Četvrtak, 4. Juni 2020

 

 

 

16:31:04

Glasnici

Izdanja iz 2001. godine

 |  Kategorija: Uncategorised
 |  Klikova: 8761  | Srijeda, 21 Avgust 2013 14:15

Indeks članka

http://republic-bosnia-herzegovina.com/2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;">

http://republic-bosnia-herzegovina.com/w2013/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/pagebreak.png); color: rgb(51, 51, 51); font-family: Tahoma, Helvetica, Arial, sans-serif;">

1. Pismo iz Sarajeva o aktuelnoj situaciji

2. Pismo iz Sandjaka o nacionalnom pitanju Bosnjaka

3. Komentar pisma iz Sandjaka

4. Englesko izdanje "Online Glasnika" (Clanci Jaganjca i Rustempasica objavljeni na nasoj listi za Engleski jezik) ___________________________________________________________________

1. Pismo iz Sarajeva

Pise: Musadik Borogovac

Konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH

SDP je preuzeo vodstvo u politickom zivotu "muslimasnkog" ostatka BiH propagiranjem "nenacionalnog stanja duha" jer vecina ljudi ne zeli Alijinu "muslimaniju". Medjutim, SDP govori da istina nije definirana nego stvar "politicke volje", "promjene ljudi" itd. Dakle, oni ne dovode u pitanje ustavnost i zakonitost sadasnjeg stanja, i ne planiraju nista mijenjati mimo volje rukovodstva Republike srpske. (Ne zaboravimo Republika srpska je nastala na genocidu i Bosnjaci je nikada ne smiju prihvatiti kao legalnu tvorevinu. Kada Bosnjaci prihvate da je Republika Srpska legalna, onda ce prihvatiti da je dozvoljeno nozem rjesavati stvari u Bosni. Time ce samo dati zeleno svjetlo za slijedece genocide. Ako vec Republika Srpska postoji, neka se barem zna da mi Bosnjaci nikada necemo prihvatiti da je legalno, tj. dozvoljeno praviti drzave koljuci i "etnicki cisteci"

Bosnjake.) Dakle, po SDP-ovim sadasnjim rukovodiocima Republika srpska je prihvacena i sigurna za sva vremena. Poruka je jasna: dozvoljeno je pociniti nevidjene zlocine nad Bosnjacima, a sami Bonjaci ce vam to aminovati.

U politici inace ima nekoliko izjava i dogadjaja. Neki dan je predsjdavajuci OSCE-a za BiH u B.Luci, a poslije pristanka Alijanse da se konstitutivnosti svih naroda na cijeloj teritoriji BiH svede sa zakonodavnog na dogovorni nivo, izjavio otprilike "da u odluci Ustavnog suda BiH nema nista sto osporava pravo RS da pitanje konstitutivnosti rijesi na nacin kako to ona zeli". Znaci da je navodni zracak nade za Bosnu

- konstitutivnost svih na cijeloj teritoriji BiH sada svedena na unutrasnju stvar entiteta, a ne drzave BiH. Odnosno BiH je samo geografski pojam kao Alpe jer i Nijemci su Konstutivni i u Njemackoj i u Austriji i u Svicarskoj. Ovom odlukom se samo jaca "snazna i demokratska RS".

Kad je rjec o konstutivnosti u svim TV nastupima i debatama provlaci se Izetbegoviceva misao "nema Bosne ako je i Srbi i Hrvati nece" umjesto pravog znacenja konstitutivnosti da Bosne ne moze nestati dok je se i Bosnjaci ne odreknu. To je medjutim nauka za ovdasnje novinare jer trazi poznavanje osnova teorije drzave i prava i posljednjeg legalnog Ustava, tj. Ustava Republike BiH. To je upravo vidjeno u debati neku vecer o "podjeli Bosne" na TV Hayat gdje je jedan gost - mladi cetnik iz Radikalne stranke RS vozao i naciju i ucesnike u zatvorenom krugu diskusije upravo tom Izetbegovicevom definicijom suvereniteta pomocu koje je dokazao niz teza cetnistva kao sto su.

