Četvrtak, 16. Juli 2020

 

 

 

14:41:19

Glasnici

Izdanja iz 2002. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 23003  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:18

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

Br. 228

1. UVODNIK

2. KAKO JE LAGUMDJIJA ZAUSTAVIO AMERICKI KONGRES

KOJI JE BIO ODLUCIO DA NAORUZA ARMIJU B I H (preneseno iz Waltera)

3. REZOLUCIJA AMERICKOG KONGRESA O SKIDANJU

EMBARGA NA NAORUZAVANJE B I H (preneseno iz Waltera)

PISMA

4. KAKO TO DA JE TUZBA ZA GENOCID JOS VALJANA

5. NE POSTOJI REPUBLIKA SRPSKA NEGO SAMO TZV. REPUBLIKA SRPSKA

6. KAKO UKINUTI DAYTON, KADA SMO POTPUNO RAZORUZANI

7. NECEMO U ISTI KREVET SA RS

8. MORA SE ISPRAVITI GRESKA SA VIZAMA

9. SEMANTICKE I SEMIOTICKE AKROBACIJE

_______________________________________________

1. UVODNA RIJEC UZ OVAJ BROJ "GLASNIKA BOSANSKOG KONGRESA"

Sa zadovoljstvom vas obavjestavamo da se u novom broju Waltera pojavio izvanredan clanak o Lagumdjijinom i Izetbegovicevom sloznom radu na ocuvanju embarga na uvoz oruzja Bosni i Hercegovini tokom rata. Autor clanka je Musadik Borogovac, nekadasnji Izetbegovicev savjetnik za demografska pitanja, i clan BiH pregovarackog tima na pregovorima u Zenevi i Neumu.

Kada je shvatio da Izetbegovicu, Silajdjicu i Trnki trebaju njegove precizne demografske mape da bi bolje znali kako da Bosnu i Hercegovinu dijele, Musadik napusta izdajnicki tim i otvoreno se suprotstavlja takvoj politici, pa i po cijenu svodjenja sebe od predsjednikovog savjetnika i prvog "Ljiljanovog" politickog komentatora do nezaposlenog izbjeglice..

Musadik Borogovac je jedan od osnivaca Bosanskog kongresa. Njegov doprinos raskrinkavanju izdaje Bosne i Hercegovine od strane njenih ratnih rukovodilaca je ogroman.

Koliko je to bilo moguce u jednom novinskom clanku, Musadik Borogovac je ovim clankom u Walteru argumentovano razjasnio ulogu Lagumdjije i Izetbegovica u unistenju Republike BiH. Svima onima koji zele da saznaju vise detalja o tim dogadjajima preporucujemo da procitaju knjigu dr Muhameda Borogovca "Rat u BiH - Politicki aspekti". Knjiga se moze kupiti u glavnim knjizarama u Sarajevu i Tuzli. U Sarajevu u Knizari "Svjetlosti" u Titovoj kod vjecne vatre, i u knjizari "Bye Book" (Bajbuk) u Radicevoj. U Tuzli se moze kupiti u knjizarama "Hamidovica" i "Rize" na Korzu. U skupljanju gradje za tu knjigu ucestvovalo je mnogo tadasnjih clanova Bosanskog kongresa, ukljucujuci i Musadika Borogovca.

Ako me pitate da kazem jednu recenicu o knjizi

"Rat u bih - Politicki aspekti" ta recenica je:

"Najgore u toj knjizi - ono zbog cega vas stomak

boli dok je citate - je to sto je istinita."

Na kraju da kazem i ovo: Svaka cast ljudima iz Waltera koji

su jos jednom dokazali visoki profesionalizam, i hrabro objavili istinu, koju vam evo prenosimo u slijedeca dva clanka.

Mr. Kenan Saracevic, Dipl. Ing.

Bosanski kongres

_____________________________________________________

2. KAKO JE ZLATKO LAGUMDZIJA ZAUSTAVIO SKIDANJE

EMBARGA NA ORUZJE REPUBLICI BiH

ZLATOUSTI IZDAJNIK

- Posljednja stvar koja je Bosni potrebna je da Kongres SAD izglasa dizanje embarga na odbranu Republike BiH! - rekao je Zlatko Lagumdzija nekoliko dana prije pada Srebrenice za "The Boston Globe"!!!

Pise: Musadik BOROGOVAC

U pretrazivacu novinskih tekstova www.boston.com/globe/search ukucajte kljucne rijeci: Zlatko Lagumdzija, July 2, 1995. Uzivat cete u intervjuu koji je vlasnik ovog divnog slavenoserbskog imena dao novinaru

Globea Randolphu Ryanu pod naslovom BOSANCI TRAZE SNAZNIJU AMERICKU ULOGU. Prva recenica glasi: -

"The last thing Bosnia-Herzegovina needs

is a vote in Congress to ''lift the arms embargo'', says Zlatko Lagumdzija, vice president of the Bosnian Social Democratic Party.

U prevodu: - "Posljednja stvar koja je Bosni potrebna je da Kongres

(americki) izglasa dizanje embarga (na odbranu Republike BiH)", tvrdi Zlatko Lagumdz(ija, potpredsjednik Socijaldemokratske stranke.

