Četvrtak, 4. Juni 2020

 

 

 

18:05:01

Glasnici

Izdanja iz 2001. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 8766  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:15

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

1. Bajramska poruka procitana na Bajramskom sijelu u Bostonu

2. Zasto je centralna proslava Bajrama odrzana u Sandjaku

Pisma Bosanskom kongresu

3. Osvrt na kongres Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru

4. Nastavak genocida protiv Bosnjaka u Srpskim skolama

5. Vodi se tajna akcija Amnestije Ratnih zlocinaca (Engleski) _______________________________________________________________________

1. Bajram u Bostonu

U punoj sali Doma poljskih ratnih veterana u Linnu kod Bostona u petak 9. marta 2001 odrzano je Bajramsko sijelo. Na pocetku priredbe, pod zastavom Republike BiH, zastavom sa ljiljanima, procitan je slijedeci pozdravni govor.

Dragi zemljaci, Bajram Mubarek Olsun.

Buduci da smo se okupili da se razveslimo ova nasa bajramska poruka ce biti veoma kratka.

Veoma je lijepo sto smo se u tolikom broju okupili veceras. To znaci da nam je stalo do nasih starih obicaja i da nismo zaboravili nasu dragu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Mi Bosnjaci, kao i svaki ponosan narod, ne smijemo zaboraviti sve nepravde i zlocine koji su u nedavnoj proslosti pocinjeni protiv nas. Sve je to ucinjeno iz jednog jedinog razloga - da mi Bosnaci kao narod budemo protjerani iz nase lijepe domovine za sva vremena. Mi kao ponosan narod se ne smijemo pomiriti sa tom ulogom zrtve. Zato mi imamo pred sobom dva osnovna zadatka:

Zadatak prvi. Mi na sve nacine moramo pomagati one koji su ostali u domovini. Opstanak nase domovine sada zavisi samo od njih. Svaki Bosnjak koji tamo zivi je prepreka etnickom ciscenju. Pozivam vas da nesebicno saljete novcanu i svaku drugu pomoc vasim rodjacima i prijateljima u domovini, da im olaksate zivot koji je tamo veoma tezak. Ni sest godina od potpisivanja Daytona, stanje se nije normalizovalo, i ne vidi se neko skoro poboljsanje, jer je upravo u Daytonu vlast data istim onim koji su rusili Bosnu i Hercegovinu i cinili zlocine. Mi smo jedini istinski prijatelji preostalih Bosnjaka u Bosni i zato im moramo pomagati koliko god mozemo.

Zadatak drugi. Mi moramo nasoj djeci objasnjavati da su po vjeri Muslimani i po nacionalnosti Bosnjaci i uciti ih da s koljena na koljeno prenose ljubav prema starome kraju. Neka nam u tom pogledu kao uzor posluze Palestinci koji i poslije 50 godina otkako su protjerani ne odustaju od svoje domovine i traze da se vrate na svoja imanja. Ako Bog da i mi cemo se vratiti u cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Selam Aleikum. ____________________________________________________________________

2. Zasto je centralna proslava Bajrama odrzana u Sandjaku

Jedan Bosnjak iz Sandzaka nam je nedavno u telefonskom razgovoru uoci predstojece Proslave bajrama u Novom Pazaru iznio svoje misljenje zasto je je Reis Ul-Ulema Ceric izabrao bas Novi Pazar za mjesto odrzavanja centralne proslave. On kaze: "To je zato sto su (SDA) ovdje u Bosni izgubili vlast pa su se ponovo sjetili Sandzaka gdje su prije 10 godina poceli uspon na vlast. A dok su bili na vlasti cinili su sve protiv interesa Bosnjaka iz Sandzaka.

Medjutim danas znamo da je na kurban-bajramskoj svecanosti, kada je Reis Ul-Ulema Efendije Mustafa Ceric u Novom Pazaru vazio u dzamiji, podmetnuo Sandjaklijama da oni, sandzacki Bosnjaci podrzavaju ocuvanje SR Jugoslavije. Takva izjava u ovom trenutku, kada se Albanci i preostali porobljeni narodi Jugoslavije bore za svoju slobodu, je veliki poen u medjunarodnim relacijama ocuvanju Jugoslavije, i istinski noz u ledja Albancima.