- Dejton je jedino i konacno rjesenje za BiH i nepromjenjivo jer upravo Srbi jedino na takvu BiH pristaju (Bosnu kao geografski pojam, a ne funkcionalnu drzavu).

- Dejton nije izum medjunarodne zajednice jer se i "Republika BiH u Dejtonu dobrovoljno odrekla sama sebe". (Naravno ni od njega ni od ucesnika ne bi ni rjeci o nezakonitosti Izetbegovicevih potpisa po osnovu nepostojanja Izetbegovicevog mandatada mijenja Ustav u Daytonu, i kaznjivosti i nistavnosti po tada vazecem Ustavu Republike BiH po kojima bi Izetbegovic trebao biti u zatvoru RBiH jer je pogazio predsjednicku zakletvu i izdao Ustav na kojeg se zakleo kao Predsjednik.)

Iznenadjujuce dobra pitanja postavljao je voditelj Rondic, ali sta mozes oscekivati od Tokica ili Irfana Ajanovica. Tokic je ove cetnikove ideje samo teoretski obrazlozio i spasio elaboriranjem o "nepromjenjivosti Dejtona bez suglasnosti svakog naroda" (Tokiceve rijeci). Naravno sada kada treba Srbima Dejtonska RS ne moze nestati dok se i Srbi ne sloze, a Republika BiH je mogla nestati zato sto se jedan "musliman" sa time slozio u Dejtonu nezakonito i 10,000 km daleko od institucija zaduzenih za provjeravaju volju Bosnjaka i gradjana RBiH.

Irfan Ajanovic je tri puta emotivno ustvrdio da ce BiH prezivjeti i da je on optimaista, kao da je to stvar njegove volje. Ovaj najbolji Izetbeogvicev ucenik je naucio kako se Bosnjaci varaju "sanjanjem Bosne " tamo gdje je zglave nema - u nadi i cekanju "sudbine", dok je potpisima unistavaju tamo gdje je ima.

Jedinu dobru stvar je rekao gospodin Orsolic koji je podsjetio na "vaznu cinjenicu i stvarnu nadu za BiH", a to je da "UN nikada nisu priznale Dejton" i da to dovoljno govori o cemu se u dejtonskom slucaju radi - Jasna aluzija na nezakonitoast i genocidno porjeklo ovog mirovnog dogovora. Normalno i za izvrsnog Rondica je previse da iz toga izvuce mogucnost raskida sa Dejtonom, vjerovatno jer to dalje znaci u nekoj buducnosi odlazak Izetbegovica u zatvor, a Bosnjaka na slobodu. Jos uvjek je pretjerano ocekivati da se u BiH svati da cak ni rjesenje BiH nije toliko bitno koliko je bitno da Bosnjaci nikada ne smiju reci "DA" Dejtonu tj. Republici Srpskoj jer to jednostavno znaci pristanak da se Bosnjacima ustavi prava nozem. To bi mozda i moglo da se pojavi u diskusijama, ali tu je Sejfudin Tokic u kojem je mrznja prema vlastitom imenu vaskrsla u mrznju prema Bosnjacima do insistiranja da im je Dejton "jedino rjesenje" tj. da je pravljenje ustava Bosnjacima i Bosnacima nozem od Dejtona nadalje prihvatljivo. To govori covjek koji vrlo dobro zna da se Ustav RBiH mogao mjenjati samo po institucijama tog ustava, a ne dogovorom stranackih lidera, jer on sada upozorava one koji bi mjenjali Dejton i ukidali RS da je to moguce samo po institucijama sada vazeceg Ustava. Nakon svega sasvim je normalno da sadasnji privremeni predsjednik Vlade, ovih dana na TV, Zakone Republike BiH naziva "zakoni bivse SOCIJALISTICKE Republike BiH, mada je Republika BiH primljena u UN poslije raskida sa komunizmom. Naravno sutra ga ni jedan novinar ni politicar iz koalicije koja zeli da ga smjeni nece podsjetiti da je Republika BiH primljena u UN nakon sto je promjenila i oblik vlasti i oblik vlasnistva tj, postala kapitalisticka.