U nastavku, Lagumdzija pionirski u americkim medijima otvara i tezu o islamskoj opasnosti, koju ni sam Alija Izetbegovic, vodajuci pobuljenu kcerku Bisere Turkovic po konferencijama za stampu - nije uspio do tada razviti. U americkim medijima je tada preovladavao izraz Bosnians umjesto Muslims. Dakle, Amerikanci su snazno podrzavali pravo graana BiH na drzavu, a ne samo vjersku autonomiju, kako to implicira pojam Muslim. Tako novinar Globea citira Lagumdziju: - ...and, what the United States owes them, according to this outspoken official of Bosnia's largest nonreligious-based party -- is ''an Afghanistan.'' U prevodu: - ...ono sto SAD duguju Bosancima, prema ovom predstavniku najjace bosanske stranke zasnovane na sekularnosti, je - (zamislite op.a) "Afganistan".

Afganistanske milicije

U svom uvodniku (o temi sta zele Bosanci), Rayan Randolph je, naravno, osvijetlio dvije, za americku javnost najvaznije teme tih mjeseci i godina. Citirao je stav predstavnika bosanskih zdravih snaga koji trazi isto sto i (tada beznacajane) snage srpskog lobija u SAD: - Ne skidati embargo legitimnoj Armiji RBiH, jer se, u stvari, radi o muslimanskoj miliciji afganistanskog tipa, koja niti zeli niti - po Povelji UN - moze imati drzavu!- Na tome je Alija Izetbegovic vec podosta uradio serijom izjava i postupaka godinu dana prije ovog Lagumdz(ijinog intervjua. Do tada su bile donesene cetiri odluke i dvije rezolucije americkog Kongresa i Senata o skidanju embarga Republici BiH (ostalo je jos samo da Clinton eventualno stavi veto). Za obustavljanje primjene vec donesenih zakona o skidanju embarga, predsjedniku Clintonu bila je neophodna pomoc Izetbegovica, ali i Izetbegoviceve konstruktivne opozicije koju je tada u BiH, multi-multi Sarajevu i svijetu - predstavljao bas Lagumdzija.

Rasprava o pravu Republike BiH na samoodbranu pocela je u Senatu 21. januara 1993. godine. Kongresmeni Deconcini, D'Amato, Liberman, Dole, Lugar i Presle predlozili su rezoluciju koja je prosla sve prepreke, sve komisije i senatske odbore i pretocena u zakon zakonodavnog dana (Legislative day) 2. maja 1994. Dakle, pred posjetu Zlatka Lagumdzije redakciji lista Boston Globe. Valja naglasiti da je u ovoj namjenskoj posjeti, Lagumdz(ija obisao i nekoliko kongresmena.

Protiv dominacije patriota

Pravi znacaj Lagumdzijinog intervjua (datog krajem juna 1995. u Royal Sonesta hotelu u dijelu Bostona koji se zove Cambridge) treba staviti u kontekst dominacije probosanskih snaga u SAD, s posebnim akcentom na bezrezervnu podrsku javnosti, koja je bila tako znacajna da lord Owen i Henry Kissinger zajedno nisu mogli uvesti termin Muslims umjesto Bosnians. Na NPR (National Public Radio) i drugim stanicama nisu prolazile fraze ministra odbrane Williama Perryja ni drzavnog sekretara Warena Christophera o tome da je u BiH gradjanski rat, ili "komplikovan sukob" umjesto agresija, ili nesretni sukob i medjusobno ubijanje umjesto genocida itd. Eufemizmi koji su dopirali od sarajevskih postmodernih intelektualaca, sarajevske raje i Kustinog ciganluka zvanog Obala, koji su tragediju Sarajeva i Bosne pretvarali u viceve i pokretne slike pasa iz Kenovicevih filmova. Takvi su, zarad svojih nostalgija za Beogradom i svojim Beogradjankama (ex gospodja Lagumdzija), genocid amnestirali terminima poput ludilo. Takvi su tvrdili da neki pucaju sa brda. Za americku javnost i Kongres, tradicionalno otporne na ljevicarenje, u pitanju je bila primjena prava jedne clanice UN da se brani. To nije bilo zato sto Amerikanci posebno vole Bosance, nego zato sto je njima primjena prava i mogucnost da osiguraju rezolucije UN-a za kontrolu raznih budala sirom svijeta - vaznija od Srbije, Hrvatske i Bosne zajedno. Interesantno je da su njihovi saveznici Britanci u Londonu iskolovali i sirom svijeta instalirali razne domace Lawrence od Arabije, a sve u pretjeranoj namjeri da citave regione drze u vjerskoj agnostici i teoriji sudbine i sto dalje od teorije drzave i prava. Naravno, pravo postoji samo ako zrtva isto trazi. Dakle, primjenjuje se na legalnu Armiju RBiH, a nikako na neku muslimansku miliciju iz Lagumdzijinog apela u Boston Globeu.

