Petak, 14. August 2020

 

 

 

23:47:30

Glasnici

Izdanja iz 2002. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 23829  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:18

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

BOSANCIMA I HERCEGOVICMA U DOMOVINI I SVIJETU

PROGLAS

ZAHTIJEVAMO KONSTITUTIVNOST SVIH NARODA BIH NA TERITORIJI CIJELE BIH

U Ustavu Republike BiH svi narodi Bosne i Hercegovine su bili konstitutivni i ravnopravni na teritoriji cijele domovine. U svim internacionalnim dokumentima proklamovana je potpuna ravnopravnost pred internacionalnim zakonima svih pojedinaca i naroda. Zato je cijeli svijet i priznao Republiku Bosnu i Hercegovinu sa njenim tadasnjim (i jos i danas jedinim legalnim) Ustavom kao ravnopravnu clanicu mejdunarodne zajednice. Ne postoji nikakav razlog zasto bi nama Bosnjacima pripadalo manje od onoga sto smo imali u Republici Bosni i Hercegovini, i od onoga sto je proklamovao cijeli savremeni svijet. Pogotovo zlocini i genocid pocinjeni tokom agresije ne smiju biti razlog naseg odustajanja od suvereniteta na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Zlocini i genocid ne smiju biti razlozi da se iz dana u dan legalizuje neravnopravnost naseg naroda u Bosni i Hercegovini. Upravo suprotno, zlocinci i njihove zlocinacke tvorevine moraju biti kaznjeni, a ne povlasteni u Bosni i Hercegovini.

Zato porucujemo nasim politicarima u BiH da uopste ne pregovaraju o Odluci Ustavnog suda BiH po kojoj bi svim narodima morala biti vracena predratna konstitutivnost i ravnopravnost na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ono sto predlaze Republika srpska, da se umjesto Vijeca naroda u Republici srpskoj oformi neka "Komisija" je izigravanje te Odluke Ustavnog suda, kao i svih principa savremenog svijeta. Ako bi se sada Bosnjacki i Hrvatski politicari povukli sa svih pregovora Evropa i svijet bi morali ravnopravno provesti Odluku Ustavnog suda u oba entiteta, tj. moralo bi se oformiti i Vijece naroda i u Skupstini Republike srpske.

Svijet nikada ne bi javno izdao svoje principe i nametao neravnopravnost zbog nekakve Republike srpske. Jedini nacin da se legalizuje neravnopravnost, tj. da se oformi Komisija, umjesto Vijeca naroda, su upravo pregovori na kojima bi sami Bosnjaci pristali da legalizuju svoju neravnopravnost. Na taj nacin Evropa i svijet ne bi izdali svoje velike principe, nego bi mi sami bili smatrani krivcima za svoju neravnopravnost.

Ukoliko ipak Republika srpska ostane tvrdoglava u svojoj namjeri da sacuva neravnopravnost naroda u svome Ustavu, onda svim onim koji su za normalan zivot u Bosni i Hercegovini ne ostaje nista drugo nego da Daytonski eksperiment proglase neuspjelim i vrate se na predhodno pravno stanje, Republiku BiH u kojoj su svi narodi i pojedinci ravnopravni i konstutitivni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

To je bila i to ostaje pozicija Bosanskog kongresa. Laz je da smo "morali potpisati Dayton". Ugovori pod pritiskom su nistavni u savremenom svijetu. Dajton je postao novi Ustav Bosne i Hercegovne iskljuciva zato sto su ga nasi predstavnici potpisali. "Svijet" je tu bio samo posrednik koji je nudio svoje usluge pregovaracima, tj. potpisnicima. Sad se po modelu Daytona ponovo pokusava postici da sami Bosnjaci, zrtve agresije, jos jednom potvrde daytonsku smrnu osudu Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve patriote Bosne i Hercegovine da sire ovu istinu i da uticu na nase politicare da ne izdaju nasu domovinu i ovaj put.

PREDSJEDNISTVO BOSANSKOG KONGRESA

Dr. Vahid Sendijarevic

Mr. Kanan Saracevic

Dr. Muhamed Borogovac

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

_______________________________________________________________________________

Sve one Bosance i Hercegovce koji se slazu sa ovim proglasom pozivamo da posalju svoje ime i prezime, svoju email adresu i mjestou BiH gdje su zivjeli ili zive. Tako skuplejne potpisnike cemo poslati u sve BiH stranke, da bi izvrsili pritisak na nase politicare da ne propuste i ovu posljednju sansu da Bosna i Hercegovina ponovo bude normalna drzava.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

30. mart 2002

Online glasnik Bosanskog kongresa

Br. 218

1. UVODNIK

2. KOMENTAR IZETBEGOVICEVOG INTERVJUA U "AVAZU"

3. IZVODI IZ INTRVJUA "DANA" SA PREDSJEDNIKOM SDA

4.OTVORENO PISMO PETRITSCHU

5. PISMA

6. SPISAK PRVIH POTPISNIKA PETICIJE O KONSTITUTIVNOSTI

______________________________________________________

1. UVODNIK: DOGODILO SE IZMEDJU DVA BROJA GLASNIKA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Teme ovog uvodnika:

- Petricev odlazak Izetbegovicu, i odmah potom Izetbegovicev intervju "Avazu".

- Priklanjanje Lagumdjijine i Silajdjiceve stranke poziciji Republike srpske po

pitanju konstitutivnost naroda u BiH.

- Oskar za BiH film.

ZASTO JE PETRIC VRATIO ALIJU IZ BOLESNICKE POSTELJE U POLITIKU

Kao sto znamo, vec je proslo dvije godine otkako je Ustavni sud presudio da su sva tri naroda (Bosnjaci, Hrvati i Srbi) konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH. Time je kreiran problem za Republiku srpsku buduci da njeno rukovodstvo nikako ne zeli da dozvoli ravnopravnost Bosnjacima i Hrvatima. Problem Republike srpske je bio iskompliciran cinjenicom da Petric i Republika srpska ne mogu sami izigrati presudu Ustavnog suda, mada bi to zeljeli. Petric to ne moze uciniti, jer bi to bilo u suprotnosti sa "evropskim normama", a Petric je postavljen od Evrope da u Bosni i Hercegovini provodi te norme, i uvodi pravnu drzavu, a ne da krsi presude Ustavnog suda. Zato Republici srpskoj i Petricu trebaju pregovori da bi mogli izigrati odluku Ustavnog suda. Jedina mogucnost da se izigraju evropske norme i legalizuje trajna neravnopravnost u Republici srpskoj jeste da Bosnjacka strana dobrovoljno pristane da izigra evropske norme na svoju stetu. U tom slucaju ce Republika srpska postici svoj cilj da se legalizira superiornost Srba u BiH, a Petric i Evropa ce biti cisti, jer bi se u tom slucaju sami Bosnjaci saglasili sa neravnopravnim polozajem u BiH. Nama je dozvoljeno da radimo suprotno "Evropskim normama" kada je to na nasu stetu.

To je ista ona igra koja se igra u BiH jos od 1992 i u kojoj se sami Bosnjaci u pregovorima malo po malo odricu svega sto ih cini ljudima: dostojanstva, slobode, ravnopravnosti, prava na zivot, prava na domovinu itd. itd..

Medjutim, dogodilo se iznenadjenje. Za razliku od SDP-a i "Stranke za BiH" u kojima muslimaski Srbi Lagumdjija i Silajdjic potpuno kontrolisu situaciju, SDA se otela svome lideru, trecem velikom izdajniku, Aliji Izetbegovicu. Medju danasnjim bosnjackim pregovaracima iz redova SDA imamo nekolicinu patriota koji su se uspjeli nametnuti kao stranacki lideri i otkazati poslusnost Republici srpskoj i Petricu. Upravo ta cinjenica je jedini razlog sto Petric aktivira Aliju Izetbegovica. Samo u tom kontekstu treba gledati na Izetbegovicev izlazak iz bolesnicke postelje i na njegov interwiev "Avazu". Kao bezbroj puta do sada, Alija Izetbegovic koristi istu taktiku varanja Bosnjaka. On daje patriotske, cak ratoborne, izjave da bi zadobio povjerenje Bosnjaka da ih nece iznevjeriti. Zahvaljujuci takvim izjavama on se stavlja na celo patriotskih snaga, da bi ih onda u pregovorima izigrao. Sjetimo se samo kako je na predizbornim mitinzima prije rata Izetbegovic govorio kako ce "za jedinstvenu Bosnu ratovati", a kasnije kada je postalo jasno da Armija BiH pobjedjuje u ratu, on je poceo da govori kako je "bolje 100 dana pregovarati nego 1 dan ratovati". Time je u stvari pravdao svoju izdaju Ustava Republike BiH i davanje pola BiH vec porazenim cetnicima.