Sve u svemu jedina snaga koja sada trazi razbijanje Republike Srpske i "kantonizaciju cijele BiH", je HDZ, vjerovatno pod uticajem patriotskog hrvatskog rukovodstva iz Zagreba. Naravno i Bosnjacima bi kantonizacija Repubilke Srpske odgovoarala, ali buduci da smo mi porobljen narod, svi nasi rukovodioci i iz koalicije i iz alijanse ili sute, ili otvoreno podrzavaju status qvo tj. opstanak Republike Srpske.

Vlasnistvo i "privatizacija"

Niko ni ne spominje da po osnovu Dejtona u BiH prvi put u povjesti imamo oblik svojine kao u bivsem SSSR-u - drzavni oblik vlasnistva. Cinjenica je da su preduzeca u BiH uoci samoga rata pravno imala isti status vlasnistva

kao u svakoj kapitalistickoj drzavi - samostalni, korporativni. Naime

prije rata su BiH preduzeca transformisana u korporativni oblik vlasnistva. I koalicija i alijansa sada govore u terminima "privatizacije drustvene svojine" i sakrivaju cinjenicu da su preduzeca podrzavljena zbog rata 1994. na osnovu "zastite opceg interesa" morala biti vracena istinskom vlasniku - samom preduzecu (korporaciji) cim je nastupio mir tj. prestali razlozi nacionalizacije. Strasno je da profesori ekonomije, koje svi postujemo kao experte, kao sto je npr. Dragoljub Stojanov, maksimalno dezinformiraju javnost tvrdnjom da bi to bilo "vracanje fabrika radnicima". Otkud mu pravo na takvu glupost? Vjerovatno sto ne pojeduje drugi dio znanja potrebnih za ovo, a to je medjunarodno - pravna definicija svojine preduzeca kao neprikosnovenog vlasnika identicnog privatnom i za koje vazi zabrana otudjenja i obaveza vracanja vlasniku.

("Evropska konvencija o zastiti vlasnistva iz 1952. godine - protokol - I")

Dok se "Turci" ne sjete toga i dok ih obrazuje Prof. Dragoljub Stojanov, americki ambasador je pod firmom privatizacije vec organizirao "PRODAJU" 86 firmi koje RS nije uspjela unistiti bombama ili prisvojiti dejtonskom ustavnom formulom i koje sada dobro rade. Tu je nezaobilazan opet Tokic koji ce to braniti zivotom tvrdneci da je preduzecima neophodan strani kapital iako kapital od prodaje ne ide u preduzeca nego u kantone u kojima sada treba da ima vlast upravo Tokic.

Na sceni je i nova TV zvjezda Nedim Lulo - direktor Agencije za privatizaciju za kojeg je Bosna sada odjednom cjelovita i da te pare od prodaje prezivjelih preduzeca u federaciji moraju da se investiraju "u cijeloj BiH " odnosno i u Republici srpskoj. Sve u svemu, pod firmom privatizacije pljackaju se pravi vlasnici bivsih BiH korporacija, mnogobrojni gradjani BiH, jer ce isplate za prodana preduzeca dobiti kantoni, a ne stvarni vlasnici.