Cvrsta veza Alije i Zlatka

Cvrsta veza Lagumdzije i Izetbegovica (povodom zadrzavanja embarga) upotpunjava se cinjenicom da je jednom svojom izjavom (21. decembar 1994.) Izetbegovic, kao slucajno, produzio americki rok za skidanje embarga od marta 1995. do juna iste godine. Dakle, tacno do kriticnog Zlatkovog intervjua. Naime, u ljeto 1994., Parlament Republike BiH u najboljem je trenutku (za pocetak kampanje skidanja embarga) htio odbiti plan Kontakt-grupe. No, Izetbegovic je izasao za govornicu i rekao da plan treba prihvatiti jer ce ga Srbi svakako odbiti. Naravno, cetnici su odbijali planove sve dok nisu poceli gubiti preko 49 procenata BiH, na koje je Izetbegovic vec bio pristao (i formalno i

filozofski) izjavama tipa branit cemo svaku stopu zemlje koju drzi nasa vojska (???), ili borit cemo se dok ne oslobodimo sve dijelove bosanske republike (teritorija iz Kinkel-Juppeovog plana), ili vazan je narod, a ne drzava itd. Kada je konacno dobio prvi povijesni pristanak Parlamenta na njegove potpise, Izetbegovic je krenuo u svijet (citaj Generalnu skupstinu UN) i (zatrazio od svijeta da natjera Srbe da prihvate taj plan podjele 49%-51 % (za koji je bh. parlamentarcima prethodno rekao da ga treba prihvatiti, jer ce ga svakako Srbi odbiti). U spomenutom govoru (a i u govoru pred Generalnom skupstinom UN), kao svoj ustupak ponudio je da cemo - ukoliko svijet natjera Srbe da prihvate taj plan - mi razmotriti nas zahtjev za skidanje embarga u narednih sest mjeseci. Ta izjava, data u decembru 1994., pomjerila je rok iz marta 1995. na juni iste godine. Tako se i Lagumdzija, svojom posjetom u junu 1995., potpuno uklopio u plan odrzavanja na snazi embarga na oruzje, oslobaajuci Clintona od obaveze da postupi prema rezolucijama Kongresa. Sada je Izetbegovic mogao cista obraza da izjavi mi podjelu nismo htjeli, ali su nas drugi (pa i Lagumdzija) - na podjelu natjerali. Zamjerka ovim cinjenicama mogla bi biti necasna uloga Richarda Holbrookea u dejtonskoj prevari. Ipak, ne treba zaboraviti kako je nastao Holbrooke i svi antibosanski lobiji zajedno te kako su uopce mogli preuzeti inicijativu od probosanskih lobija. Kada su senatori Dole

i Biden, u Kongresu SAD, lansirali bujicu protesta na adresu drzavnog sekretara Warena Christophera (povodom masakra na Markalama februara 1994.), Christopher im je uzvratio dokazima da u Sarajevu postoje neki drugi ljudi koji ne misle poput njih i koji ne zele tako cjelovitu BiH kako to ova dvojica sebi predstavljaju. Poslije tih rijeci razoruzani Dole i Biden su sjeli na svoja mjesta.Taj vakuum u americkoj politici je kao svoju sansu prepoznao i iskoristio wallstreetski hohstapler i trgovac moralom - Holbrooke. Imati Aliju i Zlatka u politici, a ne napraviti od toga karijeru - bio bi cist luksuz. Holbrooke je (upravo pomocu ove dvojice plus Silajdzic plus Komsic koji se hvali Washingtonskim sporazumom) napravio karijeru, predstavljajuci Karadzcev plan za BiH kao americki plan za BiH. To sto Karadzica nema u njegovom planu, danas je samo pravni zahtjev kojim se Karadzicev plan pere od njegovih kravavih ruku. Holbrooke nije prevario Bosance. Samo je iskoristio veleizdaju spomenute gospode. Holbrooke je prevario Amerikance, koji su do kraja, na bezbrojnim Walk for Bosnia manifestacijama, vjerovali svojoj vladi, ne sanjavsi da je Karadzicev zahtjev iz 1992. godine o prestanku postojanja Republike BiH i nastanku RS - zauvijek uprljao ime americkog gradica Daytona. U ovoj mjesavini prevare i izdaje je i nada izlaska iz ruznog dejtonskog sna. Izlaz je u sudjenju ovim protagonistima nestanka Bosne po osnovu veleizdaje u odnosu na clanove 154. i 155. tada vazeceg Ustava Republike BiH. Republika je u Daytonu, srecom, mogla biti samo suspendirana. Ne i ukinuta!

***********************

3. REZOLUCIJA AMERICKOG KONGRESA O SKIDANJU

EMBARGA NA NAORUZAVANJE B I H

U Rezoluciji Kongresa SAD (maj 1995.) izmedju ostalog stoji:

Buduci da je suverena i nezavisna drzava Republika BIH formalno priznata od SAD 7.4. 1992.

Buduci da je suverena i nezavisna drzava Republika BiH priznata kao clanica UN 22.05.92.

Buduci da SAD postuju principe o odnosima medju drzavama sadrzane u Zavrsnom aktu Konferencije o sigurnosti i suradnji u Evropi ;

Buduci da su svi ovi principi naruseni u ratu (suverena jednakost drzava, atributi suverenosti, teritorijalni integritet, nepromjenjivost granica, obaveze postivanja internacionalnog prava, ljudskih prava, vjerskih sloboda, sloboda misljenja itd.)

