Subota, 15. August 2020

 

 

 

13:54:16

Glasnici

Izdanja iz 2002. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 23840  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:18

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

Br 234

1. UVODNIK - PRESUDA U BOSTONU

2. NAVIJACI "ZELJE" I "SARAJEVA" SLOZNO BOJKOTOVALI UTAKMICU

3. NE TREBA NAM PODRSKA REPUBLIKE SRPSKE ZA TUZBU

4. VASU POSTU CU PROSLIJEDJIVATI DALJE

5. MOLIM DA MI NASTAVITE SLATI VASU POSTU

6. NAJVECA KAZNA IZDAJNICIMA CE BITI DA IH DENUNCIRAMO

7. PROGLAS KONGRESA BOSNJAKA SJEVERNE AMERIKE

________________________________________________________

1. UVODNIK BROJA

- Presuda protiv Izetbegovica u Bostonu;

- Silajdjic

Najznacajniji dogadjaj od posljednjeg izdanja "Online glasnika Bosanskog kongresa" je svakako presuda suda u Bostonu, Massachussetts, USA da je "Alija Izetbegovic nezakonito otudjio $850,000.00" od nekadasnjeg logisticara Armije BiH Muradifa Pajta, zvanog "Mrak", kji danas zivi u Bostonu.

Svako ko zivi u USA zna da su Americki sudovi zaista profesionalni i nezavisni, te da nikada ne bi donijeli takvu presudu da nemaju neupitne dokaze o pomenutom krivicnom djelu. Dakle, to nisu vise price ni nagadjanja da je Alija Izetbegovic, koji je, ne zaboravimo, pravnik i bivsi predjednik jedne drzave!? ukrao gotovo milion dolara; to je sada dokazana cinjenica. Osim toga, svi znamo da je to novac kojeg su prijatelji Republike BiH dali drzavi BiH da bi se zastitila od agresije, tj. pokradene pare pripadaju narodu Bosne i Hercegovine, a ne ni Izetbegovicu ni Pajtu. Ta cinjenica cini Izetbegovicev zlocin jos gorim - licno bogacenje Izetbegovica Alije i Bakira, na racun bosanske sirotinje, najvecih zrtava rata.

Slucajno!? u isto vrijeme Alija Izetbegovic daje svoj intervju za magazin "Sabah-Bosna" koji izlazi u New Yorku i kojega finacira Izetbegovicev specijalni izaslanik u USA Nedzib Sacirbegovic, otac Muhameda Sacirnegovica o kojem ce biti rijeci nesto kasnije. Bosnjaci u USA, barem mi koje interesuje politika, pohitali smo da procitamo "Sabah", da vidimo sta ima Alija reci o kradji $850,000.00. Kad ono u tom narucenom intervjuu Izetbegovic uopste ne spominje tuzbu na bostonskom sudu. On ju u stvari svjesno ignorise, da bi naivni Bosnjaci pomislili da je to nesto sasvim nebitno. To je ona dobro poznata Izetbegoviceva taktika, koju je General Sefer Halilovic okarakterisao rijecima: "Izetbegovic se brani sutnjom." Izetbegovic zna da je sa Bosnjacima najbolja taktika pustiti da se prasina slegne i da se sve zaboravi. On nikada nije demantovao mnogobrojne optuzbe da je pocinio veleizdaju Republike BiH i da je izdao predsjednicku zakletve itd. itd. On zna da smo mi Bosnjaci takav narod, da nam tu spacijalnu politiku izbjegavanja odgovornosti moze provoditi koliko mu drago.

Medjutim, imam posebno zadovoljstvo da ga upoznam da ta poltika ne pali na duge staze. Nema vise nikakve sumnje da je Alija Izetbegovic omrznut i prezren, i da se njegov ugled svaki dan ubrzano srozava, i da ce zasigurno u istoriju uci kao najgori zlocinac, covjek koji je toliko zla nanio natrodu koji mu je slijepo vjerovao. Ako zelite da se uvjerite koliko je Izetbegovicev ugled nisko pao medju Bosnjacima, procitajte bilo koju ozbiljniju BiH novinu, i naci cete samo prezir za Izetbegovica. Izetbegovic je postao jedinica mjere, kada Bosnjaci hoce nekoga da ponize. Npr, kada hoce da ponize Lagumdjiju, u Walteru kazu da mu je Izetbegovic mentor. Ili, npr. kada hoce da ocrni Muradifa Pajta, zvanog "Mrak" u clanku "Alijin Mrak" Senad Pecanin u Danima od 30 avdusta 2002. komantarise presudu da je Izetbegovic pokrao $850,000.00 i kaze u zakljucku: "Uvjeren sam da je Izetbegovic zbog svih svojih mrakova medju logisticarima to i zasluzio. Jedino nikako ne mogu da razlucim da li bi mi vise bilo zao da Alija ne plati "dug", ili da "Mrak" dobije pare."