Svi faktori u BiH, a pogotovo stranka SDA, trebaju biti

svjesni ovih cinjenica. Ni po koju cijenu se ne smije dozvoliti Aliji Izetbegovicu da ucstvuje u pregovorima o konstitutivnosti. Ako se to dogodi onda se zaista mozemo oprostiti od Bosne i Hercegovine. Dzaba je govoriti: "Da ga hoce dragi Allah sebi uzeti."Patriotsko rukovodstvo SDA stranke ga mora sprijeciti da nam ponovo nanese zlo. Kur'an im to zapovijeda, ako su istinski vjernici, jer kaze: "Pomozi sebi pa ce ti i Allah pomoci."

Izetbegovicev Intervju u Avazu je u ovom broju Glasnika analizirao Sven Rustempasic. Preporucujem vam da obavezno procitate taj clanak, koji slijedi iza uvodnika, u tacki 2. To je zaista remek djelo BiH poltickog novinarstva.

Takodjer vas upucujem intervju Sulejmana Tihica, predsjednika SDA u kojem se najbolje do sada objasnjava sta bi znacilo usvajanje "komisije" umjesto "Doma naroda" u Republici srpskoj. Izvodi iz tog intervjua su u ovom broju pod tackom 3.

LAGUMDJIJA I SILAJDZIC KRENULI U OTVORENU IZDAJU

Bez obzira na sve apele Bosanaca i Hercegovaca u domovini

i svijetu Lagumdjijina i Silajdjiceva stranka su u srijedu 27. marta 2002. potpisali prijedlog izmjena Ustava za koji su se zalagali Republika srpska i Petric. Time su Lagumdjija i Silajdjic po ko zna koji put dokazali da su ljudi KOS-a i velike Srbije. Ne postoji blamaza koju oni nece sebi dozvoliti pred bosanskim patriotima da bi ucinili patriotsku stvar za svoju jedinu otadzbinu, veliku Srbiju. Sad je jedina nada da ce se patriotski dio SDA odbranitii od Alijine karizme i ostati cvrst u namjeri da ne potpise istu izdaju.

BOSANSKOHERCEGOVACKI FILM DOBIO OSKARA

U moru losih vijesti i jedna dobra vijest: BiH reziser Danis Tanovic

dobio oskara. Svaka cast Tanovicu za oskara, a i za patriotski govor povodom oskara, i za sve patriotske izjave na raznim intervjuima koji su slijedili. Jos jednom se pokazalo da su pravi inetelektualci ujedno i patrioti. Osim za patriotske izjave, zahvaljujemo se Tanovicu i za to sto je sa pijadestala najuspjesnijeg BiH rezisera skinuo Emira Kusturicu, izdajnika i muslimanskog Srbina koji je ovih dana postao i ambasador Srbije u UNICEF-u.

Inace, sto se mene tice, ja se zahvaljujem i Emiru Kusturici. Mnogi Bosnjaci nisu mogli vjerovati da neko ko se zove Alija ili Haris ili Zlatko Lagumdjija moze biti srpski patriota. Emir Kusturica je bio model koji mi je uvijek u tim situacijama pomagao da objasnim kako neko ko je rastao po Sarajevskim mahalama moze u dusi biti Srbin i izgarati za srpsku stvar, a mrziti narod iz kojeg je potekao.

- Kraj uvodnika -

___________________________________________________

2. KOMENTAR IZETBEGOVICEVOG INTERVJUA U "AVAZU"

Sarajevo, 25. mart, 2002.

Naslov: OVAJ PUTA, "NE"

Autor: Sven Rustempasic

"Dnevni Avaz", jedan od posljednjih jugoslavenskih dnevnih listova, 23. marta, 2002. donosi ekskluzivni intervju sa A. Izetbegovicem pod naslovom: "Morali smo popustati u Dejtonu, ali sada necemo".

Novinar sugovornika preporucuje jer je Ppred Ustavni sud BiH uputio zahtjev za preispitivanje ustavnosti ustava entiteta" i pita kako gleda na finis razgovora o provedbi Odluke Ustavnog suda BiH. Izetbegovic veli da je razocaran Dokumentom 16 "koji legalizira neravnopravnost naroda u dva entiteta", i zali se da "umjesto barem formalne ravnopravnosti - o realnoj da ne govorimo - imamo legaliziranu neravnopravnost i od nas se ocekuje da u tome ucestvujemo". Naslanjajuci se na popularni sentiment, populisticki demagog uzdise: "Kad je rijec o mepunarodnoj zajednici, vec deset godina gledam isti film. Svaki put kada stvari zapnu, rjesavaju se na racun Bosnjaka."

Ovi Izetbegovicevi biseri doista vape za komentarom, ne samo radi vaznosti trenutka i povoda, nego i kao vrsne ilustracije njegovog metoda obmane, populizma, demagogije. G. Izetbegovic se hvali da je pokretac inicijative za ustavnu ravnopravnost naroda u "oba entiteta", uprkos notorne cinjenice da je upravo on godinama, a konacno u Dejtonu, svojim potpisima i nelegitimnom voljom rusio te temelje Ustava Republike BiH, te prihvatio Republiku srpsku kao drzavu srpskog naroda. Da, Izetbegovic je inicijativu pokrenuo -- ali radi njegovih potpisa (1991-2000) sada je za njeno ostvarenje neophodan pristanak RS. On, koji je u Dejtonu unistio konstitutivnost Bosnjaka na pola BiH, kao bajagi sada trazi uvodjenje te kostitutivnosti, znajuci da je Republika srpska nece dozvoliti na teritoriji RS. Osim toga, radi se i o konstitutivnosti u dva entiteta, a ne u BiH kao cjelini, upravo zbog njegovih Dejtonskih potpisa i pristanka na dva ustavna poretka u BiH.

Da bi sliku znacaja svojih fatalnih potpisa (od Konaka do Dejtona) zamutio, sam Izetbegovic je omeksavao otpor javnosti nebuloznim tvrdnjama da njegov dejtonski potpis ne predstavlja kraj BiH nego njen pocetak. Taj stav o diskontinuitetu sa Republikom BiH, danas je glavni argument SDS-a i drugih, kada traze da se konstitutivnost promatra u entitetima, a ne u BiH. Osim umanjenja znacaja dejtonskih potpisa, i dalje koristi neistinu da je "svijet", a ne on doveo do Dejtona. Da bi ova obmana trajala, godinama je svjedoke proglasavao "Garantima njegovih potpisa", a posrdnike u pregovorima "svijetom". Da li bi mogao onda objasniti zasto je npr. Golan i dalje samo "okupirana teritorija", kad se zna da je SAD najveca svjetska sila, Izrael najdraza drzava (pa i gospodar) toj sili? Golan i svi ostali slucajevi okupiranih teritorija, od osnivanja UN nisu -- osim u slucaju Dejtona -- potpisivani i otpisivani kao nagrada agresiji i genocidu. Jadino je Bosna i Hercegovina izuzetak, zahvaljujuci "nasem" Aliji. (Nazalost tu Alija nije sam. U projektu stvaranja Republike Srspke uvijek je imao potporu mnogih drugih izdajnika kao sto su npr. Lagumdjij, Silajdjic, Trnka itd.)

U nastavku intervjua Izetbegovic realnu ravnopravnost (koja je jedina i potrebna) odbacuje tako sto bukvalno savjetuje politicare Republike srpske da prihvate "barem formalnu ravnopravnost", to jest, on velikosrpski projekt savjetuje da Bosnjake i sve ostale branioce drzave BiH efikasnije prevare. Tako jos jednom nesto sto je nediskutabilno ("non-negotiable item"), sto se treba primijeniti bez ikakve trgovine i tzv. +kompromisa; -- a to su Internacionalno pravo i zakoni Evropske Unije -- postaje "ekstremna bosnjacka pozicija" koju treba razvodniti i unistiti.