Buduci da nacelo II Zavrsnog akta Konferencije zahtijeva uzdrzavanje drzava od nastojanja ogranicavanja suvereniteta drugih drzava silom;

Buduci da nacelo III Zavrsnog akta Konferencije zahtijeva uzdrzavanje od akata konfiskacije ili uzurpacije dijela ili cijele teritorije;

Buduci da nacelo IV Zavrsnog akta Konferencije obavezuje zemlje da postuju jedinstvo i nedjeljivost politicke nezavisnosti (neprenosivost suvereniteta, op.a.);

Pozivamo se i na principe Pariske povelje za novu Evropu, Helsinski dokument 1992., Povelju UN

Buduci da je suverena i nezavisna drzava Republika BiH bila i sada je predmet vojne agresije Srbije i od Srbije podrzanih snaga, te hrvatskih neregularnih snaga u narusavanju Zavrsnog akta iz Helsinkija i Povelje UN;

Buduci da oruzana agresija i genocid ugrozavaju, kako zivot nevinih civila, tako i suverenitet i nezavisnost drzave Republike BiH;

Odluceno je

Da ce se SAD u cilju ocuvanja svojih internacionalnih opredjeljenja i obaveza uzdrzati od bilo koje akcije koja direktno ili indirektno narusava suverenitet, teritorijalni integritet, politicku nezavisnost ili jedinstvo Republike BiH.

Odluceno je

Da SAD nece priznati nikakvo ubacivanje bilo koje susjedne drzave na bilo koji dio teritorije Republike BiH, kao ni stvaranje neke nove niti nekih novih drzava u okviru granica Republike BiH, koje bi nastale kao rezultat prijetnje ili upotrebe sile, prinude ili drugih nacina koji su u suprotnosti sa meunarodnim pravom.

Ova rezolucija se dopunjava Prijedlogom zakona kongresmena Deconcini i Liberman, koji je takodjer prosao sve procedure zakonodavnog, dana 25. januara 1994,. kojim se ovlascuje predsjednik SAD da prenese sredstva odbrane Vladi Bosne i Hercegovine, a na osnovu akta 548, koji regulira operacije u inozemstvu i finansiranje.

- . -

U obrazlozenju se navodi odsustvo adekvatnih mjera i cinjenica da postojeci embargo podriva pravo Vlade u Sarajevu na individualnu i kolektivnu odbranu, cime se krsi clan 51 Povelje UN. Navodi se da taj clan Povelje znaci i pravo trazenja i primanja odbrambene asistencije od drugih zemalja.

Na osnovu svega, predsjednik SAD se ovlascuje da Vladi RBiH osigura odgovarajucu vojnu asistenciju na zahtjev te vlade radi ostvarenja prava na samoodbranu po clanu 51 Povelje UN. Konacno je 2. maja 1994. (neposredno prije Zlatkovog intervjua, op.a.) u proceduru usao i istu prosao akt o ukidanju embarga Republici BiH tako sto je u dijelu koji se odnosi na BiH suspendirana suspenzija izvoznih licenci za Jugoslaviju

od 10. jula 1991. pod brojem 33322 u Federalnom registru SAD.

kraj.

_____________________________________________________

PISMA

4. KAKO TO DA JE TUZBA ZA GENOCID JOS VALJANA

Postovana gospodo, naravno da je ne samo dijaspora nego i svi bosanski patrioti zaiteresovani za nastavak rada na tuzbi i angazmanu prof. Boyle-a. Ni svota koja je bila predlozena nedavno u budzetu BiH i koja, kao sto se zna nije prosla, ne predstavlja problem. Mi ce mo nju lahko skupiti. Medjutim ja se pitam kako pravno staviti stvar na noge. Ja nisam pravnik ali ako jedna drzava tuzi drugu onda ona cijela stoji iza te tuzbe i naravno finansira je iz svog budzeta. Kod nas nazalost 49% drzave se bori i rukama i nogama da se to sabotira. Dakle kako rijesiti: da drzava tuzi a da se to ne finansira iz drzavnih sredstava nego privatnog fonda. Da li je to onda tuzba drzave ili privatna tuzba, sta se dogadja ako je to privatna tuzba recimo grupe gradjana itd. itd. Molim sve da o ovome razmisle posebno pravnike kako da se stvar legalizuje i da li ce Medjunarodni sud prihvatiti tuzbu drzave protiv drzave iza koje ne stoji novac drzave nego novac privatnog fonda.

Zahvaljujem na prostoru i misljenjima.

Munib T.

-----------------------------------------------------

Postovani gosp. Munibe,

Tuzbu je predala drzava koja se zove Republika BiH. Tuzba je starija od

Republike srpske. Tuzba moze ponistiti Republiku srpsku, kao posljedicu genocida, cisto pravno gledajuci. Ja ne mislim da ce se to dogoditi, jer su nasi rukoovdioci odugovlacili Tuzbu i u medjuvremenu usvajali zakone kojima se legalizuje Republik srpska. Taktika rukovodstva Republike srpske, kao i nasih izdajnika je bila: odugovlaciti Tuzbu da bi postalo nemoguce ukinuti Republiku srpsku. Drugim rijecima, Tuzba je odugovlacena da bi nas doveli pred svrsen cin.

Sto se tice Internacionalnog suda pravde u Hagu, oni kontaktiraju jedino sa nasim agentima (advokatima), i njih ne interesuju unutrasnje stvari Bosne i Hercegovine, tj. njih ne interesuje kako tuzitelj, u ovom slucaju Republika BiH placa svoje agente koji zastupaju Tuzbu. Suda u Hagu ne interesuju politicke odluke koje se desavaju u BiH svakodnevno. Za njih je Bosna i Hercegovina iskljucivo nas agent, a on ima prvosnaznu odluku da zastupa Tuzbu.