Prilikom mog nedavnog boravka u BiH od mnogih ljudi sam dobio priznanje da je upravo Bosanski kongres "naceo Izetbegovica", da smo mu upravo mi "skinuli pozlatu" i da je zahvaljujuci i nasem radu Izetbegovicev lazni sjaj iskrenog muslimana i patriote poceo ubrzano da tamni. Ovom prilikom obecavamo da necemo stati dok posao ne obavimo do kraja, i to ne samo sa Izetbegovicem, nego i sa Lagumdjijom, Silajdjicem, Avdicem i svim ostalim koji izdadose nasu domovinu bilo zbog njihovog surogatnog Srpstva, bilo zbog svoje licne koristi i promocije.

Dozvolite ovdje jos jednu digresiju. Clanak Senada Pecanina "Alijin Mrak" bi trebao uci u svaku antologiju BiH knjizevnosti kao izuzetno uspjesno literarno djelo. Sada ne govorim o politici nego o literaturi. Karakterizacija Mrakove licnosti je izvanredna. Posebnu literarnu snagu toj pripovjetci daje cinjenica sto je tu opisan jedan tipican bosnjacki malogradjanki mentalitet, bosnjacka pokondirena tikva.

Drugu znacajnu vijest smo saznali od Seada Avdica u intervjuu u Walteru br. 58, od 7 avgusta 2002. Na pitanje novinarki Waltera koje

glasi:

"Zasto niko iz SDP-a, ni Vi, a da ne govoriomo o Zlatku Lagumdjiji, ministru vanjskih poslova koji je direktno nadlezan, nije pokrenuo akciju koja bi za cilj imala krivicnu odgovornost Muhameda Sacirbegovica?

Avdic odgovara rijecima: "Revizor je ustanovio evidentne propuste u poslovanju pojedinih misija, kao sto je Misija u New Yorku pod vodjstvom gosp. Sacirbegovica. Bilo je apsolutno nuzno da nakon toga federalni tuzilac pokrene krivicnu odgovornost. Zasto to nije uradjeno ne znam."

Ja znam: U pitanju je srpska veza, burazeru. Panic, Sacirbegovici, Izetbegovici, Svilanovic, Lagumdjija, sve je to igraci jednog tima. U njihovim grudima slozno bije srce za otadzbinu, veliku Srbiju. Zato su Izetbegovici i Lagumdjija upregnuli svoj uticaj u BiH da zaustave tuzilastvo i spasu Sacirbegovica.

Posebna prica BiH predizborne scene je Haris Silajdjic, i svakako zasluzuje nekoliko rijeci.

Nedavno je Nijaz Durakovic u intervjuu Danima svjedocio da je najvatreniji pobornik osnivanja Republike srpske bio upravo Silajdjic, da je cak i lagao da bi iznudio pristanak ostalih da se ukine BiH i osnuje RS. Evo jednog Durakovicevog citata iz tog istorijskog intervjua u "Danima":

"Onda mi je Silajdjic dao jedan papir na engleskom, u nekih

10 tacaka. Naslov: State of BiH, a vec treca tacka Republic

of Srpska?! Šta je ovo sad? Brzo sam to pogledao, vidim: ukida se fakticki drzava BiH i formira se RS. Ja sam pitao: "Jeste li poludjeli? Prvo, cinite protuustavno djelo, jer nema niko pravo, ama bas niko, da ukida medjunarodno priznatu drzavu pod nazivom RBiH. I dokle davati te koncesije?" Obrazlozenje je bilo da se to mora uciniti, da to traze Amerikanci, a poslije se ispostavilo da to Amerikanci nikada nisu ni trazili.

DANI: Cije je to bilo obrazlozenje?

DURAKOVI?: Silajdzic je najvise bio zagrijan za tu ideju..." Kraj citata.