Izetbegovic se dalje umiljava citaocima "Avaza" rijecima: "Sa mepunarodnom zajednicom vec deset godina gledam isti film. Svaki put kada stvari zapnu, rjesavaju se na racun Bosnjaka". U stvarnosti, istina je da on taj film ne gleda, nego u njemu igra glavnu ulogu i sam sebe uvijek poziva "kada stvari zapnu" - da dovrsi posao "na racun Bosnjaka". I ovaj su puta "stvari zapele", jer je SDA demonstrirala odgovornost i drzavnicku svijest tako sto je upravo odbila da parafira Izetbegoviceve dejtonske entitete.

U nastavku intervjua Izetbegovic kaze: "Ako smo morali popustati u Dejtonu, jer je alternative bila nastavak rata i umiranja, sada ne moramo i necemo. Zato smo se povukli iz pregovora u kojima je sve, iz razgovora u razgovor, islo na stetu bosnjackog naroda. Ne zelimo preuzeti historijsku odgovornost za propast i same ideje Bosne kao zemlje ravnopravnih gradjana."

Dakle, on uporno tvrdi da je morao potpisati u Dejtonu. Ali, zasto onda sada ne povuce svoj potpis? Moze to uciniti na osnovu Povelje Ujedinjenih Nacija i pridruzenih konvencija koje od smatraju svetinjom imperativnu normu da su potpisi pod prisilom automatski nistavni, da niko ne moze natjerati jednu clanicu UN, kao sto je Republika BiH, da diskutira svoj Ustav, pogotovo sto je po tada vazecem Ustavu RBiH Izetbegovic mogao pregovarati Mir, dok je pregovarajuci Ustav ucinio tesko krivicno djelo veleizdaje.

Drska i bezobrazna je i Izetbegoviceva tvrdnja da je alternativa njegovom ukidanju Republike BiH i stvaranju RS bio nastavak rata. On je u stvari svojim potpisima samo zaustavio Armiju RBiH u trenutku kada je Banja Luka bila na tockovima; kada je uspaniceni Nikola Koljevic pred kamerama internacionalnih TV mreza u Banja Luci urlao "da ce, ako se nesto ne poduzme u narednih 36 sati, doci do sloma srpske komponente u BiH!". Sjetimo se i Izetbegovicevih argumenata "da bi nastavak operacija Armije RBiH izazvao humanitarnu katastrofu u SR Jugoslaviji", a zaustavljanjem Armije BiH pred Banja Lukom i Prijedorom on je bez problema produzio humanitarnu katastrofu bosnjackih zrtava genocida i agresije.

Rat kojeg Alija Izetbegovic godinama vodi protiv Republike BiH i njenih patriota, zlorabi i nakaradnu sintagmu "ideja o Bosni" i njenu varijantu "san o Bosni". Bosna niti je ideja, niti je san. Bosna je realnost, pravni fakt, "subject of International Law", subjekt Povelje UN, konvencija, rezolucija, zakona. Bosna je drzava koju je direktno priznalo preko 100 drzava svijeta. Bosna ne samo da nije ideja/san, nego je kruta, pravnicka cinjenica uknjizena u sve relevantne svjetske gruntovnice. Republika BiH je pravni subjekt koji i dan danas zivi - buduci da zive Internacionalno pravo i Organizacija Ujedinjenih Nacija. Zakoni se primjenjuju, oni se ne diskutiraju. Republika BiH, dakle, drzava BiH, ce ostati ziva ukoliko se Pravo ne prostituira; ukoliko su preostali zivi, duhom jos neklonuli, hrabri i sposobni patrioti -- koji ce sprijeciti Aliju Izetbegovica da od nase jedne i jedine domovine obmanama i mudrolijama izvucenim iz torbe seoske varalice, napravi Veliku Srbiju. Opet se nametnuo, opet se pridigao u pomoc velikosrpskom Projektu. Poput vampira se vraca i namece na celo procesa u kojemu mu ovaj puta ne smije biti mjesta. Ima li ko glogov kolac?

________________________________________________________

3. DANI: Velika Petritscheva podvala

Demonstrativnim naputanjem farse od pregovora o implementaciji odluka Ustavnog suda BiH, Sulejman Tihi? je napravio najbolji i najzna?ajniji potez otkako se nalazi na ?elu Stranke demokratske akcije. Za Dane svjedo?i o perfidnoj re-iji pregovora kojima su Wolfgang Petritsch, Dragan Kalini?, Mladen Ivani? i Milorad Dodik uspjeli unijeti tek kozmeti?ke promjene u ustavne temelje Republike Srpske, zahvaljuju?i kojima ?e, po Visokom predstavniku sude?i, ovaj entitet i dalje ostati posljednji evropski oto?i? institucionaliziranog ovinizma i etni?ke diskriminacije Bonjaka i Hrvata. Uz najdetaljniji do sada u medijima objavljen opis pregovora u Uredu visokog predstavnika, Tihi? iznosi prve ocjene prezentiranog Sporazuma, odgovara na Lagumd-ijine napade, govori o razlozima naputanja pregovora, na?inu na koji je Petritsch falsificirao zaklju?ke rasprava, nesnala-enju bonja?kih lidera, o

Lagumd-iji, Halilovicu, Izetbegovicu...

DANI: Gospodine Tihicu, kako ocjenjujete Sporazum koji su prezentirali Petritsch i Lagumd-ija?

TIHI?: Ovaj dokument predstavlja politicku pobjedu Srba. Rjesenja koja su utvrdjena razlicita su po entitetima i ne garantuju ravnopravnost naroda. Nabrojat cu samo nekoliko segmenata: u Federaciji imamo Dom naroda u punom kapacitetu, a u RS-u vijece u reduciranom, sa otprilike 10 posto nadle-nosti; u RS-u imamo predsjednika Republike Srpske sa svim ingerencijama tipicno predsjednickog sistema, i uz njega dva potpredsjednika koji su bez ikakvih ovlastenja; istovremeno, u Federaciji imamo predsjednika i dva potpredsjednika koji se rotiraju i koji ravnopravno, konsenzusom donose odluke; dalje, prema ovom sporazumu, u RS-u iz jednog naroda mo-e biti predsjednik entiteta, premijer Vlade i predsjednik Narodne skupstine; u Federaciji to nije moguce; zatim, sudovi su u Federaciji sastavljeni po paritetu, a u RS-u nisu; Sporazum ne tretira pitanje bosanskog jezika, koji se osporava u RS-u; sadr-aj vitalnog nacionalnog interesa u RS-u je do kraja reduciran na cetiri-pet pitanja, a mogucnost prosirenja tih pitanja postoji samo teoretski, a prakticno ne - jer da bi se neko pitanje uvrstilo kao vitalni interes van spiska, potrebne su dvije trecine poslanika iz jednog naroda i potrebno je da dvije trecine sudija Vijeca Ustavnog suda ka-u da je to vitalni interes; kompozicija Suda to prakticno onemogu?ava... Mogao bih jos nabrajati, ali je i iz ovog vidljivo da su ovdje srpski predstavnici bili daleko bolje koordinirani, imali su jacu podrsku i oni su stvarni pobjednici.

DANI: Kako sada, nakon predocavanja Sporazuma, gledate na vlastitu odluku da napustite pregovore?

TIHI?: Hvala Bogu da sam ja to uradio, da sam napustio pregovore i da se nisam vratio. Posebno nakon svih ovih pritisaka koji su bili prema meni. Bilo bi me stid, bilo bi me sram da se moje ime spomenulo ispod jednog takvog dokumenta.

DANI: Kako komentirate danasnje optuzbe na Vas racun od strane gospodina Lagumdzije?

TIHIC: Pa, gospodin Lagumdzija je udario drugi pecat Republici Srpskoj. Bojim se da je to upravo onaj zadnji koji im je nedostajao, cime im je dao legalitet i ovdje i u Evropi. On sada dezinformacijama, da ne kazem to na grublji nacin, pokusava da umanji svoju odgovornost. No, on me i ne cudi. Meni je posebno nerazumljivo da ovi iz Stranke za BiH, koji su se borili za Bosnu bez entiteta, sad udarise drugi pecat ovom entitetu, za cije su se ukidanje do jucer zalagali.