DA BI TUZBA BILA UKINUTA MORA POSTOJATI SAGLASNOST

U PREDSJEDNISTVU. CAK I DA BI SE STAVILO NA DNEVNI

RED UKIDANJE TUZBE MORA POSTOJATI SAGLASNOST U

PREDJSENISTVU. Druga bi stvar bila da Bosnjacki clan zeli sada da tuzi Jugoslaviju za bilo sta. Onda bi Republika Srpaka mogla sprecavati tu novu tuzbu koristeci pravo veta. Buduci da stara Boyleova Tuzba kao pravosnazna vec postoji, naslijedjena od Republike BiH, onda oni koji bi je ukidali moraju obezbijediti saglasnost sva tri clana Predsjendistva. I Hrvatski i Bosnjacki predstavnik ne mogu da daju tu saglasnost jer bi bili otvoreni izdajnici.

U posljednjem intervjuu za RFE povodom glasanja u Predsjednistvu za nefinansiranje Tuzbe, gosp Belkic je jasno rekao da "nikakva odluka o povlacenju tuzbe nije donijeta."

Dakle, formalno pravno samo je u pitanju novac, da bi se

Tuzba mogla nastaviti. Druga krupna stvar koja je u pitanju, a koja nije tako ocigledna. je cinjenica da je Kasim Trnka intimno protiv Tuzbe, i da joj radi o glavi. Zato je bitno da napravimo pritisak na Trnku da ukljuce Boylea u tim BiH agenata u Hagu.

Muhamed Borogovac

___________________________________________________

5. NE POSTOJI REPUBLIKA SRPSKA NEGO SAMO TZV. REPUBLIKA SRPSKA

Postovana gospodo,

Sa radoscu konstatujem da je ono sto radite mozda jedan od rijetkih preostalih projekata koji nastoji sacuvati svijest o nasoj naciji i drzavi na nacin kako bi trebalo zaista biti. Generalno, kao pojedinac govoreci, slazem se sa velikim brojem vasih stavova i aktivnosti, a sa onim sto se ne slazem ipak drzim sasvim normalnim kao produkt licnih saznanja i tumacenja.

Ovom prilikom htio sam vas zamoliti za jos 2 stvari.

Kao prvo, raduje me se da ste vi jedni od rijetkih kojima ne pada ni na pamet da rehabilitirate tu monstruoznu cetnicku tvorevinu dajuci joj legalitet, ali sa druge strane to ipak cinite jeR je IMENUJETE. Po mom skromnom misljenju umjesto njenog naziva trebalo bi ipak stojati TZV, OKUPIRANI DIO i tome slicno. Njenim imenovanjem vi ipak indiskretno bez obzira na njenu negaciju istoj ipak isticete legalitet i legitimitet. Kao drugo. Zavrsio sam rad na temu doprinosa srpske crkve prilikom agresije na BiH.

Htio bih vas pitati da li ste voljni na vasim cijenjenim stranicama objaviti nekoliko stranica toga rada, nekoliko interesantnih zapazanja. Bilo bi mi cast da me primite u vase drustvo.

Dipl. politikolog

A. J.

____________________________________________________

6. KAKO UKINUTI DAYTON, KADA SMO POTPUNO RAZORUZANI

Naravno, kao i svi ostali bosnjaci patrioti, ja bih zelio da pristupim sa dobrom voljom i sa dobrim namjerama svemu onome sto bi moglo dostici prema ponistenju Daytonskog sporazuma.

Medjutim, kao Bosnjak ja sam bio u ratu. Nisam se borio, ali je moj otac dobio velike rane, pa da vam kazem o toj vasoj lijepoj recenici, "Moramo ustati protiv Dejtonskog sporazuma" ili "trazimo da se ponisti".

Pa da li vi znate sto to znaci? To bih vam znacilo pocetak novog rata, gdje bi opet Bosnjaci bili glavna meta i najvise zrtve.

Ja ne znam koliko ste vi upuceni u danasnju politiku i nasu vojsku. Da li vi znate da je Federacija BiH prema Srbiji i C.Gori, isto kao Spanija prema USA. Da, ja znam da ima nasih patriota, ali ima njih, a ima i onih

kojih u stvari nema kad je bilo najteze i kad prema vasim navodima, bude

najteze, jer to sto Vi govorite je samo jedan kamen koji ce se kroz nekoliko godina pretvoriti u prasinu. Tako da vam kazem. ja stvarno volim i postujem ovako nesto i veoma bi mi bilo drago kada bi se to dogodilo, ali bi mi najvise bilo drago kada bih svi patrioti koji su bili u Njemackoj, USA, i ostalim zemljama, dosli u Bosnu pa je oni branili pa da vide kako je to.

Ja imam dovoljno podataka o svacemu, tako da neke ovakve informacije me potpuno ignorisu. Da Vam jos jednom kazem, ako se oslanja te na armiju izgubit cete, jer AF BiH prodaje Izraelu naouruzanje, tako da kad bih ja i Vi sutra poceli rat necemo imati cime braniti se, a kamoli

zauzeti, kako vi to kaete, "Cjelovitu Bosnu iz 1992"

N. N. Canada

---------------------------

Na pitanja tipa: Hoce li ponovo poceti rat ako se ukine

Dayton moze se odgovoriti slijedece.

Zamisli da te komsija napadne i bez ikakvog pravnog osnova

otme ti kucu, i jos te usput prebije. Ti mozes reagovati na dva nacina:

Prvi nacin je:

Mozes reci: "Eto njemu moja kuca. Meni je vazniji mir, nego pravda. Ako ga tuzim da mi vrati kucu, mozda ce me opet napasti."