U tom istom intervjuu Durakovic optuzuje Silajdjica da je upravo on odigrao kljucnu ulogu u formiranjua Reoublike srpske, te da je izigrao i odluku ustavnog suda o konstitutivnosti naroda u RS, "mada je mu je izborna platforma bila da ce traziti cak reviziju Daytona" itd. Neposredno poslije toga intervjua, Siladjic "velikodusno" stavlja Durakovica na celo izborne liste svoje partije. I najvecim naivcinama je jasno da Silajdjic kupuje Durakovicevu sutnju. Sad je jasno i zasto. Naime, danas je Lagumdjija potrosen kao lider Bosnjaka. On je kompromitovan kao covjek koji je sve sto je mogao odradio za Srbe, pocev od Izbornog zakona, preko unistenja TV BiH, unistenja Poste, davanja drzavnosti entitetima, izigravanja odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda itd. itd. Pri svemu tome, njegov partner iz Alijanse, Silajdjic ponasao se neupadljivo. Mada to nista ne bi moglo biti odradjeno bez Silajdjica, kao jednog od lidera Alijanse, ipak je iz svega samo Lagumdjija izasao potpuno ukaljan, a Silajdjic dosta cist za neupucene. To je isti onaj recepat po kojem je Izetbegovic pokupio svu krivicu za veleizdaju u Daytonu, a znamo da je Silajdjic jednako kriv.

Uglavnom, sada je dosao red da Silajdjic preuzme veleizdajnicku lidersku stafetu. Istorija se ponavlja. Isto onako kako je "Avaz" okrenuo ledja potrosenom Aliji i protezirao svjezu izdajnicu krv Lagumdjiju, na proslim izborima, tako sada okrece ledja potrosenom Lagumdjiji i protezira koliko toliko ocuvanog Silajdjica, dok i on ne odradi nekoliko projekata za Veliku Srbiju, i dok i njega Bosnjaci ne prokuze itd., u nedogled.

Neko ce se upitati: "Kako to da se sa nama Bosnjacima tako lako manipulise?" Odgovor je slijedeci: Zato sto mi politiku shvatamo kao spletkarenje u cilju ostvarenja licne koristi, a ne kao patriotski zadatak u kojem se radi za dobrobit domovine. Zato nama nista ne znaci kada Silajdjic proda domovinu, ali nam mnogo znaci ako nama licno obeca neku pomoc ili polozaj ukoliko uzme vlast." Zbog takvog odnosa prema domovini postepeno postajemo drugi nomadski narod u svijetu, odmah iza Roma.

Prije nego sto zavrsim htio bih skrenuti paznju da ima veoma mnogo bosanskih patriota koje su gornji izdajnici na velika vrata izgurali iz politike, a koji se sada kroz manje, nedovoljno finacirane stranke pokusavaju vratiti na politicku scenu. Na primjer, nekadasnji branitelji Sarajeva su se organizovali u "Narodnu Bosnjacku Stranku" i istakli istinskog patriotu rezisera Bakira Tanovica za bosnjackog kandidata za predsjednistvo. Odlicno nastupa i kandidat za predsjednistvo iz Patriotske stranke Zlatar Emir.

Nazalost, ove stranke su nedovoljno finacirane, u nemilosti nasih okupatora, tako da su im sanse neznatne u poredjenja sa izdajnicima koji imaju punu podrsku tzv medjunarodne zajednice tj okupatora koje su nam Alija i Haris svojim potpisima doveli u BiH da cuvaju granice Republike srpske.

Na kraju spomenimo i jednu dobru vijest. Pocala je da radi komisija za sund, te su znatno prorjedjala gostovanja turbo-folk pevaljki iz Srabije. Nazalost i tu se nasao izdajnik, Kulenovic iz Studija 99 koji je doveo Pink televiziju u BiH.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________________________

2. NAVIJACI "ZELJE" I "SARAJEVA" SLOZNO BOJKOTOVALI UTAKMICU

Zelio bih da dam neku kracu analizu koja ce mozda doprinijeti boljem razumijevanju naseg stanja: Poslije poznate utakmice sa Jugoslavijom svi su se: stampa, TV, politicari, obicni svijet itd. pitali: Sta nam je ta utakmica trebala? Sad ja postavljam pitanje: Kako to da se niko prije utakmice nije sjetio da to pitanje postavi i da se utakmica sprijeci? A bilo je potpuno jasno svakome da je to utakmica velikog rizika i moguce bruke. To su izgleda jedino shvatili navijaci Zelje i Sarajeva koji su je kolektivno po uputama svojih predvodnika i po medjusobnom dogovoru bojkotovali iako su im ponudjene hrpe besplatnih ulaznica. Kako i nebi kad je medju njima hiljade onih koji su ovaj grad branili od cetnika. Evo sada ako neko nezna sta je vidjeno na utakmici:

- Ju igrac Mihajlovic, poznati cetnik, mahao je navijacima sa Pala sa uzdignuta tri prsta.