DANI: Jeste li Vi bili iznenadjeni Petritschevom demagogijom?

TIHIC: Oni diplomatski pricaju. U stvarnosti on, kao, pokusava da bude neki medijator. Ali se povremeno iskazuje sta misli. Naprimjer, kad smo utvrdjivali sadr-aj vitalnog nacionalnog interesa, stoji: u Federaciji ima 18 tacaka, od Ustava do ekologije, ne znam sta vise nije vitalni interes. A ovdje, u RS-u su naveli nekih pet-sest fraza: jednakopravnost, obrazovanje, religija, kulturno naslijedje... Dakle, prava koja pripadaju i nacionalnim manjinama. Ja sam rekao da insistiram da tu stoji i odlucivanje o raspisivanju referenduma. Srbi, naravno, nece. Onda me Petritsch pita zasto ja na tome insistiram. Odgovorio sam mu: "Hocu da Srbi shvate da ne mogu nikad iz Bosne, da ne mogu dio Bosne izmjestiti u Veliku Srbiju." Naravno, oni su se opet pobunili. I sta je na ovo Petritscheva reakcija? On javno nista ne kaze, ali kad njegov sluzbenik prezentira papir sa zakljuccima tog dijela pregovora, jednostavno nema ni slova o referendumu. Ili, naprimjer, kada je doslo znakovlje entiteta - znaci, himna, grb, zastava, opet on mene pita zasto ja insistiram da to bude vitalni interes? Rekao sam mu: "Ambasadore, ja sam pet godina tamo poslanik. Kad god je zasvirala ta muzika, mi smo napustili salu ili nismo ni usli da slusamo Boze pravde. Ne moze to biti moja ili himna Bosnjaka, kao sto ne moze ni Nemanjica grb biti grb Bosnjaka. Molim Vas" Ali, ne daju mi ni progovoriti. A kad dodje papir, opet nema znakovlja entiteta na njemu.

DANI: Meni se klju?nim problemom ?ini odbijanje srpskih lidera da prihvate neminovnost po kojoj Srbi u Republici Srpskoj jednostavno ne mogu imati vie prava od Bonjaka i Hrvata. Sve ovo o ?emu Vi govorite ?ini mi se posljedicom ove ?injenice.

TIHI?: Re?i ?u vam kako razgovor te?e. U razgovoru se predlo-i nekoliko rjeenja jednog pitanja. Onda Kalini?, ili Ivani?, ili Dodik, ili sva trojica, ka-u: "Mi ?emo vam dati" ili "Mi vam ne damo". Kao da postoji njihov grunt iz kojeg slijedi "mi ?emo vam dati" ili "ne damo". To je takva pri?a. Jako su sinhronizovani, oni imaju sa sobom profesora Luki?a, koji je tu da se ne bi dogodila neka greka, da se ne bi ustavno sankcionirala ravnopravnost Bonjaka i Hrvata. On ne pri?a, ali je on tu. Svjesni su da moraju popustiti, ali znaju dokle mogu i?i a da ne ugroze postoje?i karakter RS-a. Njima je bitno sa?uvati dominaciju Srba. Pustit ?e oni negdje i "?etu Bonjaka". Oni se igraju brojevima, to uop?e nije bitno.

ta je njima va-no? Njima je bitno

zadr-ati instituciju predsjednika, da ona ne bude okrnjena. Koliko znam, imali smo informacije o ju?eranjim pregovorima, da ta institucija nije dirana. A to je jaka politi?ka institucija, u njenoj nadle-nosti su odbrana, sigurnost, obavjetajne slu-be... Ovlasti predsjednika su i predlaganja sudija Ustavnog suda, predlaganje premijera... Republika Srpska je ustrojena po jednom predsjedni?kom modelu. Ima li ita logi?nije od zahtjeva da i ta funkcija bude ustrojena simetri?no kao u Federaciji: da uz predsjednika postoje i dva potpredsjednika i da oni zajedni?ki rade i odlu?uju.

DANI: Da li je ta?an utisak da je Petritsch u pregovore uao sa pripremljenim rjeenjima koja ne bi podrazumijevala institucionalnu i sadr-ajnu simetri?nost mehanizama za zatitu vitalnih nacionalnih interesa?

TIHI?: To je stav Visokog predstavnika od po?etka implementacije - ja to znam kroz rad Ustavne komisije. Njegov predstavnik nam je, naprimjer, uvijek govorio da rjeenja ne moraju biti ista. Oni koriste one fraze o "simetriji u osnovi", a to je velika podvala. To je najve?a podvala! Mi smo prvo svi na?eli neku pri?u o simetriji. Pa su, onda, oni to spustili na pri?u o "simetriji u osnovi". Pa, onda, neka "konzistentna rjeenja"...

DANI: Da, zatim je dola "kreativna", pa "inteligentna", pa "supstancijalna" simetrija...

TIHI?: To je podvala. Na taj na?in se -eli sa?uvati srpski ekskluzivitet i sva pri?a na ovim pregovorima lidera stranaka je o tome kako Bonjaci i Hrvati mogu ostvariti prava u Republici Srpskoj. Srbi su dobili sve.

DANI: Gdje je onda tih 80 posto saglasnosti o kojima govori Petritsch?

TIHI?: Nema ih, jer ne postoje. Nikad nije bilo 80 procenata saglasnosti, nego je ta pri?a onako, vie za javnost, i treba da poslu-i kao dobar osnov Visokom predstavniku da na kraju nametne rjeenje, da ka-e: Evo, politi?ke stranke su prihvatile 80 posto rjeenja i ja sam ga tek djelimi?no izbrusio. Na taj na?in ?e on to njegovo i srpsko rjeenje predstaviti kao zajedni?ko rjeenje svih koji su u?estvovali u razgovorima. Petritschu ovi pregovori trebaju samo kao paravan za nametanje njegove odluke. U stvarnosti, njegovog ?e biti 80 posto, a ovog drugog 20 posto, ako se i dotle dobaci.

DANI: Da li je onda ta?an utisak da je Dom naroda u Republici Srpskoj, ipak, glavna prepreka postizanju sporazuma?

TIHI?: To je najva-nija stvar. Za ravnopravnost naroda je najva-niji Dom naroda. Najva-niji su sadr-aj definicije vitalnog nacionalnog interesa i Dom naroda, u paketu. Evo, za ilustraciju, ta su sve Srbi predlo-ili i ta je u jednom trenutku pregovora bilo prihva?eno: ako neki prijedlog u Skuptini RS-a po ocjeni dvije tre?ine Bonjaka bude pitanje koje zadire u vitalni nacionalni interes, ono ide na to Vije?e naroda. Ako tamo ne pro?e, vra?a se na Narodnu skuptinu Republike Srpske i sa dvije tre?ine glasova taj zakon se ipak mo-e donijeti.

to

zna?i, otprilike, da je na veto bio samo kao neki proto?ni bojler. To je prolo kroz njega, pa ?e se onda ponovo samo vratiti na srpsku ?etveropetinsku ve?inu. Zna?i, u tom mehanizmu je dovoljno da samo jedna kop?a ne bude dobro napisana Mi smo tra-ili da u odlu?ivanju u Skuptini u ve?ini koja donosi odluke od vitalnog nacionalnog interesa budu te dvije tre?ine glasova onog naroda koji se poziva na vitalni nacionalni interes. Nisu dali ni to. Onda smo tra-ili ve?inu, pa nisu dali ni to. ...............

DANI: Kako ocjenjujete stav HDZ-a i Nove hrvatske inicijative?

TIHI?: Da nemamo iskustvo njihovog prethodnog politi?kog rada i djelovanja, sve bismo to mogli podr-ati. Jer, oni se sada zala-u za potpunu ravnopravnost. ?ak su u tom smislu, mo-da, za koju nijansu uporniji i ja?i od bonja?ke strane.

DANI: Iz Vaih istupa meni je neshvatljivo da se Vi protivite prijedlogu amandmana na Ustav Federacije koje je pripremila federalna Vlada, prema kojem bi se ukinula postoje?a diskriminacija Srba u Federaciji. Zar ne mislite da Srbi u Federaciji treba da imaju ista prava kao Bonjaci i Hrvati, bez obzira kakva ?e rjeenja na kraju biti nametnuta u Republici Srpskoj?