Drgi naci je:

Reci ces: "Niko mi nije bio kukavica pa nisam ni ja. Tuzicu ga da mi vrati moje. Vaznija mi je pravda od mira."

Dakle u pitanju je samo izbor. Dostojanstveni ljudi ce uvijek izabrati borbu za svoja prava, bijednci ce pustiti da ih gazi kako ko hoce da bi svoj sugavi zivot prozivili u "miru" i siromastvu, istjeran iz svoje kuce i imanja.

Jos nesto imajmo na umu. Rata vjerovatno nebi bilo kada bismo ukinuli Dayton. Sada je svijet u BiH, i banda koja je imala petlju da na pragu 21 vijeka kolje ljude je razbijena i vecinom na sudu za ratne zlocince u Hagu

M. B.

_____________________________________________________

7. NECEMO U ISTI KREVET SA RS

Procitala sam nekoliko vasih tekstova i smatram ih zanimljivim. Dosta sam upucena u prosle i tekuce dogadjaje u BIH, a ovom prilikom bi me zanimalo vase misljenje oko par pitanja.

S obzirom na stanje kakvo jeste u BIH, tj postojanje RS kao drzave u drzavi koja se zestoko odupire bilo kakvoj integraciji u BIH, a tu je naravno i veoma ziva ideja HDZ koja ni u kome slucaju nije preminula sa svojim osnivacem - kakva je onda po vasem misljenju buducnost BIH kao jedinstvene tj funkcionalne drzave? Sve mi to lici na brak koji se odrzava na silu, gdje jedna strana niposto nece u krevet ni za sto sa drugom stranom, samo bi da po mogucnosti dijele isti novcanik.

Takodje , kako napraviti recimo zajednicki udzbenik istorije za sve ucenike BIH? Ko ce biti taj ko ce ga napisati a da ne izazove poplavu negodovanja i izljev bijesa od mnogobrojnih kojima cinjenice nisu po mjeri?

Hoce li stranci ikad otici iz Bosne, i ako ikada i odu, hoce li odmah poceti repriza dogadjaja iz ' 92?

S postovanjem,

Sanja F.

---------------------------------------------

Postovana gosp. Sanja,

svaki spor treba rjesavati po zakonu. U slucaju BiH mi trazimo da se primjenjuje Internacionalno pravo. Buducnost BiH ne izgleda ruzicasto, kako i vi primjecujete, ako se podje od pretpostavke da je danasnje stanje = legalno stanje. Naime, mnogi ljudi se olako mire sa danasnjom Bosnom i Hercegovinom, kao sa legalnim stanjem, a ne kao sa nelegalnom posljedicom agresije.

Ni jedan narod na svijetu se ne miri tako lako sa sakacenjem svoje drzave. Uzmite npr. Izrael. Jevreji su protjerani iz Palestine prije dvije hiljade godina, a jos uvijek je smatraju svojm zemljom. Ili uzmite npr. Palestince. Izrael je okupirao Istocni Jerusalim prije 35 godina, a Palestinci jos uvijek nece ni da cuju da je to Izrael. Kada je u pitanju Bosne i Hercegovina, spoznaja da je u BiH bio genocid, omogucava buducim generacijama Bosnjaka da se legalnim sredstvima bore za ujedinjenje svoje domovine, i ukidanje tzv. Republike srpske, genocidne tvorevine.

Govoreci vasim slikovitim jezikom: tzv. Republiku srpsku, nikada niko nije ni zvao u krevet. Republika srpska sebe nezakonito gura u taj krevet. Pri tome, niko nema nista proitiv Srba koji hoce da zive kao ravnopravni gradjani u BiH. Evo npr. u Federaciji je bez problema izglasano da su Srbi konstitutivni narod, mada je zlocinacka Republika srpska odbila da dade ista prava Bosnjacima i Hrvatima u tzv. RS. To pokazuje da mi ne brkamo zlocinacku Republiku srpsku i njene agente sa Srbima, narodom koji zivi u BiH.

M. B.

_____________________________________________________

8. MORA SE ISPRAVITI GRESKA SA VIZAMA

Izgleda da ja pisem samo kad me neko totalno izbaci iz takta, ali ovo o dvostrukom drzavlljanstvu stvarno prelazi granice idiotluka. Sa predpostavkom da je nadmeni i uobrazeni gosp. Silajdzic ovo izjavio u Njujorku, ja mu na to odgovaram: Zasto su Hrvati decenijama njegovali svoj odnos sa diasporom? Da li on ima neki konkretan prijedlog za nas iseljenike, kao na primjer, posao u Bosni, ili fakultet za djecu - da ne spominjem posao za njih, ili mozda da bratski podijelimo malo pakistanskih para. Mnogi Bosanci nemaju gdje da se vrate, i drzavllanstvo za njih znaci pasos, a pasos znaci lakse i bez mnogih tranzit viza odlazenje kuci, gdje mnogi pomazu roditeljima penzionerima da prezive i da viska para sto zarade potrose u Bosni.

Vlasti u Bosni moraju hitno ispraviti nepravilnosti vezane za vize, jer time gube vise nego mi. Bosna sebi ne moze priustiti da izgubi nova 2 miliona ljudi. "By the way": ako ste slucajno udati za njemackog drzavljanina i zelite primiti to drzavljanstvo, morate priloziti zvanicni izpis iz bosanskog drzavljanstva, koji po osobi kosta 2,500.00 njemackih maraka.