- Naravno morali smo saslusati i "Hej Slaveni"

- Nakon utakmice zapjenusani cetnicki navijaci umotani u zastave SDS urlali su u ekran federalne TV: "Federacijo ko te jebe moze srpska i bez tebe."

- Sva sreca na obliznjim grobljima Lav i Stadion oko 5 hiljda poginulih Sarajlija od cetnidkih granata nisu mogli cuti cetnicka urlanja. Mi bi se bar mogli stiditi (mi smo davno na pijetet zaboravili).

- PREDSJEDNIK VLADE BH Mikerevic na pitanje za koga je navijao rekao je da mu je Jugoslavija u srcu. Na kraju sta se pokazalo? To da u Bosni drzave nema. Za sve sto se dogodilo, a mnogi kazu da je to bio predizborni inzinjering, niti ce ko odgovarati niti ce biti smijenjen. Sve po obicaju. M. Tufo

____________________________________________________

3. NE TREBA NAM PODRSKA REPUBLIKE SRPSKE ZA TUZBU

Moje ime je Emir Berbic. Mislim da ostali podaci nisu vazni osim toga da sam vas istomisljenik u vecini vasih ideja i da sam spreman pomoci koliko je to maksimalno moguce.

Ovom prilikom bih molio ako mogu dobiti e-mail od gosp.

Dzemala Causevica.

Da li bi se mogli dobiti ziro racuni vase humanitarne organizacije gdje se mogu uplatiti sredstva za potporu tuzbi BiH protiv Jugoslvije, ili pak ziroracuni fonda Pravda za BiH. I da li ili neko od vasih aktivista zna zasto je gosp. Trnka dao ostavku na advokata BiH tima?

I mislim da ne bismo trebali siriti ideju da tuzba protiv Jugoslavije mora biti podrzana iz budzeta BiH. Jasno nam je svima da u ovom politickom okruzenju do toga nece doci. A nece doci niti u narednih 20, 30 ili 100 godina. Nazalost ni tada srpske glave zasigurno nece ohladiti. Samo pravi bosnjacki idiot i onaj koji nikada nije prosao njihove logore i zlodjela, i nikada prije i poslije rata nije imao sa njima kontakte moze tako misliti.

Po meni je kranje vrijeme da se prestane cekati jer docekati necemo. Od oktobra oni dobijaju dvije trecine u domu naroda. Od zakona o RVI do tuzbe protiv Jugoslavije sve ce biti stopirano. Cak sta vise mozemo samo dobiti zabranu da djelujemo na tome planu. Zato vas molim da poduzmete sve korake kako biste posli razvijati svijesnost kod bosnjaka sta bi za ovu drzavu znacila ta ratna odsteta i sta bi ona znacila za sve one kojih vise nema i njihove porodice. Mi moramo pripremiti promotivne materijale, letke, organizovati skupove za javnost na tu temu, predavanja... Po meni to je nas vitalni nacionalni interes. Ja i ljudi oko mene podrzat ce novcano takve

aktivnosti. Mi moramo imati plan gdje cemo aktivirati donatore, sponzore, istomisljenike i traziti novac. Mi nemamo vremena misliti na neuspjeh jer znate da smo u pravu. Ukoliko vas kongres nema nikakve konkretne planove po ovome pitanju, molim vas da me uputite na ljude koji iste imaju i zele da ih realiziraju.

Selam.

-------------------------------------------------

Vec smo ranije pisali da Bosanski kongres ne skuplja nikakve novce. Ako bi Tuzba dosla u ruke prof Boylea, mi bi vam dali broj racuna na kojeg bi se mogli slati prilozi. Nasi politicari unistavaju Tuzbu i ne zelimo da ljudi daju pare za nesto sto ce mozda propasti. Na taj nacin bi i Bosanski kongres, mimo svoje volje, ucestvovao u varanju Bosnjaka, a to mi zelimo izbjeci i zato ne skupljamo novce dok prof Boyle ne bude pozvan, ako ikada bude pozvan, da zastupa Tuzbu.