TIHI?: Mislim da se mi ne protivimo promjeni polo-aja Srba u Federaciji.

DANI: Vi ste ga uslovili. Zar nije sporno Vae uslovljavanje rjeenjem koje ?e biti u Republici Srpskoj? Moj stav je da, bez obzira na to kako ?e tamo biti, Federacija mora biti jedan demokratski entitet u kome ?e sva tri naroda imati ista prava.

TIHI?: Mi na odre?eni na?in nismo to tako uslovljavali. To uslovljavanje vie ima za cilj da se i tamo postignu rjeenja. Mi sigurno, kada danas-sutra do?e do glasanja o pravima Srba, mehanizmima zatite, zastupljenosti, to ?emo podr-ati. Nego, to je vie bilo u funkciji da se ista prava obezbijede gore.

DANI: Jesu li zaista ozbiljne najave o mogu?nosti da SDA bojkotuje izbore?

TIHI?: Nemamo zvani?an stav o tom pitanju. Ono to je Seada Palavri? na konferenciji izjavila, ona je to rekla uvjetno, da se mo-e desiti, izme?u ostalog, da ne u?estvujemo na izborima. Li?no mislim da bi bila katastrofa da se izbori odr-e po pravilima i izborima PIK-a. To bi zna?ilo jo ?etiri godine legaliziranja postoje?eg stanja u Republici Srpskoj. Mislim da to nije problem Stranke demokratske akcije; mislim da na takvim izborima ne bi u?estvovala nijedna stranka u Federaciji, ni SDP, ni Stranka za BiH. Jer, to bi zna?ilo, maltene, kraj Bosne. Jo ?etiri ovakve godine u Republici Srpskoj, i onda vie nema popravnog.

______________________________________________________

4. Pismo Visokom predstavniku UN-a u BiH, Wolfgangu Petritschu

I ORDEN I SPOMENIK!

Gospodine Petritsch!

Prosle godine smo Vam pisali otvoreno pismo u povodu Vase tadasnje podrske Sporazumu o specijalnim vezama izmedju  Republike Srpske i SR Jugoslavije. I tada ste presli granicu dozvoljenog u servilnosti interesima zbog kojih se raspala Jugoslavija i zbog kojih su Srbi poveli svoje genocidne, fasisticke i osvajacke ratove protiv naroda kojima je svijet kojega Vi zastupate  uskratio pravo na goli opstanak

Vas repertoar svesrdne pomoci Srbima u ostvarenju tih ciljeva morao bi biti predmet pisanja citavih knjiga - da se nikada ne zaboravi kakvo ste veliko zlo nanijeli Bosni i Hercegovini i nama, njezinim gradjanima. Kad Vas vec niko ne tuzuje, niti proglasava "personom non grata" u BiH. Vama je Bosna i Hercegovina davno trebala pogledati u ledja. Niste se dali otjerati, branili su vas oni koji su vas u Bosnu i poslali da krvavi srpsko-hrvatski projekat dovrsite u bijelim diplomatskim rukavicama. Svaki trenutak do kraja Vasega mandata koristite na finalizaciji projekta unistenja drzave BiH i na stvaranju aparthejda. Nismo se ni oporavili od soka zvanog Izborni zakon, a evo Vas kao moderatora u pregovorima o tome kako izigrati Odluku Ustavnog suda BiH u korist onoga koji ima gripu u Haagu i onoga kojega bi i da uhvatite ali i da mu sapnete kako da izbjegne vasu potjeru Da ne zna da se radi o smisljenom planu zakucavanja posljednjeg cavla u mrtvacki sanduk drzave Bosne i Hercegovine, covjek bi pomislio da se tu radi o cirkusu u kojem ste, kao glavni menadzer i kloun, okupili sareno drustvo neozbiljnih politicara - komedijasa pa ismijavate Odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti svih naroda na citavom prostoru BiH. Jer, ozbiljni ljudi, pogotovo drzavnici i diplomati, odluke Ustavnog suda postuju kao svetinju Umjesto da osigurate sve uvjete da se spomenuta Odluka bezpogovorno provede, Vi organizirate cirkus kakav nije moguc nigdje osim u Bosni. Vama je znano da je Republika srpska nastala na zlocinu i genocidu, a da spomenuta Odluka Ustavnog suda BiH, kao i raspodjela izvrsne vlasti prema popisu stanovnistva iz 1991. dovode u pitanje njezin opstanak. I pored toga, Vi izjavljujete kako je sudbina Rs neupitna, pa na projetku ocuvanja te zlocinacke poludrzave uporno i dalje radite - sada organizirajuci te sastanke najvecih bh-stranaka.

Vi znate da je sudjenjem nacistickim zlocincima u Nuernbergu  presudjeno i njihovom djelu - Trecem Reichu Paris, Wien, Warshava, Fransuska, Poljska, Austrija, kao i ostale osvojene zemlje i gradovi nisu ostali okupirani. A Vi, Visoki predstavnice, u Bosni radite obrnuto: Sud u Haagu izrice presude zlocincima za genocid, a Vi izjavljujete da je njihovo djelo, Rs, neupitno, pa uporno radite da sacuvate Rs! Zato ste i organizirali sastanke najjacih bh stranaka. Taj srpski i antibosanski deal Vi radite kao kao dobro placeni sluga, ali i zato sto tako i osobno mislite i osjecate. Tako se to dvoje poklopilo, na stetu Bosne i svih nas, ali i na stetu civilizacije uopce. Da li biste, Visoki predstavnice, organizirali takve sastanke na kojima bi se izigrao Austrijski Ustavni sud i Ustav, i da li bi radili na tome da Nijemci u Stajerskoj, naprimjer, budu tertirani kao bespravna bosanska manjina u Rs? Ocito je da Vi nemate ni ljudske, ni profesionalne savjesti kada sve to radite gazeci preko bosanskih nevinih zrtava. Vi biste iz ruku Milosevica i Karadzica trebali primiti orden za ocuvanje njihovih tekovina, bas onako kao na naslovnoj strani u Danima.

Za sve sto ste za njih ucinili, Srbi bi vam trebali podici jos i spomenik i slaviti vas u svojim slavama.

Bedrudin Gusic,

Ibrahim Halilovic,

gradjani BiH u USA i Canadi

_______________________________________________

5. PISMA

Izdali su nase Sehide

Postovani!

Redovito citam vasu postu koju mi saljete i najiskrenije se zahvaljujem na istoj. Uglavnom ono o cemu i oko cega pisete, relevantno je i istinito. Nasa,Bosnjacka,apokalipsa traje od 92.Debelu smo platili cijenu i jos uvijek placamo,sto nasom nespremnoscu,sto naivnoscu. Zaliboze za sve onolike zrtve koji padose. Ovo nije njihova vizija Bosne.Da ustanu,ponovo bi pozeljeli da se vrate u grobove. Izdati smo i prodati od nasih bosnjackih, prosrpskih, politicara.Skoro da ne postoji niti jedna Stranka ili pojedinac u BiH

koja(koji) se bori za interese Bosnjackog naroda.Sve su to prodane duse,izdajnici i karijeristi.Sada se presudna bitka bije za Bosnu I Bosnjake. Nasoj domovini su izbijena 2 direka,i ovaj treci vec puca. Vidjet cete da ce nas i ovaj put izdati.Nasi ce kvazipoliticari popustiti i ovaj put,kao i do sada,i zna se,dzennaza je Bosni. U svim dosadasnjim razgovorima i pregovorima,uvijek je bilo kako su Srbi bili htjeli i naumili. Sve dosadanje presude,koje je Volfgang Petric donosio,isle su u korist Srba. Bit ce to i ovaj put. Jer je on prosrbski orijentiran.Svi vasi apeli nece piti vode,jer nasi politicari ne slusaju svoj narod.Oni rade po tudjim diktatima.Daj Boze da se nesto uspije ovom akcijom.Bojim se da je slaba fajda.Rodoljubi su razoruzani.Barabe i tudji slugatori marsiraju.Zaustavimo ih.! P.s.Zivio sam u Srebrenici do izbijanja agresije na nasu Domovinu.Tamo sam predavao engleski na srednjim skolama,u Srebrenici,Bratuncu i Ljuboviji(Srbija),te vodio kurseve engleskog jezika na Radnickim univerzitetima u pomenutim opcinama. Kao zahvala na dugogodisnje radu u Srbiji,bila je,umalo smrt.Samo me je dragi Bog spasio streljanja. Otom potom. Habib.