-----------------------------------------------------------------

Pouka: Bosnjaci napokon moraju shvatiti da u Bosni i Hercegovni postoje 4

(cetiri) etnicke grupe: Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Muslimanski Srbi. To su oni koji su za vrijeme SFRJ svojski prihvatili da prvo budu "Srbi muslimanske vjere", a zatim "Jugosloveni". Oni su nasa realnost. Oni imaju veoma snazan nacionalni osjecaj, srpki-jugoslovenski patriotizam, bez obzira sto poticu iz muslimanskih porodica. Za razliku od Bosnjaka, oni se bave politikom veoma intenzivno, mada medju Bonjacima propagiraju kako je politika za "papke". Oni saradjuju sa svim nasim neprijateljima, sto im je omogucilo da potpuno preuzmu vlast u "muslimanskom dijelu". Oni koriste svoja muslimanska imena, da bi se ugurli u vlast kao bosnjacki prestavnici, a onda rade iskljucivo u srpskom interesu. Jedini nacin da pomognemo sebi je da se zastitimo prvo od njih, a jedini nacin da se zastitimo je da ih pocnemo prepoznavati. Nema jednostavnog recepta za to. Neki od njih se otvoreno zalazu za srpsku stvar, kao npr. Emir Kusturica, Sejfudin Tokic, Zdravko Grebo, Srdjan Dizdarevic itd, dok su neki od njih kao bajagi Bosnjaci dok u stvari potajno rade za srpsku stvar. Takvi su Izetbegovici, Sacirbegovici, Ganic, Silajdjic, Trnka itd. Osim ovih najistaknutijih, muslimanskih Srba ima u svakoj firmi, ustanovi, kafani. Moramo shvatiti da ti ljudi nisu naivni, neuki, potkupljivi. Oni su veoma sposobni, nepotkupljivi srpski patrioti, odlucni da istraju u borbi za srpski interes u BiH. One koji su u vasoj oklini najcesce cete prepoznati tako sto se u svim bitnim stvarima zalazu za srpki interes. Npr. ako mogu oni ce zaposliti Srbina radije nego Bosnjaka, pomagati mu oko povratka stana, sredjivati mu papire itd.

Bosnjacima nema slobode dok se ne oslobodimo od ovih izdajnika. ___________________________________________________________________

2. Pismo sandzackog Bosnjaka

Hvata ne sjeta i tuga kada ovako, s vama, promisljam neka zbivanja koja su nam se dogadjala, ali ne mogu, a da vam se ne javim. Prosto, zelim da iz sebe istjeram sav taj jad kojim su nas punili sve ove godine.

Vjerujte da sam odavno poceo da se divim Palestincima i Jevrejima. Nekako, kud god da podju, ma gdje da se nadju, a oni jednako, pa jednako Palestinac i Jevrej. Vidio sam u Turskoj jednog Palestinca, covjek ljekar, vidio sam drugog u Njemackoj - Gra|evinski inzenjer. Putovao sam kroz Madjarsku, Slovacku i Cesku sa jednim Palestincem. Vec na prvo pitanje "Ko si?" on meni lijepo "Ja sam Palestinac". Ja mu kazem "Blago tebi!", a on misli da ga zezam, a ja ga uopste ne zezam nego mu se divim. Nakon toga pita on mene "A ko si ti", a ja mu odgovaram "E, prijatelju, duga je to prica".

Onda mu zaredam kako u nas svi imaju i nacionalno i vjersko ime, samo mi nemamo nijedno. Ako kazem da sam Musliman, onda mi uciteljica kaze da se zajednicke imenice pisu malim slovom. Ako ipak ustvrdim da sam musliman, onda mi kazu da sam islamski fundamentalista. Tada, siromah, moram priznavati svoju bruku da nedovoljno poznajem Islam i da nisam "dobar" vjernik.

...