I da zavrsim: mislim da se svugdje u svijetu svakodnevno desavaju ispravke zakona, cak veoma drasticne odluke u cilju PRAVDE, te ovim pozivam trenutne vlasti na podrucju Bosne i Hercegovine, da urgentno razmotre ovaj zakon i naprave reviziju istog, te time pokazu da misle o svim svojim ljudima.

S postovanjem,

Brankica T.

___________________________________________________

9. SEMANTICKE I SEMIOTICKE AKROBACIJE

Selam svima i redakciji bh Kongresa

Molim vas nemojte mi vise slati vase tekstove na

E-mail. Razlozi su visestruki, ali o njima ne bih

sada. Samo jedna opaska: mislim da u sustini niste

osjetili niti dio prioriteta koji su vazni za jedan

narod, drzavu, vjeru na kraju krajeva. Gusite se u

vlasitim otkricima semantickih i semiotickih

akrobacija. Da li im je cilj unaprijediti ovu nesretnu

zemlju i njene gradjane ili stalno rovariti po tudjim

greskama i zivotima olahko se igrajuci rijecima i

njihovim znacenjima, dajuci vasim komentarima

konotativna znacenja koja su vise na nivou faktièkih vulgarizama nego li objektivnosti. Primjetna je intencionalna maniplucija u vasim komentarima, koja je i najveci razlog zbog kojeg vas molim da me kulturno postedite vasih nesretnih pisama.

Sa postovanjem.

Almir Srabovic

---------------------------------------------

Odmah cemo vas ispisati iz nase mailing liste. Ucinili bi to

i ranije, cim smo dobili vasu poruku, medjutim, buduci da smo odlucili da ovu vasu poruku objavimo, zadrzali smo vas na nasoj listi za jos samo ovaj borj "Online glasnika". Nismo zeljeli da nas optuzite da vam radimo akrobacije iza ledja.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

5. juli 2002

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

Br. 229

AMERIKANCI SE POVLACE IZ MIROVNE MISIJE U BOSNI I HERECEGOVINI

Povodom gornje vijesti namece se mnostvo pitanja. Navedimo neka od tih pitanja i pokusajmo odgovoriti na njih. 1. Da li ce se Amerikanci doista povuci iz BiH?

Veoma je vjerovatno da hoce. Naime, kao sto se zna sve je pocelo sa formiranjem permanentnog "Internacionalnog suda za zlocine protiv covjecanstva" na kojem ce se suditi pojedincima, a ne drzavama. Ovakvi sudovi su se ad hoc formirali sa vremana na vrijeme. Najpoznatiji je bio sud nacistickim ratnim zlocincima u Nirnbergu. Trenutno djeluju dva takva suda; za genocide u Ruandi, odnosno bivsoj Jugoslaviji. Prilikom formiranja permanentnog suda sukobila su se dva principa. Evropljani i ostali svijet smatraju da sve nacije trebaju biti jednako tretirane u svakom internacionalnom zakonu i oni ne mogu odustati od toga i postediti Americke vojnike od odgovornosti pred permanentnim "Internacionalnim sudom za zlocine protiv covjecanstva". S druge strane, prema Americkom ustavu, Amerikanci svoje pravo na suverenitet crpe jedino od Boga, a ne nikako od nekih organizacija kreiranih od strane ljudi, kao sto su npr. Ujedinjene nacije ili NATO.

Pokusacu objasniti ovaj americki stav. Ovih dana u Americi se vodi zestoka rasprava izmedju Americkih konzervativaca, kod kojih je veoma naglasen americki patriotizam, i "liberala" koji se vise brinu za prava pojedinaca. Polemika se vodi u vezi sa tekstom "Zakletve lojalnosti naciji" (Pledge of a Legions). Rasprava je bila inicirana presudom jednog regionalnog suda u Californiji u kojoj se kaze da je spominjanje Boga u "Zakletvi" neustavno jer je USA sekularna drzava, tj. vjera je odvojena od drzave prema Americkom ustavu. Povodom te presude u diskusiju se umjesao i sam Gerge Bush. On je rekao da je nedopustivo izbacivati Boga iz Zakletve, jer "Amerikanci crpe svoj suverenitet jedino od Boga". Drugim rijecima, Amerikanci se ne povinuju nikome na ovome svijetu, samo Bogu. Zato, nema govora da ce Bushova administracija popustiti samo zato sto je u manjini, preglasana od strane nekih drugih drzava. Eto zato ja mislim da ce ipak doci do skorog povlacenja Amerikanaca iz mirovnih misija, ukljucijuci i BiH, jer ne vidim ni mogucnost da se ostale nacije svijeta popuste Amerikancima i dozvole da jedan zakon vazi za Amerikance, a drugi za sve ostale.

Trenutno stanje: Amerikanci odlaze 15. jula 2002, ako se nesto ne promjeni.