-------------------------------------------------------------------------

Izdajnicima konacno moramo reci "STOP"

Pridruzujem se osudi pregovaranja oko odluke Ustavnog suda. Pitam se ko ima pravo da pregovara o tome i da mi oduzima konstitutivnost u BiH. O tome nema sta da se pregovara, onaj ko pokusava da pregovara, moje je misljenje da on vec ima stav o nekonstitutivnosti. Mnogo stranaka i mnogo izdaja je bilo u proslosti, a posljednja je ova u reziji SDP i Lagumdzije. Tim izdajnicima treba konacno reci STOP. Moja predratna adresa je bile, a i danas je, BOSNA I HERCEGOVINA, ZVORNIK, FILIPA KLJAJICA 5C ( NAMAHDZAH) TALJIC NEDZAD bio zapolen u Energoinvest Sarajevo, Tvornica glinice BIRAC Zvornik. Imate moju svesrdnu podrsku u borbi za BiH svih njenih gradjana .

--------------------------------------------------------------------------

Trazimo da se mijenja Dayton

Mislim da je jako dobra zamisao, da se kontaktiraju vladajuce stranke u vidu zajednicke peticije za ravnopravnost gradjana i konstitutivnost naroda, u svim dijelovima BiH, kao i za pokusaj da se izmjene dijelovi "Dejtonskog Sporazuma", jer u svim normalnim zemljama, ustavi se mjenjaju, cak i oni koji su izglasani u normalnim uvjetima, da ne govorimo o onima potpisanim u ratnom stanju. Imate moju punu podrsku,

Admir Jahic,

Masinski Inzinjer, sa NYC Tech College,

(Zepce, BiH), Trenutno u New York City-u.

-----------------------------------------------------------

Kako moze samo osam osoba odlucivati o sudbini drzave?!

Zelim vam samo poruciti da i dalje nastavite u svojim nastojanjima, mada nisam bas siguran da ce vas poslusati. Bice kako bude a onda ce narodu opet soliti pamet da je tako najbolje i "u interesu naroda i BiH", da je "sara vlast kriva", itd. Nazalost mi smo ti koji ce ispastati i trpiti posljedice kao i uvijek. Od svega toga mi nije jasno da mogu samo osam osoba odlucivati o sudbini bilo koje drzave, pogotovo o ovako vaznim pitanjima. Kao i uvijek, kada se nesta dobiva nesta se i gubi. Danas smo dobili Oskara, moza izgubimo nesta jos vrjednije...

Amer Cerimovic

----------------------------------------------------------

Da li se pise Petricu?

Postovana gospodo i gospodje, Imam samo jedno pitanje. Da li vi te stvari pisete gospodinu Petricu iz OHR-a ili ne. Trebate se tom srboljubcu obratiti i ne samo njemu nego i njegovim pretpostavljenima. Jer ovo je ocito nemarnost kod izvrsavanja OHR-ovih duznosti.

Vec duze vrijeme, citav vasa izdanja i svidjaju mi se vasi pogledi na politicku situaciju u BiH. Molio bih vas da se malo vise potrudite da vasa misljenja i fakte dodju na prava mjesta i u ruke pravih ljudi koji po osnovu toga mogu nesto da urade da promjene tok desavanja u Bosni.

Puno pozdrava iz Duisburga.

Emir Prcic

Odgovor: Ima medju nama ljudi koji pisu i Petricu, kao sto ste mogli vidjeti otvoreno pismo i ovom broju. Medjutim, nasa jedina istinska nada je nas narod. Ako bi narod uspio kontrolisati izdajnike svi nasi neprijatelji bi bili potpuno nemocni da nas porobljavaju. Evo npr. da su Lagumdjija i Silajdjic insistirali kao i Tihic na Domu naroda, taj dom bi bio uveden, ili bi, u slucaju definitivnog protivljenja Republike srpske, bila dovedna u pitanje i egzistencija takve tvorevine u savremenom svijetu.

_________________________________________

Treba nam potpuno novi Ustav, a ne preuredjenje Daytona

Trenutacno zivim u Sarajevu

- Prognanik sam iz Ivanjske kod B- Luke. Podrzavam vas Apel. Zelio bih reci da je Daytonski sporazum nametnut od USA-lobija. Cijelu stvar treba proglasiti nametnutom i neodrzivom. Ukoliko ne dode do ranopravnog tretiranja svakog covjeka, naroda u BiH, neizbjezan ce biti rat. Ovo primirje koje NATO tako uporno cuva je samo "prekid vatre pred novu bitku". Politicari ovdje u Sarajevu su neozbiljna grupa losih igraca. Ne razmisljaju dugorocno i od njih ne ocekujem nikakva iskorak. Dobro bi bilo lobirati na ambasade europskih zemalja te na kongresmene u USA kako bi se "isprovocirala" nova konferencija o uredenju BiH. Ne o preuredenju, jer, na losim temeljima uzalud je praviti novu fasadu.

Pozdrav iz Sarajeva

Franjo

----------------------------

Treba sve uciniti da ukinemo entitete

Potpuno se slazem sa ovim prijedlogom, te smatram da bi zaista sve trebalo uciniti da se ukinu entiteti, tako i republika srpska, kako bi Bosna i Hercegovina postala normalna drzava. Ranije sam zivio u Bratuncu, sada republika srpska, odakle sam protjeran. Nastavite sa ovim aktivnostima.

S' postovanjem

Alic Hamed, Bratunac

_______________________________________________

Zahtijevamo dostojanstven memorijalni centar u Potocarima

Danas 26.03.2002. (ponedjeljak) zakazan je sastanak Savjetodavne radne grupe sa predstavnicima Izvrsnog odbora u kojem su: Visoki predstavnik za BiH Petric, Zak Klajn, Americki ambasador u BiH g-din Bond, Reis-ul-ulema Cerif i Kadrija Haracic, na kojem treba biti raspisan tender za idejno rjesenje Memorijalnog centra i mezarja u Potocarima za Zrtve genocida u Srebrenici. Ja, Ibran Mustafif, sam u Savjetodavnoj radnoj grupi u ime "Majki Srebrenice i Podrinja". Dana 11.03.2002.kao clan ove grupe u ime Udruzenja sam clanovima IO uputio pismo koje prenosim u cjelosti.