Ispricah mu sve o nama i od prije Turaka i za vrijeme Turaka. Ispricah mu kako nikada nijesmo htjeli nikuda sa svojih ognjista. I kako smo u vrijeme Austro-Turskih ratova ostali na svojeme i kao smo i protiv Porte znali glas podici za rad pravde i boriti se i zivote davati, pomenuh mu Huseina-kapetana Gradascevica i cinjenicu da mi se citav Sandjak pridruzio, pomenuh mu Berlinski kongres i to kako su nas tada uvazili i priznali nam vjekovno ime Bosnjasko i spojili nas sa majkom Bosnom. Pricah mu o Balkanskim ratovima i cinjenicama da nijesmo pohrlili za Turcima, jer smo Bosnjaci i zelimo da ostanemo na svojeme. ... Ispricah mu sva poslijeratna natezanja i sa "Nacionalno ne opredjeljen" i "Srbin muslimanske vjere" i konacno Musliman sa velikim "M", za razliku od musliman sa malim "m"! Ispricah mu kako smo dozivjeli egzodus iseljavanja u Tursku bas u vrijeme kada su neki nasi kadrovi zadovoljno vrtjeli palce na funkcijama u Sarajevu i Beogradu. ....

* * *

Sve bi ovo bilo smijesno da nije zalosno.

U Sandzaku ne jenjava pritisak, skriveni ili javni, da Bosnjaci konacno prihvate ime "Srbi muslimanske vjere". Drugi se, pak upiru da dokazu kako u Crnoj Gori inace nema Bosnjaka, nego su to Crnogorci. Ima onih koji se jednostavno boje za vjeru, te zele da ostanu muslimani, a sto se tice slova, "Pa, slovo ko slovo, moze malo, a moze veliko. Ako je na pocetku recenice, onda je veliko!" Ima i onih kojima jos puca srce za Jugoslavijom, te kazu "najbolje nama da budemo Jugosloveni".

Dokle smo to dogurali?

Milosevicev vakat nam je dibidus zaprzio corbu. U Sandzaku Slobo nije imao usamljene oponente. Otpor protiv njega je bio opstenarodni pokret (, a samo pojedinci su bili uz rezim. Do duse, na celo naroda se i ovdje, kao i u Bosni, postavio neuk, tvrdoglav i racundzija. Kada je narodu najvise trebalo, nas Suljo zbrisao u Tursku. Sklonio sebe i one najblize oko sebe, a narod neka gine. Kada se vratio, a narod ko narod, opet trci kao lud. ...

Vi mi tumacite kako nema sanse vise Sandzak da se pripoji Bosni!!! Mi taj san vise i ne sanjamo! Nama sada puca srce sto vise nema ni Sandzaka i sto ga prepolovise uz nas blagoslov.

Medjutim, sta sa imenom? Nama sada, kao i uvijek, odgovara da imamo nase nacionalno ime: BOSNJAK. Naravno, kao sav svijet mi hocemo da nam ime ima samo jednu rijec, pa necemo ni "Bosnjak muslimanske vjere" , jer ni drugima ne namecemo da budu "Srbi pravoslavne vjere". Ali kako? U Crnoj Gori ce se na popisu podijeliti na: Crnogorce, muslimane, Bosnjake i Jugoslovene, a u Srbiji na muslimane, Bosnjake, neopredijeljene i Jugoslovene.

Pored svih ostalih muka mi Bosnjaci cemo voditi tesku bitku za svoje nacionalno pitanje:

-Najprije, nama predstoji borba da u Sarajevu, pred Bosanskom akademijom nauka dokazemo da smo Bosnjaci. To nece biti lahko!

-Ceka nas da u Crnoj Gori pred dvije akademije nauka, pred Crnogorskom i Dukljanskom, dokazemo da smo Bosnjaci!

-Moramo pred dvije Albanske akademije (jednom u Pristini i drugom u Tirani) dokazivati da smo Bosnjaci!

-Moramo konacno, ili prvo, pred Srpskom akademijom nauka dokazati da smo Bosnjaci.

Moje tumacenje zelim da se shvati kao apel da se svi jedinstveno pisemo i da svi nosimo jedno i samo jedno nacionalno ime: BOSNJAK. Ako to ne uradimo nas za pedeset godina nema. Ako se sami izdijelimo i oslabimo izborno tijelo, trajno cemo se unistiti i zadovoljiti one koji su cijelu dramu i izrezirali.