Vjerujemo da ima sandzackih izdajnika koji stvarno i zele ocuvanje Jugoslavije, ali znamo da velika vecina bosnjackog naroda Sandzaka zna samo za teror od strane Jugoslavije. Postavlja se prirodno pitanje: "Zasto bi Izetbegovic-Cericeva grupa na vlasti u Islamskoj zajednici agitovala za ocuvanje drzave istih onih zlocinaca koji su rusili dzamije, masaskrirali Bosnjake, silovali Bosnjakinje, i koje i danas ta ista drzava nece da preda sudu za ratne zlocince? Kako to da su "muslimani" iz Islamske vjerske zajednice protiv pravedne borbe za slobodu albanskih muslimana Kosova?

Jedini logican odgovor na ova pitanja je: Zato sto su Izetbegovic, Ceric, Ganic i ostali iz njihove grupe samo po imenima muslimani, a u srcu istinski srpski patrioti u krstaskom ratu za interese velike Srbije.

Ovi dogadjaji nam jos jednom pokazuju da su i Ceric i Izetbegovic velikosrpski Agenti koji su spremni sluziti inetresima Srbije gdje god to treba, a ne samo u BiH. To im nije prvi put da se zalazu za srpske ciljeve i izvan Bosne. Sjetomo se npr. da je Izetbegovic jos prije rata davao prijedlog asimetricne federacije u kojoj bi bile tri drzave.

Prema Izetbegovicu prva drzava je trebala biti Jugoslavija koja se sastoji od Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore. U konfederaciji sa tom drzavom bile bi Slovenija i Hrvatska. Tada je makedonski predsjednik Kiro Gligorov negodovao kod Izetbegovica sto gura Makedoniju u okrilje Velike Srbije, buduci da Makedonija zeli samostalnost. Koji je tada interes jednog Bosnjaka da gura Makedoniju u veliku Srbiju?! Dakle, jos tada je Izetbegovic pokusavao sredjivati velikosrpske poslove gdje god je trebalo, a ne samo u BiH.

Dr. Muhamed Borogovac __________________________________________________________________

3. Nastavak genocida protiv Bosnjaka u Srpskim skolama

Jedan Bosnjak iz Srbije nam je poslao veoma opsirnu studiju o nastavnim programima u Srbiji i Crnoj gori. Nazalost, zbog opsirnosti ne mozemo objaviti cijelu studiju. Ipak da bi vam docarali o cemu se radi navescemo jedan primjer iz Matematike, iz kojega se vidi, da su se srpski "pedagozi" potrudili da se cak i na casu matematike, siri "antimuslimanska" histerija. Slijedi primjer "Proporcije" iz udzbenika prvog razreda srednje skole:

 Sulja je prodao Selimu uredjeno prase od 14 kg i 800 g.

Selimovi gosti su pojeli peceno prase - tacno 10 kg pecenja.

Koliko se procenata gubi pri pecenju?

Eto pored toliko srpskih imena, Sulja i Selim peku i jedu prasad. Mozemo zamisliti kako tek izgledaju casovi Istorije i Srpskog, gdje se iz casa u cas gudi o srpskim junackim "posecanjima kicenih svatova", ili o junackim zasedama i ubistvima iz mraka. Za sve narode na svijetu junastvo je kada junak junaka izazove na dvoboj, dok Srbi jos slave 200 godina staro "junastvo" kada se srpski junaci prisuljase i ubise Smail Agu Cengica na spavanju. Nije se ni cuditi takvoj bolesnoj nacionalnoj svijesti, kada se vide nastavni programi kojima se vaspitava srpska omladina.

