam iz Sidneja / Australia

Ibro Suhopoljac ( Predratna adresa Pridjel 2, Doboj )

________________________________________________

"Veliki muslimani" iz Chicaga sada podrzavaju SDP ove izdajnike

Merhaba Muhamede,

Sto se tice potpisa za Proglas, podrzavam akciju.

Dalje, sto se tice "Deda Alije, znamo da je Vahida proglasio "munafikom",pa sto mu ne napisemo otvoreno pismo, sad kad je pokusao da se vrati u zizu dogadjaja(ocigledno mu ne odgovara ad bude po strani) pa da vidimo hoce li probati da opozove svoj Daytonski potpis, ili ce ipak vise voljeti da ostane u istoriji "kao veliki potpisnik"! Slijedece, govorio je na sva usta kako mu je onomad Jaser Arafat preporucio "Uzmi Alija pa nek je ko Avlija",pravdajuci svoj Daytonski potpis, sad ga pitaj mozda ce on Jaseru poruciti isto i reci mu da je on sad rahat, jer je dao pola nase domovine cetnicima! Pa bi i Jaser trebo da se urahati, i da cifutima ono sta traze! Slijedece, veceras je na Chicago PBS channell 11 u udarnom terminu u 18.30 po lokalnom vremenu, bio intervju sa Henrijem Kisingerom i Zbigniewom Brzezinskim (prijasnji savjetnik predsjednika Kartera). Kisinger, po obicaju je podrzavao fasisticki Saronov Izrael, a zauzvrat Brzezinski mu je direktno rekao da je Izrael i Zidovi, nekada zrtva genocida, danas upravo pocinilac genocida i okupacije nad Palestinskim narodom i drzavom.To je glavna crta intervjua, trajalo je oko 45 minuta, pa nemogu sve objasnjavati,a ovo navodim iz razloga sto bi mozda i za nase ciljeve bilo pozeljno pokusati kontaktirati Brzezinskog. Mozda mu poslati pismo. Jos sta bi bilo interesantno, ovdje ti je u Chicagu prije dvije-tri hevte, bila godisnjica cetnicke televizije (zove se cetiri S, tj. 4S) pa ti je gostovao i predstavnik iz Bosne i Hercegovine, Srbin, Mijic ili Micic nisam siguran (moram potraziti listu imena da bih se prisjetio tacnog imena). E pa to je bilo "zadovoljstvo" gledati i slusati kako "predstavnik demokratske multietnicke Bosne i Hercegovine", na sva usta fali i podrzava borbu za "srpske zemlje", i ne samo sto kaze "srpska Bosna, srpsko Sarajevo", on ti kaze ovdje i srpski Chicago! A sad jos nesto, vidim da ti se javlja i Bedrudin Gusic, posto je on novinar, a ovdje u Chicagu postoji i "Glavni Imam za Sjevernu Ameriku", Bosanska Televizija "Bostel", pa "Radio Bosnjacke Kulturne Asocijacije"(dzamijski), pa "Radio Balkan", pa "Radio Aloha" pa kazu jos i 6500 (jeste sest i po

hiljada) bosnjackih porodica (sto ako pomnozis barem sa cetiri-clanova)donosi 26000 dusa, kako je moguce da on, posto sam vidio da pise i u "Sabah-u", "Zambaku", znaci poznaje teren , ne moze da ostvari kontakt i proslijedi ideje o kojima se govori na ovim stranicama? Izgleda ne voli da se zamjera sa ljudima, ko sto nasi vole da kazu, pa mu odgovara i u "Sabahu" pisati a istovremeno ne pitati babu Sacirbeya za sina Sacirbeya! Pisati u "Zambaku", a biti nijem i ne progovarati o neinformisanosti "Chikaskog dzemata,"(kako nas efendija voli reci), pa su tako sve ove navedene novine i radiji prosle nedelje u svom programu velicali kako se je dogodila velika stvar i potpisivanje odluke o konstitutivnosti naroda, umjesto da osude i informisu narod o stvarnom znacenju dogadjaja-kao sto se moze procitati iz DANA!

Selam, Mujo Chicago

____________________________________________________

Merhaba Mujo,

Buduci da si se meni licno obratio, ja cu ti i odgovriti.