* * *

Pa kakve veze onda imaju Palestinci i Jevreji sa pocetka moje price? Pa tako, lijepo, sto mene u Bosni zovu Srbin, u Srbiji Turcin, u Turskoj Gjaur, u Albaniji Bosnjak, a u Sandzaku me tiho pitaju "Izvini, jes li i ti Bosnjak?" - Sto me je majka naucila da govorim bosnjacki, a uciteljica mi zbog toga dala jedinicu i "naterala" me da govorim srpski; sto me je hodza isterao iz meitefa sto nijesam dobar musliman, a sekretar iz partije zato sto sam musliman; sto mislim da mi je Bosna matica, a maticu strah da joj ne dodjem u posjetu; sto pisem za bosanske casopise, a oni me upucuju na srpske; sto pisem za srpske, a oni se pitaju "Sta li ce ovaj Turcin?

Blago vama Palestinci!

Selam alejkum!

A. K.

____________________________________________________________________

3. Sve je u nasim rukama

Komentar. Postovani gosp. A.K. jednom je Newt Gingwich, bivsi lider u Americkom Senatu rekao: "Svaki narod se cijelu svoju istoriju bori za svoj opstanak." Druga cinjenica koja presudno utice na nasu situaciju je Titova izjava, koju sam ja tek u ratu u Bosni potpuno shvatio, a to je: "Niko ne moze pokoriti narod koji se bori za svoju slobodu."

Iz vasega pisma proizilazi ljutnja na sve one koji su pokusavali da uniste bosnjacki narod kroz istoriju. Medjutim, to je ono sto je i za ocekivati. Svaki narod je okruzen neprijateljima. Ako je narod slab, to je provocirajuci faktor za njegoveve komsije, koji pokusavaju iskoristiti tu slabost. Naravno da je vasoj uciteljici srpkinji stalo da budete "muslimanski Srbin". Nije problem u njoj. I moja uciteljica je to zelila, a ni ja ni vi nismo na to pristali. Problem je u onim nasim izdajnicima koji su na to pristali i koji ni danas ne znaju sta su. Mi znamo da su Srbi i Crnogorci neprijatelji. Problem je sto ima veoma mnogo onih medju nama kojima nije stalo do domovine i naroda, nego imaju jedino licni sebicni iteres, i nema svetinje koju nece prodati, vi ih zovete racundzije. Ipak, najveci problem su oni koji su se asimilirali u Srbe, stekli srpski

(Jugoslovenski) patroptizam. Oni su se svugdje infiltrirali u vlast da predstavljaju Bosnjake, (kako vi primjecujete cak i u Bosansku akademiju), i koji po svakom pitanju zauzimaju stav suprotan nasem interesu. Oni nas unistavaju.

U skladu sa Titovom izjavom, da niko ne moze poraziti narod koji se bori za svoju slobodu, a koja je bezbroj puta potvrdjena i u Vijetnamu, i u Afganistanu, i u Libanu, i u Cecniji, i u Sloveniji, pa i u Bosni, svi nasi neprijatelji bi bili nemocni da nas pokore da nije nasih izdajnika. Vasa ljutnja je jedino opravdana, kada su u pitanju nasi izdajnici koji kao bajagi ne znaju sta su.

Svaki narod odlucuje o svojoj sudbini. Sve zavisi samo od toga da li ce patrioti medju vama pobijediti izdajnike. Ako pobjede patrioti kojima je stalo da opstane bosnjacki narod Sandzaka, vi cete i opstati. Tada nece postojeti sila na svijetu koja ce to moci suzbiti, bas kao sto ne postoji sila koja moze Jevreje, Palestince, Sjeverne Irce, Libanske Siite, ili Cecence pokoriti. Ako pobijede izdajnici, tj. Jugosloveni, muslimanski Srbi, muslimanski Crnogorci i ostali koji kao bajagi ne znaju sta su, onda za nekoliko generacija nece biti ni Bosnjaka Sandjaka. U Kur'anu pise: "Pomozi sebi pa ce ti i Allah pomoci." Dakle, sve je u nasim rukama.