________________________________________________________________

4. Osvrt na kongres Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru

Pise: Mesud Cevra iz Mostara

Kao sto je poznato u Mostaru na njegovoj desnoj obali koju kontrolira

Hrvatska demokratska zajednica odrzan je tkz. kongres na kome je njen

presjednik Ante Jelavic i njemu potcinjeni clanovi stranke usvojili nekoliko zakljucaka. Prije svega zahtijeva se da se u roku od petnaest dana na prostorima gdje je HDZ dobila vlast na proslim izborima uspostavi tkz samouprava pod Hrvatskom demokratskom zajednicom.(Ona je i do sada imala na tim prostorima apsolutnu vlast zadnjih deset godina i kao posljedica te vlasti znamo da su oformljeni konc logori za nehrvate i da je cjela tyeritorija etnicki ociscena od nekatolika). Drugo, postavlja se ultimatum medjunarodnoj zajednici da prizna izborna pravila koja odgovaraju HDZ-u kako bi Ante Jelavic i njemu potcinjeni vlastodrsci participirali u vlasti na nivou BiH i Federacije onako kako su zajedno sa Srpskom demokratskom koju je vodio Radovan Karadzic i Strankom demokratske akcije koju vodi Alija Izetbegovic vladali zadnjih deset godina. Svi znamo kakva je to vladavina bila. Danas smo svjesni cinjenice da je citav projekat tkz. nacionalnih stranaka bio usmjeren protiv Bosne i Hercegovine protiv covjeka i njegovog prava na dostojanstven zivot. Kao posljedicu takve politike Bosnjaci su zato sto su se nasli izmedju dva nacional komunizma i fasizma(SRPSKI i HRVATSKI) najvise nastradali. Bosanska drzava priznata od citavog svjeta napadnuta je sa obadvije strane, i Hrvatske i Srpske, kako bi se pakleni plan raseljavanja Bosnjaka i podjele Bosne i Hercegovine mogao ispjesno zavrsiti. U tim podjelama Alija Izetbegovic kao glavni kreator i izdajnik nase zemlje potpisuje sve njene podjele.

Upravo iz tih kuhinja se i prave nevidjeni zlocini i logori tako da se kod Bosnjaka totalno poremeti mentalni sklop kojim ce mu se za svagda ogaditi mjesto gdje je rodjen i gdje su zivili njegovi preci i po pet stotina godina. Taj projekat je u potpunosti samo mogao provesti iskusni psihijatar koji je po nalogu nekih poznatih svjetskih naucnih instituta provodio takva zlodjela u konc logorima da bi im mogli pozavidjeti i ajhmanovski strucnjaci. Za sve to bio je potreban jedan Alija Izetbegovic koji ce umirivati naciju u njenom nestanku svojim parafilozofskim izjavama kako "je svejedno gdje musliman zivi samo nek je musliman, ionako je zemlja Alahova." On je to uspjesno studirao u zatvoru i bio je najsposobniji od zatvorenika koje je sebi podredio u ovoj nasoj

tragediji zadnjih deset godina mraka. U takvim uslovima na zadnjim izborima gubi vlast SDA i u sedamdeset posto opstina federacije vlast dobiva uglavnom SDP koju predvodi Zlatko Lagumdzija inace redovni profesor sa Elektrotehnickog fakultete u Sarajevu, a doktorirao je kompjutere u

Americi. Naravno cim je SDA izgubila vlast, HDZ nema vise partnera da i dalje vlada na cjelom prostoru BH Federacije jer je SDP stvorila probosansku koaliciju bez SDA i HDZ. Kada su Jelavic i drugovi vidjeli da konacno gube kriminalno i financijsko trziste u pomoc su zovnuli ugrozenost Hrvata jer znaju da u krizi koja je danas u Bosni nema sanse da dobiju podrsku na ekonomskim programima nego samo nacionalnim. I kako ga je nazvao ovaj trideset i sesti Istorijski kongres je veliki dogadjaj za Hrvate Hercegovine jer su proglasili autonomiju na zapadnohercegovackoj teritoriji koju su inace uvjek kontrolisali. (To je onaj dio BiH kojeg im je Karadzic i prije rata davao. M.B.)

Ovim cinom HDZ-a mi patrioti mozemo samo biti sretni jer se pokazalo da je projekat zavadi pa vladaj SDA, HDZ i SDS poceo da se ljulja, a njegovi protagonisti s obzirom na njihovu fasisoidnost nasli su se u situaciji da ocekuju poziv za Sevingen u HAGu, malo mjestasce sa velikim odlukama za Bosnu i Hercegovinu.