2. Sta bi odlazak Amerikanaca znacio za situaciju u BiH

Mada ce Evropljani potpuno preuzeti mirovnu misiju u BiH, trudeci se da se na terenu nista ne promjeni, ipak se mogu ocekivati veci politicki probelmi. Zasto? Zato sto svi znaju da je Evropska unija "kilava". U Evropskoj uniji se odluke donose konsenzusom, i uvijek postoji mogucnost da ce neka clanica Unije, npr. Grcka, iskoristiti pravo veta i zaustaviti efikasnu akciju kaznjavanja, npr. Republike srpske. EU nije kao Amerika, gdje sam predsjednik moze donijeti odluku o bombardovanju neposlusnih. Zato se moze ocekivati povecana neposlusnost od strane "Republike srpske". MOze se ocekivati jos vece popustanje Evropljana Republici srpskoj, u cilju "ocuvanja mira", jer se Bosnjaci nikada ne bune, pa je mir sacuvan i kada im ukidas drzavu i slobodu. Dakle, moze se ocekivati i ubrzano gubljenje prava i perspektiva za Bosnjake, ukoliko Bosnjaci sami ne zastite svoja prava. U tom smislu podsjetio bih Bosnjake na izjavu Newta Gingricha, Predjedavajuceg u Americkom kongresu za vrijeme Clintonove administracije. Ta za nas znacajna izjava glasi:

"Svaki narod se tokom cijele svoje istorije bori za slobodu."

Dakle, ako ne uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke i ako se ne odbranimo, onda nemamo ni pravo da postojimo kao slobodan narod.

Sjetimo se i ajeta u Qur'anu koje kaze: "Musliman se ne boji nikoga, osim osim Allaha." Drgim rijecima, ako si ti na jednoj strani i boris se za istinu i pravdu, a na drugoj strani je hiljadu ljudi, ti si duzan da im se suprotstavllas, jer ti se ne bojis njih, nego se samo bojis Allaha, ako okrenes ledja istini i pravdi.

Dakle, ako dodje do povlacenja Amerikanaca, nama predstoji jedino da zbijemo svoje redove i da ne odstupamo od nasih prava, bez obzira na teskoce.3. kakve su nam sanse na uspjeh u toj borbi? Evo nekih izjava, kojima se trebamo rukovoditi u predstojecoj borbi.

Genaral Djap (Osloboditelj Vijetnama): "Polticka pitanja su vaznija od ekonomskih."

Josip Broz Tito: "Niko ne moze pokoriti narod koji se bori za slobodu." Alija izetbegovic: "Ne pobjedjuje onaj ko moze jace udariti, nego

onaj ko moze duze izdrzati."

Alija Izetbegovic: "Bosonoga vojska je najjaca."

Da niko ne moze pokoriti narod koji se bori za svoju slobodu pokazalo se do sada u bezbroj situacija npr. Alzirci se oslobodise od Francuza, Vijetamci od Amerikanaca, Afganistanci, Poljaci itd. od Rusa, Slovenci, Hrvati od Srba. Hezbolah istjera Izrel iz Libana. Cak ni velika Rusija ne moze pokoriti sicusnu Cecniju itd. itd.

Zasto je narod koji se bori za slobodu nepobjediv? Zato sto je odlucujuci faktor rata borbeni moral, a ne naoruzanje. Okupatorskom vojniku se ne gine da bi opljackao tudje. S druge strane branilac mora odbraniti svoju familiju, svoje imanje i svoj zivot. To je ono zbog cega su cetnci, koji imaju i po 500 metaka u fiseklijama, bjezali iz bitke cim im pogodis jednoga, dok su nasi borci ostajali na polozajima mada su imali ponekad samo po 5 metaka u fiseklijama. Cetnik zna da i od jednog metka moze poginuti, i on bjezi kada vidi da se branis, jer nikakva pljacka nije vrijedna zivota.

Sjetimo se na kraju jos jedne stvari iz rata u BiH, koji je za nas najpoucniji. Svaka ono mjesto u kojem se nasao izvjestan broj patriota koji su organizovali odbranu spasilo se. Svako ono mjesto koja se pouzdalo u pregovore i milost neprijatelja nastradalo je. Sjetimo se Brckog, Prijedora, Visegrada, s jedne strane, a Sarajeva, Tuzle, Mostara, Teocaka, Gorazda, Bihaca itd. s druge strane Najbolja skola nam je Srebrenica. Mada su UN, NATO i EU bili garanti "sigurnosnih zona Srebrenice i Zepe", ipak su Srebrenicani i Zepljani predani cetnicima i masakrirani. S druge strane, kada je ista ofanziva bila povedena protiv Bihaca, i kada je u jeku ofanzive Izetbegovic pristao na "Srebrenicku formulu sigurnosne zone" za Bihac, Dudakovic, komandant Petog korpusa je spasio narod odbijajuci taj plan rijecima:

"Sigurnosne zone su samo tamo gdje je Armija BiH."

Na kraju jos jedno upozorenje i savjet. Nemojmo ocekivati ikakvu zastitu od Armije Federacije. To je trulez u kojeg su se ubacili karijeristi posto su prvo istisnuli istinske borce, cast izuzetcima. Sudbina Bosne i Hercegovine i Bosnjaka srecom nije u njihovim rukama. Bosna i Hercegovina i Bosnjaci ce biti spaseni jedino ako svaki Bosjak, koji ima tu mogucnost, nabavi oruzje i municiju i organizuje svoju raju u odbrani svoje carsije i drzave, Republike BiH

Dr. Muhamed Borogovac

Bosanski kongres

P. s. I iz gornjih Izetbegovicevih izjava je jasno da je on znao da Armija BiH pobjedjuje u ovom ratu, ali je ipak hitao u sve pregovore u kojima je sa Karadzicem i Bobanom dijelio

Bosnu i Hercegovinu, da bi je na kraju, kada je Arnija BiH

oslobadjala po jedno nase mjesto dnevno i podijelio u Daytonu.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

10. JULI 2002

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 258 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.