Dr. Muhamed Borogovac. ___________________________________________________________

___________________________________________________________

"THE ONLINE NEWSLETTER OF THE BOSNIAN CONGRESS USA"

1. Dyton Accord is a Problem, not a Solution for Bosnia

2. Bosnia - Moral for Palestinians

3. Open Letter to Prof. Boyle, former Bosnian lawer in the world court in Haag __________________________________________________________

1. Dyton Accord ss a Problem, not a Solution for Bosnia

by Esad Jaganjac

Member of the Bosnian Congress - An Independent Association of Bosnian Refugees

Comment on the article: "Not Happening" written by Thomas L. Friedman and published in the New York Times on January 23, 2001

By reading carefully the article "Not Happening" I understand that author Mr. Thomas Friedman suggests that McDonalds will finally accept to open its restaurant in Bosnia under the condition that someone let the neighbouring "democratic and ethnically pure" Serbia and Croatia to occupy Bosnia and make some sort of partition between them. Well, quite frankly as far as I know, such a great offer would be rejected by Bosnians because they strongly believe that their homeland is not for trade.

Further, Mr. Thomas Friedman says that Dayton and democracy don't go together in Bosnia. This is true beyond any doubt. The Dayton Accord was enforced by aggressors on Bosnia and Herzegovina and signed by war crime suspects. Therefore this Accord cannot be the foundation for any kind of democracy in Bosnia . The fact is that 63% of all people in Bosnia voted for an independent and single Bosnian state during the referendum organized in 1992. This determination of the majority of Bosnian citizens formed the basis in which the UN recognized Bosnia as an independent country and this was the reason that "democratic and ethnically pure" Serbia and Croatia started the aggression against Bosnia. On the contrary, despite the Bosnian peoples' will, the Dayton Accord made a partition of the Bosnia state and legalized the results of the worst genocide (against Bosnijaks) that has happened in Europe since World War II. Also, Dayton Accord supported and awarded the Serb and Croat ultra-nationalists, by allowing their terrorist organizations SDS and HDZ to rule the Bosnian state in the future. In order to support these terrorists to be in power, the Clinton administration and western allies spent around 5 billion dollars. This money has been used to keep agressors artificially in power for 5 years. Now, despite all of this support and money, the will of the Bosnian people is coming back again and for the first time in 10 years of their disastrous rule we have many more Bosnians voting for the true democratic parties all over the Bosnia.

Bosnia, with a rich 800 year old history is not an artificial state, but an artificial rule of terrorists has been enforced in Bosnia by Serbia, Croatia and unfortunately by means of Dayton Accord.

There is one more incorrect statement within Mr. Friedman's article. He said that in Bosnia live three ethnic groups: Bosnian Muslims, Serbs and Croats. By looking from outside it might look like that, but in reality things are a bit different. These three ethnic groups are decedents of the same people, and thanks to the influence of history some of them had accepted a different religion. In the 19th century, the neighbouring Serbia and Croatia made a tremendous effort by using Catholic and Orthodox priests to convert the Bosnian Catholics to Croats and Bosnian Orthodox to Serbs. Meanwhile, under the influence of the Turkish occupation the majority of Bosnians accepted an Islamic religion. That is why the Bosnian Muslims call themselves Bosnjaks.

We are quiet sure that, at the end, Bosnia and Bosnians will win and build a happy democratic, multi-ethnic society. The Dayton accord will be abolished and Bosnia will become a single multi-ethnic state as majority of the citizens voted for in 1992. The war criminals will be brought to justice sooner or later, and the McDonalds restaurants will be open all over Bosnia when and if Bosnians decide to allow it.