Mesud Cevra

Bosanski Kongres U S A

_______________________________________________________________

5. Vodi se tajna akcija Amnestije Ratnih zlocinaca (Engleski)

Iz jedne prepiske Prof. Boylea sa Americkom advokatskom asocijacijom, saznajemo da se priprema zakon Amnestije (pomilovanja) ratnih zlocinaca. Nadamo se da nase novo rukovodstvo nece priznati nikakve dogovore bivsih vlasti o Amnestiji i da ce sve uciniti da ne bude amnestije za ratne zlocince. U svom pismu Prof. Boyle nejbolje objasnjava kolika bi nepravda i steta bili naneseni Bosnjacima jednim takvim zakonom. Slijedi ta prepiska u originalu na Engleskom.

Mr.Robert Horowitz

Director, Professional Services Div. DC

American Bar Association

Dear Mr. Horowitz:

Thank you very much for your response to my inquiry. On behalf of my clients, the Mothers of Srebrenica and Podrinja in Vogosha, Bosnia-Herzegovina, and the Women of Srebrenica in Tuzla, B-H, I would object in the strongest terms possible to the American Bar Association having anything at all to do with so-called Amnesty Laws in the Former Yugoslavia. My two organizations represent most of the survivors of the genocidal massacre at Srebrenica in July of 1995 who are still living in Bosnia-Herzegovina--the worst atrocity in Europe since the genocidal horrors inflicted by the Nazis during World War II. Approximately 10,000 Bosnian Men and Boys were systematically exterminated by the Bosnian Serb Army acting at the behest of the Milosevic Regime in Belgrade over just a few days. As a 24

year+ Member of the American Bar Association, I know that the American

year+ Bar

Association would not get involved with Amnesty Laws for Nazis. The same principles of international law and human rights apply here.

Just recently,at the end of our two and one half hour meeting with the Prosecutor for the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia, the Honorable Carla Del Ponte, on 4 October 2000 at United Nations Headquarters in Sarajevo with about 250 Srebrenica survivors, I told her that there will never be peace with justice in Bosnia and Herzegovina unless and until there are war crimes prosecutions. Madame Del Ponte told me that based upon what she had just heard from the 250 Mothers of Srebrenica and Podrinja, she agreed with what I had to say: There will never be peace with justice in Bosnia and Herzegovina without war crimes prosecutions. Before the American Bar Association takes any position in favor of Amnesty Laws in the former Yugoslavia, I must insist that you first speak with the ICTY Prosecutor herself, Carla Del Ponte, as well as with my clients, the Mothers of Srebrenica and Podrinja and the Women of Srebrenica. I will be happy to arrange for an ABA Delegation to meet with my clients the Mothers of Srebrenica and Podrinja in Vogosha, and the Women of Srebrenica in Tuzla, where they currently live in exile from their homes in Srebrenica, where their lives would be in great danger. As for meeting with the Honorable Carla Del Ponte, I suggest you contact her excellent Assistant, Ms Lotte Akkerman, as indicated above. Yours very truly, Francis A. Boyle Professor of International Law Attorney for the Mothers of Srebrenica and Podrinja Attorney for the Women of Srebrenica 24 Year ABA Member

ecc: The Honorable Carla Del Ponte

(in care of Ms. Lotte Akkerman)

Francis A. Boyle

Law Building

504 E. Pennsylvania Ave.

Champaign, IL 61820 USA

217-333-7954(voice)

217-244-1478(fax)

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. <mailto:Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;;

-----Original Message-----

From: Horowitz, Robert [mailto:Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.]

Sent: Friday, March 09, 2001 9:58 AM

To: Boyle, Francis

Cc:  Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.'

Subject: Yugoslavia Amnesty Laws

Dear Professor Boyle,

In a round about way, an e-mail you sent to an ABA listserv re amnesty laws in the former Yugoslavia, and possible ABA involvement, has come to my attention.

CEELI has been asked to look at these draft laws. Like you, CEELI has its own concerns and has not taken a position on these laws. They would be most eager to hear from you, and get your input, on this matter.

Scott Carlson, Director for CEELI's Central and Eastern Europe Countries,

has suggested you contact him. For your convenience, I have cc'd him on

this message so you have his e-mail address.

Sincerely,

Robert Horowitz

Director, Professional Services Div. DC

Attachment Converted: "c:\eudora\attach\mime7193.raw"

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

9/20/2001

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 415 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.