____________________________________________________

4. VASU POSTU CU PROSLIJEDJIVATI DALJE

Dragi nasi zemljaci,

drago mi je da ste me uvrstili u listu dijaspore i da sam putem mail u kontaktu sa vama i da mogu dobivati informacije o svemu novom koje cu ja

poslije da proslijedjujem svojim clanovima i udruzenju gdje sam uclanjena. Hocu reci da ja zivim u MalmÖ Svedska i imam kontakt sa vecom grupom nasih ljudi jer sam aktivna pri savezu zena Svedske i ja sam referent za regiju Jug. Meni bi bilo drago da ostanemo u kontktu i spremna sam na saradnju. S. F. Zenith gatan 11 21214 Malmö Svedska

_____________________________

5. MOLIM DA MI NASTAVITE SLATI VASU POSTU

Vrlo postovana gospodo!

Vec ca. 3 god. dobivam od Vas postu tj. glasnik Bosanskog kongresa. Iz nepoznatih razloga nedobivam vise. Istu sam svaki put proslijedio dalje na nekih petnaestak Adresa. Posto sam sam, a i svi ostali navikli i rado citaju glasnik Bosanskog kongresa ja Vas molIm u ime moje i svih ostalih da nam i dalje saljete na E-mail Adresu koja glasi  Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Unaprijed se srdacno zahvaljujem, a Vama zelim sve najbolje i cestitam na uspjelom i kvalitetnom radu. Puno pozdrava

Mustafa Cavkic, München (D)

------------------------------------------------------------------------------------------

Dornje dvije poruke pokazuju kako svako od vas sa malo truda moze siriti veze izmedju nas Bosanaca i Hercegovaca u inostranstvu. ____________________________________________________

6. NAJVECA KAZNA IZDAJNICIMA CE BITI DA IH DENUNCIRAMO

Hvala za lijep i poucan text i komentar o tome sta nam lopuze tipa Alije

,Harisa i drugih uradise i jos pokusavaju da urade umjesto da ih je prasina zaborava odavno prekrila.

Lukavi su to kameleoni, treba ih denuncirati i

zaboraviti kao politicki upotrebljive osobe. To ce im biti najveca kazna

poslije Alahove kazne.

Hamid Atikovic-tuzlak sa floride. Hvala.

______________________________________________________

7. PROGLAS KONGRESA BOSNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Postovani,

Pridruzite nam se u jednoj od najavaznijh akcija bosnjacke dijaspore. To je formiranje prvog bosnjackog bisnis kluba sjeverne amerike i usvajanje deklaracije o potrebi saradnje svih oblika bosnjackog organizovanja. Ovo je veliki trenutak i dogadjaj u bosnjackoj dijaspori sjeverne amerike kojima mi svi trebamo dati svoj doprinos. Od toga zavisi nasa sudbina. Ako smo organizovani mi se o sudbini brinemo. Ako nismo organizovani i jedinstveni prijeti nam nestanak. Budimo na visini zadatka i sami pravimo sebi buducnost.

S postovanjem,

Emir Ramic, profesor

Slijedi proglas

PO©TOVANI BO©NJACI I BO©NJAKINJE

KONGRES BO©NJAKA SJEVERNE AMERIKE I BO©NJAÈKI BISNIS CLUB SJEVERNE AMERIKE POZIVAJU VAS DA SE AKTIVNO UKLJUÆITE U DVIJE VELIKE AKCIJE KOJE IMAJU ZA CILJ EKONOMSKO , POLITIÈKO I KULTURNO JAÈANJE I POVEZIVANJE BO©NJAÈKE DIJASPORE ,TE UVEZIVANJE BO©NJAÈKE DIJASPORE I MATICE BiH..OBE AKCIJE SU BAZIRANE NA REZULTATIMA ISTRA®IVANJA O STANJU SVIJESTI I ORGANIZOVANOSTI BO©NJAÈKE DIJASPORE KOJEG JE INICIRAO I RADI NEZAVISNI ISTRA®IVAÆ PROFESOR EMIR RAMIÆ.

PRVA AKCIJA JE VEZANA ZA FORMIRANJE PRVOG BISNIS KLUBA BO©NJAKA SJEVERNE AMERIKE .CILEVI BO©NJAÈKOG BISNIS KLUBA SU,

1. EKONOMSKO POVEZIVANJE MALOG, SREDNJEG I VELIKOG BO©NJAÈKOG BISNISA U SAD I KANADI.

2. ORGANIZOVANJE AGENCIJE ZA RAZMJENU INFORMACIJA ZA POTREBE UVEZANOG BO©NJAÈKOG BISNISA, MEÐUSOBNA RAZMJENA RADNE SNAGE, SIROVINA I GOTOVIH PROIZVODA, ZAJEDNIÈKI MARKETING,ITD.