"Postovana gospodo,

Odluku o dodjeli zemljista za izgradnju Memorijalnog centra i mezarja u Potocarima/Srebrenica, Visoki predstavnik za BiH je donio vec davne 2000. godine. Odmah poslije toga se pristupilo njenoj inplementaciji. Na prvom sastanku asocijacija koje se bave problemom genocida u Srebrenici koji je odrzan u Tuzli, dogovorene su sve pojedinosti sta treba sacinjavati Memorijalni centar i mezarje. Napravljen je detaljan izvjestaj o svim pojedinostima i vec na prvom sastanku koji je u ime OHR-a vodio g-din Bah izlozen je detaljan plan, a jedan primjerak dostavljen kancelariji OHR-a. Nedugo poslije toga, g-din Bah napusta mjesto vope prijekta, a na njegovo mjesto dolazi g-pa Carnduff. Poslije niza sastanaka iznosile su se nove ideje i prijedlozi, a prvobitni plan je ostavljen po strani. Uglavnom, kancelarija OHR-a je isla linijom da se Memorijalni kompleks minimizira, a Savjetodavna radna grupa je nastojala prosiriti svoje zahtjeve, tako da su se pojavile nove ideje, sto je usporilo realizaciju projekta. Napominjem, u prvom dogovoru na sastanku u Tuzli, je zauzet stav da, pored mezarja, Memorijalni kompleks treba da cini sve pratece sadrzaje koji ce otrgnuti genocid od zaborava. Nakon nasih dugih i iscrpljujuhih sastanaka, kad se uvidjelo da je nedovoljan prostor od 44.000 m2, pojavio se prijedlog da u sastavni dio Memorijalnog kompleksa upe i Fabrika akumulatora. Moj prijedlog je bio da se raspravlja o kompletnoj industrijskoj zoni u Potoharima, koja je u julu 1995. godine bila najvefi koncentracioni logor u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Zbog nemoguhnosti brzog rjesenja pitanja Fabrike akumulatora, doslo se do toga da treba raspisati tender za idejno rjesenje Memorijalnog kompleksa na dodijeljenih 44.000 m2, koji bi trebao biti nista drugo do obihno mezarje sa musalom (vjerski objekat koji bet klanjaha vise podsjefa na obihnu ledinu nego na vjerski objekat, nap.aut. musala prijedlog muftije tuzlanskog). Postovana gospodo, posto je vremena sve manje, rjesenje se treba iznahi sto prije, ali rjesenje mora dati odgovore na postavljena pitanja da bi realizacija ovog projekta bila zadovoljavajuca. Napominjemo, kompletna industrijska zona u Potoharima je izgrapena na nacionaliziranom bosnjackom zemljistu, a sama etnicka strultura Mjesne zajednice Potohari je oko 98 % Muslimana po popisu iz 1991. godine. Veliki dio pobijenih u genocidu je upravobio uposlen u toj industrijskoj zoni, a kako je po vazecim zakonima 1991. godine kompletna industrijska zona bila vlasnistvo njenih dionihara cija je imovina oteta i pretvorena u drzavnu svojinu, ali ne drzavnu svojinu BiH, nego "Republike srpske", sto je najvefi svjetski kuriozitet iz oblasti imovinskih zakona i ljudskih prava uopste. Smatram da treba pod hitno nafi rjesenje za ovu nepravdu. Kako je u sklopu realizacije ovog projekta registrirana Fondacija za izgradnju Memorijalnog centra i mezarja u Potocarima, mi cemo istoj ponuditi rjesenje za novonastalu situaciju. Naime, kako se pitanje Fabrike akumulatora ne nazire u skoroj buducnosti, a slijedi raspisivanje tendera za idejno rjesenje Memorijalno centra i mezarja, predlazemo Fondaciji da formira poseban privatizacijsko investicijski fond koji ce objediniti sve vrijednosne papire koje posjeduju porodice nestalih, a da Visoki predstavnik za BiH donese ODLUKU po kojoj ce tajprivatizacijski fond imati prednost pri otkupu kompletne industrujske zone u Potocarima. Samim tim bi bila djelimicno zadovoljena pravda, pospjesen povratak, a ujedno rijeeno pitanje ne samo Fabrike akumulatora, vec kompletne industrijske zone u Potocarima i to po postojecim genocidnim zakonima. Molimo Vas da ovaj prijedlog sto prije uzmete u razmatranje da bi mogli nastaviti inplementaciju zapocetog projekta.

S postovanjem. Clan SRG-Ibran Mustafif "

____________________________________________________________________

Udruzenje grapana "Majke Srebrenice i Podrinja" nece odustati od svojih nakana, ne samo o industrijskoj zoni u Potocarima, vec i drugim industrijskim zonama sirom RBiH koje su 1992. godine bile Koncentracioni logori.

Napominjemo, ako Visoki prdstavnik za BiH, za kojeg je obavezujuca odluka Ustavnog suda kao i za sve politicke partije i to bez bilo kakvih razgovora, koji podsjefaju na Zenevu, donese bilo kakvo asimetricno rjesenje, Udruzenje grapana "Majke Srebrenice i Podrinja" ce odustati od inplementacije projekta Memorojalnog centra i mezarja u Potocarima.

Jedna molba: SVIM CLANOVIMA I SIMPATIZERIMA BOSANSKOG KONGRESA Udruzenje grapana "Majke Srebrenice i Podrinja" ce ici sa nasim advokatom prof. Boyle-om u podizanje tuzbi protiv zvanihnika UN na celu sa Ghalijem i Annanom pred pravosupem u Belgiji pred kojim se vodi postupak protiv Sharona, te molimo sve patriote RBiH da nas finansijski pomognu da bi mogli ifi u procesuiranje optuznica.

Nas Ziro racun je 129-101-10004773-07

Central profit Banka - Sarajevo

--------------------------------------------------------

Istorija nam nece oprostti nestanak Bosne

Dragi m o j i Bosanci i Hercegovci, Ja i moja porodica se pridruzujemo ocajnickom apelu za ocuvanje N A S E Bosne i Hercegovine ( nekadasnje m a l e Jugoslavije) .Njenim nestankom Vi bi u b i l i u nama sve ono sto je ljudsko i plemenito . Bili bi narod o c a j n i k a , a to Vam istorija i nase potomstvo nebi n i k a d oprostili! Porodica Nozinovic: Semsudin, Milica ,Ermin i Damir iz Zvornika ; sada Rezidenti _ Dallas - TX - USA. E- mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Primit nase srdacne pozdrave i najljepse zelje za opstanak nam j e d n e i j e d i n e , Bone i Hercegovine!

-----------------------------------------------

Bez politickog rejesenje pitanja BiH nema ni priliva kapitala u BiH

Javljam se povodom ovog vaseg proglasa u vezi nase Bosne i Hercegovine. Kao prvo htio bih da pozdravim i da se zahvalim kako presjednistvu Bosanskog Kongresa tako i svim drugim koji se zalazu za jedinstvenu i cjelovitu BiH. Ja se nadam da ce ovi nasi potpisi bar malo utjecati na razmisljanje nasih BiH politicara, jer krajnje je vrijeme da BiH postane drzava svih Bosanaca i Hercegovaca. Zalosno je da gradjani BiH ni u Sloveniju nemogu brez vize a kamo li u Evropu ili dalje.Dok se ne rijesi politicko pitanje BiH, nema ni priliva stranog kapitala tj. nema nekog veceg privrednog razvitka, nema zaposljavanja radnika (siromasan narod - siromasna drzava).itd...

Politicari BiH je u vasim RUKAMA !!!!

Moja adresa : Dzajic Fadil

V. Badic 10

BiH - 77240 Bosanska Krupa

------------------------------------------------------------

Cesce saljite ovakve proglase

Cijenjeni zastupnici Bosnjackog Kongresa,

vas "Proglas" u svezi konstitutivnosti Bosanaca je vrijedan podrske,

mada ste ga mogli poslati i ranije.Molim vas da takve proglase prakticirate

kod svakog dogadjanja koje je od znacaja u nasoj domovini B&H.

Uz mahsuz selaam

Vas

Muharem Krzic, Banja Luka

--------------------------------------------

BOjim se, bice kao is sa Izbornim zakonom

Potpuno se slazem sa vasim stavom, ali se bojim da ne

bude kao i sa Izbornim zakonom....i masom odluka na

koje Bosanci i Hercegovci nisu mogli uopce utjecati, a

cije provodjenje direktno utice na buducnost nas, nase

djece i Drzave BH.

Hasiba Omeragic, Tuzla, I.Mujezinovica 10

--------------------------------------------------------------

Alija je kriv za Daytona, a Lagumdjija ucvrscuje njegovo djelo

SELAM ALEJKUM

Slazem se konstatacijom dr.Bogovca ali mislim da su nam uzaludni svi apeli jer nase sunarodnike prethodne vlasti i danasnje dovele su do ruba egzistencije pa je u takvim drustveno-socijalnim okvirima lako provoditi pogubne odluke za BiH, ja sam misljnja da prethodno je trebalo izgraditi bolju ekonomsku bazu i strukturu u BiH na zdravim ekonomskim osnovama a ne na lopovluku i korupciji kakva danas vlada na cjelokupnom podruciju BiH i u ovakvoj eknomsko-polickoj konstalaciji svako moze da provede u Bosni sta mu se snilo jer narodu u sustini nije ni docega samo do pukog prezivljavanja.Drzavno uredjenje i ustroj prema mojim saznanjima i nekim anketama je na posljednjem mjestu. .... Sto se tice ratnih zlocinaca imamo ih i mi podosta pocev od Alije, pa do ovih mirnodopskih, npr. Lagundjije. Jedan je dao suglasnost u Djetonu za podjelu BiH, a ovaj zadnji to jos bolje utemeljuje.