Shvatam Tvoju srdzbu sto se u svim tim toboze "muslimanskim", "SDA" glasilima, utemeljenim i financiranim od "velikih muslimana" Nediba Sacirbegovica i Alije Izetbegovca, moze cuti samo podrska Lagumdjijinom potpisu na srpsku verziju konstitutivnosti naroda u Republici srpskoj. Gle cuda, odjednom vise nije svetinja ono za sto se zalaze SDA, na celu sa Tihicem, nego odjednom komunista Lagumdjija uziva njihovu apsolutnu podrsku. To je najbolji dokaz da su sva ta, od strane Nedziba Sacirbegovica kontrolisana glasila, u stvari samo produzena ruka KOS-a, tj. sada Republike srpske. Oni su u stvari podrzavali SDA samo onliko koliko je SDA, zahvaljujuci Izetbegovicu, bila u cetnickom projektu unistenja BiH. Cim se SDA malo usprotivila, odjednom je Lagumdjijno rjesenje prava stvar za njih?! Dakle, oni su zaista samo kao bajagi muslimani, a u stvarnosti srpski patritoti i nema nikakve sanse da ce oni ikada objaviti nesto korisno za BiH, ma koliko to trazio bilo koji njihov bivsi ili sadasnji novinar, ukljucujuci i Gusica.

Bedrudin Gusic je isinski patriota i sa tim drustvom se druzio iskljucivo zato da bi radio za Bosnu i Hercegovinu. Medjutim, kada je vidio sta Sacirbegovic pusta da bude objavljeno, a sta ne dopusta shvatio je ko su i sta su. Dakle, upravo zato sto je pokusavao da ucini to sto mu ti predlazes, on je na svojoj kozi shvatio ko je Nedjib Sacirbegovic. Dakle, nemoj se nadati da ce ikada biti objavljeno ista korisno za BiH u tim novinama.

Sto se tice tvoga prijedloga da pisemo Bzezinskom, ja se slazem. Ti, kao stari clan Bosnaskog kongresa, znas da kod nas nema komande "Naprijed", nego samo "Za mnom". Dakle, ako si ti dosao na ideju da nesto trebamo uraditi, onda ti ne mozes nikome izdati nalog da to uradi, nego se moras sam potruditi da dovedes projekat do kraja. Dakle, napisi to pismo na Engleskom, nadji nacin da ga posaljemo, a mi se slazemo da to bude pismo Bosanskog kongresa.

Dr Muhamed Borogovac

______________________________________________

Konferencija: Perspektive Muslimanskog Svijeta

Dr. Vahis Sendijarevic, clan Predsjednistva Bosanskog Kongresa, na poziv organizatora ucestvovao je na Konferenciji "Perspektive Muslimanskog Svijeta" koja je odrzana na Univerzitetu u Micigenu 30-tog marta 2002-ge godine u Ann Arbor-u, drzava Micigen, .

Kao predstavnik Bosanskog Kongresa, Dr. Sendijarevic je odrzao predavanje na temu Muslimani u Istocnoj Evropi i Balkanu, sa posebnim osvrtom na pitanja suvereniteta muslimana u Republici Bosni i Hercegovini prije i nakon potpisivanja dejtonskog Sporazuma.

U radu Konferencije je ucestvovala i Gospodja Lynn Rivers, clanica Kongresa Sjedinjenih Americkih Drzava. U SAD Kongresu, ona je predstavnik micigenskog izbornog okruga broj 13. Gospdja Rivers je govorila na temu civilnih prava i americke vanjske politike.

Prosle godine, u radu iste konferencije, na poziv organizatora ucestvovao je Dr. Muhamed Borogovac, clan Predsjednistva Bosanskog Kongresa. Cinjenica da su clanovi Bosnaskog kongresa vec drugu godinu za redom pozvani da ucestvuje na ovoj konferenciji je veliko priznanje za nas rad, ali i velika obaveza da nastavimo dok god nasa domovina ne povrati suverenitet.

Predsjednistvo Bosanskog kongresa

________________________________________________

Obavjestenje o protestnom mitingu podrske Palestincima u Bostonu

Upravo smo obavjesteni da ce se sutra (subota, 6. aprila), sa pocetkom u 12 h (u podne) odrzati protestni miting protiv izraelske agresije na Palestinu. Zatim ce biti odrzan mars od Government Centera (tu je

okupljanje) do izraelskog konzulata (hotel "Plaza").

__________________________________________________

Forensic experts uncover two mass graves in northwestern Bosnia (AP) Forensic experts on Thursday discovered two mass graves in northwestern Bosnia containing the bodies of Muslims killed during the country's 1992-95 war.

- Apr 04 10:53 AM ET

Bosnia, Under Western Pressure, Fires Soldiers (Reuters) Bosnia's Muslim-Croat federation has approved plans to lay off 10,000 professional soldiers, a cut of more than 40 percent.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

April, 13. 2002

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 107 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.