3. ORGANIZOVANJE ZADRUGE I DRUGIH FINACIJSKIH OBLIKA UVEZANOG BO©NJAÈKOG BISNISA, KOJI BI PRU®ALI FINACIJSKE USLUGE BO©NJACIMA, BO©NJAÈKOM BISNISU I SVIM DRUGIM ZAINTERESIRANIM LICIMA I ORGANIZACIJAMA.

4. ORGANIZOVANJE SEMINARA IZ OBLASTI BISNISA.

5. ISTRA®IVANJE TR®I©TA ZA POTREBE BISNISA.

6. ZAJEDNIÈKA ULAGANJA I ZAJEDNIÈKI ISTUPI NA SJAMOVIMA.

7. ORGANIZOVANJE PRVOG SAJMA BO©NJAÈKIH BISNISMENA SJEVERNE AMERIKE

8. ISPITIVANJE MOGUÆNOSTI ULAGANJA BO©NAÈKIH BISNISMENA SJEVERNE AMERIKE U BiH, RAD NA ANIMIRANJU BO©NJAÈKIH BISNISMENA ZA ULAGANJA U BOSNU.

9. POMAGANJE SVIM OBLICIMA BO©NJAÈKOG ORGANIZOVANJA A POSEBNO POMIÆ U OTVARANJU BOSANSKIH STUDIJA NA UNIVERYITETIMA U SAD I KANADI, ORGANIZOVANJU SPORTSKIH, NAUÈNIH I KULTURNIH AKADEMIJA, JAÈANJU INFORMATIVNIH GLASILA BO©NJAKA, TE JAÈANJU IZDAVAÈKE DJELATNOSTI IZ SVIH OBLIKA BO©NJAÈKOG STVARALA©TVA,BIBLIOGRAFIJA, HISTORIJA, KULTURA, DEMOGRAFIJA ITD.

10. IZRADA STUDIJE OPERSPEKTIVAMA I PRAVCIMA RAZVOJA BO©NJAÈKOG BISNISA SJEVERNE AMERIKE KOJA BI UKLJUÈIVALA KOMPLETNE INFORMACIJE O SVIM BISNISIMA BO©NJAKA U SAD I KANADI.

DRUGA AKCIJA JE VEZANA ZA POTPISIVANJE DEKLARACIJE O POTREBAMA SARADNJE SVIH OBLIKA ORGANIZOVANJA BO©NJAKA U SJEVERNOJ AMERICI.POTREBA ZA DEKLARACIJOM JE PROIZVOD VEÆ CITIRANOG ISTRA®IVANJA KOJE JE POKAZALO VELIKU PODVOJENOST BO©NJÈKOG BIÆA ©TO USLO®NJAVA PROCES TRANSFORMACIJE ORGANIZOVANOSTI BO©NJAÈKE DIJASPORE U VI©E, RAZVIJENIJE I JAÈE OBLIKE , BEZ KIJIH NEMA OPSTOJNOSTI BO©NJAÈKOG BIÆA NA OVIM PROSTORIMA.

KADA JE U PITANJU OPSTOJNOST BO©NJAÈKOG BIÆA RAVNOPRAVNO SE MORAJU TRETIRATI SVE KOMPONENTE TOGA BIÆA, VJERA NACIJA, KULTURA, HISTORIJA, TRADICIJA, UMJETNOST, NAUKA I CIVILIZACIJA UOP©TE.

BO©NJACI IMAJU DOVOLJNO ZAJEDNIÈKIH ELEMENATA ZA SARADNJUSVIH SVOJIH OBLIKA ORGANIZOVANJA.CILJ DEKLARACIJE JE DA ISTAKNE BA© TE ZAJEDNIÈKE ELEMENTE KOJI NAS SPAJAU, A NE ONE ELEMENTE KOJI MOGU BITI PREDMET SPORA I KOJE IMA SVAKA CIVILIZACIJA.

Zlatko Ridesic wrote:

> Postovanje,

>

> Je li vas mogu, ako je moguce zamoliti za predhodni broj GLASNIKA,

> znaci prije 21.og IX. Hvala lijepa.

>

> Sign up today for your Free E-mail at:  http://www.canoe.ca/CanoeMail

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

20 septembar 2002.

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 115 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.