Mulalic Muhamed

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zivimo u Americi, ali nam je srce u Bosni

Saznali smo za ovaj Proglas i Bosanski Kongres preko profesorice Azre J. i veoma smo sretni sto postoji neka snaga, koja pokusava da nesto ucini i promjeni tako tesku poslijeratnu situaciju, koja je cini se svaki dan jos teza. Ima li ikakve nade da ta nasa Bosna postane ono sto zasluzuje. Pozdravljamo ovaj Proglas i dajemo ako nista svoj glas za nasu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Mi zivimo privremeno u U.S.A. ali je nase srce u Bosni i pokusacemo da sirimo ovo informaciju da ima tamo snage koja mozda moze promjeniti tako tesku situaciju dole.

Familija Isakovic

------------------------------------------------------------

Odgovor Admiru J.

U pretposljednjem broju Online Glasnika BK javio se izvjesni Admir J. (zasto se ne poptpisa punim prezimenom - "junacino"?) reagirajuci uglavnom nesuvislo na nase pisanje o Lagumdziji & comp., gdje smo predsjednika "svega i svacega" u BiH, izmedju ostalog nazvali, sa puno argumenata srbofilom i vlastoljupcem. Iako je Predsjednistvo Bosanskog kongresa (ne "Bosanskog Kongresa", kako zlonamjerno A.J. pokusava delegitimirati nasu organizaciju) stalo iza toga teksta, ciji sam ja bio autor (potpisujuci se kao i uvijek punim imenom i prezimenom), zelim doticnom odgovoriti samo nekoliko rijeci. Od koga mi to trebamo traziti pravo da pisemo o nekome u BiH ili situaciji u njoj? Otkuda pravo "Slobodnoj Bosni", "Danima" i drugim listovima u BiH, napr., da se bave analizom i komentiranjem aktuelnih dogadjaja u BiH? Znaci, ako se pise o nekome ili necemu sto ne lezi vladajucoj (sada prokomunistickoj) garnituri, treba pitati za neciji dopust da se o tome pise. Ma, nemojte! Armin J. nastupa ocigledno sa davno vidjenih staljinistickih pozicija. Njegove satrovacke teze da je nase (moje) vidjenje amatersko, ne smatram obaveznim da komentiram, buduci da ga ne smatram kompetentnim da ocjenjuje sta je amatersko a sta nije, ali mu mogu samo reci da je sve sto sam uradio za R BiH i svoj narod, i sto jos uvijek cinim, iskljucivo na - volonterskoj osnovi. Kada je vec upitao odakle dolazimo, reci cu mu da ja dolazim iz Banje Luke u kojoj sam bio do kraja 1994. godine, a sta sam tamo radio, kao i poslije progona, ostalo je zapisano u brojnim novinama, publikacijama, knjigama te Radiju i TV BiH.

Bedrudin GUSIC

_____________________________________________________

6. Peticija: "KONSTITUTIVNOST SVIH NARODA NA CIJELOJ TERITORIJI BiH"

Zelimo da skrenemo paznju da su mnogi od vas poslali samo svoje ime i adresu. Da bismo bili ozbiljna snaga cije misljenje ce nasi politicari uvazavati potrebno je nesto vise, da svako od nas skupi sto vise imena rodjaka i prijatelje potpisnika peticije.

POKAZIMO IM DA SMO U STANJU ORGANIZOVATI AKCIJU

SIROKIH RAZMJERA, I DA SE MORA UVAZAVATI MISLJENJE

SVIH GRADJANA BiH, PA I OBESPRAVLJENIH BOSANACA I

HERCEGOVACA KOJE NASE VLASTI UPORNO IGNORISU I

CIJI GLAS UPORNO SKRIVAJU OD JAVNOSTI.

Zbog duzine ovog izdanja "Online glasnika" cijeli Proglas ovaj puta ne objavljujemo, nego vas upucujemo na web stranicu  http://www.ferhadija.com odakle ga mozete stampati, kopirati i slati svojim prijateljima i rodjacima.

Ne objavljujemo vase email adrese, osim u slucaju da niste poslali svoje mjesto boravka u BiH. U tom slucaju, radi bolje identifikacije, objavljujemo email adresu umjesto mjesta boravka..

Slijedi spisak prvih potpisnika PETICIJE:

Edin Zecevic - Tuzla

Sead Smajic, Banja Luka

Muho Pasalic, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., www.bosnafolk.com Jasminka Hasic, Tuzla Bahrija Icic, Kozarac Josip Remenar - SutrA magazine - New York Bakir Dizdar, Kotor Varos Esad Jaganjac, Sarajevo Azer Campara, Novoi Tavnika Hajrudin Kamenjas, Vares Gurda Hazim, Olovo SARACEVIC KENAN, JAJCE SARACEVIC ANNA MARIA, JAJCE SARACEVIC ALEN, JAJCE SARACEVIC EMIR, JAJCE Habib Mandzic, Srebrenica Admir Jahic, Zepce Azra Jaganjac, Sarajevo Edin Bosnic <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Nedzad Dzonlic, Maglaj Hadzijusufovic Hatidza, Sarajevo Emir Prcic <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Franjo Radman, Ivanjska Edvin Skaljo, Sarajevo "Enis Biberovic" <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Zeljko Juric, Banja Luka

Nozinovic: Semsudin, Zvornik

Nozinovic Milica, Zvornik

Nozinovic Ermin, Zvornik

Nozinovic Damir, Zvornik

"damir kulo" <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

Jasmina Burdzovic (Sarajevo)

Sabina Burdzovic (Sarajevo)

Rovcanin, Nermin, Sarajevo

Mirsad Jusufagic, Sarajevo

Sabina Basic, Bosanski Novi

Sulejman Basic, Bosanski Novi

"Beslaga Keskic" <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

SABINA KESKIC

ALMA KESKIC

BELMA KESKIC

Muharem Krzic, Banja Luka

Jasmin Milak zivio u Sarajevu od 1970 do 1996

Selma Milak zivjela u Sarajevu od 1964 do 1994

Sanjin Milak zivio u Sarajevu od 1971 do 1996

Amira Milak zivjela u sarajevu do 1948 do 1996

Izet milak zivio u Sarjevu od 1938 do 1996

Fadila Merzanovic zivjela u Sarajevu od 1945 do 1995

Mustafa Durmisevic, Sarajevo

Enver Dizdarevic, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Sabahudin Hadzialic, Bugojno

TALJIC NEDZAD, Zvornik

Armin Karabegovic, 79100 Prijedor

Sejad Zvekic, Sarjevo

Sead Hadziabdic, <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

Spaho Bajric, Doboj

Mujic Zineta-Vogosca/ Srebrenica (izgubila sina),

Gabeljif Munevera-Vogosca/ Srebrenica (izgubila sve muske clanove familije, dva sina i muza) Pejmanovic Dervia-Vogosca/Srebrenica (izgubila muza i dva sina), Pananovic Vahida-Vogoa/Srebrenica (izgubila sve muke clanove familije, muza i tri sina) Aljkanovic, Hajreta-Vogosca/Srebrenica (izgubila sve muke clanove obitelji, muza i tri sina) Alic Rukija, Vogosca/Srebrenica (izgubila muza i tri sina) Mujkanovif Hafiza-Vogosca/Srebrenica (izgubila sve muske vlanove familije, muza i dva sina), Omic Hankija, Ilijas/Srebrenica (izgubila sve ckanove obitelji, muza i dva sina), Husejnovif Hava-Ilijas; (izgubila muza i dva sina), Hasanovif Fatija-Ilijas; (izgubila muza i dva sina), Mujic Mina -Ilidza (izgubila sina), Hodzic Hadzira, Sizje-Lukavac (izgubila sve clanove obitelji, muza dva sina i kcerku), Tihic Mujo, Ilijas; (izgubio dva sina) Catic Hasa, Sarajevo (izgubila sina) Mulalic Muhamed <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Mirnesa Bajramovic, Sarajevo; Armin Krusko, Banja Luka "Jasmina" <Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;; Fahi Zecevic, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

1.) Isakovic Hrustem e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

2.) Nadja Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

3.) Emir Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

4.) Ata Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

5.) Aida Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Rudolf Arapovic, Busovaca

Mirza Borogovac, Tuzla

Samir Basic, Banja Luka

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

5. APRIL 2002.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 105 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.