Yours truly,

Esad Jaganjac _____________________________________________________________

2. Moral of the story for Palestinians: We Bosnians did not succeed to prevent our president Alija Izetbegovic, a Serbian agent, to sign the unjust peace accord in Dayton. The consequences are terrible for our people. Palestinians must not repeat our mistake - Palestinians must prevent Yaser Arafat, an Israeli agent, from signing the bantustanization of Palestina.

Muhamed Borogovac, Ph. D.

Bosnian Congress USA ________________________________________________________________

3. Laundry of the Serbian Republic in Bosnia

To: Prof. Boyle

Sarajevo, February 2, 2001

Greetings,

There is an important subject here now, that cries out for a truly

professional and sharp judicial commentary.

The name of the game in Sarajevo and remaining Bosnia, as well in the

Tribunal in Den Haag, is something that is known as "individualisation of

war crimes". Namely, the Serbian lobby in the UN is trying to represent the 1992-1995 massacre of loyal citizens of UN member state, Republic of Bosnia and Herzegovina, as a number of disjointed, personal -- "individual"

-- crimes. Namely, a person who is not particularly well acquainted with this subject would get an impression that what happened in that period was about 100 or so bar-room brawls, or street gang fights ... in other words, there is no ORGANIZATION (State, Party, Army), such as FR Yugoslavia or Croatia, but there are only certain "individuals", who are war criminals and such. So far it has been small peanuts, with a bit of higher ranking individuals lately, such as Biljana Plavsic, most recently, and Momcilo Krajisnik, not so recent ... what is suspiciously ABSENT is focusing on State, such as Federal Republic of Yugoslavia and its organs and its lapdogs and tools in Bosnia during the past 10 years.

So, where lies the danger, what is the trick ?? The trick is to accuse

certain criminals, while PROTECTING their winnings, their loot. In other

words, Serb Republic -- war loot of FR Yugoslavia and its tools in Bosnia (such as SDS party, armed gangs, Yugoslav Army divisions stationed and active in Bosnia throughout those times, etc.) -- is alive and well, stronger with each passing day, while the creators of Serb Republic are being pursued. It is actually a process of DERAILING the proper procedure from the DUE PROCESS and feeding people's emotions and creating diversions by "hunting down" war criminals. That is very coy, very callous procedure ...

Only potential benefit from it would be CORRABORATIVE EVIDENCE value ...

but, that evidence is already abundant, while it is not delivering the goods for the PROPER procedure, and that is prosecuting something that is

analogous to syndicated crime, that is, crime of the State, of the Party,

etc. So different than the Nurmberg comparison that was launched in 1993

when the Tribunal in Den Haague was rusly organized and deployed by Clinton Gore influence in the UN to do the dirty task of deraililng the suit against FR Yugoslavia in the International Court of Justice in the same city in The Netherlands.

Alija Izetbegovic helped in that trick by stating "We cannot accuse whole

people, the Serb People". Well, well, well, ... that slogan was designed to cause defensive cry from Bosnian muslims "OK, we cannot accuse the entire Serb People, we are not like that, let us do the individualization of crimes routine ...". But, lo and behold, we NEVER and nowhere officially accused "The Serb People". It is the STATE, FR Yugoslavia, that was accused and on trial.

Professor Boyle, there is a crying need for your professional in-depth look and commentary into this trickery performed by the "NWO" ! They are actually making deceitful maneuvres to protect the agressor State, aggressor Party, and to make their war loot "clean" by removing the creators of that war loot (Serb Republic) away from the crime,

dissociating the war crime winnings from the bloodied hands of the creators of those winnings.

Etc.

Let me know what you think, and BY ALL MEANS, do try to put this issue out

on the public judicial panels. The name of the game is DERAILING the

justice towards individuals in order to protect the ORGANIZED crime and to

protect the LOOT.

All the best

Sven Rustempasic.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

Datum: zondag 25 februari 2001 5:19

Posjetilaca Online

Ko je na web-stranici: 375 gostiju i nema prijavljenih članova

© 2020 Online glasnik Bosanskog kongresa. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatan softver objavljen pod GNU General Public License.